Belépés
snbela44.blog.xfree.hu
Éld az életet! Sarkady-Nagy Béla
1944.02.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 34 
mint minden . . .
  2017-11-08 12:07:07, szerda
 
  Link << Nagyot drágult a kötelező biztosítás  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szuper
  2017-11-03 23:12:22, péntek
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szép . . .
  2017-09-29 18:00:21, péntek
 
  Link << 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Budapesten . . .
  2017-09-18 07:18:54, hétfő
 
  . . . számos csodálatra érdemes épület akad. Éppen ezért nehéz a kedvencekről listát készíteni, ám muszáj valamilyen módon szelektálni, mert száz elemből álló összeállítást senki sem olvasna végig. Így került csupán 21 épület az alábbi, meglehetősen szubjektív listára. Arra azért kíváncsiak vagyunk, ti mivel bővítenétek.

A Thonet-ház

A Váci utca 11-es szám alatt áll a Lechner Ödön keze nyomát viselő épület. Az 1880-as évek végén épült. A magyarországi szecesszió egyik csodaszép példája. A három emeletes, plusz padlásteres ház egyik érdekessége, hogy Zsolnay burkolólapokkal fedték, a másik, hogy a díszítéshez kovácsoltvas erkélyrácsokat is használtak. A harmadik pedig az, hogy Lechner Ödön reneszánsz és gótikus stílust idéző elemekkel ékítette a házat, például növényi indákkal.
A csodaszép ház homlokzata - Héder Imre fotója

2. A Szent István bazilika

Fantasztikus a története! Helyén a 18. században a Hecc színház (Hetz-Theater) állt. A Lipótváros egyik gazdag polgára, Zitterbarth János azonban kis, ideiglenes templomot építtetett ide. Később felmerült az igény, hogy Lipótvárosnak saját, komoly plébániatemploma legyen, végül az 1838-as nagy árvíz szolgáltatott indokot az építésre. A mai Szent István tér közepe ugyanis kis, természetes kiemelkedés volt, ahol több száz pesti polgár talált menedékre a katasztrófa idején. Az árvíz túlélői fogadalmi adományokkal támogatták a templomépítést.

Hild József tervei alapján kezdték a később igen problémásnak bizonyult építkezést 1851-ben. Hild halála után Ybl Miklós folytatta a munkát. Végül Ybl halálát követően Kauser József irányításával fejezték be a bazilika építését, 1905-ben. Ma Budapest egyik legtöbbet fotózott épülete.Fotó: Huszár Boglárka

3. Gül Baba türbéje

A 16. században síremlékként felhúzott épület körül annak idején kolostor is állt. A síremléket a török hódoltság után kápolnává alakították, majd a jezsuita rend feloszlatás (1790) után magánház lett. A 19. századtól azonban már muszlim zarándokhely volt. A második világháború előtt furfangos módon körbeépíttette a villájával Wagner Lajos, így a türbe ki sem látszott. Viszont Budapest ostromakor pontosan ez védte meg az épületet a pusztulástól, míg a villa romba dőlt. 2017 végéig kell várnunk arra, hogy újra láthassuk Gül Baba türbéjét, mivel most még folyik a felújítás.

4. A 4-es metró megállója a Bikás parknál

Nekünk nagyon tetszik ez az állomás, akármikor járunk erre, minden alkalommal megcsodáljuk az üvegtetőt.

5. A Mátyás-templom

A tatárjárás után kezdték építeni. A háromhajós, tornyos bazilika 1269-re lett kész. A templom egyik legizgalmasabb faragványát, a Mária-kaput 1370 után készítették - több évszázadot is átvészelt, ma is áll. A 14. század második felében gótikus stílusban építették át a templomot, majd Mátyás uralkodása alatt, a 15. században készült el a gyönyörű délnyugati harangtorony. Ez a felújítások és a 19. századi kőcsere ellenére máig őrzi eredeti formáját.

A hódoltság alatt mecsetként használták, a törökök kiűzése után barokk stílusban építették át. Az 1723-as nagy budai tűzvészben leégett, végül 1873-ban Ferenc József rendelte el a templom felújítását. A felújítást Schulek Frigyes vezette, a belső terek kialakításáért Lotz Károly és Székely Bertalan felelt.

