Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A Bodza gyógynövény és ínyenc csemege
  2018-05-09 12:17:00, szerda
 
  Bodza gyógynövény és ínyenc csemege
receptekkel

Gyógynövény és ínyenc csemege - a fekete bodzát a népi gyógyászatban gyakran “a szegény ember patikája" néven emlegették.
A megnevezést nem ok nélkül érdemelte ki: korábban a bodza főzetével olyan problémákat kezeltek, mint például a székrekedés, a szemgyulladás, a gümőkór, de használták még vértisztítónak, fájdalomcsillapítónak, hánytatónak vagy éppen vizelethajtónak is.



Bodza és bodza között is van különbség
Mielőtt azonban részleteznénk, hogy manapság miként hasznosíthatjuk ezt a közkedvelt növényt, mindenképpen érdemes a különböző bodzafajtákról is szót ejteni.

Magyarországon a bodzának három őshonos fajtája létezik: a fekete bodza (Sambucus nigra), a fürtös bodza (Sambucus racemosa) és a földi bodza (Sambucus ebulus). Gyógynövényként és csemegeként a fekete bodza szolgál, míg rokonai enyhén mérgező hatásúak, ezért jó, ha kerüljük a fogyasztásukat.

Honnan ismerhető fel a fekete bodza?
A fekete bodza a bodzafélék családjába tartozó cserje, amely olykor akár 2-3 méteres fává is fejlődhet. A növény fiatal, egyéves ágai még zöldek, míg a többévesek már szürke kérgűek. Levelei sötétzöldek és az ágakon egymással szemben helyezkednek el, szélük fogazott.

A bodza virágai aprók, fehérek-sárgásfehérek, jellegzetes illatúak, és úgynevezett álernyőben csüngve alkotják a közismert, tekintélyes méretű virágzatot. A növény május-június környékén virágzik, termése fekete, csonthéjas bogyó.



A bodza mint gyógynövény
A növény gyógyhatású része a virága, a levele, valamint az érett termése. A fekete bodza virágában flavonoidok, szaponinok, klorogénsav, ciánglikozid, illóolajok és nyálkaanyag található, míg a levelében cseranyag és szambunigrin glikozid, a termésben pedig szerves savak, antocianinok, vitaminok és cukrok vannak. A növény gazdag A-, B- és C-vitaminban is - utóbbiból dupla annyit tartalmaz, mint a citrusfélék. Ezen kívül tartalmaz még folsavat, pantoténsavat, ásványi anyagokat, valamint makro- és mikroelemeket, úgy mint vasat, káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort.

A bodza szárított virágaiból főzött teát meghűléses betegségek gyógyítására használhatjuk, ugyanis kiváló lázcsillapító, izzasztó és köptető.

Bogyóiból közkedvelt szörpöket vagy akár lekvárt is készíteni szoktak, de a népi gyógyászatban a termését gyakran használják székrekedés ellen, álmatlanságra, valamint migrén és fájdalmas ideggyulladások ellen.

Leveleiből is gyakran készítenek teát, amelyet reumás bántalmak ellen, továbbá vizelethajtónak, izzasztónak használnak, de koszorúér-betegségben szenvedők időnkénti légszomjának csillapítására is ajánlják.

Bundás bodzavirág
Hozzávalók:

tej
tojás
bodzavirág
cukor
liszt
olaj
Elkészítése:

Mossuk meg és csepegtessük le a frissen szedett bodzavirágot. Készítsünk palacsintatésztát a tojásból, lisztből, tejből és cukorból. A virágokat először mártsuk lisztbe, majd a sűrű palacsintatésztába, és forró olajban süssük aranysárgára. Melegen, fahéjas vagy vaníliás cukorral tálaljuk.

Bodzabogyó szirup
Hozzávalók:

2 kg bodzabogyó (tisztított)
1 kg cukor
Elkészítése:

A bodzabogyókat leszemezzük.
Ezt követően többször hideg vízben átmossuk, lemérjük, majd egy fazékba öntjük. Hozzáadjuk a súlya felének megfelelő mennyiségű cukrot (ha sűrűbbre szeretnénk főzni, kicsivel többet is adhatunk hozzá), és elkezdjük főzni. Addig főzzük, míg a bogyó meg nem puhul, szét nem esik.
Sűrű szitán átpasszírozzuk (a magját nem használjuk fel!), a kapott levet felforraljuk.
Forrón üvegekbe töltjük, lezárjuk, bebugyoláljuk, és amikor kihűlt, hűvös helyre tesszük.
Bodzabogyó szörp
Hozzávalók :

1 kg bodzabogyó
3-4 liter víz, 1,5 kg cukor
1 teáskanál citromsav
Elkészítése:

A bodza bogyóját alaposan mossuk meg, majd tépkedjük le a száráról. Tegyük egy nagy lábosba, öntsük rá a vizet és kezdjük el főzni. Forraljuk 15-20 percen keresztül, majd szűrjük le, a szűrőben kanállal jól nyomkodjuk át.
Tegyük vissza a kinyomkodott bodzalevet forrni, adjuk hozzá a cukrot és a citromsavat. Forraljuk még 5-6 percig, utána töltsük tisztára mosott üvegekbe. Fordítsuk fejre legalább 5 percre, így nem kell tartósítószert használnunk a téli eltevéshez.

