Belépés
liliana01.blog.xfree.hu
Az öröm abból ered, hogy valaki meg tudja látni azt, ami szép és jó az életben. Aki szétrombolt egy előítéletet, akár csak egyetlenegyet is, az az emberiség ... Szalóki Lívia
1947.08.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/24 oldal   Bejegyzések száma: 237 
Akik lázongnak . . .
  2020-05-28 18:05:56, csütörtök
 
 


Akik lázongnak . . .

Akik lázongnak s új utakat törnek,
Kiket békéden látások gyötörnek,
Jogról, hitről, igazságról beszélnek,
Az elnyomottak oltalmára lépnek:
Azok a vértanúk, szegények.
Akik hallgatnak s kezük összetéve,
Nyugodtan néznek az idők elébe,
Múltat nem zaklatnak, jövőt nem várnak,
Nézik foszlását ködnek, fénynek, árnynak;
S mi örök szépet nyújt emberi elme,
S örök újat a természet kegyelme,
Azt issza lelkűk csendes nyugalommal;
Kiknek, ha kínálkozik kincs halommal,
Dicsőség, nagyság s más efféle:
Kezük sem nyújtanák feléje;
Kik istent látnak és embert kerülnek:
Azok a bölcsek.
Akik tűnődnek és akik álmodnak,
Ábrándból színes valóságot fonnak,
Kicsit kételkednek, egy kicsit félnek,
Sohsem csüggednek, örökké remélnek,
Kik megcsalódnak s újra hitük támad,
Akiken nem ront vigasztalan bánat
S kemény csapások, orozva öldöklők :
Azok a költők. ..

Erdős Renée:
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nem tudom milyen vagyok.
  2020-05-28 17:55:59, csütörtök
 
 


Teljesen biztos , hogy kevesebb van előttem , mint amennyi mögöttem.
Nem tudom milyen vagyok.
Rossz-e vagy jó...
Kevés vagy sok...
Csak egyet tudok ,
Abban a világban ami mögöttem van , nem válogathattam meg hol vagyok.
De abban ami előttem van , biztosan tudom , hogy ott szeretnék lenni , ahol jó vagyok úgy , ahogy vagyok.
Ahol érték amilyen és aki vagyok.
Eddigi életemet kaptam...
Az ezután következőt választani akarom !!!
A test megszerzése könnyű, mert a test könnyen befolyásolható és elcsábítható.
De a szív megtartása és birtoklása már egészen más...
Ahhoz édes kevés a külső.
Ahhoz lélek is kell !!!

dr.Danitz Erzsébet tollából
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mátrafüred - Máriácska kegyhely
  2020-05-28 17:41:22, csütörtök
 
 


Mátrafüred, Máriácska kegyhely

Mátrafüredről keresd a piros utat, amit "Mária útnak hívnak" innen egy tanösvény vezet és pár száz méter után eljutsz a kegyhelyig. Itt csodás esetek történtek meg a múlt században. A kegyhely után tovább mész a piros úton, feljutsz Sástó, (Rákóczi forrás) Mátraháza, Kékestetőre is.

A legenda szerint Máriácska egy varázserővel bíró hely, Mátrafüredtől mindössze 1 kilométernyi távolságban. Az itt található sziklabarlangot és a benne álló Mária-szobrot eredetileg a végzetesnek vélt gyomorbajából kigyógyult gyöngyösi Kossa József és családja állította hálából 1903-ban a A Somor (Bene)-patak és a Rákóczi-folyás találkozásánál. A szóbeszédek szerint Kossa Úrnak már csak hetei voltak hátra a gyomrára rátelepedett gyógyíthatatlan betegsége miatt. Az elkeseredett férj a mai Máriácska helyén fohászkodott a Szűzanyához és kérte felépülését. A következő vizsgálatok során az orvosok megállapították, hogy a betegség elmúlt - bár okát nem tudták mivel magyarázni - és a férfi makk egészségesen folytathatta tovább életét.
A Szent hely nem csak Kossa Józsefnek segített a felépülésben, hanem sok másik ember is köszönheti Máriácskának a felépülését - árulkodnak erről a vájat falain elhelyezett köszönő és hálát adó táblák.
A sziklabarlang felett álló Krisztus-kőfeszületet 1911-ben Gyöngyös városának polgárai állították. Sok éven keresztül innen indult a búcsújárás, a Keresztelő Szent János Kápolna felé. Még nem ezeket a búcsúkat hálanapokat a múlt rendszer betiltotta. ("1713-tól tartják a Bene-búcsút. Kezdete Gyöngyös Város Szenátusának rendelkezéséig megy vissza. A nagy pestis járvány elmúltával hálaadó szentmisét mondtak a mátrafüredi Keresztelő Szent János titulusú templomban a szent születése napjához (június 24.) legközelebb eső vasárnapon. 1948. június 27-én a kommunista rezsim betiltott minden egyházi rendezvényt, amit körmenettel tartottak. Utoljára tehát 1947-ben tartották meg a szokásos búcsút. Ennek rendje az volt, hogy reggel 7-kor elindult Gyöngyösről, a Nagytemplomból a körmenet a 6 km-re található Mátrafüredre. Ott 10 órakor ünnepi szentmisét mondtak, majd eltöltötték családiasan az időt, végül kimentek a Máriácskához, ott délután 3 órakor elimádkozták a Loretói Litániát és a körmenet visszaindult Gyöngyösre.)
Máriácska híres zarándok-és búcsújáróhely, tagja a Mária-útnak és számos mátrai illetve hazai zarándokútnak is. Környezetében fedetlen pihenőhelyek, esőház, kijelölt tűzrakóhely is található, a Mátrafüredet és Máriácskát összekötő erdei ösvényt pár évvel ezelőtt felújították, tanösvényt létesítettek. Mátrafüred központjából kényelmes séta keretein belül a piros sáv és az ,,m" jelzésen juthatunk el a kegyhelyig. További túrákat tehetünk Máriácskától a Rákóczi-forráshoz, a Benevárhoz, Sástóra és Mátraházára.
Az én személyes hagyatékom, hogy ha távozom az élők sorából itt, vagy Fallóskúton szórják szét hamvaim maradványait.
Itt szeretnék örök álmot aludni ahol a a két kis patak csörgedezését, madarak csiripelését hallgathatom, itt a Mátra szívében mindörökké.......
Állj meg vándor, ki erre mégy,
Mondd szívedből: Üdvözlégy!"

