Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
TANULSÁGUl
  2012-12-30 12:26:19, vasárnap
 
  2012-12-29. 17:43
Különbségek a spanyol és a görög radikális nemzeti mozgalmak között

Görögország után talán Spanyolország van a legsúlyosabb gazdasági helyzetben az EU régebbi tagállamai közül. Mindkét országban az utóbbi években erőteljesen növekedett az idegenek áradata, és mindkettőt lerabolta a nemzetközi karvalytőke és az annak érdekében ténykedő Európai Unió. Mégis mi lehet az oka annak, hogy míg Görögországban komoly erőt képviselő nemzeti mozgalom született, addig a spanyol hazafiak nem voltak képesek jelentős tényezővé válni?
Még mielőtt a spanyol gazdaság megroppant volna, a bevándorlók özöne már elárasztotta az országot. Ennek ellenére mégsem lángolt fel a hazafias ellenállás tüze. Pedig 1999 és 2008 között az országban tartózkodó idegenek száma 750 ezerről 5,3 millióra növekedett, ami mindenképpen európai bevándorlási rekord. 2008 után pedig beértek a nemzetközi pénzügyi terroristák tevékenységének mérgezett gyümölcsei: immár az ország lakosságának egynegyede, a fiatal korosztálynak pedig a fele nem talál magának állást. A spanyol nemzeti mozgalom azonban még az egyre súlyosbodó szegénység ellenére sem talált magára. Vajon miért?
Az egyik ok az lehet, hogy a spanyol jobbközép Néppárt eredményesen állította maga mellé a nemzeti érzelmű szavazók tömegeit. Természetesen nem minden esetben valóságos intézkedésekkel, hanem - a testvérpárt, a Fidesz sunyi módszereit alkalmazva - legtöbb esetben csak szövegeléssel és látszatintézkedésekkel. Így például a Néppárt állást foglalt a baszk és a katalán szeparatista törekvésekkel szemben (ennek ellenére Katalónia mégis az elszakadással kacérkodik), és az illegális bevándorlás megfékezése céljából is számos intézkedést tett (ezek azonban nem bizonyultak túlságosan hatékonynak). Így például a párt 2000-es választási győzelme után megalakult kormány megtiltotta az illegális bevándorlóknak a szervezkedést és a sztrájkot, korlátozta hozzáférésüket az állami szolgáltatásokhoz, és a családegyesítés ügyében is keményebb álláspontot foglalt el. A Néppárt szavakban mindig határozottan kiállt a ,,katolicizmus értékei és intézményei" mellett, nem értett egyet a szocialista kormányoknak a buzik házassága, a válás és az abortusz ügyében elfoglalt szélsőliberális álláspontjával, és kormányzása idején bevezette a kötelező iskolai erkölcs- és hittanoktatást. A Néppárt tehát eredményesen alkalmazta a Fidesz receptjét (mely valóságos zene a cionista zsidók füleinek): az erős jobbközép a feltétele annak, hogy egy országban ne erősödjön meg a nemzeti ellenállási mozgalom. Egy felmérés szerint a radikális nemzeti érzelmű szavazóknak általában mintegy 90%-a voksolt a Néppártra a különböző választások alkalmával.
A görög Új Demokrácia azonban nem tudta sikeresen alkalmazni a likudos stratégiát. (pl. a párt Ciprus kérdésében nem minden esetben tanúsított eléggé határozott álláspontot, túlzottan pragmatikus nézeteket hangoztatott a Makedóniával folytatott vitákban, pisszenés nélkül hajtotta végre a ,,pénzügyi befektetők", az IMF minden parancsát, nem tett komoly lépéseket a bevándorlás leállítása, a bűnöző idegenek megfékezése érdekében stb.) Mondhatnánk úgy is, a görög Új Demokrácia nem volt olyan sunyi és hazug, mint jobbközép testvérpártjainak némelyike, melyeknek megtévesztő propagandával és bizonyos (kevésbé hatékony, de látványos) intézkedésekkel sikerült a nemzeti gondolkodású polgárok jelentős részét a karámjukba beterelni. Mivel tehát az Új Demokráciáról hamar lehullt a nemzeti lepel, sok görög hazafi a radikális jobboldali Arany Hajnal mögött sorakozott fel. Amelynek politikájában nem is kellett csalódniuk!
