Belépés
yoz69.blog.xfree.hu
Gyors vagyok és megeszlek... Pedigree Pál
1981.10.10
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
85 év felett járna nyugdíj
  2008-03-31 13:08:49, hétfő
 
  Csak 85 év felett járna az állami nyugdíj
2008. március 28. 07:44
Hosszú távon is fenntartható nyugdíjrendszeren dolgoznak a szakemberek. A javaslatok többsége markánsan eltér a jelenleg érvényes formától - írta a Népszava.
Az idősek nem kapnának életjáradékot, 85 éves koráig mindenkinek saját magának kellene gondoskodnia a nyugdíjáról banki járadék formájában, és csak utána fizetne az állam életjáradékot. Egyebek mellett ezt javasolta Németh György szociológus-közgazdász, aki egy csapattal dolgozott a terven, s a javaslatuk hamarosan akár a kormány elé kerülhet.

A banki járadék egy adott időtartamra szóló ellátás, mely semmiféle kockázati elemet nem rejt, és örökölhető. A 85 évesnél idősebbek állami életjáradékának forrását a 85 éves koruk előtt elhunytak megmaradt nyugdíj-megtakarítására kivetett illeték fedezné, amit egy külön alapba gyűjtenének. Ebből folyósítanának számukra a korábbi, banki járadékkal egyező összeget.

Egy másik elképzelés szerint a nyugdíjkorhatártól járna életjáradék. Központilag állapítanák meg a járadék összegét, e feladatot a kormány által kinevezett biztosításmatematikus látná el - írta a Népszava.

A nyugdíj kerekasztal jelenleg egy 50-100 évig fenntartható nyugdíjrendszeren dolgozik - nyilatkozta a lapnak Máté Levente, a Szegedi Tudományegyetem címzetes docense. Egyelőre hatásvizsgálatokat készítenek a szakemberek, a kormány jövő év végére várja a konkrét javaslatot.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Metaszem
  2008-03-27 11:58:18, csütörtök
 
  Metaszem
Mindentlátó kontaktlencsét kapnának az amerikai katonák
2008. március 21. 14:14
küldés
nyomtatás
betűméret

Olyan kontaktlencsét fejleszt az amerikai védelmi minsztériumának katonai kutatórészlege, amelyen keresztül a katonák stratégiailag fontos adatokat, számértékeket, térképeket vagy képeket láthatnak a harctér egyes pontjaihoz kötve, függően attól, hogy éppen hol vannak vagy mit csinálnak.

Ennél is láthatatlanabb lenne
az amerikai katonák új szeme
Ahogy korábban már a hvg.hu beszámolt erről, a washingtoni egyetem mérnökei olyan nyomtatott áramkörökkel és LED-ekkel ellátott kontaktlencsét fejlesztenek, amelyeket képernyőként használva játékra, filmnézésre vagy séta közbeni internetezésre lehet használni. Hasonló fejlesztésről számolt be szerdán a DARPA.

A bejelentés szerint a kutatólaborokban olyan mikro- és nanoméretű képernyőket fejlesztenek, amiket akár átlátszó kontaktlencseként is lehet hordani, mindezt pedig 3-5 éven belül már a harcmezőkön kívánják hasznosítani. A bejelentés érthető okokból kifolyólag nem tér ki a használandó gyártási, működtetési vagy adatátviteli technológiákra, így nem tudni, hogy lézer- vagy LED-alapú megjelenítőmódszerekkel adnak-e majd új látótereket a csapatoknak.

A Wired értesülései szerint a megvalósításban azok a "metaanyagok" játszhatnak jelentős szerepet, amelyekről az elektromágneses hullámok nem visszaverődnek, hanem áthatolnak azokon. A különféle mintákba rendezett metaanyagok révén láthatatlanná lehet tenni testeket vagy negatív fénytörési indexet lehet adni hullámoknak, így például sokkal erősebb lencséket és mikroszkópokat lehet létrehozni. Míg ez egyelőre csak spekuláció, a DARPA már bejelentette: a 2009-es pénzügyi évben 3 millió dollárt szánt az áttetsző kijelzők fejlesztésére.Bari Máriusz


Kapcsolódó anyagok
Terminátorszemet kaptak a nyulak, közel a jövő
Kémek új generációja: jönnek az ízeltlábú kiborgok
Láthatnak a vakok, mozoghatnak a bénák
Az agyi aktivitás elemzésével fejlesztené hírszerzését az USA
Az alvást helyettesítő gyógyszert fejlesztettek ki


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lízingcsalás
  2008-03-21 13:11:29, péntek
 
  Lízingcsalás
A tulajdonosok lopatják el a Budapesten elkötött autók harmadát
2008. március 19. 05:37
küldés
nyomtatás
betűméret

Tavaly, csak a fővárosban mintegy 4,8 milliárd forint kárt okoztak a lízingcsalók a bankoknak, de a szakemberek szerint ez az összeg néhány év múlva akár tízszeresére is nőhet. Szakemberek fontosnak tartják a fellépést a bűnözők ellen, ám szerintük az autóvásárláshoz kötelezően befizetendő 20 százalékos önrész bevezetése nem jelent megoldást a problémára. Megdöbbentő, hogy a budapesti autólopások harmada lízingcsalás.


A gépkocsilopásra szakosodott bűnözőknek néhány évvel ezelőtt váltaniuk kellett, hiszen a bevezetett jogszabályi változások miatt - például: eredetiségvizsgálat, külföldi származás-ellenőrzés - a lopott járművek újbóli forgalomba helyezése már túl kockázatos, nehézkes lett. Ennek ellenére sem csökkent azonban jelentősen az ellopott autók száma. Ennek egyik oka, hogy megjelent a ,,lízingcsalásos" módszer, amelyet másképp finanszírozási csalásnak is lehet nevezni. Ez az elnevezés azonban csak kriminalisztikai fogalom, és nem található a Büntető Törvénykönyvben - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

Amennyiben az eljárás során nem sikerül a tettes kilétét kideríteni, akkor a nyomozást 30 nap után az elkövető ismeretlen voltára hivatkozva megszüntetik. Megfigyelhető egyébként az - közölte az ORFK -, hogy az egy hónap alatt általában nem sikerül olyan adatot beszerezni, mely alapján a csalás gyanúja megállapítható lenne. Ebből adódik, hogy ez a statisztikában az autó az ellopott járművek kategóriájában fog szerepelni. Később, új információk alapján lehet utófelderítést végezni, de ekkor a már megszüntetett ügyben, nem lopás, hanem - legtöbbször - csalás gyanúja miatt folytatódik az eljárás.

A finanszírozási csalásnak persze különböző módjai vannak, melyek azért szorosan összefüggnek és hasonlóságot mutatnak. Ilyenek a szétszereléses, a magánszemélyek segítségével, a pénzzavarba került személyek által, működő cégek, fantomcégek felhasználásával, a totálkáros, a fantom, vagy a lopott gépkocsikra, illetve a bérelt (kölcsönzős) gépjárműre elkövetett finanszírozási csalások.

Míg a hitelre történő vásárlás esetén a vevő tulajdonjogot szerez a jármű felett, addig a lízing esetén a lízingbe adó a tulajdonos, a másik szerződő fél pedig csak üzembentartó, és csak a lízing lejárta után válhat csak tulajdonossá. A megvalósítás tekintetében azonban mindegy, hogy hitelre vagy lízingre vásárolt elkövetési tárgyról van szó, mert az csak a bűncselekmény minősítését befolyásolhatja (csalás, sikkasztás, hitelsértés).

A finanszírozási csalás elterjedését többek között az is ,,segítette", hogy egyre könnyebben lehet hitelhez jutni. 2007 első félévében a lízingcégek 1050 milliárd forint értékben finanszíroztak gépjárműveket. Megfigyelhető volt, hogy amikor a kereskedők nagyon kedvező hitelkonstrukcióval hirdettek autókat, akkor a lopások száma is megnőtt.

A ,,lízingcsalások" nemzetközi szinten is nagy problémát jelentenek, így nemcsak hazánkban, hanem Csehországban és Szlovákiában is, ám például Görögországban elhanyagolható ez a bűncselekmény típus.


Budapest a bűnözők központja
Magyarországon a gépjárművekkel való visszaélések - lopás, lízingcsalás, hitelsértés - 80-90 százalékát Budapesten követik el - közölte Pásztor Attila, a Budapesti Rendőr-főkapitányság gépjármű bűnözés elleni osztályának vezetője, a hvg.hu-val. Hozzátette: ez nem meglepő, hiszen a használt autók fele a fővárosban fut. ,,A hitelezési csalás a bankokat érinti, hiszen ők a finanszírozás után nem tudják nyomon követni az autót. Ha valaki pedig nem fizeti a részletet, akkor három hónapig semmi más nem történik, minthogy leveleznek az illetővel. A pénzintézet csak utána adja át az ügyet a behajtónak, aki viszont valószínűleg már semmit sem tud elérni, mert az eltelt idő elég hosszú ahhoz, hogy a gépkocsit eltüntessék. Végül a rendőrséghez fordulnak, és feljelentést tesznek hitelfedezet elvonása miatt."

