Regisztráció  Belépés
schuro.blog.xfree.hu
Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem. schuro ...
2011.11.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1098 oldal   Bejegyzések száma: 10977 
A számik
  2018-02-25 08:48:41, vasárnap
 
  A számik (sámit, sámi, saami) vagy lappok a Lappföld (Sápmi, Sábme, Saemie) nevű terület finnugor nyelvű bennszülött lakói. Földjük a mai Finnország, Norvégia, Svédország és Oroszország (Kola-félsziget) területein helyezkedik el. Hagyományos szállásterületük nagyjából akkora, mint a mai Svédország, de szétszórtan élnek, és nincsenek többen százezernél.

Számi család a 19. század végén
A lappok soha nem alkottak önálló államot, ma is négy ország területén él az összesen kb. 80.000 számi. Norvégiában élnek a legtöbben (50.000), Svédországban (20.000), Finnországban (6.000) és Oroszországban (2.000) a legkevesebben. Nyelvüket, ami 9 külön nyelvjárásra osztható, a viszontagságos történelmük, és a hatalmas távolságok (400.000 km2) miatt már csak 35%-uk beszéli.

Számi település, a 20. század elején
Lapp néven Svédországban és Finnországban ismerték őket, és ez a név terjedt el a legtöbb európai nyelvben. Ők maguk azonban sohasem használták ezt a nevet és sámit vagy sábmelas ("számi testvér") néven emlegetik saját magukat.

Számi férfi lányával, a 20. század elején
Mivel a számik az utolsó nomadizáló nép Európában, így egészen az 1600-as évek végéig jellemző volt rájuk a halászó-vadászó életmód, majd ezt követően leginkább már csak réntartással foglalkoznak. A nagycsordás réntartók minden évben tavasszal elindulnak északra a csordájukkal a tengerhez, ahol kevesebb a szúnyog és hűvösebb az idő. Ősszel ismét útra keltek a szárazföld belsejébe, vissza a téli szálláshelyeikre, ahol megtörtént a rénszarvasok szétválogatása, és ekkor vágták le a már téli bundát növesztett meghízott állatokat.

Számi település, a 20. század elején
A számik ősi éneke a joik/yoik, amely főleg az előadásmódot szabja meg, csak közvetlen hallás után lehet megismerni, a megszokott ötvonalas kottarendszerbe való rögzítése nem lehetséges. Ez egy olyan hangképzési technikát igényel, amelyet kívülállónak szinte lehetetlen elsajátítani, ezért az autentikus énekesek hangját sok-sok hangszalag őrzi.

Számi család, a 20. század elején
Lappföldet az év jelentős részében hó borítja, így ennek megfelelően alakították ki közlekedési eszközeiket is. Gyalogláshoz rövid, fenyőből készült sílécet használtak, amelyet prémmel borítottak be és egy botot. Meredek emelkedőn a szőrme kiválóan alkalmas, hogy megtapadjon a hóban és megakadályozza a visszacsúszást. Hosszabb utakra már csónakformájú szánokkal közlekedtek. Ezeknek három típusuk van: teherhordó, személyszállító, amely kisebb volt és rendelkezett háttámlával, hogy a nők a gyermekeikkel kényelmesebben utazhassanak, valamint a szent szán. Ez utóbbin tárolták rituális eszközeiket, bálványaikat.

Számi pásztorok Murmansk régió, 1981
Társadalmuk alapja a siida, azaz a családok közössége. Egy adott siida, csak egy bizonyos területen vándorolhatott, vadászhatott, halászhatott és tilos volt áttérni a másik család területére. A házasságokról a szülők döntöttek és döntésben leginkább a rénállomány nagysága játszott fontos szerepet. Minden csecsemő kapott szüleitől pár rént, így mire felnőtt korba értek, azok szaporulata képezte hozományukat.

