Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/115 oldal   Bejegyzések száma: 1142 
Assisi Szent Klára mondása
  2019-01-08 16:19:46, kedd
 
  Assisi Szent Klára arról, hogy miért válasszák követői a szegénységet.
,,A szegénység fészkében hasonuljanak a szegény Krisztushoz, akit szegény édesanyja annak idején, mint kisdedet szegény jászolba fektetett."
...... .........

 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
Varga László püspök szentmiséje karácsony ünnepén -
  2019-01-08 15:06:01, kedd
 
  Kaposvár 2018.12.25 videó Link
Varga László püspök szentbeszéde

...... .............. ........... ............ ........... ...........

 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
Falu mézeskalácsból
  2019-01-04 23:31:32, péntek
 
  Idén hatvan kiló lisztet, huszonöt liter mézet, kétszáz tojást és egy karton fűszer keveréket használtak fel. Egy hely, ahol szívesen laknánk
2019. január 4. péntek 18:21
Az Evangélikus Élet készített interjút Szabó Erzsébettel, a Csömöri Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnökével, aki többedmagával megépítette Csömör makettjét - mézeskalácsból.
...... .....


A Csömöri Tót Hagyományok Házának ajtaján belépve csak az édes illatokat kellett követnem, hogy megtaláljam Szabó Erzsébetet, a Csömöri Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnökét. Ő és társai nem kevesebbre vállalkoztak ugyanis, mint hogy adventre elkészítik a főváros mellett fekvő, tízezer lakosú település főbb utcáinak és fontosabb épületeinek makettjét - mézeskalácsból. 2018 decemberében már harmadszor lehetett megcsodálni a csömöri könyvtár rendezvénytermében a mesebeli, Én édes falum című kiállítást.
- Csömör nagyközség mézeskalács kandeláberekkel megvilágított, hófödte mézeskalács utcáit, épületeit, játszótereit nézhetjük végig a kiállításon, szemünkkel átsétálhatunk a patak mézeskalács hídjain is, és ha elfáradtunk, a HÉV-állomáson ,,fölszállhatunk" a helyiérdekű vasút szintén mézeskalácsból készült szerelvényére. Honnan jött az ötlet mindehhez?
- Négy évvel ezelőtt egy szlovák barátnőmtől kaptam egy mézeskalács házikót, és annyira megtetszett, hogy elhatároztam, a következő évben én is nekilátok, és elkészítem a szülőfalum főbb intézményeit, illetve a főútjainak az épületeit mézeskalácsból.
- Évről évre több a megformált épület, első ránézésre is látszik, hogy igen nagy feladat ez egy embernek...

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
Vízkereszt - három király napja Január 06.
  2019-01-04 22:04:16, péntek
 
  ,,Három királyok elindulának,
Aranyat, tömjént, mirhát osztogatának.
Örvendezzünk és vigadjunk,
Új királynak hálát adjunk!
Jézusnak ajánljuk!"

A háromkirályok imádásának, és Krisztus a Jordánban való megkeresztelkedésének is az ünnepe.
Manapság sajnos már csak ritkán lehet találkozni olyan lakásokkal, ahol a bejárati ajtón szerepel az otthonok megszentelésének dátuma: 20 * Gáspár +Menyhért+Boldizsár +19
Katolikusoknál a pap ilyenkor a ministránsokkal végigjárja a házakat és megszenteli az otthonokat. A bejárati ajtó félfájára pedig krétával felírja a dátumot és a három király kezdőbetűjét.

