Belépés
vorosrozsa66.blog.xfree.hu
"Nyisd ki a szemed a szépségnek körülötted, nyisd meg az elméd az élet csodáinak, nyisd meg a szíved azoknak, akik szeretnek és mindig légy hű önmagadhoz!&... Drót Erika
1966.11.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Móra Ferenc: Csengő barack
  2018-03-23 00:16:12, péntek
 
   
 





Móra Ferenc: Csengő barack



Máig se tudom, mért hívtuk gyermekkoromban a szőlőszomszédunkat Gilice bácsinak. Annyi erővel Vércse bácsinak is hívhattuk volna. Én legalább sose hallottam turbékolni szegény jámbort, hanem a sivalkodása még most is hasogatja a fülemet. Nincs az az éhes vércse, amelyiknél különben nem értette volna ezt a mesterséget.
Vékony, keszeg ember volt az öreg, nem is tudom, hová fért el benne a nagy mérgesség. Azt hiszem, a nagy báránybőr sapkájában tartogathatta, azért nem merte levenni a fejéről még nyár derekán se. Elég volt neki, ha az árnyékunk odavetődött a kunyhója elejbe.
- Hi-i-i, szedte-vette rossz kölöncei! Megálljatok csak, hadd kötöm szorosabbra a nyakravaló­tokat!
De hiszen úgy elhordtuk mi onnan a nyakravalót, hogy lóháton se lehetett volna bennünket utolérni! Hanem azért nem telt bele egy almamegevésnyi idő, már akkor megint körül üvöltö­zött bennünket Gilice bácsi:
- Hi-i-i szél hordta népei! Várjatok csak, hadd járatom el veletek a kutyakopogóst!
Sehogy se tudott bennünket szívelni. Ha akkora gyereket látott is, mint az öklöm, mindjárt úgy tátogatta rá a száját, mint a harcsa. Azt gondolta volna az ember, mindjárt elnyeli.
- Hi-i-i, a gyereknél nincs rosszabb portéka a világon! Az még a cserebogárnál is gonoszabb szerzet! Mert a cserebogár csak a levelét eszi le a fának, de a gyerek a gyümölcsöt herdálja el.
Sose bántotta pedig a Gilice bácsi fáit senki se. Bizonyosan még a cserebogarak is féltek tőle: hát mi hogyne féltünk volna!
Határos volt a szőlője a mienkkel; egyszer a nagy tüköralmafája éppen a lábam elé hullajtotta le a legszebb termését. Azóta se láttam olyan mosolygó almát, mégse jutott eszembe beleharapni. Bizonyosan megakadt volna a torkomon. Félve fogtam a két ujjam közé, hogy meg ne égessen, s áthajítottam a mezsgyén. Abban a percben hallatszott a félelmes süvöltés:
- Hi-i-i, még ilyen gyereket se láttam, mióta a világon vagyok!
A tenyerembe szedtem a lábamat, de Gilice bácsi megkapta az ingem ujját.
- Hi-i-i, öcskös, el nem eresztelek addig, míg meg nem jutalmazlak. Tudja Gilice bácsi, mi a becsület!
Akkor jártam először a Gilice bácsi szőlőjében, s akkor is azt gondoltam, valami mesebeli kertben járok. Nem tudom, mit csinálhatott az öreg a fáinak, de azt ki nem lehetne mondani, milyen volt azokon a termés. A szilva akkora, mint minálunk az alma, az almák olyanok, mintha négyből nőtt volna egy, a gyönyörű aranyszínű körtéknek minden ágát külön-külön fel kellett támogatni.
- Ide nézz, öccse! - csapott a vállamra Gilice bácsi, s rámutatott egy őszibarackfára. Nem volt azon barack, csak egyetlen darab, hanem olyanban nem vásik még tán a tündérek foga sem. Akkora, mint az öklöm, az egyik oldala piros bársony, a másik oldala sárga bársony.
- Hi-i-i, ez az a híres csengő barack, amiért fél világot bejárt az egyszeri királyfi. Ezt nem lehet ám elvinni, mert ez egyszerre megcsendül, ha hozzányúl valaki.
De már akkor úgy nézett rám Gilice bácsi, mint aki nagyon szeretne már nem látni. Hurcolkodtam is kifelé sebesen, de még egy hét múlva is a csengő barackkal álmodtam, amit jutalomképpen mutatott meg Gilice bácsi. Tudta ő, mi a becsület!
