Belépés
butababa.blog.xfree.hu
Ha nem lehetséges az amit akarsz, akkor akard azt ami lehetséges. /G.B.Shaw/ Fülöp Katalin
1968.11.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Kis templom nagy sziklán
  2007-05-29 01:23:45, kedd
 
 
Érdekes története van ennek a keresztény templomnak.
Oroszországban egy erdőben található. A hely neve Horse Island és maga a szikla, amin a templom is áll a Ló szikla nevet viseli.
Régen pogány rituálék helyszíne volt ez a nagy kő, mert valamiféle szertartás keretében lovakat áldoztak fel ezen a helyen az isteneik javára. Aztán a kereszténység elterjedésével a pogány vallás eltűnt , de maga a szikla maradt és ha már ott állt, felhasználták egy templom alapjának.
Számomra bizarr ötletnek tűnik, de így talán senkinek nem jut eszébe többet ezen a helyen lovakat áldozni. Ennek mindenesetre nagyon tudok örülni. 
 
0 komment , kategória:  Babonák,hiedelmek,mítosz  
Jaj, az árnyékom...!!!!
  2007-02-02 15:56:21, péntek
 
  A népi hiedelem szerint ha a medve február másodikán kijön a barlangjából és meglátja árnyékát, akkor megijedve tőle, visszamegy és alszik tovább, mert hosszú lesz a tél. Ha borús idő van, akkor kint marad, mert rövidesen jön a tavasz.
Hát, amilyen ragyogóan napos idő volt ma, legalábbis mifelénk, akkor még lesz tél idén. Én mondjuk nem vagyok medve, de ettől függetlenül az árnyékom kíséretében lófráltam ma egész nap, viszont nem ijedtem meg tőle, ebből is látszik, hogy nem sok közöm van a medvékhez.
Viszont nagyon nem szeretnék még hosszú telet...talán épp a ragyogó napsütés miatt nehéz elképzelni, hogy begorombulna az idő...hát, majd kiderül, hogy beborul-e...??? 
 
2 komment , kategória:  Babonák,hiedelmek,mítosz  
Sikoly alagút
  2007-01-02 00:12:38, kedd
 
 Ez az úgynevezett SIKOLY ALAGÚT ( Canadában van ), mely arról kapta ezt a rejtélyes nevet, hogy állítólag, aki bemegy ebbe az alagútba és megáll a közepén, akkor hallja ezt a bizonyos sikítást. Meg azt is mondják, hogy ha meggyújtanak benne gyufát, az elalszik és érzi az ember magán a szellem(ek) fagyos leheletét.
Na most azt is mondják, hogy a sikoly amiatt hallható, mert valaki, aki itt rohant át mielőtt meghallt volna, sikoltott ebben az alagútban.
Nem részletezném a dolgot a halál körülményeiről, mert eléggé rémes , de erőszakos halálról van szó.
Szóval elég cifra legenda fűződik ehhez az átjáróhoz, de engem nem ez fogott meg, hanem az, hogy turista csoportok keresik fel ezt a helyet - nem is kevesen - és fotóznak meg borzonganak ezerrel, és mennek át rendületlenül az alagúton.
Pedig tisztában vannak a helyhez fűződő történettel, hiszen direkt e miatt keresik fel ezt az átjárót.
Tényleg ennyire szüksége van az embereknek a rettegésre, ennyire vonzzák őket a szörnyűségek? Vagy csak a kíváncsiság mozgatja őket????
Fura egy világban élünk azt gondolom... 
 
0 komment , kategória:  Babonák,hiedelmek,mítosz  
Vasorrú és a gólya
  2006-10-06 08:08:49, péntek
 
  Miért pont a gólya hozza a gyereket?

