Belépés
butababa.blog.xfree.hu
Ha nem lehetséges az amit akarsz, akkor akard azt ami lehetséges. /G.B.Shaw/ Fülöp Katalin
1968.11.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Shambala titka
  2007-11-18 02:14:24, vasárnap
 
  A régi bölcsek szerint létezik egy hely, ahol az ég és a föld találkozik. Tibeti és mongol lámák ősidők óta emlegetnek egy bizonyos Sambhalát, ám ezt a helyet hiába is keresnénk a térképen, nem találnánk.
A modern tudósok véleménye megoszlik arról, valóban létezett-e az a földi paradicsom, amelyet a hagyományok emlegetnek. Egyesek a fantázia szüleményének tartják, mások viszont valamelyik közép-ázsiai történelmi királysággal azonosítják.

Mindazt, amit a helyéről tudunk, egy tibeti legenda foglalja össze, amely Sambhalát az "északi nyugalom helyé" -nek nevezi, ami arra utal, hogy a mitikus birodalom valahol Tibettől északra található. Ezt támasztják alá az indiai hagyományok is, miszerint a Himalájától északra van egy Kalapa nevü hely, ahol tökéletes emberek élnek.
A legenda szerint Buddhát Sambhalában avatták be a kálacsakra (az Idő Kereke) tanaiba, melyek asztronómiát, asztrológiát és egyéb kozmikus elméleteket tartalmaznak. A rejtett hely - azt beszélték - egy völgy mélyén búvik meg, s óriási hófödte hegycsúcsok ölelik körül. Megközelítését egy tó vagy kiszáradt tó meder nehezíti, s csupán egy keskeny hágón vagy barlangon keresztül vezet oda út. A lámák szentül állítják, hogy Sambhalába nem juthat el minden vándor - csak az, aki meghívást kapott.


Ha feltételezzük, hogy ez a mitikus birodalom valóban létezik, akkor valószínűleg a Kína nyugati felében húzódó hatalmas területen kell keresnünk, melynek ma Hszincsiang Ujgur a neve. Itt, a Kunlun, a Tien-san és az Altaj hegyláncai között több szélfútta medencét találunk, amelyek 3000 évvel ezelőtt virágzó városi civilizációknak adtak otthont. Egyes tudósok szerint Sambhala mítosza azokból az elképzelésekből eredeztethető, hogy az Altaj hegység valaha a sámánok lakhelye volt.
A hagyomány szerint Sambhala lakói maguk gyógyították minden betegségüket, olvasni tudtak mások gondolataiban, megjósolták a jövőt, és akár 100 évig is éltek. Királyuk állítólag meglepően fejlett technikákat ismert. Valami üveg- tükör - akárcsak ma egy zárt láncú televíziós rendszer - lehetővé tette, hogy igen messzire ellásson, sőt egy speciális lencse segítségével egy égre nyíló ablakon át más bolygók lakóinak életét tanulmányozta. "Kőlovai, melyeket a szél energiája hajtott", a léghajóra emlékeztetnek.
Tibeti jövendőmondók szerint Sambhalának 32 királya lesz, s mindegyikük 100 esztendeig uralkodik. Az első az i. e. VI. században, Buddha életében volt hatalmon, az utolsó pedig hatalmas seregével majd győzelmet arat a gonosz erői felett, és meghozza az aranykort az egész földkerekségnek. Akkor oldódik majd meg Sambhala rejtélye is.

Aztán ki tudja mi is az igazság, már ha van olyan egyáltalán itt is és nem csak odaát... :)) Legjobb lenne persze személyesen meggyőződni arról, hogy mi is a valóság....de sajnos meghívót nem kaptam ugyebár.
A Mennyei prófécia szerzőjének, James Redfieldnek a könyve A Shambala titka Tibetben játszódik, és mint a többi könyve, ez is az emberi lélekkel, spirituális fejlődésével foglalkozik. Nekem még csak a filmjéhez - A mennyei próféciához - volt szerencsém, de esz a kíváncsiság Shambala titka után is...szóval ami késik....nem múlik. :)

 
 
1 komment , kategória:  Szívesen megnézném...  
Sóhajtozós képek :-)
  2007-06-26 15:34:20, kedd
 
 