Hát még a következő nyáron mennyit eszembe jutott a csengő barack! Rossz esztendő volt; még levelet se termettek a fák, nemhogy gyümölcsöt termettek volna. Hat határban híre-hamva se volt körtének, almának. Örültünk, ha csicsókát kaptunk, mikor nagyon megbecsültük magunkat.
Annál nagyobb híre volt a Gilice bácsi csengő barackjának. Azt most is megáldotta az Isten: éppen száz darab volt rajta. Száz aranyat ért ez ebben az ínséges időben.
Nincs is az a gyémánt, amit úgy őriznének, mint Gilice a fáját. Egész nap ott süvöltözött körülötte, s mikor zsendülni kezdett a gyümölcs, még hálni is odajárt a fa alá. S nem volt bizodalma még magában sem. Azt mondta a szőlőcsősznek, Kis borus Sós Imrének:
- Imre öcsém, két szemed legyen erre a fára, mert ha egy darab híja lesz a száznak, akkor elmehetsz oda, ahol a part szakad. Ha rajtakapsz valakit: se irgalom, se kegyelem neki, még ha tulajdon magam lennék is.
Kis borus Sós Imre csak annyit mondott, hogy:
- Ne féljen, gazduram, ott leszek akkor én is!
Az pedig nagy szó volt, mert Kis borus Sós Imre akkora darab ember volt, hogy nyárfának beillett volna a dűlő végére.
Hanem azért harmadnap reggelre mégiscsak elveszett a száz barackból egy, a legszebb, a legérettebb csengő barack.
Gilice bácsi akkorát süvöltött, hogy valahány fecskéje volt a szőlőhegynek, az mind elvándorolt a másik hegybe. Azt gondolták, itt akarnak országgyűlést tartani a vércsék.
- Jaj neked, Kis borus Sós Imre! - csikorgatta a fogát Gilice bácsi. - Jaj neked, szőlőcsősz, ha elő nem adod a tettest!
Valahol a harmadik szőlőben lakott a csősz, de olyan hamar ott termett Gilice bácsi a füstös csősz kunyhó előtt, mint a jeges eső.
Nagy csendesség volt, csak a kukoricalevelek zizegtek a szélben. Gilice bácsi tölcsért csinált a tenyeréből, s elrikkantotta magát:
- Hej, Imre, szőlőcsősz Imre!
Szőlőcsősz Imre nem mutatkozott, hanem a kukorica közt egyre erősödött a zörgés. Alighanem hörcsög motoszkál itt. Gilice bácsi széthajtotta a leveleket, s hirtelen visszakapta a fejét.
Sápadt, beteg szemű kisgyerek csúszott-mászott a földre terített gyékényponyván. Nagyon meglátszott az istenadtán az ínséges idő. Ahogy meglátta a haragos bácsit, mosolygósra csücsörítette össze maszatos kis száját, és dicsekedve tartotta elejbe vézna kis kacsóját.
- Bajack, bajack!
Az volt biz az, barack. Mégpedig az aranyhúsú csengő barack. A századik, a legbársonyosabb, legérettebb.
Gilice bácsi lehajolt a gyerekhez, mikor egyszerre rá vetődött a Kis borus Sós Imre hosszú árnyéka. A nagy szál ember úgy lehorgasztotta a fejét, mint elszáradt csúcsát a nyárfa, s alig bírt egy-két szót nyöszörögni:
- Itt vagyok.
Gilice bácsi hirtelen fölkapta a fejét, és elkezdte a száját tátogatni. Nagyon szeretett volna üvöltözni, de hiába: nem bírt sehogy sem. Ahelyett a köhögés vette elő, el-elakasztotta a szavát.
- Hát... izé... nini, te vagy az, Kis borus Sós Imre? Hát... izé... no... mit is akarok mondani teneked... hát... izé... hallod-e, Imre fiam, míg a barackban tart, mindennap hozz egyet ennek a beteg porontynak e! Hallod-e, érted-e, tudod-e? Nono!
Gilice bácsi réges-régen nem üvöltözik már. Idegen kézre került a szőlő, megöregedett a csengő barackfája is, ritka rajta a levél, mint öregember fején a hajszál. De azért, mikor elmegyek mellette, mindig úgy hallom, mintha sok-sok angyalka csilingelne rajta édes szavú ezüstcsengőcskékkel.

