Belépés
fejesnemagdi.blog.xfree.hu
"Éld az életed!" "Most élj, most vigyázz, hogy jól csináld, mert a legapróbb hibád, megbosszulja önmagát!" Fné Magdi
1955.10.09
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/241 oldal   Bejegyzések száma: 2408 
Rostos élelmiszerekkel tovább élhetünk
  2013-04-01 15:09:04, hétfő
 
  Rostos élelmiszerekkel tovább élhetünk

Egy felnőttnek napi 30 gramm rostot kell magához vennie, hogy annak egészségmegőrző hatásaiból profitáljon.

Növényi energia

A rostanyagok elmaradhatatlan részei az egészséges táplálkozásnak. Nem csak az egészséget támogatják, de a rostban gazdag táplálkozás az életet is meghosszabbítja. Egy felnőttnek napi 30 gramm rostot kell magához vennie, hogy annak egészségmegőrző hatásaiból profitáljon.

A rostanyagok kizárólag a gabonák, hüvelyesek, diófélék, gyümölcsök és zöldségek sejtfalaiban és héjszövetében találhatók meg. Tehát ahhoz, hogy jobban támogassuk saját egészségünket, a tányérunkon gyakrabban szerepeljenek növényi eredetű élelmek, és ritkábban felvágottak, tojás, sajt és tej. A gabonatermékek különösen értékes rostforrások.

Csempésszük tányérunkra a rostot!

A pelyvás barna rizs vagy a szürke színű teljes kiőrlésű tészta azonban nem mindenkinek jön be. Egyszerű eszközökkel mégis növelhetjük a rosttartalmat anélkül, hogy csorba esne az ízben. A rozsliszt majdnem háromszoros rostanyagot tartalmaz, bátran használjuk búzaliszttel keverve. Aki otthon süt kenyeret, a fehér liszt felét helyettesítheti teljes kiőrlésű liszttel. Hogy ízben és kinézetre is megfelelő eredményt érjenek el, az otthon sütőknek figyelniük kell az elegendő folyadék hozzáadására. Egy 50%-os teljes kiőrlésű lisztes aránynál például ez azt jelenti, hogy 15-20% folyadékot kell hozzáadni. A gabonatermékek mellett a gyümölcsök és zöldségek is jó rostforrások. Mivel sok vizet tartalmaznak, ez a friss élelem mindjárt duplán egészséges.

Lépésről lépésre szokjunk hozzá!

Mindenesetre, ha eddig csak ritkán szerepelt az étrendünkben teljes kiőrlésű kenyér, hüvelyes vagy saláta, akkor lassan szoktassuk a szervezetünket a rostanyagokhoz, mert az emészthetetlen alkotóelemek közül sokat lebontanak a vastagbélben lévő baktériumok. Ennek során gázok keletkeznek, amelyek kellemetlen felfúvódásokhoz vezethetnek. Az alapos rágás és a sok folyadék fogyasztása csökkenthetik ezeket a kezdeti emésztési problémákat.
http://impulsermagazin.com/hu/rostos-elelmiszerekkel-tovabb-elhetunk/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A késői evéstől tapadnak a kilók
  2013-04-01 15:04:48, hétfő
 
  A késői evéstől tapadnak a kilók
Minél később eszik valaki, annál nehezebben szabadul meg a kilóitól.

A fogyás egy nehéz vállalkozás. Nemcsak a kalóriák játszanak fontos szerepet, hanem elsősorban az időpont, amikor azokat magunkhoz vesszük. Ezt az összefüggést fedezték fel a Brigham és Nőgyógyászati Kórház kutatói. Minél később eszik valaki, annál nehezebben szabadul meg a kilóitól. Ez az első tanulmány, amely kimutatja, hogy az evés időpontja képes előrejelezni a súlyvesztés hatékonyságát - mondja Frank Scheer professzor, a tanulmány vezető szerzője.

A ,,korán evők" kilókat veszítenek

A tudósok 420 túlsúlyos résztvevőt vizsgáltak, akik egy 20 hetes fogyókúrás programnak vetették alá magukat. Két csoportra osztották őket: a ,,korán evőkre" és a ,,későn evőkre". A kísérleti személyek maguk dönthették el, hogy a fő étkezésüket 15 óra előtt vagy után kívánják elfogyasztani. Ebben az időpontban vették magukhoz a napi kalóriamennyiség nagyobb részét. A későn evők szignifikánsan kevesebbet és sokkal lassabban veszítettek a súlyukból, mint azok, akik egy korábbi időpontban étkeztek. A késői evők ezen kívül reggelire kevesebb kalóriát fogyasztottak, mint a másik csoport, vagy akár teljesen ki is hagyták a reggelit. A kisebb étkezéseknél az evés időpontja nem játszott szerepet a fogyás sikerében. A későn evőknek ráadásul alacsonyabb érzékenységük volt inzulinra - ami egy rizikófaktor a 2-es típusú diabéteszre.