Rénszarvasok Lovozero faluban, 1970
Otthonuk olyan piramis formájú sátor, amely kerek vagy négyszögletes alapú és könnyen felállítható. Ágak és rénszarvasprémek képezték az alapzatot. A nyílt tűzhely a sátor közepén állt, felette a lógott a bogrács. A bejárattal szemben alakították ki a szent sarkot, míg a bal oldalon volt a nők és a gyermekek helye, addig a jobb oldalon a férfiak tartózkodtak. Tipikus téli szállástípus az egyosztatú boronaház. Északon négy- és nyolcszög alapú kunyhók voltak a jellemzőbbek. Jellegzetes gazdasági épülettípusuk a négy lábra épített apró boronaház, amely kamraként funkcionált.

Számi család, a 20. század elején
Viseletük mind a férfi, mind a női, egyenes szabású, posztóból készült ing, piros és sárga díszítéssel. Férfiak bőrövvel fogták össze, amelyen a pukko, a vadászkés, egy bőrzacskó, amelyben a pénzt tárolták, egy tűzrakó eszközök tárolására alkalmas négyszögletes táska és egy rézkarika lógott. Alsóruhát egyikük nem sem hordott. A férfiak bőrnadrágot, míg a nők színes szoknyát vettek alulra. Hideg téli napokon bebújós bundát húztak, szőrével kifelé. Igen fontos öltözék volt a férfiaknál a "négyszélsapka", a nőknél a színes fejpánt, amely viselőjükről elárulta családi állapotát és vagyoni helyzetét is. Cipőként alacsony szárú bőr vagy prém lábbelit hordtak, télen ellenben hosszú, combközépig érő, szénával bélelt prémcsizmát viseltek.

Számi férfiak, a 20. század elején
Manapság már egyre kevesebb család foglalkozik réntartással. Norvégiában, hogy támogassák a lappok életformáját, kizárólagos privilégiumot élveznek, így csak ők foglalkozhatnak rénszarvastenyésztéssel. Finnország, Svédország és Norvégia között szabadon vándorolhatnak.

A Számi Népi Kórus tagjai, 1972
Életformájuk mára meglehetősen hasonlít a nyugati emberéhez. Házakban élnek, a finn oldalon ingyenes internet-hozzáférésük van, és rénhúzta szán helyett motoros szánon közlekednek. A Számi Parlament és a Számi Tanács foglalkozik politikai és kulturális érdekeikkel.

A kis Volodya Valiev és a kutyája, Druzhok.
Egy rénszarvas pásztor Lovozero utcáján, 1972
Kézimunkázó Számi nők, 1959
Számi gyerekek 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Elhunyt Tahi Tóth László
  2018-02-22 20:20:32, csütörtök
 
  Elhunyt Tahi Tóth László, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, szinkronszínész, érdemes és kiváló művész. A színész halálhírét a Vígszínház közölte a nyilvánossággal a Facebookon.

Tahi Tóth László családja és a Vígszínház társulata mély fájdalommal és megtört szívvel tudatja, hogy Tahi Tóth László, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, kollégánk és barátunk türelemmel és méltósággal viselt betegség után életének 75. évében elhunyt. Emlékezetes és felejthetetlen alakításait, tehetségét, életszeretetét örökre szívünkben őrizzük.

Tahi Tóth Lászlót a Vígszínház saját halottjának tekinti, temetéséről később adunk tájékoztatást.

Tahi Tóth még tavaly január végén lett rosszul egy színházi előadás közben. Végigjátszotta a darabot, utána azonnal kórházba szállították, ahol később agyműtéte volt. A műtét utáni rehabilitációja fél évig tartott, és csaknem kilenc hónapos kihagyás után, októberben tért vissza a színpadra.
Tahi Tóth László (Budapest, 1944. január 23. - Budapest, 2018. február 22.) Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész.

