Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/67 oldal   Bejegyzések száma: 661 
Hogyan gyászoljunk, ha nem lehetünk jelen a temetésen?
  2020-04-24 18:20:46, péntek
 
  Katolikus ma oldal Link  
 
0 komment , kategória:  Halottak napjára  
Véres csaták után látnak édes álmot
  2020-03-05 22:41:03, csütörtök
 
  Hadisírok.
Az utóbbi években több, mint húszezer I. világháborús sírt újított fel a magyar állam. A "Nagy Háború" hősi halottjairól és a sírok gondozásáról készült film elkészítésében mi is részt vettünk a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum felkérésére. Te ismered a családod történetét ebből az időből?
HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum videó Link

- Magyarország első világháborús veszteségeinek feldolgozásáról, a hadisírok és emlékművek felújításáról szóló dokumentumfilm a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum és a HM Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. együttműködésében valósult meg.
- Az első világháborúban részt vevő több mint 3 millió magyar katona közül több mint 600 ezren haltak hősi halált. A Magyarországon fellelhető első világháborús katonatemetők felújítása az erről szóló kormányrendelet nyomán 2016-ban indult meg, 2 milliárd forintos támogatással.
Az elmúlt csaknem négy év alatt 308 pályázat kapott anyagi forrást az első világháborúhoz köthető épített örökség megújítására. Ennek keretében összesen 23 970 hadisír, 148 emlékmű, 7 emlékpark, 6 művészeti alkotás és 15 kripta, valamint mauzóleum felújítása valósult meg. A magyar hadisírok és emlékhelyek mellett számos hadifogoly-temető is megújult, ahol orosz, olasz, román, szerb katonák is nyugszanak, amely példaértékű Európában.
 
 
0 komment , kategória:  Halottak napjára  
Vándor - ez a vers volt a sírfeliraton
  2020-03-02 21:13:36, hétfő
 
  Ha e kertben jársz, tekints e sírkőre,
És amit olvasol, tartsd meg emlékedben.

Ami te vagy most, az voltam egykor én is,
S ami én vagyok most, az fogsz lenni te is

Mivel e világon, minden múlandó...
dúsgazdag s koldus egyaránt halandó.

Bármivel bírjál, mind e földön marad,
Tégy hát jót tehetséged szerint életedbe,
mert csak tetteid kísérnek a mennybe.
 
 
0 komment , kategória:  Halottak napjára  
A kommonizmus áldozatainak emlék napján
  2020-02-25 16:44:46, kedd
 
  Mihályfalvi János videója Link

- Magyar kurír oldalon 2020. február 25
Isten az embertelenségben - A kommunizmus áldozataira emlékezünk.
A rettegés, a kegyetlenkedés, a megfélemlítés korszakában is voltak olyan névtelen és ismertté vált emberek, akik nem féltek jónak lenni, embernek maradni az embertelenségben.
Százmillióra teszik a kommunista diktatúrák halálos áldozatainak számát a világon. Ennél sokkal többen voltak és vannak, akiket az elnyomó rendszer testileg és lelkileg megnyomorított. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus honlapján közzétett cikkel emlékezünk rájuk nemzetközi emléknapjukon.
A szovjet hadsereg által egykor megszállt országokban szinte nem találunk ma sem olyan családot, amely - egy politikai okból elveszített családtag, kitelepítés, padlássöprés, kettétört karrier és még sorolhatnánk, hogy mi minden révén - ne lenne érintettje a rendszer kegyetlenségének.
Magyarországon a második világháború befejezése és a rendszerváltás között eltelt 44 évben több mint hetvenezer embert zártak börtönbe politikai okokból. Történészek kutatásai és becslései alapján a szovjet kényszermunkatáborokba erőszakkal elhurcolt 600 ezer honfitársunk közül 200 ezren veszítették életüket a Gulágon távol szeretteiktől, hazájuktól.
A kommunista diktatúra elnyomásának mindenki érintettje volt: művelt vagy írástudatlan, vagyonos, netán nincstelen, hívő vagy ateista, az is, aki párttag volt, az is, aki hangosan, netán titokban felszólalt a kommunizmus ellen vagy éppen látványosan kiállt mellette. Bárki a rendszer ellenségévé válhatott. Senki nem volt biztonságban. A hatalom módszeresen számolta fel a szerzetesrendeket, iskoláikat bezáratták.
A rettegés, a kegyetlenkedés, a megfélemlítés korszakában is voltak olyan névtelen és ismertté vált emberek, akik nem féltek jónak lenni, embernek maradni az embertelenségben.

