Belépés
liliana01.blog.xfree.hu
Az öröm abból ered, hogy valaki meg tudja látni azt, ami szép és jó az életben. Aki szétrombolt egy előítéletet, akár csak egyetlenegyet is, az az emberiség ... Szalóki Lívia
1947.08.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/24 oldal   Bejegyzések száma: 233 
A világ
  2020-05-25 19:39:27, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Elmondom, a nap hogy kelt
  2020-05-20 15:05:42, szerda
 
 


Elmondom, a nap hogy kelt : Előbb halvány szalag,
A Torony ametisztben állt, Mókusként hír szaladt;
Hálósipkát oldott a hegy, Zendült a pitypalatty,
S mondtam halkan magamban: "Ez lehetett a Nap!"
De hogy ment le? Titok. Volt Bíbor hágcsója, rajt'
Kis sárga lányok és fiúk Másztak sövényre, majd
A túlfelére érve, egy Pap, rajt szürke talár,
Levonta az est redőnyét, S aklába tért a Nyáj.

Emily Dickinson ( Tóthfalusi István fordítása)

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A fölösleges törvénykezés
  2020-05-19 17:26:44, kedd
 
 


Az angol törvények megtiltják, hogy valaki a saját anyósát feleségül vegye.
Ez remek példa a fölösleges törvénykezésre.

Ismeretlen szerző. (aki vélhetően utálta az anyósát)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nem túlzás ez?
  2020-05-19 16:55:21, kedd
 
 


Egy anyának húsz évig tart, mire embert nevel a fiából, egy másik nő meg húsz
perc alatt hülyét csinál belőle.

(ismeretlen)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A széplelkü ismerős
  2020-05-19 16:32:09, kedd
 
 


Nagy bajban lehetsz, ha a mamád benevez a "Szerelem első látásra" vetélkedőbe.

(Chris Cleary)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Na hát !
  2020-05-19 16:11:04, kedd
 
 


A magas sarkú cipőt egy nő találta fel, akit homlokon csókoltak.

(Christopher Morley)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az Egyetlen valóságos hiány az idő
  2020-05-18 17:30:23, hétfő
 
 


Az egyetlen hiány, ami TÉNYLEG valóságos: az idő

Kulcsfontosságú megérteni milyen szabályok között élünk, hogy ne akadályozzon, hanem a segítségünkre legyen. Ráadásul rengeteg JOKER lap is van a kezünkben, de csak kevesen tudják melyek azok, és mire lehet őket használni. A "Titok" (Secret) is egy közülük.
Az emberek gyakorlatilag megtehetnek bármit, legfeljebb számolniuk kell a következményekkel. Egyetlen dolog van, amire biztosan képtelenek vagyunk: az időben visszafelé mozogni.

Nem tudjuk átélni újra azokat a pillanatokat, amiket szerettünk, vagy amiben hibáztunk hogy kijavítsuk. A halál pontosan ugyanilyen helyzet, azt már soha többet nem tudjuk visszacsinálni.
A legeslegfontosabb dolog, hogy mindezzel tökéletesen tisztában legyünk életünk minden egyes percében.
Ha uraljuk az időt azáltal, hogy nem engedjük kifolyni az ujjaink közül, már megtettük a legfontosabb lépést annak érdekében, hogy teljes életet élhessünk.

Mindenki észrevette már, hogy az idő nem egyformán telik, mégis a matematikusoknak hiszünk, akik azt mondják, az idő óramű-pontossággal halad.
Pedig nem!
Ezért kulcsfontosságú előre gondolkodni! Előre kell nézni, mert az idő halad, és ha nem figyelünk, elrohan.
Ha pedig figyelünk, előre tervezünk: lelassul, és megélhetjük a dolgokat. Ez is egy ilyen JOKER lap. Nem is tudunk róla, pedig hányszor észrevettük már!
Az egyetlen hiány ami valóságos: az idő. Ezt kell legyőzni, és uralni.
A halogatás, a késés, elalvás, rohanás, kapkodás nem más, mint feladni az irányítást: menekülés a felelősségvállalás elől, ,,nem-tudni" tudatállapotban lebegni, menekülés az előre gondolkodás elől. Hatalmas hiba nem-cselekedni, nem előre tervezni!
A megoldás: ELŐRE GONDOLKOZNI
Minden probléma sokkal könnyebben megoldható, ha tervet készítünk.
Nem olyan nagy baj, hogy az idő telik, hiszen ez az egyetlen motivációs hajtóerőnk. Nélküle mindenre ráérnénk, és nem tennénk semmit ezer éveken át.