Gáspár
Kaspar az iráni-perzsa Gathasphar rövidített formája lehet, amelyben a Szaturnusz elnevezése rejlik. A 3. századból fennmaradt az eredeti szír nyelven írt Tamás-akták szövege: az apokrif Tamás apostol cselekedetei c. irat. Ez arról is beszámol, hogy Tamás megtérítette és megkeresztelte az indo-parthus királyt, akinek neve Gadaphar, görög átírásban Gathasphar volt. Emlékét őrzi egy érme és egy sziklafelirat a nyugat-pakisztáni Kush hegységben. Nevéből alakult ki a latin Caspar, amelyet a legöregebb mágusnak tulajdonítottak. Ennek a hagyománynak alapján jött létre a középkori legenda arról, hogy Tamás apostol keresztelte meg a Betlehemben járt mágusokat is. A legendától eltekintve nincs kizárva, hogy keleti missziós útjai közben találkozott a babiloni mágusokkal és Mátéval is. Tamás apostol a Kr. u. 70-es években szenvedett vértanúhalált a nyugat-indiai Madrasz közelében. Ma is ott tisztelik első síremlékét és templomát.
*
Menyhért
Melkhior kifejezetten héber név: melekhi-or = királyom-fény, vagy Fény-király, ami már Jupiterre emlékeztet, a királyok csillagára. Úgy látszik, hogy egyes ókeresztény hagyományok is héber származásúnak tartottak legalább egyet a három mágus között, akit Melkhiornak neveztek.
*
Boldizsár
Dániel próféta babiloni neve, aki a legfőbb mágus volt Babilonban, és látomásai voltak a Messiással kapcsolatban. A perzsa és görög uralkodók mágusoknak hívták a kaldeus papokat. Babilonban a papok sokáig a kaldeus népcsoporthoz tartoztak. A babiloni csillagászok pedig a papi osztály legelőkelőbb tagjai voltak. Dániel gyerekkorában került Babilonba a száműzött izraeliták első csoportjával, Kr. e. 597-ben. Nabukodonozor kiválasztott néhány nemes családból származó izraelita fiút, akik hároméves kiképzést kaptak. Megtanulták a kaldeusok nyelvét, írását és minden tudományát, hogy aztán a királyi udvarban teljesítsenek szolgálatot. Köztük Dániel volt a legtehetségesebb, látnoki képességgel rendelkezett, ezért új nevet adtak neki: Bel-tsar-uzur = az Úr-óvja-életét. (Ez a név a görög és latin átírásban Balhasar, magyarul Boldizsár. Újabb fordításokban Béltsacár.)
Nabukodonozornak (Nabukadnezárnak) egyszer valami igen jelentős álma volt az ország jövőjéről, de nem emlékezett rá pontosan. Hívatta mágusait és azt követelte tőlük, hogy mondják meg, mit álmodott. Egyikük sem tudta, csak Dániel, aki az álom értelmét is megmagyarázta. Ekkor Nabukodonozor kinevezte őt ,,az összes babiloni bölcs elöljárójává és minden tartomány kormányzójává" (Dán 2,4-48). Később, amikor a király látta, hogy Dániel minden jóslata szó szerint beteljesedett, a legfőbb mágus rangjára emelte őt (Dán 4,6; 5,11). Ezek az elbeszélések a 8. fejezetig arámiul vannak írva a héber Bibliában. A könyv szerkesztői bizonyára az eredeti babiloni feljegyzéseket idézik, mert a kaldeusok nyelvjárása is arámi volt. Az arámi kifejezés (ráb-haretumíja és ráb-hartumí) megfelel a babiloni elnevezésnek: nagy tudós és mester. Az ószír és görög szövegben ennek jelentése: a kaldeus mágusok legfőbb elöljárója.

Képen: a három királyok imádása
...... .............. ........... ........


*
A vízkereszt eredetileg négy különböző eseményt ünnepelt, a következő fontossági sorrendben: az Úr keresztségét ; Krisztus első csodáját, amikor a víz borrá változott a kánai esküvőn; Krisztus születését ; és a bölcsek vagy mágusok látogatását.
Mindegyik Isten kinyilatkoztatása az embernek: Krisztus keresztségében a Szentlélek leereszkedik, és az Atya Isten hangja hallatszik, kijelentve, hogy Jézus az Ő Fia. A kánai esküvőn a csoda feltárja Krisztus istenségét. A születésen az angyalok tanúskodnak Krisztusról, és az Izrael népét képviselő pásztorok előtte meghajolnak
A 12. éjszaka (vízkereszt) a három király ( Gáspár, Menyhért, Boldizsár) látogatását is jelzi a kisbabának. Bibliai szóhasználattal élve ők a napkeleti bölcsek. Vízkereszt egyébként a görög epiphany szóból származik és megnyilvánulást jelent.
...... .....