Fogságban szabadon
Olofsson Placid bencés szerzetes pap egy évtizedet raboskodott a Gulágon. Ő fogalmazta meg a fogságban a túlélés öt szabályát.
A harmadik pontja így szól: ,,Különbek vagyunk rabtartóinknál! Ha nem értek egyet azzal, hogy én hangya vagyok velük szemben, akkor nekem ebben a szituációban kell megmutatnom, hogy igenis többet érek, igenis értékesebb vagyok, igenis nemesebb vagyok, igenis emberibb vagyok, különb vagyok, mint az a géppisztolyos. Ez mozgósítja az energiákat."
Ezzel persze nem a felsőbbrendűségre, gőgösségre hívta fel a figyelmet, hanem arra a választási lehetőségre, ami még egy rabnak is megadatott: ha úgy viselkedne a rabtartójával, ahogyan a rabtartója vele, akkor akár helyet is cserélhetnének, nem lenne különbség közöttük. Ám ha megmutatja, hogy még választhat jó és rossz között, akkor azzal a szabadságát bizonyítja.

Titkos papszentelés
Szabó Konstantin görögkatolikus pap (aki papcsaládból származik anyai és apai ágon is) egész családja, de különösen az édesapja megszenvedte a szovjet rendszer kegyetlenségét. 1950 és 1955 között Karagandában kellett kényszermunkát végeznie. Pap maradt a megpróbáltatások közepette is. Miután visszatért, titokban folytatta hivatását, olyan természetességgel, ami a családjára is hatással volt. Ennek köszönhető, hogy fiát, Konstantint is felszentelték 1986-ban, titokban. Még a családja sem lehetett jelen, hiszen az egyházi személyek ekkor még megfigyelés alatt álltak. Testvérei is csak évekkel később tudták meg, hogy pap lett, mikor beteg édesanyját megáldoztatta. Első hivatalos miséjét 1989-ben tarthatta, akkor érezte meg igazán, hogy ő pap. Szabó Konstatin is jelen lesz a eucharisztikus kongresszuson, szeptember 14-én, a tanúságtevők között hallgathatják meg a Hungexpón.
Félelem, hallgatás helyett párbeszéd
Szerencsére mi már múlt időben beszélhetünk a kommunista terrorról. A világ több országában azonban még ma is léteznek elnyomó rendszerek, amelyekben üldözik a keresztényeket vallásuk miatt.
Dél-Koreában Andrew Jeom Szójung bíboros, Szöul érseke azon fáradozik, hogy a keresztény világ közeledni tudjon Észak-Korea felé, és a két ország között békés, tartós párbeszéd alakulhasson ki. 2014-ben történelmet írt azzal, hogy első katolikus vezetőként átlépte az ateista Észak-Korea határát.
Emlékezzünk ezen a napon minden ártatlan emberre, akinek megkeserítette életét a kommunista diktatúra! Ne felejtsük el, hogy napjainkban is vannak a világnak olyan részei, ahol fegyverek ropognak, bombák robbannak. Imádkozzunk keresztény testvéreinkért, akik napról napra megpróbáltatásokon mennek keresztül hitük miatt, és tanúságot kell tenniük Krisztus szeretetéről a gyűlöletből fakadó háborúban! Adjunk hálát a néma hősökért, akik saját életük kockáztatásával is vállalják az ártatlanok védelmét, bújtatását és megsegítését!


 
 
0 komment , kategória:  Halottak napjára  
Zas Lóránt: Novemberben
  2019-11-08 16:11:22, péntek
 
  Mihályfalvi János videója Link

*
Novemberben sírnak az utcák,
novemberben sírnak az emberek.
Novemberben Budán és Pesten
nevetni nem lehet.

Novemberben a Farkasréten
halottak napi mise-csend fogad.
Novemberben fehér virággal
fedik a sírokat.

Novemberben égnek a gyertyák.
Kicsinyek, teltek, véznák és nagyok.
Novemberben földig hajolnak
a sötét kalapok.

Novemberben csend van és béke.
Temető, fejfa, virág és kereszt.
Novemberben könnyek köszöntik
az elesetteket.

Novemberben géppuskák szórtak,
tankok tapostak. A föld remegett.
Novemberben gyilkoltak, öltek.
November temetett.

Novemberben itt esküt szegtek,
gyaláztak törvényt, tiportak jogot.
Novemberben vörössel, vérrel
a máglya lobogott.

Novemberben erőszak vágott,
gumibot tépett, börtön kacagott.
Novemberben a homlokunkra
égettek csillagot.

Novemberben öklök szorulnak
és felbizseregnek a tenyerek.
Novemberben élők a holtak.
November fenyeget.
*
Szép és gazdag jelentésű vers. Külső s belső megformáltsága is tiszta, érthető. Felépítése és gondolatvezetése pedig mély érzelmeket ébreszt, hiszen élet s halál felől gondolkodva megérinti erkölcsi valónkat. Nagyon pontosan elhelyezett szavai mögött a magyarság XX. századi történelmi, társadalmi igazságérzetét is életben tartja.
Ismerjük föl a vers tagolódását: hogy az első négy szakasz jelenidejű lefojtottsága külön egységet képez; majd a következő három - történelmi visszaemlékezés; a záróversszak pedig jelen és múlt történelmi, társadalmi igazságérzetébe olvad össze. Így villannak elénk az 1956-os forradalom képei, de mindenekelőtt e dicső nemzeti tett elárulása a fájdalmas e versben. Hogy a rövid ideig tartó egységes nemzeti fellépés egyes szereplői az idegenekkel összefogva fojtották vérbe a szabadságküzdelmet.
De ki ne tudná felismerni most, 2003-ban, hogy akkor, novemberben kik ,,szegtek esküt", ,,gyaláztak törvényt, tiportak jogot"! Kik ,,égettek" honfitársaik ,,homlokára csillagot", és kik azok, akik ennek feledését várják el az ,,élőktől". Ám ha van, aki elbizonytalanodott ebben a tekintetben, figyeljen az igazságérzetére: az ,,elesettek", a holtak emléke miatt ökölbe szorul-e a keze, avagy fél azoktól, akiken észreveszi ezt. Mert a Halottak Napját is áthatja a történelmi emlékezet.
/Penckófer János/

