Regisztráció  Belépés
grimilda.blog.xfree.hu
Mindenki járja a maga lejtőjét csak az a fontos, hogy az a lejtő felfelé vezessen. Fehér Piroska
1963.01.17
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/27 oldal   Bejegyzések száma: 263 
Sárosi Katalin - Szüntelenül rád gondolok
  2016-06-10 11:41:42, péntek
 
 
Előadó: Sárosi Katalin


Szövegíró: Schamburg Pál
Zeneszerző: Schamburg Pál

Olyan régen szeretlek téged,
Szólni neked nem merek,
Pedig minden szerelmes vágyam,
Régen hozzád vezet.

Szüntelenül rád gondolok,
Álmaimban mindig veled vagyok.
Az lenne jó és az lenne szép,
Ha tudnád, hogy szívem tiéd.
Csöndes az éj, susog a szél,
Szerelemről, szomjas vágyról mesél.
Az lenne jó és az lenne szép,
ha mindig veled lehetnék.

Jó így álmodozni arról,hogy eljössz majd.
Néked küldöm ezt a szerelmes, vágyó dalt.

Szüntelenül rád gondolok,
Álmaimban mindig veled vagyok.
Az lenne jó és az lenne szép,
Ha tudnád, hogy szívem tiéd.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Milyen a nagybetűs Nő
  2010-09-20 12:25:10, hétfő
 
  Milyen a nagybetűs Nő a férfiak szerint?
Miközben lelki szemeink előtt szőkített, vastagszájú démonok lebegnek, lehet, hogy férjünk éppen az általunk szürke egérnek bélyegzett leányka után fordul meg az utcán.
Mi nők hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a férfiak a baba-arcú, nagymellű, kisportolt fenekű, erősen festett nőket tartják szexisnek. De akkor mi a helyzet Barbra Streisand-dal, Liza Minellivel vagy Sarah-Jessica Parkerrel, a Szex és New York Carrie Bradshaw-jával?

Miközben lelki szemeink előtt szőkített, teltajkú démonok lebegnek, lehet, hogy férjünk éppen az általunk szürke egérnek titulált leányka után fordul meg az utcán.

A kisugárzás nehezen definiálható, és mint ilyen, szubjektív: nemcsak adó, de vevő is szükségeltetik hozzá. Ám az érdeklődés fenntartásában még sok egyéb tényező is közrejátszik.

A legilletékesebbek, vagyis a férfiak szerint, a következő tulajdonságok tesznek egy nő szexissé:

jó humorérzékkel bír: veszi a poénokat és érti az ugratást
tudja, hogy mit akar
okos és jó vita-partner
fantáziadúsan csókol
kezdeményező az ágyban
önálló, de nem érezteti a férfival, hogy fölösleges
tanácsot kér a férfias dolgokban, mint például a DVD lejátszó megvásárlása
tudja a különbséget a kihívó és a barátságos viselkedés közt
jókat eszik, és lelkifurdalás nélkül rendel desszertet
alkalmanként hajlandó megnézni a sportközvetítést

A 20-as éveiken túl a férfiak túlnyomó többsége előnyben részesíti a kerekded formákat a fiúsan soványakkal szemben.

Úgy tűnik a férfiak szívéhez valóban a hasukon keresztül vezet az út: a legtöbb férfit könnyedén leveszi a lábáról a gyengébbik nem képviselője, ha jártas a főzés tudományában.

Ami viszont a rámenősséget illeti, a megkérdezett férfiak, korosztálytól függetlenül, egyöntetűen szeretnék fenntartani maguknak a kezdeményezés jogát.

Lehetséges, hogy a férfilélek mégiscsak bonyolultabb, mint ahogy feltételezzük?
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ismerd meg a felsőbb éned
  2010-08-13 06:09:18, péntek
 
  Ismerd meg a felsőbb éned: 7 lépésben
| A bennünk lévő felsőbb én fogalma sokkal több, összetettebb és mélyebb, mint ahogyan elképzelni tudjuk. Ebből az erőből merítettek a történelem nagy tanítói, és ennek köszönhetjük a velünk történő csodákat is. 7 lépésben mutatjuk meg, hogy tudsz kapcsolatba lépni a felsőbb éneddel.

Legelőször is ne feledd a türelmet: meg kell tanulnod, meg kell szoknod, és főleg meg kell ismerned a felsőbb énedet. A próbálkozásnak mindig lesz eredménye, hiszen nem másvalaki, hanem te, a végtelen és mindenre képes szellemed. Fedezd fel velünk 7 lépésben!

1. Hit és elvárás
Először is, higgy a felsőbb énedben, illetve abban, hogy kapcsolatba tudsz lépni vele. Ha már magától értetődőnek tekinted, folyamatosan fejlődni fog. Vedd természetesnek, hogy valami megtörténik. Ha lemész a boltba, akkor nem reménykedsz abban, hogy veszel egy kiló kenyeret, hanem tudod, hogy azért mész le, hogy vegyél egy kiló kenyeret. Állj hozzá ehhez is így, hiszen a nem kézzelfogható, szellemi dolgok esetében ez még fontosabb.

Olvass olyan tanítókról, szellemi vezetőkről, akik ilyen képességeid kibontakoztatására bíztatna, hamarabb lesz természetes számodra is használni a képességeidet.

2. Egyedüllét és meditáció
Próbálj - lehetőség szerint - minden nap legalább fél órát egyedül tölteni. Keress egy csendes helyet, ülj le - és ne csinálj semmit. Elsőre lehet, hogy kényelmetlen lesz, de tarts ki: adj időt magadnak ahhoz, hogy teljesen lenyugodj, kitisztuljon az elméd, áttérj egy másik síkra, és a belső hangodra figyelj.

Lehet, hogy ott, lehet, hogy később és máskor, de eszedbe jutnak majd a problémáid megoldása, kipattan egy ötlet, amire éppen szükséged van, vagy felhív az, akire gondoltál. Az ,,ücsörgés" alatt törekedj arra, hogy NE gondolkozz. Figyelj a légzésedre, a csendre, egy gyertya lángjára: adj lehetőséget a felsőbb énednek, hogy szóljon hozzád.

3. Napló
Minden nap írd le, amit érzel, álmodsz vagy gondolsz. Ezek a feljegyzések is segíthetnek, hogy közelebb kerülj intuitív önmagadhoz. Tedd fel a kérdéseidet, és amit - valamilyen formában - megérkezik a válasz, azt is írd le. Ha hiszel ebben, és rendszeresen vezeted a naplódat, egyszer csak mindenre lesz válasz. Azt persze magadnak kell eldöntened, hogy mit kezdesz a kapott válaszokkal.

4. Belső párbeszéd
40 napig próbáld ki, hogy minden nap elmondod: ,,Tudom, hogy létezel, és szeretnélek jobban megismerni, és hallgatni rád. Kérlek, kezdj el beszélni hozzám, és vezess az életben." Az elején lehet, hogy egyoldalú lesz a kommunikáció, kell egy kis idő, amíg összecsiszolódtok, de onnantól csodálatosan működik majd. Mesélj, kérdezz és figyelj!

5. Az élet leckéi
Az élet egy titokzatos iskola, vagyis minden, ami veled történik az azért és úgy esik meg, hogy megtanítsa neked, amit itt és most tudnod kell. Tekints úgy az életedre, mint ami abba az irányba terelget, ahol neked jó. Akármi történik, jó vagy rossz, arra koncentrálj, hogy mit tanulhatsz belőle.

6. Álmok
Az álmok remek csatornát biztosítanak a közted és a felsőbb éned közötti kommunikációra. Elalvás előtt nyújtsd ki a tested, tedd fel a kérdéseidet és várd a válaszokat. Amikor pedig felébredsz, próbálj meg emlékezni arra, amit kaptál, majd írd bele a naplóba. Ne ess kétségbe, ha nem emlékszel az álmodra, kell egy kis gyakorlás...