Még az olyan országokban is, ahol ritka a gólya, neve különös módon összefonódott az újszülöttek érkezésével.
A gólya költöző madár, ősszel elhagyja Európát, és Afrikában telel. Március végén-április elején tér vissza, ezért más vándormadarakkal együtt a tavasz hírnökének is tekintik. Hazatérése nagyjából kilenc hónappal a nyári napforduló (június 21.) utánra esik, ez a pogány ünnep a termékenységet, házasságot élteti, sok gyermek fogant ezidőtájt. A gólya érkezése tehát sokszor egybeesett a kisbaba érkezésével, és a fejekben összekapcsolódott a két esemény.
Bár a gólyapárok nem telelnek együtt, előszeretettel térnek vissza régi fészkükhöz, és így a hímek és nőstények újra egy párt alkotnak. Ez a "látszólagos" házastársi hűség valamint az, hogy a gólyák még akkor is gondoskodnak fiókáikról, amikor azok már tudnak repülni, megerősítette a fejekben a gólya és az ember családi életének párhuzamba állítását.
Egy másik legenda szerint a még meg nem született gyermekek lelke vizes területek, tavak, lápok, mocsarak fölött lebeg. Mivel a gólyák gyakran repülnek ilyen helyekre, kialakult az a vélekedés, hogy visszatérve magukkal hoznak néhány születendő lelket.

Miért vasorrú a Vasorrú Bába?

A vasorrút a népmesei vizsgálatok az ugor népek szellembálványaival azonosították.
Kezdetleges, szinte faragatlan deszka-, vagy fatönk darabok ezek a földbe verve, az arcrészük fémlappal van beborítva. Rendkívüli megbecsülésben részesítették az elhaltak szellemeit, melyek hitük szerint még hosszú ideig visszajárnak. Számukra készítik a bálványt, hogy a lélek ismét testhez juthasson. Persze igyekeznek mindennel ellátni, hogy haragját magukra ne vonják. A bádoglemez is azért kell az arcára, hogy a rákent vér és étel el ne korhassza. Az orr-részt rendszerint kiálló szeg, vagy vasdarab jelzi.
A népmesék vasorrú bábája a finnugor kori vallásos képzetek átalakult maradványa tehát, és érthető a tőle való szorongás is, hiszen a halottak szellemeit sem ajánlatos magunkra haragítani.
A vasorrú bába vas orra azt mutatja, hogy a vasnak a mítoszok világában, a mágikus gondolkodásmódban igen jelentős szerepe van. Egy sereg babonaság, hiedelem fűződik hozzá. A vas feltalálása kiszorította a bronzeszközöket a gyakorlati életből, de a vallási szertartásokban óvakodtak használni, mert féltek, hogy az új divattal megharagítják az isteneket.
Ebből eredhet, hogy ókori görög szentélyekbe tilos volt vasat bevinni, a jeruzsálemi templom építésénél nem volt szabad vaseszközöket felhasználni, egyes római rítusok pedig egyenesen kőkés használatát írták elő.
Más oldalról viszont az új fém hatásossága lassan azt a gondolatot kezdte érlelni az emberekben, hogy a vas gyakorlati haszna mögött valami misztikus erő rejlik, amelytől az ártó démonok is félnek. Innen ered az a szokás, hogy kiszegezett lópatkóval tartják távol a bajt, vagy élével felfelé állított baltát tesznek ki a zivatarba, hadd ijedjen meg, vagy sebezze meg magát az ártó szellem, boszorkány.

 
 
0 komment , kategória:  Babonák,hiedelmek,mítosz  
Macska,pók,lóhere,tükör
  2006-10-05 14:15:07, csütörtök
 
  Ki ne tudná, mi a teendő, ha hullócsillagot lát, vagy ha fekete macska megy át előtte az úton? Ősidők óta foglalkoztatnak minket a titokzatos jelek és jóslatok. Vajon mi az alapja a babonának?

A legtöbb hiedelmünk nem más, mint az ősi vallási-misztikus képzetek túlburjánzása. Egyes tárgyaknak, cselekményeknek természetfölötti hatást tulajdonító és bizonyos jelenségeket természetfölötti erők megnyilvánulásaként magyarázó tévhit a babona, legalábbis így határozza meg a szakkönyv. Fő ismertetőjele a rejtett összefüggések megléte, azaz mágikus jelentőség tulajdonítása bizonyos gyakorlatoknak. Köztük azonban semmilyen bizonyítható kapcsolat nem létezik, olykor a józan észnek is ellentmondanak. Ennek ellenére mégis befolyásolják életünket, sőt, szép lassan beleivódnak a hétköznapjainkba, és gátlásokat alakítanak ki, vagy önbeteljesítő jóslattá válnak. Gondoljunk csak bele, ha kiborul a só, vagyis - a hiedelem szerint - veszekedésre számíthatunk, akaratlanul is hajlamosak vagyunk vitát szítani.

