Belépés
eva6.blog.xfree.hu
Hogy boldog lehess három kincset keress Hit,Remény,Szeretet vezéreljen Tégedet Doros Ferencné
1957.08.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mire figyeljünk fagyizáskor
  2017-06-23 14:36:01, péntek
 
  Legyen szó gyerekről vagy felnőttről, az egyik legkedveltebb nyári édesség a fagylalt és a jégkrém, melyekkel kapcsolatban néhány dologra érdemes odafigyelni.

Ehhez kíván segítséget nyújtani a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal aktuális lakossági tájékoztató kiadványa.

Mi a fagylalt?

A fagylalt cukrászati technológiával, speciális fagyasztással, jellemzően a fogyasztás helyszínén készülő, vendéglátó-ipari termék. Előállítható pasztőrözéssel, vagy hideg eljárással, fagylaltporból, sűrítményből, pasztából, tejjel vagy vízzel, élelmiszer-adalékanyagok (pl. habosítók, sűrítők) és járulékos anyagok, (pl. gyümölcs, dió, mandula, pisztácia, gyümölcskonzerv stb.) hozzáadásával. Az utóbbi időben azonban az sem ritka, hogy az egyik vendéglátóhelyen készített fagylaltot a hűtőlánc biztosításával másik értékesítő helyre szállítják.
A szakemberek megkülönböztetik a hagyományos, kézműves fagylaltot, amelyet a cukrászmester készít; a porfagylaltot, amelyet iparilag előállított porkeverék vízzel hígítása után fagyasztanak le, és nem sorolják a fagylaltok közé a kanállal adagolt jégkrémeket, bár ezek a felületes szemlélődő számára a kínáló pultban külső megjelenésükben hasonlóak.

A jégkrém élelmiszeripari körülmények között, meghatározott összetevőkből (zsiradék, fehérjék, gyümölcsök, ízesítő anyagok, zselatin, stb.) hőkezeléssel, zárt technológiával, rendszerint homogénezéssel, szükség szerint érleléssel és hűtött állapotban végzett habosítással, majd fagyasztással készül. Szilárd vagy pépes szerkezetű, csomagolt élelmiszeripari termék, amelyet fagyasztott állapotban tárolnak, szállítanak, árusítanak és fogyasztanak. A vendéglátóhelyekre kész állapotban szállítják ki.

A parfé a habbá vert natúr vagy ízesített, esetleg színezett, pasztőrözött tejszínből és fagylaltból egyneműsítéssel vagy rétegezéssel készített, formába töltött és fagyasztott édesség.

A gyümölcsfagylalt a gyümölcs tartalma mellett lehet vizes és tejes alapú. A kézműves fagylaltok készítői, de a jégkrémek gyártói is gyakran készítenek tejtartalmú alapléből is gyümölcsös ízesítésű termékeket. Emiatt a tej fogyasztását kerülő fogyasztóknak javasolt a gyümölcsfagylalt vagy jégkrém tejtartalmára rákérdezni.

Mi a fagylalt élelmiszerbiztonsági jelentősége?
A fagylalt összetétele (magas folyadék-, fehérje tartalma, és más gyorsan romló összetevők) miatt kiváló táptalaja a gyomor-bél rendszert megbetegítő baktériumoknak. Csomagolatlan, ezért könnyen szennyeződhet (pl. cseppfertőzéssel, piszkos kéztől, adagolókanáltól, díszektől, környezetből). Állandó hűtést igényel, néhány °C fok hőmérséklet emelkedés a felületén olvadáshoz, gyors romláshoz, baktériumok fokozottabb szaporodásához vezethet. Ezért fagylaltot és kanállal adagolva értékesített jégkrémet csak megbízható helyen vásároljon, vagy ha otthon készíti, fokozottan ügyeljen a higiéniára.

Jó tudni, hogy hazánkban évtizedek óta nem volt fagylaltmérgezés, amely a szakemberek hozzáértésének, a fagylalt kezelés szigorú szabályozásának, hatósági felügyeletének, továbbá a széles körben elterjedt biztonságos technológiának, korszerű gépek alkalmazásának köszönhető
Milyen az ideális fagylaltárusító hely?

