Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Minden új párt mindig szétszakad
  2013-01-28 09:26:53, hétfő
 
  Minden új párt mindig szétszakad

DeDi P.

2013. 01. 28 06:54:00 |
A Demokrácia és Dilemma Intézet szerint izgalmas kísérletbe kezd az LMP mindkét fele. A távozóknak akkor lehet esélyük a sikerre, ha új pártjuk egyben Bajnai Gordon új pártja is lesz. A maradóknak pedig akkor, ha sikerrel teljesítik Bajnai Gordon egyik programját, vagyis a Fideszben csalódott szavazók felszívását. Magyarországon minden új pártot néhány év alatt szétvet az acsarkodás, úgy tűnik, hogy aki képes pártalapításba fogni, az nehezen bírja a kompromisszumokat.
Címkék
dedi, lmp, jobbik

Úgy tűnik, hogy a dolgok természetes rendje, hogy az LMP parlamenti frakciója szétszakadt, és a Jobbikét pedig kizárások és kilépések sora fogyasztja. Ezek olyan állomások egy-egy új párt életében, amelyek Magyarországon elkerülhetetlennek tűnnek.

Az 1990-ben parlamentbe került új pártok mind végigmentek ezen a krízisen. Az MDF-ből még az első ciklus alatt kivált a MIÉP, és a másodikban az MDNP. A Fideszből az SZDSZ-hez állt több fontos politikus, Fodor Gábor volt a legismertebb köztük, és az akkor elmenő tagok miatt teljes alapszervezetek ürültek ki. A kisgazda frakció hivatalos része ellenzékbe vonult, az úgynevezett 36-ok pedig maradtak az Antall-kormány mellett. A KDNP a második ciklusban szakadt addig, hogy a Fidesz által felszívott maradék élte csak túl. Az SZDSZ-ben a Tölgyessy Péter vezette középre húzó vonal veszett el, amikor a balra fordulók vették át a párt irányítását.

Csak az MSZP csinált végig látványos szakadás nélkül két ciklust az elején, egyszerűen azért, mert nem új párt volt. Az MSZMP és az MSZP szétválása megtörtént az első választás előtt, és a szegfű alatt együtt maradók már évtizedek óta egy pártban dolgoztak.
Makacsok az alapítók

A kezdeti szakadási sokkok azért is kódolva vannak, mert teljesen más típusú személyiségek alapítanak pártot, mint akik később csatlakoznak pártokhoz. A pártalapítóknak konok, éhes forradalmároknak kell lenniük, akik az elején rengeteg időt ölnek szervezkedésbe, vitákba, alapszabályírásba, bármibe, anélkül, hogy akár egy percig biztosak lehetnének abban, hogy fáradozásuk valaha elnyeri jutalmát. Lehetnek idealisták vagy karrieristák, megszállottak vagy exhibicionisták, de mindenképpen elég sok határozottság és elköteleződés kell egy párt alapításához, felépítéséhez. Ez nemcsak a rendszerváltáskor volt igaz. A 2000-es években, egy erősen politikus-ellenes társadalomban talán még inkább jellemző, hogy visszafogott emberek nem pártalapítással foglalkoznak. Az ilyen emberek könnyen kiborulnak, ha veszni érzik ügyüket, vagy ha azt érzik, hogy méltatlanul háttérbe szorultak. És jobb esetben csak két szárny alakul ki, hogy egy egyszerű szakadással megoldják a problémát. Rosszabb esetben teljesen szétesnek.

Amikor egy párt sínen van, akkor viszont éppen az ilyen típusú embereknek kényelmetlen már a belépés. A hierarchia, a belső szabályok, az irányított fegyelem a szorgalmas, ám kevésbé lánglelkű típusoknak kedvez. Politikai karrierhez egy beállt rendszerben be kell állni valaki mögé, támogatók kellenek, és úgy lehet csak szervezkedni, ha az ember felsorakozik egy vonalhoz. Különösen igaz ez a magyarországi pártokra, amelyekben alig tűnt fel igazán karizmatikus figura. És ha az újak konfliktust okoznak, akkor azok inkább a háttérben szőtt intrikák módszerével operálnak, és nem kockáztatnak szakítást. (Kivéve Gyurcsány Ferencet.) Ezért akik az alapítóatyák első nagy szakítós sokkját túlélték, ott a párt képes lehet magához térni.
Bajnai embere vs. Bajnai programja

Ahhoz képest, hogy a legkisebb parlamenti párt szakadt, nagyon érdekes helyzetet hozhat mindkét társaság az ellenzéki oldalon.

