Regisztráció  Belépés
bulac57.blog.xfree.hu
A tegnap történelem, a mai nap ajándék, a holnap pedig meglepetés! Bús László
1957.05.14
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/33 oldal   Bejegyzések száma: 323 
Egzotikus növények teleltetése
  2011-12-01 00:17:37, csütörtök
 
  Napjainkban egyre népszerűbbek a mediterrán növények. Ám mielőtt megvásárolnánk valamelyiket, el kell gondolkodnunk azon, hogy van-e megfelelő helyünk a teleltetéséhez.
Mind a citrusfélék, mind az oleander és a füge teleltetésekor a legfontosabb a fény, hőmérséklet és víz egyensúlyának fenntartása. Ha megfelelő körülményeket alakítunk ki számukra, lecsökkentjük a kártevők elszaporodásának esélyeit.
A mediterrán növények közül a legnagyobb kedvenc az oleander. A hajnali mínusz 1-2 fokot még bírja, de amint tartósan fagypont alá süllyed a hőmérséklet, azonnal be kell vinnünk. Ez október végére vagy - inkább - november elejére esik. Ideális hely lehet számára a télikert, pince, lépcsőház, garázs, ahová azért bejut valamennyi természetes fény, és a hőmérséklet 6-8 °C körül van. Növényünket elég hetente öntöznünk. Amikor a nappali hőmérséklet 15 fok fölé kúszik, és elmúlnak az éjszakai fagyok (ez általában április folyamán következik be), ki lehet vinni.
Legkényesebbek a citrusfélék: teleltetésükre nagyon oda kell figyelnünk. Megkövetelik az 5-12 °C-os hőmérsékletet; 8 °C -ig teljes sötétségben is áttelelnek.
Ha sikerült kellő alacsony hőmérsékletet biztosítani növényünknek, a tavasz folyamán fokozatosan kell hozzászoktatniuk a meleghez. Egyidejűleg az öntözések számát is növelhetjük.Növényvédelem

Kecskerágó-pajzstetű

Az utóbbi időben egyre több helyen ültetik a kecskerágót, ezt a szép, csillogó leveleivel díszítő örökzöldet.
Egy-egy faj terjedésével, sajnos, a kártevői is terjednek. Így van ez a kecskerágó veszélyes kártevőjével, a kecskerágó-pajzstetűvel (Unaspis euonymi) is. Leggyakrabban akkor veszik észre a jelenlétét, amikor már nagyon elszaporodott, a bokor levelei lehullottak, díszítőértéke lecsökkent. Az ágakat vastagon ellepő fehér pajzstetűtömegre is ilyenkor lesz figyelmes a kertész.
A pajzstetvek életük nagy részét egy helyen élik le, a testük fölé vont viaszréteg alatt. Ezért vegyszerrel elég nehéz védekezni ellenük. Ott, ahol nagyon elszaporodtak, érdemesebb a bokor ágait levágni és elégetni, majd az újra sarjadó friss hajtásokat megvédeni. Akinek kevés növénye van, megpróbálhatja fogkefével megtisztítani az ágakat. Kefélje le a pajzstetvek fehér bevonatát, majd vízsugárral mossa le. Azok az egyedek, amelyek elvesztik viaszrétegüket, elpusztulnak.
Vegyszeres védekezésre alkalmas tavaszi hónapokban az olajtartalmú Vektafid A készítmény. Ez a légzőnyílásait ragasztja be a kártevőnek, és az tulajdonképpen megfullad. Lemosó permetezés formájában kell alkalmazni. A permetlé takarja be a növény egész felületét. A műveletet érdemes megismételni. Vegetációs időben az Actara 25 WG a legalkalmasabb a védekezésre. Nagyon hamar és jól felszívódik, majd a növény nedveivel bekerül a szívogató pajzstetvek szervezetébe. A permetezést 2-3 alkalommal, 8-10 naponként meg kell ismételni.
 
 
0 komment , kategória:  Kertbarátok  
A tavaszt ősszel kell előkészí
  2011-11-10 14:12:27, csütörtök
 
 


Hogy mennyire igaz a régi, tapasztalt gazdáknak a címben megfogalmazott megfigyelése, azt az is bizonyítja, hogy az ősz beköszönte után is bőven találunk munkát kertünkben.
Ilyenkor már majdnem üres, a kora téli hetek esőtől és ködtől nyirkosak. Egy védett sarkában azonban még itt-ott látni életet: kinyílik az utolsó rózsabimbó, s a krizantémok némelyike is átvészeli az első fagyokat. A kertész most sem nem ülhet karba tett kézzel: ha az időjárás engedi, még mindig vannak fontos teendői.

