Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ötvenes évek
  2017-09-04 16:12:42, hétfő
 
   
 

Az ötvenes évek egy komor hajnalán szűnni nem akaró csengetésre riad a Kohn-család. A családfő kicsoszog az előszobába, kinyitja a kisablakot...
- Államvédelmi Hatóság! Kinyitni! - ordít valaki.
Azután betódulnak öten és már viszik is szegény Kohnt, úgy, ahogy van, hálóingben.
Az Andrásssy út 60. egyik pincéjében kemény vallatásnak vetik alá:
- Azonnal beismeri, hogy bizalmas barátjával, Schwarczcal a Gourmand eszpresszóban mindennap fontos politikai értesüléseket cseréltek - szólítja fel az egyik vizsgálótiszt.
Kohn csak csóválja a fejét:
- Schwarcz nevűt nem is ismerek...
Ráüvölt egy másik vizsgálótiszt:
- Azonnal beismeri, hogy bizalmas barátjával, Grünnel a Brazil eszpresszóban mindennap fontos politikai információkat adtak egymásnak tovább!
- Kohn szomorú arcot vág:
- Grün nevűt nem is ismerek... Akkor már inkább legyen a Scharcz.

Az ötvenes évek egy komor hajnalán szűnni nem akaró csengetésre ébred a Kohn-család. A családfő kicsoszog az előszobába, kinyitja a kisablakot...
- Államvédelmi Hatóság! Kinyitni! ordítbe valaki.
- Nyitom már, nyitom - buzgólkodik Kohn és zörög a kulccsal -, de szabadjon felhívni az elvtársak figyelmét, hogy a kém Kohn egy emelettel feljebb lakik.

A Weiszék Mórickája igen jóban van a szomszéd gyerekekkel. Annál fájdalmasabban érinti, amikor azok kijelenti, hogy többé nem játszanak együtt.
- Miért nem? - kérdezi Móricka döbbenten.
- Szüleink felvilágosítottak minket, hogy ti feszítettétek keresztre a Jézuskát!
Mórickának könnybe lábad a szeme:
- Mi biztos nem. Azt csak a másik Weiszék tehették, az alvégről.

Kohnt hivatja a párttitkár.
- Kohn elvtárs, súlyod vád van ellened, valaki megfigyelte, hogy minden reggel keresztet vetsz.
- Én? - kérdi Kohn döbbenten. - De hisz nem is tudom, hogy kell keresztet vetni!
A párttitkár szomorúan csófálja a fejét:
- Kohn elvtárs, a párthoz őszintének kell lenned. Nézd, itt van írásban ez az ellened tett feljelentés. Az áll benne, hogy minden reggel keresztet vetsz, mégpedig tüntetően a nagy nyilvánosság előtt, mindjárt, ahogy kilépsz a házatok kapuján.
Kohn arca felderül:
- Ja, ahogy kilépek a házkapun? Az így egészen más!
- Szóval beismered, Kohn elvtárs?
- Hát persze! Mert minden reggel, ahogy kilépek a házból, a fejemhez kapok és azt mondom magamnak: "Észnél légy Kohn!" És hozzáértetem a zsebem a sliccemhez, megérintem a zakóm bal zsebét, aztán a jobb zsebét, és azt kérdem magamtól: "Slicc, szemüveg, párttagsági könyv rendben?"

Az ötvenes években, amikor a villamosok nem csak akkor indultak el, miután az ajtók bezárultak, nem is lehettek a villamosvezetők ilyen finnyásak, hiszen nem egyszer fürtökben lógtunk a szerelvények oldalán... az ötvenes években tömegsportként útjára indult a Munkára, Harcra Kész mozgalom (roviden MHK).
Történt pedig egy szép napon, hogy csinos kis nő rohant a villamos után, a kanyarban utolérte, és a kalauz segítségével (még kalauz is volt!) felugrott rá.
- Kis emháká? - kérdezte barátságosan a kalauz.
- Nem, kérem - felelte a nő indignálódva. - Privát.

Az ötvenes évek rengeteg sok tanfolyama közül, amelyekre mind jártunk, csak az egyik volt a kötelező elsősegély-nyújtási tanfolyam. Végeztével tekintélyes vizsgabizottság előtt kellett számot adni az elsajátított közhasznú ismeretekről.
Most épp egy cigány résztvevő felel a kérdésre, hogyan kell kimenteni egy fuldoklót.
- Haladéktalanul beleugrok a vízbe, erős karcsapásokkal a fuldokló felé úszom, nem engedem, hogy rám csimpaszkodjon, és lefogja a karomat-lábomat, hanem ellenkezőleg, én fogom meg az egyik kezemmel az ő hadonászó karjait, és egy jól irányzott rúgással a víz alatt lefékezem a lábait, s ha még mindig magával akar rántani, akkor egy alapos pofonnal el is lehet kábítani, végül a hajánál fogva kihúzom a partra...
- Nagyon jól felelt az elvtárs - dicsére meg a cigányt a vizsbabizottság elnöke. De mert az ötvenes években mindenféle vizsgán kaphatott az ember provokatív kérdést, még az elsősegély-nyújtási tanfolyamon sem maradhatott el. Már jön is:
- És most még, végezetül, feladnék az elvtársnak egy fogas kérdést. Mit tenne, ha az a fuldokló a mi szeretett vezérünk, Rákosi elvtárs lenne. Akinek, mint tudvalevő, nincsen haja?
A cigány kezdi újra felmondani a leckét, úgy ahogyan bemagolta:
- Haladéktalanul beleugrok a vízba, erős karcsapásokkal a fuldokló felé úszom, nem engedem, már engedelemmel szólva, még ha a Rákosi elvtárs is az, hogy rám csimpaszkodjon és lefogja a karomat-lábamat, hanem ellenkezőleg, én fogom le az egyik kezemmel az ő hadonászó karjait, esetleg egy jól irányzott rúgással a víz alatt lefékezem a lábait és ha még mindig magához akarna rántani, akkor egy alapos pofonnal, már bocsánat, ugye, el is lehet kábítani, végül a hajánál fogva... - Itt megakad, de diadalmasan kivágja-... és ha nincs haja, hát nincs haja!