A fagylaltpult a vásárlói oldalról zárt, a kiszolgálási szünetekben a kiszolgáló felől is cseppfertőzéstől, rovaroktól, portól, szennyeződéstől védett (pl. elhúzható vagy felnyitható plexilappal).
A fagylaltpultot nem éri közvetlen napfény és védett az időjárás kedvezőtlen hatásaitól, (pl. eső, szél).
Az adagolópult és környezete tiszta, rendezett.
A fagylalt láthatóan nem olvadt, nem folyik.
A fagylaltba helyezett díszítés ehető, tiszta.
A tégelyekben a fagylalt nincs feltornyozva, nem ér a hűtőtartomány fölé.
A tároló és kiszolgáló eszközök tiszták.
Folyó vizes kanálöblítőt, vagy minden tégelyben külön adagoló eszközt, spatulát használnak.
A leöblített kanalat nem a pultra helyezett szivacsra, törlőruhára ütögetéssel víztelenítik.
A fagylaltban nincsenek jégdarabok, mert az a megolvadt fagylalt visszafagyasztásakor keletkezhet.
A frissen készült fagylaltot nem töltik a korábban készült fagylaltra.
A tölcsért védik a szennyeződéstől, kiszolgáláskor szalvétával adják át a vásárlónak.
A kiszolgáló személyek ápoltak, megjelenésük higiénikus, hajuk, ruházatuk tiszta és rendezett. A kezek, körmök tiszták, kézékszereket nem viselnek, bőrükön nincsenek sérülések, elváltozások. A fagylaltpult közelében kézmosási lehetőség van.
Kiszolgáláskor ügyelnek a pénz és a fagylalt elkülönített kezelésére.
Ha a pultban van és látható a hőmérő, érdemes rápillantani. Hőmérséklete nem emelkedhet -8 °C fölé.
A mozgó fagylaltárustól vásárlás előtt győződjünk meg arról, hogy a környezet és a járműforgalom nem szennyezheti-e a terméket, továbbá kifüggesztették-e jól olvashatóan a fagylalt előállítójának, vagy árusítójának nevét és címét.
eszközöket használjon!
Kizárólag friss, tiszta, jó minőségű alapanyagokkal dolgozzon!
Ha porból készíti a fagylaltot, tartsa be a terméken szereplő használati utasításokat!
Az elkészült fagylaltot mélyhűtőben tárolja. Ha nagyobb mennyiséget készít, csak annyit vegyen ki a mélyhűtőből amennyit azonnal el is fogyaszt!
Ha a fagylalt megolvadt, ne fagyassza újra!
Fagylaltkészítés közben fontos a kéz tisztasága!
Mire ügyeljen az érzékeny szervezetű fogyasztó?

Cukrászdákban találkozhatunk diabetikus fagylaltokkal, egyes üzletek polcain laktózmentes jégkrémekkel is. Aki allergiás valamely élelmiszerre/élelmiszer-összetevőre, figyeljen arra is, hogy mivel díszítették a terméket. A fagylalt összetevőiről kérjen tájékoztatást az eladótól! A fogyasztó távollétében csomagolt termékeken kötelező feltüntetni a termék pontos nevét, jól láthatóan a minőség-megőrzési időt, a tárolási hőmérsékletet, a termék összetevőit, többek között az allergén összetevőket is.
Egy rövid kis fagylalt-történelem...

Fagylaltot valószínűleg először a kínaiak készítettek, mintegy ötezer évvel ezelőtt már hóból, tejből és gyümölcsökből kevert jeges édességet fogyasztottak a tehetősebbek. Vélhetően egyiptomi közvetítéssel került a földközi-tengeri országokba. A történelem sok fagylaltkedvelő hírességet tart számon, így például Nagy Sándor a katonáinak szolgáltatta fel a jeges édességet élénkítő hatása miatt, Hippokratész betegeinek ajánlotta gyógyírként, Nero császár több száz kilométerről is képes volt jeget hozatni a különleges édesség elkészítéséhez.

Az első, fagylaltot árusító kávéház valószínűleg Párizsban nyitott meg, ám a fagylalt addig nem terjedhetett el széles körben, amíg az ipari forradalom a konyhatechnológiát is el nem érte, hiszen a fagylalt előállítása, és főképpen folyamatos hűtése nagy kihívás elé állította a készítőket és drágává is tette a terméket. 1904-ben Charles E. Miches feltalálta a tölcsért, 1923-ban pedig Harry Burt szabadalmaztatta a ,,jégkrém pálcikán" elnevezéssel forgalomba kerülő, csomagolt fagylaltját.

Magyarországra a fagylalt osztrák közvetítéssel került a 18. században, az 1900-as évek elején már minden szakácskönyvben szerepelt fagylaltrecept.