Kopár a kert...
Mielőtt beköszöntene az igazi hideg, el kell raktározni az utolsó téli zöldségeket. A sárgarépát, petrezselyemgyökeret, céklát, kései káposztaféléket és zellert le kell vinni a pincébe, vagy fagymentes helyen ládába tenni. A száraz, meleg pincékben ügyelni kell, hogy a ládákban levő homok mindig nedves legyen.
A sárgarépa és a hagyma téli vetését, valamint a fejessaláta-palántát le kell takarni. Aki brokkolit is termel, ne szedje le túl korán, mivel néhány fok hideget még elvisel. Ha enyhe a november, az endívia és a cukorsüveg-saláta is hozhat még friss termést. Az idejében felállított fóliasátorral védjük ezeket a salátákat az első hidegtől.
Nagyon hideg vidéken tegyük védett helyre a póréhagymát és a bimbós kelt. Enyhébb éghajlatú területen hagyhatjuk őket a szabadban. A zöldkáposztának szüksége van a fagyra, minden esetben a szabadban kell áttelelnie.
Még kedvez az idő a gyümölcsbokrok, bogyós gyümölcscserjék ültetésének. A fiatal csemetéket kössük szorosan karóhoz, nehogy a téli viharok kidöntsék őket.

Minél mélyebben!
Lassan hozzá kell látni a kiürült ágyások kötött talajának felásásához. Arra kell törekednünk, hogy minél mélyebben lazítsuk fel a talajt a gyomok irtása, a csapadékvíz tárolása és a kedvező talajállapot céljából. A hantokat nem kell elegyengetni, a téli fagyok szétomlasztják őket.
A vályog- és agyagtalajú kertekben a közeljövőben kell felásni a gyümölcsfák alját, a virágágyak talaját is. A homoktalajú kertekben hagyjuk ezt a munkát tavaszra, nehogy a téli szelek elhordják a fellazított és fedetlenül maradt homokot.

Növényvédelem természetesen
Gondoskodjunk róla, hogy lehetőleg minél több hasznos állat teleljen át a kertben: hagyjunk lombtakarót és rőzserakást téli szállásnak, magokat, vad gyümölcsöket tápláléknak.
Ügyeljünk a beteg levelekre, gyümölcsökre. Aki rendszeresen összegyűjti és megsemmisíti őket, megszünteti a fertőzések forrását. Figyeljünk a csigapetékre is!
 
 
0 komment , kategória:  Kertbarátok  
Gyógyító természet
  2011-09-01 00:29:48, csütörtök
 
 


A nyárból kifelé tartva a kertben még mindig vannak termények, melyeket védeni kell a kártevőktől. Az alábbi ötleteket megfogadva jövőre talán még szebb lehet a kertünk!
Ne várjuk meg a betegségek elhatalmasodását, hiszen akkor már csak a vegyszerek segíthetnek.
o Gyűjtsünk csalánt és erdei pajzsikát, melyekből frissen vagy szárítva kártevők elleni levet készíthetünk.
o A lisztharmat megelőzése: A fertőzött ágvégeket és leveleket azonnal távolítsuk el, permetezzünk zsurlólével, fokhagymafőzettel, algakészítményekkel. Ha a betegség elterjedt, csak a kereskedelemben kapható szerek segítenek.
o Rozsdásodás megelőzése: Szedjük le azonnal a rozsdás leveleket a rózsáról, fuksziáról, babról, ribizliről. Ne komposztáljuk őket! Erősítő és megelőző hatású a zsurlólével, gilisztaűző varádics főzetével vagy algakészítményekkel való permetezés.
o A zöldséglegyek ellen terítsünk különleges hálót a veszélyeztetett növényekre.
o Levéltetvek esetén a hasznos rovarok kímélése a legfontosabb. Kerüljük a túltrágyázást! További segítség a fertőzött levelek eltávolítása, permetezés gilisztaölő varádicsból, rebarbaralevélből vagy ürömből készült főzettel.
o Idejében és folyamatosan szedjük össze a krumplibogarakat és petéiket.
o A gyümölcsfákon levő pókhálós almamolyt fészkével együtt távolítsuk el, hernyóit kiterített kendővel fogjuk össze, és semmisítsük meg.
o Az üröm- vagy gilisztaűzővarádics-főzet eltünteti az alma csábító illatát, így a molyok nem szállnak rá.
o A kis málnabogár ellen védjük az ágakat rájuk borított vödörrel. Így megfoghatjuk a bogarakat.
o A nagy téli araszoló hernyó ellen csak nagyobb kár esetén permetezzünk.
o A vincellérbogár nősténye is nyáron rakja le petéit a neki megfelelő növényeknél a földbe. Éjjel összeszedhetjük a bogarakat; a lárvákat a fonnyadt növények mellett a talajon lehet megtalálni. A gyakori kapálás zavarja a lárvákat. Locsoljunk üröm- vagy gilisztaűzővarádics-főzetet a talajra.
o Az egres-levéldarazsak lárvái az egész bokrot megkopasztják. Ellenőrizni kell a bokrokat, összegyűjteni a lárvákat, és permetezni gilisztaűző varádicsból készült főzettel.