" A művészet kapu a lélekhez, és a szem a kulcs"
Ezt Bart Aldrich mondta, akinek a fotóiból válogattam. Egyet kell, hogy értsek vele.
Ezek a képei Ázsiában készültek.
( Itt most sóhaj + sóhaj + sóhaj következik... )

Ezen a helyen további képei láthatóak.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Szívesen megnézném...  
Gozo
  2007-05-04 18:40:09, péntek
 
 A térképen csak egy apró pötty a kék színben
a pici szigetről azt hiszed légypiszok
vagy nyomdahiba
vagy selejt volt a papír
vagy csak pecsét
pedig a téren kocsmák
és az ajtóban támaszkodó
dohányszagú férfinép
az arcuk barna és kezükben a halászhálók
négyzetrácsa fekete hajukról sóillatot
hord a szél faluról falura,
városról városra,
szigetről szigetre,
míg a földön, mint egy szalag körbeér.

Boda MagdolnaGozó, a Máltai Köztársaság testvérszigete, ahol Homérosz hőse hét évig élvezte a csodálatos Kalypso nimfa vendégszeretetét. Ogügié néven ismeretes Homérosz művében a sziget.
Gozón a mindennapi élet a maga lassú, falusi ritmusában halad, tán régebb óta, minthogy Odüsszeusz kihajózott innen. A mindennapokat egyedül a fiesták törik meg, amikor megtelnek az utcák, és megbolydul egy-egy városka. Az utcákat fellobogózzák és kidíszítik, hogy az esti körmenetre és felvonulásra minden készen álljon. Maga a sziget 67 négyzetkilométer, lakossága 2005-ben 31 000 fő körül volt, melyből 6400-an a fővárosban Rabat-ban éltek. 
 
8 komment , kategória:  Szívesen megnézném...  
Jegesmedvés úszás :))
  2007-03-21 00:15:15, szerda
 
  2004 Júliusában egy kisvárosban Cochrane-ben észak Ontarióban ( Canada ) megnyílt egy hely, melynek Polar Bear Habitat a neve. Ez egy helyi állatkert, ahol a látogatók együtt úszhatnak a jegesmedvékkel.
Természetesen az emberek -főképpen gyerekek- külön medencében úsznak, elválasztva a jegesmedvéktől. Egy golyóálló, törhetetlen, 9 centiméter vastagságú üveglap van a két rész között. Mert hát bármennyire is lenyűgözőek és szórakoztatóak is a medvék, azért nem szabad elfeledkezni arról, hogy a világ legvadabb húsevői közé tartoznak.
A macik megszokták az emberek látogatásait és rendkívül barátkozóak és kíváncsiskodóak is. Három medve található itt, Nanook - Ő 24 éves hím, Aurora és Nakita pedig 5 évesek és ikrek. Ők lányok, és azért kerültek ide, mert édesanyjukat egy orvvadász 2000-ben lelőtte.
Sok kalandon ment keresztül Nanook is míg idekerült, de nagyon jól megszokta új helyét és készségesen együttműködik gondozóival. Volt azonban vele egy kis zűr :
Mielőtt Nanook megismerkedett volna a lányokkal, minden nap nagyon lármásan és elég sűrűn jelezte az igényét a társaságra. Magyarán üvöltözött. Aztán mikor lejárt a karantén ideje és Nanook-nak teljesült a kívánsága, akkor nagyon csendessé és elégedetté vált. ( Meg tudom érteni... :) )
Nehezen jött össze a beruházás, de a nyitás utáni első hat hónapban 11.000 látogatót tudhatott maga mögött a kezdeményezés. Azóta is özönlenek az emberek. Csak érdekességként, a belépők ára:
Felnőtteknek : 10 dollár , nyugdíjasoknak és diákoknak : 9 dollár, 4-14 éves korig 6 dollár és 3 éves kor alatt ingyenes a belépő. Aztán van csoportos kedvezmény meg hasonlók, de azt hiszem nem is a belépő okozza a legnagyobb gondot jelen esetben, hanem az odajutás. Tekintetbe véve a távolságot...pedig megesz a kíváncsiság.Szívesen mesélnék saját élményeket is, de talán majd egyszer...addig vígasztalódom a képekkel. 
 
