Regisztráció  Belépés
yaskane.blog.xfree.hu
EZ AZ ÉV AZ ÉN ÉVEM. AMIRE VÁGYOM, AZT ELÉREM. SIKERES ÉS BOLDOG VAGYOK. A CSODÁK ÚTJÁN HALADOK. yaskane :)
2008.10.16
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/40 oldal   Bejegyzések száma: 398 
Náray Tamás gondolatai
  2018-03-19 20:00:34, hétfő
 
  Sokáig töprengtem, közreadjam-e ezt az írásomat. Mert nem tagadom, bele lehet látni sok olyan kérdést és választ, ami minden nap előtérben van. Pedig mindaz, amit megfogalmaztam, időtlen. Ahogyan az élni, és élni hagyni gondolata is az. Lássuk.

"Nem vagyok liberális. És nem vagyok konzervatív sem. Nem foglalkoztatnak társadalmi rendszerek, a múltból azért, mert már nincsenek, a jövőbenik pedig azért, mert ki tudja lesznek-e.
Élek. Így egyszerűen, de azért nagybetűvel. Biológiailag és szellemileg főként, és nincs szükségem ehhez mások által adott minősítésekre.
Nem vagyok vallásos. És nem vagyok ateista sem. Hiszek, de a hitem mibenléte az én dolgom egyedül. Nem kell a többiek által odaragasztott címke, nem tartok igényt sem a jóváhagyásukra, sem pedig az egyetértésükre, ahogy megvitatni sem kívánom senkivel ezt.
A saját értékrendemben hiszek, amely azt mondja: ne okozz kárt. És azt is mondja, ha lehet, szándéktalanul se.
Elhárítom magamtól, hogy kívülállók által diktált normákat fogadjak el. Nem fogadom el továbbá az érzelmi zsarolást, ahogy az érzelmi irányítást sem. A manipulálásomat pedig egyenesen visszautasítom.
Én akarom eldönteni egyedül, hogy ki lesz az, akit szeretek. Így is, meg úgy is. Az erről alkotott véleményre pedig magasról köpök.
A saját életemet magam kívánom berendezni. A magam alkotta keretek között. Semmilyen törvény nem szabályozhatja, hogy az asztalról eszem meg a vacsorámat, vagy az ölemből. Ahogy azt sem, ki mos rám, vagy simogat meg. És azt se mondják meg nekem azok, akiket én bíztam meg, hogy minderről akarhatok-e papírt, vagy sem.
Nekem ne írják elő, hogy lehet-e káros szokásom. És hogy azt hány méterre űzhetem. Csak azért, mert féltik az egészségemet. (Őszintén, rég nevettem valamin ennyire jót!) A rám fordított állami költség ugyanis nulla forint, magam dolgozom meg a biztosításomért, amit rendesen befizetek, viszont soha nem veszek igénybe.
Nem tűröm, hogy a számba adjanak olyan szavakat, amiket soha nem mondanék ki. Nem viselem, hogy mások határozzák meg, számomra ki a rossz, vagy jelent-e rám nézve veszélyt. Megvédeni ugyanis nem fognak. Magamat tudom egyedül, mert korán megtanultam, hogy erős csak akkor lehetek, ha magam vívom a csatáimat.
Nem szeretem, ha fenyegetnek. Különösen úgy, hogy semmi rosszat nem tettem.
Ne akarja belőlem senki, semmilyen egyéni célja miatt kiölni az irgalmat, az együttérzést és a segíteni akarást. Mert én ezektől érzem magam embernek.
Vallom, hogy a földön elég levegő jut mindnyájunknak. Helyet is találunk bőven a boldoguláshoz. Nem hagyom, hogy azok, akiknek fogalma sincs az én életemről, mivel az enyém, érdekvezérelt elvárásokat támasszanak velem szemben.
Tiszteletben tartom, hogy mindenki a saját gondolatainak az ura. Egyedül és kizárólag. Így én is.
Senki, soha nem változtathatja meg az életemhez való hozzáállásomat. Én, én vagyok, és nem valaki más.
Nem érdekel, hogy mit mondanak kevesen, vagy mit állítanak sokan. Mert a hazugság soha nem válik igazsággá, a tisztességtelen soha nem lesz helyes, a gonosz pedig soha nem alakul át jóvá, csak azért, mert a többség elfogadja."
(Náray Tamás)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Csak az
  2018-03-05 13:17:43, hétfő
 