Az igénytelen, tarkabarka porcsinrózsa
Dél-Amerikából, Brazíliából származik, ahol az óriási pálmák és kaktuszok között hatalmas felületeket borít be. A kertben szegélynövényként telepíthetjük, de napos sziklakertekbe is ültethetjük. A porcsinfélék családjába tartozik, latin neve Portulaca grandiflora.
Szárazságtűrő növény. Ha a nap süt, virágai fehér, sárga, vörös, rózsaszínben pompáznak; selymes tapintásúak. Apró rózsáival nem kérkedik, mégis elragadó szegély- vagy sziklakerti növény lehet.
Egyszerű és telt virágú színkeverék is létezik. Virágzása napsütötte helyen májustól októberig tart. Homokos talajon, tűző napfényben érzi magát jól. Száraz talajok takarónövénye.
Magassága csupán 15-20 cm körül van. Hálás virág, mivel magjait elszórva a következő évben is gyönyörködhetünk benne. Márciusban vethetjük melegágyba, vagy később helyre, szabad földbe is.
Különös ápolást nem igényel, tőtávolsága 10-15 cm legyen.
Tanács: Erkélyen is tartható. Virágládába, ámpolnába ültetve, pergolára vagy a házfalra függesztve ugyancsak szépen fejlődik. Elénk színű virágai folyamatosan nyílnak.
 
 
0 komment , kategória:  Kertbarátok  
Beérett a hagyma!
  2011-08-01 10:10:49, hétfő
 
  Vöröshagyma, fokhagyma, az is mindjárt egy nóta - mondja a szólásmondás. A két hagymaféle rokonságban áll egymással, de hatóanyagaik részben különböznek, és felhasználásuk sem teljesen azonos.
A vöröshagyma
az egyik legfontosabb és legnagyobb mennyiségben termelt, Közép-Ázsiából származó zöldségféle. Legalább 5 ezer éve termesztik. A magyar konyha nélkülözhetetlen alapanyaga.
Jelentős vitaminforrás, ásványisó-tartalma közepes. Sok kálium, kevesebb kalcium, foszfor, nátrium, vas és magnézium van benne, továbbá baktericid hatású anyagok, és jelentős a cukortartalma. Csípősségét az allilszulfid adja. Évente körülbelül 7-12 kg-ot fogyasztunk belőle fejenként, egész évben folyamatosan.
Elsősorban napos termőhelyet válasszunk számára. A hidegtűrő növények közé tartozik, növekedéséhez az optimális hőmérséklet 19 °C. Önmaga után leghamarabb 4 év múlva kerüljön. Az istállótrágyát nem tűri. A nitrogénfelesleg nehezíti az érését és rontja tárolhatóságát.
Termeszthetjük magról vagy dughagymából. Utóbbinak a betakarítása történik korábban; akkor végezzük, amikor a szár fele-háromnegyede és a hagyma héja már száraz. A talajból való kiszedés után hagyjuk, hogy a vöröshagyma nyaka a termőhelyen természetes módon beszáradjon.
Ha az utószárításra kirakott fejeket erős napsugarak közvetlenül érik, napégés jelenhet meg rajtuk. A hibátlanokat száraz helyen tartsuk. A tárolás folyamán időnként át kell válogatni őket.
A fokhagymát
fűszer- és gyógynövényként, valamint kozmetikai célra is használjuk. Gyógyászati jelentőségét baktériumölő, értágító, emésztésjavító hatása adja. Az egészséges, nem sérült, ép gerezdekkel szaporított fejeket óvatosan, lazítókapával szedjük fel. Ügyeljünk arra, hogy ne sérüljenek meg. A termést jól szellőző, száraz helyen hagyjuk megszáradni. A sáros héjat, gyökereket eltávolíthatjuk, majd a hagymát füzérré fonhatjuk a szára segítségével: így mutatósabb is lesz, no meg a tárolását is kedvezően befolyásoljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Kertbarátok  
Kerti teendőink
  2011-08-01 10:08:50, hétfő
 
 


A zöldségeskertben...
A betakarításon kívül az öntözés, állandó gyomtalanítás, a betegségek, kártevők elleni védekezés teszi ki a munkák zömét. A karfiol rózsájára borítsuk rá egy levelét, hogy megvédjük a tűző naptól. A korai paradicsom is érik, a cukkinit, uborkát, csillagtököt ugyancsak szedhetjük.
Gondoljunk a másodvetésre: a felszabaduló területeket még egyszer hasznosíthatjuk. A cukorborsó, korai burgonya, korai káposztafélék helye szokott általában felszabadulni. A gyomtalanítás, a föld fellazítása és tápanyaggal való ellátása után vethetünk ide retket, sóskát, palántálhatunk őszi káposztaféléket. A másodvetések mindig érzékenyebbek a vízhiányra, ezért ügyeljünk megfelelő öntözésükre. A jó öntözés biztos jele, hogy a víz már nem szivárog be gyorsan, hanem néhány pillanatra megmarad a felszínen. El kell jutnia a gyökerekig, ezért felületesen ne öntözzünk.