Általános iskolai tanulmányait a XII. kerületi Tanítóképző gyakorlóiskolában, majd a Márvány utcai általános iskolában (1950-1958) végezte. 1958-1962 között a Képző- és Iparművészeti Gimnázium tanulója volt. 1966-ban végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát (1962-1966 között volt hallgatója), és azóta a Vígszínház tagja. Színdarabok mellett számos filmben és tévéjátékban szerepelt.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Élve temették el a brazil nőt
  2018-02-20 16:04:48, kedd
 
  Családja szerint tévedésből élve temettek el egy 37 éves nőt egy brazil kisvárosban, miután egy kórházban hibásan halottnak nyilvánították - jelentette a helyi sajtó. A beszámolók szerint Rosangela Almeida dos Santos 11 napon át hevert a betonból készült sírba helyezett koporsóban, és kétségbeesve próbált kiszabadulni. A nő már nem volt életben, amikor rokonai kiemelték a sírból.
Dos Santost előző hét pénteken ásták ki családtagjai, miután a Riachao das Neves városában található Senhora Santana temető közelében élő emberek jelezték nekik, hogy sikolyokat, valamint dörömbölés hangjait lehet hallani a sírból.
Egy nő a G1 televíziónak elmondta: a sír előtt állt, amikor onnan dörömbölést hallott. Először azt hitte, a temetőben játszó gyerekek viccelődnek vele, de utána két apró sikolyt is hallott. A beszámolók szerint több száz ember volt jelen, amikor a rokonok kiásták a nőt, és sokan tanúsítják, hogy a holttest még meleg volt, amikor kiszedték a koporsóból.
A családtagok elmondása szerint a nő kezén és fején olyan sérülések voltak, amik még nem voltak meg, amikor eltemették. A leszögelt koporsó fedelén karcolások és vérfoltok voltak, valamint meg volt lazulva, mintha belülről megemelte volna a szabadulni vágyó nő. Ráadásul a nő teste nem abban a helyzetben volt, mint amikor eltemették, és orrából és füléből ki voltak esve az oda berakott vattapamacsok.
A nőt január 28-án nyilvánították halottá a Barreiras városában található Hospital do Oeste kórházban. A nőt nagyjából egy héttel korábban vitté be rokonai, mert elájult. A halotti bizonyítvány szerint vérmérgezésben halt meg, miután két szívrohamot is kapott. A rendőrség nyomozást indított az ügyben. A kórház egyelőre csak annyit közölt, hogy együttműködnek a hatóságokkal.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A dél-koreai pénisz park a sláger a turisták körében.
  2018-02-20 16:03:36, kedd
 
  A dél-koreai pénisz park a sláger a téli olimpiára érkező turisták körében.

A Haesindang Park, vagy ahogy a legtöbben ismerik Pénisz Park Dél-Koreában található, nem messze a téli olimpiának otthont adó PyeongChang város mellett. Az ötkarikás játékoknak köszönhetően hatalmasat nőtt a látogatottsága, a sportolók mellett ugyanis a kizárólag fallikus szimbólumokat ábrázoló fa szobrokkal teleszórt parkot is lecsekkolják a turisták.

A gigászi és aprócska falloszok a termékenységnek állítanak emléket, köszönhetően egy népszerű legendának. A történet szerint egy szűz lány életét vesztette egy vihar során, miközben a barátja tengeri hínárt gyűjtött a sziklákról. A legenda úgy szól, hogy a helyi falu halászai ezután nem tudtak több halat fogni, egészen addig míg az egyik halász bele nem élvezett a vízbe. Az álló péniszek tehát a halott szűznek állítanak emléket, nem pedig a helyiek perverziójának, hisz Dél-Korea sereghajtó a fejlett országok termékenységét tekintve. A Pénisz Parkot közel 50 műalkotás gazdagítja, egy szobor pedig a vízbe fúlt lányról is megemlékezik. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy nő medált csináltatott levágott ujjából
  2018-02-20 15:58:59, kedd
 
  Bizarr dolgokat művel a 30 éves Angliában élő Torz Reynolds: amellett, hogy az egész test ki van tetoválva és jónéhány piercinget is visel, egyszer csak gondolt egyet és levágta a kisujját. Tette mindent azért, hogy aztán nyakláncként hordhassa a lenyisszantott testrészt. Az ujjat egy évre mélyhűtőbe tette, majd ékszert csináltatott belőle. Úgy véli, nagyon cuki.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
5 éves kislány Nepál új istennője.
  2018-02-16 21:59:47, péntek
 
