Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Döbbenetes látlelet arról, miért következett be Trianon
  2012-12-19 07:16:08, szerda
 
  Döbbenetes látlelet arról, miért következett be Trianon
2012. december 18. 17:58
Ifj. Tompó László - Hunhír.info

Szekfű Gyula (1883-1955) ,,Három nemzedék és ami utána következik", című, 1935-ben megjelent könyve döbbenetesebb látlelet arról, miért következett be Trianon: a kiegyezés utáni hatalmi elit nem vetkezte le a Széchenyi István felsorolta nemzeti hibáinkat (az önhittséget, öncsalást, restséget, irigységet, pártoskodást, uralomvágyat, de ami a legjellemzőbb, a szalmalángszerű lelkesedést követő cselekvésmegtorpanást), amelyek miatt a magyar politikai vezetőréteg egyre jobban elidegenedett az Árpád-házi királyainkat és a nemzeti szabadságharcainkat meghatározó eszményektől.

A szerző, a két világháború közti Magyarország szellemiségét alapvetően befolyásoló történészek egyike, e könyvében arra a sorskérdésre kereste a választ, hogy miért omlott össze 1918/19-ben a magyar állam és társadalom? Feleletének lényege, hogy a kiegyezéstől Trianonig nem vetkezte le a Széchenyi István felsorolta nemzeti hibáinkat (az önhittséget, öncsalást, restséget, irigységet, pártoskodást, uralomvágyat, de ami a legjellemzőbb, a szalmalángszerű lelkesedést követő cselekvésmegtorpanást), amelyek miatt a magyar politikai vezetőréteg elidegenedett az Árpád-házi királyainkat és a nemzeti szabadságharcainkat meghatározó eszményektől. A Széchenyi-i határozott értékmegőrzés helyett a korlátlan szabadelvűséget választotta. A parlamenti- és közéletet korrupttá tette, a szabad versenyes kapitalizmus és a művelődés megszervezését csaknem teljesen átengedte a zsidóságnak. Budapesttel túlságosan központosított hatalmat hozott létre. Nem szüntette meg a nagybirtokok túlsúlyát, nem hozta meg a birtoktelepítési alaptörvényeket, az ipari munkásság és a parasztság érdekeit teljesen figyelmen kívül hagyta, amit csak elősegített a magyar középosztály köreiben eluralkodott dzsentri életszemlélet.

Egyedülálló részletességgel elemzi a magyarországi zsidóság kiegyezés utáni szerepét. (Nálánál is több részletet erről alighanem csak gróf Zelensi Róbert emlékiratában olvashatunk. Bp. 1928. Pallas Rt.) A zsidóság beolvadási kísérleteit sikertelennek minősíti, tekintettel arra, hogy (miként Farkas Gyula irodalomtörténész is megállapította Az asszimiláció kora a magyar irodalomban 1867-1914 című tanulmányában. Bp. 1938. Franklin Társulat) a hazai zsidóság megelégedett nyelvünk felületes elsajátításával és a névmagyarosítással, de ezúttal sem vállalt lelki sorsközösséget nemzetünkkel, így évezredes tulajdonságait hiánytalanul megőrizve érdemi ellenállás nélkül szállta meg a magyar élet minden területét, különösen is azt kifogásolva, hogy nem született a zsidóság keleti, Galíciából bevándorló ágának bevándorlását gátló törvény. Nekik tulajdonítja továbbá az 1890-es évektől megerősödő szociáldemokrata-liberális politikai mozgalmak és sajtójuk előretörését is.

A zsidóság társadalmi életben megfigyelhető alaptulajdonságai szerinte a következők: a pénz csúcsértéknek tekintése (kapitalizmus), az értelemnek az erkölcs fölé helyezése, az értelmiségi pályák élére törés (intellektualizmus), a célok eszközválogatás nélküli elérése (teleologizmus), az akarat korlátlansága (voluntarizmus), a hadsereg tökéletesítésével és a tömegtájékoztatás birtokbavételével való politikai hatalomra jutás (mobilizmus).

