Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/126 oldal   Bejegyzések száma: 1254 
Piros pünkösd öltözik sugárba
  2020-06-01 22:13:39, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ahogy idősebb leszek...
  2020-06-01 21:27:25, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Spulni
  2020-06-01 17:20:38, hétfő
 
 


Simkó János:
Spulni

A jó olvasó nem az írót keresi a műben, hanem saját magát. S a műnek, ha valóban mű, annyi jelentése van, ahány olvasója. Ezért kimeríthetetlen Tőzsér Árpád

Apai nagyapám szabómester volt és a világ legnagyobb történetmesélője. A világ persze a zuglói Novibazár - később Rózsavölgyi - tér volt, közelebbről a Nagypapa műhelye, ahol két varrógép, duzzadó vasalópárnák, férfi ujjvégen is nyitott gyűszűket tartó kerek, mindig nyitott fémdoboz, tűpárnák befűzött fércelő- és varrótűkkel, és minden fiókok legizgalmasabbja, egy hatalmas gombos doboz ezerféle és ezerszínű gombokkal jelentették egy gyerek csodálatát kiváltó tárgyakat. Nem hagyhatom ki a felsorolásból a fa cérnaorsókat, amelyek, ha lepörgött róluk a cérna, átkerültek az én tulajdonomba. Nagypapa csak spulninak hívta ezeket a nagyszerű gurigákat, amelyek a vasalódeszkán indultak útjukra, hogy aztán a műhely sarkában lévő sezlon alatt landoljanak.

A legjobb azonban ebben az elvarázsolt kastélyban mégis csak az volt, hogy nagypapa nem királykisasszonyos meséket mondott, hanem a saját életének epizódjait bízta rám. A térdére ültetett és miközben hajtotta a Singer varrógépet, csodálatos történeket mesélt el. Néha a kezem útban volt, doboltam a varrógép fényes-barna asztallapján, de akkor finoman félretolta a kezem, és máris járt tovább ütemesen le-föl a varrótű és folytatódott a történet is. Emlékszem, hogy ezek nem egyszerűen mesedélutánok voltak, hanem igazi beszélgetések a világ nagy dolgairól komoly férfiak között.

Tele voltam kíváncsisággal és érthetően kérdésekkel is, és nagypapa minden kérdésre válaszolt. És soha nem csak igennel, vagy nemmel, hanem példával, tréfával, meglepő vagy éppen furcsa magyarázattal.

Nagypapa délelőtt 10 órakor tízóraizott, a borotvaéles fércelőkés szalonnázó késsé alakult és leheletfinom szalonnacsíkokat rakott a komótosan megformált kenyér-katonákra. Evés közben is kérdeztem, és miközben nagyapa elmagyarázta, hogy ,,magyar ember ha eszik, nem beszél, kivéve, ha nagyon fontos dolgot akar mondani", így aztán folytatódott a kérdez-felelek játék, mert mi lehetne fontosabb Gefron kutya történeténél, aki megvédte a kakasunkat a ravasz rókától. Erre a legnyilvánvalóbb bizonyíték az volt, hogy minden reggel kukorékolt a kakas. Következetes férfi logikával könnyű belátni, hogy a kukorékolásra nem kerülhetett volna sor, ha Gefron nem védi meg.

Közhely, de hát vannak fontos közhelyek: a gyerekkor a leghosszabb a világon. A szüleinknek, nagyszüleinknek mindig gyerekek maradunk, akit féltenek, akiért aggódnak, és akkor is Csurinak hívják, ha elmúlt 60 éves. Alighanem ezért maradhattam így hetven fölött is gyerek, aki a történeteken és a fa-spulnikon kívül kapott egy fontos tudást. Az unokádnak mindig válaszolni kell! Nem lehetsz fáradt, nem fogyhat el a türelmed, nem söpörheted le az asztalról a kérdést, hogy ez most nem fontos, nem terelheted másra a szót: a kérdésre válaszolni kell! Ez az örök barátság titka unoka és nagyszülő között.

Közben azt is megtanultam Kosztolányitól, hogy ha nem teljes tudásoddal és tiszta szívből válaszolsz, akkor úgy járhatunk, ahogy a költő megírta:

Mily gyorsan távolodsz a nagy időben
tőlem, fiam.
Már idegesen kelsz föl az ebédtől,
eltűnsz, szaladsz.
újságot olvasol, amikor beszélek,
kurtán felelsz.
Barátaiddal vagy. Üres a szobád.
Üres a lelkem.

