Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, a gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövend... Ballán Mária
2006.07.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/250 oldal   Bejegyzések száma: 2498 
Társasjáték: A táltoskirály tanítása
  2018-09-08 19:18:01, szombat
 
  KÉPESSÉGFEJLESZTŐ TÁRSASJÁTÉK AZ EGÉSZ CSALÁDNAK!

Gyerekek és felnőttek együtt, játszva tanulnak, az egyéni képességüknek megfelelő szinteken.


VIDEÓ: Link

A játék segít felfedezni a különböző kultúrák és a tudomány által használt képek összefüggéseit, ezeket mozgásba hozva, fejleszti a vizuális gondolkodást és a jobb agyfélteke használatát.
A tartalomból: eltérő kultúrák-azonos üzenetek, tudomány, kozmológia, csillagászat, csillagképek, téridő, őselemek, természettisztelet, régészet, hitvilágok, világképek, szimbólumok üzeneteinek megfejtése egy mesterséges intelligencia támogatásával - kapcsolt videók - magyar nyelvi gyökrendszer

A játékhoz nem szükséges a kultúrák és a rovásírás ismerete. Pont arról szól, hogy a legősibb jelképek, így a rovás összefüggéseit is játékos formában tanítja.

Az a játékos, aki jobban figyel, vagy fejlettebb a képzelőereje, ámulatba ejtheti a többieket, de az is lehet, hogy valaki a műveltsége vagy a megérzése erejével teszi ezt.
Már a bevezető, "keresd a párját" játék közben is lehetőség van az ősi kultúrák és a tudomány titkainak megismerésére. Ehhez segítségünkre van 160 db. kitűnő képösszeállítás, több száz jelképpel és több mint 1200 kulcsszóval kiegészítve. A párokba rendezett részletes leírások segítik a felfedezést, ezért a játék során egyre érdekesebb titkokra derül fény.
A fejlett vizuális gondolkodás az IQ-tesztek alapja. Ez a képességfejlesztő társasjáték nem csak a képzelőerőt fejleszti, de segít újra felfedezni a magyar nyelv gyökrendszerét, mellyel könnyebb megérteni az ősi jelképek összefüggéseit is. Ehhez a XIX. században (a finnugorizmus ideje előtt) összeállított Czuczor-Fogarasi szótárt és a hangképzés szabályrendszerét is használjuk.

Játsszatok együtt, vagy készülj fel egyedül!

A játékot 1-8 fő játszhatja, 4-120 éves korig.

A részletes játékszabály több játékmódot tartalmaz:
- I. Keresd a párját!
- II. Magyarázd meg a kapcsolatot!
- III. Jelsorozatok gyűjtése, szimbólumok átmeneteinek megismerése. A magyar nyelvi gyökrendszer magas szintje.

A játék tartalma:
A Táltos király tanítása - Kódfejtő társasjáték fóliázott változatban is rendelhető (laminált lapok, játékszabály és táblázatok - ajánlott, mert tartósabb -). A nagy felbontású, digitális nyomtatással készült füzet és a melléklet részletes tartalma itt érhető el.

A játék bevezető áron most csak 3800 Ft. Kedvezményes postázás az egész ország területén: 760 Ft. Az utánvétes postázási díj 1450 helyett csak 950 Ft!
(Külföldre is postázunk)

MEGRENDELHETŐ IDE KATTINTVA, VAGY TELEFONON (3800 Ft. + postaköltség)
Telefonos rendelésfelvétel: 06 20 935 1448
Link


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Margittai Gábor: Fantomas visszatér!
  2018-08-30 21:23:28, csütörtök
 
  Magyar Tükör

A gyengébb idegzetűek rémüldözve állanak meg az utcán egy-egy rikító plakát előtt, amelyen valamelyik kisebb bulvár-újság közli legújabb számának tartalmát. Csupa vér és szenny, csupa bűn és korrupció, közéleti nagyságok leleplezése.

Úgy kell lenni, hogy sokan szeretik olvasni az ilyeneket, mert miből élnének meg különben ezek a csatornaszagu sajtó-patkányok? Soha nem hallott nevű kétes alakok szerkesztik ezeket az időszaki nyomtatványokat, amelyek éppen azért veszedelmesek, mert rendszerint olyanok kezébe kerülnek, akik nem tudnak különbséget tenni a tisztességes sajtó s e fertőző nyomdatermékek között.

Amióta azonban nemcsak újságokat vesznek nálunk, hanem az újságárusoknál mindenféle olcsó kiadványokat is kapni, azóta a regényolvasók száma is erősen megnövekedett. Egész sereg új vállalkozás támadt, amelyek olcsó regényekkel árasztják el az utcát. Voltaképp örülni kellene ennek, ha egyes lelkiismeretlenül élelmes kiadók nem arra használnák fel ezt az új konjunktúrát, a regényeknek ezt a nagy kelendőségét, hogy olcsó füzeteikben újra visszacsempészik a tömegek kezébe a gonoszhatású tolvaj- és detektív-romantikát, a Nick Cartereket és Fantomasokat.

