Regisztráció  Belépés
schuro.blog.xfree.hu
Mondd el és elfelejtem; mutasd meg és megjegyzem; engedd, hogy csináljam és megértem. schuro ...
2011.11.11
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/41 oldal   Bejegyzések száma: 408 
Zöldségeket termesztenek az Antarktiszon
  2018-04-09 21:22:28, hétfő
 
  Ha az emberiség a jövőben szeretne kolóniát létrehozni a Marson, meg kell oldania a telepesek élelmezését. A legjobb az lenne, ha a marsiak a vörös bolygón maguknak állítanák elő a táplálékot. A szakértők egyelőre földi laboratóriumokban próbálják kideríteni, hogy hogyan is lehetne élelmet előállítani az idegen égitesteken. A német antarktiszi bázison, a Neumayer III kutatóállomáson például növényeket igyekeznek termeszteni szélsőséges körülmények között. A csapat a közelmúltban 3,6 kilogramm salátát, 18 uborkát és 70 retket takarított be - számol be a ScienceAlert.
A zöldségek az EDEN-ISS nevű laborból származnak, ahol föld, napfény és növényvédő szerek nélkül termesztik a növényeket. A kutatók egy újrahasznosítható vizet keringető hálózatot, egy speciális tápanyagellátó rendszert, illetve LED-eket használnak a zöldségek gondozásához. Emellett a laboratóriumban folyamatosan ellenőrzik a szén-dioxid szintjét.
Paul Zabel, a projektben dolgozó mérnök szerint a zöldségek magjait februárban ültették el. Később adódtak problémák, a rendszer például kisebb leállásokat produkált, ráadásul a termesztés időszaka alatt óriási vihar sújtotta az állomás környékét. Végül azonban sikerült megfelelően gondozniuk a növényeket.
A projektet koordináló Német Űrrepülési Központ (DLR) szerint májusig hetente 4-5 kilogramm zöldséget takaríthatnak majd be a szakértők. A különböző kutatócsapatoknak már korábban is sikerült meglepő körülmények közt zöldségeket termeszteniük - 2015 óta például a Nemzetközi Űrállomáson is folytatnak hasonló vizsgálatokat.
A DLR programjában azonban minden korábbinál több növénytípussal kísérleteznek. A német szakértők még gyümölcsök, így eper termesztésével is próbálkoznak.
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Fehér eper
  2018-04-05 21:15:39, csütörtök
 
  Egy fehér eper láttán valószínűleg arra gondolnánk, hogy éretlen példányba botlottunk, pedig ez nem okvetlenül igaz. Létező jelenség, bár az íze inkább az ananászéra hasonlít. Az angolok pineberrynek nevezik (magyarul valahogy így hangzana: eperanász) ezt a gyümölcsöt, amelyet 1750-ben fedeztek fel Európában. Úgy tartják, hogy észak-amerikai és chilei fajták keveréke.
2003-ban egy Hans de Jongh nevű holland farmer kezdett vele foglalkozni - nemesítés útján elérte, hogy az íz és a forma megmaradjon, viszont produktívabb legyen a növény. Közben arra lett figyelmes, hogy egyre többen érdeklődnek a különleges gyümölcs után, és beindult az üzlet. Ma már ott tartunk, hogy az eperanász bárki számára hozzáférhető, például innenLink is lehet rendelni: négy tövet körülbelül 1500 forintért. Magokhoz pedig innen Link lehet hozzájutni, 35 darabhoz hasonló áron.
Thaiföldön már kozmetikumok gyártására is felhasználják. A reklám szerint a gyümölcsből készült krém az első szerelem esszenciáját hordozza magában. 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Az Ausztrál citrom vagy Kaviárcitrom
  2018-02-06 21:48:02, kedd
 