Figyelembe kell venni továbbá még egy jelentős különbséget Spanyolország és Görögország között. A görög nemzeti tudat meglehetősen erős, mivel a nagyszerű ókori Hellász emléke és az ortodoxia együttesen formálta ki. Egyes felmérések arra utalnak, hogy a görögök körében a legerősebb az idegenellenesség egész Európában, ami viszont természetesen a görög nemzet tagjait összekötő szoros érzelmi szálak következménye. A görög nemzettudat fennmaradásához hozzájárult az is, hogy a modern kori Görögország is ellenséges szomszédokkal volt körülvéve, akikkel szemben esetenként fel kellett venni a harcot (főleg a törökök okoztak sok gondot). Nyilván nem elhanyagolható szempont az sem, hogy jelenleg hozzávetőleg csupán 5 ezer zsidó éldegél Hellászban, akiknek befolyása korántsem annyira jelentős, hogy ,,liberalizmusukkal" képesek lennének komolyabban meggyengíteni a görögség nemzeti tudatát. Kétségtelen azonban, hogy a 2. világháború után egy erős kommunista mozgalom jött létre, amely persze nem segítette elő a görög nemzeti egység létrejöttét és a nemzeti célok határozott képviseletét. (Ugyanakkor a görög szocialista, kommunista mozgalom korántsem volt annyira nemzetellenes, mint például a magyarországi baloldal.) Mindenestre ezen a nacionalizmussal megtermékenyített talajon pedig képes volt kivirágozni Európa egyik legnagyszerűbb, legcselekvőképesebb és legbátrabb ellenállási mozgalma: az Arany Hajnal.
A spanyol nemzet a göröghöz képest egy sokkal nehezebben körülhatárolható jelenség. Spanyolország kezdettől fogva több etnikum hazája volt (katalánok, baszkok, galíciaiak), ami nem könnyítette meg a spanyol nacionalizmus diadalát. A világbirodalom összeomlása és Spanyolország nagyhatalmi szerepének gyors megszűnése további akadályokat gördített a modern nemzetállam megteremtésének útjába. Ráadásul - a Sztálin irányítása alatt álló nemzetközi kommunista internacionálé beavatkozása következtében - egy roppant erőszakos és internacionalista baloldali mozgalom is kialakult (benne egy kirívóan ostoba anarchista irányzattal). Nem csoda hát, ha a spanyol nacionalizmus súlyos hajótörést szenvedett.

Igaz, Franco tábornok győzelme megmentette az államot a széteséstől, és a spanyol nemzeti érdekeket a nacionalista kormányzat erőteljesen és hatékonyan képviselte. Franco uralma idején határozott lépések történtek az ország egységének megteremtése érdekében, és igyekeztek szoros korlátok között tartani a politikai, nemzeti, vallási vagy éppen kulturális szeparatista törekvéseket. Sajnos azonban a spanyol nacionalisták ábrándja az egységes, erős, katolikus Spanyolországról Franco tábornok 1975-ben bekövetkezett halála után szertefoszlott.
A baloldalnak a Franco-rendszer befeketítése céljából folytatott évtizedes kampánya következtében sikerült az etnikai sokszínűség és a spanyol világbirodalom összeomlása miatt amúgy is bizonytalan alapokon álló spanyol nemzettudatra súlyos csapásokat mérni. Ezért most - noha a feltételek adottak volnának rá - mégsem tudott eddig egy erős radikális jobboldali mozgalom szárba szökkenni.
Pedig itt van a nagy történelmi lehetőség. Ez idő szerint három hazafias párt is van a spanyol politikai porondon: a Nemzeti Demokrácia, a Spanyol Alternatíva és a Spanyol Falangisták. Spanyolország felemelkedése szempontjából kulcskérdés, hogy megszülessen az egységes radikális nemzeti párt, amely a görög Arany Hajnalhoz hasonlóan bátran és határozottan tudna fellépni a spanyol nemzeti érdekekért. Csak remélni lehet, hogy a spanyol radikális jobboldal nem kerül cionista befolyás alá, és nem egy Izrael-barát, kizárólag az iszlámellenességre épített politikai erő születik.
