Regisztráció  Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/107 oldal   Bejegyzések száma: 1067 
Szibériai levegő hoz -15 fokos hideget
  2018-02-24 00:43:47, szombat
 
  Szibériai levegő hoz -15 fokos hideget
Szibéria térségéből rendkívül hideg légtömegek érkeznek, hajnalonként -15 fok köré is lehűlhet a levegő.

Szombaton már több napsütésre számíthatunk, de kezdetben délnyugaton még szállingózhat a hó, majd napközben egy összeáramlási zóna mentén elsősorban északon és a középső tájakon a megnövekvő felhőkből kisebb havazás, hózápor kialakulhat. Az északias szél is többfelé feltámad, nyugaton, északnyugaton és északkeleten erős lökések is lehetnek, így a nappal is fagyos nyugati, északnyugati tájakon hófúvás is kialakulhat. Hajnalra már sokfelé -5 fok alá csökkenhet a hőmérséklet, északon a havas, derültebb, kevésbé szeles tájakon -8, -10 fok körüli fagyra is számítani kell, napközben pedig -4 és +3 fok között alakul a hőmérséklet.

Támad a szibériai hideg

Vasárnap reggelre viszont a kitisztuló égnek "köszönhetően" a hajnali órákra még erőteljesebben lehűl a levegő, a "kevésbé hideg" tájakon is -8, -10 fok körüli minimumokra számíthatunk, ugyanakkor a havas, derült, széltől jobban védett részeken -10 fok alá csökken a hőmérséklet, sőt

északon -14, -16 fokos hideg is lehet!
Szombat délután az északkelet és északnyugat felől beáramló hideg levegő összeáramlása idézheti elő a csapadék kialakulását. Vasárnap hajnalban várható fagy Celsius-fokban kifejezve.

Napközben északon több, délen kevesebb napsütésre van kilátás, de számottevő csapadék nem várható. Délutánra a hőmérséklet már sehol sem emelkedik fagypont fölé, mindössze -2 és -8 fok közötti csúcsértékeket mérhetünk, nyugaton és északon lehet a leghidegebb, hőérzetünket pedig tovább rontja majd az országszerte élénk, erős északi-északkeleti szél.

Hó is érkezhet a fagyos idő mellé
Ocso197 fotója Veszprémből, köszönjük!

Hétfőn napközben újra megvastagszik a felhőzet, és dél-délkelet felől újabb havazás érkezhet. Északon, északnyugaton maradhat szárazabb az idő. Kedden többfelé havazhat, a legkevesebb friss hó nyugaton hullhat, ugyanakkor délen, délkeleten és keleten akár 5-10 cm-nyi hótakaró is kialakulhat. Továbbra is élénk, erős lesz az északi-északkeleti szél, mely hófúvást okozhat. Hétfő reggel a havas, derültebb tájakon

-15 fok alá is lecsökkenhet a hőmérséklet,

de máshol is -8, -13 fokos hideg várható. Napközben még nagyobb területen mérhetünk -5 fok alatti maximumokat, és kedden is folytatódik a fagyos idő.

Borítókép: Szebellédi Tündi

Írta: Berceli Balázs

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ismét támad a tél: újra többfelé havazik
  2018-02-22 23:13:36, csütörtök
 
  Ismét támad a tél: újra többfelé havazik
A déli és nyugati országrész után máshol is többfelé havazást okoz a mediterrán ciklon, Vas és Zala megyében hófúvás is nehezíti a közlekedést.

Friss (20:10) - Szél alkotta hóformák Zala megyéből:
A cikk tovább olvasható itt:Link

Borítókép: Orbánné Mónika

Forrás: https://www.idokep.hu/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hófúvás és kedvezőtlen útviszonyok
  2018-02-22 23:09:34, csütörtök
 
  Hófúvás és kedvezőtlen útviszonyok

A nyugati, délnyugati tájakra is megérkezett a havazás, hófúvás nehezítette a közlekedést, korlátozták a határátkelést.

A Dunántúlon és a déli országrészben sokfelé havazik, felhasználóink nem egy településről intenzív havazást, hófúvást is észleltek. 45-50 km/órás széllökések is előfordultak. Szekszárdon az érintetlenebb területeken 30 centiméterre, Hárskúton 35 centiméterre nőtt a hóvastagság.

Link
ZNET Telekom Zrt. által üzemeltetett kameránk felvétele
Takács Ákos fotója Zalaszabarról, köszönjük!

Néhány órára korlátozták az áthaladást Letenye és Berzence határátkelőnél a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek számára (Útinform).