Fotó: Mervai Márk

6. Zugligeti állomás

Az 1880-as években emelt kecses fa-tégla vegyes szerkezetű indóházat az 1920-as években alakították át: a faoszlopos peront beépítették. 1977-ben került a kerületi tanácshoz, majd a rendszerváltás után az önkormányzathoz. Többféle terv született a kecses épület hasznosítására, ennek ellenére évtizedekig állt üresen, málladozva. Most megkezdték a felújítását. A látványtervek szerint pazar külseje lesz, és a környezetét is rendbe teszik.

7. A víztorony a Margitszigeten

1911-ben épült, az akkor még forradalmi újításnak számító vasbetonból. Eredetileg is kettős funkciója volt: víztoronyként és kilátóként is szolgált. A 2000-as évekre elhanyagolt állapotba került, végül felújították, 2013-ra készültek el vele. Ma kiállító terem is működik az épületben.Fotó: Mervai Márk

8. A Műcsarnok

1895-96-ra, a honfoglalás 1000 éves évfordulójának ünnepségeire készült el Schickedanz Albert műépítész tervei szerint Herzog Fülöp Ferenc közreműködésével. A bazilikáéhoz hasonló alaprajzú, neoklasszicista stílusú épület ma is szemet gyönyörködtető. A 20. században pedig érdekes műalkotással bővült: Az orommezőt 1941-től Haranghy Jenő "Szent István a művészetek pártfogója" című mozaikja díszíti.
Fotó: Hlinka Zsolt

9. Nyugati Pályaudvar

Gustav Eiffel cége tervezte, 1877-ben adták át. Ma is impozáns, mégis légiesnek tűnő vasszerkezete újdonságnak számított abban az időben.

Fotó: Bódis Krisztián

10. A városmajori templom

A modern építészet egyik legszebb budapesti példája a Jézus Szíve Plébániatemplom. Árkay Aladár és Árkay Béla munkáját az 1920-as években kezdték építeni. 1933-ban szentelték fel. Érdekessége, hogy mivel ezen a területen húzódott a már befedett Ördög-árok, a harangtornyot a templomépülettől távolabb kellett felépíteni. Az épületet a kor neves, haladó művészei dekorálták: Molnár C. Pál, Aba-Novák Vilmos, Árkayné Sztehlo Lili, Pátzay Pál.

varosmajor_templom Fotó: Civertan Stúdió

11. A Fővám téri vásárcsarnok

A Központi Vásárcsarnokot 1897. február 15-én adták át, majd 80 évvel később, 1977-ben nyilvánították műemlékké. Építése városrendezési és modernizációs törekvések eredménye volt. A 19. század végén ugyanis Budapest városának vezetése arra törekedett, hogy a kis, utcai piacok helyett legyenek korszerű, szellős, tisztán tartható és főleg: fedett piaccsarnokok. Addig ugyanis a rakparton, köztereken rakodtak ki az árusok. Ennek a modernizációs szellemnek köszönhető az első korszerű vásárcsarnok a Fővám téren, Pecz Samu tervei alapján, a tetőn Zsolnay kerámiákkal. Ezt a csarnokot továbbiak építése követte: A Bomba téri, vagyis a mai Batthyány téri, a Hold utcai, a Hunyadi téri, a Rákóczi téri, a Klauzál téri.

12. A Zeneakadémia

Órákig lehet benne gyönyörködni és felfedezni azt a rengeteg motívumot és szimbólumot, amellyel az épületet kívül és belül díszítették. Bár az intézményt 1875-ben alapították, a neki helyt adó épület "csak" 1907-ben készült el Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján. A homlokzaton látható kő és bronz szobrokat Stróbl Alajos, Telcs Ede, Szabó Antal, Maróti Géza és Senyei Károly készítette. Az üvegablakokat Róth Miksa készítette, a belső terek festményei Körösfői Kriesch Aladár munkái. A 2013-ra felújított épület nívódíjat kapott és világszerte sok csodálója akad.

Darabos György fotója

13. Az Erzsébet-kilátó

Budapest egyik legmagasabb pontján, a János-hegyen építették fel. Schulek Frigyes - a Halászbástya alkotója és a Mátyás-templom felújításának vezetője - tervezte kör alaprajzú, neoromán stílusú épületet.

