Regisztráció  Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
A magyar asszony, aki találkozott a hírhedt náci orvossal...
  2015-07-16 21:54:03, csütörtök
 
  Forrás Hír24
A magyar asszony, aki találkozott a hírhedt náci orvossal, Josef Mengelével.
Susan Pollack 13 éves volt, amikor családjával együtt elhurcolták a magyarországi Felsőgödről. Auschwitzban édesanyját gázkamrába vitték, bátyját pedig a holttestek eltakarítására kényszerítették. Ő maga túlélte a holokauszt borzalmait - az éhezést, a terrort és a halálmenetet. Nemrég az egyik utolsó náci perben tanúskodott. Jelenleg Angliában él, és brit iskolákban tart előadásokat elrettentésül.

Erdélyi Angelika Írása:
Amikor megérkeztem az észak-londoni kertvárosba, a 84 éves Susan asszony éppen az autójából szállt ki.
,,Ah, mindig csak kiszaladok valahova" - mondta mosolyogva, miután magyarul köszöntöttem.
Nem volt nehéz felismernem, az elmúlt hónapokban horrorisztikus története bejárta a brit sajtót - sorra jelentek meg vele a Holokauszt borzalmairól szóló interjúk.
A cikkek aktualitását az adta, hogy Németországban elkezdődött az egyik valószínűsíthetően utolsó náciper - a most 93 éves Oskar Groening SS-katonaként vállalt szerepéért áll bíróság előtt. Ő volt ,,Auschwitz könyvelője", aki érkezéskor elkobozta a haláltáborba hurcoltak értékeit.
Pollack asszony többedmagával tanúskodott a perben - május közepén utazott Németországba, hogy szembenézzen egykori fogva tartóinak egyikével.
,,Igazság szerint én nem is figyeltem rá annyira" - meséli. ,,Nem éreztem gyűlöletet iránta, inkább az motoszkált bennem, hogy megfelelő dolog volt a részéről, hogy ilyen idős korban legalább beismerte, amit tett, és felvállalta, hogy náci volt."
Susannak a tárgyaláson el kellett mesélnie, hogy mi történt vele és családjával.
,,Groeningre csak az elején vetettem egy pillantást, aztán többet nem is néztem rá. Nem akartam magamat egy ilyen stresszes szituációnak kitenni. Felálltam, elmeséltem a történetünket, és nekem ennyi elegendő volt. Nem éreztem gyűlöletet iránta, de megbocsájtani nem tudok neki."
- Susan Pollack a Budapesthez közeli Felsőgödön nőtt fel - Ernő Blau és Gizella Kohn egyetlen lányaként. 1930 szeptemberében született. Elmondása szerint a faluban akkoriban kisszámú zsidó közösség élt, békében a többséggel. Az akkor még Zsuzsanna Blaunak hívott lány édesapja egy kiskereskedést vezetett - fát és szenet árult.
A cikk bővebben Link
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Hogyan mondja meg az orvos, ha valakinek daganata van,
  2015-07-07 22:41:47, kedd
 
  Azt a haláltusát már nem merem felvállalni.
Hogyan mondja meg az orvos, ha valakinek daganata van, hogyan reagálnak a betegek? Mit tehet az ápoló?
Erről készült kutatás. A Magyar Hospice Alapítvány mely interjúkat készített arról, hogyan beszélnek az orvosok, ápolók a betegekkel, illetve hogyan élik meg ezeket a találkozásokat. Több mint egy tucat egészségügyi szakembert és daganatos beteget kérdezett Gaal Ilona, az Orvos-beteg kapcsolat program vezetője az elmúlt hónapokban. Az egyenként kétórás interjúk után árnyaltabban látja a helyzetet, mint előtte:
- Korábban azt gondoltam, hogy cinikusabbak az orvosok, de a beszélgetésekből kiderült, hogy ez sokkal összetettebb. Ha némelyikük rosszul is mondja meg a rossz hírt, nem nyegleségből teszi, hanem idő és a felkészítés hiánya miatt. Ráadásul rengeteg nehéz történetet látnak, és nincs módjuk, hogy ezeket feldolgozzák. Egyszerűen csak így védik le magukat. Nyugaton egészen más az orvosok leterheltsége, egy Belgiumot megjárt orvos szerint ott például a doktor csak gyógyít, semmit nem adminisztrál, míg itthon lassan több időt töltenek a papírokkal, mint a beteggel.

