Belépés
ujjozsef.blog.xfree.hu
Nincs mottó Új József
1974.08.20
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 29 
Nagy kaktuszaink is virágzanak
  2010-06-27 10:11:41, vasárnap
 
  Ma reggelre nyíltak ki ezen kaktuszaink,aminek nagyon örülünk:

Link

Csak két napig tartanak a virágok, emiatt is nagyon örülünk nekik.
 
 
1 komment , kategória:  Belső kör  
Nemsoká virágzó kaktuszaink:
  2010-06-23 20:25:39, szerda
 
 Link

Link

Ezeket a kaktuszokat most télen kaptuk, nálunk még egyik sem virágzott, ezért most nagyon örülünk, hogy lassanként nyitják bimbóikat.Az alsónál már látszik a virág színe, a felsőnél még kíváncsian várjuk a fejleményeket.
 
 
1 komment , kategória:  Belső kör  
Mai legnagyobb halfogásom:
  2010-05-30 21:23:03, vasárnap
 
  Mai legnagyobb halam ez a 3.2 kg-os amur:

Link

Fogtam már ennél nagyobbat is, de ma amilyen kis kárászok, keszegek, és méreten aluli ponty akadt horogra, ennek is örülök, mert ez viszont igazi sporthal,megküzd az emberrel nagyon, nem hagyja magát egyszerűen kifogni, ügyesnek, taktikázónak kell lenni,hogy le ne akadjon a horogról, főleg ha partközelbe ér!
 
 
1 komment , kategória:  Belső kör  
Nemsokára kimegyek horgászni
  2010-05-22 09:00:25, szombat
 
  Nemsokára kimegyek horgászni még, aztán ha hazajöttem lemosom a kocsit, elmegyünk Barbival bevásárolni, s délután ha Zoliék telefonálnak, megyünk egy motoros kirándulása Hortobágyra, ha az időjárás is engedi. Holnap pedig egy egész napos tokaji céllal rendezett motoros kirándulás a cél.Szokatni kell magunkat a távolsághoz, a hosszabb úton való motoron üléshez, mert hétfőn Pécs a cél, s az elég hosszú út lesz,s ha nem akarunk úton-útfélen leszállni, hozzá kella seggünket szokatni a hosszú űléshez, a menethez...  
 
1 komment , kategória:  Belső kör  
Amit a legjobban akarunk..
  2010-05-07 06:56:31, péntek
 
  Sokszor van, hogy azt az egyet, amit a legjobban akarunk, nem kaphatjuk meg. Összetöri a szívünket, kikészít. A vágy tönkreteheti az életünket. De bármilyen nehéz is akarni valamit, azok szenvednek a leginkább, akik nem tudják, mit akarnak.
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Ha magamat szeretem.....
  2010-05-03 18:53:08, hétfő
 
  "Ha magamat szeretem, másokat is szerethetek.
Ugyanez fordítva is igaz:
Ha magamhoz nem vagyok hű, senkihez sem lehetek az. Ha magamnak nem vagyok barátja, másoknak sem lehetek barátja - mert barátságképtelen vagyok.
Aki magát nem szereti, gyakran a másikhoz menekül - ezt nevezi aztán szerelemnek.
Belemenekülni a másikba azért, mert önmagammal rossz lennem: legtöbbször ez a ,,szerelem". Másoktól várni a boldogságunkat éppolyan ostobaság, mintha másoktól várnánk, hogy helyettünk nőjenek fel, helyettünk tanuljanak, helyettünk szenvedjenek, örüljenek és éljenek. Így élünk. Általános kórtünet. Figyeld meg: meddig bírod ki önmagadat, egyedül?" /Müller Péter/
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Koncerten voltunk tegnap este:
  2010-05-02 17:19:29, vasárnap
 
  Többek között a Zorall nevű együttes is játszott itt. Hajdúszoboszlón a Rock Café volt a helyszín.

HIBÁS VIDEÓ BESZÚRÁS!
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Kora tavaszi növényeink
  2010-04-29 06:51:20, csütörtök
 
  Ezek leginkább hagymás, rizómás növények. A legismertebb talán a hóvirág, amit a tavasz hírnökének is hívunk, pedig nem ez a legelső virág, ami ilyenkor nyílik. Kora tavaszi növényeink még a nárcisz, jácint, tulipán, téltemető, csillagvirág, ibolya, tavaszi tőzike, fürtös gyöngyike, krókusz, tavaszi hérics, hunyorfélék. Ezek közül több is védett növény.

Nos, túl nagy gondozást nem igényelnek. Hagymáikat ősszel kell elültetni, hogy ilyenkor gyönyörködhessünk nyílásukban. A fagyok elmúltával sorra bújnak leveleik a földből. Csupán gazmentesen kell tartani földjüket. Ültethetjük fák alá is, hiszen ilyenkor még nincs lombjuk, ami elvenné ezek elől a napfényt. Alacsonyabb fajtákat, melyeknek kisebb a hagymája, a pázsitba is ültethetjük. Ilyen pl. a krókusz, fürtös gyöngyike, csillagos téltemető. A hunyor már gyakran a hó alól is előbukkan bimbóival. Ezeknél inkább az legyen az első szempontunk, hogy csoportban érvényesülnek leginkább, vagyis így érdemes ültetni. Mindegyikből nagyon sok nemesítés kapható, de a vadfajok ellenállóbbak. A nemesített fajtáknál különböző betegségek fordulhatnak elő, amit sajnos nem láthatunk földbe kerülésük után, csupán csalódottak leszünk, hogy nem bújik ki. Ilyenkor elrothadnak sajnos. Szaporítani nagyon könnyű őket, teljes elvirágzásuk esetén meg kell várni, hogy elszáradjon a levelük, ekkor felszedve leválaszthatók a sarjhagymák. Ezeket sötét, hűvös és száraz helyen tároljuk, amíg újra földbe nem kerülnek.

