Belépés
idgie1975.blog.xfree.hu
Minden csak hozzáállás kérdése... Cs Ildikó
1975.02.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Balatonakali Dörgicse
  2010-08-29 20:20:04, vasárnap
 
  08.07. Szo - 08.14. Szo
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Pokol és Paradicsom
  2010-05-08 09:45:01, szombat
 
  "A szent ember azt kéri:
Uram, szeretném megtudni, hogy milyen a Paradicsom és milyen a Pokol.
Isten odavezeti két ajtóhoz. Kinyitja az egyiket és megengedi az embernek, hogy betekintsen.
A szoba közepén egy hatalmas kerek asztal volt és az asztal közepén egy nagy fazék, benne ízletes raguval.
Az embernek elkezdett csorogni a nyála.
Az emberek, akik az asztal körül ültek csont soványak és halálsápadtak voltak. Az összes éhezett. Mindegyiknek egy hosszú nyelű kanál volt a kezében, odakötözve a kezéhez. Mindegyikük elérte a ragus tálat és vett egy kanállal.
Mivel a kanál nyele hosszabb volt, mint a karjuk, nem tudták akanalat a szájukhoz emelni.
A szent ember megborzongott nyomorúságukat, szenvedésüket látva.
Isten ekkor azt mondta: Amit most láttál az a Pokol volt.
Majd mindketten a második ajtóhoz léptek.
Isten kitárta azt és a látvány, ami a szent elé tárult, ugyanaz volt, mint az előző szobában.Ott volt egy nagy kerek asztal, egy fazék finom raguval, amitől ismét elkezdett folyni a szent ember nyála.
Az emberek az asztal körül ugyanúgy hosszú nyelű kanalat tartottak a kezükben, de ez alkalommal az emberek jól tápláltak, mosolygósak voltak és nevetve beszélgettek egymással.
A szent ember ekkor azt mondja Istennek: Én ezt nem értem!
Ó, pedig ez egyszerű - válaszolja Isten - ez igazából csak 'képesség' kérdése.
Ők megtanulták egymást etetni, míg a falánk és önző emberek csak magukra gondolnak.
Amikor csak magunkra gondolunk... a Pokol van itt a Földön.

Felmérés szerint az emberek 93%-a nem küldi tovább ezt a levelet.
Csak 7 %, az, aki úgy érzi, megosztaná a kanalát másokkal is.
Én megtettem... - ha efogadod!"
 
 
1 komment , kategória:  Belső kör  
a lélek könnyű, mint a pára
  2009-08-08 22:17:48, szombat
 
  Oly jó ilyenkor este már,
mikor az izzó nap leszáll,
s a csillag csillog csak nekem.
Elgondolom az életem.

Ami elmúlt, és ami lesz még,
mit rég meguntam, s amit szeretnék,
messziről nézem és nyugodtan,
ami után egykor futottam.

Mire az izzó arc lehűl,
a szív is békés lesz belül.
Öröm, kétség oly messzi cseng,
és jól esik az esti csend.

Jó így, még egyszer szemle hunyva,
mindent végiggondolni újra,
a lélek könnyű, mint a pára,

/Erzsitől/
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
optimistaaaaaaaaa
  2009-08-08 13:54:57, szombat
 
  A teszt eredménye


Önértékelés:

Nagy elvárásaid vannak magaddal szemben, és bár ezeknek általában meg is tudsz felelni, többször úgy érzed, nem úgy sikerülnek a dolgok, ahogy szeretted volna.
Nem vagy teljesen biztos önmagadban, bár te is tudod, hogy fontos értékeknek és tulajdonságoknak vagy birtokában. Amikor nem feledkezel meg egyéniséged pozitívumairól, olyankor tudod, hogy ok nélkül vagy olykor elégedetlen önmagaddal.

Jótanácsok
Erősítsd meg önbizalmadat, hogy teljesebben kifejleszthesd képességeidet, és ne veszítsd el könnyen az önmagadba vetett hitet. Összpontosíts azokra a tulajdonságaidra, amelyekről tudod, hogy a legjobb oldaladat alkotják. Ne légy túl kritikus magaddal szemben, és ne sajnáld magadtól az elismerést sikereidért, pozitívumaidért.
Szilárdabb önbizalmadra építve sokkal többet hozhatsz ki magadból.
Mindebben segítségedre lehetnek például az Optimista Klub munkatársai, akikhez e-mailben fordulhatsz anonim@eom.hu. Akár névtelenül is írhatsz nekik, leveledre, kérdéseidre minden alkalommal ugyanaz a segítő fog válaszolni, így a rendszeres levélváltásnak köszönhetően egy megértő új barátra is szert tehetsz.