7. A jelen tudatában
A jelenre, a mostra figyelj: ha éppen eszel, akkor tudd, hogy eszel, érezd az ízeket, az ételt, ahogyan szétárad a testedben. Ha tornázol, akkor a tested mozgását érezd, az izmaid munkáját. Az egyetlen valóságos pillanat mindig a mostani, a régi ugyanis már nincs, a jövendőbeli pedig még nem jött el. Tisztítsd meg elméd az aggodalomtól, a pótcselekvésektől, a megszokásoktól. Takaríts ki a lelked, hogy legyen helye a felsőbb énednek, és segíthessen, ha szükséged van rá.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Sör - a lélek balzsama
  2010-08-13 05:11:55, péntek
 
  Folyékony vitaminunk, a sör!
A latin mondás szerint: "Dosis facit venerum" - vagyis a mennyiség dönti el, hogy egy anyag méreggé válik vagy sem. Az ókori rómaiak bölcsessége igaz a sörre is, hiszen ez az aranyló ital számos olyan tulajdonsággal bír, amely kimondottan jó hatással van az egészségre.
A "folyékony kenyér" a sörélesztőnek köszönhetően igen gazdag B-vitaminokban: egy liter sör például teljesen fedezi a szervezet napi B2-vitamin-szükségletét. Egy liternyi sörben ugyanannyi fehérje található, mint egy deciliter tejben, 60 gramm kenyérben vagy 25 gramm húsban, és annyi szénhidrát, mint 100-150 gramm kenyérben. A sörből hozzájuthatunk a testünk működéséhez ugyancsak szükséges foszforsavhoz, az ital keserű ízanyagai serkentik a nyál- és a gyomorsav-elválasztást, és ha mérsékelt mennyiségben fogyasztjuk, az emésztést is. Nélkülözhetetlen alkotórésze, a komló pedig olyan illó olajakat tartalmaz, amelyek nyugtató hatásukról ismertek.

Sör - a lélek balzsama

A sör kedvező idegrendszeri hatását elsősorban a B-vitamin tartalmának tulajdonítják. Egyes kutatók azonban más szemszögből is megvizsgálták ezt a kérdést, s felmérték, hogyan hat a lélekre a sörfogyasztás. Mindenki számára egyértelmű, hogy a sör élvezete jobbára a társasági élet része. Ahogy mondani szokás, csak az ökör sörözik egyedül.

E nedű kortyolgatásának szinte nélkülözhetetlen kelléke a vidám, jóízű baráti, vagy családi beszélgetések. Az ilyen alkalmak pedig fokozzák az ember jó közérzetét, életörömét. Mint ahogy kutatók is megállapították, a mérsékletes sörivók elégedettebbek a családi életükkel és munkahelyi viszonyaikkal, valamint társadalmi kapcsolataiknak is nagyobb odaadást szentelnek. Napi fél liter sör oldja a stresszt, az agressziót, és kellemes ellazulást eredményez.

A szív őre

Napi egy korsó sörrel elkerülhető a szívinfarktus vagy legalábbis csökkenthető bekövetkezésének kockázata - jelentette be nemrég egy német kutatócsoport. Az Uwe Meyer professzor általa vezetett team kimutatta, hogy fél liter sörben 96 milligramm B-vitamin, 35 milligramm kalcium, és 550 milligramm kálium található. A B-vitamin a vérképzésben játszik szerepet, de jó hatással van az idegrendszerre is. A kalcium a csontokat, a kálium az izmokat tartja karban, s a vízháztartás egyensúlyáért felelős.

- Ma már azt is biztosan állíthatjuk, hogy az antialkoholisták sokkal nagyobb számban betegednek meg, mint azok, akik naponta megisznak egy korsó sört - tette hozzá a szakember. A kutató team háromezer nőt vizsgált hosszú hónapokon keresztül. Közülük ezerötszázan kaptak naponta egy-egy liter sört, a csoport másik fele pedig egyetlen gramm alkoholt sem fogyasztott. Az eredmények igazolták a felvetéseket: a kísérlet idején az antialkoholisták hatvan százalékánál fordult elő megbetegedés. Elsősorban szívpanaszok, gyomorbántalmak, néhányan pedig idegrendszeri problémák miatt szorultak kezelésre. Ugyanakkor gyakrabban lettek influenzások, mint a söröző tesztcsoport tagjai.

Ezek szerint az, aki sört iszik, védi magát az infarktussal szemben, csökkenti a vérnyomását és kisebb valószínűséggel betegszik meg rákban. Mindennek feltétele azonban a mérsékelt sörfogyasztás, napi fél, illetve egy liter sör ajánlott. Egészségügyi vizsgálatok kimutatták továbbá, hogy a mérsékelt sörfogyasztóknak általában alacsonyabb a vérnyomásuk, mint az absztinenseké, vagy az iszákosaké - olvasható az APA jelentésében.

A sör csökkenti az agyvérzés veszélyét

Hetente egy pohár sör jelentősen, több mint ötödével csökkenti az agyvérzés kockázatát - erre az eredményre jutott a Harvard Egyetem és a bostoni klinika közös kutatása. Az amerikai kutatók eddig a kis mennyiségben fogyasztott alkoholt csak a szívinfarktus ellen tartották hasznosnak. Az USA-ban végzett legfrissebb vizsgálat azonban arra a következtetésre jutott, hogy kapcsolat áll fenn az agyvérzés és az alkoholfogyasztás között. Azok közül, akik magukat szigorúan tartották az orvosi előírásokhoz, és hetente egy pohár sört vagy bort fogyasztottak, senki sem kapott agyvérzést.

- Az alkohol kismértékben valóban képes segíteni - mondja a Havard Egyetemről Julie Buring, a tanulmány egyik szerzője. - És ez nemcsak a férfiaknál van így, hanem a nőknél is. Segít az artériák tisztításában, és javítja a véráramlást. A kutatók külön felhívták a figyelmet arra, hogy e "szerre" is igaz, a nagyobb mennyiség nem feltétlenül vezet jobb eredményhez.

Sörrel a rák ellen

Újabb kutatás állapította meg a sör kedvező egészségügyi hatását. Amerikai kutatók olyan vegyületet találtak benne, amely megvéd a ráktól és az Alzheimer-kórtól. A Donald Buhler vezette kutatócsoport a sör egyik leggyakrabban használt fűszerében, a komlóban fedezett fel antioxidáns vegyületet. Az antioxidánsok közömbösítik azokat a tápanyag elégetésekor keletkező anyagokat, amelyek öregítik, roncsolják a sejteket.

Az Oregon Állami Egyetem tudósai által xantohumolnak elnevezett vegyületet eddig semmilyen más növényből nem tudták kimutatni, csak a komlóból. A kutatók szerint ennek különösen erős regeneráló hatása egyedülálló szerkezetének köszönhető. A felfedezés egyetlen szépséghibája, hogy napi 900 korsó sört kellene elfogyasztani a kellő védettséghez, míg szakértők legfeljebb napi egy-két korsó elfogyasztását javasolják az egészség megőrzése céljából. A rák ellen így valószínűleg az igazi megoldást a tablettakoncentrátum jelenti majd.

A mérsékelt sörfogyasztás csökkenti az infarktusveszélyt

- A mérsékelt sörivás egészséges, csökkenti szívbetegségek kialakulásának esélyét, és egyáltalán nem hizlal - erre a következtetésre jutottak egy brüsszeli szimpóziumon résztvevői. A kutatók hasonló megfigyelésekről számoltak be, mint korábban a mértékletes borfogyasztás hatásánál. E szerint a korlátok között tartott sörözés kimondottan javítja a vérkeringést.

Hans Hoffmeister, a német főváros egyetemének nyugalmazott professzora szerint egy, az országukban készült tanulmány kimutatta: a mérsékelt sörfogyasztás emeli a szervezetben a jó koleszterin szintjét, míg a rossz koleszterinre semmilyen hatást nem tesz. Azoknak, akik naponta egy-húsz gramm alkoholt fogyasztanak, persze főleg sör formájában, akár ötven százalékkal kisebb esélyük van arra, hogy szív- és érrendszeri betegségekben haljanak meg, mint a szeszféleségektől tartózkodóknak.

Sörbarátok vesekő nélkül

Gyakran viccelődnek a sörkedvelők azzal, hogy kifejezetten egészségügyi okok miatt fogyasztják imádott italuknak. A közszájon forgó "Porzik a vesém!" felszólítás azonban nem csupán egy szlogen, hanem valós alapja is van. A vesekő kialakulásának oka táplálkozási szokásainkban keresendő. Bizonyos ételek fogyasztása következtében ugyanis a vizelet olyan sókkal lesz telített, amelyek kőkristályok képződésére alkalmasak.