Más tényezők

A kutatók más faktorokat is megvizsgáltak, amelyek a súlyvesztés szempontjából fontosak: a felvett kalóriák összmennyiségét, az étvágyat szabályozó hormonok (leptin és grelin) mennyiségét, valamint az alvás időtartamát. Ami ezeket a tényezőket illeti, a kutatók nem találtak különbséget a két csoport között. Az új terápiás stratégiáknak nemcsak a kalóriafelvételre kellene fókuszálniuk - ahogy az klasszikus módon történik -, hanem az evés időpontját is figyelembe kell venniük - összegzik a kutatók.
http://impulsermagazin.com/hu/a-kesoi-evestol-tapadnak-a-kilok/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Több mint 260 ezerrel csökkent az ország lakossága tíz év al
  2013-04-01 14:15:24, hétfő
 
  Megjöttek a friss népszámlálási adatok!

Magyarország lakosságának létszáma 9 millió 937 ezer 628 volt a 2011. október 1-jei népszámláláskor, ez 260 687-tel kevesebb, mint amennyi 2001. február 1-jén, az előző összeíráskor volt - mondta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálásért felelős elnökhelyettese.
Több mint 260 ezerrel csökkent az ország lakossága tíz év alatt

Magyarország lakosságának létszáma 9 millió 937 ezer 628 volt a 2011. október 1-jei népszámláláskor, ez 260 687-tel kevesebb, mint amennyi 2001. február 1-jén, az előző összeíráskor volt - mondta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálásért felelős elnökhelyettese csütörtökön az összeírás végleges adatairól szóló budapesti sajtótájékoztatón.

Németh Zsolt rámutatott: a társadalom természetes fogyását a nemzetközi vándorlás hatása egyharmaddal csökkentette, noha az ország uniós csatlakozása és a nyugati munkaerőpiac megnyitása az évtized végére ugyancsak hozzájárult a lélekszám csökkenéséhez. Emlékeztetett arra: 1981-től csökken az ország népessége, a 2011-es lélekszám pedig alatta marad az 1960-asnak.

Németh Zsolt kiemelte: mindössze Pest, valamint Győr-Moson-Sopron megyében nőtt a lakosság az utóbbi tíz évben, ami egyértelműen a belső migráció következménye, ugyanebből az okból azonban Békés megyében - ahol a legdrasztikusabb a fogyás - 9 százalékkal kevesebben éltek ebben az időszakban.

Szólt arról is: a népességfogyás egyik tényezője, hogy a 15 évesnél idősebb nőkre jutó élve született gyermekek száma 2001-ben 153, 2011-ben pedig csak 147 volt. Hozzátette: a 30 évesnél fiatalabb férfiak 90 százaléka nőtlen, és az ugyanilyen korú nőknek is csak 12 százaléka házas.

Megjegyezte, hogy a 100 aktív korúra jutó gyermek- és időskorúak száma a demográfiai változások miatt a 2001-es 58,8-ról 2011-ben 61,4-re nőtt. Ezen belül az időskorúak aránya 32,4-ről 37,8-ra növekedett, míg a gyermekkorúak aránya 26,4-ről 23,5-re csökkent.

Iskolai végzettség szempontjából a férfiaknál a legmagasabb arányt a szakiskola, második helyen pedig az érettségi képviseli. A nőknél az érettségizettek aránya a legmagasabb, utána azonban a csupán általános iskolai végzettségűek következnek. Megfordult a trend a diplomások arányát illetően: most először fordult elő, hogy a nőknek magasabb arányban (18 százalék) van diplomájuk, mint a férfiaknak (15,8 százalék) - mondta.

A KSH elnökhelyettese közölte: a foglalkoztatottak aránya a 2001-es 36,2-ről 39,7 százalékra, míg a munkanélküliségi ráta a tíz évvel ezelőtti 4,1-ről 5,7 százalékra nőtt. Csökkent ugyanakkor az eltartottak (27,3-ról 24,9 százalékra) és az inaktív keresők (32,4-ről 29,7 százalékra) aránya.

Megjegyezte: a tíz évvel ezelőttihez képest 153,4 százalék, összesen 315 583 ember vallotta magát cigánynak első- vagy másodsorban. A jelentős emelkedés okaként említette, hogy megengedték a kettős identitás megjelölését. A 315 583-on felül 71 686-an vannak, akik önmagukat roma emberekkel közös háztartásban élőknek vallották, továbbá 247 959-en laknak "nagymértékben cigány nemzetiséghez tartozók által lakott területen" - fogalmazott.

Elmondása szerint a második legnépesebb nemzetiséget a németek jelentik 185 696-es, a harmadikat pedig a románok 35 641-es létszámmal, utóbbiaktól azonban nem sokkal marad el a szlovákság 35 208-as lélekszámmal. A migráns csoportok közül a legnagyobb az oroszok aránya, ők 13 337-en vannak, ami 242 százaléka a 10 évvel ezelőtti adatnak, a kínaiak pedig 6770-en élnek Magyarországon, ami 232,2 százaléka a tíz évvel ezelőttinek.

