Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról "Vérük már bennem dobol" ( Böröndi Lajos: Halottaink) Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/209 oldal   Bejegyzések száma: 2084 
'56-os pályázatok 2006-ból
  2018-10-22 06:17:48, hétfő
 
  Értékelték a megyei 56-os pályázatokat

Győrött, a Megyeházán értékelték a 2006 tavaszán meghirdetett 56-os megyei pályázatokat. Áprilisban a megyei önkormányzat két kategóriában tette közzé felhívását.

A ,,Megcselekedtük, amit megkövetelt a haza" című kiírásra helytörténeti munkákat vártunk felnőtt és ifjúsági kategóriában.

E témakörre összesen 21 pályázat érkezett, ebből 15 felnőtt és
6 az ifjúsági kategóriában.

Az " Így emlékezünk - szülőföldünkön" című megyei forgatókönyv- és óravázlatíró pályázatra összesen 19-en adták be munkájukat. 12 pályázó forgatókönyvet, műsortervet készített, 5-en óravázlatot állítottak össze, 2 pályázat nem felelt meg a pályázati kiírásban megfogalmazott témaköröknek.

Eredmények:
" ÍGY EMLÉKEZÜNK - SZÜLŐFÖLDÜNKÖN"
Forgatókönyv írás
I. díj Jelige: Gulyás Lajos - Szerző: KUTASNÉ SZABÓ PIROSKA (nettó: 100.000,-Ft)
II. díj Jelige: Őszirózsa. - Szerző: KONKOLYNÉ FALLER ESZTER, GYŐR (nettó: 80.000,-Ft)
III. díj Jelige: Összefogás III. - Szerző: A mosonszolnoki Általános Iskola tanárai: GYŐRINÉ REIDINGER ILDIKÓ, LÁSZLÓ FERENCNÉ ÉS LOVÁSZ LÁSZLÓNÉ (megosztva nettó: 25.000,-Ft) III. díj Jelige: Szigethy Attila - Szerző: BOGNÁRNÉ HEGYMEGI ILDIKÓ ÉS NÉMETHNÉ TÓTH KATALIN, A kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola tanárai. (megosztva: nettó: 25.000,-Ft)
Könyvjutalomban részesül:
Jelige: Nem szabad feledni. - Szerző: HORVÁTH ILDIKÓ, GYŐR


Óravázlat írása
I. díj - Jelige: A szózat éneklése közben - Szerző: BÉRCINÉ IVÁNCSICS ETELKA, MOSONMAGYARÓVÁR (nettó: 100.000,-Ft)
II. díj - Jelige: Golgota - Szerző: HORVÁTH ILDIKÓ és KOMJÁTHY MÁRTA, GYŐR (nettó: 80.000,-Ft)
III. díj - Jelige: 1956. A sorsom: Szerző: GALGÓCZI KÁROLYNÉ, GYŐR (nettó: 50.000,-Ft)


,,Megcselekedtük, amit megkövetelt a haza"
Felnőtt kategória
I. díj - Jelige: Rábaköz. - Szerző: SZALAY BALÁZS, CSORNA. A díj összege: nettó: 75.000,-Ft
II. díj - Jelige: Tücsök - Szerző: SZABÓ CSABA TAMÁS, GYŐR A díj összege: nettó: 50.000,-Ft
III. díj - Jelige: A múlt lelkünkben él: Szerző: SÜLI JÓZSEFNÉ, HALÁSZI. A díj összege: nettó: 30.000,-Ft

Könyvjutalom(felnőtt kategória):
Vadvirág jelige - Szerző: Büki Lajos: Az écsi csata 1956. és következményei
Föltámadott a tenger jeligére - Szerző: Patyi Endre: Föltámadott a tenger - emlékezés a jelen és a jövő számára

Ifjúsági kategória
Csak a második díj kerül kiosztásra
II. díj Jelige: Szívet cseréljen.. - Szerző: HORVÁTH VIKTOR, TÁP A díj összege: nettó: 50.000,-Ft
Könyvjutalmat kap (ifjúsági kategória): Dóczy Diána ,Berger Ildikó Kovács Bernadett és Gősi Viktória

In.: gymsmo.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Óvár, Óvár …
  2018-10-21 16:54:56, vasárnap
 
  2018-ban ünnepli a Magyaróvári Akadémia fennállásának 200. évfordulóját. Nekem megvannak a 150. és a 175. évfordulóra írt emlékkönyvek. Most az 1963-ban Vörös Antal: Óvár, Óvár ... c. könyvéből javítás, kiegészítés nélkül jegyzem le az Akadémia '56-os történetét.