Akinek üres a lelke, az már nem kérdez. Aki nem kérdez, az már nem kíváncsi a világra. Aki nem kíváncsi a világra, az már nem gyerek.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Bármihez
  2020-05-31 22:02:50, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ők ma gyerekek
  2020-05-31 21:58:46, vasárnap
 
 


Janikovszky Éva:
Ők ma gyerekek

Ha ma kihagyod az esti mesét, holnap már lehet,
hogy nem is kéri a lányod vagy a fiad.
Ha ma nem ülsz oda vele a társasjáték mellé,
előfordulhat, hogy a jövő héten már késő lesz.

Ők ma gyerekek, s nem pótolhatod
az önfeledt legózást, babázást úgy öt év múlva,
amikor már kevésbé szorítanak
megélhetési gondok, amikor már
nem kell új szőnyeg, vagy függöny az ablakra.

Ha most kihagyod az együttlét meghitt perceit,
évek múltán talán már
a meghitt beszélgetéseket sem igénylik.
Ha most nem sétálsz velük kézen fogva,
akkor pár év múlva végleg elengedik a kezed,
és a kapaszkodó nélkül elsodródhatnak.

Visszahozhatatlanok és megismételhetetlenek
a gyermekkor napjai, hetei, hónapjai.
Téglák ezek, amelyekből és amelyekre
a felnőtt élet felépül.
Ha sok tégla hiányzik, labilis lesz az építmény.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Pünkösd
  2020-05-30 23:41:05, szombat
 
 ELHOZTA AZ ISTEN PIROS PÜNKÖSD NAPJÁT
Pünkösd havának májust nevezik, ám maga a pünkösd, mozgóünnep lévén, a húsvét idejétől függően május 10. és június 13. közé eshet: idén június 8-9-én ünnepeljük. A pünkösdi hagyományok, mint néphagyományaink általában, keresztény és ősi pogány elemek keveredéséből jöttek létre.

A húsvét utáni negyvenedik nap áldozócsütörtök, mely Jézus mennybemenetelének ünnepe, az ötvenedik nap pedig pünkösd, amely napon a Szentlélek leszállt az apostolokra, akik ennek következtében különféle nyelveken kezdtek beszélni, az összesereglett, csodálkozó népből ki-ki a maga nyelvén hallotta a prédikációt. Közülük ennek hatására sokan megkeresztelkedtek, ekkor alakultak az első keresztény közösségek, így a pünkösd az egyház születésének ünnepe is. Sok helyen tartottak ezen a napon búcsújárást, a legjelentősebb és legismertebb pünkösdi hagyományok közé tartozik a máig is élő búcsújáróhely, Csíksomlyó, mely az utóbbi években nem csak keresztény, de összmagyar zarándokhellyé is vált.
.


Rövid, mint a pünkösdi királyság
Európa jelentős részén már a középkor óta tartanak pünkösdi vagy májuskirály-választást, ez a legismertebb pünkösdi hagyományunk. A királyt, amint arról Jókai Mór is írt Egy magyar nábob című regényében, lovasversenyen választották, ezt néhol egyéb erőpróbák is kiegészítették. Egy XIX. századi szokásleírás szerint a győztes egy évig minden lakodalomba, ünnepélyre, mulatságra hivatalos, minden kocsmában ingyen rovása van, amit elfogyaszt, fizeti a község, lovát, marháját tartoznak a társai őrizni, s ha netán valami apró vétséget követne el, azért testi büntetéssel nem illetik. Ilyen nagy úr a pünkösdi király egy álló évig. Mivel csak egy évig tart az uraság, a mulandóságára, értéktelenségére utalva alakult ki a rövid, mint a pünkösdi királyság szólásunk.Mi van ma, mi van ma, piros pünkösd napja...
A pünkösdi hagyományokból a lányok sem maradtak ki, a pünkösdölés szereplői általában ők voltak, bár néha legényekkel együtt járták pünkösdvasárnap a falut házról-házra, bekérezkedés után énekelve, táncolva. A különböző vidékeken többféle típusa élt a szokásnak: központi szereplő lehetett a pünkösdi királynő, aki ruhájával is kitűnik a többiek közül; hasonlíthatott lakodalmas menethez; és az is előfordult, hogy nem választottak külön kiemelkedő szereplőket. Ha a pünkösdölésben lányok és legények egyaránt részt vettek, általában közös táncmulatság zárta a napot.Hasonló, bár különálló szokás a pünkösdikirályné-járás vagy cucorkázás, ahol általában öt lány járt házról-házra, köztük a legkisebb (akár egész kicsi, 4-5 éves) volt a kiskirályné, őt vezették a többiek, termékenységvarázslással összekötött köszöntőt énekelve. A szokásnak a különböző vidékeken különféle formái alakultak ki, pl. Udvarhelyszéken a hesspávázás, Nyugat-Magyarországon a törökbasázás (itt egy 12-15 éves fiút öltöztettek be török basának, nadrágját szalmával tömték ki, felsőtestét zöld ágakkal, virágokkal díszítették, néhol láncokkal megkötözve vezették végig a falun; a szokáshoz törökökkel kapcsolatos mondani hagyomány fűződik), vagy a Dunántúl egyes részein a rabjárás (amikor is a pünkösdölő lányok lábuknál összeláncolt fiúkat vezettek, így kértek adományokat ,,a szegény katonaraboknak"). A pünkösdi népszokásoknak, az egyébkoriakhoz hasonlóan, szintén volt adománygyűjtő funkciója, általában tojást és pénzt kaptak érte.

