Belépés
m-irene.blog.xfree.hu
"Az élet szép, Tenéked magyarázzam." Molnár Irén
1955.05.20
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Az Önkörmányzat honlapja
  2016-01-04 20:16:14, hétfő
 
  Az önkormányzat hivatala


Link

A honlap elérhetősége

katt a linkreLink

A TestületLink

hátsó sor: Dr. Csillag Imre, Tomecz László, Ruzsom Lajos (PB elnök), Juhász Péter
első sor: Nagy Katalin, Juhászné Barkóczy Éva (polgármester), Székelyné Szécsy Judit (alpolgármester)

 
 
1 komment , kategória:  Belső kör  
Az iskola felújítás előtt...
  2016-01-04 20:01:04, hétfő
 
 

LinkLink

 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
A Liszt Ferenc utca és a Kockák épületei régen..
  2016-01-04 19:58:55, hétfő
 
 

Link

Több régi és napjainkbeli kép az alábbi linken látható
katt a linkreLink
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Egy régi téli kép a játszótérről
  2016-01-04 19:56:50, hétfő
 
 

Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Képeslap 1945 után Petőfibányáról
  2016-01-04 19:53:57, hétfő
 
 

LinkLinkLinkLinkLinkLink

Több régi és napjainkbeli kép az alábbi linken látható
katt a linkreLink
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Képek Petőfibányáról
  2016-01-04 19:43:20, hétfő
 
  A sportpálya


Link
Az iskola


Link
A játszótér


Link
A művelődési ház


Link
Régi üzemcsarnokok


Link
A benzinkút


Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Petőfibánya régen - videó
  2016-01-04 19:36:14, hétfő
 
 

Link

katt a linkreLink
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Képek P.bányáról
  2009-05-03 18:10:26, vasárnap
 
  Sport utca


Link
Polgármesteri Hivatal


Link
Az Alagút bejárata, ami elválasztja az alsó - és a felső telepet


Link
...az Alagút vége a felső telepen..


Link
A központ felülről


Link
 
 
1 komment , kategória:  Belső kör  
Petőfibánya címere
  2009-05-03 18:03:50, vasárnap
 
  Álló, csücskös talpú tárcsapajzs, melynek vörössel és feketével bal haránt osztott mezőjén - a bányászok védőszentjeként - pálmaágat tartó arany Szent Borbála figura látható.
Pajzsfőben két hegyes talpú pajzs helyezkedik el. Jobb szélén a bányászatot szimbolizáló vörössel és feketével hasított pajzsban, egymáson keresztbe tett arany bányászszerszámok, míg a bal szélső vörössel és feketével négyszer vágott mező a község hagyományos színeit mutatja.Link
Szent Borbála

Borbála/Barbara (kinek neve a Barbarus, azaz barbár szó nőnemű alakja) egy pogány apa nagyon szép leánya volt. Valahányszor az apa kereskedelmi útra ment, leányát egy magas toronyba zárta. Egy ilyen távollétet ragadott meg Borbála arra, hogy miután már régóta vágyott a keresztségre, fölvételét kérje az Egyház közösségébe. A Szentháromságba vetett hite jeleként a torony falába, amelyen addig csak két ablak volt, vágatott egy harmadikat is. Atyja hazatérve az ablakok számából fölismerte, hogy leánya elhagyta ősei hitét. Emiatt azonnal meg akarta ölni, ám Borbálának sikerült elmenekülnie, mert a torony fala és a sziklák megnyíltak előtte. A hegyek között egy barlangban rejtőzött, de egy pásztor elárulta atyjának a rejtekhelyet. A pásztor árulásának büntetéseként Isten a bárányait ganajtúró bogarakká változtatta. Ez azonban nem tartotta vissza az atyát attól, hogy leányát a bíró elé hurcolja. A bíró megfélemlítésül keresztényeket gyötörtetett Borbála szeme láttára a legválogatottabb kínzásokkal. Krisztus azonban erőt öntött lelkébe, s hogy ne féljen, társnőnek adta mellé Juliannát. A város kormányzója akkor a megszégyenítés eszközéhez folyamodott: megparancsolta, hogy ruhátlanul pellengérezzék ki a piacon, minden kíváncsi tekintet prédájául. Borbála azonban most is az Úrhoz menekült, és meghallgatásra talált: a földből felszálló köd és az égből leereszkedő felhő úgy beburkolta a testét, mintha teljesen föl lett volna öltözve. Végül a bíró fővesztésre ítélte, és ekkor történt a legszörnyűbb: az apa, aki korábban esztelen féltékenységgel óvta a leányát, most maga ragadta meg a kardot és fejezte le. Mikor azonban hazafelé ment, villám sújtotta őt, és nem maradt belőle más, csak egy maréknyi hamu. Egy Valerianus nevű ember gondoskodott arról, hogy Borbála és a vele együtt lefejezett Julianna teste méltó temetésben részesüljön. A sírnál pedig hamarosan megkezdődtek a csodák.