Finn kutatók 27 ezer 50 és 69 év közötti férfi étkezési szokásait vizsgálva azt állapították meg, hogy azok körében, akik rendszeresen fogyasztanak sört, a legalacsonyabb százalékú a kőképződés. Magyarázatként azt fűzték hozzá, hogy a sör enyhe alkoholtartalma élénkíti a vizeletképződést, és ezzel csökkenti a kövek kialakulását és lerakódását.
Mégis- mérsékelten kell hódolni a sörivás élvezetének, arra is emlékezve, hogy amit nem naponta, hanem ritkábban kapunk, annak jobban tudunk örülni!
Beszéljünk a sörről ...jó, ha tudod!
A sör a nyári melegben hűsítő, szomjoltó, ellenállhatatlan. Persze csak módjával fogyasztva ajánlható. És hogy mekkora élvezetet nyújt majd a hideg korsó, az többek között a csapolás módjától is függ.
Igyunk-e sört? A válasz: igen, módjával. A sör ugyanis - könnyen feldolgozható hatóanyagai miatt - értékes kiegészítő tápanyagforrás lehet, persze felnőtteknek. Bár tartalmaz alkoholt, az ilyen italok közül a legkevesebbet. Az alkohol amúgy naponta kis mennyiségben fogyasztva - ez férfiak esetében 30-40, nőknél 15-20 gramm - átlagosan a felére csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések és az ebből következő halálozások számát, ugyanis csökkenti az elsődleges rizikófaktornak tekintett LDL-koleszterinszintet. A sörben lévő maláta, komló és élesztő eredetű anyagok hasonló élettani hatásúak, így, állatkísérletekkel bizonyították, az alkoholmentes sör is csökkenti a vér koleszterinszintjét - olvasható a Magyar Sörgyártók Szövetségének honlapján közzétett ,,A sör és az egészség" című előadásban.
Sokan mondják, hogy a sör hizlal. Egy deci sör energiatartalma azonban 160 kilojoule, és mindössze 9 gramm szénhidrát van benne, szemben például a pezsgő 294, illetve 17,5-es értékeivel, a tokaji aszú 945 kilojoulos és 55,1 grammos mutatóiról nem is beszélve. De a sör nem csak energiatartalmát illetően nincs az élvonalban, zsírt egyáltalán nem tartalmaz, tehát a nagy hasú, kövér sörfogyasztók súlyfeleslegét nem ez az ital okozza. Vitathatatlan viszont, hogy a sörben lévő szén-dioxid és alkohol fokozza a gyomornedvek elválasztását, és ezzel éhségérzetet kelt, de mégis, mértékletes sörfogyasztás mellett az elhízás esélye elhanyagolható - áll Hegyesné Vecseri Beáta, a Budapesti Corvinus Egyetem docense előadásában.

Ismert viszont, hogy a sör nyugtató, stresszoldó hatású, segít átvészelni a tavaszi vitaminhiányos időszakot, fényessé varázsolja a hajat, regenerálja a bőrt, ráadásul vannak további, kevéssé közismert kedvező élettani hatásai is. A sörök jelentős mennyiségű antioxidánst is tartalmaznak. A polifenolok és egyéb komlóalkotók antikarcinogén hatásúak: gátolják a rákkeltő vegyületek DNS-károsító hatását, a rákos sejtek szaporodását, akadályozzák a sejtkárosító enzimek szintézisét. Antimikrobális hatásuk következtében fékezik a kórokozó baktériumok szaporodását, és jelentős az antioxidáns hatásuk is. Mindezek mellett a sörben számos vitamin- többek között B2, B6, pantoténsav, folsav, biotin - és ásványi anyag, például kálium, szelén, cink, vas, foszfor is található nem elhanyagolható mennyiségben. Természetesen a sörökben lévő oldott anyagok táplálkozás-élettani jelentőségét nem szabad túlbecsülni.

A válság hatására a hazai sörfogyasztás jelentős mértékben esett, és más országokban sincs ez másképpen. Ahhoz, hogy a fogyasztási kedv élénküljön, a nedű megítélésén, pozícióján is javítani kell. Ez pedig a minőségén kívül számos egyéb tényezőtől is függ. A fogyasztó és a sör találkozásában a legkritikusabb, így a legfontosabb pillanat az, amikor az ital nem üveges vagy dobozos formában, hanem korsóban kerül az inni kívánó elé, ezt tárta fel a Heineken Hungária felmérése. A gyártó hiába tölt tiszta, minőségi, ízletes ,,folyékony kenyeret" a hordókba, ha a vendéglátóhelyen a nem megfelelő csapolás vagy a higiéniai előírások be nem tartása miatt a fogyasztó nem érzi ezt, amikor belekortyol sörbe. A higiéniai szabályok betartása ugyanis nemcsak egészségügyi okok miatt fontos, hanem azért is, mert ha nem tisztítják kellő gyakorisággal a csapolórendszert, az a sör ízére, illatára és látványára is negatív hatással lesz. Ugyanígy higiéniai okok miatt csapolás közben nem érhet bele a csap a sörbe, mert a külsején lévő szennyeződések is minőségi romlást okozhatnak. Gyakori hiba, hogy csapolás előtt a poharat vagy a korsót nem öblítik ki hideg zuhannyal, így a meleg pohárba érkezik a hideg sör, ami túlzott habzáshoz és így lassú kiszolgáláshoz vezet, ráadásul a szén-dioxid-buborékok a falára tapadnak, aminek következtében gyengül a hab szerkezete, és kevésbé esztétikus lesz a folyadék külleme.

A sörfogyasztási szokásokról, illetve a csapolt sörhöz kapcsolódó fogyasztói attitűdökről 2010 áprilisában a Soproni megbízásából a KutatóCentrum által végzett felmérés eredményei azt mutatják, hogy a fogyasztók nagy része - a megkérdezettek 69 százaléka - szintén úgy gondolja, hogy a csapolt sör minősége a higiéniai szabályok betartásán és a csapolás technikáján múlik. A csapolt sört preferálókra és az üveges sört kedvelőkre is nagy arányban (71, illetve 76 százalékban) jellemző, hogy ha számukra nem meggyőző a csapolás minősége, a személyzet hozzáértése, akkor a vendéglátóhelyeken inkább üveges sört fogyasztanak a csapolt helyett. Érdekes, hogy a megkérdezettek igen tájékozottak a csapolási tudnivalók terén: 83 százalékuk tudja, hogy a sörcsapot rendszeresen tisztítani kell, 64 százalék azzal is tisztában van, hogy a csap nem érhet bele a sörbe, és csak 9 százalék gondolja tévesen azt, hogy nem szükséges a csapot tisztítani, mert azt az átfolyó sör folyamatosan átöblíti.

Az olcsót most is veszik

Kilenc százalékkal csökkent az előző évhez képest 2009-ben a sörgyárak itthoni értékesítése, áll a hazai söreladások közel 90 százalékát adó legnagyobb magyarországi érdekeltségű sörgyártó vállalatokat tömörítő Magyar Sörgyártók Szövetségének április közepi közleményében. Az értékesítés a vendéglátásban jobban csökkent, mint a kiskereskedelemben; ennek látható jele a hordós értékesítés folyamatos visszaesése. Az üveges söröket is kevésbé vásárolják, mint a dobozos csomagolásúakat. A legnagyobb vesztesek a minőségi kategória márkái voltak, az olcsóbb - ,,gazdaságos" - sörök esetében alig vásároltak kevesebbet. A szövetség szerint a 2010-es gazdasági kilátások sem rózsásak, a fogyasztásban további enyhe csökkenést várnak. Úgy ítélik meg, hogy az ez év elejétől érvényes 10 százalékos jövedékiadó-emelés mind az eladásokat, mind a gazdaságosságot hátrányosan érinti.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
sör
  2010-08-13 05:04:44, péntek
 
  Tudtad, hogy a sör gyógyít?
Bármennyire is szívesen mondanánk mást, Magyarországon sajnos nincs kialakult sörfogyasztási kultúra. Ennek egyik fő oka, hogy nálunk a francia gasztronómiai alapok dominálnak, azaz a magyar ember az ételhez általában bort fogyaszt.
Így aztán hazánkban a sört nem valamihez isszák, hanem épp ellenkezőleg: a sörhöz ropogtatnak különböző sós falatokat, kiemelendő ezzel az ital ízárnyalatait.
Ez persze nem jelenti azt, hogy a magyar éttermek kínálatából ki kellene radírozni a söröket. Sőt: ellenkezőleg! A szakemberek felelőssége, hogy a lassan változó étkezési szokások megfelelő irányba terelésével rávilágítsanak a sör áldásos hatásaira. Kevesen tudják például, hogy összetételét tekintve állja a versenyt a tejjel - ami ugye csaknem 100 százalékos táplálék. A sörben ugyan nincs fehérje és zsír, ám nyomelem tartalma igen jelentős, ha pedig a vitaminokat nézzük, a teljes B-vitamin skála megtalálható benne B1-től egészen B14-ig. Nézzük, csak "mit tudnak" ezek - természetesen a teljesség igénye nélkül: a B1 köztudottan idegerősítő hatású, a B5 és a B6 az izomszövet képzésében, illetve regenerálásában játszik nagy szerepet, a B12 az enzimes folyamatokban nélkülözhetetlen... Mindeme vitaminok persze önmagukban nem pótolják a napi szükségletet, ám ha egy felnőtt csak sörből jut hozzá a szervezete számára nélkülözhetetlen anyagokhoz, az már cseppet sem megnyugtató.