Az osztályvezető elmondta, azok közül, akik nem tudják fizetni a jármű törlesztő részleteit, van, aki visszaadja az autót, de előfordulnak olyan fizetésképtelen emberek, akik ellopatják az autót, majd besétálnak az egyik kapitányságra, és bejelentik a gépkocsi eltűnését.

,,Az ügyek kezdetekor, lekérjük az adatokat, és azokból hamar kiderül, ha nincs olyan cím vagy olyan ember, akinek a nevére a járművet megvették. Ezek a személyek általában hajléktalanok. Az ő kifürdetésük és felhasználásuk a csalásokban még mindig gyakori. A bankok ugyanis nem ellenőrzik le eléggé a hitelezőket, mert nekik a hitelkihelyezés a fontos. Ha nagyobb gondot fordítanának az adatok kontrollálására, akkor kevesebb visszaélést tudnának a bűnözők elkövetni."

Pásztor Attila hangsúlyozta, hogy a hajléktalanok néhány ezer forintért mindig szívesen rendelkezésre állnak, és az sem érdekli őket, hogy ők lesznek az adósok, s őket terheli majd a büntetőjogi felelősség. Az osztályvezető úgy vélte, hogy a lízingcsalások rendőri oldalról nézve megakadályozhatatlanok, de elismerte, hogy a hitelkérések ellenőrzése is megoldhatatlan jelenleg, hiszen csak Budapesten egy nap 50-100 autófinanszírozás történik.

,,Magyarországon jelenleg 100 ezer autót köröznek, a tavalyi évben csak a fővárosban 4944 gépkocsilopást jelentettek be, ennek több mint harmada lízingcsalás. A bűnözők által megszerzett autók egy része külföldre kerül, másik része pedig alkatrész-bontókban végzi. Akad olyan bűncselekmény, amelyben 2-300 autó érintett."

Tavaly Görögországban 160, hazánkból odavitt gépkocsit találtak meg. A csalók hajléktalanok nevére vették meg a járműveket. A magyar banda tagjait lefülelték, ám a görög szervezők nincsenek meg. ,,Ezt a mintegy 1,5 milliárd forintos bizniszt egy év alatt hajtották végre, a gépkocsikat - köztük például temetkezési járművet is - konvojban vitték ki a görögökhöz Ausztria és Olaszország érintésével." A nyolc magyar tettes közül jelenleg négyen előzetesben vannak, a további nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda végzi.

A történet jól mutatja - tette hozzá a nyomozó, hogy a lízingcsalásokat szervezetten követik el, a szervezők mellett vannak a szállítók, a vásárlást lebonyolítók és az értékesítők. Az alsóbb szinten állók csupán néhány tízezer forintos munkadíjban részesülnek - a hajléktalanok markát például legfeljebb tízezer forint üti -, míg a főnökök tiszta haszna egy autón 500 ezer és egymillió forint között van.

Pásztor Attila elmondása szerint ennél a csapatnál van egy sokkal keményebb banda is, amelyik roncsok külföldről való behozatalára specializálódott. Ők a roncsra vagy felépítenek egy új járművet, vagy pedig az okmányait meghamisítva eladják. ,,Az ügy ott pattant ki, hogy volt egy BMW, amivel nem stimmeltek a dolgok. Pontosabban ugyanazon az alvázszámon két autó futott. Az egyiket Hamburgban leltünk rá, erről kiderült, hogy Pestről lopták el. A nyomozás során találtunk olyan járművet is, amelyet ötször finanszíroztak meg ugyanannak az eredetiségvizsgálónak a közreműködésével, de van olyan gépkocsi is, amely több hirdetésben szerepel, természetesen más-más alvázszámmal. A csapatból négyen kerültek előzetes letartóztatásba, köztük egy okmányirodai alkalmazottal, aki segítette a bűnözőket."

A bűnözők leleményesek, előfordul, hogy céget vesznek vagy alapítnak a lízingcsalások elkövetésére. Néhány vidéki városban a polgármester úgy vette elejét a lakosság nevén megszaporodó, ám sehol sem található járműveknek, hogy bevezette, akinek a nevén autó van, az nem kaphat szociális támogatást. ,,Erről akkor szereztünk tudomást, amikor vidéken lakók Budapesten ellopott autói után nyomoztunk. Volt, hogy a bejelentő nevén lévő járművet úgy lopták el, hogy az illető soha nem is járt a fővárosban" - emlékezett vissza egy-két esetre a nyomozó.


Túlságosan lazák a bankok
Tavaly a fővárosban mintegy 4,8 milliárd forint kárt okoztak a lízingcsalók a bankoknak - közölte Pásztor Attila, hozzátéve, hogy ez az összeg 19 pénzintézet között oszlik meg, s így már kevésbé tűnik olyan hatalmasnak. ,,Egy-egy banknak ez nem jelent nagy veszteséget, mert ha mondjuk a kezelési költséget növeli egy százalékkal, már pénzénél is van." Az osztályvezető hangsúlyozta, hogy fontos lenne azonban a csalások megelőzésére helyezni a hangsúlyt, mert a jelenlegi kár néhány év múlva akár 50-100 milliárd forint is lehet, ugyanis hazánkban most indult be erőteljesebben a munkagépek lízingelése, amely újabb lehetőséget jelent a csalók számára.

A csalások megakadályozására a gépjárművek megjelölése lehet a legbiztosabb módszer, és az, ha hitelre vett autókat csak GPS-szel lehetne eladni, esetleg megfontolandó lenne annak a bevezetése, amit az uniós országokban használnak, azt, hogy ha egy autót hitelre vettek, azt jelölik a rendszámtáblán és a forgalmiban is - sorolta a lehetőségeket az osztályvezető, hozzátéve, hogy hazánkban a hitelbírálat szigorítása is nehezítené a bűnözők dolgát. ,,A kötelező 20 százalékos önrész bevezetése viszont nem segít a helyzeten, mert a csalóknak még ennek befizetésekor is meg fog térülni az üzlet."

A Lízingszövetség a csalások megakadályozására több mindenre kiterjedő tervet dolgozott ki - tudtuk meg Lévai Gábor főtitkártól. ,,Ennek keretében hamarosan együttműködést kötünk az Országos és a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal. Másrészt a saját köreinkben tapasztalt visszaélésekről adatokat gyűjtünk. Mindezek mellett részt veszünk - az adóhatóság, a rendőrség, a Központi Ellenőrzési Hivatal munkatársaival együtt - a kormánynak benyújtott javaslatok összeállításában. Ezek között szerepel az is, hogy a finanszírozott autókat fizikailag és a gépjármű nyilvántartásban valamilyen módon megjelöljék."

A Lízingszövetség elnökségének létszáma egyébként nemrég nőtt háromról öt főre az egyre jobban bővülő tagság aktívabb érdekképviseletéért, illetve a lízingeszközök skálájának szélesedése miatt - tájékoztatta a hvg.hu-t Gáti Tamás, a LeasePlan vezérigazgatója, aki a Lízingszövetségben az operatív lízinget alkalmazó cégek érdekeit képviseli, mégpedig a flotta bizottság elnökeként. ,,Néhány évvel ezelőtt a lízing 80-90 százalékban a magánszemélyek autójára vonatkozott, ma azonban már elindult a teherautó, a munkagépek, a hajó és jacht, illetve az ingatlanlízing is."

Gáti hangsúlyozta, hogy a hazánkban meglévő 3 millió gépkocsiból 2,5 millió van magánkézen. Ennek mintegy 70 százalékát hitelre vagy lízingre vették. Céges jármű körülbelül 380 ezer fut az utakon, ezekből 40 ezer áll flottakezelés és operatívlízing alatt. ,,Az ilyen autók esetében a lopások száma alacsony, nemcsak azért, mert statisztikailag is kisebb arra az esély - 10 autóból csupán egy az operatív lízinges -, hanem azért is, mivel értékesíteni is nehezebb a járműveket, hiszen annak papírjain a cég van tulajdonosként feltüntetve.

A lízingcsalók ellen Gáti Tamás szerint sem jelent megoldást a 20 százalékos önrész befizetésének kötelezővé tétele, mert a bűnözőknek még ekkor is meglesz a hasznuk a megszerzett gépkocsin. Úgy véli, hogy sokkal eredményesebb lehet a fellépés, ha a lízingcégeknek lehetősége lenne az okmányok ellenőrzésére. ,,Igaz, ez adatvédelmi és tárolási problémákat vet fel, de biztosan található rá valamilyen megoldás."


