|
2018-03-07 19:36:34, szerda
|
|
|
Az epe karbantartója
A retek megbízható társa a reggelinknek, tökéletes kiegészítője a vacsoráinknak, mégis igen keveset tudunk róla. Pedig ez a gyökérzöldség igen tekintélyes múlttal rendelkezik.
RETEK-TÖRTÉNELEM
A retket már az ókori Kínában és Japánban is nagyon kedvelték, gyógyszerként használták, és sok étel alapját képezte. Ekkor már a Földközi-tenger vidékén is nagy népszerűségnek örvendett a retek, ami az ókori egyiptomiaknál a hagyma és a fokhagyma mellett a piramisépítő munkások napi étrendjének szerves részét képezte.
Az ókorban fogyasztott retkek jelentős része még a Nyugat-Ázsia
Az ókorban fogyasztott retkek jelentős része még a Nyugat-Ázsiában, Európában őshonos vadon termő retekfajták valamelyike volt, de a hellenisztikus korra már a gyökérzöldség háziasított formáját ették a görögök, s később a rómaiak.
A retek az Újvilágba a XVII. században érkezett meg, ahová angol telepesek vitték magukkal. Egyes források szerint 1629-ben Massachusetts-ben már termesztettek retket. A XVIII. századra Amerikában már tízfajta retket fogyasztottak.
FEHÉR, PIROS, FEKETE - AVAGY A RETEKFAJTÁK
A retek külsőre lehet hengeres, ovális vagy kerek, bőrének színe lehet fehér, sárga, lila, fekete vagy vörös, a retkek belseje azonban majdnem minden esetben fehér. Súlya az egészen elenyészőtől a több kilóig terjedhet.
A meleg hőmérsékleten ültetett retkek íze erőteljesebb, csípősebb, míg a hűvösebb körülmények között növekedő példányok lágyabb, édesebb aromával bírnak. A retkek ízét a szezon is befolyásolja, a korán szedett retkek íze lágyabb, mint a szezon vége felé kóstolt példányoké. A retek könnyen termeszthető, mert nagyon szapora és viszonylag igénytelen
Nálunk a legismertebb fajta a kis vörös, kerek retek, azaz a vajretek vagy hónapos retek. Ennek a fajtának kicsit borsos ízű, ropogós húsa van, és leggyakrabban nyersen fogyasztják. Hasonlít hozzá az úgynevezett francia retek, amely hosszúkásabb, a szárhoz közelebbi része piros, a lenti fele pedig fehér.
A fehér-, más néven jégcsapretek enyhébb ízű, mint kis piros társa, így a gyerekek is jobban kedvelik, hiszen a piros reteknél néha belefutni egy-egy nagyon csípős példányba. Létezik gömb alakú fehér retek is, ez a sörretek, ennek is enyhe az íze, kitűnően használható levesnek vagy főzeléknek a szára, a húsa pedig nem csak nyersen, de sütve is remek.
A jégcsapretek enyhébb ízű, ropogós fajta
A méretében karalábéra emlékeztető, télen termő fekete retek húsa csípősebb a
jégcsapreteknél. A húsában kevesebb a nedvesség, így jól eltartható.
A Daikon vagy kínai retek Kínában igen ismert, elég sok válfaja létezik. Ezek a retkek leginkább a sárgarépára emlékeztetnek, legalábbis alakjukban, bár néha színükben is, hiszen a Daikonból létezik sárga is. Ennek a retekfajtának lédús fehér húsa van, és íze csípősebb, mint a többieké.
A retek nagyon jó étvágynövelő, önmagában fogyasztva is nagyon kellemes, de egy kis sóval meghintve, vajjal megkent kenyéren kínálva az igazi. A retek igen sokrétűen felhasználható, hiszen a gumón kívül a reteklevelet és a retek csíráját is érdemes felhasználni. A friss levelekből nagyon jó saláta vagy akár főzelék is készíthető.
JÓTÉKONY RETEK
A retket azonban nem csak az ízéért érdemes fogyasztani, mert tele van ásványi anyagokkal, vitaminokkal. Nagy mennyiségű C-vitamin tartalma mellett sok benne az A-, B1-, B6-vitamin, valamint a kalcium, magnézium, réz, mangán, vas és a tiamin is. A vas felszívódását segítendő folsav is található a retekben.
A retek jótékony hatással van az érrendszerre, segít a keringési problémák orvoslásában, bőrproblémák esetén is jól alkalmazható, enyhén vizelethajtó, s a bélrendszer karbantartásában is fontos szerepe van. Ezen kívül a retek gyulladáscsökkentő hatással is bír. Gyomorproblémák esetén azonban a túlzott retekfogyasztás nem javasolt.
A retek a fogyókúrázók számára is jolly joker, hiszen karban tartja az emésztőrendszert, s vízhajtó, májtisztító hatása mellett, magas rosttartalma tökéletes alapot szolgáltat a diétás étrendhez.
VÁSÁRLÁSA, FOGYASZTÁSA
Retek vásárlásakor egészséges szemeket válasszunk, amelyeken semmilyen ütődés, karc nincs, felületük fényes és kemény. A fekete retek felülete ugyan nem fényes, de itt is ügyeljünk arra, hogy ne legyenek sérülések a gumón. Kerüljük a puha, sejthetően szivacsos belsővel rendelkező retkeket.