A baloldali ellenzék együttműködést kereső szerdai szeánszai eddig kimerültek az MSZP-hez korábban így vagy úgy kötődő politikusok társalgásában.Volt, hogy Együtt 2014 a Medgyessy-kormány egy volt miniszterét delegálta, az MSZP az utóbbi fiát, a szociáldemokratákat az MSZP-ből 2001-ben kizárt Schmuck Andor képviselte, a DK-t pedig a Gyurcsány-kormány egy volt minisztere.

Az LMP-ből kivált, az Együtt 2014-hez csatlakozni kívánó politikusok új pártja most megpróbálkozhat azzal, hogy megmutassa, Bajnai Gordon volt miniszterelnök hívására nemcsak az MSZP-ből indult figurák képesek megmozdulni.

A DeDi főmunkatársa korábban arról írt, hogy ha az LMP bemegy az összbaloldali koalícióba, akkor az egyéni taktikák szempontjából hasznos lehet egyes politikusainak, de a párt végét jelentené a lépés. (Egyenesen a baloldal Turi-Kovács Bélája jelzőt kapták az erre nyitott politikusok, megelőlegezve, hogy könnyen úgy járhatnak, mint az egykori kisgazda miniszterből lett fideszes képviselő, akinek mindig biztos befutó helye, de minimális szerepe van.)

Egy esetben lehet izgalmas jövője a most távozóknak: ha az új pártjuk egy lesz azzal a párttal, amit Bajnai Gordon igyekszik korábbi nyilatkozatai ellenére mégiscsak összehozni. Így velük Bajnai parlamenti szószólókat kaphatna, és a kilépők szerepe is komolyabb lenne, mintha egy MSZP dominálta baloldali blokkban a posztkommunista olajfa friss hajtásaiként kellene tetszelegniük.

A Schiffer-féle párt pedig megpróbálkozik azzal, amit Bajnai programként hirdetett meg tavaly október 23-án: nyitna a Fideszből kiábrándultak felé. A középen maradás, és az eddig hatalomban volt elitek általános elutasítása az LMP eredeti céljaihoz illik. Az ,,új SZDSZ az LMP" jobboldal által sulykolt bélyegétől talán így könnyebb lesz szabadulni. Viszont nagy kérdés, hogy mennyire létezik valóban középen álló szavazói bázis, ahol sokan elhiszik, hogy érdemes nem valamelyik nagy blokkra szavazni. Nyilván mindkét nagy tábor azt fogja mondani, hogy csak a mamutoknak lehet esélye.

A DeDi-nek fontos észrevétele, hogy a távozók egyik fő érve, miszerint mindenképpen le kell győzni az ellenfelet, és ezért muszáj kompromisszumot kötni, az a rendszerváltás utáni magyar politikai gondolkodás polgárháborús logikájának folytatása. A győzni akarás persze alapvetően fontos egy párt esetében, azonban az ellenfél gyors legyőzésének drága árát előbb-utóbb meg kell fizetni. Az SZDSZ-t felfalta, hogy mindig mindenáron kitartott az MSZP mellett; Gyurcsány Ferenc belebukott, hogy a 2006-os választásnak rendelte alá első kormányzását; az MSZP elnöke éppen idén kért bocsánatot a kettős állampolgárságról szóló népszavazáskor képviselt álláspontért; és a Fideszt a tandíjellenes népszavazása hozta ezen a télen rendkívül kínos helyzetbe. Pedig rövid távon ezek mind hasznosnak tűntek az ellenfél legyőzéséért vívott nem mindig elvhű harcban.

