Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról "Vérük már bennem dobol" ( Böröndi Lajos: Halottaink) Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/213 oldal   Bejegyzések száma: 2123 
Böröndi Lajos '56-os verseskötetéről
  2018-11-14 14:18:18, szerda
 
  A nem meghalni való nap - Sortűz

Október közepén jelent meg sortűz címmel egy fekete könyv, közel három tucat verssel. Mosonmagyaróvár mártírjainak állít emléket. Miért kellett egy kötetbe gyűjteni az '56-os verseket? - kérdeztük Böröndi Lajost, a versek szerzőjét.
- Tizenöt verseskötetem jelent meg eddig, s szinte mindegyik mélyén ott van 1956 tragikuma, vére, gyönyörűsége és szomorúsága. De így egybegyűjtve valahogyan más. Benne van az ember a maga szörnyűségében, nagyságában és kicsinységében. Az, hogy egy pillanat, és minden megváltozik, ami addig biztos volt, elpusztul, ami elpusztíthatatlannak tűnt. S ez fordítva is igaz, ami elpusztul, az végül elpusztíthatatlanná válik.
1956 nem távoli múlt, s mi, a kicsit később születettek is át kell, hogy éljük, meg kell szenvednünk Magyar Katalint, az óvári diákokat, akik lelkesen énekelve vonultak a laktanya elé. Ezen a szép napon, amikor fekete lett a Nap délelőtt 11-kor. Ezen a nem meghalni való napon.
A sortűz végül magyaróvári könyv, a magyaróvári tragédia lenyomata bennem. A sírás könyve.
- Benne van egy kicsit a másik oldal is. Az a katona, akinek a ravaszra ragadt az ujja, s a vér szaga haláláig elkísérte.
- Igen. A két egymásra villanó szempár. Amikor végül mindketten meghalnak. Az egyik úgy, hogy életben marad. De miért is félne a másik? Hisz most hal meg először. És még sokszor majd. Siratófal ez a kötet. Én ezzel a kötettel elvégzetem a magam dolgát, megtettem, leírtam, amit csak én tehettem meg, amit csak én írhattam le. Elkészítettem a saját siratófalamat.
- Véletlen, hogy a sor és a tűz között egy piros fonal, csík húzódik? Ez az egyetlen szín a könyvben.
- Semmi sem véletlen.
- A borító hátoldalán ott vannak a nevek.
- Igen, fehér betűkkel. A fehér a gyász másik színe.
- Bemutatták a kötetet, mintha kicsit halk lenne a visszhang.
- Ezzel én nem foglalkozok. Az elmúlt évek bebizonyították, hogy milyen kicsinyes tud lenni a ,,helyi" világ. Ez a tényeken nem változtat. Elpereg, aminek el kell peregnie, s a napfényre hozott tények, értékek majd helyükre kerülnek az időben. Én azt a két dolgot elvégeztem, amit tudtam és tehettem az elmúlt két évben. A város elpusztított zsidóságának emléket állítottunk Kovácsné Irénke nénivel azzal a három kötettel, ami a Mosoni zsidóság emlékezete címet viseli. Most a sortűzzel a másik tragédiának tettem meg ugyanezt.
Bécsben, október 23-án, a bécsi magyarok központi ünnepségén a Pázmáneumban ebből a kötetből olvastam fel néhány verset. Nehéz feladat volt. Napokig a hatása alatt voltam. (d.e.)

Hír 14 Mosonvármegye, 2018. novemberi szám

A teljes kötet letölthető a mosonvamegye.eoldal.hu weboldalról.
A verseket Rudnyákné Németh Csilla alkotásai illusztrálják.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Magyar Nyelv Napja a Gulyás Lajos Kollégiumban
  2018-11-14 05:29:49, szerda
 
  November 13., a Magyar Nyelv Napja volt.
A kollégisták kedvenc versük felolvasásával ünnepelték ezt a jeles napot.
A tizenöt diák Csokonai Vitéz Mihály,Petőfi Sándor,Arany János, Ady Endre, József Attila, Papp Ádám egy-egy költeményét mutatták be társaiknak.
Lélekben megemelkedve, a versek iránti érdeklődésükben, szeretetükben megerősödve, édes anyanyelvük méltó ünneplésével zárták a rendezvényt.

A számomra eddig ismeretlen Papp Ádám: A küzdelem c. versét én is bemutatom:

Százszor is, ezerszer is
földre vihet a ma,
de nincs az az Isten,
aki ott tartana.
Míg lélegzem, míg a szív dobog,
állok, s jöhet bármi,
nem fogok meghátrálni,
csak a nehezebbért kiabálni.
Átlépem, átugrom, átúszom,
mind egyre megy,
csak az fontos, hogy
a végén én maradjak meg.
Ha térdre rogynék is
végig viszem, mert így kell legyen.
Nem hátrálva meg, előrébb jutva,
csak így éri meg élnem.
S majd az utolsó menetben,
ha úgy járja az idő, megállok!
Életem utolsó percében,
csak a végső ellenfelem várom!
__________________________
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nem elég az elutasítása és az indok rá
  2018-11-13 07:39:23, kedd
 
  ,, A Települési Értéktár Bizottság a 2018. május 14. napján tartott ülésén elutasította - nemzeti érték: kulturális örökség szakterülete szerinti besorolással - ,,Ludányi József határőr alezredes munkásságának" c. javaslat felvételét a Települési Értéktárba. Az elutasítás indoka: Ludányi József határőr ezredes munkássága, a katonai nevelőmunka, véradások szervezése, úttörővezetői tevékenysége olyan, leginkább közéletinek nevezhető tevékenység, amely a Korm. rendelet által körülírt kulturális örökség fogalom alapján nem tekinthető kulturális örökségnek. ,, - olvasom a TÉB. novemberi beszámolójában.