Apropó nyugtatás. A sörben lévő komlógyanta kiváló idegnyugtató, s cink- és szeléntartalmát tekintve is határozottan gazdagnak nevezhető a habzó nedű.
A sör alkoholtartalma viszonylag alacsony, ám ez a 4-5 százalékos mennyiség nagy szerepet játszik a szervezet anyagcseréjében, mivel elősegíti az emésztést. (Nemrégiben japán kutatók kimutatták, hogy egy egészséges embernek kifejezetten szükséges naponta bizonyos mennyiségű alkohol egyenletes elfogyasztása - főleg étkezés közben, illetve után. Ez a kívánatos mérték sörben mérve kb. 8-9 deciliter, ennyi alkohol ugyanis tágítja a szív- és bélereket, valamint nem utolsósorban kiváló zsíroldó hatású.)

A söröknek tehát igenis helyük van a gasztronómiai élvezetek listáján - a kérdés már csak az, hogy milyen ételhez milyen sör illik? Hiszen ahány sör, annyiféle ízvilág, ezért nem mindegy, hogy a különböző típusú fogásokhoz melyik fajtát töltjük ki (akárcsak a boroknál).

Általánosságban elmondható, hogy az étel-sör viszonylatban az ellentétek vonzzák egymást. Azaz karakteres sörhöz szerényebb aromájú ételek illenek, és viszont. Egy fűszeresebb fogáshoz - mint például a birkapörkölt vagy a halászlé - célszerű könnyű, világos sört fogyasztani, mint például az Arany Ászok. Viszont egy egyszerűbb sült mellé bátran tölthetünk markánsabb ízű sört. A lényeg, hogy az ízek ne elnyomják, hanem kiegészítsék egymást. A Dreher Classic vagy a Pilsner Urquell például ragyogó aperitif, de jól illik a szárazabb húsokhoz, illetve bizonyos, aromás sajtokhoz, mint a kéksajtok vagy a camembert. Ez utóbbiak ugyanis nagyon szépen kiemelik a komló ízét (egyébként minden sörre általában elmondható, hogy alacsony Ph-értéke miatt savas karakterű, ezért nagyon jó étvágycsináló). A Dreher Lager a szaftosabb ételekhez, illetve a desszertekhez ajánlhatók, de fogyasztható hozzá csokoládé is, mivel ez hangsúlyosabbá teszi a maláta bukéját. (A malátát nem véletlenül alkalmazzák az édesiparban!) Az erősebb, testesebb barna sörök a desszert és a kávé között élvezhetők a leginkább. A Guinnesst például délutáni pihentető kortyolgatásra ajánlják a hozzáértők, ugyanis önmagában oly gazdag az ízvilága, hogy aromaanyagait tekintve talán csak a Tokaji aszúhoz lehetne hasonlítani - no persze a maga területén, vagyis a sörök között.

S végül, ámde nem utolsósorban szólnunk kell a sörnek ama jótékony hatásáról is, amely széles körben ismert - ez pedig az úgynevezett macskajaj "gyógyítása". Egy, az átlagosnál nagyobb mértékű alkoholfogyasztás után az emberek többsége erős fejfájással, émelygéssel ébred, ami annak a következménye, hogy miközben a szervezet igyekszik az alkoholt lebontani, különböző melléktermékek képződnek. Ezek a bomlástermékek egy bizonyos koncentráción túl már magát a lebontási folyamatot gátolják, s ez okozza a kellemetlen közérzetet, az alkohol ugyanis csak lassan tud távozni a szervezetből. Ám ha ebben az állapotban a "kutyaharapást szőrével" elvét követve egy pohár sör elfogyasztásával kissé növeljük a vér alkoholtartalmát, megszűnik a végtermékgátlás, s újra elindul a lebontási folyamat. Arról már nem is szólva, hogy a sör magas víztartalma az alkohol dehidratáló, azaz kiszárító hatását is megfelelőképp ellensúlyozza.

Hát akkor, kedves egészségükre!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
megállítja az öregedést
  2010-08-04 17:40:17, szerda
 
  A megvilágosodás megállítja az öregedést

Vakító fényt észleltem, miközben éreztem, hogy döntéshelyzetben vagyok. Ez az élmény bárki számára elérhető - bíztat egy különös blogger, aki saját boldogságáról és megvilágosodásáról posztol. Ollári Krisztinával többek közt arról beszélgettünk, hogyan lehet egy nő boldog.

A megvilágosodás egy bonyolult spirituális és metafizikai folyamat, amit megmagyarázni nem lehet, csak körülírni. Rengeteg ősi szentirat próbálta már megfogalmazni, de csak térképeket tudott felvázolni, amik vagy segítenek valakinek, vagy nem. A megvilágosodás az a folyamat, amikor kilépünk az énünkből, és kisebb-nagyobb mértékben (vagy akár teljesen) megszűnik az egónk.

Az Év Tanítói
Korábban egy sorozatban bemutattuk azokat a magyar szakembereket, akiknek a pszichológiai és/vagy spirituális területen végzett tevékenysége jelentős az olvasóik és a követők számára. Szó esett többek közt Müller Péterről, Laár Andrásról, Popper Péterről, és Szendi Gáborról is, ők voltak az olvasóink körében a legnépszerűbbek. Most pedig teret adunk olyan ezo szerzőknek is, akik nem ismertek, de a gondolataik érdekesek lehetnek.

Békében élek a testemmel


Nem véletlen a felébredés hasonlata. Az élmény leginkább a reggeli ébredéshez hasonlítható - egy káosz vége, és egy tiszta, új élet kezdete. Egy mai spirituális tanító, már nem csak mikrofon előtt tanít, hanem szaunázás közben, fittness központban, kenutúrán is képes átadni a tudást. A nők kivételes helyzetben vannak, mert interjúalanyunk szerint az ő útjuk a gyönyörteli, lélekemelő szolgálat és a feleség szerepe.
,,Emberként nem lehet 48 évesen fiatal testtel rendelkezni" - írja blogjában Ollári Krisztina. ,,Ezt a testet már más tudat tölti ki, más erők éltetik, ez már az új tudat tárhelye (mint hardware, amely egy új szoftvert tartalmaz). Tehát a sportolás nem egyszerűen az embertudattal kitöltött test edzése, hanem az új tudat belépésének megkönnyítése." Krisztina az élet értelmének keresési, és bevallása szerint 2003. november 23-án spontán megvilágosodott. Azóta a teste új tudattal töltődik fel, egyfajta átlényegülés történt nála, új személyisége alakult ki, melynek velejárója egy örök fiatal test-szellem, ugyanis állítása szerint esetében megállt az öregedés folyamata. ,,Harmonikus sorssal, szimpatikus egyéniséggel, töretlen életkedvvel. Ennek az átalakulásnak és az eredményeknek a leírása ez a blog. Észreveszem az apró, haszontalan dolgokban is a szépet, az egyszerit. Békében élek az anyagvilággal, saját testemmel. Tudok adni és szeretek kapni. Nyitott vagyok a világra, új élményekre, de egy kuckóban is el tudok lenni."

A mai ember ritkán eszik azért, mert éhes

,,A meditáló és szellemi utat járó ember számára nagyon fontos, hogy a sok mentális energiát kompenzálja fizikai energiákkal, hogy az egyensúly meglegyen - tanácsolja blogján Krisztina, majd később eljut addig, hogy példát mondjon. ,,A mai ember ritkán eszik azért, mert éhes. Az evést legtöbbször a bennünk lévő stressz oldására használjuk. A feszültség azért keletkezik bennünk, mert nem jól működnek belső szerveink. Afogyni akarónak a körforgást kell megszakítania a belső szervek működését élénkítő dolgokkal: pl. mozgás; masszázs; friss, nedves, rostos táplálék; valamint a feszültségünk feloldásával: pl. vidámsággal, alkotással, szerelemmel."