A gyümölcsösben...
Igyekszünk szabályozni a fák termését, szebb, nagyobb gyümölcsöket nevelni. Ezért a túl sűrűn levőket megritkítjuk. Gazdaságos eljárás, és egyúttal kíméli a fát. A fölös számban fejlődő gyümölcskezdemények nem fejlődhetnek ki rendesen, mert nincs hozzá elegendő hely, tápanyag, víz. Másrészt a túlterhelés megakadályozza a fának a következő évi termésre való felkészülését, és így az idei túlságosan nagy hozam jövőre terméskiesést okoz. Ilyenkor a fa is védekezik természetes gyümölcshullással.
Az almavirágzatban elsőként a legfejlettebb középső virág nyílik ki, belőle lesz a legnagyobb gyümölcs. Ritkításkor ezt a nagy almakezdeményt hagyjuk meg, a körülötte lévő többit távolítsuk el. Nem szabad sajnálnunk a kis zöld almákat, így is lehet, hogy pár hét múlva meg kell ismételnünk a ritkítást, ha túl sok maradt rajta. Szebben is színeződik ezáltal a gyümölcsünk, hiszen a koronába több napfény jut be, s pirosabbá, ízletesebbé válik tőle az alma.
Ritkításkor a beteg, satnya, fejletlen, deformált almákat is eltávolíthatjuk; a megmaradtak körülbelül arasznyira legyenek egymástól. Növényvédelem szempontjából ugyancsak nagy szerepe van a ritkításnak, hiszen a molyok ott támadják meg az almát, ahol kettő összeér, s ide a vegyszer is nehezebben hatol be, tehát gombás betegségek is felléphetnek. A ritkítás annál eredményesebb, minél korábban kezdjük el.

Kertünk dísze:
Sárga cickafark
Az igénytelen sárga cickafark (Achillea filipendulina) a Kaukázusból származik. Tenyérnyi nagyságú fészekvirágzata 100-150 cm hosszú száron fejlődik június-júliusban. Virágzata világítóan sárga, tömött. Levelei erősen szeldeltek, kellemetlen illatúak, s allergiát is okozhatnak. Magvetéssel, főleg azonban tőosztással szaporíthatjuk (utóbbi módon a legeredményesebben ősszel). Ültetési távolsága 70 x 35 cm. A szerves vagy kombinált trágyát meghálálja.
Szárazkötészetben gyakran használják. Ilyen célból teljes virágzásban kell szedni, amikor valamennyi kis virága teljesen kinyílott. Csokorba kötve, 15-20 szálat fejjel lefelé lógatva kell szárítani. Friss virág is köthető belőle nyári csokorba.


Növényvédelem

Júliusi útmutató
Védekezzünk a molyok, szeptónia, lisztharmat, rozsda, feketefoltosság ellen!

* Az almamoly második nemzedéke ellen a hónap második felében időszerű a védekezés, kiskereskedelmi csomagolásban is sok vegyszer áll rendelkezésünkre.
* A szilvamoly első generációja június közepétől rajzik, a rajzáscsúcs július elejére esik. Védekezésre regisztrált vegyszerek:
* Az őszibarackon a férgességet és a hajtáscsúcsok elhalását a keleti gyümölcsmoly okozza. Második nemzedéke június közepétől július közepéig van jelen. Védekezéskor tekintettel kell lenni a várakozási időre, amely mindegyik engedélyezett szernél 28 nap. Ilyen vegyszerek:
* Csapadékos időjárás esetén a burgonyában, paradicsomban a paradicsomvész, szőlőben, hagymában a peronoszpóra ellen kell védekezni.
* A gyökérzöldségeket a szeptória, alternáriás betegség és a lisztharmat veszélyezteti.
* A rózsabokrokat lisztharmat, rozsda és feketefoltosság ellen kell védeni. A vegyszerekhez csomagolt használati utasítást mindig olvassuk el, az előírt töménységet tartsuk meg, és az egészségügyi várakozási idő letelte előtt ne fogyasszuk a terményt.
 
 
0 komment , kategória:  Kertbarátok  
Néhány dolog az eperről
  2011-07-01 00:42:24, péntek
 
 


Az idény slágere. Nemcsak nagyon finom, hanem egészséges is. De érdemes még egy-két dolgot tudni róla...
o A friss gyümölcs nagyon értékes, a melegházban termelt viszont kevésbé hasznos. A kora tavasszal árusított, drága, mutatós, genetikailag módosított eper fogyasztása nem ajánlott.
o Ha csak lehet, teljesen érett állapotban kell leszedni (nem utóérő). Jellegzetes íze csak annak a gyümölcsnek van, amelyik nem tartalmaz fehér részeket.
o Gazdag rost-, vitamin- és ásványianyag-forrás, csökkenti a rák és a szívbetegségek kialakulásának esélyét. Remek étvágyjavító, vértisztító, fáradtságűző és zsírégető.
o Sokan talán nem is tudják, hogy fehéríti a fogakat. Ha félbevágott eperrel megdörzsöljük a fogainkat, akkor a felső réteg elszíneződéseit el tudjuk tüntetni. Utána azonban alaposan mossunk fogat, hiszen gyümölcscukor is van benne, amely fogszuvasodást okozhat.
o Tejjel, tejszínnel keverve és a bőrbe dörzsölve megszabadít bennünket az elhalt hámsejtektől, véd az ultraibolya sugárzástól, napozás után hűsíti a bőrt.
o A szerelem jelképe. Régebben ifjú házasoknak mindig ezt a gyümölcsöt szolgálták fel. A mai napig úgy tartják, hogy fokozza a nemi vágyat.

Vigyázat!
Ha elfogyasztása után csalánkiütések jelennek meg rajtunk, könnyen lehet, hogy allergiásak vagyunk rá. Ugyanis hisztamint szabadít fel.