,, Az 1956/57-es tanév megnyitásakor a főváros politikai életének visszhangja már az óvári akadémián is érezhető volt, bár távolról sem olyan mértékben, mint a pesti egyetemeken.
A vita itt még inkább arról folyt, egész október 20-ig, hogy milyen oklevelet kapjanak az akadémiát befejező hallgatók és e kérdés mellett másodlagos szerepe volt az országos politikának. A politikai aktivitás az elsőéveseknél volt a legnagyobb, akiket az oklevél jellegének vitája nem érdekelt, de akiket az akadémia eszmei, ideológiai képzése sem tudott eléggé formálni.
Október 22-én Óvárott is összeállították - főként az elsőéves hallgatók - a 12 pontból álló követeléseiket és diákgyűlésen vitatták meg. Az esti órákba nyúló vita már jelezte, hogy a főváros eseményeinek a hatása itt is egyre nagyobb lett a hallgatóság körében. A tanítás menetét azonban még ez a gyűlés és a Budapestről érkező hírek sem tudták megzavarni.
Még október 25-én is megtartották az előadásokat, de estére már tüntetést szerveztek a diákok.
A város ellenforradalmi elemei egyre nagyobb hatást értek el az ifjúság körében és az október 26-ai tüntetések az aznap esti tragikus eseményekhez vezettek, s hat akadémiai hallgató életébe kerültek. A hangulat ezek után már a nyílt ellenforradalmi erőknek kedvezett és csak a szovjet csapatok megjelenése vetett véget egy-két napon belül a bosszú és megtorlás légkörének, amely az akadémián belül főként a marxizmus-leninizmus tanszék munkatársai ellen irányult. A szovjet csapatok megjelenése után a rend ugyan hamarosan helyreállt, de az eszmei és politikai zűrzavar már jóval nehezebben, hónapok múltán oszladozott mind a hallgatóság, mind a tanárok körében.
A tanítás november 26-án újból megkezdődött. Az akadémián a pártszervezet és az ifjúság KISZ szervezete azonban csak 1957 áprilisában, illetve májusában alakult meg és ezután nyugodt politikai légkör bontakozott ki."
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
'56-ról az Egerszegi Estékben
  2018-10-21 12:22:34, vasárnap
 
  Zalaegerszegi Televízió 2018.10.18.- Egerszegi Esték (az Egerszegi Esték a Zalaegerszegi Televízió közéleti magazinja. Olyan közéleti, politikai, gazdasági, egészségügyi, oktatási témák, és programajánlatok kapnak helyet a műsorban, melyek érdeklik a város lakosságát, róluk,zalaegerszegiekről szólnak.)

1956-hoz köthető beszélgetésekkel találkozhattak az érdeklődők az Egerszegi Estékben. Elsőként a közelmúltban elhunyt Ferenczy Erika Alice író, történész forgatókönyvíró munkásságáról, a forradalomhoz köthető alkotásairól beszélgettek fiával, Kinyó Ferenczy Tamással, akivel közösen több, Zalához köthető dokumentumfilmet is forgattak. Majd történész segítségével elevenítették fel az 1956-os események külpolitikai hatásait és előzményeit.

A beszélgetés az alábbi linken keresztül letölthető:

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nemzeti ünnep, emlékhely nélkül
  2018-10-21 01:41:29, vasárnap
 
  Nem idei az a felismerésem,hogy nem egy település van még ma is Magyarországon, ahol az október 23-ai nemzeti ünnepen emlékhely nélkül ünnepelnek. Ezek között a települések között van nagyváros, kisváros, község is. Azt gondolhatná az ember, hogy ennyi évtized után csak állított már mindenki emlékművet. De nem. Még a 2016-os hatvanadik emlékévi nagy lehetőséget (öt millió Ft/pályázat) sem használták ki, hogy saját részüket hozzátéve, mondjuk tényleg egy méltó 1956-os emlékművet állítsanak.Ilyen,emlékhely nélküli település a közvetlen környezetemben több is van. Sajnos. De, ha mondjuk az oktober23.kormany.hu oldalon október 23-a, nemzeti ünnepünk állami emlékhelyét keresem, akkor ott sem találok semmit.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Sajtkészítés és bál
  2018-10-20 02:07:41, szombat
 