Fekete macska -szerencsétlenség?
Az ókori Egyiptomban nagy tiszteletnek örvendett, mert a boldogság színe a fekete volt. A középkori keresztények azzal vádolták, hogy a boszorkányok szövetségese és gyakran az Ő képébe bújva követik el "boszorkányosságaikat". Csak az a nyávogó számíthatott kegyelemre, amelynek egy kis fehér folt volt a nyaka alatt. Ez babonás múlt az oka annak, hogy ma már viszonylag kevés fekete macska él a Földön. Az Egyesült Államokban és Franciaországban a szerencsétlenség jelképének tekintik, míg pl. Belgiumban és Angliában a szerencse hordozója.


Szerencsét hoz a pók?
A szerencsehozó pók legendája a mohamedán vallásban gyökerezik. A tanítás szerint amikor Mohamed menekülés közben egy alkalommal a Mekka környéki barlangokban rejtőzött el, egy keresztes pók gyorsan hálót szőtt a bejáratra. Ezzel úgy megtévesztette az üldözőket, hogy elvesztették a próféta nyomát, aki így megmenekült. Azóta a pók a mohamedánok szent állata, és nekik köszönhetően Európában is sok helyen szerencsehozónak tartják. Ezért lesz balszerencsés az, aki elpusztítja.


Lóhere és patkó
A négylevelű lóhere évszázadok óta a szerencse jelképe, amit egyfelől ritkaságával, másrészről kereszt alakjával (ördögűző) magyaráznak. Már a görögök is amulettként hordták. A papok azt állították róla, bármilyen betegséget meggyógyít. A britek még többet képzelnek e növény hatalmáról: szerintük megtalálóját képessé teszi arra, hogy a dolgok mögé lásson. Kelta eredetű hiedelmek szerint nagy szerencsét jelent a talált és a hét szeglyukú patkó. Sikere a feltételezések szerint sarló alakjával magyarázható, amely a kelták Holdistennőjét idézte, valamint azzal, hogy vasból készült, amelyet szelleműző fémnek tartottak.


A baljós nap: péntek 13-a
Ki ne izgulna legalább egy kicsit, ha megtudja, hogy mondjuk a vizsgája péntek 13-ára esik. Mindkét hiedelemnek saját jelentése létezik. A 13-as számtól való félelem, azaz a triszkaidekafóbia az ókorba nyúlik vissza. Még ma is sokan elkerülik ezt a számot, főleg a tengerentúlon tulajdonítanak neki nagy jelentőséget. Amerikában a felhőkarcolóknak nincs 13. emelete, a kórházakban pedig nincs 13-as szoba. A babonásabbak azon sem lepődnek meg, hogy az Apolló 13-nak a 13 óra 13 perces fellövési kísérlete a 39-es (háromszor 13) indítóállványról meghiúsult. Az Egyesült Államokban olyannyira komolyan veszik ezt a babonát, hogy egyszerűen nem mennek dolgozni, és nem szállnak repülőre péntek 13-án. Sokan attól is rettegnek, hogy tizenhárman üljenek egy asztalhoz, mert attól félnek, hogy közülük valaki hamarosan meg fog halni. Ezt Jézus utolsó vacsorájára vezetik vissza. A péntek - a néphit szerint "gonoszjáró", nem alkalmas arra, hogy házasságot kössünk, új házba költözzünk, új állást vállaljunk, vagy nagy útra induljunk. Egyes helyeken még a pénteki körömvágást is veszélyesnek hitték. A pénteki nap "gonoszságát" azzal magyarázzák, hogy Jézust is aznap feszítették keresztre, és állítólag ez volt a paradicsomi bűnbeesés napja is. A péntektől való irtózás egy másik gyökere talán az lehet, hogy a 19.századig ez a nap volt Európában a hóhér napja, rendszerint ekkor hajtották végre a nyilvános kivégzéseket.