  Ausztráliában honos és Dél-Afrikában is tenyésző cserje, vagy kis fa termetű növény. Apró levelei 1-2 cm-esek. Ágain, hajtásain nagy tövisek fejlődnek.
Termése hosszúkás, hengeres 2-3 x 7-10 cm-es. A fényes héj színe a zöldből kiindulva a sárgától a piroson keresztül a vöröses-feketéig változó. Magokat ritkán tartalmaz.
A gyümölcshús 4-10 gerezdes, a lédús tömlősejtek egymástól kaviár-szerűen különválnak, a színűk a héj színéhez hasonlóan változó.
Drága éttermek exkluzív halételek mellé tálalják, koktélokhoz kínálják, a halikrához hasonlóan nemzetközileg magas árfekvésű élelmiszer. A savanyú, üdítő terméseket marmaládénak, különleges üdítőitaloknak vagy dzsemnek dolgozzák fel; teák ízesítésére is használják.
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Itt az ehető héjú banán
  2018-01-26 20:10:04, péntek
 
  Egy Japán cég a D & T Farm kezdett el kísérletezni a teljes mértékben ehető banánnal. A gyümölcs a Mongee nevet kapta, ami annyit tesz: hihetetlen.
Az egész csak ártatlan próbálkozásnak indult, amit a cég műszaki fejlesztési menedzsere, Setsuzo Tanaka gondolt ki. Az ehető héj titka a gyümölcs termesztésében rejlik. A banánfákat -59 Celsius fokos környezetben nevelik, majd átültetik, így a gyümölcs gyorsabban növekedésnek indul, amihez a héj nem tud alkalmazkodni, így abból salátalevélhez hasonló textúrájú, vékony burok lesz a jól megszokott, hámozható héj helyett.
A cég szerint a banánhéj tele van B6-vitaminnal, magnéziummal és jótékony aminosavakkal, na de mi a helyzet az ízével?
Állítólag nem teljesen íztelenek ezek a vékony héjak, azonban maga a gyümölcs sokkal "trópusibb", erősebb ízű, már-már az ananászhoz hasonlít. Ehhez azonban meg kell várni, míg a banán külsején megjelennek a barna foltok, vagyis a gyümölcs beérik.
Ha valaki kipróbálná, annak Okajamáig kell utazni, ugyanisaz egyetlen hely, ahol meg lehet kóstolni, az egy Tenmanya Okayama nevű üzlet. Hetente érkezik szállítmány, mindössze 10 darab banánnal, melynek darabja átszámítva nagyjából 1500 forintot kóstál. 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Így néz ki 12 ismert növény, mielőtt a boltokba kerülne
  2018-01-21 20:47:57, vasárnap
 
  Most megnézheted, hogyan festenek az ismert zöldségek, gyümölcsök, magok, fűszernövények, mikor természetes környezetükben növekednek.

Datolya


A datolya a datolyapálma bogyós gyümölcse. A datolya bogyója a magtokban kapcsolódik a fához Egy datolya fürt 500-2000 bogyóból állhat Amikor teljesen megérik a datolya akkor aszalódni kezd, a héja ráncossá válik, és egy viaszos réteg borítja be A beporzás napjától számítva 200 nap kell a beérésig
3 fontos mozzanata van a datolya növekedésének és beérésének, és minden fokozatnak saját neve van: Khalaal, Rutab és Tamr - ez utóbbi már a beérési szint.

Kapribogyó


A tövises kapri, vagy egyszerűen kapri (Capparis spinosa). A kapribogyó a kapricserje ecetben, sóban, olajban tartósított, még ki nem nyílott, fonnyasztott bimbója. A sötétzöld, borsó nagyságú virágbimbót (Capparis flos) begyűjtik, mielőtt felnyílna, majd sós ecettel és gyakran olívaolajjal tartósítják. A zöld, nem túlságosan puha, zárt bimbó kellemesen kesernyés és csípős, jellegzetesen fanyar fűszer.

Füge


A közönséges füge ehető, húsos termése a füge. Ez nem egyszerű termés, hanem apró termések sokaságából álló, a befelé fordult, elhúsosodott virágzati tengelyt is magában foglaló terméságazat. A fügekörte alakú 3-10 cm hosszú, különböző színű, sárgás-zöld, bronz, vagy sötét bíborvörös. Vékony héj takarja a gyümölcshúst, amelyben 30-1600 apró mag található.