Megkérdeztük Krisztinát, hogyan emlékszik vissza arra a bizonyos novemberi napra? A zen szerint egy tenyér csattanása vagy egy bambuszrúdhoz ütődő kő hangja is kiválthatja a spontán megvilágosodást. ,,Aznap, vasárnap délután - a vasárnapi ebéd romjainak eltakarítása után - lefeküdtem pihenni egy kicsit. Nagyon nyugodt és elégedett voltam, délelőtt egy jól sikerült ezoterikus előadáson vettem részt, ahol lelkileg emelkedett hangulatba kerültem. Hagytam, hogy eluralkodjon rajtam ez az elégedettség, ami egyre kéjesebb boldogságba fordult. A gyönyör pár perc alatt eufóriává fokozódott bennem, mígnem azt éreztem, hogy tovább már nem fokozható, mert már majd' szétrobbanok. (Erről eszembe jut egy szólás: majd' szétvet a boldogság.) Vakító fényt észleltem, miközben éreztem, hogy döntéshelyzetben vagyok. A pillanat tört része alatt meghoztam a döntést: akarok tovább a fizikai síkon tapasztalásokat szerezni. És ekkor hirtelen egy hatalmas durranás és visszatértem ebbe a valóságba. Figyelmem már arra irányult, hogy mi volt ez a robaj? És hogy nem ébredt-e fel a szomszéd ágyon alvó, 13 éves fiam. De körülöttem minden csendes volt, fiam békésen aludt. Rájöttem, ez a fény és durranás csak bennem történt. Ekkor már hosszú évek óta foglalkoztam az élet értelmének keresésével a fellelhető filozófiákat, vallásokat és ezoterikus tanokat megismerve. Ennek az útnak az eredménye volt a spontán megvilágosodás. Ez az élmény bárki számára elérhető, két dolog elengedhetetlen hozzá: a lélek mélyéről jövő erős szándék és a bátorság a szándékunkhoz vezető úton végigmenni.

Nő útja gyönyörteli

,,A megvilágosodás 2 úton érhető el: A női lélekhez leginkább az 1. út áll közel, míg a férfiakéhoz inkább a 2. út. Én mindkét úton szereztem tapasztalatokat" - válaszolja alanyunk arra a kérdésünkre, hogy mit ajánl a törekvő gyakorlóknak. ,,Az első az odaadás fejlesztése (női út): gyönyörteli, lélekemelő szolgálat, pl. szerelmes feleség, vagy önfeledt tevékenységek végzése közepette gyakorolni a boldogságérzet fokozását, pl. tánc, érzéki ugyanakkor lélekemelő szexualitás. A másik a tudatosság növelésének útja (férfi út): élettapasztalatainkat értékeljük - szándékaink születnek, melyeket megvalósítunk - új élettapasztalatokat szerzünk - új céljaink lesznek... és így ismétlődve fejlődik a megismerés/tudatosság spirálja. Értelmezni kell tehát élettapasztalásainkat, figyelni önmagunk és az élet működését (pl. tanítók, mesterek, harcművészetek, filozófiák). Következtetéseink alapján új szándékaink születnek."
A keleti terminológiában nagy hangsúlyt kap a beavatás folyamata, melynek során egyfajta autentikus energia-átadással közvetíthető az élmény másoknak is. Ezzel egy bizonyos hangolást végez a guru a tanítványon. Megkérdeztük Krisztinát, ő hogyan látja a kérdést: ,,Ez feltétlenül igaz. A valódi tanítás sosem pusztán a szavak szintjén történik, hanem egy komplex energiaátadással. A megvilágosodott folyton árasztja magából energiáját, mint a Nap. Nem tud nem sugározni. Hogy ebből a törekvő mennyit képes hasznosítani, az pusztán az ő befogadó készségétől, tehát szándékától, motiváltságától, nyitottságától függ. A megvilágosodás felé törekvő gyakorló előrehaladása a lelke mélyéről jövő szándék erősségétől függ. Már csak a bátorság kell hozzá, hogy hű maradjon önmagához, vagyis meg merje lépni életében a tudatában végbemenő változásokat." Alanyunk azt állítja, soha nem ragadt le egy gurunál, egy filozófiánál sem. Semmilyen szenvedélynek, tárgynak, anyagnak, filozófiának, csoportnak nem a rabja.

Tanítás szaunázás közben

,,A testünk úgy tárolja tudatunkat, mint a számítógép merevlemeze a szoftvert. Amint a szoftver / a tudat változik - ugyanaz a merevlemez / ugyanaz a test már más információkat, tudatot tartalmaz. A test egyre inkább átitatódik félelemmentes, gyermekien játékos, könnyed, kreatív tudattal. Mivel a tudat olyan, mint egy bátor, életerős, alkotó ereje teljében lévő fiatal emberé, aki úgy él, hogy gondolkodásmódjára jellemző az Ide nekem az oroszlánt kifejezés. Tehát az életben lehetőségeket lát, jövőt és élvezetet. Ennek megfelelően a test is egyre inkább fiatal, egészséges, laza, könnyed, bájos. Minderről szívesen beszélek bárkivel, bármikor bárhol ezekről a dolgokról. Ez előfordul sokszor szaunázás közben a fitnesz központban, kenutúrán a Szigetközben vagy épp baráti társaságban. Mindig csak a kérdésekre válaszolok, magamtól nem szoktam kifejezetten tanítani."
Végül a nőiség megéléséről is kérdeztük Ollári Krisztinát. ,,A nőiségemet alaposan átértékeltem, mert mitől Nő a nő? Attól, hogy befogadó, alkalmazkodó. Örömmel befogadja a férfi értékrendjét, hatását, vezetését, testét. Mindez számára támaszt jelent, biztonságot kiteljesedést. Mitől Férfi a férfi? Attól, hogy szándékai vannak, azokhoz hűen cselekszik. Ez a belső erő vonzó, követni vágyják, csatlakozni akarnak hozzá, bíznak benne. Ez a bizalom még inkább felruházza őt erővel, ettől kiteljesedik. A női egyenjogúság: egyformán boldog lehet férfi és nő, de nem lehet egyforma az életmódjuk, a társadalomban betöltött szerepük. Egy harmóniában lévő ember lelke mélyén ott lakozik a női és a férfi oldal is. Más kérdés, hogy a nemi szerepének megfelelő énjét jeleníti-e meg az adott társadalomban."
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Görcsök nélküli bölcs élet
  2010-08-04 17:36:48, szerda
 
  Görcsök nélküli bölcs élet

A taoizmus világképe szerint a halál után az ősök várnak minket, és visszailleszkedünk a természet rendjébe. Nézetük szerint nincs semmi, amitől meg kellene váltódni, meg kellene menekülni, vagy amiből éppenséggel fel kellene gyógyulni. A varázsszó: a harmónia. Világvallások sorozat, 7. rész

A természettel való összeolvadás
Sokan vitatkoznak rajta, hogy a taoizmus vallás vagy filozófia, de ha jobban belemélyülünk, rájövünk, hogy ez is, az is. A hitet védelmező, harcos és harsogó vallásokkal szemben a taoizmus a belső elmélyülést, meditációt hirdeti: a szertartásos vallási aktivizmussal szemben a teljes visszahúzódást helyezi előtérbe.

A tao eredetileg utat jelent, elsősorban a csillagok útját az égbolton, de jelenti a bölcs utat is, amely célhoz vezet, a rendet és a törvényt, amely mindenben érvényesül. Ebben a felfogásban hasonlít a hindu dharma fogalmára.


hirdetésAz évszázadok folyamán a tao természetéről vallott nézetek sokszor ellentmondásosak, zavarosak, a különböző filozófusok és vallási iskolák magyarázatai eltérőek. A tao bölcseit egyfajta varázserővel is felruházták, jártasak voltak az alkímiában, hosszú életet éltek, levitáltak és a láthatatlanná válás képességével is rendelkeztek. Ezen tulajdonságok talán azért alakultak ki, mert a taoizmus soha nem volt egységes vallás, és mindig is számos eredeti kinyilatkoztatáson alapuló tanítás kombinációjából állt. A taoizmus a mai napig hatással van a nyugati világra, mindenekelőtt a Tao Te King befolyása miatt, melynek hatása mindig is jelentős volt a művészetekben, irodalomban, pszichológiában és a filozófiában.

A taóval eggyé válni
A taoizmus több mint 2500 éve a kínai gondolkodás, filozófia és vallás meghatározó tényezője. A keleti világnézet a nyugati ember számára meglehetősen szokatlan, hiszen a monoteista vallások hívei isteni kinyilatkoztatásokban bíznak, szabályokhoz tartják magukat, míg a keleti vallások a kontemplációt, az elmélkedést helyezik előtérbe. A keleti szemlélet ugyanannak a világtörvénynek a megnyilvánulását látja mindenben. A természettel való összeolvadás, az egységhez tartozás az ember végső célja. A tao, azaz a mindent átható végső és kiindulási ok, a világtörvény megismerése önmagunk megismerésével egyenértékű. A taóval eggyé válni, a mindenséget ezáltal megismerni, elfogadni, az ember létezésének egyetlen értelme.