Kitért arra, hogy tíz év alatt 10-ről 27-százalékra nőtt a vallási kérdésre nem válaszolók aránya, s ez a tendencia valamennyi történelmi egyházra vonatkozik. A válaszadók 53,5 százaléka, azaz 3 millió 871 ezer 881 vallotta magát katolikusnak (ebből 3 millió 691 ezer 347 római, 179 176 görögkatolikus), 15,9 százalékuk, azaz 1 millió 153 ezer 442 reformátusnak, 3 százalékuk, azaz 214 965 pedig evangélikusnak. Az ortodox keresztények 13 710-en, az izraeliták pedig 10 965-en vannak a 2011-es adatok szerint.

Megemlítette azt is, hogy a családok 53 százalékában nincs gyermek; egy gyermeket negyedük, kettőt 15,8, hármat 4,6, négyet vagy ennél is többet 1,6 százalékuk nevel. A lakásállomány 4 millió 390 ezerre nőtt, 2001-ben ez csak 4 millió 65 ezer volt, és 248-an laknak 100 lakásban, ez a mutató pedig 2001-ben 269-en állt.

Vukovich Gabriella, a KSH elnöke a népszámlálás során gyűjtött adatokat "hihetetlen értéknek" nevezte, mert az üzleti élet képviselőinek, közvélemény- és piackutatóknak, elemzőknek és a politikusoknak, döntéshozóknak is fontos az adatok pontos ismerete. Mint mondta, 4800 táblázatot tettek fel csütörtökön a www.nepszamlalas.hu oldalra, egy éven belül csaknem tízezer lesz fenn, 2014. márciustól pedig nemzetközi összehasonlításban is lehet majd vizsgálni a magyar adatokat.

Beszámolt arról, hogy áprilistól az összes megyéről jelentetnek meg köteteket, amelyekben járási, kistérségi bontásban is közölnek adatokat az egyes településekről. Számos tematikus kiadványuk lesz, egyebek mellett a lakás- és demográfiai helyzetről, az iskolai végzettségről, a családokról és a háztartásokról, a nemzetiségekről és a vallásokról - sorolta.

Virágh Eszter, a népszámlálás szóvivője arról beszélt, hogy a magyarországi népszámlálás gyorsaság tekintetében a középmezőnybe tartozik nemzetközi összehasonlításban. Az érdekes adatok között említette, hogy 1044 százévesnél idősebb embert írtak össze, Szabolcsban van a legkevesebb válás, valamint azt, hogy a 40 évesnél fiatalabb egyedülálló nőknek csaknem kétharmada diplomás. A helyi jegyzők száznál kevesebb esetben voltak kénytelenek eljárást indítani adatszolgáltatás megtagadása miatt - tette hozzá.

Katolikus egyház: nem mérvadóak a vallási adatok

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkársága nem tekinti mérvadónak a vallási hovatartozásra vonatkozó népszámlálási adatokat, mert a 2011-es kérdésfelvetés eltért a korábbi népszámlálásokétól, így szerintük az eredmények nem alkalmasak az összevetésre.

Emlékeztettek arra: már a népszámláláskor is szóvá tették, hogy a vallási hovatartozásra vonatkozó kérdésre a számítógépes rendszer napokig egyszerűen nem fogadta el a választ, ha valaki katolikusnak vallotta magát.
A kérdésre adott válaszok alapján csökkent a statisztikai hivatal szerint a magukat a katolikus egyházhoz tartozónak vallók száma - tették hozzá.

A közzétett népszámlálási eredmények vallási hovatartozásra vonatkozó eredményei első látásra jelentős változásokat mutatnak, a megfelelő értelmezéséhez azonban figyelembe kell venni a válaszmegtagadás magas arányát - közölte Máté-Tóth András, a Szegedi Tudományegyetem vallástudományi tanszékének vezetője. A professzor tudatta, hogy a 2011-es népszámlálás vallási, illetve felekezeti megoszlásra vonatkozó adatainak értelmezéséhez elsősorban a válaszmegtagadók magas számát kell figyelembe venni.

A kutató elemezésében rámutatott arra, hogy az önkéntes válaszadást lehetővé tévő vallási kérdésre a megkérdezettek 27,2 százaléka nem válaszolt. A 2001-es népszámlálás esetében 1,85 millióval többen voltak készek az érvényes válaszadásra. Úgy véli, tekintettel a válaszmegtagadás magas arányára, a jelenlegi adatokból csak az érvényes választ adók közötti vallási és felekezeti megoszlást lehet érvényes adatnak tekinteni.

Eszerint a felekezeti hovatartozás tekintetében nincsen jelentős változás a 2001-es évhez viszonyítva, ez egybeesik az elmúlt tíz esztendő hazai és nemzetközi közvélemény-kutatási adataival alátámasztott trendekkel. Az alacsonyabb számszerű értékek a magasabb arányú nem válaszolással indokolhatók. Statisztikai okokból nem valószínű, hogy a nem válaszolók közötti megoszlási arány radikálisan eltérjen a válaszolók közöttiétől.