Ha nem a vásárlás napján szeretnénk a retket megenni vagy felhasználni, akkor érdemes a szárát eltávolítani, s a gumókat műanyag zacskóba csomagolva a hűtőbe tenni. Fogyasztás előtt hideg vízben alaposan át kell mosni. Leghosszabb ideig a feketeretek tárolható.
Ha nem önmagában fogyasztjuk vagy szendvicsekhez használjuk, akkor a retek leggyakrabban különféle saláták alapanyagként hasznosul. Ezen kívül levesekbe tehetjük, illetve a távol-keleti konyha wokban sült zöldségei közé is kerülhet vékonyra szelt retek.
PÁROLT RETEK
Hozzávalók:
3-4 csokor vajretek
1 teáskanál köménymag
cukor
1 babérlevél
Elkészítés: A retkek levelét eltávolítom, a végét levágom, majd a fejeket egyforma vastag karikára metszem. A karikákat lábasba teszem, fűszerlabdába mellé eresztem a köményt és a babérlevelet, pici cukrot adok hozzá, majd félpuhára főzöm, s a lében hagyom kihűlni. Ezután hűtőbe teszem, s tálalásig ott is hagyom.
RETEKLEVÉL-PESTO
Hozzávalók:
2 csokor vajretek
5 dkg parmezán
2-3 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olívaolaj
1 bő marék fenyőmag
½ lime leve
frissen őrölt feketebors
Elkészítés: A vajretek levelét lecsavarom, folyó víz alatt alaposan megmosom. A fenyőmagot száraz serpenyőben megpirítom. Egy edénybe helyezem a lecsöpögtetett leveleket, a fenyőmagot, a darabokra tört sajtot, a fokhagymát, hozzáöntöm az olívát, a lime levét, majd botmixerrel krémesítem. A krémet ezután fűszerezem, majd pirítóssal kínálom.
Link |
|
|
0 komment
, kategória: Egészség,életmód |
|
Címkék: emésztőrendszert, karbantartásában, jégcsapreteknél, gyomorproblémák, retekfogyasztás, hellenisztikus, egyiptomiaknál, népszerűségnek, szendvicsekhez, lecsöpögtetett, felhasználható, hőmérsékleten, alapanyagként, leggyakrabban, gyógyszerként, gyökérzöldség, retekfajtának, vacsoráinknak, fogyasztottak, massachusetts, termesztettek, karbantartója, fűszerlabdába, emlékeztetnek, felszívódását, rosttartalma, reteklevelet, orvoslásában, érrendszerre, jégcsapretek, vásárlásakor, étvágynövelő, felhasználni, babérlevelet, vitaminokkal, alkalmazható, retek megbízható, gyökérzöldség igen, ókori Kínában, ókori egyiptomiaknál, fokhagyma mellett, piramisépítő munkások, ókorban fogyasztott, hellenisztikus korra, gyökérzöldség háziasított, retek külsőre, retkek belseje, egészen elenyészőtől, több kilóig, meleg hőmérsékleten, hűvösebb körülmények, retkek ízét, AVAGY RETEKFAJTÁK, JÓTÉKONY RETEK, PÁROLT RETEK,
|
|
|
|
retek megbízható, gyökérzöldség igen, ókori Kínában, ókori egyiptomiaknál, fokhagyma mellett, piramisépítő munkások, ókorban fogyasztott, hellenisztikus korra, gyökérzöldség háziasított, retek külsőre, retkek belseje, egészen elenyészőtől, több kilóig, meleg hőmérsékleten, hűvösebb körülmények, retkek ízét, korán szedett, szezon vége, retek könnyen, legismertebb fajta, vajretek vagy, fajtának kicsit, úgynevezett francia, szárhoz közelebbi, lenti fele, piros reteknél, húsa pedig, jégcsapretek enyhébb, méretében karalábéra, húsában kevesebb, retkek leginkább, sárgarépára emlékeztetnek, retekfajtának lédús, retek nagyon, retek igen, gumón kívül, retek csíráját, friss levelekből, retket azonban, ízéért érdemes, retek jótékony, keringési problémák, bélrendszer karbantartásában, túlzott retekfogyasztás, fogyókúrázók számára, diétás étrendhez, fekete retek, vásárlás napján, retket megenni, szárát eltávolítani, gumókat műanyag, hűtőbe tenni, feketeretek tárolható, retek leggyakrabban, távol-keleti konyha, retkek levelét, végét levágom, fejeket egyforma, karikákat lábasba, lében hagyom, vajretek levelét, fenyőmagot száraz, edénybe helyezem, lecsöpögtetett leveleket, darabokra tört, lime levét, krémet ezután, emésztőrendszert, karbantartásában, jégcsapreteknél, gyomorproblémák, retekfogyasztás, hellenisztikus, egyiptomiaknál, népszerűségnek, szendvicsekhez, lecsöpögtetett, felhasználható, hőmérsékleten, alapanyagként, leggyakrabban, gyógyszerként, gyökérzöldség, retekfajtának, vacsoráinknak, fogyasztottak, massachusetts, termesztettek, karbantartója, fűszerlabdába, emlékeztetnek, felszívódását, rosttartalma, reteklevelet, orvoslásában, érrendszerre, jégcsapretek, vásárlásakor, étvágynövelő, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
4 db bejegyzés |
e év: |
41 db bejegyzés |
Összes: |
8746 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (66)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (22)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (638)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (73)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 2140
- e Hét: 5007
- e Hónap: 11379
- e Év: 62170
|
|
|