Nem elég az elutasítása és az indok rá

A helyi értéktárnak ,,Mosonmagyaróvár 1956-os történelmi hagyományai, különös tekintettel a Gyásznapra (október 26.)" a része.
A megyei értéktárnak pedig A mosonmagyaróvári '56-os emlékpark - Gyásztér

Nem lehet helyi érték Ludányi József, aki 1960-tól huszonöt éven át azt a határőr laktanyát irányította, amelyik 1956. október 26-án sortüzeket lőtt és kézigránátokat dobált a mosonmagyaróváriakra. Parancsnok - és elvtársa Dudás Istvánnak, aki 1956-ban a tűzparancsot adta a tömeggyilkosságra. Ludányi József, annak az egyik, tömeggyilkosságért felelős hőr, Vági Józsefről elnevezett laktanyának a parancsnoka volt huszonöt évig, amelyik minden évben megemlékezést és koszorúzást tartott a laktanya ávós vöröscsillagos emlékművénél, melyre a következőt írták fel:
,, Örök dicsőség az ellenforradalmárok ellen vívott harcban és a MNK határainak védelmében elesett hőseinknek"
Ludányi József ezeket a tömeggyilkosokat éltette minden évben, róluk emlékezett meg, tartott előadást a laktanya névadójáról, hirdette, hitte, szolgálta '56 ellenforradalmi eszméjét, a tömeggyilkos Kádár rendszerét.

Nem a néhány éve meghalt Ludányi József tehet arról, hogy nevét a helyi értéktárban akarták örökérvényűvé tenni, hanem azoké, akik ezt megpróbálták. Ezek a személyek Ludányi kegyeletét is megsértették, de az magánjellegű.

A beadott kérvény azonban az 1956-os áldozataink, hőseink, mártírjaink, megtoroltjaink kegyeletét is megsértette. Ezért ez a beadvány közügy. Tudni akarom, hogy ki gondolja úgy közel harminc évvel a rendszerváltás után is, hogy a zöld ávós laktanya egyik volt parancsnokát a helyi értéktárban meg lehet örökíteni?!

Ha olvassa ezeket a sorokat, akkor felkérem a bocsánatkérésre! Mind Ludányi Józseftől a sírjánál, mert megszégyenítette ennek a nyugalomban, tisztességben megöregedett és elhunyt személynek a nevét, mind az ötvenhatosoktól a Gyásztéren, akik az életüket adták a hazáért és a szabadságért!

Egyébként sejtem, hogy ki követhette el ezt a merényletet '56 ellen. Ha bebizonyosodik, hogy az, akire gondolok, akkor további lépéseket is kell tenni, ugyanis az illető közszereplő. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
'56-os mártírra emlékeztek Győrben
  2018-11-12 12:54:33, hétfő
 
  Az 1956-os forradalom győri mártírjára, Török Istvánra emlékezett a róla elnevezett utcában lévő emlékműnél a győri önkormányzat november 12-én, hétfőn.

Borsi Róbert önkormányzati képviselő beszédében felidézte 1956 főbb történéseit, és feltette a kérdést: ,,vajon mi tudjuk-e, hogy ilyen nagy dolog a szabadság?" Hangsúlyozta: hálásak mindazoknak, akik életükkel is kiálltak saját és nemzedékük szabadságáért.

Az eseményen Büki Lajos, Török István egykori nemzetőrtársa is beszélt, aki Török István életútját idézte fel. Többek között felidézte, hogy Török volt az, aki a Frigyes-laktanyában lévő helyőrséget a forradalom oldalára állította, emellett nagy szerepet játszott abban, hogy Győrben - a börtön előtti sortűztől eltekintve - viszonylag békésen zajlottak az események. Török István 1956 novemberében Nyugatra emigrált, de - bízva Kádár János ígéretében, miszerint akinek vér nem tapad a kezéhez, annak nem esik bántódása - 1957 októberében hazatért. Rögtön letartóztatták, majd 1958 novemberében halálra ítélték. 1958.december 2-án végezték ki.

kisalfold.hu
2018.11.12.