A 2001-es és a 2011-es népszámlálás vallási kérdése között jelentős megfogalmazásbeli és adatfelvételbeli különbség van. A 2001-es kérdőívben "Vallása/hitfelekezete?" kérdés szerepelt, és a kérdezőbiztosi utasításban volt a felekezeti hovatartozásra vonatkozó értelmezés. A 2011-es kérdőívben a "Mely vallási közösséghez, felekezethez tartozónak érzi magát?" megfogalmazást alkalmazták. E kétféle kérdésfelvetés Máté-Tóth András szerint nem teszi lehetővé a vallási hovatartozásra vonatkozó változások megalapozott követését.

Az adatfelvétel módszertana is megváltozott. 2001-ben csak kérdezőbiztos közreműködésével lehetett kitölteni a kérdőíveket, míg 2011-ben elektronikus úton is. Az interneten kitölthető kérdőívekben a felekezetek listája rögzített volt, míg a papíralapú esetében saját fogalmazású választ kellett rögzíteni. A KSH csütörtökön közzétett gyorsjelentése csak a legnagyobb létszámú vallási közösségek megoszlásáról ismerteti az adatokat.

Az egyetemi tanár közölte: a válaszmegtagadók magas arányára tekintettel és a módszertani különbségek miatt a 2011-es népszámlálás vallási adatfelvétele nem teszi lehetővé a 2001-es adatokkal való, szakmai szempontból megfelelő összehasonlítást, és így semmilyen, a vallási megoszlás változására vonatkozó következtetést nem alapoz meg, egyben csak korlátozottan alkalmas a vallásosságra vonatkozó további közvélemény-kutatási eredmények értelmezésére.

Lényegesen többen vallották meg nemzetiségi identitásukat

A legutóbbi népszámláláskor lényegesen többen vallották meg nemzetiségi identitásukat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján közzétett adatok szerint, mint tíz éve - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). A tárca szerint ez a kormány sikeres nemzetiségpolitikájának köszönhető.

Az elmúlt három évben a kormány sokat tett a nemzetiségekért: az alaptörvényben rögzítette, hogy a magyarországi nemzetiségek államalkotó tényezők, nyelvüket, kultúrájukat védi - emelték ki. Hozzátették: a nemzetiségi önkormányzatok költségvetési támogatásaiban bekövetkezett változásoknak köszönhetően az országos nemzetiségi önkormányzatok által átvett intézmények száma jelentősen nőtt az elmúlt időszakban. A közleményben azt írták: Magyarország a térség számos országa számára követhető példa. Több országban a magyar modell alapján alkották meg a nemzetiségek országos képviseletének rendszerét és kulturális autonómiájának lehetőségét.

Németh Zsolt, a KSH elnökhelyettese a népszámlálásról szóló csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatón elmondta: 315 583 ember (a tíz évvel ezelőttihez képest 153,4 százalék) vallotta magát cigánynak első- vagy másodsorban. A jelentős emelkedés okaként említette, hogy megengedték a kettős identitás megjelölését. Ezen felül 71 686-an vannak, akik önmagukat roma emberekkel közös háztartásban élőknek vallották, továbbá 247 959-en laknak "nagymértékben cigány nemzetiséghez tartozók által lakott területen" - fogalmazott.

Kitért arra: a második legnépesebb nemzetiséget a németek jelentik 185 696-es, a harmadikat pedig a románok 35 641-es létszámmal, utóbbiaktól nem sokkal marad el a szlovákság, 35 208-as lélekszámmal. A migráns csoportok közül a legnagyobb az oroszok aránya, ők 13 337-en vannak, ami 242 százaléka a 10 évvel ezelőtti adatnak, a kínaiak pedig 6770-en élnek Magyarországon, ami a korábbi adathoz képest 232,2 százalékot jelent.
http://richpoi.com/cikkek/hazai/megjottek-a-friss-nepszamlalasi-adatok.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A szférák zenéje és az ember
  2013-04-01 14:06:26, hétfő
 
  A szférák zenéje és az ember

A zene mélységes hatását mindenki tapasztalta már - örömet és nyugalmat ajándékozhat, de olykor bánat okozója is lehet. A diszharmonikus zene zavart okozhat a lélekben, amely egészen a depresszióig fajulhat. A zene hatása tehát nagyon különböző lehet, amely a rendkívül felemelőtől, akár a sátániig is terjedhet.

Állandó zajban élünk: különböző magasságú és erősségű hangok vesznek körül minket. Legtöbbjüket annyira megszoktuk, hogy szinte már észre sem vesszük őket. Mint például a víz csobogását, a madárdalt, a léptek zaját, a pohár csengését, a zsanérok nyikorgását, a motorzúgást, vagy az emberi hangot. E zajok alkotják mindennapi életünk hátterét. Azonban a csendet is éppúgy hangnak tekinthetjük, még ha teljesen más is a rezgése. A kozmosznak szintén megvan a saját hangja, melyet az egész világegyetem zeng, csak hallásunk nem képes felfogni ezt az örömkórust.

A kozmoszban a harmónia törvénye uralkodik. Minden teremtmény tapasztalja - tudatosan vagy öntudatlanul -, hogy élete kapcsolatban áll az istenek életével. A távoli múltban az ember azt hitte, hogy e harmonikus kölcsönhatás megtörése kárt okoz a mennyei világban, és haragra gerjeszti az isteneket. Ezért a teremtmény rezgésének hasonlítania kell az egész teremtés rezgéséhez.