Papaja


A papaja vagy dinnyefa gyümölcse szintén papaja néven ismert. A papaja ránézésre a sárgadinnyéhez hasonló, érett állapotban narancssárga 20-30 cm-es bogyótermései a törzs felső részén, a levélkorona alatt fejlődnek ki. Egy-egy papajagyümölcs akár 5 kg-ot is nyomhat. Rózsaszín vagy narancssárga gyümölcshúsa mintegy 3 cm vastag. Fekete, borsónyi magvai a termés központi üregét töltik meg. Leve savanykás, üdítő ital.

Áfonya


Az amerikai tőzegáfonya sárgán foltos rubinpiros gyümölcse a vörös áfonyánál nagyobb, gyümölcshúsa világosabb. A növényt meleg időben vízpermettel hűtik. Télen jégpáncéllal védik a fagytól, de a jégréteg alatti vizet elvezetik, hogy a növény levegőzhessen. Szüret előtt 30 cm magasan elárasztják a földet, és a víz színén úszó gyümölcsöket halásszák le. A termés többségéből ivólét, sűrítményt, szárítmányt, aszalvány, vagy gyümölcsteát készítenek. Szárítva a mazsolához hasonlóan használható.

Brazildió


A paradió fa termése a paradió (brazildió) A paradió majdnem mindig, csakis az érintetlen erdőkben hoz termést, mivel csak itt élnek a nagytestű Bombus, Centris, Epicharis, Eulaema és Xylocopa nembéli méhek. Ez a sok méhfaj, segít a fának a megporzásban. Megporzás után a termés, csak 14 hónap után érik meg. A termés nagy, 10-15 centiméter átmérőjű, gömbölyű, csonthéjas tok, melyben 8-24 darab háromszög alakú és 4-5 centiméter hosszú mag található. A tok egyik vége lyukas, ez segít az agutifajoknak megkezdeni a termést. Az agutik megeszik a magok egy részét, a többit elássák későbbre, de nem mindig emlékeznek, hogy hová; így akaratlanul ültetik e fákat. Magja fogyasztható; belőle olajat is nyernek. Az olaj szintén fogyasztható, továbbá órások, festők és a szépségipar termékeiben is felhasználható.

Pitaja


A pitaja, ritkábban használt nevein kaktuszgyümölcs vagy sárkánygyümölcs, egyes oszlopkaktuszok termése. Gyümölcséért leginkább a fehér húsú, úgynevezett vörös pitaját, a hullámos kúszókaktusz termését termesztik szerte a világon. Ennek ovális termése akár 10 cm hosszú is lehet. A pitáját termő kaktuszokat pitajakaktusznak nevezik. Húsa fehér, vörös vagy lila; magja kisebb, kevésbé zavarja a gyümölcsevés élvezetét. Héja élvezhetetlen. Illata semleges, íze frissítő és finoman savanykás, egy kicsit az egresére emlékeztet.

Vaszabi


A vaszabi, más néven japán vízitorma a káposztafélék családjába tartozó kétszikű növény. Gyökerét fűszerként használják. Íze rendkívül csípős; ez védi meg attól, hogy megegyék az állatok. A gyökér, vagyis a rizóma a vaszabi legfontosabb része. A vaszabi gyökerének mérete 30 cm-től 1 méterig is terjedhet, attól függ, hogy a vastag főgyökérről mennyi vékony hajszálgyökér ágazik ki. A vaszabi az a zöld, krémszerű fűszer (paszta), amit általában japán éttermekben szolgálnak fel a szasimihez és a szusihoz, íze a tormához hasonlít, de annál még csípősebb. Ősidők óta használják gyógyító tulajdonságai, ezek közül különösen antibakteriális hatásai miatt.

