Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
tahini-szezámmag krém
  2016-01-29 22:11:36, péntek
 
  A tahini nem más, mint egy szezámmagból előállított paszta, mely különböző ételek gyakori ízesítője, elsősorban az észak-afrikai, görög, török és közép-keleti gasztronómiában. Nélkülözhetetlen összetevője például a csicseriborsóból készült hummusznak.
A tahini pirított és őrölt szezámmagból készült paszta, melyet egy kevés olívaolaj segítségével kevernek megfelelő állagúra. Fogyasztása előnyösebb a szezámmagénál, mert az őrölésnek köszönhetően könnyebben emészthető, és a tápanyagokat is jobban tudja hasznosítani a szervezetünk.
2 evőkanál tahini nagyjából 178 kalóriát, 16 gramm zsírt, 6 gramm szénhidrátot és 5 gramm fehérjét tartalmaz. Jelentős mennyiségű található belőle thiaminból, magnéziumból, forszforból, vasból és kalciumból. Bár a zsírtartalma magasnak tűnik, a tahniniben egészséges zsírsavak találhatóak, amelyek védik a szív- és érrendszer egészségét. Lássuk, hogyan hat még a tahini a szervezetünkre!
Tartalmaz például olyan vegyületeket (a sesamint és a sesamolt), amelyek hatékonyan csökkentik a koleszterinszintet. Ez, illetve az egészséges zsírsavak óvják a szívet és az ereket a károsodásoktól, segítenek megakadályozni a szívbetegségek és a stroke kialakulását. A tahiniban lévő ásványi anyagok emellett a vérnyomásra is jó hatással vannak.

A szezámmagban található anyagok felépítése hasonlít az ösztrogénéhez, így képesek az ezeket érzékelő receptorokhoz kapcsolódni, így bizonyos fokú védelmet nyújthatnak azon daganatos betegségek ellen, melyek kialakulásában a hormonoknak is szerepe van.

A tahini ásványianyag-tartalmának köszönhetően nagyon jót tesz a csontoknak és az ízületeknek, rendszeres fogyasztásával csökkenthető például a csontritkulásra vagy az ízületi kopásra való hajlam.

Elkészítés: A szezámmagot palacsintasütőbe öntöm, majd megpirítom. Amikor már a lakást átjárja az isteni illat, leveszem a tűzről. Nem szabad túlpirítani, mert akkor keserű lesz, csak addig, hogy az illata érződjön, és szép aranybarna színe legyen.

Ezután előveszem édesanyám régi kávédarálóját, és belekanalazok 2 púpozott evákanál szezámmagot, kis csipetnyi sót. Majd pépesítem, és ezt egy műanyag edénybe teszem. Ezt folytatom mindaddig, amíg elfogy a szezámmag.

Ezután a péphaz adok 2-4 teáskanálá pirospaprikát, ki hogy szereti, majd pedig egy kis olívaolajat. Elkeverem, és még annyi olajat adok hozzá, hogy sűrű krémet kapjak, ami kenhető, de nem folyik még. Érdemes evőkalanként adni az olajat, mert ha túl folyósra sikerül, akkor a feltét nem marad a kenyéren.

A tahini fogyasztásával kapcsolatban a legnagyobb problémát a magas zsír- és kalóriatartalom jelentheti, viszonylag kis mennyiség is sok energiát tartalmaz, könnyű belőle sokat enni (éppen ezért gyakran csak ízesítőként használják kis mennyiségben). A szezámmag erőteljes allergén, különösen azoknak érdemes óvatosan fogyasztani, akik érzékenyek az olajos magvakra, mogyoróra.

Hogyan építhetjük be a tahinit az étrendünkbe?
A legkönnyebben csicseriborsó-krémbe vagy padlizsánkrémbe keverve, de önmagában is fogyasztható, például zöldségek, saláták mellé. Az újdonságokat kedvelők keverhetik fűszeres zöldségkrém-levesekhez, de akár turmixba is tehetjük. A tahini általában néhány száz forintért megvásárolható az egzotikus ételeket árusító üzletekben, de otthon is nagyon könnyen előállítható, hiszen csak szezámmag, olívaolaj, némi só és citromlé szükséges hozzá.