Borítókép: Wuts Zoltán (Barcs)

Írta: Szabó Bea

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Havazás: csütörtökön délnyugat lesz a befutó
  2018-02-21 23:04:21, szerda
 
  Havazás: csütörtökön délnyugat lesz a befutó

Éjjelig kevesebb helyen, hajnaltól újra egyre többfelé várható csapadék, a legtöbb hó ezúttal délnyugaton hullhat.

A Balatontól északra egyelőre fehérebb a Dunántúl, de csütörtökön délnyugatra is megérkezik a nagyobb mennyiség.
Megújult hótérképünk

Átmeneti szünet után hajnaltól délnyugat felől ismét egyre többfelé várható csapadék, legkisebb eséllyel északon, északkeleten.

Link
WRF modellünk csapadék előrejelzése csütörtökre (kék=hó, lila=bizonytalan, zöld=eső)

A Dunántúlon havazni fog, a Dunától keletre havas eső, délkeleten eső lesz jellemző. Délnyugaton intenzív havazásra is számítani kell, ott holnap estig akár

újabb 10-15 centiméter friss hó hullhat.

A feltámadó északi-északkeleti szél elsősorban nyugaton, délnyugaton és az Északi-középhegység magasabban fekvő részein okozhat hófúvást.

Pénteken még a Dunántúlon várható újabb havazás, délen, délkeleten eső, havas eső, majd szombat hajnalra mindenhol megszűnik a csapadék.

Borítókép: Varga Norbert (Salföld)

Forrás: https://www.idokep.hu/

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Újabb ciklon, újabb havazás
  2018-02-19 22:29:41, hétfő
 
  Újabb ciklon, újabb havazás

Hétfő estétől ismét szeles, csapadékos időszak jön, szerda estig többfelé 10 centinél is több friss hó hullhat.

Hétfőn este megérkezik a következő mediterrán ciklon térségünkbe, így a folytatásban visszatér a csapadékos, szeles, borús időjárás.

Szerda estig átlagosan nyugaton eshet a legtöbb hó:
Kedd hajnalra mindenütt felhős időre van kilátás, havazásra főként a Dunántúlon élők ébredhetnek. Ide már hétfő este megérkezik a csapadék, reggelre többfelé kifehéredik a táj. Napközben keleten, délkeleten esőre, havas esőre, máshol havazásra készülhetünk. Legfeljebb a legmelegebb déli órákra vált át vegyes halmazállapotúra a csapadék. Északkeleten eleinte szakadozottabb lehet a felhőzet, említésre méltó csapadék később sem valószínű. A keleti, északkeleti szél többfelé megélénkül, délnyugaton erős lökések kísérhetik. A reggeli órákban -5, +2, délután -1, +6 fokot mérhetünk, keleten lesznek a magasabb értékek.
Menyko fotója Dunaharasztiról, köszönjük!

Szerdán a borús időnek köszönhetően mérséklődik a fagy, -4, +2 fok közötti minimumokra számíthatunk. Keleten, délkeleten továbbra is a vegyes halmazállapotú csapadék, vagy eső lesz jellemző, másutt jó eséllyel egész nap havazásra, hószállingózásra készülhetünk. A legtöbb csapadék nyugaton, délnyugaton valószínű, északkeleten továbbra sem várható jelentős mennyiség. Az északias szél élénk, az Alpokalján és az esti óráktól többfelé erős lesz, így akár hófúvást okozhat. Napközben -1, +5 fok körül alakul a hőmérséklet, a fagypont alatti értékeket az Alpokalján és középhegységeink legmagasabb csúcsain mérhetjük.

A Dunántúlon néhol 10-20 cm hó eshet

Csütörtökön sem tágítanak a felhők, reggel átmenetileg csökken a csapadékhajlam, később az ország nagy részén havazás valószínű, az északkeleti tájakat csak az esti órákban éri el a csapadéktömb. Napközben többfelé újabb jelentős mennyiségű hó eshet, keleten havas eső, eső formájában hullhat a csapadék. -5, 0 fok körüli minimumokra és -2, +5 fok közötti maximumokra van kilátás, ismét a Tiszántúlon várhatók az enyhébb értékek. Továbbra is élénk, erős lesz az északias szél, mely a csapadékkal társulva nehezíti majd a közlekedést, és felerősítheti a humánmeteorológiai panaszokat.