14. A Gresham-palota

Az 1906-ban átadott szecessziós épület a főváros egyik ékköve, és a turisták által is az egyik legszebbnek tartott szálloda.

palotaFotó: Mervai Márk

15. A Boldog Salkaházi Sára Plébánia

A letisztult külsejű, egyszerűségében fenséges templomépületet 30 méter magas tornyával 2008-ban szentelték fel a XV. kerületeben. A második világháború egyik mártírjának, a boldoggá avatott Salkaházi Sárának a tiszteletére kapta a nevét. Salkaházi Sára katolikus szerzetesnővért társával, Bernovits Vilmával együtt a nyilasok lőtték a Dunába, mert zsidókat bújtattak.15_ker Fotó: Civertan Stúdió

16. A Mai Manó ház

A Nagymező utcai ház Mai Manó császári és királyi udvari fényképészé volt. A gazdagon díszített neoreneszánsz homlokzatot Zsolnay pirogránit burkolattal látták el. Bár az épület kívülről csak három emeletesnek látszik, ennél több bejárható emeletet rejt magában. A Mai Manó Ház helyén a 20. században a kor talán leghíresebb szórakozóhelye, az Arizona mulató működött. Ma a Magyar Fotográfusok Háza.Fotó: Kardos Ildikó

17. A Várkert Bazár

Ybl Miklós tervei szerint épült 1875 és 1883 között neoreneszánsz stílusban, a Várkert Duna felőli lezárásaképpen.

Árkádsorai egykor üzletekkel voltak tele. 1883-tól 1888-ig az északi szárnyában működött a Budai nőipari tanműhely, 1890-től 1895-ig pedig a Történeti Arcképcsarnok volt itt látható. Az 1890/91-es tanévtől 1918-ig női festőiskola kapott helyet az épületben.

Az épületben működött 1961 és 1984 között a Budai Ifjúsági Park, ahol rengeteg hazai zenekar lépett fel. Az Ifipark Budapest egyik kultikus szórakozóhelye volt. Az 1980-as években egyre rosszabb állapotba került az épület, ezért bezárták. Sokáig nem történt vele semmi, a 2000-es évek elejére már borzasztóan lepusztult. 2013-ban indult a felújítás, 2014-ben adták át.

varkertbazar2


Fotó: Nagy Szabolcs

18. A Művészetek Palotája

A 2000-es évek elején épült, 2005-ben átadott épület először nem tetszett. Akkor fogott meg igazán, amikor pár alkalommal koncertekre jöttem. Tényleg lenyűgözött a méreteivel, a belső kialakításával, a nagy koncertteremmel és azzal, ahogyan éjszaka fest, kivilágítva. Most már nagyon szépnek látom.
1600x400_IMG_1124Fotó: Müpa

19. A New York Kávéház

A New York Plaotát Hauszmann Alajos tervezte Arányi Miksa felkérésére. Az épület egy biztosítótársaság székháza volt, de a földszintjén a 19. század végétől pompásan berendezett kávéház működött. A kávéház legendás hely volt, többször is írtunk róla. És a mi a legfontosabb: a világ egyik legszebb kávéháza - nem csak szerintünk.DSC6757 Fotó: Nagy Szabolcs

20. A Buzogány-torony a Várban

Budapest 1944-45-ös ostromáig például szélesebb és vaskosabb volt. A háború után, a helyreállítási munkák során fedezték fel a torony eredeti, középkori magját. Ennek megfelelően restaurálták, ma ebben az állapotban láthatjátok.

21. Az egykori Fortuna fogadó

A Fortuna u. 4. szám alatt álló épület helyén a középkorban három másik ház állt. Többször cseréltek gazdát, míg 1784-ben Buda városának tulajdonába kerültek. Ebben az időben nyílt a fogadó, kávéház és vendéglő, amely a Fortuna nevet kapta. (Később ez lett az utca neve is.) A fogadó a budai társasági élet egyik igazi központja lett, sokan - micsoda vircsaft! - kockázni, biliárdozni és kártyázni jártak ide. A szabadságharc idején itt szállt meg Hentzi (Heinrich Hentzi von Arthurm császári és királyi vezérőrnagy, aki folyamatosan lövette a polgári célpontokat, hogy megfélemlítse Pest lakóit), a szabadságharcosok pedig ágyúval lőttek a fogadóra. Hentzi a Görgei által vezetett ostrom alatt esett el, a Várban, 1849. május 20-án. A 19. század második felében a fogadó hanyatlásnak indult, mivel jelentősen visszaesett a vendégforgalom. Egy időben még börtönként is funkcionált.

A 2. világháborúban megsérült az épület, 1959-ben állították helyre. 1966-tól a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum használta az ingatlant 2004-ig. Az épület jelenlegi tulajdonosai műemléki jellegének megőrzésével állíttatták helyre, a szálloda berendezésekor pedig korhű vagy legalábbis történelmi hangulatú belsőre törekedtek. Érdekessége, hogy a belső udvaron nemcsak egy, a szabadságharc idejéről származó ágyú látható, hanem megőriztek egy régi gesztenyefát, és két, legalább kétszáz éves védett szőlőtőkét is.