Külön kitér a keleti zsidóság lelki alkatának értékelésére. Az újkori zsidó történetírás fejedelmének tekintett Heinrich Graetz-cel egyetértésben képviselőiről megállapítja: ,,Lelkébe óvakodtunk belétekinteni, megelégedvén ruha és beszéd külsőségeivel, végleg áldozatává esvén a tévedésnek, melytől Széchenyi halálos félelemben, kezét tördelve óvott bennünket: összetévesztettük a nemzetiséget a nyelvvel, a magyarságot a magyarul csevegéssel, a halhatatlan lelket a mulandó, színét váltó külsővel." Graetz-hez hasonlóan úgy látja, hogy a szőrszálhasogató logika, a csűrés-csavarás, a szónoki fogások alkalmazása, a mindenen való viccelődés, az övékével ellenkező gondolatok (eleve) leszólása és nevetségessé tétele, az elbizakodottság és a csalásra való hajlam hatja át egész életüket.

,,Zsidóság és kapitalizmus" címmel összegzi tapasztalatait az érintett etnikum 1919 utáni magatartásáról. Ennek lényege, hogy a 133 nap után az ország sorsát meghatározó nagyvárosi, de leginkább budapesti zsidóság ,,némi átfestés és áthangolás árán, továbbra is hatalma teljében maradt".Ugyanakkor hatásukra megerősödött a korszak közéletétől amúgy sem idegen ,,urambátyámos", rang- és címhalmozó szellem, amit még nálánál is találóbban pellengérre állított kortársai közül Makkai János Urambátyám országa című könyvében.

Végül a Trianon elszakította magyarság állapotát jellemezve bírálja a ,,külpolitikai cselekvéshiányt", miközben nem győzi eléggé hangsúlyozni a művelődési intézményeknek a csak az elszakított országrészekkel teljes magyarság szellemi egységét megteremtő szerepét, azt az ,,önelvű magyar szellemi fejlődést", amelyet legteljesebben Bartók és Kodály művészete, továbbá az irodalomtörténész Horváth János irodalomtörténész vezérelte szellemtörténeti iskola fémjelez. Az általa feltárt, Deák Ferenctől Károlyi Mihályig kísértő kortünetek (pontosabban kórtünetek) ma is léteznek, csak kérdés, hogy az őket okozó alapbajokat kívánjuk-e végre orvosolni, és ha igen, mikor s hogyan?

