Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Miért olyan egészséges az eper? Bemutatjuk
  2018-04-28 11:10:48, szombat
 
  A friss epernek nincs párja: az íze kellemes, édes és frissítő, az illata semmivel össze nem hasonlítható, ráadásul ebben a gyümölcsben olyan tápanyagok találhatóak, melyek rendkívül egészségessé teszik.

Az ellenállhatatlan illatú, édes, lédús és mélyvörös eper szinte bármilyen étel ízét és megjelenését képes feldobni. Nem csak ízletes és finom gyümölcs, de egészséges is: nagy mennyiségben tartalmaz egészségvédő antioxidánsokat. Az antioxidánsok segítenek a szervezetnek védekezni a szabad gyökök sejteket és DNS-t károsító hatásai ellen.



Az eper gazdag antioxidánsokban, elsőrangú C-vitamin-forrás, továbbá jótékony hatású fitonutrienseket tartalmaz ellagitanninok és antocianinok formájában (ez utóbbiak felelnek az eper gazdag mélyvörös színéért).

Persze az epret nem csak azért érdemes beilleszteni a mindennapi egészséges étrendünkbe, mert egészséges, tápláló és finom, hanem azért is, mert kimondottan kalóriaszegény: kb. 15 dkg eper mindössze 43 kalóriát tartalmaz, így ideális választás fogyókúrázóknak.

Kismamáknak is érdemes gyakran epret enni, mert foláttartalma hozzájárul az egészséges magzati fejlődéshez, és csökkenti bizonyos súlyos fejlődési rendellenességek rizikóját.

Az eper hatásai
Tekintettel arra, hogy antioxidánsok és gyulladáscsökkentő tápanyagok egyedülálló kombinációját tartalmazza, az eper elsősorban a következő területeken fejti ki jótékony hatásait:

szív- és érrendszeri betegségek megelőzése
a vércukorszint hatékonyabb szabályozása és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulási kockázatának csökkentése
egyes ráktípusok megelőzése (például mell-, méhnyak-, vastagbél- és nyelőcsőrák)

Az eper védi a szív- és érrendszert
Klinikai vizsgálatok bizonyítják az eper kedvező hatásait a szív-és érrendszerre, ami már csak azért is fontos, mivel a keringési rendszer mindennapos védelmet igényel az oxidatív stressztől és a szervezet gyulladásos folyamataitól.

Mint már említettem, az eper nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat és gyulladáscsökkentő tápanyagokat. Talán meglepő, de az összes gyümölcs közül az eper tartalmazza a legtöbb C-vitamint: míg 15 dkg citrom 70 mg, 15 dkg eper 85 mg C-vitamint tartalmaz! Sőt, a táplálkozási szakértők - a málna és a szőlő után - az epret tartják a legjobb mangánforrásnak (a mangán antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező, kulcsfontosságú ásvány).



Az eper és a vércukorszint
A közelmúltban számos tanulmány erősítette meg, hogy az eper rendszeres fogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulási kockázatát. Azonban a vizsgálatok szerint a hangsúly a rendszerességen van, mivel az alkalomszerű eperfogyasztás nem elegendő a vércukorszint tartós csökkentéséhez (ehhez legalább heti 2-3 alkalommal érdemes epret fogyasztanunk).

Külön figyelmet érdemel az eper- és a kristálycukor-fogyasztás közti kapcsolat, illetve ezek vércukorszintre gyakorolt hatása. Ahogy azt talán mindenki sejti, a túlzott mértékű cukorfogyasztás (napi 5-6 teáskanál) nem kívánt mértékben emeli meg a vércukorszintet.

Ellenben meglepő vagy sem, de a kutatók szerint a cukorral fogyasztott eper ezt a vércukorszint-emelkedést mérhető módon képes csökkenteni. Az egyik vizsgálatban legalábbis kb. 15 dkg friss eper kimutathatóan csökkentette a kísérletben résztvevő személyek kristálycukor-fogyasztás miatt megnőtt vércukorszintjét.

A kutatók feltételezik, hogy valószínűleg az eperben található polifenolok váltják ki a szervezetben a fenti vércukorcsökkentő reakciót. Az egyik ilyen polifenol, az ellagitannin ugyanis gátolja az alfa-amiláz enzimek aktivitását. Ez utóbbi enzimek felelősek az amilóztartalmú keményítők egyszerű cukorrá (egyszerű szénhidráttá) alakításáért, így kevesebb egyszerű cukor jut be a váráramba, ha az alfa-amiláz enzim aktivitása csökken.