Már-már olyan nagy a konkurencia az olcsó regénykiadványok terén, hogy némely vállalkozók a legsötétebb indulatokra való spekulálással iparkodnak fenntartani a versenyt. Kisebb könyvesboltok és utcai könyvárusok előtt vörös plakátok hirdetik az új regényt, amelyet így ajánlanak feltűnő betükkel: Fantasztikus! Borzalmas!

Az utca olvasóinak tehát borzalmas regény kell. Meglehet, hogy a kiadó azt hiszi, hogy ilyennel kell hízelegni a tömegek ízlésének. Vagy úgy megromlottak volna az idegek s a négyesztendős háború alatt annyira eltompultak a lelkek minden szelídebb érzés iránt, hogy csak az tud már hatni rájuk, emóciókat kelteni bennük, ami borzalmas? Szó sincs róla. Ez csak a mindig ízlésrontó kiadók üzleti lelkiismeretlensége.

Ám ez sehogy sincsen így rendjén. Úgy látszott, hogy ezek az olcsó füzetek új közönséget fognak nevelni a komoly irodalomnak s ekkor jönnek a kufárok, hogy csirájában megfojtsák ezt a szépen induló kulturális föllendülést. Nem lehetne ez ellen valamit tenni?

Magyarország, 1918. május 1.

*

Éles és ijesztő szirénabúgás az uccán és eszeveszett sebességgel két autó rohan egymás mögött a zsúfolt, délelőtti Nagykörúton. A rendőrök gyors kézlegyintéssel kergetik az úttest két oldalára az összes járműveket és utat csinálnak a vészesen búgó, robogó, rohanó két autónak. A járókelők között futótűzként terjed el egy pillanat alatt izgatottan és idegesen:

- Ezek rendőri autók. Milyen eszeveszetten rohannak.

- Valami borzalom történhetett.

- A második kocsin detektívek ülnek!... Mind detektív... Egy egész csoport!

- Kié az a harmadik autó? Az is rohan velük!

- Az Est munkatársa! Már rohan velük, már ott van a nyomukban!

Az emberek izgatott csoportokban egymást letorkolva, szaggatott mondatokban találgatják, mi az, ami történhetett. És a pesti ucca, a pesti közönség a világ legjobb riportere.

Az Est munkatársa már ott rohan kocsiján a rendőri autók mögött, még csak egyetlen rendőri őrszem jelentéséből tudja, hogy tíz perccel ezelőtt egy hivatalnok kiirtotta a családját... Ki? Micsoda? Miféle? Miért? ...csak a következő pillanatok fogják tisztázni, amikor már izgalomtól remegő hangon kiabál valaki Az Est szerkesztőségi telefónján:

- Halló, halló Est szerkesztőség! Küldjenek egy urat a Bérkocsis uccába Rémes szerencsétlenség!!!

- Halló! - Zúg a másik telefon. - Az Est? Most robogott végig két rendőri autó a körúton. Valami nagy baj történhetet!

A József körút felé rohannak...

És az amatőr-riporterek, az olvasók, az uccai járó-kelők a lap leghasznavehetőbb, leggyorsabb és legtökéletesebb munkatársai, akiknek jóindulata, érdeklődése, ügyessége és gyors információja ezer szenzációhoz juttatta Az Est-et, ott állnak támogatásra Az Est riporterei mellett. És míg kinn az uccán ömlik szét a városban a tragédia híre, a rendőri riporterek ott állnak a borzalmas eseménnyel szemtől-szembe.

Kötelességük halotthoz és haldoklóhoz kergeti őket és a rendőrség hivatalosan meginduló nyomozása mellett szinte pillanatok alatt kell kifürkészniük nemcsak azt, hogy hogyan történt, amit a sors elibük dobott, de a belső rugókat, indító okokat, szenvedélyeket és szenvedéseket, rohanó percek alatt kell odadobniok egy egységes keretbe foglalva a nyilvánosság, a közönség, az olvasó, a közvélemény elé.

Már tizenkét órakor kattognak a gépek és még fel sem emelte a hullaszállító ember a szerencsétlen Vavranek összetört, halott testét az udvar köveiről - még a rendőrfogalmazó, ki sem simította az első jegyzőkönyv papirosát, már ömlik a tudósítás a halott Vavranekról, életéről, családjáról, nyomorúságairól és szenvedéseiről, mindenről, ami belekergeti és belekergette az ilyen Vavranekeket, hogy szenzáció legyen belőlük, hogy megrázó tragédiájuk odaömöljön az emberek elé, őrületükről, családjukról és édes. drága, mosolygó, halálukban is megbocsájtó apró gyerekek elpusztításáról...

