Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
a valóság szebb az elképzeltnél Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/290 oldal   Bejegyzések száma: 2893 
Trianon - Háromszázharmincegyedik nap
  2020-06-01 08:29:48, hétfő
 
  Trianon 100 - Az emlékezés joga

Az első világháború végképp lezárt egy korszakot, s ennek legnagyobb vesztese az az ország lett, amelynek területén a fegyverletételt követően nem voltak idegen csapatok, csak végtelenül kivérzett lakossága elfáradt. Nem a csatatereken vesztett Magyarország, a béketárgyalások termének zöld asztalánál ontották vérét.
A nagy háborút lezáró úgynevezett béketárgyalásokon. Ahol nem a békét kovácsolták, hanem a gyűlölet és a bosszú zászlaját emelték magasra. A tárgyalásokon két fél kívántatik. A magyar felet nem hallgatták meg, csak az ítéletet közölték vele. A halálos ítéletet. Mivel látható és tudható volt a maradék ország életképtelensége, eltörlésünk volt az igaz cél.
Illyés Gyula írja 1977-ben, hogy a magyarság számokkal mérhető meggyengülésénél, megfogyatkozásánál szinte katasztrofálisabb lett, ami Trianon után a nemzeti tudatot érte. Szellemi összetartó erő - a köz-érzés kohéziója - nélkül ugyanis nincs nemzet - teszi hozzá.
,,Készek vagyunk vereségünk váltságdíját megfizetni. De ez lenne az újjáépítésnek egyedüli elve? Az erőszak volna az egyedüli alapja az építésnek? Az anyagi erő lenne az egyedüli fenntartó eleme annak a konstrukciónak, amely összeomlóban van, mielőtt az építés befejeződött volna? Európa jövője igen szomorú lesz ebben az esetben. Nem hisszük, Uraim, hogy a győztes hatalmaknak ez volna a mentalitása; ezeket az elveket nem találjuk meg azokban a nyilatkozatokban, amelyekben Önök megállapították azokat az eszméket, amelyeknek győzelméért harcoltak, és amelyekben megjelölték a háború céljait." - mondta többek közt Apponyi Albert gróf magyar delegációvezető szóbeli válaszában a magyar békedelegációnak átadott békefeltételekre (Párizs, 1920. január 16.)
Minden süket fülekre talált. Megágyaztak a huszadik századi népirtásoknak, a fasizmusnak, a bolsevizmusnak, s utódaik ma is úgy vélik, semmiféle felelősségük nincsen e borzalmak áldozataival szemben.
S afölött is szemet hunytak s hunynak, hogy ezt a diktátumot, amelyben az utódállamokra is róttak kötelezettséget egyedül csak Magyarország tartotta be, s az összetákolt államalakulatok széthullása után sincs semmiféle kötelezettségük az elcsatolt területek magyarságával szemben.
Európa mai viselkedése kisebbségi kérdésekben hasonlatos azokéval, akik a magyarok ellen elkövetett népirtást kitervelték, s 1920-ban lenyomták a megcsonkított nemzet torkán. E kérdés napirenden tartása ugyanis azt jelentené, hogy a katalán a baszk és más kisebbségek hozzánk hasonlatos sorsáról is gondolkodni kellene, s a gondolkodás pedig ma is veszélyes.
Magyarország elmúlt évtized béli kisebbségpolitikája, amely ugyan me irányul senki ellen, csak a nemzet szellemi összetartozását hangsúlyozza, sokak számára tüske a köröm alatt. Az emlékezés jogát is szeretnék elvenni tőlünk.
Az a nemzet pedig, amelyik eltörli, elfelejti múltját, nem méltó arra, hogy fennmaradjon. Legyen az Kelet-Európában vagy akár Nyugat-Európában.
Mi egy évtizede felemeltük a fejünket, s hangosan mondjuk, hogy összetartozunk. S nem vagyunk bosszúállók, de nem felejtünk. S megkondítjuk magyarság szerte a harangokat, amelyek emlékeztetnek bennünket arra, hogy mi történt száz éve velünk. S arra a hihetetlen erőfeszítésre, ami árán megmaradtunk.
Tartozunk ennyivel őseinknek.
Böröndi Lajos

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
lassan javul, innét romlás - Háromszázharmincadik nap
  2020-05-30 05:43:59, szombat
 