Kurkuma


A kurkuma fűszer- és gyógynövény. A fűszert a sárga színű, a közönséges gyömbérére emlékeztető gyöktörzsében és gumójában (Curcumae rhizoma) lévő nem mérgező, sárga festékanyaga (kurkumin) adja, amit sajátos aromája és sárga színe miatt kedvelnek. A kurkumin maga a kurkuma hatóanyaga, és sok helyen használják az élelmiszerekben adalékanyagként, de napjainkban inkább az ízületi problémákra gyakorolt jótékony hatása miatt kezdik megismerni és keresni.

Szegfűszeg


Ennek a 15-20 méter magasra is megnövő, meleg- és vízigényes mirtuszfélének a levelei lándzsásak, örökzöldek. Halványlilás-rózsaszínű virágai a hajtások csúcsain nyílnak. A fűszert a pirosló virágbimbókból készítik: a zsenge bimbókat pálmalevélbe csomagolva szárítják, amíg a közismert barnára nem sötétednek. A fiatal bimbók a legillatosabbak. Alakjuk szögre emlékeztet, innen a szegfűszeg név. Kesernyés, kissé égető, erősen aromás ízét a sok illóolaj adja: ezt a likőriparban és kozmetikai szerek gyártásához is felhasználják.

Mustármag


A mustármag a mustárfajok magja. A mustármagból készül a mustár fűszer. A mustármagok aprók (kb. 1 mm-esek), gömbölyűek, sárgák vagy világosbarnák; az ízük enyhén csípős.A mustármag csípős ízét és kedvező étrendi hatását a benne felhalmozódó nitrogén- és kéntartalmú glikozidok, az ún. mustárglikozidok okozzák. A mustármagot fűszerként használják. Az asztali mustár fűszer fontos alapanyaga: a megtört és olajtól mentes fehér és fekete mustármaghoz ecetet, borsot, szegfűszeget, tárkonyt, hagymát, sót és egyéb fűszereket adnak, ezért annak egyes fajtái csípősek, mások enyhék és vannak kifejezetten aromásak is.

Azték zsálya, ismertebb nevén chia


A chia Dél-és Közép-Amerikában igen elterjedt növénynek számít. A chiamag napjainkban egyre népszerűbb, felhasználására rengeteg recept található. Pudingok, müzlik és még nagyon sokféle egészséges étel összetevője, igazi "superfood". Ezt a titulust annak köszönheti, hogy nagyon jó antioxidáns forrás, illetve proteinben gazdag.
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Marihuánával gyógyítható 10. betegség
  2018-01-04 21:08:45, csütörtök
 
  A marihuána alatt a Cannabis sativa nevű növény száraz virágait, leveleit, szárát és magjait értjük. A növény ezen összetevői tartalmazzák azt a kémiai összetevőt, mely tudatmódosító hatást képes kifejteni, s amelyet világszerte fogyasztanak vagy elszívnak rekreációs céllal, miközben ugyanezek a növényi részek potenciális orvosságként is hatnak. Összesen több mint hatvanféle kémiai összetevőt tartalmaz, melyeket összefoglalóan kanabinoidoknak nevezünk.
A marihuánával kapcsolatos orvosi kutatások nagy része arra keresi a választ, hogy a különböző kanabionidok milyen hatást gyakorolnak az emberi szervezetre és a különböző szimptómákra.

Elfüstölésnél vagy belélegzésnél a marihuánában lévő THC és egyéb kanabinoidok kétféle receptor sejthez ,,csatlakoznak" az emberi szervezetben -mint a kulcs a zárba. A CB1 az egyik ilyen. Receptorai nagyrészt az agyban találhatóak, elsősorban a mozgáskoordinációért, a memóriáért és a hányingerért felelős területeken. Ez megmagyarázza miért hat a kanabisz az egyensúlyérzékelésre és a test irányítására, valamint a rövid távú memóriára és tanulásra. Így érthető miért lehet hatékony a hányinger, az étvágytalanság és a fájdalom enyhítésében.