  A neten olvasom, hogy az egyik '56-tal erősen érintett településen október 26-án, a mosonmagyaróvári sortűz napján a sajtkészítés rejtelmeibe vezetik az érdeklődőket.
Másnap, október 27-én, mikor még a száz fő fölötti hősi halottat el sem temették, ott fekszenek kiterítve a kórház udvarán, a temető útján, a ravatalozóban, egy másik, '56-tal még erősebben érintett település intézménye meg bált rendez. Hogy ezekben az emberekben se tisztelet, se kegyelet a hősi halottakkal szemben nincs, azt csak én gondolom? Lehet. Különben én ugyanezért többször képtelen voltam elmenni október 26-án, a Gyásznapon, a megemlékezés után a Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület állófogadására is. Az eszem értette, hogy miért rendezik, kik mennek oda el, kik találkoznak ott stb ..., de a hősi halottak napján, volt, hogy nem bírtam megtenni. De ilyen problémám már nincs mióta kiléptem az egyesületből. Nem is hívnak se oda, se máshova. Se ők, se mások. Ketten maradtunk. Én és '56. Naponta beszélünk, naponta találkozunk. Amíg ez van, addig a hősi halottak, a mártírok, a megtoroltak, ... nem felejtődnek el. Mindenki más sajtot nyammogva bálozhat.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nemzeti ünnep vagy hosszú hétvége?
  2018-10-19 05:55:44, péntek
 
  Én emlékszem még bőven gyerekkoromból, de fiatal felnőtt koromból is, hogy a nemzeti ünnep, az nemzeti ünnep volt. Nem volt hozzá hosszú hétvége, wellness hétvége és nyilván nem volt előtte annak szombati ledolgozása se. (a kommunista szombat más volt)

Mindegy milyen napra esett a nemzeti ünnep, az akkor volt munkaszüneti nap is.

Akkor mindenki ment a központi ünnepségekre, akár szabad helyszínre, akár zártra.
Iskolák, munkahelyek, kollégiumok, ....

Mióta kitalálták ezt a hosszú hétvégés történetet, azóta csökkent jelentősen az ünneplők száma.Dönteni kéne, hogy nemzeti ünnep vagy hosszú hétvége?! ( Pedig csak három nemzeti ünnepünk van, úgyhogy igazán hagyhatnák őket méltóságukban!)

Itt van például október 23-a az 1956-os forradalom és szabadságharc ünnepnapja.
A nekem meglévő környékbeli települések plakátjai alapján el tudom mondani, hogy az egyes önkormányzatok, hogyan s miképp igyekeznek vagy nem igyekeznek a mostani négynapos hosszú hétvégének megfelelni, hogy jusson is maradjon is.

Többen vannak, akik már október 19-én pénteken letudják az egészet. Ezt értem.

Aztán vannak a 22-ei naposok, hétfő. Hogy ennek mi értelme? Ezt nem értem.

A zöme azért 23-án tartja, a nagyja délelőtt, kora délután, de van olyan, aki késő délután kezd és az estébe nyúlik, hogy mondjuk az Ausztriában dolgozók (ünneplők?, fellépők?) is hazaérjenek? ( ott nem ünnepnap október 23!)

A legviccesebb az a település, ahol majd október 24-én tartják az ünnepséget. Hogy akkor meg már minek? Azt fel nem foghatom.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Jánossomorja ’56-os (szak)irodalma
  2018-10-18 12:28:19, csütörtök
 
  2018. szeptember 11-től Jánossomorja '56-os történetével, emlékeivel, emlékezetével foglalkozom.
Jánossomorja '56-os (szak)irodalma, amit mind végigolvastam, végignéztem, kijegyzeteltem:

Jánossomorjai Televízió video, hírek és fotó archívuma
Jánossomorjai Füzetek sorozat számai
Jánossomorjai Napló újság számai
Évszakok- helyi negyedéves kiadvány számai
Temetői sírok felkeresése
'56-os emlékhelyek felkeresése
Hossala Tamás fotókiállítása
L. Burda Zsuzsanna: Ella könyve
L. Burda Zsuzsanna: Szíjgyártó lány - elbeszélés-
L. Burda Zsuzsanna : Arcok - Beszélgetések, interjúk, vallomások
Európa Club: Múltunk és jövőnk Európában
Az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményei Győr-Sopron Megyében - forráskötet-
Böröndi-Garamvölgyi: Dokumentumok - Mosonmagyaróvár 1956
Ferenczy Klára: Közöttünk élnek
Merített örökség - Térségi Irodalmi Antológia
Aranypor - Térségi irodalmi periodika
Balsay-Varga: Menekülés a hazából
Gloria Victis 1956
Horváth-Tulipán: In memoriam 1956
Galambos Levente: Menekülésem naplója
Mészáros József: Második hazám
Farkas-Bella: Akik a közösséget szolgálták Jánossomorján 1900-2012 között
Jánossomorja - monográfia
Zsuffa Tünde: Angyal a földi pokolban
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
'56-os versfelolvasó est
  2018-10-17 07:30:23, szerda
 
  Még október 7-én találtam ki Böröndi Lajos '56-os verseinek felolvasóestjét a kollégiumban.
Egyrészt, mert az összes ötvenhatos versét kigyűjtöttem már korábbi köteteiből és szerkesztettem egybe, vagyis mindet ismerem, másrészt október 18-án jelenik meg saját '56-os verseskötete, a sorItűz.

Tizenegy kollégistát ( öt lány, hat fiú) kértem fel egy-egy versének begyakorlására. Tegnapig mindenkit mindennap meghallgattam. S mondhatom, hogy minden kollégista tökéletes szintre fejlesztette előadásmódját.

Október 16-án aztán a magam meghatározta sorrendben olvasták fel társaiknak a verseket. A bevezető és az összekötő szöveget én mondtam a költőről és a versekről.

Végig a legnagyobb figyelemmel és fegyelemmel hallgatták szavaló társaikat a többiek.
A szavalók pedig tehetségük mindenét adták bele a közlésbe.

Nagyon örültem, hogy ilyen jól sikerült az est!
Az meg ráadás, hogy néhányan a hallgatóságból azt kérdezték, hogy ők mikor szavalhatnak majd?!

A kiválasztott versek:

A Szózat éneklése közben
Gulyás Lajos
metszet
Halottaink
október végi csönd
Magyar október
százötvenegy év múltán
Csak egy pillanat
soha nem felejted el
Október 26.
Magyar Katalin 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Jánossomorja, 1956
  2018-10-16 06:40:23, kedd
 
  Jánossomorja, hősi halottak:

Kelemen Rezső 1940-1956. október 26. Mosonmagyaróvár, sortűz áldozat
Író László 1934-1956. október 29. Budapest
Szalai Imre 1929-1956. november 4. Budapest
Kovács András 1910-1956.november 6. Budapest

Jánossomorja, a megtorlások elszenvedői:

Dr. Dicsőfi Endre, orvos
Juhász István, tanár
Juhász János, gazdálkodó
Posztos Ferenc,villanyszerelő
Kiss József,alkalmi munkás
Egyed Imre


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kisváros nagy múlttal
  2018-10-15 05:50:31, hétfő
 
  Jánossomorja kisváros nagy múlttal. Máshonnan, Jánossomorja három falu, egy város. 1956-os történelmükkel, annak emlékével, emlékezetével 2003 óta foglalkoznak csak, amikor az első kopjafát állították a Szabadság tiszteletére ( 1703, 1848, 1956). Azóta 15 év telt el, több minden történt '56 témájában. Ezt a tizenöt évet kutattam ki az utóbbi egy hónapban, de készre még nem állítottam össze, s október 23-ra nekik nem is fogom.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/209 oldal   Bejegyzések száma: 2084 
2018.09 2018. Október 2018.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 24 db bejegyzés
e év: 254 db bejegyzés
Összes: 2084 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 129
  • e Hét: 508
  • e Hónap: 13546
  • e Év: 146930
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.