Megküzdés:

Sok erőt érzel magadban az akadályok legyőzéséhez. Számodra a nehézségek gyakran inkább érdekes kihívást jelentenek, mint leküzdhetetlen akadályt. Bizonytalan élethelyzetekben sem veszíted el kezdeményező-készségedet. Rugalmasan tudod terveidet lehetőségeidhez és a körülményekhez igazítani, anélkül, hogy fel kellene adnod őket. Legtöbbször képes vagy arra, hogy kedvező irányba alakítsd a kellemetlen helyzeteket is.

Jótanácsok
Ne engedd, hogy aktivitásod, kreatív problémamegoldó képességed csorbuljon. Örülj sikereidnek, és használd fel dinamizmusodat arra is, hogy kissé "felrázd" azokat is, akiknek kevesebb jutott a kezdeményező-készségből. Példát mutathatsz társaidnak a problémákhoz való okos hozzáállásból, segíthetsz nekik megmutatni, hogy nem kell feltétlenül megijedni, és megfutamodni a nehézségektől.

Közvetlen optimizmus:

Úgy érzed többnyire jó dolgok várnak rád a jövőben. Bízol benne, hogy a fontos dolgok elképzeléseid szerint alakulnak majd, és ezért hajlandó vagy tenni is. Eddig is tapasztalhattad, hogy szerencsés alkat vagy, ez is hozzájárul jövőbe vetett hited erősítéséhez. Nem aggódsz a sorsod miatt, bizakodóan tekintesz az elkövetkező évek elé, a jövő számodra elképzeléseid megvalósítására kínálkozó lehetőségeket jelent.

Jótanácsok
Sokan megirigyelhetnék optimista szemléletedet. Ha teheted, győzz meg másokat is a pozitív elvárások erejéről, és ne engedd, hogy bárki elhitesse veled, hogy nem okos dolog elfeledkezni a negatívumokról. Nehézségek esetén is koncentrálj a lehetőségekre és szerencsés fordulatokra, hiszen az elvárással mozgósíthatod saját erőforrásaidat is sorsod ilyen kedvező alakítása érdekében.

Link
 
 
1 komment , kategória:  Belső kör  
Komló panorámaképe
  2009-07-08 15:32:41, szerda
 
  napjainkban: Link

és régen: Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Örökségünk
  2009-07-08 15:00:52, szerda
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
a hét halomra épült bányaváros
  2009-07-08 14:51:43, szerda
 
  "Komló

- a hét halomra épült bányaváros -

Komló - Vannak, akik szeretik, és biztos vannak, akik nem. Azok a bányászok, akik még emlékeznek fénykorára - egész biztos vagyok benne, nem tudják "nem-szeretni" - ahogy az ember a régvolt szerelmét se képes teljesen elfeledni. Akiknek gondot, nehézséget, problémákat okozott csak - a bányabezárások utáni teljesen reménytelen helyzet miatt kényszerűségből "itt ragadtak" - hát igen, azt hiszem közülük kevesen vannak, akik azért élnek itt, mert "szeretik" ezt a várost.


Milyen hangzatosan, dicsekvőn hívtuk egykor így: "Komló, hazánk első szocialista bányavárosa"! Az volt. Bányaváros, hiszen a létrejöttét, létét is a föld mélyében rejlő, 200 millió évvel ezelőtti mocsárerdők növényzetéből keletkezett jó minőségű feketeszén alapozta meg. Kis települések (Mecsekjánosi, Mecsekfalu, Mánfa, Budafa, Kisbattyán, Sikonda), puszták (Zobák, Jánosi) és település-részek (Dávidföld, Kökönyös, Kenderföld, Palántág, Somágtető) olvadtak össze a nagy cél érdekében, hogy Várossá válhassanak. Emlegetik a "hét halomra épült városnak" is - de senki se akarja azért a másik "hét-halmossal" (Róma) összehasonlítani.
A Kaszánya patak völgyében már 1256-ban volt egy villa Complov nevű település. A nyelvészek arra következtetnek, hogy nevét az itt jól termő komlóról kapta. (A vadkomló rajza az első komlói pecséten is szerepel.)