Konfuciusnál a tao törvényt jelent, amelynek segítségével az ég rendben tartja a természetet és az emberi életet, viszont a kínai univerzizmus (a taoizmus elődje, illetve termőtalaja) fogalmai szerint a tao egységes világtörvény. Az állam helyes kormányzásának módozataiban azonban egyetértenek: míg a konfucianizmus megmaradt az állam és társadalom problémáinak vizsgálatánál, Lao-ce tanításai nyomán a taoizmus az egyén misztikus, transzcendens, vallásos vagy filozófiai kérdéseit kutatta, így a társadalom és államszervezet vizsgálatától fokozatosan eltávolodott.

Az egyetlen cél: a "nemcselekvés"

A taoizmus a hagyomány szerint az i. e. 4. században megjelenő legendás filozófus, Lao-ce tanításain alapul. Hogy Lao-ce valóban létezett-e vagy legenda volt, nem tudjuk. Neki tulajdonítják a taoizmus alapművét, a Tao Te Kinget. A tanítások középpontjában a tao, azaz a világtörvény áll, amellyel azonosulva a bölcs uralhatja a természet erőit. Lao-ce szerint az embernek nincs önálló személyisége, létezésének egyetlen célja önmagát kiemelni az értelmetlen világból és a tao valóságába helyezni.

Az egyesülést misztikus azonosulással érheti el. Az ember akkor lehet csak boldog, ha kizárólag önmagáért és nem valamely cél érdekében él, ezért le kell mondania minden aktív cselekvésről, és így, a nem cselekvés állapotában (wu wei) már képes megszabadulni társadalmi kötelmeitől. Az embereknek a taóval kell összhangban lennie, akkor jut el az örök boldogság állapotába.

A kommunisták sem tudták kiirtani
A taoizmus, mai szemmel vizsgálva, nem egységes világkép, inkább tanítások és eljárások összessége. A Mao-féle szocialista diktatúra alatt, a kínai vallásokkal együtt, a taoizmus is az elnyomás és üldöztetés áldozata lett. A ,,Kulturális Forradalom" során sok kolostor és templom elpusztult, ősi iratok semmisültek meg, a szerzeteseket és apácákat elüldözték vagy kivégezték. Az újból felépített templomok látogatottsága, és az ünnepségekre érkező zarándokok tízezrei azonban azt jelzik, hogy a taoizmus a népi Kínában még sokáig élni fog. A Kínai Népköztársaságban működő Kínai Taoista Szövetség mintegy 60 millióra teszi a Kínában élő, hívő taoisták számát. Hozzávetőlegesen 8 millió taoista él Tajvanon, ahol számos taoista iskola talált menedéket a Kulturális Forradalom alatt.

Jó és rossz nincs egymás nélkül
Lao-ce kozmológiai elmélete szerint a világ, keletkezése előtt a ,,nemlét" állapotában volt - ebből a megismerhetetlen transzcendens állapotból jött létre a lét, vagyis a mindenség egysége - ez az egység létrehozza a jin és jang kettősségét: az őserő dualista megnyilvánulásából létrejön az életlehelet (csi), amely a két erő harmóniáját eredményezi. A háromság nemzi a tízezer lényt, a ,,sokságot".

A tao, tehát minden létező élőlény forrása, tápláló áramlásával alakítja és tökéletesíti őket. Ezzel kialakul a változásnak kitett sokféleség, amely ellentétek lehetőségeit hordozza magában. Az ellentétpárok (jó-rossz, nehéz-könnyű, igaz-hamis) kölcsönösen feltételezik egymást. Ebből következik az a tanítás, hogy az emberi eszmények, például az erények is csak akkor létezhetnek, ha velük szembenálló ellentétek keletkeznek.

A Jin és Jang örök egybeolvadása

A hagyományos kínai gondolkodás két ellentétes pólusra osztja a természet erőit, azonban ezek a pólusok mégis egységet alkotnak ősidők óta. A két ellentétpár egymásba olvadását a kerek, fekete-fehér, jellegzetes szimbólummal a jin-jang jellel ábrázolják. A nőies és férfias, a lent és fent fogalmak egymást feltételezik, egységgé az állandó változás, átalakulás, egymástól való kölcsönös függőségük kovácsolja őket. Az egyensúly tőlünk független valóság, megbontására irányuló bármilyen igyekezet csupán ideiglenes, hasztalan és önpusztító kísérlet lehet.

A taoista számára a természetes egyensúly helyreállítása a cél. A taoisták nem állítják a jót a gonosz ellen, hanem minden kettősség kölcsönös függőségében hisznek. A wu wei speciálisan kínai fogalom, a ,,nemcselekvés" és a belső aktivitás harmóniája, amelyet spontán módon, szenvedélytől mentesen, a természet működésével összhangban kell gyakorolni. Az igazi üdvösség érdekében lemondással kell élnünk, és gyermekként átadni magunkat a tao áramlásának.

A mindent átható csi és az öt elem
A csi, a mindent felépíteni képes őslehelet, az univerzum ősanyaga. A mindenséget átfogó világtörvény (tao) írja elő a csinek, hogy milyen törvényszerűségek alapján építse fel a világmindenséget. Az összes létezők a csi sűrűsödései folytán jönnek létre. A keletkezés kiindulópontja, a pusztulás végpontja. A csi, a létezés taoja, jinné sűrűsödik és janggá párolog, amelyek állandó mozgását és folyamatos átalakulását a tao szabályozza.

A taoisták úgy vélik, hogy mi emberek is, már születésünkkor megkapjuk azt az életleheletet, amivel egész életünkben rendelkezünk. A csi éltet minket, ezért ha csit vesztünk, életünk megrövidül. Az emberi test alapvetően jin jellegű, a csi pedig jang természetű, amely a testtel találkozva hozza létre az élet harmóniáját, az egészséges test és lélek egységét, a jó közérzetet. A taoisták a csi akadálytalan áramlása érdekében az élet minden területére kiterjedő praktikus megoldásokat dolgoztak ki, és ezzel együtt a mentális közérzet karbantartásához precízen összeállított meditációs gyakorlatokat végeznek. A jin és jang ,,csi"-jének öt különböző anyagi megtestesülése van: föld, víz, tűz, fa, fém. Ebből az öt elemből épül fel minden létező.

Nincs megváltás
Vallási szempontból a taoista papok számos istent, szentet, szellemet tisztelnek. A természetistenek mellett számtalan védő és oltalmazó szellem létezik, akikhez bonyolult rituálékkal fohászkodnak. Ezeket a lényeket az ősi kínai misztikus tanításokból vették át, de eredetükben fellelhetők a sámánizmus, totemizmus ősi kultuszai is. A kínai gondolkodás halálképe letisztult, hiszen az élet természetes velejárójának tekinti. A halál után az ember csatlakozik őseihez, azokhoz hasonlóan helyet kap a családi oltárnál, és ugyanúgy befolyásolja leszármazottai sorsát, mint az elődök az övét. A halál után a természet rendjébe illeszkedünk.


A taoizmus nem tekinthető megváltó lelki gyakorlatnak. Szerintük nincs semmi, amitől meg kellene váltódni, meg kellene menekülni, vagy amiből éppenséggel meg kellene gyógyulni. Hitük szerint az ,,Út"-tal és az ,,Erény"-nyel való egyszerű összhangban élés örömteljes élethez vezet. Valószínűleg buddhista befolyásra utal a halál utáni élet egy másik értelmezése is, amely szerint életük során elkövetett tetteik miatt a halál után büntetésre, vagy jutalomra számíthatnak.


Ha nem emelik fel az okosakat,
a nép közt rend és béke fakad;
ha nem kell többé a ritka, drága,
megszűnik a nép kirablása;
ha nem a vágy uralkodik,
a nép szíve megnyughatik.
Ezért a bölcs
a szívet kiüríti,
a gyomrot teletölti,
a sóvárgást gyengíti,
a csontot erősíti,
hogy az emberek ne tudjanak, ne vágyjanak,
az okosak veszteg maradjanak.
A nem-sürgés ez
és rend és békesség lesz.
Az út üres,
de működését abba sose hagyja.
És mélységes,
mindennek ősatyja.
Élet tompítja,
görcseit oldja,
fényét fakítja,
elvegyül porba.
Megfoghatatlan
és mégis van.
Én nem tudom, ki a szülője,
de vénebb, mint a tünemények őse.
/Tao Te King/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ismerd meg az olajokat!
  2010-07-10 16:47:09, szombat
 