 
 
0 komment , kategória:  MESÉK ,TÖRTÉNETEK NÖVÉNYEKRŐL  
Címkék: legbársonyosabb, kukoricalevelek, gyermekkoromban, gyékényponyván, őszibarackfára, almamegevésnyi, lehorgasztotta, cserebogárnál, tartogathatta, kutyakopogóst, csücsörítette, elrikkantotta, tüköralmafája, országgyűlést, szőlőcsősznek, jutalomképpen, csinálhatott, széthajtotta, elakasztotta, szőlőhegynek, megöregedett, áthajítottam, hurcolkodtam, megbecsültük, cserebogarak, csilingelne, hullajtotta, süvöltözött, mutatkozott, barackjának, mesterséget, visszakapta, legérettebb, csikorgatta, odavetődött, megálljatok, nagy mérgesség, nagy báránybőr, árnyékunk odavetődött, kunyhója elejbe, gyereknél nincs, cserebogár csak, levelét eszi, gyümölcsöt herdálja, nagy tüköralmafája, legszebb termését, percben hallatszott, félelmes süvöltés, világon vagyok, tenyerembe szedtem, ingem ujját, szilva akkora, Móra Ferenc, Tudja Gilice, Szőlőcsősz Imre,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
képre írva  Emlékezz  Az ember  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az ember emlékekből áll  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Egyszerű  Paul David Tripp Április 13  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam  Csend  Erdei gyöngyvirág  Esterházy Péter: Harmonia c...  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam  Jázmin  Vito Giaquinto gondolata  Mit ünnepelnek a görögök márci...  képre írva  James Allen  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam Krisztinától  Jó éjszakát  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy barátság története  Különleges  Ismeretlen: Ikarusz monda  Paul Éluard - És egy mosoly  Tavaszi este  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  Szép estét  Reményik Sándor: Pierrot &...  Szabó T. Anna - Pitypang  Facebookon kaptam  Bársony székben  Szép estét kedves látogatóimna...  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  Walter Chrysler mondta  Szép estét kedves látogatóimn...  Már Gárdonyi Géza is méltatta  képre írva  képre írva  Pitypang szökőkút  képre írva  Sík Sándor - Ha jő a perc  Esterházy Péterre emlékezünk  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  Esterházy Péterre emlékezünk  Hogyan válunk hűségesekké?  Pitypang szökőkút  Egy tavasz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Önmaga ellenére  Egyszerű  Szép estét  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Csend  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Ady Endre - Mindegy átka  Egy tavasz 
Bejegyzés Címkék
nagy mérgesség, nagy báránybőr, árnyékunk odavetődött, kunyhója elejbe, gyereknél nincs, cserebogár csak, levelét eszi, gyümölcsöt herdálja, nagy tüköralmafája, legszebb termését, percben hallatszott, félelmes süvöltés, világon vagyok, tenyerembe szedtem, ingem ujját, szilva akkora, almák olyanok, gyönyörű aranyszínű, vállamra Gilice, tündérek foga, egyik oldala, másik oldala, egyszeri királyfi, csengő barackkal, következő nyáron, csengő barack, ínséges időben, darab híja, part szakad, pedig nagy, dűlő végére, száz barackból, legérettebb csengő, mind elvándorolt, másik hegybe, fogát Gilice, harmadik szőlőben, füstös csősz, kukoricalevelek zizegtek, kukorica közt, földre terített, haragos bácsit, aranyhúsú csengő, nagy szál, száját tátogatni, köhögés vette, barackban tart, beteg porontynak, csengő barackfája, legbársonyosabb, kukoricalevelek, gyermekkoromban, gyékényponyván, őszibarackfára, almamegevésnyi, lehorgasztotta, cserebogárnál, tartogathatta, kutyakopogóst, csücsörítette, elrikkantotta, tüköralmafája, országgyűlést, szőlőcsősznek, jutalomképpen, csinálhatott, széthajtotta, elakasztotta, szőlőhegynek, megöregedett, áthajítottam, hurcolkodtam, megbecsültük, cserebogarak, csilingelne, hullajtotta, süvöltözött, mutatkozott, barackjának, mesterséget, visszakapta, legérettebb, csikorgatta, odavetődött, megálljatok, szorosabbra, elvándorolt, nyakravalót, beleharapni, hallatszott, nyöszörögni, jutalmazlak, sivalkodása, mosolygósra, meglátszott, barackfája, bizonyosan, porontynak, szőlőcsősz, tenyeréből, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 18977 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 951
  • e Hét: 3148
  • e Hónap: 7181
  • e Év: 66434
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.