A Schiffer-féle LMP jövője érdekes kísérlet lesz, hiszen azt kell megmutatnia, hogy létezhet-e mérsékelt erő a két nagy tömb között. Ennek bizonyításához a hét maradó képviselőnek elég kemény küzdelmet kell a következő egy évben vívnia. Ha valamiféle különalku nyomán a frakció egyben marad, akkor kisebbségben lesznek, így nagy az esély, hogy többet szólhatnak majd a balra húzók. Ráadásul az LMP ismertebb politikusai Schifferen kívül mind elmentek. Nehéz lesz elmagyarázni, hogy a baloldali blokk mellett kampányoló LMP-sek már nem is LMP-sek.

Az LMP-ben maradóknak valószínűleg szükségük lesz új emberekre. Talán merészség ilyeneket megelőlegezni, de elvben szóba jöhet mellettük Sólyom László volt köztársasági elnök (akinek megválasztásáért Schiffer elég sokat tett, és később is mutatott felé gesztusokat). Felmerülhet szakadár fideszesek beépítése, vagy a politikán eddig kívül álló arcok beszervezése. Egyik sem tűnik nagyon magától értetődő megoldásnak, és izgalmas lesz, hogy mennyire készültek előre Schifferék a vasárnapi fordulatra.
A Jobbik és az LMP sokkja

Ahogy az új pártoknál ez Magyarországon szokás, megtörtént tehát a szakadás az LMP-ben, és morzsolódik a Jobbik is. Látszólag a Jobbik járt jobban a választás utáni töréssel, mert frakciója hiába lett kisebb, nincs veszélyben a létezése. Az LMP képviselőinek viszont több mint fele lép ki, sajátos egyezség kellene a távozók és maradók között, hogy ne mindenki a függetlenek között találja magát a tavaszi ülésszak nyitónapján. Holott a frakcióba tömörülés mindenki érdeke, a pártok leginkább a parlamentben látszódnak, az ottani működés megkönnyíti a szóhoz jutást a sajtóban. A frakció nélküli DK-s vezetőknek például fél életüket újabban azzal kell tölteniük, hogy járják Magyarország településeit, hogy egyáltalán jelezni tudják, hogy léteznek.

Viszont a Jobbik belső konfliktusai megfoghatatlanok. Árulózások és feljelentések teszik nehézzé a helyzetet, az egyetlen Jobbik vezette nagyobb településen (Tiszavasváriban) időközi választást kellett kiírni a belső viták miatt. Nem ideológiai harcnak tűnnek ott a belső konfliktusok, hanem sértett dühöngéseknek inkább, és így a szavazók felé sem lehet elmondani értelmesen, hogy ki miben is akar igazából mást. A Jobbik a felmérések szerint nem gyengült attól, hogy december végére már öt képviselő hagyta el a frakciót. De az állandó vádaskodás riasztó lehet, egy idő után azt a képzetet keltheti, hogy valami susmus vagy átverés mehet ott, ha ennyien mennek el fújolva.

Az LMP-sek a szakítás napján kifele próbáltak viszonylag jó arcot vágni egymáshoz. Ott a feszültség oka elég egyértelműnek tűnik, a párt identitását érintő kérdésről van szó. A balra nyitás és a középen állás kérdése feszítette szét a pártot, hasonlóan egyébként, mint 1994-ben az SZDSZ-szel történt.