A hangok, mint erők, kapcsolatban állnak egymással. A harmonikus összhangzásuk erős, pozitív hatású, a disszonanciák viszont zavaróak és rombolóak. H. P. Blavatsky Titkos tanítás című műve első részében azt írja, hogy Püthagorász a zene és kozmosz összefüggését a legapróbb részletekig felismerte: ,,Püthagorász az istenséget, a Logoszt az egység középpontjának, a harmónia forrásának tekintette. [...] Ezért elvárták a jelöltektől - azoktól, akik részesülni akartak a misztériumokban - hogy már jártasak legyenek a számtan, csillagászat, mértan és zene tudományában, melyek a bölcsesség négy alappillérét képezik. [...] A püthagoreusok azt állították, hogy a világot hang és harmónia által, vagyis a zene szabályai szerint teremtették a káoszból. Továbbá, hogy a hét bolygó mozgása harmonikusan összehangolt, és így Cenzorinosz, a térköz - vagyis a zenei hangköz - különböző, tökéletes összhangban zengő hangokat kelt. Ez a legszebb zene, amely azonban számunkra észlelhetetlen, mivel e hangok oly magasztosak, hogy a mi földi fülünk nem tudja felfogni azokat."

Püthagorász számára a zene különböző magasságú és távolságú, megszakított és folyamatos hangok mozgása. A hangközök, a távolságok szerinte szorosan összefüggenek a kozmosz harmóniájával és az emberiség szellemi fejlődésével. Püthagorász szerint például a Hold a Földtől egy egész hangnyi (nagy szekund) távolságra van. A Hold és a Merkúr, valamint a Merkúr és a Vénusz között félhangnyi (kis szekund), míg a Vénusz és a Nap között másfél hangnyi a távolság. A Nap és a Mars között egy hang, míg a Mars és Jupiter, illetve a Jupiter és a Szaturnusz között egy-egy félhang van. A Szaturnusz és az Állatöv között is másfél hangnyi a távolság. E hangok összesen egy oktávot tesznek ki, amely a világegyetem harmóniájának az alapja.

A görögöknél a zene istenségei szoros kapcsolatban álltak egymással. Apolló istent lanttal ábrázolták, amely a káosz feletti győzelem jelképe. Amikor Apolló zenél, minden teremtmény elcsendesül, és őt hallgatja. Az ellentétek megszűnnek, még Árész, a háború istene is abbahagyja a vérengzést. Apolló muzsikája szellemi felemelkedéssel, és lelki nyugalommal ajándékoz meg. Amikor a lélek megtapasztalja ezt a harmóniát, akkor a teljes kozmoszt is megismeri (a kozmosz jelentése: rend). Az orfeuszi misztériumok fő alakja, Dionüszosz isten, aki az embereket elragadtatott állapotba hozza. Jan van Rijckenborgh egyik írása szerint Dionüszosz volt ,,a szellem tüzes hajcsára. Aki ezt az alakot tanulmányozza, túlzás nélkül állíthatja, hogy Dionüszosz a Szent Szellem hatóerejét jeleníti meg, a szellemét, mely az egész világon átviharzik, és mindenütt felrázza a dialektikus emberiséget." (A De Topsteen 1976. áprilisi számában).

A monda szerint egy napon a félig isten, félig állat Marsziasz szatír - az ember jelképe - talált egy fuvolát, melyet Athéné dobott el. Játszani kezdett rajta és úgy gondolta, bátran versenyre kelhet Apollóval. Vakmerőségét szigorúan megbüntették, hiszen senki nem lehetett nagyobb a zene istenénél. Másrészt azonban Orpheusz, az embert és állatot is megható énekes, annak az embernek a jelképe, aki megérti az isteni harmóniát. Szellemi képességei oly nagyok, hogy még a pokol szellemei is lenyugszanak, hogy hallhassák énekét. Orpheusz áthaladhat az alvilágon, a poklon is, mert útján isteni hangok kísérik, és a félelem így távol marad tőle.Kezdetben vala az IgeIsten, a mindenség megismerhetetlen ősoka, atomokat hozott mozgásba. Amikor az anyag mozgásba lendül, hang keletkezik. Pimander első könyvében, a 9. és 10. szakaszban (37. oldal) azt mondja Hermész Triszmegisztosz: ,,Röviddel azután ennek egy részében rettenetes, vészjós sötétség keletkezett, mely csavarvonalban forogva lefelé mozgott, és úgy tűnt, mintha kígyó lenne. Ez a sötétség aztán nedves, kimondhatatlanul zavaros természetté változott, melyből füst szállt felfelé, mint valami tűzből, és hangot is keltett, mely leírhatatlan vinnyogáshoz és nyögéshez hasonlított. Aztán a nedves természetből kiáltás hangzott fel, szótlan hívás, amit a tűz hangjának tartottam. A világosságból pedig a szent Ige terjedt el a természet fölött, és a nedves természetből tiszta tűz villant felfelé, éles, hatalmas fény."