 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Címkék: csicseriborsóból, palacsintasütőbe, nélkülözhetetlen, padlizsánkrémbe, csontritkulásra, kalóriatartalom, gasztronómiában, fogyasztásával, kialakulásában, szervezetünkre, károsodásoktól, megakadályozni, szívbetegségek, megvásárolható, receptorokhoz, kávédarálóját, legkönnyebben, csicseriborsó, szezámmagénál, belekanalazok, ösztrogénéhez, pirospaprikát, fogyasztható, szezámmagban, segítségével, kialakulását, újdonságokat, előállítható, tápanyagokat, szervezetünk, szénhidrátot, magnéziumból, köszönhetően, zsírtartalma, vegyületeket, szezámmagból, szezámmagból előállított, csicseriborsóból készült, tahini pirított, kevés olívaolaj, őrölésnek köszönhetően, zsírtartalma magasnak, tahniniben egészséges, egészséges zsírsavak, stroke kialakulását, tahiniban lévő, szezámmagban található, ezeket érzékelő, csontritkulásra vagy, ízületi kopásra, szezámmagot palacsintasütőbe, lakást átjárja,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Png csokor  Nem tudhatod  A Megváltó szolgálatában  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Idő  Png nő  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Alázat  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Németh László tollából  A jó emberek mindig szépek mar...  Bertolt Brecht -től idézet  Varga János Veniam - Fontos sz...  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Erdőn  Alvó cicák  Png virág  Png cica  Akik bántanak téged  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Nem számIt  Nagyi telefonál  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Fekete-erdő desszert  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Reggel van  Akarat  Makszim Gorkij gondolata  Idő  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  A boldog családok mind hasonló...  Szép estét kedves látogatóimna...  Egy maradéktalanul uralt világ  Lóhere  Egy bizonyos határt  Mindig jusson idő nevetni  Fekete-erdő desszert  Szép estét kedves látogatóimna...  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Idő  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Örülök, hogy látlak!  képre írva  Szívem  Alvó cicák  Png csokor  Png telefon  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Png csokor  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
szezámmagból előállított, csicseriborsóból készült, tahini pirított, kevés olívaolaj, őrölésnek köszönhetően, zsírtartalma magasnak, tahniniben egészséges, egészséges zsírsavak, stroke kialakulását, tahiniban lévő, szezámmagban található, ezeket érzékelő, csontritkulásra vagy, ízületi kopásra, szezámmagot palacsintasütőbe, lakást átjárja, isteni illat, illata érződjön, műanyag edénybe, péphaz adok, tahini fogyasztásával, legnagyobb problémát, magas zsír-, szezámmag erőteljes, olajos magvakra, újdonságokat kedvelők, tahini általában, egzotikus ételeket, csicseriborsóból, palacsintasütőbe, nélkülözhetetlen, padlizsánkrémbe, csontritkulásra, kalóriatartalom, gasztronómiában, fogyasztásával, kialakulásában, szervezetünkre, károsodásoktól, megakadályozni, szívbetegségek, megvásárolható, receptorokhoz, kávédarálóját, legkönnyebben, csicseriborsó, szezámmagénál, belekanalazok, ösztrogénéhez, pirospaprikát, fogyasztható, szezámmagban, segítségével, kialakulását, újdonságokat, előállítható, tápanyagokat, szervezetünk, szénhidrátot, magnéziumból, köszönhetően, zsírtartalma, vegyületeket, szezámmagból, csökkenthető, mennyiségben, evőkalanként, ásványianyag, hasznosítani, kapcsolatban, fogyasztani, forszforból, szezámmagot, ízesítőként, kapcsolódni, olívaolajat, találhatóak, túlpirítani, hormonoknak, tartalmának, ízületeknek, zöldségkrém, étrendünkbe, nyújthatnak, vérnyomásra, előállított, összetevője, fogyasztása, felépítése, betegségek, csontoknak, rendszeres, előnyösebb, egészséges, érrendszer, egészségét, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 125
  • e Hét: 290
  • e Hónap: 4694
  • e Év: 36423
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.