|
2017-04-27 09:30:11, csütörtök
|
|
|
Tavaszi vitaminkosár
Végre visszavonhatatlanul itt a tavasz. Pattanásig feszülnek a fákon a rügyek, kibontották szirmaikat az első tavaszi virágok és a magasból már halljuk a madárdalt: "nyitni kék, nyitni kék". A napsütés a szabadba csábít, de feltűnik, hogy sápadtabbak vagyunk, és az sem ritka, hogy fáradtak, olykor türelmetlenek is.
Szerző: Egészségtükör
2012.03.13
Ennek legtöbbször a tavaszi fáradékonyság az oka, és vitaminhiányos - elsősorban C-vitamin - táplálkozásunkkal kapcsolatos.
Természetesen nem csak a táplálkozásnak, hanem a táplálkozás és az életmód egészének van döntő befolyása a közérzetünk alakulására.
Ami a táplálkozást illeti, a vitaminhiány klasszikus tünetei hazánkban csak ritkán, rosszul táplálkozó egyéneken, vagy alkoholistákon láthatók, de marginális hiánnyal már gyakrabban találkozunk. A szervezet zavartalan működéséhez, a testi és szellemi frissességhez optimális vitaminellátásra van szükség. A vitaminok marginális hiánya esetén is megváltozhatnak a szervezet bizonyos funkciói:
C-, B2-, B6-vitamin marginális hiányában csökken a fizikai terhelhetőség
C-, B1-, B2-vitamin és folsavhiánynál a mentális funkciók változhatnak
C-, B6- és A-vitamin hiánya csökkentheti a szervezet immunitását.
A téli és kora tavaszi hónapokban, amikor a gyümölcsökből és a zöldségfélékből kicsi a választék, csak étrendünk tudatos összeállításával sikerülhet szervezetünk vitaminigényét fedezni. Ilyenkor megnő a déligyümölcsök fogyasztásának a jelentősége. De tavasszal már friss zöldségre, zsenge, kerti veteményre vágyunk.
Mit tegyünk a bevásárló kosárba, hogy minél több vitaminhoz jussunk?
A tavasz közeledtével a zöldhagyma hamar megjelenik a piacokon, az első friss C-vitamin-forrást jelentheti. A zöldpetrezselyem levele is sok C-vitamint és ß-karotint, a zellerlevél sok B-vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A friss, zsenge karalábé szintén jó, korai C-vitamin-forrás, de B1-vitamint, pantoténsavat és biotint is jelentős mennyiségben tartalmaz. Nyersen is fogyasztható, bár minden háziasszonynak a töltött karalábé jut először eszébe. A fejes saláta is korai C-vitamin-, ß-karotin- és B2-vitamin-forrást jelent. A spárga is hamarosan kapható, folsav-, B1-, B2-vitamin és vastartalmával tűnik ki. A spenót is korán megjelenik, B2-vitamin-, ß-karotin- és biotin-tartalma kiemelkedően magas; sok vasat tartalmaz; vastartalma azonban csak részben hasznosul. A sóska a hideget viszonylag jól tűri, egyes fajtái télen is szedhetők. Táplálkozási értékét nagy C-vitamin-, ß-karotin- és B2-vitamin-tartalmának köszönheti. Bár vastartalma magas, csakúgy mint a spenótból, ebből is csak kevés hasznosul. Magas oxalát-tartalmuk miatt túl gyakori fogyasztásuk nem javasolható. A hónapos retek friss C-vitamin-forrásként már kora tavasszal rendelkezésre áll.
Tavaszi vitaminkosár
Mind a zöldségek, mind a gyümölcsök akkor a legzamatosabbak, vitamin- és ásványianyag- tartalmuk akkor a legnagyobb, amikor tökéletesen megértek. Vitamintartalmuk tárolás közben általában csökken, ezért még hűtőszekrényben se tartsuk hosszasan. Akkor vásároljuk meg, amikor szükségünk van rá. A legjobb persze, ha mi magunk frissen szedhetjük le.
A mezőgazdasági termelés jellegéből következően egyes zöldségek, gyümölcsök előállítása az év folyamán nem egyenletes. Melegházi zöldségeket - ki-ki pénztárcája szerint - gyakorlatilag egész évben vásárolhat. Az ilyen termesztési mód mellett azonban nem csak a magas költséggel, hanem azzal is számolni kell, hogy a növényvédő szerek és termésfokozók maradékai is előfordulhatnak a zöldségekben.