  Nihira Bajracharya 2018. február 5-én választott Nepál új istennője.
Az 5 éves Nihira Bajracharya-át négy lány közül választották ki arra, hogy Durga istennő földi manifesztációja, azaz megnyilatkozása legyen. Ez úgy működik, hogy Nepál több városában is kiválasztanak egy serdülőkor előtt álló kislányt, akire a hinduk és a buddhisták is Durga istennő földi reinkarnációjaként, azaz kumariként tekintenek. Ez az "élő istennő" státusz, a kiválasztástól az első menzeszig tart. Úgy hiszik, amikor egy kumári menstruálni kezd, Durga istennő elhagyja a testét, és ezzel az istennői pozíciója véget ér. Ekkor újabb kislányt kutatnak fel, akibe az istennő költözött.
A hindu papok napokon át tanulmányozták a jelölt gyerekek horoszkópját, vizsgálták alkatukat. Az élő istennőnek ugyanis hibátlannak kell lennie, ezért a világtól elzártan él a palotatemplomban.
Csak a fontos vallási ünnepeken léphet ki a templomból, hiszen a nepáli kumárik nem játszhatnak a szabadban. Sőt a beiktatást követően lábai nem érinthetik a földet, ezért gyaloghintón vagy ölben hordozzák. A kumárit a gonosz elleni védelmezőnek, szerencsehozónak tartják, nem érintkezhetnek tisztátalan nőkkel. Mikor Nihira Bajracharya megérkezik a templomba, az eddigi élő istennő, a 10 éves Yunika Bajracharya családja és hívei körében távozik a palota hátsó ajtaján keresztül.

A hagyomány legalább ezeréves: Dél-Ázsiában a hinduk és a buddhisták már a 10. században gyermekek előtt hódoltak rituális keretek között. Isteninek tekintették a kiválasztottakat, különleges képességeket tulajdonítottak nekik. Úgy hitték, az isteni gyermek kapcsolatba tud kerülni az égi hatalmakkal, és - ez kivált fontos volt az uralkodók számára - a jövőbe látáshoz.
Századok múltán az India peremén élő népek, Kasmír, Asszám, Bengál, Tamil Nadu és Nepál lakói is átvették a hagyományt, de ők már a női energiát, a saktít állították hitük középpontjába. Imáikkal, szertartásaikkal egyfajta misztikus, tantrikus állapotba igyekeztek jutni, amelyben kitágult, mindent átfogó tudatukkal természetfeletti lénnyé magasztosulhatnak.
Egyedül a nepáli hegyek között gyökerezett meg a kumárik kultusza, csak ezen a tájon öveznek serdületlen lányokat istennőnek kijáró hódolattal (kumári nepáli nyelven annyit jelent: "szűz leány").
A buddhista hitet követő nevárok a legfőbb istennő, Vadzsradéví megtestesítőjeként, a hinduk pedig Durgá istennő, vagy ahogy Nepálban nevezik, Taledzsu földi másaként tisztelik a kumárinak választott kislányt.
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
A nő 20 évig napi 30 doboz Coca-Cola-t ivott
  2018-02-15 22:01:53, csütörtök
 