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nemzet és a cigányok
  2008-03-21 13:07:44, péntek
 
 


,,Egyfajta mirigyszervként"
A Magyar Nemzet és a cigányok
2008. március 18. 10:30 | Utolsó módosítás:2008. március 18. 15:52
küldés
nyomtatás
betűméret

Számukra norma a bűnözés, amit szinte az anyatejjel szívnak magukba; ahol többségbe kerülnek, ott a pusztulás lesz az úr; gyalázzák, gyűlölik a magyarokat; pedig soha ennyi pénzt nem kaptak az államtól, mint manapság - írta a polgári napilap a cigányokról. A cigányság világnapja szerdán, pénteken pedig rasszizmus elleni világnap. Ma kedd van Magyarországon.


Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) a romák előítéletes médiaábrázolása miatt vizsgálatot kér az Országos Rádió és Televízió Testülettől (ORTT) , a kisebbségi ombudsmantól és a Magyar Újságírók Szövetségének (MÚOSZ) Etikai Bizottságától - adta hírül a Roma Sajtóközpont. Ifj. Bogdán János, az országos önkormányzat szóvivője szerint a jelenség egyre elterjedtebb. Az újságírók jogsértését ő a Magyar Gárda megjelenéséhez kötötte. Úgy véli, hogy csak az utóbbi hetekben tíz-tizenöt olyan újságcikk, illetve rádió- és tévériport jelent meg, amely sérti a romák emberi méltóságát, valamint alkalmas a cigányok elleni hangulatkeltésre, adott esetben uszításra, a lapok hasábjaira és a tévé képernyőjére rendszeresen kerülnek a ,,cigánybűnözés" mítoszát erősítő tudósítások.

Legutóbb a MÚOSZ Etikai Bizottsága fejtette ki az Újságírói Etikai Kódexre hivatkozva, hogy az újságírónak tiszteletben kell tartania az emberi jogokat, nem kelthet gyűlöletet, nem szólíthat fel népek, nemzetek, nemzetiségek rasszista megkülönböztetésére, és kötelessége fellépni a gyűlöletkeltés ellen. És immáron 11 éve adott ki közös állásfoglalást az adatvédelmi és a kisebbségi biztos is a gyanúsítottak vagy elítéltek etnikai hovatartozása feltüntetésének tilalmáról.

Az OCÖ szóvivője az ECHO Tv és a Hír Tv mellett a Magyar Nemzet publikációit is megnevezte mint olyanokat, amelyek előítéletesen ábrázolják a cigányokat. Utánanéztünk, a napilap esetében mire gondolhatott ifj. Bogdán. Átböngésztük az idén március 10-éig megjelent összes lapszámot, megpróbáljuk feltárni, mik azok a jellemző témák, amelyek kapcsán a polgári napilap olvasói a cigányokról tájékozódhatnak, hogyan vannak láttatva, magyarán milyen cigányképe van az újságnak.

Idén január 1. és március 10. között 113 cikket találtunk, amelyekben a szereplők hangsúlyosan romákként/cigányokokként jelennek meg. De persze egynapos búvárlatunk után nem állíthatjuk, hogy minden ilyen írást észrevettünk, mindössze azt, hogy meglehetősen izmos mintával rendelkezünk. Sok cikkben találtunk tematikai átfedést, de mivel nem vagyunk tartalomelemzésre szakosodott tudományos műhely, így mindegyiket valamelyik általunk kialakított tartalmi csoportba osztottuk. A legtöbb közülük - 45 cikk - valamilyen bűnügyi híradás, a kriminalitással kapcsolatos írás, s anélkül hogy előre szaladnánk, tapasztalataink szerint sok közülük cigány elkövetőkkel, olykor nevesítve a ,,cigánybűnözéssel" foglalkozik, s csak elvétve olvashatunk roma áldozatokról. Már ez a szám is soknak tűnik, valójában azonban meglehetősen szigorúan szortíroztunk, ha érdemben valamilyen más témát is érintett a publikáció, máshova soroltuk. A cikkek legalább kétharmadának volt ugyanis valamilyen bűnügyi vonatkozása.

A másik legjelentősebb témacsoport (24 cikk) a közéleté, ebben roma politikusokról, közéleti akciókról, illetve a politikai pártok és a cigány politika kapcsolatáról szól a fáma. 14 írás tanúskodik még a romák oktatásáról, 11 külföldi cigányokról, illetve a magyar cigányokról szóló külföldi híradásokról, 7 pedig roma művészekről, illetve a kultúráról. Egy külön csoportot is képeztünk, 12 olyan közleményt találtunk, amelyekben nem a romák jelentették a fő témát, de trambulint szolgáltattak valami más ,,fontos" szemléltetéséhez.


Szinte az anyatejjel

,,A magyarországi roma családok többségében - ez a hazai cigányok körülbelül hetvenöt százalékát jelenti - norma a bűnözés, szinte az anyatejjel szívják magukba. Köreikben a »szerezd meg mindenáron« sajátos éthosza uralkodik. Nem teszik magukévá, és nem is akarják a magukévá tenni a többségi erkölcsi normákat. S erre a többségi társadalom felelős rétege nem is motiválja őket. Sőt. A pozitív megkülönböztetéssel, valamint a kirekesztésről és az előítéletekről szóló ostoba mesékkel még szítják is bennük a gyűlöletet a magyarság iránt. [...] A politikai korrektség, vagyis a problémák letagadása jelenti az igazi veszélyt. Cigánybűnözés márpedig van, és lesz is; sőt erősödni fog, míg egy épeszű politika nem kezd a dologgal valamit" - írta március 5-iki cikkében Balavány György. Ugyan nem tudni, a szerző honnan veszi a ,,kb. 75 százalékos" arányt, ám sorai esszenciálisan tartalmazzák a Magyar Nemzet más írásaiban is fellelhető tételeket: cigány etnikai bűnözés van, és az tehet róla (a ,,liberálisok" meg a kormány), aki ezt titkolja, és integrációról papol. Sőt az anyatej emlegetése némileg emlékeztetnek Bíber József Tibornak, a Jobbik ,,cigánybűnözési" szakértőjének genetikai vonatkozásokat megpendítő szavaira is, miszerint ,,a cigányságnak vérfertőzés útján degenerálódó, ősközösségi szintű szubkultúrában élő rétege termeli ki magából a cigánybűnözés egy részét".

Balavány egyenesen lapjának roma szakértőjévé avanzsált azzal, hogy februárban meglátogatott két falut (Csenyétét és Gadnát), és Cigány világ Észak-Magyarországon címmel kétrészes riportban dolgozta fel élményeit (febr. 16.; 23.). Kétségtelen volt miről írni, az egyik helyen bestiálisan megöltek egy idős asszonyt, s mindkét mély szegénységben vergődő faluban rettentően sok vagyon elleni bűncselekményt követnek el. A riporter, aki Babits-idézetekkel és költői képekkel (pl. ,,Gadnán az ég is piszkos") teszi kontrasztossá írását, nem fél kimondani vélt igazát, a ,,konok szomorú tényt": az állam által túltámogatott roma családok legtöbbje jövedelmét ,,bűncselekményekkel egészíti ki", és ,,ahol a roma lakosság túlsúlyba kerül, a pusztulás és a mindennapi agresszió válik jellemzővé". Utóbbi megállapítás szinte szó szerint került át az egyik kocsmai beszélgetésből, azt egy magyar férfi mondja neki, tehát akceptálható, nem pedig egy erősen dülöngélő cigány (,,nyílván nem a széltől") vagy egy olyan, aki a riporter meglepetésére - mint írja - az utca közepére vizel.

A Hír Tv és a Magyar Nemzet között mintaszerű az együttműködés. Nem csoda hát, hogy előbbi Célpont című műsora Balavány csapásán elindulva - mint hirdették - ,,előítéletek nélkül" számoltak be három idős ember aljas meggyilkolásáról. ,,Mindennapossá váló gyilkosságok. Brutalitás idősek ellen. Magukra maradt falvak, rettegő lakosok. A kisebbségi struccpolitika következményei. Célpontban az etnikai bomba" - szólt a bombasztikus felvezető. A műsorban megszólalt Kiss Tibor rendőr-alezredes, aki előbb elmondta, hogy kifejezetten nem szereti a cigánybűnözés fogalmának használatát, majd elismerte, hogy az elkövetők roma származású személyek. Nem lennék meglepve, ha a ,,feszesebb ritmus" miatt kerültek volna egymás mellé a mondatok, s élőszóban nem így követték volna egymást. Nem lehet kérdés, a filmkészítők magabiztosan hisznek megközelítésük helyességben, hiszen a film végén hetykén odavágják: ,,műsorunkat a panaszbizottságnál jelenthetik fel".

Március 10-én aztán a Magyar Nemzethez került át a labda. Falvakat tartanak rettegésben a romák címmel közöltek tartalmi összefoglalót a tévés produkcióról. ,,Megdöbbentő riportot készített a Hír Televízió a közelmúltban súlyos, cigányok által elkövetett bűncselekményekről." Megtudhatjuk, van olyan cigány elkövető, aki ,,unalomból" ölt. Mint ahogy a gyilkosságok brutális részletei mellett (az egyik 88 éves megerőszakolt áldozat szemét kinyomták, lábát levágták, fejét széthasították) ,,háttérként" még arról is tájékoztatják az olvasót, hogy soha ennyi segélyt nem kaptak a romák. A rövid híradásban a cigány/roma szó önállóan vagy szóösszetételben tizenegyszer fordul elő.