Az eper és a rák elleni védelem
A krónikus gyulladás, a túlzott oxidatív stressz és a szervezet védelmét garantáló antioxidánsok hiánya elsődleges tényező a rák kialakulásában. Az eper képes csökkenteni egyes ráktípusok (mell-, méhnyak-, vastagbél- és nyelőcsőrák) kialakulási kockázatát, mivel hatékony antioxidánsok és gyulladáscsökkentő fitonutriensek egész tárházát vonultatja fel.

Bár az eperben található rákellenes hatóanyagok jellemzőit a kutatók jelenleg is vizsgálják, valószínűsíthető, hogy az egyes ráktípusok kialakulási kockázatának csökkenése összefüggésben van azzal, hogy a fitonutriensek képesek egyes antioxidáns enzimek (kataláz és szuperoxid-dizmutáz) aktivitásának stimulálására, illetve egyes gyulladáskeltő enzimek (ciklo-oxigenáz) aktivitásának csökkentésére.

Bármi legyen is a fenti kedvező hatások oka, az orvostudomány jelenlegi állása szerint az eper rendszeres fogyasztása csökkenti a rák kialakulási kockázatát.

A vizsgálatok eredményei egyébként is bizakodásra adnak okot: az eperben található flavonoidok ugyanis olyan biokémiai reakciókat indítanak be, amelyek eredménye a rákos sejtek pusztulása, és végső soron a daganatok megszűnése (például a rákellenes hatású ellágsav képes a glükózon keresztül a rákos sejtekhez kapcsolódni, majd a kapcsolódás után azokat elpusztítani).

Az eper egyéb kedvező hatásai
Az eper kedvező hatásait vizsgáló kutatások legújabb területei közé tartoznak az öregedés és az öregedéssel kapcsolatos jellemzők. A kutatók szerint az eper védi az agyat az oxidatív stressztől, és korlátozza az időskori agyműködés csökkenését

A vizsgálatok szerint az eperben lévő antioxidánsok és fitonutriensek a gyulladásos bélbetegségek (colitis ulcerosa és a Crohn-féle betegség) kezelésében is hatékony szerepet játszanak.

Bár érdekes módon az eper viszonylag kis mennyiségben tartalmaz szalicilsavat (gyulladáscsökkentő vegyület, nagyon hasonló az aszpirinban lévő acetilszalicilsavhoz), egyes kutatók szerint részben ennek az eperben természetes módon előforduló vegyületnek köszönhető a fekélyes vastagbélgyulladásnál és a Crohn-betegségnél tapasztalható gyulladásos folyamatok érezhető csökkenése.