Persze, hogy itt is jártak a törökök, kiűzésük után 9 lakos maradt itt, és a legközelebbi adatok száz évnél is későbbiek: ekkor németeket telepítettek ide.
Akkor még senki nem hitte volna, hogy ebből a kisbirtokból valaha egy világhíres város lesz.


Az első hírek 1782-ben bukkantak fel, a földművesek a felszínhez közel szénréteget találtak. A korábban fakitermeléssel foglalkozó Engel Adolf a Somos tetőn nyitott először tárókat (Adolf, Szerencs, Glanzer akna), de az első "igazi" aknát a feleségéről elnevezett Anna aknát csak 1898-ben nyitották meg. 1909-től nagyobb lendületet vett a szénkitermelés, aztán háborús évek jöttek, más volt a fontos... 1945-után a bányákat államosították, korszerűsítették a régi aknákat és újakat nyitottak, lassan beindult a gépezet, millió és millió köbméter szén indult hosszú vagonokban szerte az országba, de főként a Dunai Vasműbe. Ehhez tudni kell, hogy igen jó minőségű a komlói feketeszén.

1952-ben megépült a legmélyebb és metánrobbanásaival legtöbb áldozatot követelő Zobák akna; 571 m mélységben folyt itt a termelés. A város hihetetlen fejlődésnek indult, mely növekedést ugyan elsősorban a politikai akarat irányította, de végcélját tekintve mégiscsak ebben az időben lett a kis bányászfalu bányaváros.


Járt itt Gagarin is, Moldova György könyvet írt róla (Tisztelet Komlónak). Olyan május elsejék és bányásznapi ünnepségek helyszíne volt, hogy azt csak az tudja, aki ezeken részt vett. A bányászok nap mint nap életüket kockáztatva, kisvasútjaikon bebújtak a föld alá, vagy liftjeiken a mélységes mély aknákba szálltak alá, hogy ott hőségben és vízben izzadva és fázva 200%-os sztahanovista brigádként éjt-nappallá téve szenet adjanak az országnak, a lakosságnak, a kohóknak, az iparnak. Szóval az öreg bányászok emlékeznek még Komló fénykorára. A városban gombamód nőttek az emeletes házak, (Sztálin- ill. Dunaújváros kivételével) talán nem is volt másutt ilyen szemmel követhetően kirobbanó a fejlődés. Minden volt: iskolák, természetesen vájáriskola is, kórház, villamos erőmű, vasútállomás, modern művelődési ház, '51-ben már városi vízmű, később csatornahálózat, sport-létesítmények. Műszak-kezdéskor igen gyakran járó autóbuszok hozták a környékből a munkásokat. A kor ízlésének megfelelő modern szobrok álltak a szépen gondozott parkokban.

Közel negyven év repült el, jómódban, annak reményében, hogy ez örökre már így is marad. Volt munka, jó fizetés (országos szinten is kiemelkedő és megérdemelten magas), hűségjutalom, mindenféle szociális jellegű ellátás, lakás...


Aztán...
Aztán 1989-ben elkezdődött a bánya-bezárás - mely 2 év alatt minden aknát utolért. Ezért van az, hogy ma magyar bányászok dolgoznak Spanyolországban. A város vezetői minden igyekezetükkel azon vannak, hogy "életet leheljenek" a Moldova György által nagyon is találóan "gyönyörű temetőnek" nevezett helybe.
A kisebb termelő üzemeknek adott kedvezményekkel, támogatásokkal teszik lehetővé, hogy a vállalkozók valamilyen elfoglaltságot, munkát tudjanak adni azoknak, akik még itt maradtak. Ám politikai akarat és állami segítség nélkül a település nem képes megbirkózni a rászakadt hatalmas gonddal.
Komló küzd az életéért...

Mindezek ellenére érdemes ellátogatni az egykoron híres "bányavárosba", hiszen gazdag és színvonalas kulturális programokban bővelkedik. A város legjelentősebb rendezvényei az 1972 óta kétévente megrendezésre kerülő Kodály Zoltán Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivál, valamint a minden év szeptemberének első hétvégéjén megrendezett Komlói Napok rendezvénysorozat. A városban működik a József Attila Könyvtár, a Színház és Hangversenyterem és a Közösségek Háza, ahol szakkörök, klubok, művészeti csoportok adnak lehetőséget a közösségi életre, a kulturális együttdolgozásra.