http://index.hu/belfold/2013/01/28/hasad/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: megfoghatatlanok, megválasztásáért, forradalmároknak, pártalapítóknak, alapszervezetek, exhibicionisták, kompromisszumot, posztkommunista, pártalapítással, tiszavasváriban, megpróbálkozhat, megpróbálkozik, rendszerváltás, pártalapításba, miniszterelnök, együttműködést, politikusainak, szervezkedésbe, magyarországon, népszavazáskor, bizonyításához, tandíjellenes, egyértelműnek, polgárháborús, megszállottak, magyarországi, megelőlegezve, képviselőinek, szempontjából, társalgásában, összbaloldali, feljelentések, nyilatkozatai, tetszelegniük, dühöngéseknek, határozottság, távozóknak akkor, maradóknak pedig, nehezen bírja, dolgok természetes, 1990-ben parlamentbe, első ciklus, legismertebb köztük, akkor elmenő, kisgazda frakció, úgynevezett 36-ok, második ciklusban, balra fordulók, párt irányítását, első választás, szegfű alatt, pártban dolgoztak, DeDi, Dilemma Intézet, Bajnai Gordon, Fodor Gábor, Tölgyessy Péter, Kivéve Gyurcsány Ferencet, Schmuck Andor, Turi-Kovács Bélája, Gyurcsány Ferenc, Schiffer-féle LMP, Sólyom László,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Egy lelki imádság  Varga János Veniam - Fontos sz...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Alázat  Szép estét kedves látogatóimna...  A televizió nem a kultúrát kép...  Nagyi telefonál  Adakozás  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  képre írva  Csak a fogyatkozás látható  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Albert Einstein gondolata  Png cica  Png cica  Julian Brass gondolata  Albert Einsteinről  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Szép estét  Png férfi  Jó éjszakát  Mi lenne ha  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Png telefon  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Png nő  Régi emberek, akikre máig büsz...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Radikális szeretet  Alázat  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Nevem  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Fekete-erdő desszert  Egy hatékony szolga  A boldog családok mind hasonló...  Popper Péter szavai  Kellemes délutánt kívánok  Png cica  Soha ne kedvezz...  Png ház  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Png férfi  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Lóhere  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Bounty krémes  Tavaszi kép  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  A televizió nem a kultúrát kép...  Szép estét kedves látogatóimna...  Leonardo da Vinci gondolata  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Adakozás  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
távozóknak akkor, maradóknak pedig, nehezen bírja, dolgok természetes, 1990-ben parlamentbe, első ciklus, legismertebb köztük, akkor elmenő, kisgazda frakció, úgynevezett 36-ok, második ciklusban, balra fordulók, párt irányítását, első választás, szegfű alatt, pártban dolgoztak, kezdeti szakadási, pártalapítóknak konok, elején rengeteg, percig biztosak, párt alapításához, rendszerváltáskor volt, 2000-es években, erősen politikus-ellenes, ilyen emberek, egyszerű szakadással, párt sínen, ilyen típusú, belső szabályok, irányított fegyelem, beállt rendszerben, ember felsorakozik, magyarországi pártokra, újak konfliktust, háttérben szőtt, alapítóatyák első, párt képes, legkisebb parlamenti, ellenzéki oldalon, baloldali ellenzék, volt miniszterét, utóbbi fiát, volt minisztere, összbaloldali koalícióba, egyéni taktikák, párt végét, baloldal Turi-Kovács, erre nyitott, egykori kisgazda, esetben lehet, most távozóknak, lesz azzal, kilépők szerepe, posztkommunista olajfa, középen maradás, eddig hatalomban, mamutoknak lehet, távozók egyik, győzni akarás, párt esetében, ellenfél gyors, 2006-os választásnak, kettős állampolgárságról, tandíjellenes népszavazása, télen rendkívül, ellenfél legyőzéséért, évben vívnia, frakció egyben, balra húzók, baloldali blokk, politikán eddig, vasárnapi fordulatra, választás utáni, függetlenek között, tavaszi ülésszak, frakcióba tömörülés, pártok leginkább, parlamentben látszódnak, ottani működés, szóhoz jutást, frakció nélküli, egyetlen Jobbik, belső viták, belső konfliktusok, szavazók felé, felmérések szerint, állandó vádaskodás, képzetet keltheti, szakítás napján, párt identitását, balra nyitás, középen állás, megfoghatatlanok, megválasztásáért, forradalmároknak, pártalapítóknak, alapszervezetek, exhibicionisták, kompromisszumot, posztkommunista, pártalapítással, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2948
  • e Hét: 8680
  • e Hónap: 19791
  • e Év: 173287
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.