Az ízületi gyulladás és számos egyéb gyulladásos szembetegség (például makula degeneráció) szintén két olyan újabb terület, ahol a rendszeres eperfogyasztás kedvező egészségügyi hatásokkal jár. Bár az ez irányú kutatások jelenleg is folynak, valószínűsíthető, hogy az eperben található gyulladáscsökkentő fitonutriensek egyedülálló kombinációja magyarázza a fenti hatásokat.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj  
Címkék: valószínűsíthető, rendellenességek, tulajdonságokkal, fitonutrienseket, ellenállhatatlan, vércukorszintjét, antioxidánsokban, rendszerességen, vércukorszintre, cukorfogyasztás, antioxidánsokat, mangánforrásnak, kulcsfontosságú, fogyókúrázóknak, vércukorszintet, fitonutriensek, ellagitanninok, amilóztartalmú, összefüggésben, kalóriaszegény, eperfogyasztás, gyulladáskeltő, csökkentéséhez, kialakulásában, vércukorszint, kristálycukor, cukorbetegség, szalicilsavat, antioxidánsok, foláttartalma, orvostudomány, tapasztalható, folyamataitól, aktivitásának, bélbetegségek, stimulálására, friss epernek, illata semmivel, gyümölcsben olyan, ellenállhatatlan illatú, antioxidánsok segítenek, szervezetnek védekezni, szabad gyökök, eper gazdag, mindennapi egészséges, egészséges magzati, eper hatásai, eper elsősorban, következő területeken, vércukorszint hatékonyabb, 2-es típusú, eper védi,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Öröknek hinni . . .  Húsvéti üdvözlet !  Facebookon kaptam  Ha nyitott vagy  Vérnyomáscsökkentés  Facebookon kaptam  J. Donald Walters  Alvó kisfiú  Paul David Tripp Március 27  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Benedek Elek - Virágvasárnap  Facebookon kaptam  Most - segíts meg Mária ,  Vérnyomáscsökkentés  virágvasárnap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  A szeretetről  Kőrösi Csoma Sándor gondolata  A nagy természet  Agárdi Gábor gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem hazudnak  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  A jó kedv a világon  Hibáztam már  Facebookon kaptam  Sárkány  Nagyon furcsa szeretni valaki...  Kőrösi Csoma Sándor gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Játékos kis cicák  Humor is meg nem is szerinted?  Színház az egész világ,  Amikor még kicsi voltál...  Kőrösi Csoma Sándor gondolata  Az erdőterápia egészségre gyak...  A csend aranyat ért  Szívet megérintő . . .  Kövesd a vezetőt  Mire jók ?  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Boldog virágvasárnapot minden...  Képes idézet !  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Heltai Jenő: Március  Óraállítás  Kőrösi Csoma Sándor gondolata  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Boldog virágvasárnapot minden...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ne hagyd  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  A haj állapotának javítása egy...  Zilahy Lajos - A régi ház küsz...  Mi van, ha?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Krisztinától  Nem hazudnak  Az időszakos böjt és a vérnyom...  képre írva  Virágvasárnap a húsvét előtti  Facebookon kaptam  Aki belekortyol  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  képre írva  Húsvéti üdvözlet !  Szívet megérintő . . .  Magyarországon 1978 óta ünnepe...  Reményik Sándor: Itt most virá...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Idővel az ember megérti, hogy ...  Manna OWell tollából  Boldogság  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  képre írva  Alvó kutyák  Boldogság  Leereszkedés és olvadás  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
friss epernek, illata semmivel, gyümölcsben olyan, ellenállhatatlan illatú, antioxidánsok segítenek, szervezetnek védekezni, szabad gyökök, eper gazdag, mindennapi egészséges, egészséges magzati, eper hatásai, eper elsősorban, következő területeken, vércukorszint hatékonyabb, 2-es típusú, eper védi, eper kedvező, szív-és érrendszerre, keringési rendszer, oxidatív stressztől, szervezet gyulladásos, eper nagy, összes gyümölcs, eper tartalmazza, legtöbb C-vitamint, táplálkozási szakértők, szőlő után, epret tartják, legjobb mangánforrásnak, mangán antioxidáns, közelmúltban számos, eper rendszeres, vizsgálatok szerint, alkalomszerű eperfogyasztás, vércukorszint tartós, túlzott mértékű, kutatók szerint, cukorral fogyasztott, egyik vizsgálatban, kísérletben résztvevő, kutatók feltételezik, eperben található, fenti vércukorcsökkentő, egyik ilyen, ellagitannin ugyanis, alfa-amiláz enzimek, amilóztartalmú keményítők, alfa-amiláz enzim, krónikus gyulladás, túlzott oxidatív, szervezet védelmét, eper képes, kutatók jelenleg, egyes ráktípusok, fitonutriensek képesek, fenti kedvező, orvostudomány jelenlegi, vizsgálatok eredményei, rákos sejtek, daganatok megszűnése, rákellenes hatású, glükózon keresztül, rákos sejtekhez, kapcsolódás után, eper egyéb, öregedéssel kapcsolatos, időskori agyműködés, eperben lévő, gyulladásos bélbetegségek, eper viszonylag, aszpirinban lévő, eperben természetes, ízületi gyulladás, rendszeres eperfogyasztás, fenti hatásokat, valószínűsíthető, rendellenességek, tulajdonságokkal, fitonutrienseket, ellenállhatatlan, vércukorszintjét, antioxidánsokban, rendszerességen, vércukorszintre, cukorfogyasztás, antioxidánsokat, mangánforrásnak, kulcsfontosságú, fogyókúrázóknak, vércukorszintet, fitonutriensek, ellagitanninok, amilóztartalmú, összefüggésben, kalóriaszegény, eperfogyasztás, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 37 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 344
  • e Hét: 1330
  • e Hónap: 12717
  • e Év: 50465
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.