A másik receptor a CB2, a test többi részében - főként az immunrendszer szöveteiben - található, a lépben és a nyirokcsomóban. Ezen receptorok funkciója azonban kevéssé ismert. Valószínűsíthető, hogy az immunrendszer fékeiként működnek, mely magyarázattal szolgálhat arra, miért csökkentheti az emberi immunreakciókat a kender.

A fű elszívása után az összetevők perceken belül elkezdik kifejteni hatásukat és pár perc alatt el is érik maximális koncentrációjukat a szervezetben, melyet követően körülbelül másfél órán át éreztetik hatásukat. Amennyiben megesszük a növényt - nem ritka hogy különböző ételek összetevőjeként fogyasztják -, a hatás órák múlva - és órákon át - is jelentkezhet. A mesterségesen előállított dronabinol (Marinol) melyet kapszulaként adnak be a betegnek, több mint egy napon át képes az étvágy fokozására.

Alzheimer-kór - A merikai kutatók szerint a marihuána hatóanyagából, a THC-ból rendkívül csekély mennyiség felhasználásával sikerült lassítani, illetve megállítani az Alzheimer-kórt. A floridai Byrd Alzheimer's Institute szakértői szerint az alacsony mennyiségben alkalmazott THC előnyei felülmúlják a THC káros hatásait és nincs negatív hatásuk a memóriára.
Epilepszia - A cannabidiol, a cannabisban legnagyobb mennyiségben előforduló nem-pszichoaktív összetevő hatékonyan csökkenti a rohamokat az epilepszia egy súlyos, terápiarezisztens formájában.
Szklerózis multiplex - A szklerózis multiplex olyan gyógyíthatatlan betegség, melynél az agy és a test közötti kommunikáció nem működik megfelelően. A tünetek nagyon sokfélék lehetnek, a látászavaroktól az izomfájdalmakig és -gyengeségig. A kezelési lehetőségek sajnos korlátozottak és gyakoriak a mellékhatások is. Az American Academy of Neurology szakmai szervezet most új irányelveket fogalmazott meg, melyek alapján sokkal nagyobb hangsúlyt kellene az alternatív terápiákra helyezni. Az egyik új gyógymódot a marihuána kivonata jelentheti.
Rák - Jelenleg elsöprő mennyiségű bizonyíték utal arra, hogy a kannabinoidok megölik a rákot az emberben. Az elmúlt néhány évben egyre több beteg számolt be arról, hogy a kannabisz-alapú kivonatok bevétele vagy helyi alkalmazása megszüntette a rákjukat. A végstádiumú rákos betegek remissziói dokumentálva vannak, valamint számos nem-végstádiumú eset is. Fényképes bizonyítékok azt mutatják, hogy sok bőrrák is eltűnik helyi alkalmazással. Sőt, a tudományos kutatások azt mutatják, hogy a kannabinoidok nem csak megölnek gyakorlatilag bármilyen rákos sejtet, de azt is, hogy az emberi test be van programozva arra, hogy ezek a vegyületek ezt tegyék.
Skizofrénia - Egy korábbi kutatásokat elemző vizsgálat szerint a marihuána fogyasztása a pszichózis korábbi kialakulását válthatja ki. Egy ausztrál tanulmány szerint a pszichotikus betegségekben szenvedők közül azokban, akik marihuánát szívtak, a betegség majdnem három évvel korábban jelentkezett, mint azokban, akik nem éltek az anyaggal. A kutatók úgy vélik, hogy a marihuána egyes betegekben valójában akár okozhatja is a pszichózist. Michael Rice, kutató azonban nincs meggyőződve arról, hogy a marihuána fogyasztása pszichózist okoz, véleménye szerint ugyanis számos más elmélet is létezik az összefüggés magyarázatára. Az egyik elmélet szerint a skizofrénia az agy talán vírusos eredetű gyulladása következtében alakulhat ki, és a skizofrénia tünetekkel járó szakaszában lévő betegek azért hajlamosak a marihuána fogyasztására, mert az anyag gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.
Cukorbetegség - A rendszeres marihuánafogyasztás kedvező irányban befolyásolja a diabéteszes kontrollt jelző paramétereket. A kutatók alacsonyabb éhomi vércukorszinteket mértek azoknál a személyeknél, akik aktuálisan marihuánahasználók voltak, és kisebb volt körükben az inzulinrezisztencia aránya is.
Asztma- A marihuána aktív hatóanyaga, a THC mérsékelni képes az allergiás bőrreakciókat, valamint az asztma és az ekcéma tüneteit is - mutatták ki német kutatók.
Impotencia - Egy kutatás szerint a férfi füvezők szexuális zavarokat tapasztaltak, még így is több partnerük volt, mint a nem füvezőknek. A New Scientist folyóiratban megjelent eredmények szerint a marihuána használók esetében kétszer akkora volt a valószínűsége annak, hogy legalább kettő szexuális partnerük volt az elmúlt évben, mint azok esetében, akik nem szívtak füvet.
Reuma - A marihuána alkalmas a reumás ízületi gyulladás enyhítésére is. A szakemberek szerint a marihuána vélhetően segít leküzdeni a fájdalmat okozó gyulladást.
Hepatitis C Jamaikai tudósok álltal felfedezett kannabidiol (CBD), a kannabisz növény egyik legfontosabb bioaktív vegyülete, megfizethető kezelés és gyógyhatású készítmény alapja lehet hepatitis C vírusra. 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
A Pioneer Cabin Tree
  2017-12-31 21:47:59, vasárnap
 