A cikk elkészítéséért köszönetet mondunk Úz Máriának, a Kul-Túra tiszteletbeli tagjának."

forrás: Link

"Olyan május elsejék és bányásznapi ünnepségek helyszíne volt, hogy azt csak az tudja, aki ezeken részt vett."
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Bányasorsok
  2009-04-19 16:56:33, vasárnap
 
  Több tízezren dolgoztak a rendszerváltás előtt a magyarországi bányákban. Városok épültek csak a bányáik miatt. Ilyen például Komló, amely a rendszerváltás előtti években az ország egyik leggazdagabb városa volt. Aztán a rendszerváltás után bezárták a bányákat, és legtöbben munkanélküliek lettek, és aki mehetett, nyugdíjba ment. A tipikus bányavárosok a leggazdagabból a legszegényebb városok lettek. Azóta folyamatosan rekultiválják a bányákat. A pécsi uránbánya rekultiválása éppen a hetekben készült el, a gyöngyösoroszi ércbánya rendbetételét most kezdték. De vannak olyan községek, amelyek a bányáik miatt veszélyben vannak, például Csabrendek és Dudar. A Tények rendszerváltó sorozatának következő dokumentumfilmjében Vági Barbara és Talán Csaba ezzel a témával foglalkozik.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Bányászhimnusz
  2009-04-19 16:30:05, vasárnap
 
  Link


Bányászhimnusz

Szerencse fel, szerencse le
Ilyen a bányász élete.
Váratlan vész rohanja meg
Mint bérctetőt a fergeteg.

Nem kincs után sóvárgok én,
Bányász kislányt óhajtok én,
Bányász kislányt óhajt szívem,
Ki szívemben bányász legyen.

Sáros kalap a szemében,
Bányász kislány az eszében
Kincsekben osztozom veled,
A kincs a tiszta szeretet.

Ha elveszünk mélyen alant,
Nem lesz nekünk nehéz a hant.
Anyánk a föld majd átölel,
Szerencse fel, szerencse fel.

És ha majd a föld ölén a végórámat élem,
Isten kezében életem, ő megsegít remélem.
Te kisleány ne bánkódjál,
Bányásznak halni szép halál,
Egekbe szállni fel
Szerencse fel, szerencse fel, szerencse fel!Egy másik változat:

Szerencse fel, szerencse le

Szerencse fel! Szerencse le! Ilyen a bányász élete,
Váratlan vész rohanja meg, mint bérctetőt a fergeteg.
Nem kincs után sóvárgok én, bányász kislányt óhajtok én.
Bányász kislányt óhajt szívem, ki szívében bányász legyen.

Kökény szemű bányász kislány, szívemben csak bányászkodjál!
Kincsekben osztozom velem, s e kincs a tiszta szerelem.
Borulj reám, szép kedvesem, mert nem lehetsz mindig velem.
Az akna hív, Isten veled, de itt hagyom szerelmemet.

Az én igaz szívem helyén, hű szívedet viszem el én,
Megőriz majd az engemet, bányász kislány, Isten veled!
Ne félj, ne sírj, nincs ok, miért, gonosz halál ott nem kísért,
Bár lenn van a bányász hona, mégis közel az ég oda.

Nincsen madár, lomb se fakad, ott a nehéz sziklák alatt,
Mégis a szív úgy feldobog, a csille száll, a mécs lobog.
Örök homály, vad éjszaka, mégis közel az ég oda.
Csillog a mécs, sugárt lövell, Szerencse fel! Szerencse fel!

Van itt alant örök tavasz, a bányásznak hű szíve az.
Nem hervadó a kikelet, benne a virága szeretet.
Te szép virág, bányász kislány, érted virul, érted csupán.
Míg rámosolyg, nem hervad el, Szerencse fel! Szerencse fel!

Ha majd nyugszunk mélyen alant, nem lesz nekünk nehéz a hant,
Anyánk a föld majd átölel, Szerencse fel! Szerencse fel!

Ha majd egykor a föld ölébe' végóránkat éljük,
Isten kezébe' életünk, s Õ megsegít, reméljük.
Te kisleány, ne bánkódjál, bányásznak halni szép halál,
Egekbe szállani fel, fel, Szerencse fel! Szerencse fel!
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Ha az ünnep elérkezik...
  2008-12-20 20:47:31, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2612 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 35
  • e Hét: 111
  • e Hónap: 1292
  • e Év: 112428
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.