Ismertetést Pozsonyi Enikő írta.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Bánki Éva tollából
  2020-05-27 19:35:29, szerda
 
 


Bánki Éva: A szabadságról és méltóságról.

Tegnap éjjel túl sokáig néztük a kislányommal a Büszkeség és balítéletet. Ma 9.30-kor becsenget a gyámhatóság, hogy rossz anya vagyok, a gyerek nem tudott a matekórán figyelni, ezért állami gondozásba veszik. Mégpedig haladéktalanul. És holnaptól már nem Eszterkének, hanem Katikának hívják. Fellebbezés nincs. Beadhatok egy kérvényt, hogy 2021-ben a minden tekintetben kitűnően felszerelt zalahorpágyi gyerekotthonban meglátogathatom. Ha hozzájárulnak a hatóságok. Annyit csúszok-mászok, annyi beadványt, kérvényt, miegyebet írok, annyi piros kartonból kivágott szívecskét küldök a főbácsiknak-főnéniknek, hogy végül hozzájárulnak.
A zalahorpágyi gyerekotthonban mutatnak egy Bea nevű kislányt, nagyon aranyos gyerek, de távolról sem hasonlít az én Eszterkémre. Így megváltozott volna? Vagy én változtam meg? De ez a Bea is azt állítja, hogy nem látott soha.
Sírógörcsöt kapok a nevelőotthon kapujában.
Este telesírom a netet a bánatommal.
Megírja Magyarország vezető / objektív napilapja, hogy az ilyen alantas ösztöneik rabságában élő, kirekesztő, hisztis anyák, mint én, nem méltók az anya névre. Hisz mi is a bajom Beával? Mi lehet a bajom egy másik szöszke, aranyos kislánnyal? Egy zsigeri ösztönök által vezérelt genetikai hulladék vagyok, aki gyerek és gyerek között különbséget tesz.
Emésztem magam otthon. Tényleg hulladék vagyok?
Tényleg rossz anya voltam? Tényleg nem szeretem a gyerekeket?
Lehet. Három év múlva kapok egy orvosi szakvéleményt, mely szerint tudományos bizonyossággal kizárható, hogy nem szültem soha, semmiféle gyerekeit. Téveszméim miatt az "elmegyógyászati elhelyezés" indokolt. Vagy legalábbis -- mivel Lipótmező zárva van -- javallt egy barátságos "átnevelő tábor".
Ekkor abbahagyom a sírdogálást, a kéztördelést, a gyerekem fényképéhez való imádkozást, a körömrágást, fogok egy bombát, és felrobbantom a gyámhivatalt, a parlamentet, az ENSZ-et. A Büszkeség és balítélet készítőit. Az összes filmkészítőt. Az összes jogászt. Az összes gyámügyest. Végül saját magamat.
Ugyanezt a történetet el lehetne mesélni a bal kezemről, a kiscicámról, az egyik hajfürtömről. De a saját nevemről is. Egyik reggel, mint Josef K., arra ébredek, hogy a "felettes hatóságok" szerint nem vagyok méltó a nevem É betűjére, holnaptól csak Va-nak hívnak hivatalosan. Mert nem becsültem meg. Fellebbezésnek nincs helye. Ha ugrálok, azzal aláírom, milyen mucsai, bunkó, paraszt vagyok. Méltatlan az Éva névre.
Ma Trianont a pártállás (pártőrület) alapján szokás megítélni. Van, akik szerint Trianon "nem is akkora baj". Sőt. De elképzelhető olyan szabad és demokratikus világ, ahol holnap arra ébredek, hogy a hatóságok, a "felettesek" elveszik tőlem a bal kezemet, a nevemet, a fél gyerekemet? Mert nem vagyok méltó rá . Mert tévedésből került hozzám. Mert bunkó és elmaradott vagyok.
És ha "pampogni merek", akkor jaj nekem!
A demokrácia ismérve, a méltóság és az autonómia feltétele, hogy senki nem hozhat rólad döntést a megkérdezésed nélkül.
Ez nem tetszik nekem ebben. Trianon tulajdonképpen egy "praxis": divatos jelszavak hangoztatásával bárkitől bármit el lehet az ő megkérdezése nélkül venni. És nyugodtan nevezheted ezt demokráciának, igazságnak is (ha kellő eréllyel alázod az áldozatokat.)
Ha rögzítjük, hogy TÖBBÉ senkit sem lehet megfosztani semmijétől a megkérdezése nélkül, ha nem űznek gúnyt TÖBBÉ a demokráciából és a szabadságból, azt valamiképp kárpótlásnak tekintem Trianonért.