Simon Margit
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Képek nélkül
  2017-08-25 20:57:59, péntek
 
  Link honda civic

Link volkswagen golf

Link seat ibiza

Link fiat punto

Link seat leon

Link hyudai

Link citroen ds3

Link ford focus

Link <<

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mai napra . . .
  2017-08-24 14:57:22, csütörtök
 
  Link <<

Link <<

Link <<

Link <<

Link << 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Törvények
  2017-06-08 16:35:44, csütörtök
 
 

Te hol szeretnél élni? JBahrein: Nehéz dolga lehet Bahreinben a nőgyógyászoknak, ugyanis törvény mondja ki, hogy az orvos nem nézhet közvetlenül a páciense nemi szervére, ezért kénytelenek azt egy tükör segítségével megvizsgálni.

Omán: A törvény szerint azt a tevét, juhot vagy kecskét, amellyel férfi közösült, le kell vágni, húsát elégetni, és az elkövetőnek az állat piaci árát meg kell térítenie. Egyébként a legtöbb közel.keleti országban benne van a törvényekben, hogy azon állat húsát elfogyasztani tilos, akivel valaki előzőleg közösült.

lion.gif

Irán: Itt még tovább mennek, és a törvény felsorolja mely állatokkal lehet szexuális aktust létesíteni. A kutya, macska, szamár, juh teve, galamb??? nem probléma, azonban felhívja a férfiak figyelmét arra, hogy vadállatokkal, főként oroszlánnal való együttlét nem túl biztonságos.

ebek.bmp cicamica.gif

Líbia: Ha valaki itt házasodni akar, annak igencsak jómódúnak kell lennie, ugyanis 35000 dollárnak megfelelő arany és teve árán lehet csak menyasszonyt venni, ezért az itteni fiatalok leginkább Egyiptomból házasodnak, ahol már 200 dollár értékben is kaphatnak asszonyt.

Indonézia: Itt igencsak keményen fogják vissza a nemi vágyakat. Akit önkielégítésen kapnak azt egész egyszerűen lefejezik.

Guam: Létezik egy talán irigylésre méltó foglalkozás Guam szigetén, a hivatalos közösülő. Az ő feladata, hogy pénz ellenében elvegye a fiatal lányok szüzességét, mivel a törvény tiltja a még szűz lányok férjhez menetelét.

Hong Kong: Ha egy feleség minden kétséget kizáróan megbizonyosodik róla, hogy férje hűtlenséget követett el, akkor törvény adta joga, hogy elvegye annak életét. Egyetlen kitétel, hogy ezt puszta kézzel kell megtennie.

Kolumbia: A törvény szerint az asszony csak a férjével élhet házaséletet, és a menyasszony anyjának szemtanúként végig kell néznie a nászéjszakát.

Bolívia: Törvény tiltja, hogy egy férfi egyszerre közösüljön egy nővel és lányával.

London: Tilos álló motorkerékpáron közösülni.

Liverpool: Az egyetlen hely, ahol a női eladók félmeztelenül is dolgozhatnak, az a trópusi kishalakat is árusító üzlet.

Hollandia: A rokkantaknak és a fogyatékosoknak alanyi jogon jár havi egy együttlét prostituáltakkal az állam pénzén.

Alaszka: A törvény szerint tilos a férfiaknak a nyílt utcán rénszarvasokkal közösülni. Arra mondjuk nem tér ki, hogy máshol lehet e.

Maryland: Tilos automatából óvszert árulni, kivéve azokat a nyilvános helyeket, ahol szeszes ital is kapható. De itt mégsem ez a furcsaság, hanem az, hogy az egész állam területén tilos az orális szex, de nem csak itt, hanem az USA 18 tagállamában is.

Minnesota: Férfiaknak tilos élő hallal közösülni. A nőkre és a döglött halakra nem terjed ki a törvény hatálya. Ugyanitt törvénybe ütköző, ha a férj rossz lehelettel közösül a feleségével. Amennyiben az asszony megkéri a férjet a fogmosásra, de az nem teljesíti, az súlyosbító körülmény.

Ohio: Nőknek tilos meztelenül mutatkozni egy férfi fényképe előtt.