Eperhab - könnyű és finom!
Hozzávalók: 40 dkg eper, 3 tojásfehérje, 4-5 ek. porcukor.
A gyümölcsöt megmossuk, néhány nagyobbat félreteszünk a díszítéshez. A többit előbb villával összetörjük, majd a tojásfehérjével és a cukorral együtt mixerrel (habverővel) kemény habbá verjük. Tálakba töltjük, és a megmaradt szemekkel, tejszínhabbal, babapiskótával díszítjük.
 
 
0 komment , kategória:  Kertbarátok  
Nem csak a kapa
  2011-07-01 00:39:10, péntek
 
  Nem csak a kapa termeszti a szőlőtHajtásválogatás: A hajtások egy részének a növekedés kezdetén való eltávolítása. A termő tőkéken 20-30 cm-es hajtáshosszúságnál végezzük. Főként a felesleges, terméketlen, fattyú- és ikerhajtásokat törjük le.
Csonkázás: A támaszrendszert túlnövő hajtások visszavágása. A tőkék lombkoronáját szellősebbé, fényáteresztőbbé tesszük vele, s így a kedvezőbb terméshozamot is elősegítjük. A fiatal tőkét, az alakítás alatt álló ültetvényt nem csonkázzuk.
Termőhajtások megkurtítása, visszacsípése: A termőhajtásokat virágzás előtt 5-6 nappal a felső fürt felett 5-6 levél után csípjük vissza. Így a levelekben képződő tápanyag a fürtökbe vándorol, s jobb lesz a termékenyülés.
Kötözés: A hajtások megfelelő állását és a támasz elrendezését kötözéssel segítjük elő.
Betegségek
A szőlőlisztharmat száraz, meleg időjárás esetén jelentkezik. A levél színén fehér vagy szürkésfehér bevonat, később apró, fekete képletek alakulnak ki. Virágzás előtt kell megelőző permetezést végezni, majd a következő permetezést rögtön elvirágzás után. Kéntartalmú vegyszereket használunk, amelyek a szőlőt károsító atkák ellen is hatásosak. A permetlébe réztartalmú szereket is keverünk, főleg csapadékos időben, a perenoszpóra ellen. A kezeléseket 10-12 naponként végezzük. A perenoszpóra legjellemzőbb tünete a levél színén megjelenő sárgászöld olajfolt, majd a fonákján fehér penészgyep jelenléte.
A szőlőlevélatka károsításakor a levelek torzulnak, kicsik maradnak, ízközük rövidül. A takácsatkák károsítása nyomán a levelek sárgulnak, barnulnak. Veszedelmes a szőlőre a gubacsatka is: kártétele nyomán a levelek színük felé hólyagosodnak, a fonákon a hólyagokban fehér vagy rózsaszínes nemezes bevonat jelenik meg. Kendermagbogár rágja, ha a rügyek üregesek; ha rágottak, annak a szőlőaraszoló az oka.
Már virít a sásliliom
A sásliliomok (Hemerocallis) régen a kedvelt növényfajok közé tartoztak, hiszen nagyon hálás és igénytelen, régóta termesztett évelők. Bár nevükben szerepel a liliom szó, nem tartoznak a liliomvirágúak rendjébe.
Egymás után kibomló virágaik egyenként csupán egy napig nyílnak, de mivel a virágzat a hosszú száron található számtalan bimbóból áll, a folyamatos hervadás alig észrevehető.
Bárhol és bármilyen talajban megél. Szereti a napot: olyan helyre ültessük, ahol legalább napi 6 órányi napfényt kap. A sötétebb színűeket viszont nem jó, ha a déli napfény is éri, mert megégeti a szirmaikat.
Öntözzük őket bőségesen, különösen a bimbóképzés és virágzás idején. Inkább ritkábban locsoljuk, de akkor jó alaposan áztassuk át a talajt.
A meztelen csigák, sajnos, szívesen károsítják; biológiai vagy vegyszeres úton védekezhetünk ellenük. Szaporítása legegyszerűbb tőosztással.
Tipp: Semmi sem olyan nagyszerű dolog, mint magról nevelni a sásliliomot; közben tanúi leszünk egy új fajta születésének: minden egyes magból más növény fog fejlődni. A magoknak hideghatásra van szükségük, ezért legalább 3 héten keresztül hűtőszekrényben kell őket tárolni, majd az utolsó várható fagyos nap előtt 12 héttel vessük el őket.
Hideghatás: A magokat tegyük zacskóba, adjunk hozzájuk pár kanálnyi vizet, majd a zacskót - miután a levegőt kinyomtuk belőle - tegyük a hűtőszekrénybe. Gyakran ellenőrizzük a tartalmát, és ha csírát látunk egy-egy magon, tegyük cserépbe. A maradék magokat a 3. hét végén vessük el. A cserepet tartsuk szobahőmérsékleten világos helyen. Vigyázzunk, hogy a föld ne száradjon ki.
Érdekes: Nemcsak dísznövény, hanem valamennyi faj virága, bimbója ehető. Kínában évszázadok óta fogyasztják; ottani neve magyarul sárga virágzöldséget jelent. Enyhén édes, lágy zöldségízét a salátáéhoz, cukkiniéhez, spárgáéhoz és dinnyééhez hasonlítják. Leggyakrabban gyömbéres-zöldséges csirkecsíkokhoz adják.