Miért hoz szerencsét a kéményseprő?
A családi tűzhely a meleget és a főtt ételt is jelenti. A tűz azonban nemcsak a legjobb barát, hanem a legveszedelmesebb ellenség is. A fából épült vagy gerendavázas, náddal, zsúppal fedett házakra hamar felszállt a vörös kakas. Ezért az az ember, aki a kéményt rendben tartja, a tűztől óv, fontos személyiség.
Volt azonban a tűzhelynek egy ősi, mitikus jelentősége is. A római hiedelem ide helyezi a család géniuszát (védő szellemét). Sztyeppei népek úgy tudják, hogy a sámán elrévülésében a sátor füstnyílásán át közlekedik a szellemekkel. Nyugat-Európában Karácsony apó, Mikulás a kéményen át látogatja meg a családot, s helyezi el ajándékait. A kéménnyel, tűzhellyel kapcsolatban álló kéményseprőre is ragadt valami a jótékony szellemek nimbuszából. Ezen az sem változtat, hogy fekete, mind az ördög. Hiszen az ördög is hoz szerencsét - bár aki vele paktál, a végén megjárja. Ilyen baj nem fenyegeti azt, aki a kéményseprőtől várja a szerencséjét.

Mi a helyzet a tükörrel?
Elterjedt hiedelem: ha a tükör összetörik, bajt jelent. Ha éppen lány törte el a tükröt, 7 évig nem megy férjhez.
Ennek a nálunk elterjedt babonának világszerte akadnak rokonai. Az afrikai zuluk például nagyon félnek a vízbe nézni, mert akkor ott megjelenik tükörképük, és attól tartanak, hogy azt a krokodilus elragadhatja. Az ősi társadalmi viszonyok közölt élő népek mindenütt sajátos tisztelettel veszik körül a tükörképet. Ami a tükörben megjelenik, az számukra nem visszavert fény - hiszen mit is tudhatnának ők erről -, hanem valami jelenés, szellem. A tükör ily módon félelmetes tárgy, mert látszólag benne lakik a bepillantáskor előbukkanó, tehát alvó alak. Ha a tükör eltörik, ez a szellem bosszút áll. Ily nézetek magyarázzák meg, hogy a kőkorszaki, nekünk szinte elképzelhetetlenül nehéz viszonyok közt élő emberek miért készítettek fáradságos munkával haszontalan tükröket; s ha már annyi időt pazaroltak készítésükre, miért temették el a halottakkal. Amerika aztékjai például tükröket csiszoltak obszidiánból, s e tükrök nagy számban kerültek elő a feltárt sírokból. Egyiptom ókori emlékei között is sok tükör akadt. A holtak tehát magukkal vitték a sírba a tükrök szellemét.

Évszázados magyar babonák
-Ha elszakad vagy pecsétes lesz a ruhád, és ezt csak otthon veszed észre, biztos lehetsz benne, hogy nagy baj elől menekültél meg.
-Ha esküvői menettel találkozol, szerencsés leszel a szerelemben.
-Ha kiömlik a víz, aki felé folyik, annál gyermekáldás várható.
-Ha a szekrény ajtaja magától nyílik ki, pénzügyi veszteség ér.
-Ha a bútor recseg, családi bajok várhatóak.
-Ha az ajtó magától kinyílik, váratlan vendég érkezik, ha magától becsukódik, a baj elkerüli a házat és annak lakóit.
-Ha eltörik egy tükör, ahány darabra tört, annyi évig nem mész férjhez, vagy annyi héten át kísér balszerencse.
-Ha visszafordulsz az ajtóból, otthon hagyod a szerencséd, de ha néhány másodpercre leülsz egy székre, ezzel elűzöd az átkot.
-Ha kéményseprővel találkozol, minden a terveid szerint alakul majd.
-Ha először a bal cipődet veszed fel, nem jársz szerencsével.
-Ha fordítva veszed fel a ruhádat, mázlid lesz, vagy pénzt fogsz kapni.
-Ha zsebkendőt adsz ajándékba, haragot jelent.
-Ha ollót ajándékozol, elvágod vele a barátságot.
-Gyógyszert sosem szabad megköszönni, mert különben nem hat.
-Ha a só kiömlik, veszekedés várható.
-Ha az ajándék virág papírjában tű marad, vége a barátságnak.
-Ha leesik a kés, acsarkodás várható, ha beleáll a padlóba, még nagyobb problémára számíthatsz.
-Ha zajos társaságban mindenki egyszerre hallgat el, azt mondják, egy angyal repült át a szobán.
 
 
1 komment , kategória:  Babonák,hiedelmek,mítosz  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 560 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 24
  • e Hét: 24
  • e Hónap: 903
  • e Év: 903
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.