  A Pioneer Cabin Tree egy több mint 1000 éves mamutfenyő volt a Calaveras Big Trees State Park területén, Kalifornia államban, az Amerikai Egyesült Államokban. Egyike volt az Egyesült Államok leghíresebb fáinak. Évente több ezer látogató kereste fel a fát és környékét. Törzse 10 méter átmérőjű volt, ugyanakkor a fa pontos életkora ismeretlen. A matuzsálemi korú fát 2017. január 8-án döntötte ki egy vihar.

A Pioneer Cabin Tree
A Pioneer Cabin Tree nevét a törzsébe vágott átjárható üregről kapta, melyet részben egy erdőtűz égetett a törzsbe. Hátsó nyílása eredetileg csak egy sokkal kisebb rés volt. Az 1880-as években James Sperry, a Murphys Hotel alapítója egy átjárót vágatott egy helyi földtulajdonos által, hogy az ide látogató kirándulók keresztül tudjanak menni a fa törzsén. A fára azért esett a választás, mert a korábbi erdőtűz miatt elég nagy sérülés volt a fa törzsén.

A Pioneer Cabin Tree 1860-1880 között, mielőtt az alagútat elkészítették volna
A Yosemite Nemzeti Parkban található Wawona Tree mintájára készült el az átjáró a fatörzsben, hogy ezzel a látványossággal is idecsábítsák a turistákat. A látogatókat arra biztatták, hogy véssék bele a nevüket a fa törzsébe, de ezt a gyakorlatot az 1930-as években abbahagyták.

A kidölt Pioneer Cabin Tree


Eleinte csak gyalogosan lehetett átkelni a fa törzsén, de később sok éven keresztül engedélyezett volt az autóval való áthajtás a "Big Trees Trail" útvonal részeként. Ez a fa csak egyike volt azon fáknak Kaliforniában, amelyek törzsén autóval keresztül lehetett hajtani. A későbbiek során azonban az autós forgalmat leállították és ettől kezdve ismét csak gyalogosan lehetett keresztülmenni a fatörzsön a North Grove Loop túraútvonal egyik állomásaként.

A Pioneer Cabin Tree


A Pioneer Cabin Tree az elmúlt évtizedek leghevesebb vihara során dőlt ki 2017. január 8-án. A fa halálát a vihar mellett a törzsön ejtett hatalmas seb és az emiatt kiesett tápanyagfelszívó képesség okozta, aminek következtében az utóbbi években már csak egyetlen élő ága volt e faóriásnak. A fa törzse szerkezetileg is egyre inkább meggyengült az évek alatt. A kidőlés során a fatörzs széthasadt.

