Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Benedek Elek: A regék világa 6
  2008-03-30 12:53:24, vasárnap
 
   
  Honszerző Árpád

(6. folytatás)

És vágtatnak sebes szélnél sebesebben, még a gondolatnál is sebesebben, vissza Attila földjére. Haj, mi tenger ellenség! Száz is jut egyre. De ím újra szikrát vet Isten kardja, lobogó lángban ég, s szalad az ellenség eszeveszetten.
- Huj, huj! - kiáltja Álmos. - Üssed, vágjad, tiporjad!

Aztán lecsillapodik harci kedve, újra ott van a hazatérő hunok kis hadában, megy, mendegél szép csendesen, hegyre fel, völgybe le, simogatja, becézgeti fehér paripáját. De nézzetek csak ide, mi történt! Meghorkannak a paripák, ágaskodnak, hiába sarkantyúzzák, forognak maguk körül, mint a forgó szél.
- Vissza, vissza, bajban van a székely! Nem látjátok, nem halljátok? Folyó vize megdagadott, zúgva bőgve csap ki a medréből s mind azt zúgja, mind azt bőgi: vissza, vissza, bajban a székely!

És vágtatnak vissza, hétnapi járót egy nap, nem ér nyomukba sebes szél s haj, de jókor érkeznek! Tenger sok nép fogta körül a székelyt.
- Üssed, vágjad, tiporjad! - mennydörgi Csaba.
- - Üssed, vágjad tiporjad! - visszhangzik Álmos lelkében a csatakiáltás, s reszkető karja megacélosodik, belevág a levegőbe...

Volt ellenség, nincs ellenség. Mintha föld nyelte volna, árvíz seperte volna el. És indul harmadízben is Csaba, mennek, mendegélnek hegyeken, völgyeken, folyóvizeken át. - Állj meg Csaba, állj meg! - riad fel Álmos. - Nem hallod, hogy zúg, búg a fergeteg? Nem látod-e, mint döndölnek a földre büszke tölgyek? Nem hallod-e, hogy sír a szél? Vissza, vissza, bajban van a székely! Mind ezt búgja, mint ezt sírja a fergeteg: vissza, vissza! Hol vagy madár, ki sebesebben repülsz, mint a hun vitézek? Hol vagy szél, ki megelőzöd őket? Hát ti hová lettetek, merre tűntetek, székelyek ellenei? Föld nyelt-e el, árvíz sepert-e el? Vaj' ki áll ellent, ha Isten kardja lobogó lánggal ég?

Most már indulhatsz, Csaba, sem tűz, sem víz, sem föld, sem levegő nem térít meg többet. Eredj, eredj, vezesd megfogyott népedet vissza az őshazába. Mert már elfértek ott... haj de sokan indultatok, és de kevesen jövétek vissza!

Könnybe borul Álmos szeme, ébren álmodja át a bús találkozást. Szegény Csaba királyfi! Apád földjét nem látod meg többet. Élve nem. Hiába regéled apád földjének szépségét, gazdagságát, lám, a fiatalok mennének veled, arcuk, szemük lángban ég, harci kedvben tombolt a szívük, de az öregek lecsendesítik: várjatok. Ne mozduljatok, míg Isten az indulás idejét meg nem jelenti.
És várják, várják a megjelenés idejét... Ím, már őszbe borult Csaba göndör fekete haja. Háta meggörnyedett. Már ássák is a sírt neki. Már búg csendesen hármas koporsaja felett a gyászének. Ennek is ez a vége:

Halál, halál, csendes halál,
Nem vagy te igazi halál!

