Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Lucázás, videó
  2012-12-14 20:07:15, péntek
 
  videó Link  
 
1 komment , kategória:  Luca Napja  
Címkék: videó,
Juhászné Szunyogh Mária (#1)   2013-12-13 11:41:14
Link-



KÖSZÖNTENI JÖTTEM! - MICSODA NAP! - PÉNTEK 13 ÉS RÁADÁSUL LUCA NAP IS

Link -



Mentovics Éva - Luca, Luca december

Link -



Luca, Luca, december,
Vessen ráncot a pendely!
Koppanjon a csizmád sarka,
Tele legyen majd a kamra!

Link -



Eresz alatt költsön fecske,
Boldog legyen a menyecske!
Pördüljön a szoknya fodra,
Sose legyen pénzre gondja!

Link -



Sárguljon a búzatábla,
Kalács keljen majd a tálba'!
Szalmát rejtsen majd a pajta,
Görbüljön a koca farka!

Link -



Luca, Luca, kitty-kotty, kitty-kotty,
Tojást tojjon minden tíkod!
Csorduljon a tőkéd leve,
Minden hordód legyen tele!

Link -



Ó az Isten, hidd el, jót ád,
Keljen sok-sok szárnyas jószág!
Babbal teljen a talicska,
Jól tejeljen majd a Riska!

Link -



Sparhelteden főjön lencse,
Legyen társad a szerencse!
Újuljon a vályogtornác,
Rúdon lógjon száz szál kolbász!

Link -



Luca, Luca tizenhárom,
Kedves gazda, Isten áldjon!
Spájzod legyen mindig tele,
Szerencse is férjen bele!


A TÉLI NAPFORDULÓ - December 13, avagy Luca vagy Lucia ünnepe a magyar néphagyomány egyik legjelesebb napja.

.................................................SOROLOM A BABONÁKAT!

1.Aki Luca napján varr, az ,,bevarrja a tyúkok seggit", tehát nem lesz tojás!
2.Luca napján nem volt szabad kenyeret sütn!
3.Luca napon régen tilos volt fonni!
4.Nem volt ajánlatos kölcsönadni sem, mert az elkért dolgok boszorkányok kezére kerülhettek.
5.Boszorkány - néző, Luca szék készítésének elkezdése
6.Luca-kalendárium időjárási megfigyelések elkezdése
7.Varázslás piros almával, hogy szépek legyenek a lányok
8.Lucabúza csíráztatása
9.Szerelmi jóslás. 13 gombóc főzése......

.........................................................LUCA LEGENDÁJA

Legendáját a Legenda Aurea nyomán az Érdy-Debreczeni- és Cordines-kódexben olvashatjuk. Ez utóbbi szerint Szent Luca Syracusana nevű városából származik, és "nemzete szerint nemes volt, testében szeplőtelen szűz. Színében szép fehér, lelkében annál szebb, szent hit miatt, mint Krisztus Jézusnak szerelmes jegyese."

Édeasanyja már tizenegy éve szenvedett vérfolyásban. Elzarándokoltak tehát Szent Ágota katániai sírjához. Amíg ott könyörögtek, Luca elaludt, és látta álmában Szent Ágotát a szent angyalok között, nagy gyöngyös ruhában, majd azt mondta neki: jó húgom, szűz Luca, Krisztusnak ájtatos leánya, mit kérsz éntőlem.

Álmából fölébredve kérte meggyógyult édeanyját, hogy ne adja férjhez, mert neki már van vőlegénye, Jézus Krisztus. A jegyruha árát, továbbá örökségét majd szétosztja a szegények között.