  Ismerd meg az olajokat! Fontos, hogy melyik mire jó!
Az étolajra sokan csak az ételek elkészítéséhez nélkülözhetetlen alapanyagként gondolnak, holott az egészségmegőrzésben is igen fontos szerepet játszik. Nagy segítségünkre lehet a kiegyensúlyozott táplálkozásban, betegségek megelőzésében, vagy dietoterápiájában, azonban egyáltalán nem mindegy, melyik fajtáját mire alkalmazzuk.
Míg a finomított étolajokat (napraforgó, repce, kukoricacsíra) jellemzően sütéshez, főzéshez használjuk, addig a hidegen sajtolt fajtákat (szója, olíva, repce, kukoricacsíra) nyers salátákhoz, mártásokhoz, hidegkonyhai készítményekhez ajánljuk. Nem kell azonban merev sémaként értelmezni, hogy egy olajfajtát melyik étellel érdemes párosítani, mert egy recept elkészítése ízlés dolga, és nemcsak rutint, de egyfajta kíváncsiskodó természetet, kísérletező kedvet is igényel.
Az étolajok tehát olyan élelmiszerek, melyeket olajmagvakból vagy más olajtartalmú növényi részekből sajtolással, esetenként finomítással; illetve sajtolással és/vagy oldószeres extrakcióval (kivonással), majd finomítással állítanak elő.
A Magyar Élelmiszerkönyv előírásai szerint az étolajok a következőképpen csoportosíthatók:
Az alapanyagokból az idegen anyagok eltávolítása és bizonyos magvak esetében a héj eltávolítása és aprítás után az olajat
(a) kizárólag mechanikus úton, préseléssel állítják elő:
- szűz étolajok (hideg- vagy melegsajtolással)
- hidegen sajtolt étolajok (hidegsajtolással)
(b) sajtolással és/vagy extrahálással majd finomítással állítják elő:
- finomított étolajok.

Miért érdemes fogyasztani?
Adott növényekből kivont olajok különböző, a növényre jellemző zsírsavösszetétellel rendelkeznek. A zsírsavakat a szénatomok közötti kettős kötések számával is szokták jellemezni, melynek alapján kettős kötést nem tartalmazó telített, egy kettős kötéssel rendelkező egyszeresen telítetlen, vagy több kettős kötést tartalmazó többszörösen telítetlen zsírsavakat lehet megkülönböztetni. Az esszenciális zsírsavak olyan többszörösen telítetlen zsírsavak, amelyeket szervezetünk nem képes előállítani, ezért a szükséges mennyiséghez kizárólag táplálkozással juthatunk hozzá. Ide tartozik a linolsav (omega-6) és az alfa-linolénsav (omega-3). (A zsírsavak kémiai szerkezetéről és elnevezéséről bővebben olvashat Táplálkozási Akadémia Hírlevelünk 2009. márciusi számában.)
Az esszenciális - és velük együtt a nem esszenciális - zsírsavaknak számos élettani hatásuk van:
• részt vesznek a sejtmembránok felépítésében, védik azokat a káros behatásoktól, valamint hozzájárulnak rugalmasságukhoz is,
• érintettek a vér oxigénszállításában, a sejtosztódásban, az idegműködésben, a növekedésben, az energiatermelésben, a hormontermelés szabályozásában,
• részt vesznek a keringési rendszer, az immunrendszer, és a zsíranyagcsere szabályozásában,
• hozzájárulnak a megfelelő koleszterin- és trigliceridszint kialakításához és kedvező arányuk esetén csökkentik a szív és érrendszeri betegségek kockázatát,
• szerepet játszanak a szép haj, a köröm és a bőr felépítésében is.

Itt az idő az olajcserére!
Egy-egy bevásárlás alkalmával elmerengünk a polcok előtt, hogy a széles kínálatból vajon melyik terméket vigyük haza. Nyert ügyünk van, ha tudjuk mit fogunk főzni a következő napokban, és tisztában vagyunk egy-egy olajfajta tulajdonságaival. Minél többféle olajat alkalmazunk, annál biztosabb, hogy hozzájut a szervezetünk minden számára fontos zsírsavhoz, mert ezek a különféle olajokban más-más arányban fordulnak elő.

Az olajtudatosság jegyében
Ma már a hazai üzletekben is sokféle étolaj kapható, amelyek különböző fantázianeveken kerülnek forgalomba.
A sokszínűség palettájáról leemelünk néhányat:
Az olívaolaj a mediterrán térség hagyományos olaja. Az enyhe ízű olívaolaj kiváló íz-összetevője salátáknak, majonéznek és szószoknak. A markánsabb ízűek jól illenek tésztákhoz, húshoz, halhoz.
A szójaolajat a többszörösen telítetlen esszenciális zsírsavak, (linolsav és alfa-linolénsav) teszik értékessé. Rendkívül gazdag E-vitaminban, és fitoszterinben. Saláták dúsítására, majonéz készítésére és mártásokhoz is jól felhasználható. A fitoszterinek egy összefoglaló szó, a növényi szterineket és sztanolokat jelenti. Leggyakrabban a zöldségekben, gyümölcsökben, növényi olajokban és gabonafélékben fordulnak elő. Jótékony hatásuk abban rejlik, hogy jelenlétük révén kevesebb koleszterin szívódik fel, ezáltal csökkentik a vérben a káros LDL- koleszterin szintjét.
Nyugat-Európa és az Amerikai kontinens egyik kedvelt étolaja a földimogyoró olaj. A zsírsavak közül az olajsav és palmitinsav jellemzi. Jellegzetes íze és illata miatt leginkább salátákhoz alkalmazzuk, jól harmonizál az íze a rukkolával, illetve a nyers spenótlevéllel is.
Ha nem kedveljük a halat, de zsírsavainak jótékony hatására szükségünk van, akkor salátákhoz használjunk lenmagolajat. Zsírsavösszetételét tekintve átlagosan 60% linolénsavat, 17% olajsavat, 14% linolsavat tartalmaz.

Bővebben a repceolajról
A repcemagból kinyert olaj arany- vagy zöldessárga színű. A jelenleg forgalomba hozott repceolajok - a jó minőségű nemesített alapanyagnak és korszerű gyártási technológiáknak köszönhetően- semleges ízűek és illatúak.
Míg régebben a repceolaj magas erukasav tartalmától óvakodtunk, ma már az erukasavban szegény repceolajok szélesítik az olajok kínálatát.
Zsírsavainak átlagosan 56%-a olajsav, 26%-a linolsav (omega-6), 10%-a linolénsav (omega-3).
A sok egyszeresen telítetlen zsírsav- és jelentős linolénsav-tartalmának köszönhetően, az olívaolaj hatásaihoz hasonlóan, az LDL- és összkoleszterinszintet csökkenti, hatására a trigliceridszint változatlan marad, vagy az is csökken, továbbá a vércukorprofilt is képes javítani.
Karotintartalom (A-vitamin előanyaga) szempontjából kiemelkedő természetes vitaminforrás, 3,3 mg karotint tartalmaz 100 g-ban. A-vitaminra van szükség a zavartalan növekedéshez, a csontfejlődéshez, továbbá az immunfolyamatokhoz, a látás és a hámszövet épségének a fenntartásához.
Jelentős E-vitamin tartalma javítja az A-vitamin felszívódását, azáltal hogy védi azt az oxidációs folyamatoktól.
Zöldes-barnás színét a klorofilloknak vagy klorofill-származékoknak köszönheti.
A finomított repceolaj jól bírja a hőterhelést, így akár a napraforgóolajat is helyettesítheti a sütésben, párolásban. Alkalmas húsok, zöldségek, burgonya sütésére.
A szűz vagy a hidegen sajtolt repceolajat salátakészítéshez, tésztaételek, zöldségek ízesítésére ajánljuk.
Ha valaki mégsem akar megválni a bevált napraforgóolaj ízétől, a számos hazai olajkeverék kézenfekvő megoldást nyújt a mindennapokhoz.
Választhatunk napraforgó-, repce-, kukoricacsíra étolaj keveréket, de létezik már repce-, olíva-, napraforgó-, pórsáfrány olajkeverék is. Hogy melyik olaj mellett döntünk, azt nagymértékben befolyásolja pénztárcánk, és az elkészítendő étel jellege.
A repceolaj az elmúlt években nemcsak konyhában hódít magának egyre nagyobb teret, hanem mindemellett a biodízel üzemanyagok előállításának fő alapanyagává is vált.

Kukoricacsíraolaj
Észak-Amerikában és Európában kedvelt, kukoricacsírából sajtolással előállított és finomított, sárga színű, semleges ízű olajféleség. A hidegen sajtolt változata aranysárga színű, íze intenzív.
Energiatartalma azonos a többi olajjal: 3897 kJ, azaz 928 kcal/100 g.
A kukoricában a csíra a magnak több mint 10%-át teszi ki, olajtartalma 33-36%. Palmitin-, olaj- és linolsavban gazdag. Esszenciális zsírsavtartalmánál (omega-6, illetve némi omega-3) fogva számos kedvező hatása van a szervezetre, mint fentebb említettük.
Fitoszterinekből az egyik legtöbbet tartalmazó olajfajta.
E-vitamin (tokoferolok) tartalma jelentős, másfél evőkanál kukoricacsíraolaj a felnőttek napi szükségletét fedezi.
A kukoricacsíraolajat használhatjuk főzéshez, sütéshez, pároláshoz, ugyanakkor salátadresszingek, hidegkonyhai ételek készítéséhez is kiváló.
Számos olajkeverék, bébiétel, margarin összetevője között szerepel a kukoricacsíraolaj, ugyanakkor jótékony hatásait a szépségipar is kihasználja.
A kukoricacsíraolaj étrendkiegészítőként kapszula formájában is forgalomba került.