  Az marad tiéd, amit másnak adtál,
csak az a szép, mit másnak megmutattál,
csak azt tudod, mit másnak tanítottál,
és nem fázol, ha volt kit betakartál.
(Dánielisz Éva) 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Azt kapják az emberek ahol szellemi szinten tartanak
  2018-03-02 13:37:27, péntek
 
  "A padlón szerénykedő szemüveget a látogatók úgy vették körbe és fotózták, mintha az az élet alapvető igazságának evilági manifesztációja lenne."

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Buta paraszt ?! hol itt az igazság?
  2018-02-28 11:19:19, szerda
 
  Azt mondod, a paraszt buta, mert nem járt iskolába?

2017. nyara. Állok a hivatalban, előttem egy idős házaspár. Amolyan eres kezű, picit görnyedt, hatvanas pár, szegényes ruhában. A férfi bal kezében a kalapját szorongatja. Hiszen belépett valahová, ott le kell venni, úgy illik.

Elmagyarázná még egyszer, melyik rubrikába mit kell ikszeljek? És hol is írjam alá?

Az ügyintéző cicceg, látványosan unja az életét. Én már rég megtanultam: ha sorban kell állni, akkor sorban állok és igyekszem ezen nem forrongani, mert ha még forronganék is, azzal a sor nem halad jobban, csak én teszem tönkre az idegrendszeremet.

Az idős pár végül elköszön, a kijárat felé igyekszik. Én kerülök sorra. Az ügyintéző azt gondolja, cinkosra lelt bennem.

Buta parasztok, alig értették meg, mi a teendő. - mondja.

Nem szólok semmit, a tekintetem épp elég erős ahhoz, hogy rájöjjön, mégsem én vagyok az ő embere. Lehajtott szemmel “végez velem".

A napokban olvastam egy elképesztően jó cikket a facebookon és miután elolvastam (aztán elolvastam még egyszer), ez a fenti eset jutott eszembe.

Mutatom nektek, gondolkodjatok el rajta, kérlek:

“Fiam, te azt mondod nekem, hogy" csakis a tanult emberek vitték előre az országunkat? “A tudósok és művészek? /.../ a paraszt buta volt, mert nem járt iskolába?

Akkor beszélgessünk, fiam!

Tudod, az a ‘buta paraszt' állatot nevelt, tenyésztett és nemesített. Minden hazai tájegységnek megvolt a rá jellemző állatállománya, ami követte a helyi adottságokat, úgymint növényzet, csapadék, talajviszonyok és hőmérséklet. Ez így kimerít vagy kettő egyetemi diplomát! Érdekességként: a magyar tarka szarvasmarhának ötven éve még 12 tájfajtáját tartották nyilván, mára már csak magyar tarkát ismeri a szakirodalom. Tehát amit ez a ‘buta paraszt' több száz év szorgalmas nemesítő tevékenységével létrehozott, azt a te tanult embered felelőtlen összevissza keresztező tevékenységgel mára teljesen tönkretette!

Az a ‘buta paraszt' ez mellett gabona és zöldségnövényt, továbbá gyümölcsöt termesztett, nemesített. /.../ ezeket a gyümölcsöket például nem kellett permetezni és jól tárolhatók voltak, míg a mai okos professzorok által újított növények, úgynevezett növényvédelem nélkül nem hoznak termést, mert elviszik a betegségek, továbbá /gyümölcseik/ hűtőház nélkül szinte azonnal tönkremennek. Szóval a ‘buta parasztnak' itt is kioszthatsz néhány egyetemi diplomát: növénytermesztő, növényorvos, nemesítő, kertész... A hiba csak ott van, hogy nem ismeri a latin nevét.