Védekezzünk természetesen!
o Gyűjtsünk csalánt és erdei pajzsikát: frissen vagy szárítva felhasználva kártevők elleni levet készíthetünk belőlük.
o A lisztharmat megelőzése: A fertőzött ágvégeket és leveleket azonnal távolítsuk el, permetezzünk zsurlólével, fokhagymafőzettel, algakészítményekkel. Ha a betegség elterjedt, csak a kereskedelemben kapható szerek segítenek.
o Rozsdásodás megelőzése: Szedjük le azonnal a rozsdás leveleket a rózsáról, fuksziáról, babról, ribizliről. Ne komposztáljuk őket! Permetezzünk erősítő és megelőző hatású a zsurlólével, gilisztaűző varádics főzetével vagy algakészítményekkel.
o A zöldséglegyek ellen terítsünk különleges hálót a veszélyeztetett növényekre.
o Levéltetvek esetén a hasznos rovarok kímélése a legfontosabb. Kerüljük a túltrágyázást! További segítség a fertőzött levelek eltávolítása, gilisztaölő varádics, rebarbaralevél vagy üröm főzetével való permetezés.
o Szedjük össze a krumplibogarakat és petéiket.
o A gyümölcsfákon levő pókhálós almamolyt fészkével együtt távolítsuk el, hernyóit kiterített kendővel fogjuk össze, majd semmisítsük meg.
o Az almamoly júniusban rakja le petéit az alma- és körtefákra. Az üröm vagy gilisztaűző varádics főzete eltünteti az alma csábító illatát.
o A kis málnabogár most keresi a bokrok virágait. Védjük az ágakat rájuk borított vödörrel. Így megfoghatjuk a bogarakat.
o A nagy téli araszoló hernyó most lakik jól. Csak nagyobb kár esetén permetezzünk ellene.
o A vincellérbogár nősténye most rakja le petéit a neki megfelelő növényeknél a földbe. Éjjel összeszedhetjük a bogarakat, a lárvákat a fonnyadt növények mellett a talajon lehet megtalálni. A gyakori kapálás zavarja a lárvákat. Locsoljunk a talajra üröm- vagy gilisztaűzővarádics-főzetet.
o Az egreslevéldarazsak lárvái az egész bokrot megkopasztják. Idejében ellenőrizni kell a bokrokat, összegyűjteni a lárvákat, és gilisztaűző varádics főzetével permetezni.
 
 
0 komment , kategória:  Kertbarátok  
Nyári virágözön
  2011-06-12 15:03:40, vasárnap
 
 


A dísznövények nemcsak gyönyörködtetnek, hanem a harmóniát is segítenek megtalálni, amelyre mindenki vágyik. Ápolásukról nem feledkezhetünk meg: egészen az ültetéstől a késő őszi hónapokig törődnünk kell velük.
A hirtelen fellépő nagy nyári meleg nem kedvez nekik. A balkonládák nyáron átforrósodnak, a gyökereknek nincs is elég terük a növekedésre. Legalább naponta öntözni kell őket, a déli fekvésű helyeken akár naponta kétszer is ajánlatos. A locsolás a kora reggeli vagy esti órákban történjen, de sohase hideg vízzel, hiszen leforrázhatjuk az érzékeny növényeket. Igyekezzünk állott vizet alkalmazni, legjobb az esővíz: ez lágy, és növényeink számára nagyon jó.
Ahhoz, hogy a virágzásban állandóan gyönyörködhessünk, tápoldatozni is kell kedvenceinket. Szinte fajtánként kapható más-más, vízben kiválóan oldódó, gyorsan ható tápoldat, amely elősegíti a folyamatos virágzást. Érdemes balkonládáinkat hetente, kéthetente meglocsolni vele. Persze olyan, fejlődést és virágzást elősegítő tápanyagok is használhatók, amelyek szemcsézett formában juttathatók a talajba, és rövid időn belül feloldódnak.
A locsolás és tápoldatozás mellett a talaj lazítására is gondoljunk, hiszen a gyökerek fejlődéséhez szükség van levegőre is a pórusokban. A gyomokról se feledkezzünk meg: elveszik a kultúrnövénytől a helyet, tápanyagot, fényt - ahol üres területünk van, máris megjelennek. Érdemes ezért ültetéskor megfelelően besűríteni növényeinket, természetesen a szükséges életteret figyelembe véve.


Illatos gyógynövényünk, a bodza
A loncfélék családjába tartozik. Európában 3 faja honos. Legismertebb a fekete bodza (Sambucus nigra), amely gyorsan növő cserje. Nálunk mindenütt megtalálható, tömegesen fordul elő.
Igénytelen, ám a nitrogént meghálálja. Főleg akácosokban gyakori. Napos és félárnyékos helyen egyaránt jól fejlődik Magassága akár a 10 métert is elérheti. Páratlanul szárnyalt levelei 5-7 levélkéjűek. Fehér vagy krémsárga lapos bogernyővirágzata esernyőre emlékeztet, illata nehéz, édes. Vastag belű cserje, évelő.
Nyílása áprilistól júliusig tart. Virágait és terméseit egyaránt gyűjtjük. Az előbbiek illóolajat és flavonoidokat tartalmaznak, a fekete vagy vörös bogyótermés vitaminokban gazdag.
Szaporítása dugványról történik.
A fekete bodza valamennyi része gyógyító hatású, csupán a kérge mérgező. Bogyója levéből tea főzhető meghűlés és köhögés ellen. A virágokat a légutak gyulladásos betegségeinek kezelésére, székrekedés megszüntetésére javasolt teakeverékekben használják. Terméséből szörpöt, lekvárt főzhetünk, jó szívgyógyszernek is tartják. Leveleit sebek kezelésére használják.
Növényitrágya-oldat is készíthető belőle, amely távol tartja a kártevőket. Mostanság találkozni már nagy bodzaültetvényekkel is, biotermék, bodzalekvár, bodzaszörp készülhet belőle.