Mulatságok, párválasztás
A pünkösdi hagyományok közé tartozik a párválasztásnak is, ilyenkor általában bálokat szerveztek a falvakban, Kalotaszegen például háromnapos táncot rendeztek. Csallóközben vámkereket állítottak, a bírságokból, vámból szerzett pénzt közösen mulatták el. Az udvarlási szokások közé tartozott, hogy a legények pünkösd hajnalára pünkösdi rózsát tettek a leány ablakába, vagy például Egerben a legény egy 8-10 éves, ünneplőbe öltözött kislánnyal mátkatálat küldött a választott lánynak, melynek közepén koszorúba font kalács és egy üveg bor volt kendővel letakarva, s ha a lánynak is tetszett a legény, hasonló tálat küldött vissza. A küldöncöt néhány krajcárral jutalmazták.

Jóslás, varázslás
Pünkösdkor a házakra, kerítésekre, istállókra zöld ágakat helyeztek, hogy a gonosz, ártó szellemeket távol tartsák; néhol ilyenkor állították a májusfát is. Időjárás- és termésjóslás is kapcsolódik az ünnephez, bár a különböző tájegységeken meglehetősen ellentétes jelentésekkel: Gyimesben például a pünkösdi eső jó termést jelent, Baranyában viszont nem kívánatos az eső, inkább a szép idő, ami bő bortermést hoz. A pünkösdi harmatnak szépségvarázsló erőt tulajdonítottak: a lányok napfelkelte előtt a kertben harmatban mosdottak, hogy szép legyen a bőrük 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy- kettőre
  2020-05-28 21:10:41, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A kormány
  2020-05-27 23:42:32, szerda
 
 


A kormány egy szükséges rossz. Legyen belőle olyan kevés, amilyen csak lehet. Legyen belőle annyi, hogy az egészen világosan veszélyes helyzeteket kiküszöbölje. Megvédjen túlzásoktól. Ezenfelül minél kevesebbet csinál, annál inkább dicséretre méltó.

Teller Ede
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Csak a mának élj
  2020-05-24 20:20:53, vasárnap
 
 


Csak a mának élj

Ne tervezd a jövőt, sem a holnapot,
ma élj meg minden szép pillanatot,
ma legyél vidám, ma legyél boldog,
ma vess le válladról minden földi gondot,

Mert a holnapban nem bízhatunk meg,
hisz elég egy perc, és befejezett lesz
mindaz mit álmodtunk, mit tervbe vétettünk,
mert hittük, elég idővel rendelkezhetünk.

Életünk hosszát nem mi szabjuk meg,
s nem mi állítjuk meg az időkereket,
mert az időkerék forgását ott állítják meg,
ahol ajándékba kaptuk ezt a földi életet.
Szerzője számomra ismeretlen
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az egészség...
  2020-05-24 20:16:38, vasárnap
 
 


Az egészség a legnagyobb ajándék, az elégedettség a legnagyobb gazdagság, a hűség a legjobb kapcsolat
/Buddha/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/126 oldal   Bejegyzések száma: 1254 
2020.05 2020. Június 2020.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 5 db bejegyzés
e év: 545 db bejegyzés
Összes: 3282 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 378
  • e Hét: 1127
  • e Hónap: 704
  • e Év: 85716
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.