Washington D.C.: Bajban lehetnek a szenátor urak is, hiszen a törvény értelmében a fővárosban csak és kizárólag misszionárius pózban engedélyezett a közösülés. Az államban érvényben van az is, hogy tilos szűz lányokkal közösülni. Ez alól nincs kivétel, még a nászéjszaka sem. Nem tudom hogy oldják meg, talán guamból hívják a hivatásos közösülőt.

Nevada: Vajon milyen kihágásnak kellett történnie ahhoz, hogy törvénybe iktassák, hogy tilos hímvesszőt formázó vagy utánzó ruházatban részt venni hivatalos értekezleten. Gondolom ezek a törvények a precedens jog visszásságaiból keletkeztek. Ugyanitt előírás van arra, hogy a házaspároknak is kötelező az óvszer használata.

Kalifornia, Ventura megye: Rájár a rúd szegény házi kedvencekre, a törvény ugyanis kimondja, hogy az itt élő macskáknak és kutyáknak tilos írásos engedély nélkül közösülni.

Texas: Csupa praktikus törvény. Az egyik szerint tilos disznóknak közösülni a városi repterek kifutópályáin. Az államban ugyan megengedett a csirkékkel való közösülés, de tilos a csirkét húzogatni vagy rángatni, a mozgást a másik félnek kell végeznie. Dallas megyében a nőknek tilos 30.48 cm-nél hosszabb vibrátort vagy szexuális segédeszközt tartaniuk a munkahelyükön.

Nyugat Virginia: Tilos 18,14 kg-nál nagyobb súlyú állatokkal közösülni. Romboch városában pedig tilos bárkivel is villanyfény mellett.

Arizóna: Egy háztartásban csak egy darab guminő és két darab szexuális segédeszköz tartható. Gondolom ott nem virágzik a szexshop üzlet.

Florida: Figyelem, bárki, aki ide utazik: szigorúan tilos tarajos sünnel közösülni!!!

Louisiana: Taxisofőröknek tilos menet vagy várakozás közben az első ülésen közösülni.

Mississippi: Ha feláll nem áll fel, vagyis törvény mondja ki, hogy a férfiaknak tilos szexuálisan felizgatott állapotban felállni a székükről.

Utah, Tremonton: Nőknek tilos szirénázó mentőautóban közösülni. A törvény érdekessége, ha mégis megtörténne az eset, a férfi közreműködőnek nem jár felelősségre vonás. Az államban egyébként tilos unokatestvérrel házasodni, de csak 65 éves kor alatt.

Oregon: A férjeknek tilos közösülés közben káromkodni, trágár szavakat mondani. A nőkre nem vonatkozik a törvény.

Illionis, Oblong: A törvények tiltják a közösülést a nászéjszakán annak, aki az ünnepség előtti napon halászott vagy vadászott. Champagne városában törvény bünteti, ha valaki a szomszédjának a szájába vizel.

Iowa, Ames: Három üveg sörre korlátozták a közösülés utáni fogyasztás mértékét a férjek számára.

Wyoming, Newcastle: Börtönbüntetés vár azokra a párokra, akik az élelmiszerüzletek fagyasztó kamrájában szexelnek.

Wisconsin, Connorsville: A férj nem sütheti el a fegyverét amikor a feleségének orgazmusa van. Itt természetesen csak a lőfegyverekről van szó, és nem az átvitt értelemben használt fegyverről.

Új-Mexico, Carlsbad: Törvény tiltja az autóban való szeretkezést ebédszünet idején.

Idaho: Nyilvánosan ölelkezni csak 18 perc időtartamig lehet, utána már törvényt sért.

Pennsylvania: Tilos autópálya díjbeszedő fülkében kamionsofőrrel szeretkezni.

Nebraska, Hastings: Mindenféle közösülés csak ruhában engedélyezett.

Massachusetts: Tilos az aktus állatok jelenlétében.

Ha ezekre a helyekre vetődünk utazásaink során, tartsuk be ezeket az előírásokat és akkor nem lehet gond. Persze nehéz elképzelni, hogy ezeket a törvényeket a legnagyobb szigor mellett mindenhol betartatják, de azért nem árt felkészülni, mert a törvények nem ismerete nem ment fel azok alól. Kellemes utat. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Grumpy Cat megmondja
  2017-05-25 11:36:51, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Jujjjjjjjjjjj
  2017-01-29 11:31:12, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nyilván . . .
  2016-11-16 15:39:20, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 34 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 1 db bejegyzés
Összes: 2641 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 70
  • e Hét: 346
  • e Hónap: 1219
  • e Év: 140438
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.