Ez a ‘buta paraszt' ezen kívül még gazdálkodni is tudott a terméssel, egyik évről a másikra meg kellett terveznie, hogy a leendő termésből megéljenek. Továbbá tartalékot kellett képeznie. Az állatállomány ellátására is kellett gondolnia és ami a legfontosabb, megfelelő minőségű és mennyiségű vetőmagról kellett gondoskodnia, hogy a jövő évben mindezt újra megtehesse. Nos ezért jár egy közgazdász diploma és egy raktározási, raktárkezelési, logisztikai végzettség is.

De itt még nincs vége, az állatok levágása, feldolgozása, tartósítása és a hús modern eszközök nélküli tárolása, a növények tárolása, feldolgozása, még egy hentes szakmunkás bizonyítványt, további konzervipari ismereteket is feltételez, és legalább egy élelmiszeripari technikusi bizonyítvány kiosztását is megköveteli.

Az állatokkal folyamatosan fellépő betegségeket is gyógyítani kellett valakinek. Egy személyes élmény: kisgyermekként /láttam, hogy/ az egyik tehén benyelt egy almát, ami megakadt a torkán és fuldoklott. Az állatorvos azt tanácsolta, hogy metsszék el a torkát és mérjék ki az állatot, mert menthetetlen. Nos, az egyik öreg tanulatlan ‘buta paraszt' amikor ezt meghallotta, megfogta a Dr. úr gallérját és kivágta az istállóból, kért egy kicsi kést, benyúlt az állat szájába és szétvágta az almát. Ez a tehén utána még számtalan borjút ellett. Tehát a ‘buta parasztnak' jár egy állatorvosi diploma is!

De régen csak nagyon indokolt esetben fordult orvoshoz is, ma ilyenkor megyünk kórházba. Mert a kisebb betegségeket odahaza kezelte, otthon szült, a kertben megtermelte /vagy a környéken begyűjtötte/ a gyógynövényeket. Szinte minden faluban volt egy bába, vagy egy javasember, javasasszony, aki gyógyított embert és állatot egyaránt. Tehát jár egy orvosi és egy gyógyszerészi diploma is ennek a ‘buta parasztnak'.

Saját maguk készítették a mosó, mosdó, mosogatószerüket, ruha, fa, falfestékeiket. Talán ez megér egy vegyészmérnöki diplomát? Fiatal házasoknak, ha nem örököltek, pénzük sem volt a mesteremberekre, akkor a rokonság felépített egy házat. Hopp: építészmérnök, kőműves, téglakészítő, (vályogvető) ács, tetőfedő szakmák kerestetnek. Ma, ha valaki megtanulja a vályogvetést és a nádazás mesterségét, akkor művész úrnak szólíttatja magát és mutogatják a TV-ben, mint valami nagy tudású csodabogarat.

Gyermekkoromban nagyanyám felnézett az égre (nem az órájára!), és mondta, mennyi az idő. Régen az öreg paraszt ránézett az égre és mondta: most kell vetni, most aratni, most kaszálni, most haza kell hajtani az állatot, most sietni kell, mert jön az eső, a jég, vagy a hó. Napszaktól függetlenül, arra van észak, arra dél és hogy mennyi az idő. Tehát ennek a ‘buta parasztnak' jár egy csillagász és egy meteorológus diploma is!