(Nagyon szeretem Bánki Éva írásait ezért hozom el facebook oldalamról ide, remélve, hogy közületek rokonlélekre találok valakiben.)

Éva Bánki még a fenti íráshoz:

Igen, egyáltalán nem véletlen, hogy a Büszkeség és balítélet c. filmet nézzük a tévében,
. A történelemben amúgy nincs értelme se a bosszúnak, se a revíziónak. Mit csináljon MA Vietnám az USÁ-val? Bombázza vissza? Mondjuk, a jövő hónapban? Mit tegyenek MA a munkások az "elprivatizált" gyáraikkal? Mit tegyünk ma Kolozsvárral? Hiszen rengeteg román él ott, ez már az ő városuk is. Tiszáék rossz döntést hoztak, el kellett volna fogadniuk a hadbalépés helyett az általános és titkos választójogot. Nem számoltak a legrosszabb forgatókönyvvel. Ez iszonyú hiba volt. De attól függetlenül, hogy már "nincs mit tenni", hogy le kell nyelni, nem értek egyet a "békével" sem. Trianont azok támogatják, akik szeretnek mondvacsinált okokkal más országokat feldarabolni, embereket kifosztani és megalázni. Akiknek a demokrácia- és a liberalizmus-felfogásába lazán belefér, hogy akárkiket kifosztunk és elűzünk -- megfelelő "elvi indoklással", az áldozatok megkérdezése nélkül. A helyeslés azt jelenti, hogy ezt a gyakorlatot támogatjuk.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A világ
  2020-05-25 19:39:27, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Elmondom, a nap hogy kelt
  2020-05-20 15:05:42, szerda
 
 


Elmondom, a nap hogy kelt : Előbb halvány szalag,
A Torony ametisztben állt, Mókusként hír szaladt;
Hálósipkát oldott a hegy, Zendült a pitypalatty,
S mondtam halkan magamban: "Ez lehetett a Nap!"
De hogy ment le? Titok. Volt Bíbor hágcsója, rajt'
Kis sárga lányok és fiúk Másztak sövényre, majd
A túlfelére érve, egy Pap, rajt szürke talár,
Levonta az est redőnyét, S aklába tért a Nyáj.

Emily Dickinson ( Tóthfalusi István fordítása)

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A fölösleges törvénykezés
  2020-05-19 17:26:44, kedd
 
 


Az angol törvények megtiltják, hogy valaki a saját anyósát feleségül vegye.
Ez remek példa a fölösleges törvénykezésre.

Ismeretlen szerző. (aki vélhetően utálta az anyósát)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nem túlzás ez?
  2020-05-19 16:55:21, kedd
 
 


Egy anyának húsz évig tart, mire embert nevel a fiából, egy másik nő meg húsz
perc alatt hülyét csinál belőle.

(ismeretlen)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A széplelkü ismerős
  2020-05-19 16:32:09, kedd
 
 


Nagy bajban lehetsz, ha a mamád benevez a "Szerelem első látásra" vetélkedőbe.

(Chris Cleary)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Na hát !
  2020-05-19 16:11:04, kedd
 
 


A magas sarkú cipőt egy nő találta fel, akit homlokon csókoltak.

(Christopher Morley)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/24 oldal   Bejegyzések száma: 237 
2020.04 2020. Május 2020.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 85 db bejegyzés
e év: 622 db bejegyzés
Összes: 1923 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 242
  • e Hét: 1736
  • e Hónap: 15627
  • e Év: 71472
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.