Nem tud szabadulni a gondolattól


Az év elejétől tartó időszakban a leggyakrabban emlegetett cigányokkal kapcsolatos história a lapban a Blaha Lujza téri 12 éves késelő ügye. A sajtóban előbb Maugliként, majd Krisztiánként elhíresült romániai G. I. február elejéig napi munkát adott az újságnak, 19 cikket számoltunk össze. Tovább tombol az erőszak a fővárosban - így a jan. 17-iki híradás címe. Különösen megkapó volt az éppen a Magyar Nemzettől - amelyik feladatának érezte, hogy naponta hírt adjon az ügyről, és az állam tehetetlenségét kárhoztassa -, hogy elégtétellel idézte az egyik székelyföldi gyermekvédelmist, aki megdöbbent azon, hogy a gyergyói gyermekbűnöző esete a kormányülésen is szóba került. G. I. Romániába történő visszazsuppolása kapcsán Tóth Szabolcs Töhötömnek például ez jutott az eszébe (jan. 19.): ,,Az ember nem tud szabadulni a gondolattól, hogy nem bűnmegelőzésről, hanem mentőakcióról volt szó: nehogy a [...] haramiapalántát felnégyeljék, és elrettentésül kiszögeljék egy arra járó 7-es busz ajtóira. Kétségkívül ez nem lett volna eurokonform megoldása a problémának, ám azok, akiknek egyre inkább nyílik az a bizonyos bicska, lehet, hatékonyabban gondolják majd az ítélkezésnek ezt a formáját, mint a magyar állam jelenlegi élet- és vagyonvédelmi tevékenységét." Tóthnak személyes élményei vannak, háromszor törtek be hozzá, ám az önbíráskodásról mégis lemondott, mert, mint a cikkben megtudjuk, nem hasonlít Charles Bronsonra. S ha igen? Akkor beszerez egy vállról indítható rakétát, miképpen jegyzetében megpendíti, és lő? De hova, kibe? S egyáltalán, honnan veszi, hogy lakásbetörői cigányok? Írásából ez már nem derül ki.

A másik év eleji slágertéma P. József ügye volt, akit előzetes letartóztatásba helyeztek, mert azzal gyanúsítják, részt vett egy fiatal összeverésében. A roma P.-t 2005-ben egy Mortimer becenévre hallgató fiú karddal átszúrta; a politikai baloldalon sokan vélték úgy, etnikai fogantatású bűncselekmény történt, és még antirasszista szolidaritási gyűlést is tartottak. Utóbb Mortimer magát cigánynak vallotta, a rasszista indíték megdőlt, ami a jobboldal kárörvendően fogadott, ezzel együtt a tettes 3 év 10 hónap börtönbüntetést kapott emberölés kísérlete miatt. P. József meggyanúsítása most jó alkalmat adott a baloldali cigányvédők szapulására. Körmendy Zsuzsanna például tévesen egy kalap alá veszi a zámolyi romáknak politikai menedéket adó Franciaország köztársasági elnökének írt értelmiségi köszönetnyilvánítást, illetve P. József mostani ügyét (jan. 7.). Azt a hamis látszatot kelti, mintha egy gyilkosság roma elkövetői is menedékjogot kaptak volna, és elfeledkezik arról is, hogy az ombudsman és a közigazgatási hivatal is kimondta, a zámolyi romákat jogsértő módon tették földönfutókká, a francia menekülthatóság pedig többüknél megállapította az üldöztetést.

P. ,,József és a hozzá hasonlók ellen a legtöbbet azok vétik, akik elhitetik vele, hogy menlevele van a bűnre, mert roma" - így Körmendy. Seszták Ágnes ennél is továbbmegy: ,,eközben a cigányok folyamatosan gyalázzák a magyarokat, minden módon tudomásukra hozva, mennyire gyűlölnek minket" (Beérett a liberális vetés, jan. 18.). Zámoly, Jászladány, Blaha Lujza tér vagy éppen P. József ügye mellett argumentumként megjelenik az olaszliszkai lincselés is, noha nem világos teljesen, Seszták mire gondol, amikor ezt írja: ,,Szögi Lajos középiskolai tanár kivégzése a legrafináltabb forgatókönyvírók mocskos fantáziáját is felülmúlta. [...] Meglincselték, pogromot ültek felette, ahogy tetszik. Lehetett volna ez egy határ, amit soha többé senkinek ebben az országban átlépni nem szabadna. Ehelyett az ügy húzódik, a feledésig vagy azon túl is." Ha nincs lincselés vagy másféle önbíráskodás, akkor egy jogállamban természetszerűen "húzódik az ügy", minél súlyosabb, annál inkább. És hát számos olyan határ van, amelyet a társadalom többsége nem lép át, de vannak, akik mégis. Ezeket a határsértéseket szankcionálja például a büntetőjog.

A lap helyt adott dr. Kende Péter Liszkay Gábornak, a Magyar Nemzet igazgató-főszerkesztőjéhez írt levelének (jan. 30.): ,,ha lapotok a Magyar Gárda szellemiségének hatékony segítőjévé válik; nyílt és betonkemény cigányellenes hangulatot szít, valósággal szuggerálja olvasóit arra, hogy ne tűrjék a »cigánybűnözést«, hogy ne hagyják magukat megfélemlíteni az »erőszakos cigány bűnözőktől« - akkor perceken belül túllépünk a jelenlegi állapoton. [...] Polgárháborús állapot jöhet létre." Liszkay helyett Seszták válaszolt: ,,Először is, nem szuggerálok senkit, másodszor, talán azt kellene mondanom, hogy emberek, nyugodtan hagyjátok magatokat meglincselni, agyonverni, szíven szúratni, kifosztani? De nem mondom, mert nem vagyok sem hülye, sem pedig képmutató. [...] Hogy beindulhat egy spirál? Hiszen már beindult. És nem azért, mert én »olyan« cikkeket írogatok a Magyar Nemzetbe, hanem azért, mert egyszer minden cérna elszakad."

A cérnát a Nemzetnél, meglehet, tényleg Szögi Lajos tanár agyonverése szakította el. Akkoriban született meg Bayer Zsolt bosszúszomjas publicisztikája, a Cigányliszka (2006. október 17.): ,,Bárki, aki ebben az országban elgázol egy cigány gyereket, akkor cselekszik helyesen, ha eszébe sem jut megállni. Cigány gyerek elgázolása esetén tapossunk bele a gázba. Akit még elütünk, annak pechje van. A lehető legnagyobb sebességgel továbbhajtva, autónkból hívjunk mentőt, és a legközelebbi rendőrörsön álljunk csak meg, ahol adjuk fel magunkat. (Sajnos, tudom én, ez a helyzet nem fordulhat elő. Ha az ember elüt valakit, különösen, ha az illető gyerek, muszáj megállnia. Tehát meg fogunk állni ezután is. Valamit mégis tenni kell. Jó ha indulás előtt beszerzünk egy lőfegyvert. Ha elütünk egy gyereket, álljunk meg. S ha gyülekezni kezdenek körülöttünk az állatok, használjuk nyugodtan fegyverünket...) [...] Zéró tolerancia. Legyen ez a jelszó. A mi jogainkat ugyanis senki sem fogja megvédeni. Csak mi. És ha Olaszliszkán ezt is megússzák a cigány lincselők, akkor velünk van baj. Óriási baj. Akkor velünk már bármit meg lehet tenni."


Szerencsés kimenetelük ellenére

Ehhez képest egyelőre viszonylag kisebb terjedelemben tudósítanak az olaszliszkai lincselés peréről. Viszont a bűnelkövetők, gyanúsítottak származási címkézése egyéb ügyeknél is mindennapos gyakorlattá vált a lapban. Néhány példa: Lopott és gyilkolt az ösztöndíjas roma (febr. 20.); középiskolás cigányok bántalmazták egyik osztálytársukat, ezúttal Egerben (jan. 26.) vagy a támadó roma férfi oldalán kb. kéttucatnyi roma is a helyszínen termett (jan. 17.).

Olykor az áldozatok roma származása is előkerül. A Szigetváron történt, a rendőrség gyanúja szerint etnikai indítékú támadás szenvedőalanyainál például teljes joggal. És Olaszliszka után nehéz lenne kifogásolni azt is, hogy a kéki gázolásos baleset áldozatánál is megírták, hogy egy roma kislányról volt szó. Igaz, egy kicsit nagyobb terjedelemben számolnak be arról, hogy a nagybácsi mellbe vágta az egyelőre a balesetben vétlennek tűnő sofőrt. Azért a tálalás itt sem tökéletes: ,,Emlékezetes, január közepén Ózdon támadt rá egy roma apa az ötéves kisfiát elsodró autósra. [...] Az ózdi és a kéki eset szerencsés kimenetelük ellenére azért érdemel figyelmet, mert a körülmények emlékeztetnek Szögi Lajos olaszliszkai [helyesen tiszavasvári] tanár tragédiájára". A kéki sofőr számára lehet, hogy szerencsés kimenetelű volt az eset, de a kislány mégiscsak szeméremcsont-töréssel került kórházba.