Az egész éven át tartó egyenletes ellátáshoz hosszú eltarthatóságot biztosító eljárásokra van szükség.
Ami nem kapható egész éven át, az különböző módszerekkel tartósítható, hogy bármely időpontban fogyaszthassuk azokat.
A zöldségek, s természetesen egyéb élelmiszerek vitamintartalma a tárolás és elkészítési műveletek (sütés, főzés, melegítés) során csökken. A hámozás, elhúzódó mosás, áztatás révén számos tápanyag elvész. A vitaminok egy része hő, fény, kiszáradás, nedvesség, savas és lúgos közeg hatására érzékeny, és kisebb-nagyobb mértékben elbomlik.
A zöldségféléket leggyakrabban gyorsfagyasztással, hőkezeléssel, vízelvonással és savanyítással tartósítják.
Link |
|
|
0 komment
, kategória: Életmód |
|
Címkék: vitaminellátásra, összeállításával, zöldpetrezselyem, vitamintartalmuk, eltarthatóságot, megváltozhatnak, legzamatosabbak, előfordulhatnak, zöldségfélékből, hűtőszekrényben, vitamintartalma, háziasszonynak, folsavhiánynál, fogyasztásának, déligyümölcsök, vitaminigényét, vastartalmával, zöldségféléket, alkoholistákon, táplálkozásnak, fogyaszthassuk, vitaminhiányos, természetesen, gyakorlatilag, frissességhez, pantoténsavat, fáradékonyság, gyümölcsökből, egészségtükör, türelmetlenek, terhelhetőség, vízelvonással, mezőgazdasági, rendelkezésre, leggyakrabban, termésfokozók, első tavaszi, szabadba csábít, tavaszi fáradékonyság, életmód egészének, közérzetünk alakulására, táplálkozást illeti, vitaminhiány klasszikus, szervezet zavartalan, vitaminok marginális, szervezet bizonyos, fizikai terhelhetőség, mentális funkciók, szervezet immunitását, zöldségfélékből kicsi, déligyümölcsök fogyasztásának, bevásárló kosárba,
|
|
|
|
első tavaszi, szabadba csábít, tavaszi fáradékonyság, életmód egészének, közérzetünk alakulására, táplálkozást illeti, vitaminhiány klasszikus, szervezet zavartalan, vitaminok marginális, szervezet bizonyos, fizikai terhelhetőség, mentális funkciók, szervezet immunitását, zöldségfélékből kicsi, déligyümölcsök fogyasztásának, bevásárló kosárba, tavasz közeledtével, zöldhagyma hamar, első friss, zöldpetrezselyem levele, töltött karalábé, fejes saláta, hideget viszonylag, hónapos retek, gyümölcsök akkor, legjobb persze, mezőgazdasági termelés, ilyen termesztési, magas költséggel, növényvédő szerek, egész éven, különböző módszerekkel, zöldségféléket leggyakrabban, vitaminellátásra, összeállításával, zöldpetrezselyem, vitamintartalmuk, eltarthatóságot, megváltozhatnak, legzamatosabbak, előfordulhatnak, zöldségfélékből, hűtőszekrényben, vitamintartalma, háziasszonynak, folsavhiánynál, fogyasztásának, déligyümölcsök, vitaminigényét, vastartalmával, zöldségféléket, alkoholistákon, táplálkozásnak, fogyaszthassuk, vitaminhiányos, természetesen, gyakorlatilag, frissességhez, pantoténsavat, fáradékonyság, gyümölcsökből, egészségtükör, türelmetlenek, terhelhetőség, vízelvonással, mezőgazdasági, rendelkezésre, leggyakrabban, termésfokozók, savanyítással, vitaminkosár, tartósítható, zöldségekben, mennyiségben, változhatnak, élelmiszerek, hőkezeléssel, közeledtével, táplálkozási, fogyasztható, táplálkozást, fogyasztásuk, vitaminhiány, csökkentheti, ásványianyag, módszerekkel, kiemelkedően, szervezetünk, táplálkozás, elkészítési, közérzetünk, termesztési, alakulására, tartósítják, tökéletesen, találkozunk, kapcsolatos, zöldségeket, pénztárcája, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
511 db bejegyzés |
e év: |
2845 db bejegyzés |
Összes: |
128075 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 6517
- e Hét: 15538
- e Hónap: 69210
- e Év: 347435
|
|
|