http://hunhir.info/index.php?pid=hirek&id=60303
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: birtoktelepítési, szőrszálhasogató, szociáldemokrata, szellemtörténeti, országrészekkel, szalmalángszerű, eszközválogatás, részletességgel, elbizakodottság, elsajátításával, alaptörvényeket, cselekvéshiányt, szabadelvűséget, tulajdonságait, intézményeknek, megszervezését, magatartásáról, legteljesebben, sorsközösséget, megállapította, tapasztalatait, központosított, emlékiratában, legjellemzőbb, sikertelennek, csúcsértéknek, bevándorlását, képviselőiről, elidegenedett, egyetértésben, szellemiségét, tanulmányában, értékmegőrzés, belétekinteni, magyarországi, teleologizmus, kiegyezés utáni, szalmalángszerű lelkesedést, magyar politikai, sorskérdésre kereste, magyar állam, kiegyezéstől Trianonig, korlátlan szabadelvűséget, szabad versenyes, művelődés megszervezését, nagybirtokok túlsúlyát, birtoktelepítési alaptörvényeket, ipari munkásság, parasztság érdekeit, magyar középosztály, magyarországi zsidóság, zsidóság beolvadási, Tompó László, Szekfű Gyula, Széchenyi István, Zelensi Róbert, Pallas Rt, Farkas Gyula, Franklin Társulat, Heinrich Graetz-cel, Makkai János Urambátyám, Horváth János, Deák Ferenctől Károlyi Mihályig,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Nem látom őket  Soli Deo gloria  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Válaszok a halál után  Vérnyomáscsökkentés  Karinthy Frigyes: Almafa  Facebookon kaptam Krisztinától  A haj állapotának javítása egy...  képre írva  képre írva  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Nagyhétfő:  Facebookon kaptam  Táplálékok a máj egészségének ...  Facebookon kaptam  Nárciszok  Szép estét  Ha nyitott vagy  Haja van  Szép estét  Facebookon kaptam  Sadhguru idézet  A haj állapotának javítása egy...  2004-es kivégzés után  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Maci az északi fény alatt  Válaszok a halál után  Havasi gyopár  képre írva  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Boldogság  Facebookon kaptam  Holdszivárvány és Szent Elmo t...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Heltai Jenő: Március  Facebookon kaptam  Kinyílni egy beteg világban: v...  A haj állapotának javítása egy...  Alvó kutya  Facebookon kaptam  Most - segíts meg Mária ,  A nagy természet  Szép estét  Öreg nő sóhajt  Görgess  Facebookon kaptam  Mire jók ?  Jó éjszakát  virágvasárnap  Tibeti harangvirág  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Egy hét kihagyás  Nárcisz  Facebookon kaptam  Az időszakos böjt és a vérnyom...  Esti kép  Facebookon kaptam  Sárkány  Facebookon kaptam  Nagyhétfő:  Facebookon kaptam  Isten . . .  A Víz Világnapja.  Esti kép  Facebookon kaptam  Alvó cica  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ködvirágok  képre írva  Facebookon kaptam Krisztinától  Holdszivárvány és Szent Elmo t...  képre írva  Az út  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Kinyílni egy beteg világban: v...  Alvó kutyák  Nem látom őket  Haja van  Virág vasárnap  Sadhguru idézet  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Az izmaink nem csak testmozgás...  Paul David Tripp Március 26  Facebookon kaptam  Isten . . .  Sokszor  Esti képek 
Bejegyzés Címkék
kiegyezés utáni, szalmalángszerű lelkesedést, magyar politikai, sorskérdésre kereste, magyar állam, kiegyezéstől Trianonig, korlátlan szabadelvűséget, szabad versenyes, művelődés megszervezését, nagybirtokok túlsúlyát, birtoktelepítési alaptörvényeket, ipari munkásság, parasztság érdekeit, magyar középosztály, magyarországi zsidóság, zsidóság beolvadási, asszimiláció kora, magyar irodalomban, hazai zsidóság, magyar élet, zsidóság keleti, 1890-es évektől, zsidóság társadalmi, pénz csúcsértéknek, erkölcs fölé, értelmiségi pályák, célok eszközválogatás, akarat korlátlansága, hadsereg tökéletesítésével, tömegtájékoztatás birtokbavételével, keleti zsidóság, újkori zsidó, magyarul csevegéssel, halhatatlan lelket, szőrszálhasogató logika, szónoki fogások, mindenen való, övékével ellenkező, csalásra való, érintett etnikum, ország sorsát, korszak közéletétől, művelődési intézményeknek, elszakított országrészekkel, irodalomtörténész Horváth, általa feltárt, őket okozó, birtoktelepítési, szőrszálhasogató, szociáldemokrata, szellemtörténeti, országrészekkel, szalmalángszerű, eszközválogatás, részletességgel, elbizakodottság, elsajátításával, alaptörvényeket, cselekvéshiányt, szabadelvűséget, tulajdonságait, intézményeknek, megszervezését, magatartásáról, legteljesebben, sorsközösséget, megállapította, tapasztalatait, központosított, emlékiratában, legjellemzőbb, sikertelennek, csúcsértéknek, bevándorlását, képviselőiről, elidegenedett, egyetértésben, szellemiségét, tanulmányában, értékmegőrzés, belétekinteni, magyarországi, teleologizmus, döbbenetesebb, korlátlansága, külsőségeivel, életszemlélet, voluntarizmus, megfigyelhető, fejedelmének, pártoskodást, nagybirtokok, értékelésére, hangsúlyozni, uralomvágyat, megelégedett, eszményektől, külpolitikai, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 558
  • e Hét: 2216
  • e Hónap: 19009
  • e Év: 151926
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.