A vizsgálóbíró, az ügyész, a rendőri fotográfus, az orvos, a halottszállító kocsi csak most érkezik, amikor már száguld végig, végig az izgatott uccán:

- Az Est!!! Aaz Eeest...!!!

- Borzalmas családirtás a Bérkocsis uccában! A Vavranek család tragédiája!! A nyomor adta a családirtó gondolatot...

- Az Est!!! Aaz Eeest...

Az Est, 1926. május 1.

(A hírek forrása: Arcanum Digitális Tudománytár)Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Műhelytitkok: Sorosék és az EU össztánca Európa iszlamizáció
  2018-07-19 21:25:51, csütörtök
 
  Videó: Műhelytitkok: Sorosék és az EU ,,össztánca" Európa iszlamizációjáért (kötelező!) Morvai tudósítása


Link

"Sokszor halljuk mostanában nemzeti érzelmű magyar emberektől is a következőket: ,,Abba
kellene már hagyni ezt a sok Sorosozást...", ,,Nem kellene már a migrációval foglalkozni,
hiszen nálunk nincsenek is migránsok..."

Én Brüsszelben és Strasbourgban európai
parlamenti képviselőként egészen másképp látom a helyzetet. Nap mint nap tapasztalom,
hogy milyen aljas és gyalázatos trükkökkel, cselekkel próbálják a Soros György-féle
intézmények ráerőltetni a bevándorlással, Európa iszlamizációjával kapcsolatos
elképzeléseiket (azaz röviden: a Soros-tervet) Európa lakosságára. Lehetetlenség ezekről a
trükkös megoldásokról nap mint nap számot adni. Ez a szakbizottsági ülés, amely
történetesen az Európai Parlament FEMM (női jogi) bizottságának egyik júliusi ülésnapján
került sorra, alighanem mindenki számára világossá teszi, hogy is működnek ezek a dolgok.
Régi kedves ismerőssel is találkozhatunk Malin Björk személyében, aki ,,nagy érdemeket
szerzett" Magyarországnak a 7-es cikkely szerinti elmarasztalása kapcsán. Láthatjuk, hogy ő
például központi szerepet tölt be a Soros-terv végrehajtásában és az azt ellenző országok, így
Magyarország felelősségre vonásában, megbüntetésében. Nézzük meg tehát az EU és Soros
György közös műhelytitkait - annak érdekében, hogy felkészülten védekezhessünk és
megőrizhessük Magyarországot magyarnak!"

( Morvai Krisztina )


Morvai Krisztina honlapja: Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hihetetlen: A SÁRKÁNY HÁROMSZÖGE - HALÁLZÓNA AZ ÖRDÖG-TENGER
  2018-07-07 17:44:35, szombat
 
  A SÁRKÁNY HÁROMSZÖGE - HALÁLZÓNA AZ ÖRDÖG-TENGEREN (2018. 07. 06.)


Link

"A Bermuda-háromszögnek létezik egy ,,ikertestvére", ami különös módon pontosan a Földnek azon a részén helyezkedik el, ami az eltűnéseiről és anomáliáról méltán híres és hírhedt körzethez képest annak tükörképének számít. Itt, a Sárkány háromszögében szintén évszázadok óta tűnnek el hajók repülőgépek, illetve régi mítoszok, mesék szólnak a víz alatt élő-bujkáló szörnyekről, istenségekről. Vajon van bármiféle kapcsolat a két térség között? Miféle erők munkálkodhatnak a Sárkány-háromszögében, és milyen valóságalapja lehet a mítoszoknak?"


A Hihetetlen Magazin korábbi adásai az alábbi linken tekinthetők meg :


Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
MIÉRT KELL FELLÉPNI A VONAGLÁSSAL SZEMBEN? videóval
  2018-07-07 17:28:52, szombat
 
  MIÉRT KELL FELLÉPNI A VONAGLÁSSAL SZEMBEN? BUDAHÁZY EDDA A HÍRTV-BEN ÁLLT KI A NORMALITÁS MELLETT

Budaházy Edda vitatkozott Dombos Tamással, LMBTQ felforgatóval a HírTV-ben.


Edda nagyon kulturáltan, de határozottan kiállt a normalitás mellett, magyarázatot adva, hogy miért kell ellenállást szervezni a hatalmas lobbierővel szemben, és ha ez nem lenne, akkor ugyanaz lenne, mint Nyugat-Európában és az USÁ-ban, ahol elszabadulva képviselhetik az aberráltságukat a betegek... Az is jó irányú kommunikáció, hogy elhatárolódásra szólította fel Dombost a provokatív megnyilvánulásoktól, aki viszont nem ígérte meg, hogy nem lesznek ilyenek...