Növényeink védelme júniusban
Júniusra növények gyors növekedése jellemző. A levélfelület nagy, az eső, öntözővíz, harmat hosszabb ideig megmarad rajta, és a páratartalom is magasabb a növények között. Ilyen körülmények között terjed a legtöbb gombabetegség. A szőlőben, uborkában, hagymában, paradicsomban védekezni kell a peronoszpóra nemzetségbe tartozó gombák ellen.
A nedves időjárás kedvez az alma- és körtefákon a varasodás terjedésének, a rózsákon a szürkepenésznek, fabreás betegségnek (feketefoltosság).
Meleg és szárazabb időjárásban a lisztharmat terjed. Ez az egyik legszélesebb körben (szőlő, alma, tökfélék stb.) károsító gombabetegség.
A kártevők közül főleg a levéltetvek ellen kell védekezni zöldségféléken, gyümölcsfákon dísznövényeken egyaránt. Egész évben károsítanak a káposztaféléken a levélbolhák. Elsősorban a fiatal, 3 kelt vagy ültetett káposztaféléken okozhatnak akár totális kárt is. A hónap elején az alma férgességét okozó almamoly ellen is időszerű a védekezés.
 
 
0 komment , kategória:  Kertbarátok  
Kedvelt gyökérzöldségeink
  2011-05-09 00:34:52, hétfő
 
 


A korai fajták februártól május végéig, a későbbiek június végéig vethetők!
Laza szerkezetű talajokon nemcsak korábbi a gyökértermés, hanem simább felületű, nagyobb és a sárgarépa esetében élénkebb színű is. A sekélyen forgatott talajban sok elágazó gyökerük fejlődik.

Sárgarépa
Sohase kerüljön frissen istállótrágyázott talajba, mert abban férgek és legyek lárvái telepednek meg, amelyek a sárgarépa ellenségei. A vetőágyba tavasszal érett komposztot tehetünk. Fahamut is használhatunk, mivel káliumigényes növény. Egyenletesen sima, tömött magágyat készítsünk számára.
Magja nem érzékeny a hidegre, ezért márciustól a talajba kerülhet. Az egyenletes vetési mélység (2-3 cm) nagyon fontos. Vetés után hengerezzük, enyhén tömörítsük a felszínt. Magja igen lassan kel, 3-4 hétre is szüksége van a kicsírázáshoz. Ha a barázdákba sűrűn szórtuk, később egyelésre lesz szükség. Csak úgy fejlődnek erős, egészséges gyökerek, ha egymástól 3-5 cm-re növekednek. Ha vetőszalagot alkalmazunk, abban már eleve a szükséges távolságban helyezik el a magokat. A késői, téli fajták májustól június végéig kerüljenek a földbe.
Próbálkozzunk bátran a bakhátas termesztéssel is: így a növény lazább talajban fog fejlődni, s a répatest kialakulását semmi sem akadályozza.
A sárgarépa egyenletesen nedvességet igényel. Az időjárás változásaira érzékeny; ha például rendszertelenül váltakozik a nagy meleg és a sok eső, fölmagozhat.
Társnövényei: Ha közéje pár szem hagymát vetünk, ez mindkét növénynek jót tesz: védik egymást a kártevőktől. Jó hatással van rá a kapor, borsó, hónapos retek, paradicsom is, ha a közelébe telepítjük.

Petrezselyem
Éghajlati és talajigényei hasonlóak a sárgarépáéihoz, azonban a tápanyaggal és a vízzel szemben igényesebb. Vetési és ápolási munkái megegyeznek a sárgarépáéival. A magok igen vontatottan kelnek ki, ezért célszerű jelzőnövényként hónapos retket vetni közéje. Melegben sokkal gyorsabban kel. A sorok 10-15 cm-re legyenek egymástól.
A simalevelű petrezselyem vitaminokban különlegesen gazdag és ízletes. A fodros petrezselyem rendkívül dekoratív hatású, a gyökérpetrezselyem általában tárolásra és téli felhasználásra való.
Társnövényei: hónapos retek, paradicsom, hagyma.
Nincs rá jó hatással a saláta.

Pasztinák
A sárgarépa rokona. Gyökerének tápértéke nagyobb a petrezselyménél. Nyersen, párolt vagy leveszöldségként fogyasztjuk. Nagyon régen ismert, manapság újra felfedezték. Gyökere nagyobb, mint a petrezselyemé, levele nem fogyasztható. Kötött talajon nagyobb termést ad, mint a petrezselyem. Tavasszal vessük, 30 cm-es sortávolságra, sorjelző növénnyel. Lassan csírázik. Laza talajra, komposztra, szerves trágyára van szüksége. Októberre fejlődik ki.