Forrás: SanSandalphon

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kovács Daniela: Delírium
  2020-05-10 15:05:18, vasárnap
 
 


Kovács Daniela: Delírium

Nesztelen léptekkel közeleg az est,
a Hold lángjánál álmom üszkét szítja,
emlékeim közt egy régebbit keres,
kezébe veszi, s bőszen elhajítja.

Félálomban, kábán utána kapok.
Káprázat ez, vagy alkony-szülte árnyék?
Tikkadt ajkaimon fájdalom dadog,
és mintha újra ismert utat járnék.

Apámat látom kályha mellé bújtan.
Gyerekként nézem egy kapurésen át,
s úgy kinyitnám, de tehetetlen ujjam
csak rázza kulcsolt ajtajának zárját.

A régi kandalló éhes lángján túl
gyermekkorom újra ezer halált hal,
s míg arcbarázdámra sós fájdalom hull,
én küzdők a múlás gyilkos zajával.

Majd rögvest minden halk jelenné reked.
Ágyamban fekszem. A holdfény rám legyint.
Vén ligetünk ismét álmosan fecseg,
és én a mába kapaszkodom megint.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A kövirózsa
  2020-05-08 18:13:36, péntek
 
 


A kövirózsa

Nincs rokoni kapcsolatban az igazi rózsával, de a gazdag magyar nyelv szinte minden virágot, amely alakjában, színeiben, illatában vagy a természetében a rózsához hasonlít - előtaggal kiegészítve - rózsának nevezi.
Ilyenek: a bazsarózsa, a tubarózsa, tavirózsa, a szalmarózsa, az őszirózsa, a sétányrózsa, a szellőrózsa, a havasi rózsa, a mályvarózsa.
A kövirózsa, ősi, embert kísérő növény, amely nálunk szabadon, vadon tenyészik. Az ember azonban ,,háziasította", kerítésre, háztetőkre ültette már az ókor elején is. A nálunk legismertebb és leggyakoribb Sempervivum tectorum : sempervivus - örökké élő; tectum - tető, fedél. A név fölöttébb találó, mert ahhoz a legendához kapcsolódik, hogy a villám istene, Jupiter (egyébként az ég, a, harmat, az eső, a hó és a mennydörgés ura, az állam és a család főistene) megvédi azt a házat, amelynek tetején kövirózsa nő és szaporodik. A régmúlt századokban a kövirózsa botanikai neve is erre a kapcsolatra utal, mert ekkor még Jovis barbának, azaz Jupiter szakállának nevezték
Nemcsak szép, szerény növények, hanem gyógyító hatásúak is. Erre a célra a friss vagy szárított leveleket használják, amelyekből préslevet készítenek. A népi gyógyászat egyik legrégibb, sérülések, gyulladások kezelésére használt ,,csodaszere". Középfülüregi gyulladások enyhítésére (fülfű) különösen hasznosnak tartották, de használják égési sebekre, vágott sérülésekre, rovarcsípés fájdalmainak csökkentésére, sőt sikeresen tüntetik el vele a szeplőket és a szemölcsöket is.
A kövirózsák a Földközi tengert körülvevő hegyvidékek déli lejtőiről származnak, ahol gyérfüves lejtőkön vagy sziklák réseiben, repedéseiben, jó vizet elvezető talajokon, napsütéses helyeken tenyésznek. Innen terjedtek el az Alpoktól a Balkánig, keletre a Don vonaláig, középpontban a Kárpátokkal. Hála a kertészek és a növénykedvelők érdeklődésének ma már a Föld valamennyi kontinensének mérséklet éghajlatú táján vadon vagy kertekben gyakoriak.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Európa napja
  2020-05-08 18:07:58, péntek
 
 


,,Egyesülve a sokféleségben"