A beszélgetést az alábbi linken nézhetik meg:


Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Július 7-én helyezik örök nyugalomra Kányádi Sándort
  2018-06-27 21:23:25, szerda
 
  július 7-én helyezik örök nyugalomra Kányádi Sándort Nagygalambfalván

Kányádi Sándort kívánságának megfelelően szülőfalujában, a Hargita megyei Nagygalambfalván helyezik örök nyugalomra július 7-én - közölte az MTI-vel a Budavári Önkormányzat, hozzátéve, hogy saját halottjának tekinti a június 20-án, 89 évesen elhunyt Kossuth-díjas költőt.

A családdal egyeztetett közlemény szerint tisztelői, barátai virrasztáson és búcsúztatáson vehetnek végső búcsút a nemzet művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas költőtől, írótól, műfordítótól, Budavár, Székelyudvarhely és Nagygalambfalva díszpolgárától. A virrasztást július 6-án, pénteken éjjel tartják a nagygalambfalvi református templomban. A búcsúztatásra július 7-én, szombaton 15 órakor kerül sor a református templomban.

Az ökumenikus egyházi szertartást a helyi református lelkész, Kányádi György Attila és Böjte Csaba ferences rendi szerzetes tartja, a költő ravatalánál Dávid Gyula irodalomtörténész mond emlékező beszédet. A szertartás után a család kertjében, szülei sírja mellett helyezik végső nyugalomra Kányádi Sándort. Amint arról a Krónika már beszámolt, elsőként Böjte Csaba ferences szerzetes, a dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője jelentette be közösségi oldalán hétfőn, hogy a Kossuth-díjas költőt, írót július 7-én temetik szülőfalujában, a Hargita megyei Nagygalambfalván.

Kányádi Sándor nemcsak a 20. és a 21. század, hanem az egyetemes magyar irodalom kiemelkedő költője volt. Költészetének legfőbb üzenete a szülőföld szeretete, a táj, a kultúra és az ember egysége, az anyanyelv megtartó ereje, az erdélyi kisebbségi sors. Költői, írói, műfordítói munkássága mellett személyéhez számtalan kezdeményezés fűződik: közadakozásból állíttatta a budapesti Tabánban Elek apó kútját, amely Benedek Eleknek állít emléket, kezdeményezésére született a Magyar Mesemúzeum és a Budavári Tóth Árpád Műfordítói Díj is. Kányádi Sándort az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Művészeti Akadémia is saját halottjának tekinti - emlékeztet a Budavári Önkormányzat közleménye.Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A svédek felkészítik a lakosságot, mit tegyenek, ha kitör a
  2018-05-24 20:02:44, csütörtök
 
  A svédek felkészítik a lakosságot, mit tegyenek, ha kitör a háború

A terrorizmus, az álhírek terjedése, és az aggasztó orosz katonai tevékenységek miatt küldtek levelet a háztartásoknak, melyben praktikus ajánlásokat sorolnak föl vészhelyzetek esetére.

A svéd kormány levelet küldött mind a 4,7 millió háztartásnak az országban, amelyben leírják, mit tegyenek egy esetleges nem várt esemény során. Az ajánlásokat konkrét háborús konfliktusokon kívül terroresemények és természeti katasztrófák, valamint kibertámadások esetére szánják. De az iratban az áll, a felkészülési ajánlást elsősorban Oroszország aggasztó katonai tevékenysége, a növekvő terrorizmus és a szaporán terjedő álhírek okán küldték ki.

A BBC azt írja, svédek által kiadott nyomtatványokon az áll, a felkészült emberek segítik az egész országot, hogy hatékonyan reagáljanak egy esetleges nem kívánt esemény során. A kiadványban elsősorban a háztartásban való felkészültségre sarkalják a lakosságot. Tartós, főzés nélkül is ehető élelmiszereket, egyebek mellett bab,- lencse- és hummusz konzervet, tésztát, rizst, szardíniát és tartós kenyeret ajánlanak a lakosságnak.

De arra is felkészítenek, egy nem kívánt esemény hatására az áramellátás és a fűtés is szünetelhet, akár hosszabb ideig is. Erre az esetre azt javasolják, az egész család költözzön egy szobába, ahol az ablakot pokrócokkal leszigetelik, a földre szőnyegeket terítenek. Azt ajánlják, legyen minden háztartásban hálózsák, gyertya és teamécses, autóból tölthető mobiltelefonkábel, és jegyezzék fel egy vészhelyzet esetén legfontosabb telefonszámokat, hogy akkor is informáltak maradjanak, amikor akár tartósan nem működik az internet és nincsen áram.

A szórólap arra is kitér, hogyan szúrja ki az ember a hírek közül a propagandát, és miként találjon bombatámadás esetére óvóhelyet.

Svédországban a második világháború idején adtak ki hasonló nyomtatványt, de az elmúlt évek során több más ország is kiadott hasonló felkészítést természeti vagy háborús katasztrófa idejére. A németek két éve adtak ki hasonló iratot, melyben elmagyarázzák, hogyan tegyünk félre élelemet és vizet egy krízishelyzet esetére. A németeknél a hidegháború befejezése óta volt ez az első alkalom, hogy ilyen közleményt adtak ki.