Bővebben: Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Névnapok Magyarország - Gergely-naptár 2015
  2015-02-24 19:05:04, kedd
 
  Minden, amit a naptár tartalmaz Nézd meg a linken Link  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Forgó fejes felmosó készlet
  2014-09-04 22:09:25, csütörtök
 
  Videó Link
A Spin&Go feltalálóinak innovatív megoldása! A Spin & Go Pro-val kezei tiszták és puhák maradhatnak. Nem kell többé a felmosó rongyot kézzel kinyomkodnia! Akár kevesebb, mint a felére csökkenti a felmosás időtartamát! A centrifuga fáradság és hajlongás nélkül cseppmentesre száríthatja a felmosót. Egy centrifuga, ami eltávolítja a felesleges vizet, de nem használ áramot. Ez aztán az innovatív és környezetbarát
- 360 fokos felmosó fej
- nyelébe épített erőteljes centrifugával
- kezei tiszták és puhák maradhatnak
Hihetetlen nedvszívó-képességű mikroszálas feje hatékonyan gyűjti össze a koszt és a nedvességet. Pörgesse ki a vizet a felmosó fejből, és törölje szárazra a padlót. Jelentősen csökkenti a csúszásveszélyt! Használhatja vizesen felmosásra, vagy szárazon portörlésre; márványpadlón, csempén, fapadlón, az ablakokon, bútorokon, sőt, akár a kocsiján is. Egyszerűen és könnyedén!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Megrázó és egyben megható történet
  2014-08-28 22:06:06, csütörtök
 
  A pár születendő kisfiát szerencsére annak ellenére meg tudták menteni az orvosok, hogy a kicsi a császármetszés pillanatában még nagyon fejletlen volt és mindössze másfél kilót nyomott. ,,Minden nap meglátogatom őt itt a kórházban, és mesélek neki az édesanyjáról" - árulta el Derek, aki a történtek ellenére sem marad magára újszülött kisfiával.
Az apa minden nap bemegy kisfiához a kórházba
...... .....


Kayla Katler a várandóssága hatodik hónapjában volt, amikor a tragédia történt. Születendő kisfiát meg tudták menteni az orvosok.
,,Amikor a gyermekem arcára nézek, vegyes érzelmek kavarognak bennem. Egyszerre érzem magam áldottnak, ugyanakkor átkozottnak is" - nyilatkozta az NBC News híradójának Derek Ellison, az a kaliforniai édesapa, aki azután vesztette el párját, hogy fejfájásra kezdett panaszkodni.
A fiatal kismama, Kayla Katler várandósságának hatodik hónapjában vette észre, hogy egyre többet és erősebben fáj a feje. ,,Orvoshoz ment, mert félt, hogy a fájdalom valami komolyabb betegség előjele lehet, gyógyszert pedig nem mert rá beszedni, mert attól tartott, árt a babának" - mondta az édesapa, majd hozzátette, napokkal azután, hogy Kaylat megnézte az orvos, eszméletlenül talált rá az otthonukban. ,,Egy vérrög került az agyába, amiatt halt meg" - tette hozzá könnyek között.
Szinte egész Kalifornia megmozdult, hogy segíthessen nekünk" - mondja a férfi, majd hozzáteszi, raklapnyi pelenkát, babaholmit és kiegészítőt kaptak már eddig is, de volt olyan is, aki a gyerekápoláshoz szükséges bútorokat küldött nekik. ,,Néha azon kapom magam, hogy azt kérdezgetem, miért pont velünk történt mindez. Hogy miért hozott minket össze a sors, ha aztán ilyen hamar elszakított minket egymástól. Aztán rájövök, hogy nagyon szerencsés ember vagyok, hiszen van egy gyönyörű kisfiam, akiben tovább él a szerelmem, és itt van körülöttünk ez a sok jó ember, akik segítenek. Hálásnak kell lennem" - zárta a beszélgetést.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Emberi közöny
  2013-10-26 21:04:45, szombat
 
  Járókelők orra előtt raboltak el lányokat Debrecenben.
Sikítoztak, ellenkeztek, de ez két emberen kívül senkit sem hatott meg.
A járókelők körülbelül 10 százaléka kapja fel a fejét arra, ha tőle néhány méterre egy lányt akarnak autóba tuszkolni, elrabolni a nyílt utcán. A Forró Nyomon csapata Debrecen forgalmas pontjain, buszmegállókban tesztelte az embereket. Rejtett kamerákkal felszerelkezve több beépített lánnyal, és egy szintén beépített emberrablóval próbálkoztak.
Négy látványos mutatvány, csekély érdeklődés - többség még a sikítozásra sem fordult hátra. Két férfi akadt csupán, aki segíteni próbált. Az egyik rögtön a rendőrséget hívta, a másik pedig megpróbálta megvédeni a tinit.