 
 
0 komment , kategória:  Halottak napjára  
Halottak napja: Elhunyt sztárjainkra emlékeztünk
  2019-11-07 14:42:44, csütörtök
 
  Básti Lajos, Sztankay István, Páger Antal, Gobbi Hilda, Szécsi Pál, Gyarmati Dezső, Kolonics György, Antal Imre, Hofi Géza, Márkus László, Karády Katalin, Bubik István és Honthy Hanna. Van, akinek sok mécses és virág, van, akinek csak egy elszáradt koszorú jut. Hogy emlékezünk elhunyt sztárjainkra? L. Dézsi Zoltán riportja.

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Halottak napjára  
Jézus téged is a neveden szólít!
  2019-11-07 13:59:40, csütörtök
 
  Mindenszentek ünnepe után láthatjuk ma Zakeust, aki szokatlan módon keresi Jézus közelségét. Bár a maga módján akarja az Urat látni, de a találkozás mégis beemeli őt a közösségbe.
Hol a helyem ebben a történetben? Legtöbben ott vagyunk Jézus közelében, a körülötte lévő tömegben. Ennek ujjongása viszont könnyen elnyomhatja Jézus hangját. Már nem őt követem, csupán sodródom a tömeggel.
Jézus nevén szólítja Zakeust. De nemcsak őt, hanem minket is. Személyesen ismer, látja képességeimet és gyengeségeimet. Azért jött, hogy életem legyen és bőségben legyen. Hogy meghalljam szólítását, ki kell lépnem, a tömegből, fel kell fedeznem a csendet.
Hogyan válaszolok Jézus szólítására? Befogadom Őt házamba? Készen vagyok tenni valamit, odafordulni másokhoz, megosztani azt, amim van?
Jézussal haladunk az üdvösség útján. Az ünnepek alkalmat adnak a megállásra, a hallgatózásra. Szentjeink, előttünk járt családtagjaink segítenek minket példájukkal. Mutatják az utat, jelzik, hogy Isten kegyelmével elérhető az Ő Országa.
Ezekben a napokban, amikor emlékezünk szeretteinkre, idézzük fel, hogy mit köszönünk meg nekik! Felfedezhetjük azt is, hogy az előttünk jártak értékeiben végső soron Isten kegyelmére találunk. Tulajdonképpen tehát Istennek köszönjük meg mindazt, amit azoktól kaptunk, akikre emlékezünk.
 
 
0 komment , kategória:  Halottak napjára  
Szép verses kép ...
  2019-11-06 10:32:30, szerda
 
  ...... ........... .....

 
 
0 komment , kategória:  Halottak napjára  
Szabó Ferenc jezsuita teológus: Egyedül halunk
  2019-11-03 20:04:54, vasárnap
 
  On mourra seul." (Pascal)

Hajdan csak néha nyilallt belém
Pascal szava: ,,Egyedül halunk meg"
bár erre a szív furcsán megremeg
legyintettem: ,,Mások halnak meg!"

De most ahogy öregszem és látom:
sorra halnak ismerősök - fiatalabbak!
még barátaim is egyre távolodnak
most hogy közeledik az én halálom
ezt kérdezem: Ki lesz végül velem
ha a rám váró Kapuhoz érkezem?

Marad a Kereszt - egyetlen remény!
Ha hallom a Szenvedő kiáltozását:
,,Istenem, Istenem, miért hagytál el engem!"
hallom utána szerető Atyja válaszát:
,,Fiam, lépj be hozzám a dicsőségbe
segítsd be testvéreid Atyád örömébe!"

(2019. szept. 29. - nov. 1.)
 
 
0 komment , kategória:  Halottak napjára  
Halottak napja a püspöki székhelyeken
  2019-11-03 20:02:11, vasárnap
 
  November 2-án főpásztoraink szentmisét mutattak be az elhunytakért. Az egyházmegyék tudósításait olvashatják az alábbiakban. Link  
 
0 komment , kategória:  Halottak napjára  
     1/67 oldal   Bejegyzések száma: 661 
2020.05 2020. Május 2020.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 572 db bejegyzés
e év: 3003 db bejegyzés
Összes: 43497 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 985
  • e Hét: 985
  • e Hónap: 204497
  • e Év: 932058
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.