A Krím-félsziget orosz megszállása óta jelentősen megromlott a balti-és skandináv államok viszonya Putyin országával, azóta Svédország is lényegesen megnövelte katonai kiadásait. Az is felmerült, hogy a svédek szorosabbra fűzzék a szálakat a NATO-val - a skandináv ország jelenleg nem tagja a katonai szövetségnek.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Zetelaki Réka: „El kellene menni innen”
  2018-05-12 23:22:44, szombat
 
  A BOLDOGSÁG NEM KÜLSŐ KÖRÜLMÉNYEK KÉRDÉSE, HANEM MINDENKIBEN BENNE VAN
(Zetelaki Réka)

,,El kellene menni innen" - szeretjük mondogatni, amikor úgy érezzük, kicsit rosszabbul mennek a dolgok. Magyarországon él egy általános nézet, mely szerint külföldön minden jobb. ,,Bezzeg Németország, bezzeg London, bezzeg Svájc! El kellene menni innen" - hajtogatjuk. Hát én elmentem. Nem is Nyugat-Európába, hanem annál jóval messzebbre. Közép- és Dél-Amerikába, utazni, egy évre. Úgy éreztem, kell a tapasztalat és a motiváció. Bejártam ezt a kontinenst a tetejétől a legdélebbi pontjáig.

Dél-Amerikáról úgy tartják, meleg, pálmafás, a fehér homokban Catherine Zeta-Jonesok és Antonio Banderasok hűsítik magukat kókuszkoktélokkal. Hogy az élet könnyű és kellemes, minden jól működik, az pedig emberek boldogok. Mindez persze mese habbal, de egy dolog mégis igaz belőle: a boldogság.

Ha a világnak ezen a felén a ,,Hogy vagy?" kérdésre azt válaszolod, ,,Rosszul", hárman ugranak köréd. Azt gondolják, elvesztetted egy közeli hozzátartozódat, földig rombolódott a házad vagy valamilyen végzetes csapás ért. Ha kiderül, hogy csak bal lábbal keltél fel, jobb esetben kinevetnek, rosszabb esetben onnantól kezdve elkerülnek téged.

Nem kíváncsiak a panaszkodásra, nem tudnak vele mit kezdeni. ,,Csak a legközelebbi barátainkkal osztjuk meg a gondjainkat. Velük is csak akkor, ha olyan nagy a baj, hogy a segítségüket, tanácsukat akarjuk kérni" - mondják Közép-Amerikában. A társadalom többségének minden nap ,,muy bien", azaz mindenki mindig isteni jól van. És ezt ismételgetik egész nap.

Miért? Az elégedettséget nem csak a szavak szintjén művelik. Valóban büszkék arra, amit csinálnak: büszkék a családjukra, a munkahelyükre, és ellentmondást nem tűrően imádják az országukat is. Nem akarnak többet. Nem várják egy nagy utazástól, egy szebb kanapétól vagy egy új iPhone-tól a megváltást. Minimalista módon élnek, így nincs is mit félteniük, és több idejük jut egymásra. A vendégségben a házigazda nem idegbajosan ugrál, hanem mosolyogva hátradől, és elégedetten nézi a ricsajozó vacsorázókat.

Van-e okuk boldognak lenni? Európai szemmel nézve nincs. Közép-Amerikában a legfejlettebb ország színvonala is alulról súrolja a Balkánt. A gázszolgáltatás Mexikótól Argentínáig hiányzik. A csapvízből jobb nem inni, és ha a gyerekek heti háromszor otthon töltik a délelőttöt, mert nincs víz az iskolában, az teljesen normális. Ha fél napra öt országban eltűnik az elektromosság, meg sem lepődnek.

,,Az oktatás a fejlődő világban alacsony színvonalú" - ezt tudjuk. De egészen más megtapasztalni a valóságban. Megtapasztalni, hogy a helyi barátaid üzeneteit nem érted, mert nem tudnak helyesen írni. Hogy nem tudják, milyen háború zajlott a szomszéd országban az elmúlt tíz évben. Hogy a professzorokat tudod tanítani, pusztán a gimnáziumi tanulmányaid alapján. Hogy a társadalom nagy része ijesztően el van hízva, pusztán azért, mert nem tudják, hogy milyen következményekkel jár a töméntelen cukor és szénhidrát fogyasztása.

Persze nem mindenhol van így. Bár hajlamosak vagyunk Dél-Amerikát ,,egy régiónak" tekinteni, gigantikus méretű kontinensről van szó, ahol hatalmasok a különbségek is. Akadnak nyugat-európai szinten fejlett országok. Ezekbe mindig katarzis volt megérkezni, de néhány hét után általában meglepő dolgokat tapasztaltunk. Bár Bogotá modern nagyváros, az életet mégis megkeseríti a rossz közbiztonság.