Semmi kivetnivaló nincs viszont a roma közélet szereplői származásának taglalásában. Közügy az is, hogy első fokon Dancs Mihályt, az OCÖ alelnökét három és fél évre ítélték el, ahogy az is, hogy a Gilvánfa sikkasztó polgármesterét újraválasztották, vagy hogy a romaholokauszt-kárpótlás címén hogyan károsították meg cigány önkormányzati vezetők háromszáz millióval az Osztrák Megbékélési Alapot, és milyen szerepe volt ebben a börtönbüntetése elől bujkáló Bihari József egykori OCÖ-elnökhelyettesnek. Azzal viszont nehéz megbarátkozni, hogy a lap arról ír: a Kolompár Orbán vezette országos önkormányzatot uraló ,,választási szövetség egyfajta mirigyszervként szívta fel a börtönviselt múltú vagy börtönviseltséggel [magyarul: börtönbüntetéssel] fenyegetett politikusokat" (febr. 5.). Hiszen valóban közügy a politikusok priusza, de akkor meg nem világos, miért nem írtak a ,,mirigyszerv" ellenlábasának számító Lungo Drom elnökének, Farkas Flóriánnak a viselt ügyeiről is, jogerős elítéléseiről és furcsa eljárási kegyelméről, amellyel a Horn-kormány volt szíves egy bizonytalan kimenetelű per megpróbáltatásaitól megóvni akkori védencét.

Pontosabban világos. Az év első két hónapja a népszavazási kampánnyal telt, amelyben a Magyar Nemzet a Fideszt segítette. Ebben a kampányban pedig - ha nem is túlságosan nagyot, de mégiscsak - szerepet kapott Farkas is. A Magyar Gárda kapcsán elmondhatta (jan. 23.), hogy ,,az immár erőszakos cselekményekben is megnyilvánuló feszültség fokozódásáért a szociálliberális kormány és személyesen Gyurcsány Ferenc felelőssége tényként megállapítható". Meg azt, hogy a kormánypárti cigány értelmiség árulása példátlan, és ,,a romák számára az utolsó lehetőség a népszavazás". Majd februárban személyével hitelesíthette a Hír Tv leleplezését Veres János pénzügyminiszter és kampányfőnöke állítólagos romák közti voksvásárlásáról (márc. 3.).

A Magyar Nemzetben legtöbbet szapult és legelőnytelenebbül bemutatott roma politikus ma Horváth Aladár mellett Kolompár Orbán OCÖ-elnök, akinek botrányos puccsa az országos önkormányzatban méltán háborította föl a Farkast támogató jobboldalt (is). Ám idén már nem emiatt kap hideget-meleget, hanem a Magyar Gárdával szembeni harcos kiállásáért. A szerkesztőség már a címadással orientálta olvasóit, mit gondol Kolompárról. Együtt rasszistáztak - számolnak be arról, amikor az OCÖ által a Gárda ellen gyűjtött 68 ezer aláírást átadta a kormányfőnek (márc. 7.). Kolompár burkoltan fenyeget - olvashatjuk, miközben arról beszél, hogy akár összecsapás is lehet a szélsőjobb meg a romák között (febr. 29.). Barna inggel riogatnak - így a Nemzet, amikor aláírásgyűjtő akcióját a Jobbik központja előtt jelentette be az OCÖ (jan. 24.). S a lap munkatársának éppen ezen a tájékoztatón jut eszébe érdeklődni a Kolompár kiskunmajsai szervezeténél indult nyomozásról.


Lefelé görbülő szája elárulja

Mindemellett vannak persze olyan írások is, amelyek azt az unalomig ismert szólamot szajkózzák, hogy miért nincs a romáknak hiteles elitjük. Végh Alpár Sándor szerint ,,egy Malcolm X-szerű, Martin Luther Kinget idéző, Gandhit formázó, ám ide gyökerező egyéniségre lenne szükség". Horváth Aladár meg Kolompár persze nem ilyen (febr. 16.). Az előbbinek ,,arca és lefelé görbülő szája elárulja, hogy nem egészséges kedély"; utóbbi meg ,,alig várja, hogy érje a cigány embert valami bántás, és talpra ugorva kiálthasson: fasiszták!" De Farkas Flórián is megkapja a magáét: ,,többre aligha képes, mint üldögélni a parlamentben az ellenzék jóvoltából". A szerző szerint a sport és a vallás jelentheti a megváltást. Farkas Jánost és Sándor Csikart emlegeti példaként, miközben az Aranycsapat 12. tagja nem cigány. ,,Tudom, lesznek ellenkezők. Neveket sorolnak. Festőt, költőt, dzsesszmuzsikust, istenemre, sikeres mindahány, ám én kultúrán ennél fontosabbat értek. Ahogy tisztálkodni kell. Ahogy étkezni. Ahogy iskolába járni. Ahogy köszönni. Ahogy imádkozni." Nem kristálytiszta, e tekintetben miért volnának alkalmasabbak a sportolók a zenészeknél.

Érdekes tematikai csoportot alkotnak azok a közlemények, amelyeknél a cigányok kapcsán lendül meg a szerző fantáziája, mintegy ők adják az ürügyet, vagy éppen példájukkal támasztatna alá az írás logikai íve. Tíz éve jelent meg egy könyv a médiák cigányképről, ,,Vágógépként, csak némában" a címe. Nos, valami ilyesmi történik itt is. A Fidesz által ,,szociálisnak" keresztelt népszavazás kampányában hírt adtak például Bajna kisebbségi önkormányzatának döntéséről, hogy létrehoztak egy tízezer forintos alapot a rászorulók vizitdíjainak utólagos rendezésére (febr. 19.). Amit aztán senki sem vett igénybe, mert a romák ,,önérzetük miatt leszurkolják" a díjat. Minderről nem helyi roma vezető vagy, urambocsá, valamelyik roma beteg számolt be a lapnak, hanem a falu háziorvosa.

Ugyanúgy a romák jelentették a trambulint egy valós társadalmi probléma (lakosságcsökkenés és elöregedés) valótlan demográfiai okadatolásához (jan. 16.). ,,Öt újszülött gyermek közül három roma származású ma Magyarországon - legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a roma családok körében sokkal több gyerek születik" - indul a cikk. Hogy ebből miért következne, hogy a magyar gyerekek hatvan százaléka cigány családba születik, arra később sem derül fény.

A cigányság élethelyzetét alapvetően meghatározó szakpolitikai kérdések, a foglalkoztatás, a lakhatás és az oktatás közül csak az utóbbi tárgyában születtek értékelhető publikációk az utóbbi 12 hétben. Ez még akkor is így van, hogyha a ,,botrányok" vitték itt is a prímet. Kerepesen vizsgálódott az Oktatási Hivatal, és megbírságolta az iskolát. A dolgot az tette különösen ,,izgalmassá", hogy tavaly a Gárda jelentkezett egy szülői demonstráció biztosítására, ám végül erre nem került sor, mivel azt Franka Tibor polgármester is ellenezte. A másik izgalmat egy kutatás jelentette, amely arról tanúskodott, hogy még az iskolai integrációban résztvevő iskolákban is nagyon rossz a program hatékonysága. A dolog pikantériája: a vizsgálatról a Népszabadság adott hírt, és a szerzők célja egyáltalán nem az integráció elvetése, hanem a döntéshozók ösztökélése volt. Ludwig Emilt, a Magyar Nemzet lapszerkesztőjét leginkább mégis az fogta meg, hogy az integrációs program minden eredmény nélkül ,,szépen fogyasztja az adófizetők pénzét" (jan. 8.). Pedig a szerző már csak azért is fontosnak tartja az iskolai oktatást, mert otthon csak afféle ismeretekre lehet szert tenni, hogy ,,mennyi pénzt kell szerezni egy pakli cigarettáért, egy kiló krumpliért, egy liter borért, hogyan kell a lakatot leverni a sufniról, ellopni a bringát, permetezőt a szomszédból, kinyerni az olajat a faluszéli trafóházból, letarolni az erdőt a ládi határban. A nemi élet érdekességeit is előbb lehet megismerni otthon, mint az iskolában. A segélyt meg így is, úgy is hozza a postás a családi pótlékkal együtt."

Szabóné Kármán Judit romológus az általunk olvasott 113 Magyar Nemzet-cikk közül a legtartalmasabbal reagál Ludwig bakugrásos eszmefuttatására (jan. 17.). Adatokkal bizonyítja, hogy a szegregáció zsákutca, mint ahogy azt is, hogy az integráltan oktatott jó képességűek iskolai teljesítménye nem romlik, míg a rossz tanulóké javul, ráadásul a roma-nem roma ellentét is csökken. A hátrányos helyzetű és cigány gyerekek iskoláztatásába való beruházás megtérülő befektetés - állítja Szabóné, és arra kéri Ludwigot, hogy tartson vele és tanítványaival valamelyik cigánytelepre. ,,Ismerkedjen meg néhány apukával, anyukával, bátyuskával, akik nem lopni tanítják gyermekeiket."