- Nem vagy, nem! Dobbant Álmos. - Nem halt meg Csaba! Ki mondja, hogy meghalt? Nézzetek az égre! Száz esztendő borult százra s még akkor élt Csaba: onnét vigyázta székely testvéreit. Ott, ott, a hadak útján, ott vágtatott vissza, a székelyek földjére, hogy még egyszer poklok fenekére űzze a székelyek elleneit. Mikor sem föld, sem víz, sem levegő meg nem jelenté, ím megjelenté a tűz, égő csillag tüze: bajban van a székely! Haj, nézzétek, haj, hogy robog, hogy vágtat, hogy repül Csaba fehér paripáján, s utána mind a vitézek, hófehér paripán, hófehér ruhában, végig a csillagos ég boltján, s ott, ott, ahol az ég ráhajlik a földre, leszállanak: hajrá! Huj! Huj! Tűzbe borul ég, föld, kicsapnak megrükből a folyók, lángtenger zúgva hömpölyög s elnyeli, sepri a cudarokat, kik a székelyre támadtanak.
- - Vissza az égbe, vitézek! - csendül Csaba hangja, hogy ég, föld zeng belé. S ím felszállanak mind az ég boltjára, visszaszáguldanak azon az úton, amerről jövének. Ragyogó fehér út verődik a paripák lábanyomán. Ott van, ott a fehér út, fehérebb a tejnél, fehérebb a hónál. Ott is marad örökkön-örökké! Hallod-e hangomat, Csaba? Én szólok tehozzád, Ügek fia, Álmos! Nem kell többet leszállnod az égből. Készül a magyar, készül! Árpád vezeti, az én nagy fiam. Minden magyarok közt a legnagyobb. Megjelenté Isten az én anyámnak, Emesének, álomban jelenté meg, hogy az ő nemzetsége szerzi meg Attila földjét. Nem halok meg, míg e földet meg nem csókolám! Nem, nem!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: sarkantyúzzák, megacélosodik, meggörnyedett, eszeveszetten, lecsendesítik, lecsillapodik, meghorkannak, felszállanak, folyóvizeken, visszhangzik, csatakiáltás, találkozást, leszállanak, mozduljatok, gondolatnál, harmadízben, megdagadott, gazdagságát, mendegélnek, megjelenté, mennydörgi, leszállnod, ágaskodnak, támadtanak, testvéreit, lángtenger, megjelenés, sebesebben, lábanyomán, megfogyott, nemzetsége, indultatok, indulhatsz, legnagyobb, koporsaja, székelyek, ellenség eszeveszetten, hazatérő hunok, forgó szél, földre büszke, fiatalok mennének, öregek lecsendesítik, indulás idejét, megjelenés idejét…, sírt neki, hadak útján, székelyek földjére, székelyek elleneit, székelyre támadtanak, paripák lábanyomán, Benedek Elek, Honszerző Árpád, Szegény Csaba, Dobbant Álmos, Megjelenté Isten,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png lepke  Alázat  Facebookon kaptam  A sors  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Szép álmokat!  Soha ne kedvezz...  Kellemes délutánt kívánok  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Boldog születésnapot a ma ünne...  Png fotel  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Szép estét  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Őrizkednünk kell...  Julian Brass gondolata  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Alvó cicák  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Nagyi telefonál  Örülök, hogy látlak!  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Szép napot kívánok  Png csokor  Rátalálsz  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Szép álmokat!  A jó emberek mindig szépek mar...  Esti kép  Png kislány  Egy maradéktalanul uralt világ  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Fekete István - Akác  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Paul David Tripp Április 21  Julian Brass gondolata  Png ház  Paul David Tripp Április 20  Erdőn  George Byron - Ahogy itt jár -...  Akik bántanak téged  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Szép napot kívánok  s immár én is felragyogva, ért...  Egy maradéktalanul uralt világ  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fehér virág  Paul David Tripp Április 20  Leonardo da Vinci gondolata  A boldog családok mind hasonló...  Akarat  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Png virág  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Png kislány  Egy bizonyos határt  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Png csokor  Hazára minden embernek szükség...  Fekete-erdő desszert  Akarat  Hogy lehet megtartani 
Bejegyzés Címkék
ellenség eszeveszetten, hazatérő hunok, forgó szél, földre büszke, fiatalok mennének, öregek lecsendesítik, indulás idejét, megjelenés idejét&#8230, sírt neki, hadak útján, székelyek földjére, székelyek elleneit, székelyre támadtanak, paripák lábanyomán, sarkantyúzzák, megacélosodik, meggörnyedett, eszeveszetten, lecsendesítik, lecsillapodik, meghorkannak, felszállanak, folyóvizeken, visszhangzik, csatakiáltás, találkozást, leszállanak, mozduljatok, gondolatnál, harmadízben, megdagadott, gazdagságát, mendegélnek, megjelenté, mennydörgi, leszállnod, ágaskodnak, támadtanak, testvéreit, lángtenger, megjelenés, sebesebben, lábanyomán, megfogyott, nemzetsége, indultatok, indulhatsz, legnagyobb, koporsaja, székelyek, honszerző, gyászének, csendesen, becézgeti, vágtatott, paripáját, simogatja, megrükből, vágtatnak, kicsapnak, megelőzöd, hömpölyög, völgyeken, szépségét, földjének, folytatás, paripáján, csillagos, halljátok, döndölnek, székelyre, cudarokat, esztendő, hegyeken, látjátok, vigyázta, ellenség, tiporjad, elfértek, lelkében, érkeznek, őshazába, székelyt, csókolám, nyomukba, reszkető, fenekére, nézzetek, földjére, ráhajlik, elleneit, levegőbe, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1193
  • e Hét: 2903
  • e Hónap: 11507
  • e Év: 47448
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.