A Pioneer Cabin Tree 1864-1874 között 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
A simatűjű szálkásfenyő
  2017-12-28 20:42:59, csütörtök
 
  A simatűjű szálkásfenyő (Pinus longaeva) a fenyőfélék családjába tartozó, esetenként nagyon hosszú életű fafaj, amely az Egyesült Államok délnyugati, hegyvidéki területein őshonos. A simatűjű szálkásfenyőt angol nyelvterületeken időnként "Intermountain" névvel, időnként "Western britlescone pine" azaz nyugati szálkásfenyő néven szokták nevezni. Egyedei Nevadában, Utahban és Kalifornia keleti részein őshonosak.

E közepes méretű fafaj magassága 5-től 15 méterig terjed, míg törzsének átmérője a 2,5 méterestől a 3,6 méteres lehet. Vaskos, sötétzöld tűlevelei ötösével állnak, 2,5-től 4 cm-es hosszúságúak, külső részeiken kékeszöld árnyalattal. E növény tűlevelei a világon a legtovább megmaradó levelek, mivel egyesek közülük akár 45 éven keresztül a növényen maradnak. Az idősebb fák viharvert és satnya megjelenésűek, különösen azon példányoknál, amelyek a magasabb hegyvidéki régiókban élnek, valamint ezen fák kérge vörösesbarna és mélyen barázdált. Ahogy a fa idősödik, egyre több részén hal el a vaszkuláris kambium. Más nagyon idős egyedeknél előfordul, hogy már csak egy nagyon vékony élő szövetréteg az, amely a kéreg alatt a tápanyagokat szállítja a fa lombkoronájába.

Tobozai oválisan hengeres alakúak, hosszuk 5 és 10 centiméter közt változik, míg szélességük zárt állapotban három-négy centiméter. Előbb zöld, vagy lilás színűek, majd narancssárgás színűre érnek 16 hónapos korukban, majd számtalan törékeny részre hámlanak, melyek mindegyike 2-5 milliméter hosszúságú.

A kaliforniai Ancient Bristlecone Pine Forestben, Bishop város közelében élő egyik példánya, melynek beceneve a Matuzsálem-fa, 2013-ban 4845 éves volt. A fa életkorát egy, az erdészetben használatos kormeghatározó eszközzel a növekménymérővel mérték le. A fa pontos lelőhelyét nem árulják el, mivel egy korábbi, 1964-es esetben a Prométheusz-fát kivágták.

 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
A kudzu növény, csodaszer és átok
  2017-12-17 08:03:00, vasárnap
 
  Az alföldektől kezdve 1500 méteres tengerszint feletti magasságig bárhol megtalálható. Szereti a napsütést, a meleget, a nedves környezetet és a tápanyagokban gazdag talajt, de jól alkalmazkodik és megél ettől eltérő körülmények között is.

A hüvelyesek családjába tartozik, így óriási előnnyel ruházta fel a természet: a gyökérgumó - a baktériumokkal folytatott szimbiózisának köszönhetően - képes értékes nitrogént beszerezni a talaj levegőjéből. A gyökérgumókból a szőlőhöz hasonlatos növényszárat növeszt, amelyet sárga pelyhecskék és sűrű levélzet fed. Akár 100 métert is képes a földön kúszni, ám ha támaszra lel, 30 méter magasra is felkuszik.
Terebélyes leveleinek dzsungeléből nyaranta csak illatos, harangformájú virágai kukucskálnak ki. Virágai különlegesek, feltűnőek: kékeslila színűek, 20 cm hosszúak és fürtökbe rendeződnek. E fürtös virágoknak csupán néhány darabja életképes, ezek apró magokat tartalmazó, sötét hüvelyterméssé alakulnak, melyek 5-10 cm hosszúságúak.
A termés héja rendkívül kemény, ezért elképzelhető, hogy csak jó néhány év elteltével csírázik ki. Öt méter mélyen található gyökérhálózatának rendkívül gyors szétágazásával területet hódit magának. A gumókból további, akár naponta 30 centiméternyit is növekvő, növényszárak fejlődnek.
A kudzut Kínában és Japánban már i. e. V. században sokoldalúan felhasználták. Tudósok azonosítottak egy, a kőkorszakból származó kudzu rostot. A nyugati világ azonban csak 1876-tól kezdi felfedezni magának, amikor az Egyesült Államokban egyfajta dísznövényként jelenik meg.