Ki akarna úgy élni, hogy sötétedés után nem sétálgathat, óvakodnia kell a taxisoktól, és nem telefonálhat egy kávézóban sem nyugodtan, mert bármikor kikaphatják a kezéből a telefont? És máshol is akadnak gondok: bár Argentína olyan, mintha Európában járnál, ott is akadnak gondok. A gyakori sztrájkok megkeserítik az életet, hiszen bármikor leállhat a közlekedés vagy elveszítheted a repülőjegyed. Könnyen előfordulhat, hogy lecsúszol az érettségiről, mert a tanáraid tíz hónapja tüntetnek. Kompenzáció nincs, csak vállvonogatás.

,,Persze, de az idő jobb ott" - érveltek sokan, amikor próbáltam elmagyarázni, hogy a kerítés sehol sincs kolbászból. Azonban ez sem igaz: Dél-Amerika nagy része magashegyi terület, ahol amellett, hogy nehezebb lélegezni, mindig 10-15 fok van. Az alacsonyabb területeken és a partszakaszokon persze meleg van, de ez sem olyan, mint az európai nyár. A trópusi klíma valójában csak néhány napig kellemes: ha hónapokat élsz az óceánparton, bármit megadnál egy európai szellőért. Sőt, az állandó forróság és a magas páratartalom furcsa hatással van az emberre: elveszted a produktivitásodat, és passzívvá válsz.

,,Mikor lesz már vége a télnek?" - bosszankodunk sokat itthon, bele sem gondolva, hogy hálásnak kellene lennünk a hidegért. Tulajdonképpen ez az, ami lehetővé tette itt a fejlődést. Ez az, amiért megtanultuk, hogyan termeljünk öt hónap alatt egy évre elegendő élelmet. Ami miatt minden területen okoskodni kellett, így kerültünk az építészet, az orvostudomány, az oktatás és a művészetek területén is a világ élvonalába. Furcsa belegondolni, hogy Dél-Amerikában még gyerekeket áldoztak fel az isteneknek, amikor nálunk már felizzott a reneszánsz megújulás.

Magyarország egy biztonságos kuckója a világnak. Dél-amerikai barátaim elkerekedett szemmel hallgatták a történeteket a hóesésről, a lombhullató erdőkről és a szarvasokról. ,,Nincsenek földrengések? Nincsenek vulkánok?" - kérdezték hitetlenkedve. Számukra mindez egzotikus. Tulajdonképpen hálátlan, amit művelünk. Őseink egész kontinenseket utaztak be lóháton, keresve a megfelelő, biztonságos hazát, ahol letelepedhetnek. A Kárpát-medencéig jöttek, hogy megtalálják ezt a termékeny és védett a földet, amiről mi ma panaszkodunk.

Dél-Amerikában büszkeséggel töltött el, amikor arról kérdeztek, hogy melyik nyelvcsaládba tartozik a magyar. Germán? Szláv? Latin? ,,Nem. A magyar egyedülálló" - mondtam. Dél-Amerikában szembesültem azzal, hogy ez mekkora érték. A földnek ezen a részén néhány száz év alatt egy egész kontinens veszítette el a saját nyelvét, a kultúráját, sőt az ősi tudását is a spanyol és portugál hódítások miatt.

Több száz millió ember. Ezzel szemben Magyarország, ez a kis tízmilliós nép, mindent túlélt. Bár évszázadokig éltünk török, osztrák, orosz elnyomás alatt, nem használva a saját nyelvünket, titokban tartva a kultúránkat, mások javára termelve, mégis itt vagyunk. Mégis magyarul beszélünk, a hétéveseink már helyesen írnak, a tízévesek bonyolult törteket oldanak meg, és a felnőttek világpolitikai kérdésekről vitatkoznak esténként.

A boltok polcairól ömlenek a termékek, és designer formatervezőink újabb és újabb trükkös ötletekkel teszik még könnyebbé az egyébként is ijesztően kényelmes életünket. Egy év után visszatérni Budapestre meglepetést okozott: megszépült Duna-part, új kávézók és üzletek, hétköznap este is tömött bárok, ezerféle kulturális program...