  Gyakorlatilag egy éve nincs könyvtár Óváron. A felúíjítás, majd a pandémia. Föladnám nyárra Kosztolányi Édes Anna című regényét elolvasásra. Nagyobb feladat a mű beszerzése mint elolvasása. Most senki ne mutogasson a netre: könyvet kell olvasni. A net pótcselekvés. Emlékszem, a Bújdosó könyvet is innét nyomtattam ki, s úgy olvastam.
Az éttermek kinyitottak. Rendben. Egymást tapossuk a piacon. Nem igazán jó. A könyvtárban nem tapossák egymást az emberek, s kötelező maszkkal már régen használhatónak kell lenni.
Én ezt alapszolgáltatásnak tartom,, de nem is nekem kell igazán. A város több ezer középiskolása teljesen elfelejti a könyvet. A kötelező olvasmányokat hogyan kérjem számon?
S ha ki is nyit majd valamikor, hogyan szoknak oda a gyerekek? Jó pár órát kell arra felhasználni, hogy együtt menjünk el. Más megoldás nincsen.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vezettem közel 600 kiométert - Háromszázhuszonkilencedik nap
  2020-05-27 06:53:07, szerda
 
  Tegnap kocsiba ültem, és elvittem Zsókát nővéréhez Jászapátira. Jó volt látni az úton, hogy megindult az élet.Sok autó, ember. Pesten könnyen mentem át.
Egy gyors ebéd, s én jöttem haza. Bundi már várt, izgult, hogy elmentünk. Két dolgot is meg kell írnom Pestnek - az egyik már meg is van -, s holnapra egy írást Mecsérnek Trianonról. Aztán fogászat is lesz. Nekem is jár valami öröm.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nyunnyogós hétvége - Háromszázhuszonnyolcadik nap
  2020-05-25 06:04:03, hétfő
 
  Hogy kezd helyreállni a rend, a kedvem is más. Nem jobb, más. Idehaza voltunk a hét végén is. Befejeztem az érettségi dolgozatok javítását, ma leadom. A szél-járáson is vackoltam, Mezey Laci küldött egy jó movellát, be is szerkesztettem. Feleségem Jászapátira készül, a teendők átgondolása.
Nagyon örültem az esőnek, a kert is egészen más. Ez a kemény víz, amit a föld alól szvattyúzok, csak szinten tartja a növényeket, s a kemény kérget alkot a felszínen a földdel, nem igazán tesz jót. Az eső az igazi.
Azt hiszem meg kellene váltani a világot, de már annyiszor megtették, hogy nekem nyugton kell maradni.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Élettel teli - Háromszázhuszonhetedik
  2020-05-23 06:57:21, szombat
 
  Tegnap délután be kellett szaladni Győrbe a Praktikerbe. Nagy forgalom a pályán, Győrben is rengeteg autó, sok ember az áruházban. Mintha a Holdról visszaérkeztünk volna a Földre. Elindult az élet úkra. Jó volt látni a csöndes uttcák után. De jó volt hazajönni a csöndbe. De ez választott csönd, nem a ránkkényszerített.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Bezárkózás-Nyitottság - Háromszázhuszonhatodik nap
  2020-05-20 15:20:11, szerda
 
  Most nem országokra és politikára gondolok. Úgy látom, Nyugaton a bezárkózás az attitűd. Olyan féle szoros-és laza ember kapcsolatok nincsenek,mint nálunk. A család, a kisközösségek, a baráti társaságok, az érzelmi kontaktusok nem olyanok, mint Kelet-Európában. Jobban magadra vagy hagyva, szabadon. A szabadság fogalma sokszor az önzéssel párosul. Persze ennél bonyolultabb a képlet, hisz a látszat és a valóság keveredik, s népekként is más és más.
A nyitottság persze sérülékenységgel társulhat. Lehet, hogy rosszul látom, és más a német világ és a többi. De van egy brutálisan nagy különbség. Ez a műveltségben, magunk-és mások ismertségében rejlik.Mi ismerjük (jó nagyjából) a körülöttünk élők múltját, jelenét. Ők a sajátjukét sem. Leszámítva az urlakodó elit egy részét, neki kell tudni, mert el kell, hogy fogadtatják felsőbbrendűségét.
Szomorú felismerések ezek. A veszélyeszetettség érzése, tudata erős vékezési mechanizmusokat épít be az életünkbe.
Egyébként ez a humán műveltség fontosságát is jelzi. Például irodalomtanításunkban legalább fele-fele magyar és világirodalom. Ez valahol helyes, ha lázadozok is ellene.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Fény az alagút végén - Háromszázhuszonötödik nap
  2020-05-17 19:15:05, vasárnap
 