Míg napjainkban magukat művészeknek, celebeknek szólíttató emberek tucatjaival van teli a média, addig ezeket az embereket száz évvel korábban a legutolsó csárdából is elhajtották volna a zenészek, mint csepűrágó, tehetségtelen kontárokat! Ugyanis zeneművészeti főiskola nélkül is csodálatos zenészei voltak a vidéknek, akik nem gőgösen pöffeszkedtek, hanem szolgálták a művészetükkel a népet. Népünk zeneiségét mi sem bizonyítja jobban, mint az a kétszázezer népdal, ami kinyomtatva is megtalálható, az olyan valóban tehetséges és elkötelezett művészeknek köszönhető, mint Kodály Zoltán. De soha ne felejtsük, ezek a remekművek a nép ajkán keletkeztek!

De tudod fiam, ha /a most a tanultak valamelyike/ elvégzi a képzőművészeti főiskolát, és az ott elsajátított tudásával a kétszáz évvel korábban élt, férjhez menni szándékozó tizenhét éves ,,buta" parasztlány kelengyéjének csupán tizedrészét képes megcsinálni, akkor már művésznek nevezi magát, saját stílusirányzatot indít, a saját kreálmányait a divatbemutatók kifutóira viszi.

Mondd fiam, hol itt az igazság?

Mondd fiam, összeszámoltad, hogy hány diplomát és különböző végzettséget kellene szétosztanod minden egyes ‘buta paraszt' között, akiket te leszólsz, míg a te tanult, művelt /embered/ csupán egyetlen tudományágban jeleskedik? Feltéve, ha tényleg jeleskedik és nem valami kókler, aki csak azért kapott valami tudományos címet, mert a családba tartozik és összehoztak neki is egyet, mert ugye "ő is megérdemli".

Tudod fiam, az a ‘buta paraszt', aki nem járt iskolába, kisgyermekkorától járta az élet iskoláját a nap huszonnégy órájában, és mindent eltanult az öregektől. Így amikor Ő maga is öregember lett, többet tudott, mint száz egyetemi professzor, akik egymásnak jól hangzó titulusokat osztogatnak a felületes tudásukra és lenéznek mindenkit, akiknek nem jutott az ő szedett-vedett címeikből. Mert nem tartoznak az ő köreikbe! Ezek után, ugye elhiszed nekem, hogy a te tanult /embered/, aki a tudását az én ‘buta parasztomtól' lopta, sok ezerszer többel tartozik az én népemnek, mint amivel bármelyik magyar tartozna neki, vagy neked?"
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az ok, amiért ne akarj megfelelni mindenkinek
  2018-02-22 09:10:51, csütörtök
 
  Az ok, amiért ne akarj megfelelni mindenkinek: MERT NEM TUDSZ.
Egyetlen személynek tartozol elszámolással, és az TE magad vagy!
(facebook: Bizalmi Kör) 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Támogassa a leukémiás és daganatos gyermekeket!
  2018-02-16 07:39:38, péntek
 
  Támogassa a leukémiás és daganatos gyermekek gyógyulását 500 forinttal!

Kattintson ide! Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nyugdíj/Nyugdíjas
  2018-02-14 11:02:55, szerda
 
  A nyugdíj nem ajándék, hanem egy munkás életen át gyűjtött járadék.
A nyugdíjas fáradt, tapasztalt, de NEM ELTARTOTT és NEM HÜLYE !!!

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Volt lehetősége választani, de nem szavazott
  2018-02-08 14:49:50, csütörtök
 
  - Tegnap Józsival megerőszakoltunk egy lányt.
- Ugye viccelsz?
- Nem. De megkérdeztük, melyikünkkel akarja.
- És?
- Nem mondott semmit, csak lesütött szemmel állt, így végül - mert erősebb vagyok Józsinál - én erőszakoltam meg.
- Baszki, miért?
- Volt lehetősége választani, nem szavazott, ezért úgy ítéltem meg, nem mondott rám nemet.
- De hát ez nem így működik! Ha valaki nem mond igent, nem nyúlhatsz hozzá!
- Akkor miért nem a Józsit választotta?
- Mert egyiket se akarta! Vagy zavarban volt! Vagy... semmi közöd hozzá!