Most virágzik:
Pázsitszegfű
Örökzöld levelű, sűrű, domború párnát alkotó, sötétzöld levelű alacsony, fűszerű évelő növény. Teljes napon érzi jól magát. Jó vízelvezetésű, inkább szárazabb és silányabb talajokat kedvel. Állandóan nedves és tápanyagdús talajban a lombozat néha hajlamos a középpontban a rothadásra. Apró rózsaszín, gömbölyű fürtökben virágzik május-júniusban. Szórványos további virágzására nyár közepén számíthatunk. Sziklakertbe, kőedénybe, sírokra határoló növénynek, csoportosan kisebb területek takarására ültetik. Vágóvirágnak is alkalmas.
 
 
0 komment , kategória:  Kertbarátok  
Első tavaszi zöldségfélénk
  2011-04-11 21:37:24, hétfő
 
  Első tavaszi zöldségfélénk, a spenót

Jótékony hatású, fontos, elterjedt levélzöldségünk a spenót, minden korosztály számára ajánlott a fogyasztása.
Stresszoldó, szinte mindegyik szervünk működését kedvezően befolyásolja. B-, C-, E-vitamint is tartalmaz, amelyek fontosak a cukrok anyagcseréjéhez, az idegrendszer és az agy megfelelő működéséhez. Jelentős a karotin-, magnézium-, kalcium-, kálium-, réz- és vastartalma. Rostjai méregtelenítik a bélrendszert.
Vethetjük kora tavasszal, kora ősszel, de áttelelésre is mint téli spenótot. Tenyészideje rövid, elő- vagy utónövényként is termeszthetjük.
Vetése
Amint talajunk megszikkad, rá lehet menni, elkészítjük a helyét. Február végétől április elejéig vetjük. A növény még szikleveles állapotban is elviseli a rövid ideig tartó fagyokat. Sorba vetjük, 15-20 cm sortávolságra, a tőtávolság 3 cm legyen, a vetés mélysége 3-4 cm. Egy hét múlva csírázik, két héten belül kikel. Kevésbé igényes növény, de elegendő vízre és tápanyagra van szüksége a növekedéshez. Gyengébb gyökérzete sekélyen található, nedvességhiány esetén lassan nő, kevés levelet képez. Árnyékosabb helyen is megterem. Szerves trágyát ne tegyünk közvetlenül alája, a nitrogénnel való trágyázást meghálálja, de ezt is csak mértékkel adjunk neki.
Ápolása
Ne hanyagoljuk el gyomtalanítását. Szárazságban, magas hőmérsékleten levelei kisebbek lesznek, megkeményednek, és hamar virágba szökhet. Gombás megbetegedése a perenoszpóra és a fenésedés, amelyek ellen leghatékonyabban a vetőmag csávázásával védekezhetünk. Tartsuk meg a vetésforgót, kerüljük a nitrogén-túladagolást, és inkább legyen ritkább a növényállományunk az egészségesebb termés végett.
Ha 6-7 levelet képez, már megkezdhetjük szedését, a reggeli órákban, mivel gyorsan hervad. Sokáig még hűtőszekrényben sem tudjuk tárolni. Inkább mélyhűtéssel tartósítható.


A burgonyagumók csíráztatása
A vetőburgonya előcsíráztatását 5-6 héttel ültetés előtt végezzük a tenyészidő lerövidítése céljából. Az előhajtatásnak nemcsak a korai burgonyák, hanem a későbbi fajták esetében is van jelentősége, mert a tenyészidő elején csökkenti a fertőző betegségek fellépésének veszélyét.
Ültetés előtt a gumókat a fóliasátrak alatt ládákban vagy fóliazsákokban előhajtatják. A burgonyát 10kg-onként sekély hajtatóládákba, akár egymás fölé is rakhatjuk. A helyiség hőmérsékletét fokozatosan emeljük 8-12 C-fokra, a relatív páratartalom 85-90% legyen. Fontos a napi megvilágítás hossza is: legalább 6-8 óra legyen. A gumók rövidesen elkezdenek csírázni. A csírák ideális nagysága 10-12 mm, színük a fajtának megfelelő legyen (zöld, vöröseslila, kékeslila árnyalatú). A cérnavékony csíra betegségre utal: az ilyen burgonyát nem szabad elültetni.


Az örökzöld kis meténg
Télizöldnek is hívják. 1-2 méteres kúszó hajtásuk 20-70 cm-nél jobban nem emelkedik el a földtől; a talajt érintő szárcsomókon gyakran legyökerezik, így gyorsítva a növény terjedését, a talajon - amiben nem válogat - szinte szőnyeget alkotva. Ibolyaszínű, ritkábban fehér virágai csodás látványt nyújtanak, s mivel a talajt sűrűn beborítja, tűzvisszatartó talajtakarónak is ajánlják.
 
 
0 komment , kategória:  Kertbarátok  
     1/33 oldal   Bejegyzések száma: 323 
2018.06 2018. Július 2018.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7056 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 31
  • e Hét: 3786
  • e Hónap: 15621
  • e Év: 334172
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.