,,Miért jöttél haza?" - kérdezték sokan. Mindezek után nem csoda, hogy ez a kérdés fejbe vágott. Még most is szédülök tőle. Egyszerre érzek tehetetlen dühöt és világölelő szeretetet. Hiszen hogyan értessem meg egy panaszkultúrájú néppel néhány mondatban azt, hogy a világ nagy része hálás lenne azért, ha úgy élhetne, ahogy mi Magyarországon? Ha ilyen történelme lehetne, ha ilyen kultúrája, ha ilyen életszínvonala. Hogy a boldogság nem külső körülmények kérdése, hanem mindenkiben benne van. Utazni jó, mindenkinek ajánlom. Talán a hazánktól távol majd észrevesszük: az igazi érték itt van, éppen az orrunk előtt.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lovas István: NAGYKÖVETI KORREKCIÓK A HAZUGSÁGOKRA
  2018-04-14 20:12:57, szombat
 
  Aki elfelejtette volna: 2010 augusztusában a Külügyminisztériumban a nagykövetek részvételével megtartották a szokásos éves összejövetelt, ahol Martonyi János akkori külügyminiszter a jelenlévő nagyköveteket felszólította, védekezzenek a kormányt és az országot ért sajtórágalmak ellen.

Sőt, kijelentette,

a nagykövet munkája megítélésének egyik szempontja az kell, hogy legyen, ki tud-e alakítani egy olyan szellemi-értelmiségi-intellektuális kört az adott országban, amely adott esetben szükség esetén az országot érő, alaptalan vádakra tud reagálni.

Amikor a Brüsszelbe 2011 januárja végén ellátogatott külügyminisztert a Magyar Nemzet ez irányú tapasztalatairól kérdezte, Martonyi azt felelte, ,,ebben a különleges helyzetben vegyes a tapasztalat".

E ,,vegyes tapasztalat" megmaradt. Martonyi diplomáciai megfogalmazását parafrazálva mondhatjuk, az talán még ,,vegyesebb" lett.

Az teljesen egyértelmű, hogy nem lehet naponta válaszolnia a nagykövetségeknek azon rágalomözönre, amelyet az általuk képviselt kormányra és országra zúdít a nyugati sajtó, kritikátlanul visszhangozva a legképtelenebb és legabszurdabb vádakat.

Viszont a totális hallgatás, illetőleg a semmittevés bűn.

De kivételek szerencsére vannak. Mint például Makkay Lilla volt stockholmi nagykövet, aki példásan járt elől, a svéd lapokban rendszeresen publikált, a Magyarországra szórt alaptalan rágalmak visszautasításával és korrigálásával.

E téren kitűnő munkát végez a párizsi magyar nagykövet, a magyar érdekek mellett minden esetben példásan és rendkívüli intelligenciával fellépő Károlyi György.

Mint most, amikor a vasárnapi választások után Facebook oldalán fejtette ki véleményét azon két teljes oldalon megjelenő írásokról, amelyeket a vezető francia lap, a Le Monde április 6-i számában ,,szentelt" Magyarországnak.

Írását a franciául, németül és angolul megjelenő Visegradpost.com vélemény és hírportál is átvette.

Ebben a nagykövet felrója a Magyarországot támadó újságíróknak, hogy ők bírálják a magyar tollforgatókat, amiért azok szerintük semmit nem ellenőriznek, miközben ők minden ellenőrzés nélkül fogadják el amikor Magyarországról az illiberalizmus, az antiszemitizmus, a korrupció, az igazságügy glechschaltolása, a médiumok térdre kényszerítése és a jogállamiság halála barlangjáról beszélnek?

Ha nálunk a napilapok sajnálatos módon nem olyan kevés oldalon jelennének meg, mint ahogyan az a rendszerváltás óta történik, Károlyi György viszontválasza teljes fordítást érdemelne.

A La Manche csatorna másik oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf londoni magyar nagykövet a patinás brit politikai-kulturális hetilap, a New Statesmanben az egész magyar nemzetet is gyalázó cikkére válaszolt. Azt egy ismert, sok amerikai tapasztalatot is maga mögött tudó brit újságíró, Matthew Engel írta ,,A diktátor játszótere: Orbán Viktor Magyarországában" címmel.

A nagykövet hangsúlyozta, a cikk beleillik a nemzetközi médiakampányba, amellyel a magyarországi választásokat akarták befolyásolni a rendkívül népszerű magyar miniszterelnök ellen. Majd azt írta,

a cikk végtelenül elfogult, és nevetségessé akarja tenni az egész magyar nemzetet, kultúráját, nyelvét és még legszentebb nemzeti jelképeit is.

Ezek voltak a jó példák, ami az aktív válaszadást illeti.

Szemben például washingtoni nagykövetségünkkel, amely a posztjáról eltávolított, és most egy igen fontos transzatlanti-neokonzervatív agytröszt egyik vezető székébe került Szemerkényi Réka idején megszokott nemtörődömséggel és némasággal olvasgatja a vérlázítóbbnál vérlázítóbb amerikai sajtórágalmakat.