Az ,,őstípusok földkörzetében" (J. van Rijckenborgh: Az eljövendő új ember, 62. oldal) él minden teremtmény őstípusa. Minden őstípusnak saját hangja és rezgése van. Az atomok, melyeket egy őstípus magához vonz, e rezgés alapján rendeződnek a megfelelő formába. Minden őstípus egy élő, vibráló istenterv, és minden emberben működik ilyen terv! Sajátos őstípusa alapján mindenki megtapasztalhatja és megnyilváníthatja önmagában az isteni harmóniát.Minden teremtménynek saját alaphangja vanAz embert gyakran hasonlították már olyan hangszerhez, melyen az isteni harmónia akar játszani, míg ő maga mit sem tud erről. Ez a hangszer továbbá meg is sérült, és az isteni harmónia nem tud tiszta hangot előcsalni belőle. Agyunk hét üregét éter tölti ki, melyeknek saját hangjuk van, és megfelelnek a hétfokú skála hangjainak. Így mindenkinek teljesen egyedi rezgése és alaphangja van.

Minden hangnak önálló, az istentervben rá vonatkozó feladatot kell betöltenie. Amíg az agyüregeket földi éter tölti el, addig azok nem reagálhatnak az eredeti életterület hívására. A kígyótűz, amely valójában az ember alaphangja, így nem tud az isteni harmóniára hangolódni, ezért hamis hangokat áraszt. Mivel az ember önmagának él, nem tud együttrezegni az istenivel, így aztán magasabb életről sem lehet szó. Ősemlékezésünk azonban arról suttog, hogy lényünk valaha a szférák zenéjében részesült. Ezek alapján a hangszereket és a zenei kompozíciókat az ősemlékezésre adott válasznak tekinthetjük.

Porphürosz, Püthagorász életrajzírója beszámol arról, hogy óráit Püthagorász lantjátékkal és régi dalok éneklésével kezdte. Egyrészt azért, hogy tanítványaival elfeledtesse gondjaikat, megnyugtassa kedélyüket és elcsitítsa szenvedélyeiket, másrészt pedig, hogy az isteneket zenével dicsőítse. A harmonikus hangok közvetlenül és pozitívan hatnak az éterekre, és segítenek saját rendszerünk hét húrját helyesen felhangolni és odavonzani a hozzájuk tartozó hangokat. E hatás halvány tükröződését láthatjuk minden kor és nép vallásos szertartásaiban is.

Mivel minden fajnak sajátos éteri tulajdonságai vannak, a különböző népek hangszerei és hangsorai is különböznek. Egyes országokban a ritmikus hangszerek uralkodnak, más területeken főleg a dallamra helyezik a hangsúlyt. Minden népnek megvan a saját zenéje. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy az adott zene együtt rezeg az isteni harmóniával és pozitív hatást fejt ki.Visszatérhetünk-e az ős-harmóniához?Az isteni élet csírája, amely az eredeti életterülethez tartozik, még bennünk rejlik. Ezt a szikrát felébreszteni és felszítani csak akkor lehet, ha önmagunkat mintegy hangszerként az isteni harmónia rezgésére hangoljuk. Ekkor kapcsolódhatunk össze Krisztus erejével - az isteni szeretet alaphangjával. A megújult kígyótűz akkor ezen az alaphangon rezeg. Ezt az összhangzást a teljes lény transzmutációjának kell támogatnia, hogy egy új, gnosztikus tudat születhessen meg. Csak ekkor lesz képes az ember - mint hangszer - ismét együttrezegni a szférák eredeti harmóniájával.

Jan van Rijckenborgh ezt a folyamatot így írja le Az Egyiptomi Ős-gnózis I. kötetének (1991.) 33. oldalán:

,,Amikor a hermetikus tudat a szellemre irányul, és emiatt a találkozás pontjában meggyullad a szellem tüze, akkor világító erővonal-szerkezet jön létre, amely a tűzláng formájához hasonlítható. Ekkor találkozik a Hermészi ember Pimanderrel, és az így kialakult erővonal-rendszerből erő, rezgés áramlik feléje. E rezgések hangja és színe tökéletesen megfelel az indítéknak, amivel a Hermészi ember a szellemtérbe emelkedik. Így lesz ennek a jelenségnek, ennek a találkozásnak nagyon személyes jellege. Isten csakis így beszél az emberrel. Ez a kimondhatatlan név megtalálása és meghallása."
http://lectorium.hu/pentagram/2004-es_evfolyam/20043_a_szferak_zeneje_es_az_ember
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Előbb hinnünk kell, csak azután láthatunk
  2013-04-01 14:02:19, hétfő
 