A folytatásban: Szibériai hideg zúdul Európára

Borítókép: Entheogenic

Írta: Szabó Bea

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hétvégén sokfelé havazhat
  2018-02-16 22:55:20, péntek
 
  Hétvégén sokfelé havazhat

Szombaton érkezik a következő csapadékzóna, nagy területen várható havazás. Északon több mint 10 centi friss hó is hullhat.

Szombat hajnalban is országszerte várható fagy. A legalacsonyabb hőmérsékletek 0, -8 fok között alakulnak, a havas északi tájakon lesz a leghidegebb. A reggeli órákban többfelé alakulhatnak ki pára-, ködfoltok, valamint zúzmarás köd is előfordulhat. Napközben többnyire felhős lesz felettünk az ég, csak rövid időre süthet ki a nap. A Dunántúlon mérsékelt, néhol élénk lehet a keleti, délkeleti szél. Délután 1, 7 fok közötti értékeket mérhetünk, délen lesz a legmelegebb.

Jön az újabb havazás

Késő délután, kora este nyugat-északnyugat felől egy sekély ciklon csapadékzónája éri el térségünket. Este és éjszaka egyre nagyobb területen számíthatunk vegyes halmazállapotú csapadékra: délen elsősorban eső, észak felé haladva havas eső, havazás valószínű.
Vasárnap délutánig várható hómennyiség

A hegyekben több mint 10 centi hó is hullhat

Vasárnap reggel is folytatódik a csapadékos idő délen esővel, északabbra havas esővel, hóval. A délelőtt folyamán azonban észak felől egyre inkább csökken a csapadékhajlam, délután már csak délen eshet északon pedig megkezdődik a felhőzet felszakadozása. Többfelé megélénkül az északi, északkeleti szél, nyugaton erős lökések is lehetnek. Napközben 2-5 fok várható.

Hétfőn már száraz, túlnyomóan napos idő ígérkezik, hajnalban azonban erős fagyokkal indulhat a nap.
Rippel Erik fotója, köszönjük!

Borítókép: Hódos Tamás

Írta: Varga Sándor

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Csütörtöktől fagyos reggelek váltják a havat
  2018-02-14 21:46:54, szerda
 
  Csütörtöktől fagyos reggelek váltják a havat
Csütörtöktől csökken a csapadékhajlam, fagyos hajnalokra, időnként feltámadó szélre készülhetünk.

Csütörtökön eleinte északkeleten még előfordulhat jelentéktelen hószállingózás, a középső országrészben pedig párásan, ködösen indulhat a nap. Hajnalban országos fagyra készülhetünk, keleten még enyhébb értékeket, máshol -9, -3 fok körüli minimumokat mérhetünk. Nyugaton több napsütés ígérkezik, a keleti tájakon egész nap erősen felhős maradhat az idő. Napközben mérséklődik, estére legyengül és déliesre fordul a szél. A legmelegebb órákban 1-6 fokot mérhetünk.
Popper fotója Súrból, köszönjük!

Pénteken szintén az ország nagy részén fagyos reggelre ébredhetünk, -8 és 0 fok között alakulnak a hőmérsékleti értékek, keleten, délkeleten pára, köd is képződhet. Napközben túlnyomóan felhős idő lesz jellemző, a déli tájakon süthet ki egy-két órára a nap. A nap második felében északnyugat felől több helyen kialakulhat kisebb vegyes halmazállapotú csapadék. A délnyugati szelet helyenként élénk lökések kísérhetik. A csúcshőmérséklet 2-7 fok között alakul, délen, délnyugaton mérhetjük a magasabb értékeket.

Felemás hétvége

Szombaton ismét többfelé pára-, ködfoltok fordulhatnak elő a reggeli órákban, a légmozgás egész nap mérsékelt marad. Csapadék délutánig nem valószínű, több-kevesebb napsütésre mindenütt számíthatunk. Fagyos, -8, -1 fokos hajnalt követően, délután 0-7 fokot mérhetünk.
Este északnyugat felől előreláthatólag újabb csapadéktömb éri el hazánkat, vasárnap hajnalig többfelé várható vegyes halmazállapotú csapadék, majd napközben egyre inkább napos, de szeles idő ígérkezik.

Borítókép: Stec Krisztián

Írta: Szabó Bea

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ahol a tél és a hó az úr
  2018-02-14 21:42:32, szerda
 
  Ahol a tél és a hó az úr

Szerdára virradóra az ország nagy részén folytatódott a havazás, a magasabban fekvő részeken sok hó hullott.

Mindössze egy-két fok választotta el a síkvidéken élőket attól, amit magasabban fekvő településeink lakói tapasztalhattak: a kb. 200-300 méternél magasabban fekvő részeken ugyanis nem egy helyen

10-20 cm hó hullott.