Perge Ottó - Fair Observer nyomán

További részletek: http://kuruc.info/r/6/106020/#ixzz2GX90MHVD
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: idegenellenesség, nacionalizmussal, spanyolországról, körülhatárolható, intézkedésekkel, fennmaradásához, megteremtésének, tevékenységének, szélsőliberális, családegyesítés, hozzáférésüket, hittanoktatást, legnagyszerűbb, görögországban, internacionálé, világbirodalom, bevándorlóknak, szertefoszlott, elhanyagolható, álláspontjával, demokráciáról, nacionalizmus, spanyolország, elszakadással, törekvésekkel, következtében, propagandával, szövegeléssel, politikájában, természetesen, szomszédokkal, nemzetellenes, következménye, szervezkedést, magyarországi, korosztálynak, görög radikális, legsúlyosabb gazdasági, utóbbi években, idegenek áradata, nemzetközi karvalytőke, annak érdekében, spanyol hazafiak, spanyol gazdaság, bevándorlók özöne, hazafias ellenállás, országban tartózkodó, nemzetközi pénzügyi, ország lakosságának, fiatal korosztálynak, spanyol nemzeti, egyre súlyosbodó, Európai Unió, Arany Hajnal, Spanyolországról Franco, Nemzeti Demokrácia, Spanyol Alternatíva, Spanyol Falangisták, Arany Hajnalhoz, Perge Ottó, Fair Observer,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png ház  Szép álmokat!  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Reggel van  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Png virág  Fehér virág  Őrizkednünk kell...  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Még csak most kezdődik a nap  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Popper Péter szavai  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Nagyon különös  Alvó cicák  Sokan azt tartják  Reggel van  Sokan azt tartják  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Png rózsa csokor  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Rátalálsz  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Albert Einsteinről  Jó éjszakát  Png kutya  Mindig jusson idő nevetni  Alvó cicák  Hiányzik  Png virág  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Tanuld meg ezt a versemet  Rátalálsz  Nagyon különös  Alázat  Adakozás  Gonosz démon-álarc  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Szép álmokat!  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Alázat  Radikális szeretet  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Png ház  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Erdőn  Mai harmónia kártyám  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Még csak most kezdődik a nap  Leonardo da Vinci gondolata  Egy maradéktalanul uralt világ  Kaffka_Margit 
Bejegyzés Címkék
görög radikális, legsúlyosabb gazdasági, utóbbi években, idegenek áradata, nemzetközi karvalytőke, annak érdekében, spanyol hazafiak, spanyol gazdaság, bevándorlók özöne, hazafias ellenállás, országban tartózkodó, nemzetközi pénzügyi, ország lakosságának, fiatal korosztálynak, spanyol nemzeti, egyre súlyosbodó, spanyol jobbközép, nemzeti érzelmű, katalán szeparatista, elszakadással kacérkodik, illegális bevándorlás, párt 2000-es, illegális bevándorlóknak, állami szolgáltatásokhoz, családegyesítés ügyében, szocialista kormányoknak, buzik házassága, abortusz ügyében, kötelező iskolai, cionista zsidók, erős jobbközép, feltétele annak, nemzeti ellenállási, felmérés szerint, radikális nemzeti, különböző választások, likudos stratégiát, párt Ciprus, bevándorlás leállítása, bűnöző idegenek, nemzeti gondolkodású, karámjukba beterelni, nemzeti lepel, radikális jobboldali, jelentős különbséget, görög nemzeti, nagyszerű ókori, ortodoxia együttesen, görögök körében, idegenellenesség egész, görög nemzet, görög nemzettudat, modern kori, törökök okoztak, görögség nemzeti, erős kommunista, nemzeti célok, görög szocialista, magyarországi baloldal, nacionalizmussal megtermékenyített, spanyol nemzet, göröghöz képest, sokkal nehezebben, spanyol nacionalizmus, világbirodalom összeomlása, modern nemzetállam, roppant erőszakos, kirívóan ostoba, nacionalista kormányzat, ország egységének, spanyol nacionalisták, etnikai sokszínűség, spanyol világbirodalom, feltételek adottak, erős radikális, nagy történelmi, spanyol politikai, egységes radikális, görög Arany, spanyol radikális, idegenellenesség, nacionalizmussal, spanyolországról, körülhatárolható, intézkedésekkel, fennmaradásához, megteremtésének, tevékenységének, szélsőliberális, családegyesítés, hozzáférésüket, hittanoktatást, legnagyszerűbb, görögországban, internacionálé, világbirodalom, bevándorlóknak, szertefoszlott, elhanyagolható, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1109
  • e Hét: 2596
  • e Hónap: 13707
  • e Év: 167203
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.