,,Amikor Jézus megszületett a júdeai Betlehemben Heródes király idejében, íme, bölcsek érkeztek napkeletről Jeruzsálembe, [...] Miután meghallgatták a királyt, elindultak, és íme, a csillag, amelyet láttak feltűnésekor, előttük ment, amíg meg nem érkeztek, és akkor megállt a fölött a hely fölött, ahol a gyermek volt. Amikor meglátták a csillagot, igen nagy volt az örömük. Bementek a házba, meglátták a gyermeket anyjával, Máriával, és leborulva imádták őt. Kinyitották kincsesládáikat, és ajándékokat adtak neki: aranyat, tömjént és mirhát." (Mt 2,1; 9-11)
A háromkirályok tiszteletét fejezi ki a Megváltó iránt:
ARANY uralkodói jelkép
TÖMJÉN lelki vigaszt, a betegségek meggyógyulását jelent
MIRHA a tökéletes Istennek való odaadás szimbóluma.A növény ágait bemetszik, és az ebből folyó mézgát, gyantát gyűjtik össze. Ezzel tehát a növény alázatos áldozatával cseng össze az emberi élet állhatatossága, odaadása.

*
- Amikor Jézus megkeresztelkedett, vízbe lépett,
...... ........... ......


megérintette őt a víz és amikor megérintette, megszentelte a vizet; ezért az egyház évezredek óta ezen a napon vizet szentel, afölötti örömében, hogy Jézus érintette a vizet, “közöttünk volt". - a hívők ezt a vizet örömükben széthordták a házakhoz;
........


*
- A katolikusok a házszentelést azért tartják fontosnak, hogy Isten áldása megóvja őket és házukat minden veszedelemtől. Ezért egykor az istállókat is megszentelte a pap, hogy az állatok is egészségesek legyenek. Úgy tartották, hogy ha vízkereszt napján kisüt a nap, megolvad a háztetőn a hó, akkor hosszú télre kell számítani.
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
Gárdony Géza: Fel nagy örömre
  2019-01-02 12:53:50, szerda
 
  Fel nagy örömre! ma született,
Aki után a föld epedett.
Mária karján égi a fény,
Isteni Kisded Szűznek ölén.
Egyszerű pásztor, jöjj közelebb,
Nézd csak örömmel Istenedet.

Nem ragyogó fény közt nyugoszik,
Bársonyos ágya nincs neki itt.
Csak ez a szalma, koldusi hely,
Rá meleget a marha lehel.
Egyszerű pásztor, térdeden állj!
Mert ez az égi s földi király.

Glória zeng Betlehem mezején,
Éjet elűzi mennyei fény;
Angyali rendek hirdetik őt,
Az egyedül szent Üdvözítőt.
Egyszerű pásztor, arcra borulj,
Lélekben éledj és megújulj!

*
Az ének először 1882 karácsonyán csendült fel a devecseri templomban, aminek előzménye, hogy Tima Lajos, a helyi iskola igazgatója megkérte az akkor még csak 19 éves Gárdonyi Gézát, hogy egyházi énekeket írjon. A fiatal segédoktató pedig nemcsak a szövegét, hanem a zenéjét is megírta az új szerzeményének, amely alighanem sokaknak ismerős lehet:


Templomi énekkar előadása Videó Link

Cseh Tamás előadása videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
„Békességet a világnak” – Karácsonyi üzene
  2018-12-30 23:40:31, vasárnap
 
  ,,Békességet a világnak" - Karácsonyi üzenet az idősek otthonából
2018. december 27. csütörtök 19:28
Fertődre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentes Mihály pap költőről elnevezett idősek otthonába látogattunk, hogy az ünnepi készülődés közben egy pillantást vessünk a szívekben őrzött régi karácsonyokra.
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
Karácsonyi éjféli szentmise Búcsúszentlászlón - 2018.12.24
  2018-12-30 12:29:33, vasárnap
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
Selma Lagerlöf: A karácsonyi rózsa legendája
  2018-12-29 21:39:20, szombat
 