1941-ben Dél-Karolinában 400 hektáron 200000 palántát ültettek
A kezdeti lelkesedés azonban néhány évtized alatt rémületbe csapott át. A kudzu - természetes ellenség hiányában - úgy terjed, mint a zöld árvíz. 1972-ben gyomnövénynek minősítették Amerikában. Napjainkban az USA déli részén már több millió hektárnyi termőföldet borít el.
Az eredeti ősnövényzetet napjainkra ellepte a kudzu áradata, és lassan megöli őket a fény hiánya. Az is kiderült, hogy a kudzu környezetében rendkívül káros, földközeli ózonréteg alakul ki.
A legerősebb gyomirtó szerek, a kaszálás, az égetés, a kecskék, sőt a parazita gombák sem tudnak segíteni. Egyszerűen semmi nem hatásos. Az Egyesült Államokban évi 1 milliárd dollárra becsülik a kudzu elleni harc költségeit.
Több száz éves tapasztalat bizonyítja és a modern tudomány is állítja, hogy a kudzu a jövőben hatalmas tartalékot jelenthet a szövetek, a papír, a kozmetikumok, a különböző állati tápok gyártásában, segíthet regenerálni a biomasszát, a terméketlen területek, sivatagok és városok talaját, valamint vízrendszerét.
A kudzu gyökeréből kivont por édesen csípős ízű és enyhe illatú. Az ázsiai, illetve a makrobiotikus konyhában előszeretettel használják mártások, levesek, desszertek, pudingok, italok és dzsemek ízesítésére. A rántott növényszár és levél is kiváló ízű, de készítenek belőle galuskát, kenyeret, fagylaltot, sőt még kolbászt is. A hagyományos kínai orvoslásban az 50 alapvető gyógynövény előkelő listáján szerepel.
A modern orvostudomány lassan igazolja a több ezer éves tapasztalatokat. A kudzu gyökér kivonata izoflavonokat, többek között puerarint és daidzeint, továbbá nagy mennyiségű keményítőt, glükozidokat, 13-féle aminosavat, vasat, kalciumot, szelént és további fontos anyagokat tartalmaz. A gyökeréből készített tea, tinktúra vagy por jelentős mértékben segíti a májsejtek regenerálódását, és támogatja az epekiválasztást. Felgyorsítja az emésztést, javítja a méregtelenítés folyamatát, ezzel segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

A növényben található izoflavonok bizonyítottan daganatellenes hatásúak, illetve másolják az ösztrogén hatásait, amely javítja a fizikai kondíciót, erősíti az immunrendszert, növeli az életerőt, főleg a nőknél. A kudzu serkenti az agyban a "boldogsághormonok" termelését. Ezek segítenek többek között az alkoholmegvonás függőségi tüneteinek, továbbá a másnaposság, valamint a depresszió tüneteinek a leküzdésében. Csökkentik az étvágyat és növelik a libidót. Említett hatásait már több száz éve kihasználják az alkoholisták vagy a kóros elhízásban szenvedők. A jövőben remélhetőleg az Alzheimer-, valamint a Parkinson-kórral küszködő betegek is megtehetik ezt. 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
20 mini terrárium, amely elfér egy tenyérben
  2017-10-27 21:51:43, péntek
 
  
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
     1/41 oldal   Bejegyzések száma: 408 
2018.04 2018. Május 2018.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 6 db bejegyzés
e hónap: 84 db bejegyzés
e év: 624 db bejegyzés
Összes: 37805 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 10619
  • e Hét: 10619
  • e Hónap: 371794
  • e Év: 2210813
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.