"Az elmúlt 12 órában Hatvanban szüntelenül havazott, de a földön alig, kocsin 5 cm tömör vizes hó maradt meg. Kb. 40 km-rel északabbra és pár méterrel magasabban, de még a Zagyva völgyében alig több hó maradt meg, de a belső sáv járhatósága már egyre neccesebb volt. 50 méterrel feljebb már óriási a különbség, minimum a duplája, miközben a hőmérséklet alig 1C°-ot csökkent. Majd újabb 50 méter tengerszint feletti különbség után már inkább mesebeli tájon jártam hótól roskadozó fákkal, alig járható úton" - írja Dudika nevű észlelőnk.

Link
Köszönjük a szemléletes videót!

Sok helyen az országban szinte hihetetlen, de 100 méterrel magasabban a környező síkvidéki területek felett 10-15 cm hó vár az oda látogatókra. Az alábbi 3 kép 230 méter tengerszint feletti magasságban készültek, 100 méterrel lejjebb a domb alján gyakorlatilag nincsen hó. Szerkesztőségünk felvételei Vác térségéből:

A cikk tovább olvasható itt:Link

Forrás: https://www.idokep.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hóval indít a hét
  2018-02-12 22:16:27, hétfő
 
  Hóval indít a hét

Megérkezett a hullámzó front, a Dunántúlon többfelé egész nap havazott.

Havazással indult a hétfő, nyugaton már reggel óta hóesésről számolnak be észlelőink. Mostanra a Dunántúl nagy részén intenzív havazás jellemző, egyre fehérebb a táj. A csapadéksáv a nap folyamán kelet felé halad tovább, elérve a középső és északi tájakat.

Friss: 21:00 - Északra is elért a csapadék, havas eső, többfelé havazás jellemző. Délnyugaton és nyugaton egész nap hóesésben lehetett részük az arra járóknak.
Ifj. Németh Lajos fotója Dobogókőről, köszönjük!

A cikk tovább olvasható itt:
Link

Forrás: https://www.idokep.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Újra mediterrán ciklon közelít
  2018-02-10 23:21:41, szombat
 
  Újra mediterrán ciklon közelít

Kedden újabb mediterrán ciklon érkezhet, az ország nagy részén havazás körvonalazódik.

A nyugodtabb hétvége után a jövő hét első felében ismét változékonyra, csapadékosra fordul időjárásunk: hétfőn egy hullámzó hidegfront, majd kedden ennek a frontnak a déli ágán képződő mediterrán ciklon éri el hazánkat.

A hullámzó hidegfront hatására hétfőn nyugat felől megvastagszik a felhőzet, és főként délutántól számíthatunk egyre többfelé havas esőre, kisebb havazásra, majd éjjel ez a csapadékzóna északkelet felé távozik. Helyenként már ebből is hullhat 2-4 cm hó.

Többfelé vastagabb hótakaró alakulhat ki
Kedden délnyugat felől eléri hazánkat a frontrendszer déli ágán képződő mediterrán ciklon, így borultságig növekszik a felhőzet, délnyugat felől egyre nagyobb területen készülhetünk havazásra, délkeleten esetleg havas esőre, estig az északkeleti tájak maradhatnak csapadékmentesek. Feltámad az északi-északkeleti szél, nyugaton egy-egy erős lökés hordhatja a havat. Délután hazánk nagy részén 0 és +3, a csapadékmentes keleti megyékben még 4-5 fok körül alakul a hőmérséklet.

Szerdán a nyugati tájakra már szárazabb levegő érkezhet, máshol még sokfelé havazhat, a keleti-délkeleti határ mentén eleinte esetleg havas eső is eshet. Élénk, főként nyugaton és az Északi-középhegységben erős, néhol viharos lesz az északi-északkeleti szél, így hófúvás sem zárható ki. A jelenlegi számítások szerint szerda estig több helyen 5-10, néhol akár 10 cm-t meghaladó vastagságú hótakaró is kialakulhat. A ciklon szerda éjjel kelet, északkelet felé távozik.

Borítókép: Mikolai Bertics Mihály (Zalahaláp)

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/107 oldal   Bejegyzések száma: 1067 
2018.01 2018. Február 2018.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 5 db bejegyzés
e hónap: 305 db bejegyzés
e év: 665 db bejegyzés
Összes: 30710 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3226
  • e Hét: 34342
  • e Hónap: 122382
  • e Év: 289954
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.