A részletesebben bemutatott olajok mellett étkezési célra használható még többek között a búzacsíra-, gyapotmag-, lenmag-, szezám-, mogyoró-, dió-, mandula-, paprika-, tökmag-, dinnyemag- és uborkamagolaj is.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tudtad, hogy a sör gyógyít?
  2010-07-10 16:45:10, szombat
 
  Tudtad, hogy a sör gyógyít?
Bármennyire is szívesen mondanánk mást, Magyarországon sajnos nincs kialakult sörfogyasztási kultúra. Ennek egyik fő oka, hogy nálunk a francia gasztronómiai alapok dominálnak, azaz a magyar ember az ételhez általában bort fogyaszt.
Így aztán hazánkban a sört nem valamihez isszák, hanem épp ellenkezőleg: a sörhöz ropogtatnak különböző sós falatokat, kiemelendő ezzel az ital ízárnyalatait.
Ez persze nem jelenti azt, hogy a magyar éttermek kínálatából ki kellene radírozni a söröket. Sőt: ellenkezőleg! A szakemberek felelőssége, hogy a lassan változó étkezési szokások megfelelő irányba terelésével rávilágítsanak a sör áldásos hatásaira. Kevesen tudják például, hogy összetételét tekintve állja a versenyt a tejjel - ami ugye csaknem 100 százalékos táplálék. A sörben ugyan nincs fehérje és zsír, ám nyomelem tartalma igen jelentős, ha pedig a vitaminokat nézzük, a teljes B-vitamin skála megtalálható benne B1-től egészen B14-ig. Nézzük, csak "mit tudnak" ezek - természetesen a teljesség igénye nélkül: a B1 köztudottan idegerősítő hatású, a B5 és a B6 az izomszövet képzésében, illetve regenerálásában játszik nagy szerepet, a B12 az enzimes folyamatokban nélkülözhetetlen... Mindeme vitaminok persze önmagukban nem pótolják a napi szükségletet, ám ha egy felnőtt csak sörből jut hozzá a szervezete számára nélkülözhetetlen anyagokhoz, az már cseppet sem megnyugtató.

Apropó nyugtatás. A sörben lévő komlógyanta kiváló idegnyugtató, s cink- és szeléntartalmát tekintve is határozottan gazdagnak nevezhető a habzó nedű.
A sör alkoholtartalma viszonylag alacsony, ám ez a 4-5 százalékos mennyiség nagy szerepet játszik a szervezet anyagcseréjében, mivel elősegíti az emésztést. (Nemrégiben japán kutatók kimutatták, hogy egy egészséges embernek kifejezetten szükséges naponta bizonyos mennyiségű alkohol egyenletes elfogyasztása - főleg étkezés közben, illetve után. Ez a kívánatos mérték sörben mérve kb. 8-9 deciliter, ennyi alkohol ugyanis tágítja a szív- és bélereket, valamint nem utolsósorban kiváló zsíroldó hatású.)

A söröknek tehát igenis helyük van a gasztronómiai élvezetek listáján - a kérdés már csak az, hogy milyen ételhez milyen sör illik? Hiszen ahány sör, annyiféle ízvilág, ezért nem mindegy, hogy a különböző típusú fogásokhoz melyik fajtát töltjük ki (akárcsak a boroknál).

Általánosságban elmondható, hogy az étel-sör viszonylatban az ellentétek vonzzák egymást. Azaz karakteres sörhöz szerényebb aromájú ételek illenek, és viszont. Egy fűszeresebb fogáshoz - mint például a birkapörkölt vagy a halászlé - célszerű könnyű, világos sört fogyasztani, mint például az Arany Ászok. Viszont egy egyszerűbb sült mellé bátran tölthetünk markánsabb ízű sört. A lényeg, hogy az ízek ne elnyomják, hanem kiegészítsék egymást. A Dreher Classic vagy a Pilsner Urquell például ragyogó aperitif, de jól illik a szárazabb húsokhoz, illetve bizonyos, aromás sajtokhoz, mint a kéksajtok vagy a camembert. Ez utóbbiak ugyanis nagyon szépen kiemelik a komló ízét (egyébként minden sörre általában elmondható, hogy alacsony Ph-értéke miatt savas karakterű, ezért nagyon jó étvágycsináló). A Dreher Lager a szaftosabb ételekhez, illetve a desszertekhez ajánlhatók, de fogyasztható hozzá csokoládé is, mivel ez hangsúlyosabbá teszi a maláta bukéját. (A malátát nem véletlenül alkalmazzák az édesiparban!) Az erősebb, testesebb barna sörök a desszert és a kávé között élvezhetők a leginkább. A Guinnesst például délutáni pihentető kortyolgatásra ajánlják a hozzáértők, ugyanis önmagában oly gazdag az ízvilága, hogy aromaanyagait tekintve talán csak a Tokaji aszúhoz lehetne hasonlítani - no persze a maga területén, vagyis a sörök között.

S végül, ámde nem utolsósorban szólnunk kell a sörnek ama jótékony hatásáról is, amely széles körben ismert - ez pedig az úgynevezett macskajaj "gyógyítása". Egy, az átlagosnál nagyobb mértékű alkoholfogyasztás után az emberek többsége erős fejfájással, émelygéssel ébred, ami annak a következménye, hogy miközben a szervezet igyekszik az alkoholt lebontani, különböző melléktermékek képződnek. Ezek a bomlástermékek egy bizonyos koncentráción túl már magát a lebontási folyamatot gátolják, s ez okozza a kellemetlen közérzetet, az alkohol ugyanis csak lassan tud távozni a szervezetből. Ám ha ebben az állapotban a "kutyaharapást szőrével" elvét követve egy pohár sör elfogyasztásával kissé növeljük a vér alkoholtartalmát, megszűnik a végtermékgátlás, s újra elindul a lebontási folyamat. Arról már nem is szólva, hogy a sör magas víztartalma az alkohol dehidratáló, azaz kiszárító hatását is megfelelőképp ellensúlyozza.

Hát akkor, kedves egészségükre!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
csípnek a szúnyogok
  2010-07-10 16:42:03, szombat
 
  Miért téged csípnek jobban a szúnyogok? Banánt egyél?
Egy közhiedelem szerint, minél több banánt eszünk, annál kapósabbak leszünk a szúnyogok körében. Ha pedig banánhéjat helyezünk el a lakásban,akkor azok szúnyogcsapdaként fognak funkcionálni. Ez tényleg így lenne?

Még csak nyár eleje van, de már tucatnyi szúnyogcsípéssel büszkélkedhetek. Igaz, engem már akkor megtalál az a pár egyed, amikor hivatalosan még el sem indult a szúnyog-szezon.A szúnyogokkal viaskodó sorstársak, bizonyára elgondolkodtak már azon, hogy mitől kedvelnek bizonyos embereket jobban a szúnyogok, míg másokat kevésbé.

Egy közhiedelem szerint, minél több banánt eszünk, annál bizony kapósabbak leszünk a szúnyogok körében. Ha pedig banánhéjat helyezünk el a lakásban,akkor azok szúnyogcsapdaként fognak funkcionálni. Ez tényleg így lenne?

Nem készült még tudományos kutatás a témával kapcsolatban, de egy internetes lap újságírónője próbát tett. Először 15 percet töltött a szabadban, s ez idő alatt 11 szúnyog próbálta megcsípni. Ezt követően megevett egy banánt, újra kiment ugyanoda, sőt a banánhéjat is maga mellé tette csapdaként. Ekkor 10 szúnyog próbálta megcsípni. A csapda közelébe viszont egy sem ment!
A mítosz tehát ezek szerint hamis.

A szúnyogcsípésre viszont kiváló orvosság a banánhéj. Egyszerűen pucolj meg egy banánt, és borítsd rá a héjat a csípés helyére. Nagyon gyorsan hat!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/27 oldal   Bejegyzések száma: 263 
2018.07 2018. Augusztus 2018.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 1006 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 94
  • e Hét: 94
  • e Hónap: 2273
  • e Év: 56777
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.