  Kérdőjel kellene a végére. Magamtól kérdezem: mindent ott folytatnék, ahol abbahagytam? Másoktól: a kontinens jövőjével kapcsolatban lesznek-e fölismerések?
Ez utóbbi: bőrünket sértik a minket ócsárló támadások Nyugatról. Azt hittem én is, hogy a huszadik század végén az értelem, a fölismerés és a békesség ideje jön. Nem tudtam, hogy a nyugati politikai elit nagy részének fogalma sincs a történelemről, nem vont le tanulságokat saját múltjából. Gyarmati gondolkodásától nem tud megszabadulni. Ez keserű felismerés. Nekünk is ki kellene mászni a sértettség lövészárkaiból. Az jó, hogy itt, Közép-Európában az együttműködés útja látszik járhatónak. Mos a Visegrádi-csoportra gondolok. Erről nem szabadna letérnünk, hiszen együtt fogunk élni a jövőben is. Én még egy perszonáluniót is el tudnék képzelni, de az eddigi vívmányok megőrzését mindenképp. Ebbe tartozna bele Ausztria is, így megszabadulna kisebbségi érzéseitől a németekkel szemben. Kiegyensúlyozó szerepe lenne.
A nagy Unió más dolog. Szövetségeseink száma nem sok, ránk fenekedőké sokkal több. Nem jó felismerni, hogy a demokrácia ma a nyugati politika által az igazán veszélyeztetett. Az értelmiség árulása egyszeri volt, ezt hittük a 20. század elején. Ma már tudjuk, hogy nem. A magyar értelmiség sincsen ebből a szempontból jobb helyzetben.
A belső viszonyokról majd később, Az viszont biztos, hogy Európa nagy veszélyben van.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Remélem - Háromszázhuszonnegyedik nap
  2020-05-17 11:42:39, vasárnap
 
  Azt, hogy a zár feloldása olyan gyors lesz, amilyen gyors volt elrekesztésünk a világtól. Bár a hatalom - mellékes, hogy hol - szeret hatalmaskodni. Fontos lenni, s nehezen ad fel felismeréséből. Azt hszem, hogy most azért is igyekeznek lazítani, mert az embereknek elegük van a nem láthatótól félni, s mert végül szeretnének szabadon élni.
Már írtam: emberi kapcsolatok nélkül értelmetlen minden, ha nem látszik az értelme a több hónapos bezártságnak, lázadás lesz. Mi ölelkezős fajták vagyunk - szerencsére. Kezet fogósak.
Örülnék, ha megúsztuk volna ennyivel.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Sikerült - Háromszázhuszonharmadik nap
  2020-05-16 14:01:22, szombat
 
  Ma volt a nagy nap, kilenckor fogorvos. Levágtak a felső fogsor mindkét oldaláról egy kicsit, s kihúzták az alatta levő három fogat, s kaptam egy kis csontpótlást, majd összevarrtak. Alig éreztem kellemetlenségen kívül mást, pedig ez kis műtét volt. Most gyógyulgatok, de érzem, hogy a mai nap után jobbak jönnek. Kellett már, bár fájni nem fájt a fogam, de tudtam, hogy nincsen rendben minden.
Véglegesítem az érettségi dolgozatokat, s ma örömmel láttam, hogy van egy 91 pontos is. Volt értelme.
Neki kell látni dolgozni is, a régi naplójegyzeteket rendezem össze, s nekiláttam a szél-járásnak is. Versen mostanában babrálok eleget. S a kötetet is postázgatom.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Jól indult - Háromszázhuszonkettedik nap
  2020-05-15 07:53:11, péntek
 
  Hajnali esőkopogásra ébredtem. Végre. Kevéske csurgott össze, de a kerten látszik. Ezzel a kemény vízzel csak szinten tartom egy ideig.
Tegnap fogászat, felmérés a röntgen után. SZép napok jönnek. Bukszaapasztók, s lesz miért sajnálnom magamat. Holnap kilenckor kezdik feldarabolásomat.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/290 oldal   Bejegyzések száma: 2893 
2020.05 2020. Június 2020.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1 db bejegyzés
e év: 88 db bejegyzés
Összes: 2894 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 69
  • e Hét: 836
  • e Hónap: 598
  • e Év: 74460
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.