|
2016-01-29 22:11:36, péntek
|
|
|
A tahini nem más, mint egy szezámmagból előállított paszta, mely különböző ételek gyakori ízesítője, elsősorban az észak-afrikai, görög, török és közép-keleti gasztronómiában. Nélkülözhetetlen összetevője például a csicseriborsóból készült hummusznak.
A tahini pirított és őrölt szezámmagból készült paszta, melyet egy kevés olívaolaj segítségével kevernek megfelelő állagúra. Fogyasztása előnyösebb a szezámmagénál, mert az őrölésnek köszönhetően könnyebben emészthető, és a tápanyagokat is jobban tudja hasznosítani a szervezetünk.
2 evőkanál tahini nagyjából 178 kalóriát, 16 gramm zsírt, 6 gramm szénhidrátot és 5 gramm fehérjét tartalmaz. Jelentős mennyiségű található belőle thiaminból, magnéziumból, forszforból, vasból és kalciumból. Bár a zsírtartalma magasnak tűnik, a tahniniben egészséges zsírsavak találhatóak, amelyek védik a szív- és érrendszer egészségét. Lássuk, hogyan hat még a tahini a szervezetünkre!
Tartalmaz például olyan vegyületeket (a sesamint és a sesamolt), amelyek hatékonyan csökkentik a koleszterinszintet. Ez, illetve az egészséges zsírsavak óvják a szívet és az ereket a károsodásoktól, segítenek megakadályozni a szívbetegségek és a stroke kialakulását. A tahiniban lévő ásványi anyagok emellett a vérnyomásra is jó hatással vannak.
A szezámmagban található anyagok felépítése hasonlít az ösztrogénéhez, így képesek az ezeket érzékelő receptorokhoz kapcsolódni, így bizonyos fokú védelmet nyújthatnak azon daganatos betegségek ellen, melyek kialakulásában a hormonoknak is szerepe van.
A tahini ásványianyag-tartalmának köszönhetően nagyon jót tesz a csontoknak és az ízületeknek, rendszeres fogyasztásával csökkenthető például a csontritkulásra vagy az ízületi kopásra való hajlam.
Elkészítés: A szezámmagot palacsintasütőbe öntöm, majd megpirítom. Amikor már a lakást átjárja az isteni illat, leveszem a tűzről. Nem szabad túlpirítani, mert akkor keserű lesz, csak addig, hogy az illata érződjön, és szép aranybarna színe legyen.
Ezután előveszem édesanyám régi kávédarálóját, és belekanalazok 2 púpozott evákanál szezámmagot, kis csipetnyi sót. Majd pépesítem, és ezt egy műanyag edénybe teszem. Ezt folytatom mindaddig, amíg elfogy a szezámmag.
Ezután a péphaz adok 2-4 teáskanálá pirospaprikát, ki hogy szereti, majd pedig egy kis olívaolajat. Elkeverem, és még annyi olajat adok hozzá, hogy sűrű krémet kapjak, ami kenhető, de nem folyik még. Érdemes evőkalanként adni az olajat, mert ha túl folyósra sikerül, akkor a feltét nem marad a kenyéren.
A tahini fogyasztásával kapcsolatban a legnagyobb problémát a magas zsír- és kalóriatartalom jelentheti, viszonylag kis mennyiség is sok energiát tartalmaz, könnyű belőle sokat enni (éppen ezért gyakran csak ízesítőként használják kis mennyiségben). A szezámmag erőteljes allergén, különösen azoknak érdemes óvatosan fogyasztani, akik érzékenyek az olajos magvakra, mogyoróra.
Hogyan építhetjük be a tahinit az étrendünkbe?
A legkönnyebben csicseriborsó-krémbe vagy padlizsánkrémbe keverve, de önmagában is fogyasztható, például zöldségek, saláták mellé. Az újdonságokat kedvelők keverhetik fűszeres zöldségkrém-levesekhez, de akár turmixba is tehetjük. A tahini általában néhány száz forintért megvásárolható az egzotikus ételeket árusító üzletekben, de otthon is nagyon könnyen előállítható, hiszen csak szezámmag, olívaolaj, némi só és citromlé szükséges hozzá.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
Címkék: csicseriborsóból, palacsintasütőbe, nélkülözhetetlen, padlizsánkrémbe, csontritkulásra, kalóriatartalom, gasztronómiában, fogyasztásával, kialakulásában, szervezetünkre, károsodásoktól, megakadályozni, szívbetegségek, megvásárolható, receptorokhoz, kávédarálóját, legkönnyebben, csicseriborsó, szezámmagénál, belekanalazok, ösztrogénéhez, pirospaprikát, fogyasztható, szezámmagban, segítségével, kialakulását, újdonságokat, előállítható, tápanyagokat, szervezetünk, szénhidrátot, magnéziumból, köszönhetően, zsírtartalma, vegyületeket, szezámmagból, szezámmagból előállított, csicseriborsóból készült, tahini pirított, kevés olívaolaj, őrölésnek köszönhetően, zsírtartalma magasnak, tahniniben egészséges, egészséges zsírsavak, stroke kialakulását, tahiniban lévő, szezámmagban található, ezeket érzékelő, csontritkulásra vagy, ízületi kopásra, szezámmagot palacsintasütőbe, lakást átjárja,
|
|
|
|
szezámmagból előállított, csicseriborsóból készült, tahini pirított, kevés olívaolaj, őrölésnek köszönhetően, zsírtartalma magasnak, tahniniben egészséges, egészséges zsírsavak, stroke kialakulását, tahiniban lévő, szezámmagban található, ezeket érzékelő, csontritkulásra vagy, ízületi kopásra, szezámmagot palacsintasütőbe, lakást átjárja, isteni illat, illata érződjön, műanyag edénybe, péphaz adok, tahini fogyasztásával, legnagyobb problémát, magas zsír-, szezámmag erőteljes, olajos magvakra, újdonságokat kedvelők, tahini általában, egzotikus ételeket, csicseriborsóból, palacsintasütőbe, nélkülözhetetlen, padlizsánkrémbe, csontritkulásra, kalóriatartalom, gasztronómiában, fogyasztásával, kialakulásában, szervezetünkre, károsodásoktól, megakadályozni, szívbetegségek, megvásárolható, receptorokhoz, kávédarálóját, legkönnyebben, csicseriborsó, szezámmagénál, belekanalazok, ösztrogénéhez, pirospaprikát, fogyasztható, szezámmagban, segítségével, kialakulását, újdonságokat, előállítható, tápanyagokat, szervezetünk, szénhidrátot, magnéziumból, köszönhetően, zsírtartalma, vegyületeket, szezámmagból, csökkenthető, mennyiségben, evőkalanként, ásványianyag, hasznosítani, kapcsolatban, fogyasztani, forszforból, szezámmagot, ízesítőként, kapcsolódni, olívaolajat, találhatóak, túlpirítani, hormonoknak, tartalmának, ízületeknek, zöldségkrém, étrendünkbe, nyújthatnak, vérnyomásra, előállított, összetevője, fogyasztása, felépítése, betegségek, csontoknak, rendszeres, előnyösebb, egészséges, érrendszer, egészségét, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 125
- e Hét: 290
- e Hónap: 4694
- e Év: 36423
|
|
|