  Donna Gunner 51 éves angol nő 20 évig napi 30 doboz 330 ml-es Coca-Cola-t ivott, 1 kilogramm cukrot és 4170 kcal-t vitt be a szervezetébe naponta. A két évtized alatt 69 ezer dollárt költött csak kólára.
Jó esetben az átlagos emberi szervezet beéri napi 2000 kalóriával, nos neki ezt csak kólával sikerült megdupláznia. Már csak ez elég durva, de húsz év hosszú idő, elképesztő belegondolni, de a nő hetente 70 litert fogyasztott el.
Egy idő után 2-es típusú diabéteszt diagnosztizáltak nála, de ekkor már, ha nem ivott, konkrétan elvonási tünetei voltak: remegett, fájt a feje és kínozta a vágy. Amikor ilyen, kétségbeejtő helyzetbe került, a leszokás mellett döntött.
Csökkenteni kezdte a bevitt mennyiséget, majd abbahagyta teljesen a fogyasztását. Ezzel párhuzamosan edzeni kezdett, és diétázott a betegségének megfelelően. Ma már nem kell gyógyszert szednie a cukorbetegsége miatt, és le is fogyott.
Ha valaki rászokik a naponkénti cola fogyasztásra, annak csak erőfeszítések árán sikerül leszokni, ugyanúgy mint bármely más élvezeti cikkről.
Koffein tartalma 13mg/dl, tehát a 2 decis cola 26mg, míg 1 liter 130 mg koffeint tartalmaz. Ez megfelel 2,5 - 3 presszókávénak, vagy 3 dl hosszúkávénak. Egy átlagos tizenéves gyerek naponta tehát megiszik 3-5 presszókávényi koffeint! 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A fiatal pár világot akart látni, 20 perc alatt elveszett mi
  2018-02-14 21:38:14, szerda
 
  A fiatal pár világot akart látni, 20 perc alatt elveszett minden

Egy fiatal párnak, a 24 éves Nikki Walsh-nak, és 26 éves barátjának, Tanner Broadwell-nak elege lett mindenből és úgy döntöttek, hónuk alá kapják 2 éves kutyájukat, Remy-t és világgá mennek. Szimpatikus terv, szó se róla. Azt gondolták, nagyon helyesen, hogy ők még fiatalok, nem kéne azonnal beállni a taposómalomba, hanem jár még nekik a YOLO előtte. Így hát eladták, amilyük csak volt, és vettek egy hajót, hogy azzal járják be a világot.
Nikki Walsh és Tanner tényleg eladták mindenüket: a bútoraikat, az autójukat, összes értéküket és vettek egy 49 éves hajót, amivel útnak indultak. A cél a Karib-térség volt első körben.
Beszerezték a készleteiket, feltankoltak, majd útnak indultak. Csakhogy semmi gyakorlatuk nem volt a hajózásban, így 2 nap után, amikor a John's Pass csatornához értek, a hajó megfeneklett egy homokzátonyon. Az utazás véget ért, legalábbis átmenetileg.
Magukhoz vették a ruháikat, a dokumentumaikat, és a kutyájuk kedvenc játékait, majd leszálltak a pórul járt hajóról. Maradt 90 dollárjuk, és más semmi. Nincs se munkahelyük, se hajóbiztosításuk. A GoFundMe-n indítottak gyűjtést, hogy a hajójukat leemelhessék a homokpadról. 10 ezer dollárra van szükségük, hogy az útjukat folytatni tudják, ebből 6700 dollár a hajó partra vontatása. Vagy egy új hajót kell venniük.
A pórul járt párosnak már páran segítettek, de messze még a cél, remélik, a kezdeti nehézség után minden rendben lesz, és folytatni tudják azt, amit még el sem kezdtek, a nagy utazást a vizeken.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Megkezdődött a XXIII. téli olimpia
  2018-02-13 20:51:21, kedd
 
  Megkezdődött a XXIII. téli olimpia pénteken a dél-koreai Phjongcshangban: a február 25-ig tartó játékokat hivatalosan Mun Dzse In dél-koreai államfő nyitotta meg.

(Photo by Brendan Smialowski):
A rendező ország történetét bemutató zenés, táncos műsor után került sor a résztvevő országok csapatainak bevonulására 35 ezer néző előtt. A stadionba - a dél-koreai ábécé alapján - 89.-ként érkező magyar küldöttség nemzeti zászlaját a gyorskorcsolyázó Nagy Konrád vitte.

(Fotó: Kirill Kudryavtsev):
A 92 nemzet közül a hagyományoknak megfelelően az első helyen ezúttal is Görögország sportolói vonultak fel, a sort pedig a házigazda Dél-Korea, valamint Észak-Korea közös bevonulása zárta. Sportolóik a Koreai-félszigetet ábrázoló, egységet kifejező zászló alatt érkeztek, a lobogót két sportoló - egy észak- és egy dél-koreai résztvevő - közösen vitte.