Május 9. Európa napja. Az európai béke és egység ünnepe. Európában ezen a napon ért véget a második világháború, amely milliókat tett földönfutóvá, országokat és városokat rombolt le és közel 60 millió embert pusztított el. Ezen a jeles napon a nácizmus-fasizmus felett aratott győzelemről emlékeznek meg világszerte.
Schuman francia külügyminiszter öt évvel a második világháború európai befejeződése után vetette fel a mai EU elődjének tekinthető Európai Szén- és Acélközösség, a Montánunió létrehozását.
Schuman akkor az mondta: ,,Ahhoz, hogy a békének meglegyen minden esélye, először egyetlen Európa kell. Immár nem puszta szavakra van szükség, hanem tettre, egy vakmerő és konstruktív akcióra". Majd hozzáfűzte, hogy a kezdeményezésből ,,születik majd meg Európa, egy szilárdan egybeforrt és erősen összeácsolt Európa".
Fennállásának több mint fél évszázada alatt az EU rendkívüli sikereket ért el:
- biztosította, hogy tagországai békében éljenek,
- megemelte az életszínvonalat,
- határok nélküli egységes piacot és közös valutát teremtett,
- világméretekben is jelentős gazdasági hatalommá vált.
Az Európai Unió 2012-ben megkapta a Nobel-békedíjat, mert az indoklás szerint hat évtizeden keresztül meghatározó szerepet játszott Európa békés fejlődésében, ,,a demokrácia és az emberi jogok elterjesztésében", és 1989 után hozzájárult a kelet-európai államok stabilizálásához.
Magyarország helye megkérdőjelezhetetlenül a békét és fejlődést jelentő európai közösségben van, ezt a csatlakozásunk óta eltelt tizenöt év gyarapodása, eredményei és fejlesztései egyértelműen igazolják. Az európai baloldalnak és a Magyar Szocialista Pártnak kiemelkedő szerepe volt abban, hogy hazánk felvételt nyert 2004. május 1-én az Európai Unióba.
Persze EU-nak is időnként komoly kihívásokkal kell szembenéznie. Ilyen volt, amikor fennállásának történetében először idén - az Egyesült Királyság 47 évnyi és egy hónapnyi tagság után 2020. január 31-én éjfélkor elhagyta a közösséget, de komoly terhet ró a közösségre a mostani koronavírus-járvány is.
Miközben a járvány okozta pénzügyi nehézségek miatt az elmúlt hetekben történetének talán legnagyobb gazdaságmentő csomagját dolgozta ki az Európai Unió, a magyar kormány mégis sokszor célkeresztjébe veszi Brüsszelt. Rendszeresen az uniós döntések esetleges negatív hatásait emelik ki, az európai közösség eredményeire viszont sajátjukként hivatkoznak.
Manapság Európa-szerte virágoznak azok a populista pártok, amelyek veszélyes, uszító ideológiákat követve szélsőséges, xenofób, vagy épp rasszista jelszavakkal és megvalósíthatatlan, de a tömegek számára könnyen befogadható, egyszerű és világos megoldást jelentő szólamokkal igyekeznek minél több választót megszólítani.
Pedig a szabad munkaerő-áramlás és vállalkozás, a külföldön való tanulás lehetősége, az olcsóbb utazás, a fogyasztói jogok erősödése, az agrártámogatások megléte, a kutatás-fejlesztésre kapott uniós források, illetve az elmúlt években érkezett többezer milliárd forintnyi uniós támogatásból megépült új infrastruktúra, azaz sok kilométernyi autópálya, a tucatnyi közlekedési, árvízvédelmi, gáz- és villanyellátást biztosító, vagy épp épületmegújítási, telekommunikációs, avagy regionális beruházás kizárólag csak gyarapította hazánkat.
Ezen a jeles napon nem is találhatnék méltóbb idézetet, mint az EU egyik alapító atyja, Jean Monnet által mondottakat: ,,az európai gyökerek olyan mélyek, hogy az európai eszme minden válságot, forradalmat túl fog élni".

Molnár Zsolt | 2020. május 8. 17:04

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/24 oldal   Bejegyzések száma: 233 
2020.04 2020. Május 2020.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 77 db bejegyzés
e év: 614 db bejegyzés
Összes: 1915 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 311
  • e Hét: 564
  • e Hónap: 14455
  • e Év: 70300
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.