Belépés
vorosrozsa66.blog.xfree.hu
"Nyisd ki a szemed a szépségnek körülötted, nyisd meg az elméd az élet csodáinak, nyisd meg a szíved azoknak, akik szeretnek és mindig légy hű önmagadhoz!&... Drót Erika
1966.11.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mester Györgyi: Egyetlen kívánság
  2018-03-22 23:59:45, csütörtök
 
   
 




Mester Györgyi: Egyetlen kívánság




Még az ősidőkben történt, amikor a bölcs öreg Természet apó úgy döntött: minden növénynek legyen zöld a szára és a levele, de a virága maradjon fehér. Úgy gondolta, ha külső formájukban változatosak, színben azonban egyformák lesznek, sohasem fognak összeveszni, nem irigykednek majd egymás szépségére.
Hosszú ideig így ment ez, mígnem egy télvégi napon a hóvirág, hogy megszabaduljon a vállán lustálkodó utolsó hópelyhektől, megrázta harang alakú fejecskéjét, és az akkorát csendült, hogy felriasztotta álmából a békésen szunyókáló fehér ibolyát.
A bonyodalmak ekkor vették kezdetüket. A szerény ibolyának ugyanis azon nyomban lelkiismeret-furdalása támadt: bizonyára elaludt, ezért egyenesen neki szánták a hangos ébresztőt. Nagy nehezen kikecmergett a még kemény hópáncél alól, hogy szétnézzen a külvilágban. Körbekémlelve azonnal rájött: ez még nem az ő ideje, vagyis odébb van még a tavasz. Fázósan húzta magára zöld leveleit, de így is majd megfagyott, nem bírta abbahagyni a didergést. A dermesztő hideg hamarosan kékre festette fehér szirmait. Mikor kissé megenyhült az idő és olvadni kezdett, a tócsák fénylő felszínén meglátta önnön tükörképét. Meglepődött nagyon, hogy milyen szépen mutatnak fagytól megkékült szirmai. Nem is bánnám, ha így maradna - szólalt meg fennhangon. Aztán magában továbbgondolta a dolgot: ha Természet apó meglátja, biztosan nem engedi, hogy megtartsam a kék szirmokat. Bárcsak megtarthatnám őket! - sóhajtotta. A pajkos szél felkapta a sóhajt, és maga előtt kergetve, űzve egészen Természet apó füléig juttatta.

Természet apó nemhiába volt öreg és bölcs, a sóhaj a szívéig hatolt, és megértette, hogy minden virág, akármilyen kicsi és szerény is, boldogan viselne szebb külsőt, hiszen a szépség iránti vágy mindenki szívében titkon ott lapul. Végül is, attól a világ is tarkább, élvezhetőbb lenne. Elhatározta hát, hogy korábbi döntését megváltoztatva, egyetlen kívánságát teljesíti minden virágnak.
Az elhatározást tett követte, s elindult, hogy sorra látogassa kedves virágait.
A hóvirág - mely kitüntetésnek érezte, hogy a hóról kapta a nevét -, teljesen meg volt elégedve a külsejével, így azt kérte, maradjon minden úgy, ahogy van.
A kis ibolya a szirmai kék színére volt büszke, ezért azt kívánta, az ne is változzon meg többé.
A földből, a melengető nap sugaraira előbúvó kankalin magatartása azonban ugyancsak meglepte Természet apót. A kis haszontalannak még ki sem simultak a hosszú, téli szunyókálásban meggyűrődött apró levelei, amikor máris megjegyzést tett a közelében viruló, új színben pompázó ibolyára. Egyeseknek lehet, másoknak meg nem, kiríni a tömegből?! Ezt meg ki engedte meg neked?! - förmedt rá az amúgy is félénk virágra.
Te is kívánhattál volna egyet, egyetlenegyet, ha nem lennél ilyen féltékeny és önző. Látom, egészen elsárgultál az irigységtől - szólalt meg Természet apó. Maradj is így, mert ez meg az én kívánságom.
Természet apó a gyöngyvirágtól is megtudakolta, mit szeretne. Ez, hogy össze ne tévesszék a harangvirággal, fehér virágcsengettyűi kelyhébe finom illatot kért.
A harangvirág - mondván fehér harangjai a gyöngyvirágnak is vannak - világos rózsaszín kívánt lenni. Meg is kapta.
Kívánság terén azonban a tulipán még a bölcs öregnek is fejtörést okozott, ugyanis nemhogy nem kívánt semmit, megszólalni se volt hajlandó, szorosan összezárta a szirmait. A többiek azonban igen kedvelték ezt a társukat. Sorra dicsérték hát kecses alakját, karcsú, hosszú szárát, formás szirmait, lándzsa alakú leveleit. Még a szél is azt susogta, ,,szép vagy, nincs miért szégyenkezned". A kis tulipán nem bírta sokáig elviselni a bókokat, egyszer csak elpirult tőlük az összes virágszirma. Ettől pedig még szebb lett, így a ki nem mondott kívánsága is teljesült: csodálatos, piros tulipánná vált, és úgy is maradt mindörökre. Természet apónak köszönhetően a többi fehér virág is színt vagy illatot kapott, ki-ki kívánsága szerint. És mivel jól és okosan tudtak kívánni, így lett általuk sokszínűen tarka, illatos és gyönyörű a világunk.