(Arra a gondolatra, hogy a kétharmad megítélésekor csak annak a szava számít, aki szavazott.)

forrás: facebook
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A politikus és szavazói
  2018-02-08 14:11:57, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nem SEGÍTEK a feleségemnek, hanem ...
  2018-02-08 10:08:07, csütörtök
 
  "NEM SEGÍTEK A FELESÉGEMNEK - EZÉRT NE SEGÍTS TE SE SOHA...

Nemrég átjött hozzám egy barátom kávézni, üldögéltünk és az életről beszélgettünk...

Egy ponton megjegyeztem: "Megyek és elmosogatok, rögtön jövök..."

Erre úgy nézett rám, mintha azt mondtam volna, hogy űrhajót építek. Csodálattal vegyes csodálkozással tette hozzá: "Örülök, hogy segítesz a feleségednek. Én nem szoktam, mert ha mégis, a nejem sosem dicsér meg. Múlt héten például felmostam, és azt se mondta, köszi..."

Visszaültem mellé az asztalhoz, és elmagyaráztam, hogy én nem "segítettem" a feleségemnek...

Ami azt illeti, a feleségemnek nem segítségre van szüksége, hanem egy partnerre. Én partner vagyok az otthoni teendők elvégzésében, és nem "segítség" az, hogy házimunkát is végzek...

Nem segítek a feleségemnek a takarításban, mert én is itt élek, és muszáj takarítanom...

Nem segítek a feleségemnek a főzésben, mert én is akarok enni, ezért főznöm is kell...

Nem segítek a feleségemnek a mosogatásban, mert én is használom azokat a tányérokat, amikből eszünk...

Nem segítek a feleségemnek a gyerekek körüli teendőkben, mert ők az én gyerekeim is, és az a feladatom, hogy az apjuk legyek...

Nem segítek a feleségemnek mosni, teregetni és összehajtogatni a ruhákat, mert ezek az én és az én gyerekeim ruhái is...

Nem segítek otthon. Én is ott lakom, a házhoz tartozom. Ami pedig a dicséretet illeti, megkérdeztem a barátomat, hogy mikor fordult elő utoljára, hogy a felesége végzett a takarítással, a mosással, az ágynemű felhúzásával, a gyerekek megfürdetésével, a főzéssel, a rendrakással és a többivel, és te annyit mondtál: köszönöm...

De nem csak egyszerű köszönömről van szó, hanem a totális elismerésről:

"Nahát! Fantasztikus vagy!!!!"

Ez így most furcsának tűnik?

Furán nézel most magad elé?

Amikor te egyetlen egyszer életedben felmostál, rögtön elvártad, hogy kitüntetést kapj... de miért is?

Gondolkoztál már ezen, drága barátom?

Talán azért, mert macsó kultúránkban azt tanultad, hogy mindez az ő dolga...

Esetleg azt képzeled, hogy mindez pikk-pakk megvan, a kisujját sem kell mozdítania érte?

Akkor hát dicsérd őt úgy, ahogy elvárod, hogy ő dicsérjen téged, ugyanolyan intenzitással. Nyújtsd a kezed, viselkedj igazi társ módjára, ne pedig úgy, mint egy vendég, aki csak enni, aludni, fürdeni és a szexuális szükségleteket kielégíteni érkezik...

Érezd magad otthon... Ez a te házad is...

Az igazi változás társadalmunkban otthon kezdődik: tanítsuk meg fiainknak és lányainknak, hogy miről szól az, ha igazi társ vagy!" 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/40 oldal   Bejegyzések száma: 398 
2018.02 2018. Március 2018.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 2 db bejegyzés
e hónap: 18 db bejegyzés
e év: 134 db bejegyzés
Összes: 7922 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1877
  • e Hét: 4178
  • e Hónap: 42006
  • e Év: 190081
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.