Belépés
jupiter21.blog.xfree.hu
" Elég, ha megértjük, hogy mindannyian valamilyen célból vagyunk itt, és elég, ha elkötelezzük magunkat ennek a célnak. " Paulo Coelho "Né... Keller Istvánné
1946.04.10
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A karácsonyfa szimbólumai
  2011-12-29 13:52:22, csütörtök
 
   
 






Karácsonykor fenyőt vásárolunk, és díszeket akasztunk rá. A fának, a rá akasztott díszeknek fontos jelentősége van. Mini szimbólum-szótárunk abban segít, mely jelképeket válasszuk karácsonyfánkra. Mást, ha családi boldogságunkat erősítenénk, mást, ha új szerelem után vágyakozunk, mást ha spirituális beteljesülésre vágyódunk és mást, ha anyagi helyzetünket akarjuk javítani.

A karácsonyfa: Életfa. A karácsony ? Jézus születésével ? születésnap, életnap is. A zöld szín az új élet reményét jelképezi, míg az ágak spirális elrendezése az életspirált mintázza. Egyes sámánisztikus kultúrákban a fenyőfa megfeszített, lehajtott majd hirtelen kioldott csúcsa repítette a sámánt a Beavatás felé. Karácsonyfánkat ezért úgy válasszuk ki, hogy az ágaiból formált spirál-szerkezet arányos legyen, ne legyenek benne ugrások, kihagyások, az ég felé, a magasabb tudatosság felé törekvő csúcsa is ép, élettel teljes legyen. Mivel a halott élet-spirálnak, a kivágott fának nincs ereje, legjobb, ha gyökeres fát emelünk ki és utána kiültetjük azt valahol, így biztosítva Földanyánknak ? és rajta magunknak ? az életet.

A gömb: A gömb mandala. A teljességet jelképezi. Földanyánk, és a bennünket körülvevő 9 bolygó mindegyike gömb alakú. A Tejútrendszer spirálján elhelyezkedő égitesteket is jelképezik a fára akasztott díszgömbök. Anyaguk többnyire üveg. Törékeny, illékony, talmi csillogás, mégis ettől lesz a fa díszítése az, ami. A fények megcsillannak az üvegen, visszatükrözve ? de eltorzítva ? a karácsony életfáját. Úgy, ahogy a bolygók erői hatnak életünkre, meghatározva, de nem determinálva azt. A gömbök színeinek megfejtéséhez a Színszimbolikai kulcsszavak adnak segítséget. Olyan színű gömböt válasszunk, amely szín egységben van törekvéseinkkel. A fán legalább annyi gömb legyen, ahány bolygó (9) van.

A csúcsdísz a felemelkedett embert jelképezi, Jézust, a megváltót, aki eljutott a csúcsig, sőt azon is túl. Gyakori, hogy a csúcsdísz lángos csillag formájú, mert ez hozta hírül a Napkeleti Bölcseknek a Megváltó megszületését.

Girlandok: Különböző színű girlandok fonják be az életfát, akár a kígyó. Ők emlékeztetnek bennünket az ?eredendő bűnre?. A bibliai teremtés-történet életfáján is kísértőként jelent meg, ő adta az embereknek a ?Tudást?, - talán az emlékezést? ? és ő indította el az élet spirálján, miatta űzetett ki az Istenember Ádám és oldalbordája Éva a paradicsomból.

Angyalhaj: A fát borító misztikus fátyol, áttetsző, mégis leplez. Az ezoterikus gondolkodás, a titkok szimbóluma. A jászol szalmájának ? a kis Jézus derékaljának ? analógiája. Sokan ezért angyalhaj helyett szalmát hintenek a fára.

Angyalkák: Kék, piros, fehér és lila ruhában, négy vasárnapon át egymást követve érkeznek meg a Földre Advent angyalai. Az ő hangjukra figyelmeztetnek az angyalkák. Akik megpillantották a várakozás hetének angyalait, meghallották az általuk hozott üzenetet, azok felkészültek a belső karácsonyra.