 
 
0 komment , kategória:  MESÉK ,TÖRTÉNETEK NÖVÉNYEKRŐL  
Címkék: virágcsengettyűi, szunyókálásban, haszontalannak, megváltoztatva, megszabaduljon, gyöngyvirágtól, továbbgondolta, gyöngyvirágnak, harangvirággal, körbekémlelve, felriasztotta, egyetlenegyet, szégyenkezned, megtarthatnám, kitüntetésnek, megtudakolta, lelkiismeret, kikecmergett, változatosak, hópelyhektől, meggyűrődött, köszönhetően, elhatározást, irigykednek, bonyodalmak, külvilágban, fejecskéjét, virágszirma, harangvirág, elhatározta, megjegyzést, magatartása, élvezhetőbb, kívánhattál, összeveszni, irigységtől, ősidőkben történt, bölcs öreg, virága maradjon, télvégi napon, vállán lustálkodó, akkorát csendült, békésen szunyókáló, bonyodalmak ekkor, szerény ibolyának, hangos ébresztőt, dermesztő hideg, tócsák fénylő, pajkos szél, szívéig hatolt, szépség iránti, elhatározást tett, Mester Györgyi,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  A tavasz nem csak önmagában sz...  Facebookon kaptam  Haja van  Nárciszok  Esti képek  J. Donald Walters  Karinthy Frigyes: Almafa  Facebookon kaptam  Az izmaink nem csak testmozgás...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Devecsery László - Húsvét  Benedek Elek - Virágvasárnap  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Soli Deo gloria  A tavasz nem csak önmagában sz...  Facebookon kaptam  Harang ( gif )  Graffiti bölcsesség  A jó kedv a világon  Benedek Elek - Virágvasárnap  Sir Andrew Lloyd Webber  Az időszakos böjt és a vérnyom...  Varázskönyv  Alvó cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az izmaink nem csak testmozgás...  Facebookon kaptam  Táplálékok a máj egészségének ...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 25  Alvó baby  Szép estét kedves látogatóimna...  Fülpontok  Nem hazudnak  Jó éjszakát  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Humor is meg nem is szerinted?  Maci az északi fény alatt  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Virágos mező  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Apu  Facebookon kaptam  képre írva  Boldog virágvasárnapot minden...  Paul David Tripp Március 27  Szeretettel !  Facebookon kaptam  Devecsery László - Húsvét  Facebookon kaptam  Alvó baby  Talppontok közérthetően  Az út  Sonka vásár  Az eper flavonoidjainak gyógyh...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A pálma a győzelem és a diadal...  Mi van, ha?  Facebookon kaptam  Levél lány  Szép estét  Facebookon kaptam  Kinyílni egy beteg világban: v...  Könyvek  Facebookon kaptam  Öröknek hinni . . .  képre írva  Nagyhétfő:  Sok ember olyan,  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Graffiti bölcsesség  Tudd, hogy magától az élet soh...  képre írva  Facebookon kaptam  képre írva  Virágvasárnap a húsvét előtti  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Most - segíts meg Mária , 
Bejegyzés Címkék
ősidőkben történt, bölcs öreg, virága maradjon, télvégi napon, vállán lustálkodó, akkorát csendült, békésen szunyókáló, bonyodalmak ekkor, szerény ibolyának, hangos ébresztőt, dermesztő hideg, tócsák fénylő, pajkos szél, szívéig hatolt, szépség iránti, elhatározást tett, hóról kapta, közelében viruló, irigységtől &#8211, harangvirág &#8211, bölcs öregnek, többiek azonban, összes virágszirma, többi fehér, virágcsengettyűi, szunyókálásban, haszontalannak, megváltoztatva, megszabaduljon, gyöngyvirágtól, továbbgondolta, gyöngyvirágnak, harangvirággal, körbekémlelve, felriasztotta, egyetlenegyet, szégyenkezned, megtarthatnám, kitüntetésnek, megtudakolta, lelkiismeret, kikecmergett, változatosak, hópelyhektől, meggyűrődött, köszönhetően, elhatározást, irigykednek, bonyodalmak, külvilágban, fejecskéjét, virágszirma, harangvirág, elhatározta, megjegyzést, magatartása, élvezhetőbb, kívánhattál, összeveszni, irigységtől, elsárgultál, megszólalni, meglepődött, formájukban, szunyókáló, megértette, kezdetüket, sóhajtotta, csodálatos, lustálkodó, tükörképét, kívánságát, összezárta, kívánságom, sokszínűen, akármilyen, szétnézzen, megfagyott, egyeseknek, abbahagyni, mindörökre, megenyhült, külsejével, fennhangon, szépségére, megtartsam, természet, egyenesen, didergést, rózsaszín, bizonyára, dermesztő, hamarosan, ibolyának, kedvelték, furdalása, változzon, egyformák, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 18977 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 661
  • e Hét: 1825
  • e Hónap: 8099
  • e Év: 57757
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.