Ludwig az írásra és a szívélyes invitálásra így válaszol: ,,Észrevételeit elolvastam, egy részükkel egyetértek, a többivel nem látom értelmét vitatkozni. Ez a probléma kinőtte egy napilap vélemény oldalát, küszködjenek vele, akiknek ez a dolguk. Ezért nem fogadom el kedves invitálását sem egy cigánytelepi gyakorlatra." Kár volt visszautasítani, nagyon is ráférne lapjára valamivel több empíria és jelentősen kevesebb cigányfóbia.
hvg.hu


Kapcsolódó anyagok
Elítélik a cigányozós Jobbikot és Gárdát
Bíber, a gárda, a pécsi kutatók és a cigányság - interjú
"Minden tíz halott cigányért egy zöldkártya jár"
Cigány nőket vertek meg Szigetváron
A közmunkások túlnyomó többsége cigány
Diszkriminálják a cigány tanulókat Miskolcon
Cigány iWiW
Iroda nélkül maradt a cigány önkormányzat
Romániai cigányok perlik a londoni bulvárt
Gyurcsány a cigányok integrációja mellett
Kolompár egyeztetne a cigány önkormányzatról
Demszky: ha kell, zsidó, cigány, meleg vagyok
Újabb cigányellenes tüntetés, a Jobbik országjárásra készül
Halmozottan hátrányos helyzetben a cigány oktatási programok
Vásárhelyen már nincs cigány iskola
Sólyom: cigányellenes tüntetés volt a Gárda felvonulása
Törvénysértő volt az Országos Cigány Önkormányzat alakuló ülése
Cigányozás egy rendőrségi hírben és az ORFK honlapján 
 
0 komment , kategória:  Általános  
6 kérdés
  2008-03-21 12:53:03, péntek
 
  Józan mérlegelés
Szabadulnál munkahelyedről? Válaszolj hat kérdésre!
2008. március 19. 12:30
küldés
nyomtatás
betűméret

Újabb unalmas tárgyalás, rutinfeladatok és végeláthatatlan munkaidő? Úgy érzed, hogy csak idődet - és tehetségedet - pazarlod, nincs semmi keresnivalód munkahelyeden? Mielőtt hirtelen felindulásból felmondasz, válaszolj néhány kérdésre! Tanácsok.


A görcsberánduló gyomor, az állandó feszültség, kedvetlenség, a motiváció hiánya, a tudat, hogy egész nap robotolsz, miközben képességeidet nem tudod kiaknázni, rossz jel. Ne várd meg, míg megutálod munkádat, tedd fel magadnak a legfontosabb kérdéseket, és válaszolj őszintén! Ha az eredmény lesújtó, eljött az ideje a változtatásnak.

Mit élvezel és mit utálsz munkádban?

Gondolataid összekuszálódtak? Ragadj tollat és papírt, és két oszlopba foglald mindazt, amit szeretsz és amit szívesen kihagynál teendőid közül. Mi idegesít? Min változtatnál? Mi az, ami soha nem adnál fel? Mérlegeld, hogy a pozitívumok vagy a negatívumok vannak túlsúlyban!

Milyen tulajdonságokat hoz ki belőled a munkád?

Fáradt vagy, nyűgös és ideges, már családtagjaiddal, barátaiddal sem jössz ki? Pesszimista lettél, a kákán is csomót keresel, és sosem tudsz kikapcsolni, akkor sem, ha távol vagy az irodától? Ha úgy érzed, munkád a legrosszabb tulajdonságaidat hozta ki belőled, és emberi kapcsolataid is kárát láthatják rosszkedvednek, eljött az ideje annak, hogy válts! Hosszú távon a szervezeted, egészséged is megsínyli a munkáddal járó életmódodat.

Mióta érzed, hogy unod, amit csinálsz, és szabadulnál?

Próbálj visszaemlékezni, mikor merült föl benned először a gondolat, hogy jó lenne mást csinálni, hogy unod a mindennapi robotot. Melyik volt az a mozzanat, ami rádöbbentett, hogy nem vagy maradéktalanul elégedett? Előfordult-e azóta többször is - esetleg folyamatosan azt érzed, hogy nem arra van szükséged, amit jelenlegi munkád nyújt? Próbálj változtatni napi ritmusodon, variáld feladataidat - ha teheted -, hogy munkád ne legyen monoton, és igyekezz elkerülni azokat a helyzeteket, amelyek az ,,unalom" forrásai lehetnek.

Nem bírod a hajtást?

Főnököd őrült iramot diktál, de nem tudod tartani vele a lépést? Esetleg maximalista vagy és a végkimerülésig hajszolod magad? Lassíts, és gondold át, hosszú távon tartható-e a tempó, meddig elegendőek energia tartalékaid, és egyáltalán megéri-e a hajtás. Mit nyersz és mit veszítesz, ha kizsigereled szervezetedet? Nem utálod-e meg munkádat, amely időd - és szabadidőd - nagy részét kitölti? Próbáld megteremteni az egyensúlyt munkád és magánéleted között, szánj időt a feltöltődésre is, különben hamar kiégsz.

Miért vagy elégedetlen?

Évek óta nem kaptál fizetésemelést? Úgy érzed, szereted a munkádat, megbecsülnek, jól is érzed magad az irodában, ám az anyagi megbecsülés elmarad? Beszélj főnököddel, említsd meg neki, hogy többre vágysz/ nem tudsz kijönni jelenlegi fizetésedből. Az értékes munkaerőt minden vállalat igyekszik megtartani, ezért ne habozz szóba hozni anyagi gondjaidat.

Sosem azért dolgoztál, mert szereted amit csinálsz, csak a jó fizetés akadályozott meg abban, hogy másik állást keress? Mérlegeld, mi az, ami fontos, és mi az, ami kevésbé! Ha úgy érzed, a pénz miatt érdemes maradnod jelenlegi helyeden, próbáld megtalálni azokat a mozzanatokat, feladatokat, amelyek lelkesítenek, esetleg érdeklődj fönöködnél, akad-e számodra újabb kihívás.

Elérheted-e kitűzött céljaidat?

Ha nem tudod eldönteni, maradj-e jelenlegi munkahelyeden vagy mindent magad mögött hagyva másik állás után nézz, gondold át, van-e lehetőséged arra, hogy rövid időn belül munkaköröd bővüljön, új feladatokat bízzanak rád. Igényled a változatos munkát, vagy hosszú távon beéred a rutinfeladatokkkal? Ha többre vágysz, derítsd ki, idővel előreléphetsz-e a ranglétrán, vagy örök életedben ugyanazt kell majd csinálnod. Ha van rá esély, hogy elérd a kitűzött célt, légy türelmes, várd meg, míg elérkezik a lehetőség, hogy kiléphess saját árnyékodból.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gyerekbiznisz
  2008-03-21 12:37:08, péntek
 
  Gyerekbiznisz: nem csak az anyukák járnak jól!
2008.03.18. 12:00


Mit kap az anyuka?

Azzal mindenki tisztában van, hogy ha megszületik egy gyerek, utána az anyuka otthon maradhat, és még támogatást is kap, hogy az első időszakban megfelelő nevelést tudjon biztosítani a csemetének. Magyarországon a családtámogatási formák lényegesen kedvezőbbek számos másik európai országnál, egy anyuka sokkal tovább maradhat otthon a gyerekével, mint máshol. De azt már kevesen tudják, hogy bizony ez nem csak nekik jár, az apukák is kérhetnek egy hetet a munkahelyükön, amit az állam fizet...


Egy családban mindig komoly döntés azt kitalálni, hogy otthon maradjon-e az anyuka, vagy nem sokkal a gyermek születése után menjen vissza dolgozni. Először is vegyük számba, hogy milyen kedvezmények is járnak a terhesség alatt és a szülés után az újdonsült anyukáknak és apukáknak.

Családi pótlék

A családi pótlékot a gyermekkel közös háztartásban élő szülők bármelyike igénybe veheti. Ennek összege a gyermekek számától függően változik, de az is befolyásolja, hogy a szülő egyedül neveli-e a csemetét.
{{DINT}}Anyasági támogatás (egyszeri)

Anyasági támogatásra az az anyuka jogosult, aki a terhesség alatt minimum négy alkalommal (koraszülés esetén legalább egyszer) részt vett terhesgondozáson. Összege a gyermek születésekor érvényes öregségi nyugdíj legkisebb összegének 225 százaléka, ikrek esetén az öregségi nyugdíj legkisebb összegének a 300 százaléka. Az erre vonatkozó kérvényt a szülést követően 180 napig lehet kérelmezni.