Hold és csillagok: Az utóbbi évek divatja, hogy a fára holdat és hatágú csillagot ? Dávid csillagot ? is akasztunk. Bár a zsidó kultúrában nem ünneplik a karácsonyt, mégis fontos ez a hagyományosan zsidó jelkép a fán, árnyalt jelképrendszerére talán külön is érdemes lesz egyszer majd kitérni. A Dávid csillag Dávid pajzsa. Ez az eredetileg nem csak zsidó jelkép két egyenlő szárú háromszög együttese, és a férfi-nő, anyag-lélek, levegő-föld, tűz-víz ellentétpárok harmonikus egységét szimbolizálja. Az ötágú csillag az Istenember csillaga is lehet karácsonyi jelkép.

Az arany és az ezüst: A férfi és a női princípium, a Nap és a Hold, a Rák és az Oroszlán színei, a gazdagságot jelképezik, kívül és belül. Ezért van, hogy a legtöbb karácsonyi jelképünk arany és ezüst színben pompázik.

Dió és alma: A Tudás fája, az Életfa. Az eredendő bűnre a tudás megszerzésére emlékeztet bennünket a fára kötött alma. A dió is bölcsesség-jelkép. Az emberi agyhoz hasonlatos mintázatú, a picike dió magjában ott rejtőzik a hatalmas fa lehetősége, de ennek a fának emberöltő ? vagy még annál is hosszabb idő ? kell, hogy bőven termőre forduljon. A dió a jövendő nemzedékbe vetett hitet is jelképezi. Az aranyalma és az aranydió a fénylő bölcsességet hozza el hozzánk.

Szaloncukor: Savanyú-e a magyarság, ha egyedül nálunk hagyomány, hogy a fára ? díszbe öltözetett ? boldogság téglácskát helyeznek? Boldogságforrásunk, a csokoládé, és a belőle formált kis téglácskák a Boldogság Házának építőköveit jelképezik. Aki teheti, éppen ezért ne vásároljon, hanem készítsen szaloncukrot, szeretettel, odaadással, boldogan. (Például e szerint a recept szerint)

Mézeskalács díszek: Formáik ? fenyő, angyal, csengettyű ? tükrözik az összes többi jelképünket, de más anyagból. A mézeskalács a föld porából megformált, tűzpróbán átesett embert jelképezi. Az ember teremtő is. Mágikus bábot készít magának, termékenységet varázsol, szapora kezekkel bábot süt. Ez a mézeskalács.

Apró figurák: Kicsiny játékszerek különböző anyagokból a gyermekkor csodáját, az önfeledt örömet, játékosságot tanítják nekünk. Figyelmeztetnek az ajándékozás, az örömszerzés a másokra való odafigyelés fontosságára, úgy, hogy közben mi is örülhetünk.

Csengettyű: A kis harangocska jelzi, hogy ?megérkezett az angyal?. Hangja hozza meg a karácsony hangulatát sok családnál. A pogány kultúrákban démonűző hatást tulajdonítottak a hangjának. A csengettyű hangja rezgésbe hozza a levegőt, ezzel jó energiákat ? ahogy a feng-shui mondja, jó csít ? teremt. A megtisztítás rituáléjában játszik szerepet, akárcsak a tűz elemű jelképek, mint a gyertya és a csillagszóró.

Csillagszóró: Tűz elemű ? valóban tűzveszélyes! ? eszköz, óvatosan használjuk!. A fényszikrák a fellángoló és kihunyó életet éppen úgy jelképezik, mint az érzések múlandóságát.

Gyertya: (égősor) A gyertya a három sík, a test, a szellem és a lélek, vagyis a viasz, a kanóc és a láng, a szent háromság üzenete, a fiú megszületése, a fény megérkezése. A gyertya fénye nem nyomhatja el a szellem fényét. Az égősor jelentése ugyanez.

Hová helyezzük el a fát?
Ha szimbólumainkat már kiválogattuk,látogassunk el a feng-shui suliba és válasszuk ki szobánkban azt a területet, ahová a fa ? jelképei szerint illeszkedik. A gazdagság területére arannyal gazdagon dekorált fát rakjunk, de ha a szerelem területére kerül a fa, ott szeretet színei domináljanak, legyenek páros díszek a fán, és így tovább.