A szörpöt vízzel hígítva fogyasszuk. Próbáljátok ki pár szál mentával, szeletelt citrommal ízesítve. Meleg vízzel hígítva gyógyteaként is fogyaszthatjátok.
Link
 
 
0 komment , kategória:  A természet gyógyszertárából  
Címkék: fogyaszthatjátok, vizelethajtónak, hasznosíthatjuk, ideggyulladások, gyógynövényként, bodzafajtákról, csillapítására, vértisztítónak, tartósítószert, átpasszírozzuk, fogyasztásukat, magyarországon, gyógyászatban, használhatjuk, szemgyulladás, mikroelemeket, pantoténsavat, bebugyoláljuk, lázcsillapító, bodzabogyókat, álmatlanságra, részleteznénk, sárgásfehérek, légszomjának, bodzavirágot, aranysárgára, kinyomkodott, mindenképpen, helyezkednek, gyógyítására, csepegtessük, antocianinok, gyógyteaként, felforraljuk, szambunigrin, ciánglikozid, fekete bodzát, népi gyógyászatban, szegény ember, bodza főzetével, közkedvelt növényt, különböző bodzafajtákról, bodzának három, fekete bodza, fürtös bodza, földi bodza, bodzafélék családjába, növény fiatal, ágakon egymással, bodza virágai, növény május-június, bodza mint,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Nem méltó hozzád  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam Krisztinától  Png virág  Jó éjszakát  Akarat  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Akarat  Png cica  Png rózsa csokor  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Alázat  Mai harmónia kártyám  Gonosz démon-álarc  Jó éjszakát  Esti kép  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Akarat  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam Krisztinától  Aki nem dolgozik, ne is egyék  210 éve született a SZÓZAT meg...  Albert Einsteinről  Adakozás  Kellemes délutánt kívánok  s immár én is felragyogva, ért...  A kételkedés kezelése  Lóhere  Png fotel  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Minden harmadik...  A jó emberek mindig szépek mar...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Tavaszi kép  Rátalálsz  Albert Einsteinről  Tavaszi kép  Idő  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Garai Gábor - Takarítás  Soha ne kedvezz...  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Fekete István - Akác  Png csokor  Szabolcska Mihály – Ákác...  Png rózsa csokor  Minden harmadik...  Jó éjszakát  Szép estét  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Radikális szeretet  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Png virág  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Png kislány  Szabolcska Mihály – Ákác...  Irgalom és ítélet  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Fekete István - Akác  Adakozás  Hiányzik  George Gordon Lord Byron: Inez...  Németh László tollából  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Kellemes délutánt kívánok  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Akarat  Nem számIt  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Julian Brass gondolata  Makszim Gorkij gondolata  Akarat  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  A boldog családok mind hasonló... 
Bejegyzés Címkék
fekete bodzát, népi gyógyászatban, szegény ember, bodza főzetével, közkedvelt növényt, különböző bodzafajtákról, bodzának három, fekete bodza, fürtös bodza, földi bodza, bodzafélék családjába, növény fiatal, ágakon egymással, bodza virágai, növény május-június, bodza mint, növény gyógyhatású, érett termése, levelében cseranyag, termésben pedig, növény gazdag, bodza szárított, termését gyakran, frissen szedett, virágokat először, bodzabogyókat leszemezzük, fazékba öntjük, súlya felének, kapott levet, bodza bogyóját, nagy lábosba, szűrőben kanállal, kinyomkodott bodzalevet, téli eltevéshez, szörpöt vízzel, fogyaszthatjátok, vizelethajtónak, hasznosíthatjuk, ideggyulladások, gyógynövényként, bodzafajtákról, csillapítására, vértisztítónak, tartósítószert, átpasszírozzuk, fogyasztásukat, magyarországon, gyógyászatban, használhatjuk, szemgyulladás, mikroelemeket, pantoténsavat, bebugyoláljuk, lázcsillapító, bodzabogyókat, álmatlanságra, részleteznénk, sárgásfehérek, légszomjának, bodzavirágot, aranysárgára, kinyomkodott, mindenképpen, helyezkednek, gyógyítására, csepegtessük, antocianinok, gyógyteaként, felforraljuk, szambunigrin, ciánglikozid, receptekkel, gyógynövény, problémákat, csemegeként, citrusfélék, flavonoidok, jellegzetes, használnunk, sötétzöldek, elkészítése, székrekedés, úgynevezett, leszemezzük, próbáljátok, betegségben, klorogénsav, nyálkaanyag, citromsavat, megnevezést, hánytatónak, magnéziumot, tekintélyes, izzasztónak, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 3 db bejegyzés
e év: 40 db bejegyzés
Összes: 8745 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 622
  • e Hét: 1060
  • e Hónap: 7432
  • e Év: 58223
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.