Gyes

Jogosult rá a szülő a gyermek 3. életévének betöltéséig, ikrek után annak az évnek a végéig, amikor iskolakötelessé válnak, kivétel ha a gyermek tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos mert akkor a 10. év végéig. A gyes összege megegyezik a mindenkori öregségi nyugdíj összegével, 2008. január 1-től 28 500 forinttal.

Gyet

A gyermeknevelési támogatásra az jogosult, aki a saját háztartásában három, vagy annál több kiskorút nevel. A támogatás a legfiatalabb gyermek 3 éves korától 8 éves koráig jár. Összege szintén megegyezik az öregségi nyugdíj legkisebb összegével, vagyis 2008. január 1-től 28 500 forint. A szülő akkor is kaphatja ezt a támogatási formát, ha dolgozik, viszont azt napi legfeljebb 4 órában teheti, illetve ha otthon dolgozik akkor nincs ilyen korlátozás.

Terhességi-gyermekágyi segély

Az terhességi-gyermekágyi segély annak jár, aki a szülés előtti két évben legalább 180 napon át biztosított volt és a biztosítás időtartama alatt vagy az azt követő 42 napban szült. A támogatás a szülési szabadságnak megfelelő ideig jár, és igényelhető úgy, hogy a születés előtti 4 hétre és a születés utáni 20 hétre járjon. A segély összegét a szülést megelőző naptári évben elért, egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelem egy napra számolt átlaga alapján kell kiszámítani, összege a napi átlagkereset 70 százaléka.

Gyed

Az egészségbiztosítási szempontból biztosítottnak tekinthető szülő - anya vagy akár az apa is - a gyermek két éves koráig kaphat gyermekgondozási díjat. A gyermekgondozási díj a terhességi-gyermekágyi segély igénybevételét követően folyósítható az egyik szülő részére. A díj szintén a számított napi átlagkereset 70 százaléka, de maximális összege az éppen aktuális minimálbér kétszeresének 70 százaléka, vagyis 2008. január 1-től 96 600 forint.

Az apa is jól jár, meg az állam is...
Mi jár az apának?

Egy új jövevény után viszont nem csak az anyukáknak járnak kedvezmények. Az apákat ilyen esetben 5 nap munkaidő kedvezmény illeti meg a születés után legfeljebb 2 hónapon belül, aminek az időpontját az apuka választhatja meg. Ez mind a vér szerinti, mind az örökbefogadó apukákra vonatkozik, bár feltétel, hogy neki kell gyakorolnia a felügyeleti jogokat.

Bár azért hátránya a munkaidő kedvezménynek, hogy nem függ a gyerekek számától, így ikrek esetén nem 10 nap jár az apukának, hanem csak 5 munkanap. A kedvezmény igénybevételére az apa akkor is jogosult, ha gyermeke halva születik, vagy meghal. A munkaidő-kedvezmény időtartamára viszont az apát távolléti díj illeti meg. Ennek összegét a távollét idején érvényes alapbérből, a rendszeres bérpótlékokból, és a kiegészítő pótlékokból kell számolni.

Ha a gyerek születése és a munkaidő kedvezmény igénybevétele között az apuka munkahelyet vált, akkor az új helyen is igénybe veheti a szóban forgó 5 napot, de csak akkor, ha az előző munkáltató igazolja, hogy nála nem, vagy csak részben vette ki a különleges szabadságot. Ez után ugyanúgy meg kell fizetni a közterheket, mint a munkabér után, azzal a különbséggel, hogy az ezzel kapcsolatos költségeket a munkáltatónak megtéríti az állam.

Mit kell ebből visszafizetni?

A fent említett támogatások járnak egy nemrég született baba után egy családban, viszont nem mindegy, hogy ebből mekkora összeget kell visszafizetni az államnak személyi jövedelemadó, vagy a járulékok formájában. Viszont egy jó hír, hogy családi adókedvezmény jár minden gyermekes családnak, akik adóköteles jövedelemmel rendelkeznek. Ennek az összege szintén függ a családban nevelkedő gyerekek számától.

Az újdonsült családok örömére, nem kell személyi jövedelemadót fizeti a gyermekgondozási segély, és a gyermeknevelési támogatás után. A járulékokkal kapcsolatban már egy kicsit másabb a helyzet. A társadalombiztosítási jogviszony akkor is fennáll, ha az illető terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban részesül.

Azok, akik nem rendelkeznek munkahellyel, viszont álláskeresési támogatásban részesülnek, de az álláskeresési járadék, munkanélküli járadék, vállalkozói járadék folyósítását terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj vagy gyermekgondozási segély igénybevétele miatt szüneteltetik szintén rendezett biztosítási jogviszonnyal rendelkeznek, vagyis emiatt nem kell aggódniuk.

A fizetés nélküli szabadság esetén szintén ugyanez a helyzet. Ha azt 3 évesnél fiatalabb gyermek gondozása vagy 8 évesnél fiatalabb gyermek után járó gyermeknevelési támogatásra való jogosultság miatt illetve 14 évesnél fiatalabb gyermek után járó gyermekgondozási segélyre való jogosultság miatt vették igénybe, akkor nem szünetel a társadalombiztosítási jogviszony.

A gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban részesülőknek a kapott összeg után nyugdíjjárulékot kell fizetni. De abban az esetben, ha valaki már betöltötte a nyugdíjkorhatárt, nem fizet járulékot a gyermekgondozási segély után. Viszont a foglalkoztató nyugdíjjárulék-fizetési kötelezettségét a központi költségvetés fizeti meg.

Vagyis ha valaki szeretne otthon maradni az újszülött csemetével, akkor nem kell sem személyi jövedelemadót, sem egészségbiztosítási járulékot fizetnie, viszont a nyugdíjjárulék fizetése ezek után is kötelező. Viszont jó hír, hogy ha egy kis segítségre van szükség a jövevény mellett, az apukák is ki tudják venni a részüket, még ha csak egy hétig is...
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Dubaiak Romániában
  2008-03-20 12:48:56, csütörtök
 
  Dubai ingatlancsodák Romániában: már megérkeztek a munkagépek!
2008. március 13., csütörtök 10:07

A dubai ingatlanfejlesztő Fortune Group bejelentette, hogy több milliárdos projektbe fog Romániában, a globális terjeszkedés részeként. Azt már lehet tudni, hogy a két nagyszabású fejlesztéshez hasonló még nem volt Romániában, és az építkezéseket a cég az ország ingatlanpiacán már nagy tapasztalattal rendelkező Sadek Architects SRL vállalattal együtt tervezi megvalósítani...

Az első projekt vízparti, és közel 560 ezer négyzetméteren terül majd el Dél-Romániában. Számos apartmant, egy ötcsillagos szállodát, és felső kategóriás wellness központokat is magába foglal. A másik fejlesztés északon kezdődik, ami a tervek szerint egy exkluzív kialakítású lakóterület, ahol golf- és sípályák egyaránt megtalálhatóak lesznek, az ott lakók kényelméért és a kellemes időtöltésért. De a kettő abban mindenképpen megegyezik, hogy a hely, ahol építik őket, már jelenleg is nagy népszerűségnek örvend a turisták körében, így valószínűleg a későbbi eladásokkal sem lesznek problémák.

A hatalmas területeket és a belefektetett összeget tekintve viszont biztosan elmondható, hogy ez az egyik legnagyobb ingatlanfejlesztés Romániában, de számos más országban sem találnánk még hasonlót sem. A Fortune Group ügyvezetője, Syed Mohammad Ali szerint mind a két építkezés a külföldi közönséget célozza meg, ugyanis az utóbbi időszakban egyre több brit, francia, és olasz befektető érdeklődik a folyamatosan fejlődő keleti piacok iránt.

Románia a természeti szépségeinek, a gazdag történelmének, és a változatos társadalmi szokásoknak köszönhetően ideális célpontja a befektetőknek és vásárlóknak. Lényegében emiatt tervezi a Fortune Group is a piacra való belépést ilyen komoly tervekkel. A fejlesztések méretének indokolja ezen kívül, hogy a vállalat sokkal többre értékeli, ha sikerül egy országban jelentős piaci részesedést szerezni, mint sok kicsit a világ sok országában.

A Romániába történő befektetési döntést egy két évre visszanyúló tervezési időszak előzte meg, amelynek során a román piaci feltételeket és a piaci környezetet vizsgálták, vajon érdemes-e egy ekkora volumenű befektetésre.

A románok örülhetnek a hirtelen érdeklődésnek, bár nem csak a dubai vállalat érdeklődött eddig, számos tengerentúli befektető is komoly érdeklődést tanúsított a feltörekvő ingatlanpiac iránt. Az árak ugyanis 2003 óta átlagosan 25 százalékkal emelkedtek. Az uniós csatlakozással ráadásul az ország minden segítséget megkap, hogy felzárkózhasson, így a további fejlődés szinte biztosított. A becsült növekedési ráta 2007 és 2016 között 7,9 százalékra tehető, ami lényegesen nagyobb, mint számos nyugati országban...
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ingyenes Bankszámla
  2008-03-20 12:39:07, csütörtök
 
  Itt az ingyenes bankszámla! Minden forint tranzakció díjmentes...
2008. március 13., csütörtök 10:26

Elindítja a Citibank a Nullaforintos számlacsomagot, melynek keretében minden forinthoz kapcsolódó belföldi tranzakció ingyenessé válik - tudtuk meg a sajtótájékoztatón.