Kitalált történet
Ahogy arról a Hír24 beszámolt, két férfit keres a rendőrség, akik a gyanú szerint megpróbáltak autóba tuszkolni egy lányt Debrecenben. Az eset még szeptember 17-én történt, az Árpád tér közelében lévő buszmegállóban. Az ismeretlenek odaléptek a középiskoláshoz, egyikük megfogta a karját követelte, hogy szálljon be az autóba. A kamasz nem hagyta magát, az ismeretlen páros pedig elment. Október elején bejelentés érkezett a rendőrséghez egy kísértetiesen hasonló eset miatt. A megyei rendőr-főkapitányság fantomképet közölt a támadóról és külön nyomozócsoport alakult, hogy minél előbb kézre kerítsék a tettest, ám hamar kiderült, 13 éves lány csúnyán félrevezette őket. Az iskolás a nyomozóknak azt mondta, a korábban megjelent diáklányokat érintő hírek hatására találta ki az egészet.

Fusson, fusson, fusson
Ám akár meg is történhetett volna. Vezendi Jánosné, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőrfőkapitányság szóvivője a Forró Nyomonnak hangsúlyozta, nem szabad passzívnak lenni, azt mondani, hogy ,,nem az én gyerekem", hiszen az is lehetne.
Fontos megtanítani a gyerekeknek, hogy ne álljanak szóba idegennel. Ha belebonyolódnak egy ilyen beszélgetésbe, az alkalmas lehet arra, hogy elbizonytalanítsák őket, vagy esetleg sokkal többet tudjanak meg róluk, mint amit ők el szeretnének mondani, illetve, hogy egy olyan szituációba kerüljenek bele, amit egyébként máskor nem tennének meg. Semmiféleképpen ne üljenek be, idegen autójába, akkor sem, ha az arra hivatkozik, hogy eltévedt, hogy segítségre szorul. Azt se engedje, hogy megfogják a kezét, a karját. Ha ez mégis megtörténik, mert nem tudott ezelől semmiféleképpen kitérni, akkor egy határozott mozdulattal kell ezt elutasítani, lerázni az idegen karját és lehetőleg futni. Az ugyanis nem szégyen.

Kulcs, telefon, táska
Nem azért állok oda, hogy na ma engem meg fognak támadni, akárkivel megtörténhet, és akivel megtörtént, az is azt gondolta még az előző egy percben is hogy vele ez nem történhet meg" - mondta egy debreceni önvédelmi oktató. Kocsis Csaba azt tanácsolja a fiataloknak, ha sötét helyen kényszerülnek egyedül sétálni, ne fussanak, határozott léptekkel haladjanak, a nyakukat ne húzzák be ki, ne tükrözzenek már a fellépésükkel is, hogy ők áldozatok. Legyen kéznél kulcs, telefon, a táskája is úgy, hogy ütni tudjon vele. Soha nem az a cél, hogy verekedjen, hanem az, hogy időt nyersen a futásra.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ijesztően könnyű gyereket rabolni
  2013-09-22 15:57:09, vasárnap
 
  Kilenc budapesti gyerekből hétnél bevált a trükk. Csupán egy kedves néni és egy nemlétező elveszett kutyus kellett hozzá.
Csúnya, öreg, ijesztő és gonosznak látszik - valahogy így képzelhetik a gyerekek azokat a felnőtteket, akiktől félniük kell. Ám úgy fest, egy kedves, barátságos ,,nénitől", nem ijednek meg. Sem a két és fél, sem pedig a 14 éves gyerek. A nő egy képet szorongatott, amelyen egy kiskutya volt, azt mondta, kedvence elveszett. Arra kérte kiszemeltjeit, menjenek vele, segítsenek neki. A terv bejött, kilencből hét gyerek mondott igent, a beavatott szülők nem kis meglepetésére. A tesztet a Forró Nyomon stábja végezte el egy hasonló, brit ,,akció"mintájára.

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Magyarország pillanatnyi időképe
  2013-08-09 11:39:01, péntek
 
  Naponta frissítve
Link

Hó térkép Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A televízió rosszat tesz a gyerekkeknek
  2013-06-25 22:47:05, kedd
 
  A gyereknek elsősorban a testét kell megismernie ahhoz, hogy agyi funkciói tökéletesen kialakuljanak 6 éves korig. A TV-t nézve ez nem megy.
...... ........