 
Előbb hinnünk kell, csak azután láthatunk Emberekként az univerzum részei vagyunk, kölcsönhatásban állunk, és egységet alkotunk vele. A világegyetemtől való elválasztottságunkat még elképzelni sem tudjuk. Semmi sem hagy minket érintetlenül mindabból, ami a világmindenségben létezik vagy megtörténik. Ezt néha tudatosan, többnyire azonban öntudatlanul éljük meg. Az univerzumból érkező hatás emberi viszonylatban csak lassan hat ránk, és hosszabb időszak alatt eredményez változásokat. Ebből a szempontból természetalakunkat úgy is tekinthetjük, mint egy rendkívül érzékeny érzékszervet. Ugyanez érvényes azonban fordított irányban is: gondolataink és cselekedeteink - egyénileg vagy közösen - visszhangot keltenek az univerzumban.
A környezetünk benyomásai rezgések formájában érnek el hozzánk. Amit érzékelünk, az mind rezgés: fényhullámok vagy hanghullámok. Ha egy rezgést térben vizsgálunk, akkor látható, ahogy váltakozva mozog egy nulla-vonal felett és alatt, a pozitív tartományból a negatív tartományba, majd visszafelé, fel és le, belül és kívül, az igentől a nemig... gyorsan vagy lassan váltakozó ellentétpárok között. Ez a váltakozó mozgás megtalálható a másodpercenként több trillió rezgést mutató tartományban éppúgy, mint a több évezredet felölelő ciklusokban. A nulla-ponttól pozitív irányban, majd visszafelé, a negatív póluson át, a nulla-ponthoz haladó teljes ciklust periódusnak nevezzük, az egy másodpercen belül egymást követő periódusok számát pedig frekvenciának. A frekvencia határozza meg többek között a hangmagasságot, a színt, de a környezetre adott reakciónkat is.
Az említett hangok és színek frekvenciáiból áll a Föld éneke.,,Kezdetben volt az Ige" - és az Ige még mindig, megszakítás nélkül hangzik. Volt azonban egy olyan pillanat, amikor az ember ettől az ,,Igétől" balra vagy jobbra eltért, és önfejűen fejlődött tovább, figyelmen kívül hagyva az eredeti, kezdeti ősrezgést. A Genezis szavaival kifejezve: amikor az ember a jó és rossz fáját választotta, és elhagyta az élet fáját, az ,,Ige" elhasadt, tehát az Igére és az ellen-igére vált szét. Létrejött a különbözőség állapota, és azóta minden ,,igen" egy ,,nem"-et hordoz magában és minden ,,valamiért" tartalmaz egy ,,valami ellen" vonatkozást is. Ahol pedig a ,,jó" és a ,,rossz" létezik, ott az ember választásra kényszerül. Így szükségszerűen felbomlott az ember és az eredeti életterület közötti egység.

Ezek egyszerű igazságok, következményeik hatását azonban aligha vagyunk képesek átlátni. Itt az ember az univerzum őselvébe ütközik: az ellentétekbe, amelyeknek formájában ez az őselv ma megmutatkozik az embernek. Egy rezgés olyan állapot, amelyet kétféle mozgással lehet meghatározni: szakadatlanul létrehozza, majd kioltja önmagát. Ez azt jelenti, hogy a valóságban energiákat érzékelünk. Ezek az energiák pusztán a rezgéseik folytán sűrűsödnek össze mindazzá, amit anyagnak tapasztalunk. A fenséges hegyvidék, a sugárzó napfelkelte, voltaképpen minden az energiák, sugárzások és hullámok elragadó tánca, amely egy anyagi valóság illúziójával csap be minket.

Az Egyetlen nem ismer semmilyen ellentétet - de ugyanakkor, bármilyen teremtés, vagy megnyilvánulás csak az ellentétek formáiban lehetséges. Magát a világosságot is úgy határozzák meg, mint <i>,,olyan jel, amelynek ellene mondanak"</i>, ahogy ez a Lukács-evangéliumban2 áll. Ezért kezdődik a megnyilvánulás a fény és sötétség, tenger és szárazföld, férfi és nő párokkal. Az emberi felfogóképességhez vezető egyetlen bejárathoz az ellentéteken át visz az út, mivel az ellentét jelenti a földi létezés alapszerkezetét.

Annak ellenére, hogy az ember fejlődése során vakká, süketté és érzéketlenné vált arra a világra, amelyet egykor elhagyott, ennek a másik világnak az ,,Igéje" mégis hordozza és táplálja őt; egész életútja során körülöleli, áthatja, és a visszatérés lehetőségeként folytonosan kíséri - ennek azonban nem vagyunk tudatában. Hogyan lehetne egyébként lehetséges, hogy az ember elérjen az absztrakthoz, az anyagtalanhoz, melyet az ,,új gondolkodásnak" nevezünk, tehát az emberi alkotóképességhez?

Mindez azonban nem zárja ki, hogy az új gondolkodás csak egy bizonyos fajta imagináció segítségével működjék. Az ember rákényszerül, hogy minden elvont tényről anyagi képet alkosson, legyen az bármilyen kifinomult is, mert csak így képes azt a tényt felfogni, és esetleg másoknak átadni. Olyan akadály ez, amely azzal fenyeget, hogy az ember legemelkedettebb gondolatai is ,,faragott képekké" válnak. Ha azonban a tapasztalatok útján eléggé megnő a feszültség saját világa és az őt szakadatlanul hívó másik valóságból érkező érintés között, egy adott pillanatban mégis átpattanhat a szikra. Ez az esemény nem az értelem, a megértés vagy a gondolkodás útját követi, hanem inkább egy közelebbről megmagyarázhatatlan rövidzárlatot okoz, és pontosan ez az, amely híd lehet az áthidalhatatlan felé!