E követségnek a Szemerkényi-időkből átörökölt sajtóattaséja, Gedeon Béla, Károly György párizsi nagykövetétől totálisan eltérő Facebook oldalán mutatja be, hogy őt a proseccón, a pezsgőn, a jó vacsorákon kívül még az sem érdekli, hogy egymást követő hat kérdésünkre küldjön akár egy tőmondatnyi választ arra vonatkozóan, tervezik-e egyszer is szembesíteni az amerikai sajtót a tényekkel Magyarországot illetően.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szikszai Péter: Milyen csalás?
  2018-04-12 23:10:27, csütörtök
 
  Egymillió facebookozó nem tévedhet. A Fidesztől minden kitelik, hiszen diktatúra van. Két és fél millió ellenzéki szakértő szerint választási mutyi történt. Pedig valójában a fröcsögő DK-elnök hívei is sejtik, a választási csalás ügyének napirenden tartása csupán utóvédharc, kommunikációs trükk, gyászmunka.

A választási eredmények furcsaságai legtöbbször a felületes tudásból fakadnak, és mivel a csalódott tömeg fogékony az összeesküvés-elméletekre, könnyen manipulálható. A vádakat a hivatalos szakértők már cáfolták. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője szerint minden szabályosan zajlott.

Akik azonban nem akarnak hinni az iroda vezetőjének, azok vegyék alapul az EBESZ-t, amely azt jelentette, hogy minden rendben volt. Fontos különbséget tenni a választási bizottságok felkészületlenségéből adódó kisebb hibák és a szavazatok tényleges manipulálása között.

Az eddig nyilvánosságra került anomáliák ugyanis néhány száz ,,eltűnt" szavazatról szólnak, nem arról, hogy fideszes aktivisták kék cédulákkal szavaztak körzetről körzetre, aztán kijött a végeredmény, hogy 120 százalékkal nyert a Fidesz.

Kétségtelen, hogy valakik hibáztak például a Baranya megyei Bogdásán, ahol több volt a pártlistás szavazólap, mint ahányan megjelentek a szavazókörben. A bizottság a nemzetiségi voksolóknak egyéni szavazólap helyett vélhetően pártlistásat osztott ki. A mulasztást a törvény szerint korrigálták, ezért ott a pártok elvesztettek huszonöt-huszonöt szavazatot. Az újpesti 11. választókörzetben viszont a fideszes jelöltet húzták le tévedésből a szavazólapról, mégsem lett országos botrány.

Ne felejtsük, a szavazókörökben ott ülnek a pártok delegáltjai, hogy biztosítsák a törvényességet, a pártok szakértői pedig előzetesen ellenőrzik a választási informatikai rendszert! A voksokat papíron és digitálisan is rögzítik. Ha valaki belenyúlna az adatbázisba, a hamisítás kiolvasható lenne a jegyzőkönyvekből, és fordítva. A pártok az NVI-től még a jegyzőkönyveket is megkapják egy adathordozón beszkennelve. Ha súlyos, rendszerszintű problémákat látnának, tömegesen élhetnének jogorvoslati kérelemmel.

Eddig ilyen nem történt. Csupán a baloldali sajtó kelti a hangzavart furcsaságokról, rejtélyekről, a kommentelők pedig a közösségi oldalakon bujtogatják egymást.

(Igaz, néhány liberális portálon is megjelent már korrekt, a kételyeket eloszlató elemzés, sőt a Bajnai-kormány egykori államtitkára, az alkotmányjogász Tordai Csaba is lényegében a fenti érvekkel cáfolta közösségi oldalán a csalásról szóló konteókat.)

Hangulatkeltés helyett érdemes felidézni a múltat. Az első Orbán-kormány leváltásakor, 2002-ben a közvélemény-kutatók többsége jobboldali fölényt jósolt, de végül, rácáfolva az előrejelzésekre és a második forduló előtti fideszes tömegrendezvényekre, szűk baloldali győzelem született.

A konzervatív táborban nagy volt az értetlenség és az indulat, de a liberálisoktól megtanulhattuk a józan gondolkodás alapjait. A Fidesz akkori, a választás szabályosságára vonatkozó aggá­lyait Kuncze Gábor SZDSZ-elnök nevetségesnek nevezte, az újraszámolás felvetését pedig úgy minősítette:

,,Álságos, mert valójában a kezdeményezés nem szól másról, mint hogy elbizonytalanítsa az embereket a választások tisztaságát illetően."

A Népszava ,,újraszámolási komédiáról" beszélt, a baloldali pártok pedig a vereségbe beletörődni nem tudó Orbán Viktort sejtették az elégedetlenkedő csoportok mögött. A Fideszt hibáztatták, amiért felheccelte a tömegeket a választási csalás gyanújával, és óva intették a jobboldalt, hogy a parlament helyett az utcára vigye a politikát.

Jó szívvel ajánljuk megfontolásra ezeket a ma is érvényes gondolatokat a hőzöngő Gyurcsány Ferencnek és a szombati tüntetőknek.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/250 oldal   Bejegyzések száma: 2498 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 1146 db bejegyzés
Összes: 24087 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1241
  • e Hét: 7722
  • e Hónap: 37686
  • e Év: 2065894
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.