(Fotó: Jae C. Hong):
Érdekes színfolt volt Tonga zászlóvivője, az ezúttal sífutásban induló Pita Taufatofua, aki a fagypont alatti hőmérséklet ellenére félmeztelenül menetelt. A 34 éves sportoló a 2016-os riói olimpián is zászlóvivő volt, Brazíliában tekvondóban versenyzett.

(Fotó: Sean M. Haffey):
Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökének köszöntő beszédét követően Mun Dzse In dél-koreai államfő nyitotta meg hivatalosan a játékokat.

(Fotó: Wang Zhao):
Az olimpiai zászló érkezése és az olimpiai eskü elhangzása után a stadionban az olimpiai lángot a koreai közös női jégkorongcsapat két tagja vitte fel a fáklyához, ahol Kim Ju Na, Dél-Korea első műkorcsolyázó olimpiai bajnoka lobbantotta fel a lángot.

(Fotó: Toby Melville):
Phjongcshangban rekordot jelentő 92 ország 2925 versenyzője - köztük 19 magyar - indul. Az országban tapasztalt doppinghelyzet miatt Oroszországból 168 versenyző vehet részt, "Olimpiai Sportoló Oroszországból" (OAR) megnevezéssel a játékokon.

(Fotó: Mark Ralston):
Az ötkarikás eseményen 15 sportág 102 versenyszámában avatnak győztest.

(Fotó: Ian MacNicol):
A látványos megnyitót részben beárnyékolta, hogy a stadionban nem működött a wifi, s ez alaposan megnehezítette az újságírók és fotósok munkáját. A szervezők tájékoztatása szerint a teljes network-hálózat összeomlott, ami a játékok minden helyszínét érintette.

(Fotó: Michael Sohn):
Hwang Su Mi (Fotó: Kirill Kudryavtsev):
(Fotó: Jae C. Hong):
(Fotó: Christophe Ena):
A Kazahsztán csapat. (Fotó: Rob Schumacher):
Phjongcshang, 2018. február 9. Nagy Konrád viszi Magyarország zászlaját bevonuláskor a phjongcshangi téli olimpia megnyitóján az olimpiai stadionban 2018. február 9-én. (MTI/AP /Jae C. Hong)
(Fotó: Jae C. Hong):
(Fotó: Matthias Hangst):
(Fotó: Petr David Josek):
(Fotó: Matthias Schrader):


Kim Juna meggyújtja az olimpiai lángot. (Fotó: Franck Fife):
A Pyeongchang-i Olimpiai Játékok 2018. február 9. és 25. között kerülnek megrendezésre.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Modellkedik a fekete szülők albinó fia
  2018-02-12 21:57:09, hétfő
 
  A Londonban élő modell, Leo Jonah albínóként látta meg a napvilágot. Leo testvérei is albinizmussal születtek. Talán mondani sem kell, hogy gyerekkoruk nem volt egy leányálom, rengetegen csúfolták őket bőrszínük miatt. Családjuk volt az első színes bőrű família a környéken, de még emellett a gyerekek albínók is voltak: a csúfolódás, beszólogatás állandó kísérőjük volt. A 22 éves férfi ma már keresett modell, és másoknak is igyekszik segíteni önmaguk elfogadásában. Veleszületett betegsége miatt ugyan nagyon küzdelmes gyermekkora volt, felnőttként az élet most kárpótolja a sok megpróbáltatásért. Nem tartott sokáig, amíg a különleges, szabálytalan szépségideálokra fogékony divatipar felfigyelt rá, és Leót azóta számos modellügynökség foglalkoztatja. Fotózták már a Vogue orosz kiadásába, szerepelt számos videoklipben, a London Fashion Week kifutójának is rendszeres vendége.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1098 oldal   Bejegyzések száma: 10977 
2018.01 2018. Február 2018.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 123 db bejegyzés
e év: 259 db bejegyzés
Összes: 37439 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 776
  • e Hét: 15242
  • e Hónap: 361864
  • e Év: 841433
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.