E rövidzárlatot - vagy jobban mondva, e rövidzárlat hatását nevezzük hitnek!

A valódi hit az ember pillantását befelé fordítja, és utat nyit érzékszervi képességei eddig ismeretlen, új dimenziói felé. Tudatunk láthatárán ekkor derengeni kezd létezésünk józan valósága.

A lélek ekkor egy olyan területről érkező üzenetet fog fel, ahol ismeretlen az élet és halál közötti ellentét, és amely áthatol a rögeszme fátylain.

A személyiség számára, amelyet azért hoztak létre, hogy a teremtett világ vonatkozásában érzékszervként szolgáljon, minden bizonnyal nem könnyű feladat, hogy ezt a világot ne tekintse többé elsődleges életcélnak. Azonban, oly mértékben, ahogy a ,,hit", az új lelkesítés hangja, visszhangot kelt a személyiségben, és ennek vágyakozása növekszik, a választás egyre könnyebb lesz, míg végül egyáltalán nem kell már választania.

Pentagram 2006/1
http://lectorium.hu/nyitolap_uzenetek/elobb_hinnunk_kell_csak_azutan_lathatunk_ro vid
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Végtelen Nap
  2013-03-31 19:22:18, vasárnap
 
  Bíbor Kata
Végtelen Nap

Ma nem akartam elaltatni a Napot
magamban látni vágytam, mit magából adott
még és még állni a csurranó fény alatt
beleforogni, élni az édes parazsat.

Akartam még erdő ölén kis patakot
folydogáló medrénél mohazöld fapadot
lombbá lenni a messze szökő ágakon
álmodásban, ahogy a felhőket számolom.

Úgy akartam még a búzavirág kék eget
átitatódni, felinni a színeket
és vackot vájni a rám hulló gyönyörbe
összegömbölyödve még maradni -
maradni örökre.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A szeretet a léleknek mindennapi kenyér,
  2013-03-31 19:17:31, vasárnap
 
  A szeretet a léleknek mindennapi kenyér,
gyöngéd, alázatos, soha sem kevély.
A szeretet melegség és fény,
nem dölyfös zsarnoki, ne félj.
A szeretet lágyan beburkoló.
ami meleget ád, és jajszóra odaadó.
A szeretet sose válogat,
aki keresi ahhoz ellátogat.
A szeretet kortalan és végtelen,
csak őrizni kell.
Ha megleled
vigyázni rá, virrasztani vele,
hogy mindig áradjon fénye s melege.
A szeretet reményt ad az örök életre,
hát bízzál és kérd naponta Őt
a fennvaló szeretetet árasztó Örök Szeretőt!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szép az életed, vedd észre már,
  2013-03-31 19:14:10, vasárnap
 
  ...Szép az életed, vedd észre már,
ne csak arra gondolj, ami sajog és fáj...
Vedd észre a napot az égen,
az aranyló hajnalt, mikor Rád ragyog éppen....
A folyó csobogását, a szíved dobbanását,...
Örülj az életnek, a boldog éveknek,
fedezd fel a világot, a világban minden szépet....
Hisz Tőled függ, hogy milyen tartalmasan éled...
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Azon a napon
  2013-03-31 18:52:41, vasárnap
 
  Azon a napon virágzott a Föld!
Pálma nőtt a tövisek helyében,
amikor annyi kiáltás hangzott:
,,Áldott, Aki jön az Úr nevében!"
... Ó, az a nap nem tartott sokáig.
este lett, s elmúlt a többi között,
bár összeértek a keresztutak,
s az örök győzött az idő fölött;
de akkor ott, a virágos lejtőn,
ahová az a kis szamár lépett,
még nem tudta más, csak az Úr tudta!
A szívek lángja ellobbant, kiégett!
A földi út kezdete és vége
átívelt a virágvasárnapon,
hogy a halálon győzzön az élet
a dicsőséges húsvét hajnalon.,
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ha holnap minden véget érne, ugyanúgy
  2013-03-31 18:49:44, vasárnap
 
  Ha holnap minden véget érne, ugyanúgy kezdeném el elölről, a saját fejem után mennék. Tudom, hogy egy nap minden véget ér, de nincsenek emiatt álmatlan éjszakáim. Nem emiatt vagyok itt. A kihívás hajt. Nem is szeretném, ha túl könnyen jönne minden, és szerencsére nem is nyújtanak át nekem ezüsttálcán semmit. Azt nagyon nem bírnám. És úgyis visszautasítanám."

Freddie Mercury
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     2/241 oldal   Bejegyzések száma: 2408 
2012.12 2013. Január 2013.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 80 db bejegyzés
e év: 448 db bejegyzés
Összes: 2408 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 26
  • e Hét: 355
  • e Hónap: 1826
  • e Év: 3582
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.