Az olcsó számlavezetési csomagok gyakran magas tranzakciós díjakkal párosulnak, mellyel egyre inkább az ügyfelek is tisztában vannak. A Millward Brown egy hazai kutatásának eredményei szerint az ügyfelek kétharmada gondolja úgy, hogy a számlavezetés díja önmagában nem tartalmazza számos alapszintű szolgáltatás költségét, és több mint 30% egyértelműen magasnak találja az általa igénybe vett folyószámla-vezetés díját.

Egy másik banki kategória-felmérés rávilágít, hogy egy ténylegesen vonzó ajánlat érdekében az ügyfelek mintegy 60%-a hajlandó folyószámla szolgáltatását részben vagy egészben más bankhoz átvinni.

Mindezek fényében a Citibank célja az ingyenes számlacsomaggal egyértelműen az új lakossági ügyfelek szerzése, akiknek további termékeket lehet értékesíteni. Kifejezetten nyereséges lehet a megszerzett lakossági ügyfelek hitelkártyákkal, hitelekkel és befektetési termékekkel való ellátása.

A megfelelő célzás érdekében jelentősen szűri a bank az ingyenes számlacsomaghoz hozzáférők körét: a kvalifikációhoz legalább havi egy összegű 150 ezer forintos átutalásnak kell a számlára érkeznie, vagy a Citibanknál lévő havi átlagegyenlegnek el kell érnie a 3 millió forintot (befektetésekkel együtt). Amennyiben ezek a feltételek nem teljesülnek, az adott hónapban 3500 Ft ügyfélkapcsolati díjat számít fel a bank, az ingyenes tranzakciók azonban ilyenkor is igénybe vehetők.

A Nullaforintos számlacsomagra kvalifikálók ingyenes Citibank MasterCard vagy Maestro betéti kártyát kapnak, valamint a tranzakciókat visszaigazoló SMS-üzenetek is díjmentesek az első évben. Bármely hazai ATM-ből ingyenesen lehet készpénzt felvenni, emellett a csoportos beszedési megbízások, a rendszeres, illetve tartós forintátutalások megadása és teljesítése, valamint a betétlekötéshez kapcsolódó banki műveletek is korlátlan számban díjmentesek.

Az ingyenes számlacsomagra Németországban és Ausztriában már van példa, most pedig a hazai piacon is megjelenik a termék. A mögöttes koncepció természetesen a közvetett nyereségtermelés: minél több termékkel kapcsolódik ugyanis egy ügyfél a bankhoz, annál kevesebb az esélye annak, hogy elhagyja a bankot. A Citibanknak jelenleg mintegy 65 ezer folyószámlás ügyfele van, melyet szeretnének ezzel a termékbevezetéssel megduplázni. Az ingyenességet a bank jelenlegi, kvalifikáló ügyfelei is megkapják. A bank ezáltal direkt veszteséget vállal be a közvetett, egyéb termékeken elérhető nyereség reményében. (Megjegyezzük, hogy a keresztértékesítés szempontjából kihívást jelenthet, hogy hazánkban csupán 1,4 körüli az egy ügyfélre jutó banki termékek száma, míg ez az érték nyugaton 3 körül van.)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
egekbe szökő árak
  2008-03-20 12:37:32, csütörtök
 
  Egekbe szökik az alkohol ára: jövedéki adót emelnek az unióban...
2008. március 13., csütörtök 14:00

Folyamatosan növekvő adóterheléssel nézhetnek szembe az alkoholfogyasztók és a dohányosok az unió összes országában. Nagy-Britannia például akkora adót vetett már ki eddig is a borokra, amekkorát egyetlen európai ország sem, és még arra is figyelmeztette a sörfőzőket, hogy egy pint sör hamarosan 6,5 fontba (2 200 forint) kerülhet...

Mind a borok, mind pedig a sörök, és a röviditalok árai infláció feletti mértékben fognak emelkedni, miután a brit pénzügyminiszter, Alistair Darling bejelenti részletes terveit a közel 1,5 milliárd font (508,5 milliárd forint) plusz bevételt jelentő adóemelésről, amit a következő 3 évben valóstanának meg. A hivatalos vélemény szerint az adóemelésre a kincstári bevételek növelése miatt van szükség a briteknél.

Egyes vélemények szerint viszont ezzel csak a törvénytisztelő polgárokat büntetnék, akik többek között nem ülnek kocsiba ivás után, azok helyett, akik mértéktelenül vedelik az alkoholt. A jövedéki adó emelését viszont a dohányosok is megérzik majd, 11 centtel (37 forint) fog emelkedni egy csomag cigaretta ára, és 4 centtel (14 forint) egy csomag szivaré.

Az orvosok ezzel szemben üdvözlik a jövedéki adóra vonatkozó emelést, mivel ez talán segít csökkenteni az alkoholproblémákkal küszködők számát.

Minden valószínűség szerint vasárnap éjféltől egy pint sör ára 4 centtel (14 forint), egy pint almabor ára 3 centtel (10,5 forint) fog emelkedni. Egy üveg borért várhatóan 14 centtel (47 forint) kell majd többet fizetni a boltokban, és egy üveg tömény pedig 55 centtel (186 forint) drágul. Ezek alapján jól látszik, hogy a jövedéki adó emelése jóval az infláció felett van a briteknél, közel 6 százalékkal.

A tervek szerint viszont nem csak az idei emelés fogja érinteni a káros szenvedéllyel rendelkezők pénztárcáját, a következő 4 évben további évi 2 százalékos emelésre lehet számítani, ami azt jelenti, hogy 2012-re egy most 4,5 fontba (1525 forint) kerülő bor 5,18 font (1756 forint) lesz, egy jelenleg 10 fontos (3390 forint) tömény üvege pedig 11,66 font (3953 forint) lesz.

A brit kereskedelmi szervezetek szerint a vasárnapra tervezett emelés azt jelenti, hogy a briteknél lesz az egész Európai Unióban a legmagasabb jövedéki adó, aminek köszönhetően egy átlagos üveg bor árának több mint fele csak az adóból áll. A szórakozóhelyek tulajdonosai pedig a tavalyi, nyilvános helyen történő dohányzás tilalmának bevezetése miatt sem voltak már túl jó helyzetben, most még azzal is szembe kell nézniük, hogy egyre többen inkább otthon isszák a boltokban megvehető olcsó alkoholokat.

A jövedéki adó emelése viszont nem csak a briteknél jelent problémát a káros szenvedélyekkel rendelkezőknek. A magyar borok már eddig sem voltak túl versenyképesek a külföldiekkel szemben az adók mértéke miatt, viszont az emeléssel ez tovább romolhat. Arról nem is beszélve, hogy a dohánytermékek ára is egyre magasabb szintet ér el itthon, bár ennek hatására lehet, hogy a több millió dohányosból legalább egy kis százalék abbahagyja káros szenvedélyét, aminek hatására talán Magyarországon csökkenhetne a rákos és egyéb megbetegedések száma...
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
bor-pénz
  2008-03-20 12:34:29, csütörtök
 
  A bor neked is pénzt hozhat
2008. március 13., csütörtök 15:00

A franchise üzletláncok szinte végtelen mennyiségű lehetőséget kínálnak azok számára, akik önálló életbe szeretnének vágni, s vállalkozást indítanának, de esetleg nincs megfelelő ötletük. Amerikában már a borokat is lehet franchise-hálózatban árulni, nézzük, mit érdemes tudni a nedűk kedvelőinek!

A WineStyles elnevezést viselő hálózat még 2002-ben alakult meg, azóta már 183 egységet nyitottak. Egyelőre főként Amerikában és Mexikóban terjeszkednek, ugyanakkor az üzletek európai hangulatot tükröznek.Ilyen egy üzlet
Forrás: winefranchise.net


Különlegesség-számba megy, hogy nem származási ország, vagy szőlőfajta szerint rendezik a borokat, hanem az üzletekben 8 íz-kategóriában választhatnak a vásárlók. Amennyiben nem lenne elég a döntéshez az előminősítés, akkor minden palackhoz rövid leírást is mellékelnek. Üzleteket forgalmas kereskedelmi egységekben lehet nyitni, főként ott, ahol a célcsoport, az előkelő 40 év felettiek megfordulnak.
Az üzlet megnyitásának költsége 40 és 66 millió forint között mozog, a royalty díja 6 százalékos. Az Entrepreneur magazin 500-as listáján az idei évben 414. helyet sikerült megszereznie a hálózatnak.

* * *
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2008.02 2008. Március 2008.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 10 db bejegyzés
e év: 54 db bejegyzés
Összes: 88 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7
  • e Hét: 64
  • e Hónap: 1035
  • e Év: 1228
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.