Meg kell tanulni a testet
- Korábban úgy gondolták, hogy az agy komplex neuronális hálózatai, amelyek a gondolkodásunkat, az érzelmeinket, a cselekvéseinket irányítják, genetikailag programozottak. Mára kiderült, hogy hosszú távon csak olyan kapcsolatok jönnek létre a gyermek agyában, amelyek a konkrét életvilágban is rendszeresen aktiválódnak. Amit nem használunk, az elsorvad. Az agyunkban lévő legfontosabb neuronális áramkörök kialakításához elsősorban arra van szükségük a gyerekeknek, hogy megtapasztalják saját testüket. És ezt a képernyő előtt ülve nem tehetik meg, függetlenül attól, hogy mi megy a tévében.
- Bizonyítható, hogy azok az alsó tagozatos gyerekek, akik jók matekból, különösen jól tudnak egyensúlyozni is. Az ember úgy szerzi meg a háromdimenziós és absztrakt gondolkodáshoz, illetve a matematikához szükséges feltételeket, hogy megtanulja egyensúlyban tartani a testét. Amint egy gyerek a tévé előtt ül, nem érzi többé a testét. Nem mászik, nem ugrál, nem egyensúlyoz, nem mászik fára sem - azaz nem a testének tanulásával tölti az időt.
De nem feltétlenül kell hegyet mászni. Az egyik legcsodálatosabb testtanulási gyakorlat az éneklés. Eközben ugyanis a gyermek agyának olyan virtuóz módon kell a hangszalagokat modulálnia, hogy hajszálpontosan a megfelelő hang jöjjön ki. Ez a lehető legjobb finommotorikus gyakorlat, és ugyanakkor feltétele minden későbbi, nagyon differenciált gondolkodásmódnak is.

Érti és alakítja?
Ezek a tapasztalatok agyunk legbonyolultabb részén csapódnak le, a homlok mögött alakulnak ki neuronális áramkörök. Ott fejlődik ki az önmagunkról alkotott képünk és ezzel együtt az a késztetésünk is, hogy a világ felé forduljunk, hogy cselekvéseket tervezünk, impulzusokat kontrolláljunk és elviseljük a frusztrációkat. Ennek a korai gyermekkorban, körülbelül 6 éves korunkig kell kialakulnia.
A mindezért felelős hálózatok azonban csak akkor fejlődhetnek ki, ha a gyerek megszerzi a szükséges tapasztalatokat. Ilyen élmények pedig akkor érik elsősorban, ha olyan dolgokkal foglalkozik, melyeket képes megérteni és alakítani is tud rajtuk. Ez azonban ma egyre nehezebb.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
VÍZ világnapja március 22-én volt
  2012-03-23 18:31:39, péntek
 
  VÍZ VILÁGNAPJÁnak megünneplését az 1992. évi Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték. Ennek hatására az ENSZ március 22-ét nyilvánította e nappá, felhívva a kormányok, szervezetek és magánszemélyek figyelmét a víz fontos szerepére életünkben. Cél, hogy óvjuk, védjük környezetünket, s ezen belül a Föld vízkészletét.
...... .....Idén a ,,Víz Világnapja" kiemelt témája: ,,Küzdelem a vízhiánnyal".
A világ népességének csaknem egyharmada kénytelen szembenézni az egyre fokozódó vízhiánnyal. A vízkészletek drasztikus csökkenése és a pocsékoló vízhasználat következményei rendkívül súlyosak lehetnek mindenkire nézve a jövőben.
A víz a Föld legjellegzetesebb alkotóeleme. Mintegy előkészítette az élet kialakulását, és ma is minden élőlény alapvető építőeleme. Talán nem túlzás azt állítani, hogy ez a legfontosabb erőforrás, amit a Föld az emberiségnek nyújt. Sajnos az emberek sok esetben elég rövidlátóak a víz védelmével kapcsolatban. Nem fordítanak elég figyelmet a vízkészletekkel való gazdálkodásra, a vizek tisztaságának védelmére.
A víz körforgásában az emberiségnek 9000 köbkilométer hasznosítható víz jut, ami elvben 20 milliárd ember számára elegendő. Mivel a világ népessége és a hasznosítható vízkészletek eloszlása egyenetlen, ezért a különböző területeken rendelkezésre álló vízmennyiség igen változó. Ha országonként megállapítjuk a párolgás és a csapadék arányát, akkor vízben szegény és vízben gazdag csoportok állíthatók fel. Izlandon például sok a csapadék (évente kb. 68.500 m3 / fő), Bahrein lakosainak viszont szinte nem is jut természetes ivóvíz (a tengervizet kell sótalanítaniuk). Ráadásul országonként igen változó az emberek vízigénye. Például egy átlagos amerikai az átlagos ghanainál évenként hetvenszer több vizet fogyaszt.
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2015.07 2015. Július 2015.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 3 db bejegyzés
e hónap: 127 db bejegyzés
e év: 1869 db bejegyzés
Összes: 24984 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5996
  • e Hét: 39170
  • e Hónap: 210227
  • e Év: 2286242
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Online Póker, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2010 TVN.HU Kft.