Ezt már augusztusban is megtehetjük, de egészen novemberig ültethetőek. Ültetéskor laza, jó vízáteresztő talajba tegyük őket. Virághagyma ültetési szempont, amit jó, ha betartunk, mindig kétszer olyan mélyre ültessük, mint a hagyma mérete, így pl. a tulipánokét 8-10 cm mélyre. A tulipánoknál még érdemes elvirágzás után a virágfejet letörni, mert így nem fajzik el és az erőt sem oda viszi, hanem a hagymába.
Újabban, akinek nincs kertje, az is örülhet ezeknek a növényeknek. Előhajtatott jácintot, nárciszt, krókuszt vásárolhatunk a virágüzletekben.
Ezek hátránya viszont, hogy aránylag rövid ideig virágoznak és erre az egyszeri virágzásra szánják a kertészek őket, mert szó szerint megerőszakolják a virághagymát, olyan módszerrel bírják rá az idejekoráni virágzásra. Tehát virágzás után sajnos a szemétbe kerülnek. Visszatérve a kertre, ha kibújnak növényeink a földből, az már a tavasz jele és nekünk fél siker növényeinkhez. Amikor virágoznak, az viszont munkánk beteljesülése.
Sok sikert kívánok mindenkinek a sikeres kertészkedéshez.
(www.hoxa.hu)
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
A legmagyarosabb növény:
  2010-04-27 20:06:40, kedd
 
  A legmagyarosabb növény, a muskátli

Többségük Fokföldről származik és kb. 250 faját ismerjük. Nálunk a legismertebb a kerti (álló), és futómuskátli. Bár kapható angol-, és mini virágú, és ezt is, mint a legtöbb növényt nemesítik tovább, sok hibridet létrehozva. Színskálája kicsit behatárolt, mert a piros, lila, rózsaszín és fehér árnyalatok jellemzik, habár a nemesítéseknek köszönhetően narancs és citromsárga is van már.

Bokros növekedésű, sötétzöld, fodros szélű levelekkel. Virága gömbös ernyővirágzat, telt vagy egyszerű virágokkal. Az elnyílt virágokat rendszeren távolítsuk el. Tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő földbe ültessük. Locsolni akkor kell, ha a földjének felszíne száraz. Kéthetente tápoldatozzuk. Télen tartsuk 12-15 Celsius hőmérsékleten. Szaporítása magról vagy fejdugványokkal történhet. A legjobb idő erre a célra az augusztus. Vízben és földben is jól gyökeresedik kb. 3-4 hét alatt. Sok napfényre van szüksége, mégis félárnyékban fejődik a legjobban, mert gyökerei érzékenyek a melegre és hamar rothadásnak indulhatnak. Nagyanyáink a földből kivéve, a padláson gyökerénél felakasztva teleltették át a muskátlit.
Ha kicsit ferdén ültetjük el a töveket, jobban mutatnak. Egy 60 cm-es virágládába 3 tőnél többet ne tegyünk, ezek betöltik az egész ládát. Kertbe, sírokra, különböző cserepekbe, ámpolnába vagy virágládába ültethető. Összeültethetjük búzavirággal vagy margitvirággal is, jól mutat velük. Öntözni reggelente jobb. A pangó vizet kerüljük.

Tipikus magyar virágnak tartják, de semmilyen múltja nincs, csak szép növény. Származási helyén haszontalan növénynek tartották. Nálunk először Esterházy Miklós termesztette üvegházaiban, de az első írásos emlék nem innen származik, hanem Lippai Józseftől 1669-ben. Egy-egy tövet 3-4 évig érdemes megtartani, mert addig virágzik, azután ifjítsuk. Népies nevén parasztmályvának is hívják, vagy paraszt muskátlinak. A szegények növényének is tartották, mert régi parasztházak ablakaiban díszlett.
Télen kissé megnyúlhat, ezt tavasszal vágjuk vissza. Fontos, hogy télen ne hagyjuk virágozni, mindig csípjük le a képződő virágokat, bármennyire is sajnáljuk, pihenésre e növénynek is szüksége van és a virág sok erőt vesz el. A futómuskátlikat szélvédett helyre tegyük, mert hajtásaik könnyen letörhetnek. Gondozása könnyű, ezért is olyan elterjedt.
Bár különböző fajtákként árulják a futó-, álló-, angol-, illatos-, félfutó muskátlikat, gondozni szinte ugyanúgy kell őket. Az illatos muskátliknak leveleik illatosak, nem a virágaik.
Érdekesség, hogy a rózsamuskátliból készítik a geránium illóolajat. Magassága 50-80 cm, a gólyaorrfélék családjába tartozik, áprilistól-októberig virágzik.
(www.hoxa.hu)
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Ma horgászok a héten utoljára
  2010-04-09 07:40:54, péntek
 
  A Mézeshegyi tavon a héten úgy néz ki ma horgászok utoljára , mert hétvégére más programokat szervezünk Barbival, annak függvényében is, hogy milyen lesz az idő. Ha tényleg esősebb idő lenne, akkor nem megyünk el kirándulni, s itt Debrecenben megyünk el, az épp megszervezésre kerülő Mangalica fesztiválra, majd vasárnap a veterán járművek börzéjére. Ha jobb idő lenne, akkor Eger környékére mennénk el két napra kirándulni. Meglátjuk,hogy fog alakulni.  
 
1 komment , kategória:  Belső kör  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 29 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 6466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 28
  • e Hét: 126
  • e Hónap: 1379
  • e Év: 98851
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.