Pogány jegyese följelenti a fejedelemnél, aki a bálványok előtti áldozatra akarja kényszeríteni. Luca e szavakkal tagadta meg kérését: "Istennek kellemes áldozat a szegényeket látogatni. De amiért immáron nincsen mit tovább nekik adnom, önnön magamat Krisztus Jézusnak adom és áldozom". Pascasius fejedelem ezután szűzi állhatatosságában akarja megszégyeníteni, és bordélyba vitetné, de a Szentlélek közbenjárására egyszerűen nem tudták elvinni. Ekkor mind kezét, mind lábát megkötözték, és ezer ember próbálta elcibálni a bordélyba, de még azok sem tudták elmozdítani arról a helyről, ahol megkötözték. Akkor hoztak ötven iga barmot, de még így sem ment a dolog. Pascasius ekkor azt parancsolta, hogy égessék meg ott. Fenyőszurokkal és olvasztott olajjal leöntötték Lucát, hogy hamarabb feleméssze a tűz. Ekkor így szólt Luca: "Én az én édes Uram Jézusnak szent malasztját kértem, hogy ez tűz énnekem semmit ne árthasson, az hű keresztényeknek eremekre." Erre a poroszlók tőrt döftek a torkába, de csodálatos módon végig tudta mondani fohászát még így is.

Kisázsiai hagyomány szerint Luca szemét tűvel szurkálták ki, ezért nem szabad az ünnepén varrni, tehát a napra annyira jellemző dologtiltást az elnépiesedett legendából magyarázzák.

Szűz Szent Lucáról legendájának átköltésével azt mondja a somogyi nép, hogy nem akart férjhez menni, noha gazdag kérői voltak. Ezért rokonai halálra kínozták, de ő inkább eltűrte ezt is, hogy ártatlanságát megőrizze.

Luca nagyon szerette Isten világát és a házi állatokat. Halála után az Úr ezért a szelídségéért szentjei sorába emelte.

Luca már a középkorban a szemfájósok védőszentje volt, ezt az Isteni Színjáték is tanúsítja. Dante, aki sokszor fájlalta a szemét, Lucát különösen tisztelte. A kultusz barokk népkönyveink nyomán parasztságunk körében is elterjedt. Idősebb hagyománytisztelő emberek máig könyörögnek Lucához szemük gyógyulásáért.

Az egyház nem véletlenül helyezte szűz vértanújának, Lucának ünnepét erre a napra, hiszen a név a lux, a fényesség szóból ered. December 13. napja a Gergely-naptár életbelépte (1582) előtt az esztendő legrövidebb, egyúttal a téli napfordulat kezdő napja volt. A szegedi, zalaszentbalázsi kalendáriumi eredetű mondás szerint ,,Szent Lucának híres napja a napot rövidre szabja". Ez az archaikus néphagyományban, amely a természeti jelenségeket és változásokat pontosan számon tartja, és szimbolikus-mágikus összefüggésekben is szemléli, igen jelentős időpont. Ebből érthető tehát, hogy Luca méhében hordozza az új esztendő reménységeit, de gondjait, próbatételeit is.

Forrás - Bálint Sándor: Ünnepi kalendárium

Fogadd szeretettel : Marika
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Png férfi  Akarat  Png virág  Facebookon kaptam  Fehér virág  Gonosz démon-álarc  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Nagyon különös  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Fekete-erdő desszert  Adakozás  Örülök, hogy látlak!  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Örülök, hogy látlak!  Tóth Ágnes - Szervusz pad  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Idő  Facebookon kaptam Krisztinától  Erdőn  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Szép estét kedves látogatóimna...  Jó éjszakát  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Elköszönt  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Gonosz démon-álarc  képre írva  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Png telefon  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Png cica  210 éve született a SZÓZAT meg...  A másik dolog,  Akarat  Tanuld meg ezt a versemet  Elköszönt  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Bounty krémes  Őrizkednünk kell...  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Akik bántanak téged  Neked tudnod kell  Őrizkednünk kell...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Png férfi  Png ház  Esti kép  Boldog születésnapot a ma ünne...  Png lepke  Alázat  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
videó, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5269
  • e Hét: 16899
  • e Hónap: 50053
  • e Év: 283800
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.