A pesti villamosmegállóban kifakad valaki:
- ... Azt is neki köszöhetjük, hogy fürtökben kell lógnunk a villamos oldalán! Meg hogy a házaink omladoznak... És nincs tüzelő, nicns vaj, nincs tojás...
Nem folytathatja, mert két bőrkabátos férfi jobbról-balról belekarol, és beviszik az Andrássy út 60-ba.
Emberünk tiltakozik:
- De hát én Trumanról beszéltem! Az elvtársak kire gondoltak?
 
 
0 komment , kategória:  Viccek  
Címkék: vizsgabizottság, villamosvezetők, vizsbabizottság, fájdalmasabban, csimpaszkodjon, tömegsportként, haladéktalanul, karcsapásokkal, vizsgálótiszt, eszpresszóban, feszítettétek, értesüléseket, információkat, engedelemmel, ismeretekről, barátságosan, szerelvények, államvédelmi, nyilvánosság, segítségével, indignálódva, ellenkezőleg, elsajátított, hozzáértetem, folytathatja, tekintélyes, vallatásnak, párttagsági, tanfolyamon, maradhatott, csengetésre, feljelentés, gyerekekkel, schwarczcal, köszöhetjük, buzgólkodik, ötvenes évek, komor hajnalán, családfő kicsoszog, egyik vizsgálótiszt, másik vizsgálótiszt, elvtársak figyelmét, emelettel feljebb, szomszéd gyerekekkel, másik Weiszék, párttitkár szomorúan, párthoz őszintének, ellened tett, nagy nyilvánosság, házatok kapuján, fejemhez kapok, jobb zsebét, Államvédelmi Hatóság, Weiszék Mórickája, Harcra Kész,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Annyira tisztelem a szabadságo...  Szeretem ujjad karcsuságait,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 13  Szeretem ujjad karcsuságait,  Facebookon kaptam  Szeretem ujjad karcsuságait,  Facebookon kaptam  James Allen  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  képre írva  Vito Giaquinto gondolata  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Robin Wight pitypang szobra  Szép estét  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  képre írva  Az ember  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Különleges  Gebhardt Nóra versei II.  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Minden tavaszból őrizz..  Reményik Sándor: Pierrot &...  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  Az ember emlékekből áll  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  A Magyar Költészet napja alkal...  Szeretem ujjad karcsuságait,  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam Krisztinától  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  A pitypang legendája  A hagyma antibakteriális hatás...  Tavaszi este  Somlyó Zoltán - Orgonával  Esterházy Péterre emlékezünk  A felvilágosodás...  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Szabó T. Anna - Pitypang  Szívek  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  különleges  Paul Éluard - És egy mosoly  Paul David Tripp Április 14  Anyák napjára  Paul David Tripp Április 14  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Hamvas Béla  Facebookon kaptam Krisztinától  Önmaga ellenére  Töröld le  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Reményik Sándor: Pierrot &...  Szép estét  Segíts neki dicsérni Téged  Robert Merle tollából  Jan Twardowski - Siessünk  Vidámság  Somlyó Zoltán - Orgonával  Horváth Szilvia tollából  Csend  Esterházy Péterre emlékezünk  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam  Szeretem ujjad karcsuságait,  Jánosházy György: Fogd a kezem  40 felett  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Baranyi Ferenc - N i n c s 
Bejegyzés Címkék
ötvenes évek, komor hajnalán, családfő kicsoszog, egyik vizsgálótiszt, másik vizsgálótiszt, elvtársak figyelmét, emelettel feljebb, szomszéd gyerekekkel, másik Weiszék, párttitkár szomorúan, párthoz őszintének, ellened tett, nagy nyilvánosság, házatok kapuján, fejemhez kapok, jobb zsebét, ötvenes években, ajtók bezárultak, villamosvezetők ilyen, szerelvények oldalán, szép napon, villamos után, kanyarban utolérte, kalauz segítségével, egyik volt, elsajátított közhasznú, cigány résztvevő, fuldokló felé, egyik kezemmel, alapos pofonnal, hajánál fogva, vizsbabizottság elnöke, ember provokatív, fogas kérdést, cigány kezdi, villamos oldalán, házaink omladoznak, elvtársak kire, vizsgabizottság, villamosvezetők, vizsbabizottság, fájdalmasabban, csimpaszkodjon, tömegsportként, haladéktalanul, karcsapásokkal, vizsgálótiszt, eszpresszóban, feszítettétek, értesüléseket, információkat, engedelemmel, ismeretekről, barátságosan, szerelvények, államvédelmi, nyilvánosság, segítségével, indignálódva, ellenkezőleg, elsajátított, hozzáértetem, folytathatja, tekintélyes, vallatásnak, párttagsági, tanfolyamon, maradhatott, csengetésre, feljelentés, gyerekekkel, schwarczcal, köszöhetjük, buzgólkodik, megfigyelte, diadalmasan, elsősegély, felmondani, provokatív, elvtársnak, előszobába, barátjával, kisablakot, végeztével, tanfolyama, megérintem, párttitkár, villamosok, betódulnak, sliccemhez, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 8 db bejegyzés
e év: 48 db bejegyzés
Összes: 7244 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 198
  • e Hét: 356
  • e Hónap: 2715
  • e Év: 54981
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.