Forrás: www.nebih.gov.hu
Link
 
 
0 komment , kategória:  Életmód  
Címkék: cseppfertőzéstől, cseppfertőzéssel, szabadalmaztatta, fagylaltkészítés, gyümölcsfagylalt, vendéglátóhelyen, fagylaltmérgezés, megkülönböztetik, fagylaltárustól, adagolókanáltól, szennyeződéstől, élelmiszeripari, gyümölcskonzerv, fagylaltárusító, fagylaltkedvelő, megjelenésükben, szabályozásának, szakácskönyvben, kifüggesztették, egyneműsítéssel, alapanyagokkal, pasztőrözéssel, előállítójának, kiszolgáláskor, hozzáértésének, technológiának, felügyeletének, elkészítéséhez, magyarországra, biztosításával, technológiával, szaporodásához, homogénezéssel, baktériumoknak, alkalmazásának, fagylaltporból, egyik legkedveltebb, fagylalt cukrászati, fogyasztás helyszínén, utóbbi időben, egyik vendéglátóhelyen, hűtőlánc biztosításával, szakemberek megkülönböztetik, cukrászmester készít, fagylaltok közé, kanállal adagolt, felületes szemlélődő, kínáló pultban, jégkrém élelmiszeripari, habbá vert, gyümölcs tartalma, kézműves fagylaltok, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Nagy Sándor, Charles, Harry Burt,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  Jázmin  Szabó T. Anna - Pitypang  Magamnak  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Anyák napjára  A Magyar Költészet napja alkal...  Vidámság  jó reggelt  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Ady Endre - Mindegy átka  A Magyar Költészet napja alkal...  Mindent de mindent visszakap  "Ez egy csoda"  A sorsod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Pierrot &...  Csend  Az ember  Anyámról való emlékek  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Krisztina b...  József Attila – Keresek ...  Csend  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  39 ígéret  Kertem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Pierrot &...  Magamnak  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Jan Twardowski - Siessünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Paul Éluard - És egy mosoly  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  Andrássy Réka - A bolond Böske  Jánosházy György: Fogd a kezem  Nevelőszülőkhöz adták,  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  Jázmin  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Csend  Márai Sándor tollából  Szívek  Andrássy Réka - A bolond Böske  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Gebhardt Nóra versei II.  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  Különleges  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Emlékezz  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  A hagyma antibakteriális hatás...  Hamvas Béla  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Horváth Szilvia tollából  Reményik Sándor: Pierrot &...  Minden tavaszból őrizz..  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 15  Anyámról való emlékek  A gyulladáscsökkentő és csonte...  jó reggelt  Facebookon kaptam  József Attila – Keresek ...  Kertem  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Jó éjszakát  Ki akarják dobni a pajzsmirigy... 
Bejegyzés Címkék
egyik legkedveltebb, fagylalt cukrászati, fogyasztás helyszínén, utóbbi időben, egyik vendéglátóhelyen, hűtőlánc biztosításával, szakemberek megkülönböztetik, cukrászmester készít, fagylaltok közé, kanállal adagolt, felületes szemlélődő, kínáló pultban, jégkrém élelmiszeripari, habbá vert, gyümölcs tartalma, kézműves fagylaltok, jégkrémek gyártói, gyümölcsfagylalt vagy, fagylalt összetétele, gyomor-bél rendszert, felületén olvadáshoz, szakemberek hozzáértésének, fagylalt kezelés, széles körben, ideális fagylaltárusító, vásárlói oldalról, kiszolgálási szünetekben, kiszolgáló felől, időjárás kedvezőtlen, fagylalt láthatóan, fagylaltba helyezett, fagylalt nincs, hűtőtartomány fölé, leöblített kanalat, pultra helyezett, fagylaltban nincsenek, frissen készült, korábban készült, tölcsért védik, kiszolgáló személyek, fagylaltpult közelében, fagylalt elkülönített, mozgó fagylaltárustól, fagylalt előállítójának, terméken szereplő, elkészült fagylaltot, mélyhűtőből amennyit, fagylalt megolvadt, érzékeny szervezetű, fagylalt összetevőiről, fogyasztó távollétében, termék pontos, minőség-megőrzési időt, tárolási hőmérsékletet, termék összetevőit, allergén összetevőket, kínaiak készítettek, földközi-tengeri országokba, katonáinak szolgáltatta, jeges édességet, különleges édesség, fagylalt addig, ipari forradalom, fagylalt előállítása, fagylalt osztrák, 1900-as évek, cseppfertőzéstől, cseppfertőzéssel, szabadalmaztatta, fagylaltkészítés, gyümölcsfagylalt, vendéglátóhelyen, fagylaltmérgezés, megkülönböztetik, fagylaltárustól, adagolókanáltól, szennyeződéstől, élelmiszeripari, gyümölcskonzerv, fagylaltárusító, fagylaltkedvelő, megjelenésükben, szabályozásának, szakácskönyvben, kifüggesztették, egyneműsítéssel, alapanyagokkal, pasztőrözéssel, előállítójának, kiszolgáláskor, hozzáértésének, technológiának, felügyeletének, elkészítéséhez, magyarországra, biztosításával, technológiával, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 401 db bejegyzés
e év: 2735 db bejegyzés
Összes: 127965 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 8297
  • e Hét: 25112
  • e Hónap: 47215
  • e Év: 325440
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.