  Amikor megtörténik a csoda, és Göinge vad erdeje karácsonykor virágba borulva ünnepli a Megváltó születését...
2018. december 29. szombat 15:00
Selma Lagerlöf csodálatos elbeszélését olvasva eltűnődhetünk azon, hogy a csoda gyakran ott van a szemünk előtt, de mi látva nem látunk, és hallva nem hallunk.
Selma Lagerlöf (1858-1940) svéd író az első nő, aki irodalmi Nobel-díjat kapott, 1909-ben. A karácsonyi rózsa legendája című elbeszélése gyönyörű példázat, amelyben benne van minden, ami munkásságát jellemzi: a mese, a misztikum és a valóság keveredése, a valódi hit, illetve a látszatvallásosság, a világot uralni próbáló erőszak, vele szemben a szelídség, és mindenekelőtt az isteni kegyelem mindenkori működése, amely időnként teljesen nyilvánvaló, szemmel látható és kézzel tapintható, de sokaknak még ez sem elegendő ahhoz, hogy higgyenek a csodában, a földöntúliban.
- A rózsát illetően pedig elsőként az juthat eszünkbe, hogy a középkori misztika a virágok királynője, a mennyek királynéja, vagyis Szűz Máriára szimbólumának tekintette ezt a virágot. Ezek szerint a svéd írónő elbeszélésében a rózsa Jézus földi édesanyjának közvetítő szerepét jelképezi, amint kieszközli számunkra a kegyelmet fiától, a szentháromságos Isten második személyétől.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
Ha karácsony, akkor család
  2018-12-29 21:32:40, szombat
 
  Szent Család vasárnapja 12.30 - Gondolatok az evangéliumhoz Lk 2,41-52
A karácsonyhoz szervesen hozzátartozik a család. Nemcsak a családi ünneplés meghittsége, az egymásra figyelő ajándékozás vagy a köszöntés szokása, hanem a misztérium miatt is, hogy Isten Fia, a názáreti Jézus családba született, s a Szent Családban élt harminc évig, ott növekedett.
*
Egy apa az újságját olvasta, miközben az ötéves kisfia folyamatosan a kérdéseivel bombázta. Az apa egyre türelmetlenebb lett, és úgy érezte, majd ki is mondta, hogy az őrültek házába kerül, ha nem hagyja békén a gyerek. A legényke azonban tovább kérdezett: ,,És az őrültek házában van újság?" ,,Nincs" - válaszolta az apa egyre dühösebben. ,,Jaj, de jó, akkor majd meglátogatlak, és ott nyugodtan beszélgethetünk..." - mondta őszintén és természetesen a csöppség. Ha karácsony, akkor család, amely az egymásra figyelés helye, ahol nem a tárgyak, az ügyek és az események vannak a középpontban, hanem a személy. Ettől a figyelemtől növekednek gyermekeink, ettől nem magányosodnak el öregjeink, s ennek a személyes figyelemnek az ünnepe és a lényege a karácsony és a család.
Az öreg professzor minden nőgyógyászati kurzusa során feltette orvostan hallgatóinak a következő kérdést: ,,Ha a szülők mindketten tüdőtuberkulózisban szenvednek és szifiliszgyanúsak, van már négy gyermekük, és az ötödikkel várandós az anya, mit tanácsolnának nekik?" Persze mindig, mindenki azt válaszolta, hogy az abortuszt. A professzor pedig ilyenkor rendszerint rávágta: ,,Akkor nem született volna meg Beethoven!"
Ha család, akkor karácsony, mert a család az életadás és az odaadott élet szentélye. Ezt látjuk Józsefnél és Máriánál, ezt látjuk a szerető Istenben, és később a Kálvárián is, amiből majd örök élet támad.

Pék Sándor - Magyar kurír
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
Szenteste versben
  2018-12-29 15:35:19, szombat
 
  A világ elhallgat,
Mert csoda kezdődik,
A sok szép fa körül,
Varázsfény tündöklik.

Magától megszólal
Egy kis csengő hangja,
Így jelzi eljöttét
Közénk a Jézuska!

Talán most teljesül
Majd az összes álmunk!
Az, amit reméltünk,
S már nagyon kívántunk.

Itt van a szenteste,
A boldog karácsony,
Béke és szeretet,
Az Isten megáldjon!

2010. 12. 23.
Forrás veniam.hu oldal
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
     1/115 oldal   Bejegyzések száma: 1142 
2019.04 2019. Május 2019.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 8 db bejegyzés
e hónap: 322 db bejegyzés
e év: 2078 db bejegyzés
Összes: 38784 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1404
  • e Hét: 10914
  • e Hónap: 39597
  • e Év: 316586
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.