Borbála tisztelete legkésőbb a 9. század óta Keleten és Nyugaton egyaránt elterjedt. Ez keleti származására utal, mert a nyugati egyház sok keleti szent tiszteletét átvette, fordítva ellenben nagyon ritkán történt. Magyarországon nagy tekintélynek örvend. A népi tisztelet a legenda különböző elemeihez kapcsolódik. Így a hirtelen és készületlen halál elleni oltalmazónak tekintik, mivel atyja ezzel bűnhődött gonoszságáért. Gyakran így imádkoznak: Add meg, ó Urunk, hogy Szent Borbála közbenjárására halálunk előtt részesülhessünk szentségeidben. Ez a magyarázata annak, hogy a művészek gyakran ábrázolják Borbálát úgy, hogy a kezében cibóriumot és felette ostyát tart. Ugyanezen az alapon számtalan azon jámbor testvérületek száma, amelyek a Jó halál nevét viselik, és védőszentjüknek Borbálát tekintik.

Apja villám általi halála miatt a villámcsapás és tűzvész ellen is kérik oltalmát, ezért a vészharangra rá szokták vésni a képét. Ezáltal lett a harangok és a harangöntők védőszentje, de neki ajánlották a hegycsúcsokat és az erődítményeket is. A puskapor feltalálása után, amelyet úgy tekintettek, mint a villám és a tűz egyesült erejét, ez a gyenge és minden erőszaktól távol álló szűz hamarosan a tüzérek védőszentje lett. Védőszentjüknek tekintik a hegymászók, akiket útjaikon vihar és villámcsapás veszélye fenyeget, de ugyanígy a bányászok is, akik a sújtólég veszélyében dolgoznak. Végül a torony miatt, amelyben lakott, s amellyel oly gyakran ábrázolják, a régi építőmesterek és kőművesek védőszentje lett.
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Petőfibánya
  2009-05-03 17:57:23, vasárnap
 
 Petőfibánya 1949 - 1989 - 2009
Kis településünk 20 éve önálló. Ennek kapcsán egy kis ismertető lakóhelyemről:
Link

A község építése az 1940-es években kezdődött, a mélyművelésű szénbányászatra alapozva. A Lőrinciben lévő Mátrai Hőerőmű szénellátásának biztosítására nyitotta meg a Mátravidéki Szénbányák vállalat 1944-ben Pernyepusztán az új Petőfi-altárót. A település eredeti neve 1945-ig ugyanis Pernyepuszta volt, melyet előbb Pernyebányára változtattak, csak 1949-ben született meg mai elnevezése, a Petőfibánya. A település tehát jellegzetes bányászfalu. Amikor az 1960-as évek második felében az erőművet pakura-tüzelésűre állították át, a bányát is bezárták, mert az itt található barnaszén kitermelése nem volt már gazdaságos. A bányásztelepülés előbb Lőrincihez tartozott, majd 1989-ben lett önálló község.


Link
Petőfibánya Heves megye nyugati felében, a Zagyva-folyó völgyében, Hatvantól 16 km-re északra fekvő település.

Éghajlata mérsékelten hűvös, mérsékelten száraz. A csapadék évi összege 560-580 mm, az évi középhőmérséklet 9,8-10 Celsius fok, az évi napsütéses órák száma 1910. Leggyakrabban északi és déli szelek fújnak.

Területe a Zagyva aszimmetrikus patakvölgyében fekszik. A vidék legnagyobb tengerszint feletti magassága a 240 m-t nem haladja túl. Gyenge szeizmicitású terület. Természetes vizekben szegény. A talajvíz 4m mélységben található, kemény, kémiai típusa kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos, helyenként nátrium- és szulfáttartalommal. Az artézi kutak száma nagy.

Természetes növényzetét puha- és keményfás ligeterdők, és magas kórós társulások alkotják. Jellemző növényei a szőrfű, a tárnicsfélék, a pirosló hunyor és a bogáncs.

Erdőterülete 4-5%, talaja réti öntéstalaj és agyagbemosódásos barna erdőtalaj.

Állatai kisvadak és madárfajok.

Megközelíthető közúton: az M3-as autópályán Hatvan után a 21-es úton Lőrincin keresztül Selypnél kelet felé fordulva. A legközelebbi vasútállomás a Hatvan-Salgótarjáni vasútvonalon Lőrinci.
A község a Hatvan-Lőrinci statisztikai körzetben helyezkedik el.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 23925 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 12
  • e Hét: 618
  • e Hónap: 3052
  • e Év: 251654
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.