 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: figyelmeztetnek, színszimbolikai, karácsonyfánkra, karácsonyfánkat, szimbólumainkat, törekvéseinkkel, megpillantották, tulajdonítottak, boldogságunkat, termékenységet, beteljesülésre, visszatükrözve, tejútrendszer, paradicsomból, hagyományosan, felemelkedett, megfejtéséhez, emlékeztetnek, megszületését, megszerzésére, sámánisztikus, szimbolizálja, földanyánknak, megcsillannak, ellentétpárok, megtisztítás, meghatározva, megszületése, helyzetünket, múlandóságát, megfeszített, szaloncukrot, születésével, determinálva, domináljanak, csillagszóró, zöld szín, ágak spirális, életspirált mintázza, fenyőfa megfeszített, ágaiból formált, magasabb tudatosság, halott élet-spirálnak, kivágott fának, gömb mandala, teljességet jelképezi, bennünket körülvevő, fára akasztott, fények megcsillannak, karácsony életfáját, bolygók erői, gömbök színeinek, Napkeleti Bölcseknek, Istenember Ádám, Földre Advent, Boldogság Házának,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Andrássy Réka - A bolond Böske  Töröld le  39 ígéret  Segíts neki dicsérni Téged  Latinovits Zoltán tollából  Megígért békesség  Horváth Szilvia tollából  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Somlyó Zoltán - Orgonával  Pitypang szökőkút  Az ember  Szép álmokat!  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Hogyan válunk hűségesekké?  Esterházy Péterre emlékezünk  Erdei gyöngyvirág  Minden tavaszból őrizz..  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Az ember  Szép estét kedves látogatóimna...  Vito Giaquinto gondolata  40 felett  Nem kell hozzá fürdőruhás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Egy párkányon  Tanmese  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Különleges  Robert Merle tollából  Jázmin  Dóró Sándor: Embernek maradni  Azért kaptad  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Vannak emberek  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  Tanmese  Bársony székben  A Magyar Költészet napja alkal...  IGEN így  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Vidámság  Ott van  Paul David Tripp Április 12  Baranyi Ferenc - N i n c s  Walter Chrysler mondta  Különleges  Somlyó Zoltán - Orgonával  Megígért békesség  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Alvó cicák  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Nagy és kis csodák  Hogyan válunk hűségesekké?  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Ott van  Azért kaptad  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Robin Wight pitypang szobra  Szép estét kedves látogatóimna...  Anyámról való emlékek  Egy tavasz  Facebookon kaptam  Hogyan válunk hűségesekké?  Megígért békesség  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
zöld szín, ágak spirális, életspirált mintázza, fenyőfa megfeszített, ágaiból formált, magasabb tudatosság, halott élet-spirálnak, kivágott fának, gömb mandala, teljességet jelképezi, bennünket körülvevő, fára akasztott, fények megcsillannak, karácsony életfáját, bolygók erői, gömbök színeinek, felemelkedett embert, csúcsdísz lángos, bibliai teremtés-történet, élet spirálján, ezoterikus gondolkodás, titkok szimbóluma, jászol szalmájának, várakozás hetének, általuk hozott, belső karácsonyra, utóbbi évek, fára holdat, zsidó kultúrában, hagyományosan zsidó, ötágú csillag, gazdagságot jelképezik, legtöbb karácsonyi, eredendő bűnre, tudás megszerzésére, fára kötött, emberi agyhoz, fának emberöltő, jövendő nemzedékbe, fénylő bölcsességet, belőle formált, recept szerint, összes többi, föld porából, ember teremtő, gyermekkor csodáját, önfeledt örömet, másokra való, karácsony hangulatát, pogány kultúrákban, csengettyű hangja, feng-shui mondja, megtisztítás rituáléjában, érzések múlandóságát, szent háromság, fény megérkezése, gyertya fénye, szellem fényét, égősor jelentése, feng-shui suliba, gazdagság területére, szerelem területére, figyelmeztetnek, színszimbolikai, karácsonyfánkra, karácsonyfánkat, szimbólumainkat, törekvéseinkkel, megpillantották, tulajdonítottak, boldogságunkat, termékenységet, beteljesülésre, visszatükrözve, tejútrendszer, paradicsomból, hagyományosan, felemelkedett, megfejtéséhez, emlékeztetnek, megszületését, megszerzésére, sámánisztikus, szimbolizálja, földanyánknak, megcsillannak, ellentétpárok, megtisztítás, meghatározva, megszületése, helyzetünket, múlandóságát, megfeszített, szaloncukrot, születésével, determinálva, domináljanak, csillagszóró, játékosságot, fontosságára, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 26968 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 418
  • e Hét: 961
  • e Hónap: 5367
  • e Év: 61300
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.