Megj.: 2016-ban a győri megyei levéltár megemlékező kiadványt jelentett meg a Győri Tanulmányok sorozatban Török Istvánról. A munkát Tatai Zsuzsanna és Nagy Róbert jegyzi. Köszönet érte.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szerelmem, Magyar Katalin
  2018-11-12 06:50:38, hétfő
 
  Pozsgai Zsolt drámája Magyar Katalinról:

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Magyar Katalint másfél év után se
  2018-11-11 22:52:21, vasárnap
 
  Még 2017. áprilisában kértem, javasoltam a csaladhalo.hu weboldalnak, hogy az 1956 c. főmenüjükben az általam ajánlott anyagok felhasználásával mutassák be Magyar Katalint, a hős diáklányt illetve a mosonmagyaróvári sortűz diákáldozatait. Sem akkor, sem azóta nem válaszoltak, s persze nem is mutatták be se Katit, se a többi óvári gyerekhőst.

Mondanom sem kell, hogy nem csak ez az egy szomorú történetem van ötvenhatunkkal kapcsolatban.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Méltatlanná válni ...
  2018-11-11 02:51:20, vasárnap
 
  Méltatlanná válni sok mindenhez lehet. Például névadóhoz, de sosem az adott intézmény, szervezet hibájából, csakis mindig az intézmény, szervezet vezetőjéből,aki nem emlékezik meg a névadó évfordulójáról, aki nem tartja a kapcsolatot a névadó hozzátartozóival, aki nem megy el megemlékezésekre,aki nem koszorúz az intézmény, szervezet nevében, aki ...  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Magyar Katalin megemlékezés 2018.11.07.
  2018-11-10 03:39:25, szombat
 
  Az alábbi linkről letölthető a 2018. november 7-ei mosonmagyaróvári Magyar Katalin megemlékezésről készített híradó részlet:

Link


a Bolyai Iskola facebook oldaláról pedig a megemlékezés a fotógalériája.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
'56-ról a soproni nyugdíjasegyetemen
  2018-11-09 00:25:56, péntek
 
  Szigethy Attiláról tartottak nemrég előadást a soproni nyugdíjasegyetemen.
Már minden megyei ( Győr, Sopron, Kapuvár, Csorna) nyugdíjasegyetemen tartottak '56-ról előadást, csak a mosonmagyaróvárin nem. Nem az ötvenhatos hőseink, mártírjaink szégyene ez, hanem a szervezőké!

Ahogy az a szégyen sem az 56-os hősöké, mártíroké, hogy a megyei könyvtár Győr-Moson-Sopron megyei Wiki Személyek pdf összeállításában sem szerepelnek. Az óvári Moson Megyei Életrajzi Lexikonban azért vannak ötvenhatosok is.

Mindegyikre van megoldás egyébként:

1. '56-os egyetemet kell szervezni és nem csak nyugdíjasoknak, ugye ...
2. '56-os életrajzi lexikont kell szerkeszteni és azt is feltenni az internetre 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Magyar Katalin a Magyar Időkben?
  2018-11-08 05:44:44, csütörtök
 
  2016
Magyar Idők Kiadó Kft.
Pályázati konstrukció: ,,Angyal István" pályázat
Pályázat leírása: A legmagyarabb idők (A Magyar Idők című napilapban október 22-től november 4-ig, összesen 11 alkalommal úgynevezett panoráma oldalakon jelentetnének meg az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmára készített tematikus írásokat. A forradalom napjaira egy-egy, az adott naphoz kötődő, ritkán közreadott, nagy méretű képpel, alatta egy terjedelmesebb képaláírással emlékeznek. A cikk törzsszövege minden alkalommal változatos műfaji kínálattal [riport, publicisztika, interjú stb.] olvasmányos, közérthető stílusban egy-egy témát járna körül alaposabban, mint ahogyan azt egyébként egy szokásos újságcikk megtehetné.)

Megítélt forrás: 13 000 000 Ft

Olvastam a neten valahol, hogy Magyar Katalin is tervbe volt véve a Magyar Időkbe.

Ennek gyorsan utána tudok járni.- gondoltam én, naív.
Bemegyek a Huszár Gál Városi Könyvtárba és a hírlap-olvasóban végiglapozom a Magyar Idők országos napilap 2016.10.22.-11.04.közötti számait.

A könyvtár weboldalának 2018-as folyóirat listáján, (napilapok: Blikk, Kisalföld ,Magyar Hírlap,
Magyar Nemzet, Nemzeti Sport,Világgazdaság) nem szerepel a Magyar Idők, míg a már megszűnt Magyar Nemzet viszont még igen. úgyhogy be kell mennem, egyrészt hátha 2016-ban még járatták a Magyar Időket, másrészt, ha nem, keresnem kell könyvtárat (megyei), amelyik viszont igen. Egyébként is a pályázatban megítélt 13 millió forint olyan nagy összeg arra a 11 alkalomra, amit írtak, hogy ezeknek a számoknak mindenképp érdemes utána járnom.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/213 oldal   Bejegyzések száma: 2123 
2018.10 2018. November 2018.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 2 db bejegyzés
e hónap: 21 db bejegyzés
e év: 293 db bejegyzés
Összes: 2123 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 211
  • e Hét: 1470
  • e Hónap: 5543
  • e Év: 156223
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.