6 komment , kategória:  Szívesen megnézném...  
Megyek Dubai-ba síelni
  2006-12-26 02:40:14, kedd
 
  Nálunk ugye nyoma sincs a hónak, pedig "A Karácsony akkor szép, hogyha fehér hóba lép..", mondja a gyerekvers is. Vannak helyek ahol elvileg elő sem fordulhatna hó de gyakorlatilag meg igen, nem úgy mint nálunk, ahol elvileg igen és gyakorlatilag meg még véletlenül sem.
Dubai-ban ugye nem jellemző a hóesés, de mint mondják : " Pénz beszél, kutya ugat". Következésképpen igenis lehet szánkózni és síelni meg hógolyózni Dubai-ban is, mert nincs lehetetlen... persze sokszor pénz is kell hozzá...
Így fest kívülről a mesterséges sípálya. Az egyetlen hely a világon, ahol a kinti 48 fokos nyári csúcshőmérséklet ellenére síelni lehet. A benti hőmérséklet -1, -2 fokos.
Bent ez a kép fogadja a téli sportot űzőket.
A sífelvonó sem maradhat el.

Nincs más teendő, mint felkerekedni és indulni, mert nagyon szeretnék már kicsit "havazni".
De előtte még muszáj lesz milliomosnak lenni...

 
 
0 komment , kategória:  Szívesen megnézném...  
Tündér(i) kémények
  2006-12-16 00:55:03, szombat
 
  Törökországban - Cappadocia-ban - találhatóak ezek az úgynevezett TÜNDÉR KÉMÉNYEK.
Ezek az érdekes kőformák az erózió eredményeképpen jöttek létre. A vulkáni tufát a szél, és a völgybe leáramló víz formálta ilyenre. A víz keresve az útját, réseket, vájatokat alakított ki a kemény kövekbe. A lejjebb lévő puhább, könnyebben formálható anyagot hamar kimosta és magával sodorta.
Ezáltal egyre mélyebbre lejutva szélesítette a medrét a víz. Így jöttek létre ezek az érdekes kúp alakú formák, tetejükön a bazalt sapkával.
A kúp tehát tufából és vulkáni hamuból van, míg a tetején lévő sapka az keményebb, ellenállóbb anyagból.
Régen laktak is ezekben, egész városok jöttek létre,ajtók, ablakok, szobák vannak kialakítva a kémények, kövek belsejében. Ma múzeumként üzemel.
Ez a téli kép, szerintem egészen mesébeillő és varázslatos. Szinte várom, hogy mikor lép ki az ajtón Frodó, kabátja alatt ott lóg láncon a gyűrű - az Egy Gyűrű - mely a rettentő hideg ellenére is szinte égeti a bőrét...
Ez pedig nyári és hasonlóképpen káprázatos. Itt már inkább tündéket látok, Frodó végre álomba merült, és a szorgos tündék éppen reggeli harmatot gyűjtenek, hogy azzal megitatva, erővel tötsék fel, hiszen hosszú még az út...
Itt jól látszanak a kéményformák, tetejükön a sapkával.
Aztán ha valaki éjszakára is marad, jutalmul mindenféle alakzatokat is kivehet a kövekből, ki-ki fantáziája és az árnyékok játéka szerint. Ennek a képnek valójában az a címe, hogy anya és gyermeke. .
De nappalra is marad látnivaló bőven, többek között egy púpos teve az egyik kémény tetején. Vagy mi is ez?
Nehéz elszakadnom innen, de hát egyszer minden jónak vége szakad, majd az lesz az igazi, ha egyszer a saját készítésű fotóimat mutathatom meg... 
 
0 komment , kategória:  Szívesen megnézném...  
Camino-az Út
  2006-09-25 18:07:21, hétfő
 
 

"A világban gonoszság és zűrzavar uralkodik, mert az emberek elfelejtették, hogy minden egyetlen forrásból áramlott ki. Térj vissza ehhez a forráshoz, és hagyj el minden önző gondolatot, kicsinyes vágyat és haragot. Akiket semmi sem kerít hatalmába, azok mindent birtokolnak.
Elmélkedj a világ működésén, hallgasd meg a bölcsek szavát, és fogadj magadba mindent, ami jó. Erre alapozva tárd ki belső kapudat az Igazság előtt. Ne hagyd figyelmen kívül az éppen előtted lévő igazságot. Tanulmányozd a víz áramlását a hegyi patakban: mily' könnyedén és szabadon folyik a sziklák között. Tanulj szent könyvekből és bölcs emberektől is. Tekints mindent - még a hegyeket, folyókat, növényeket és fákat is - a tanítódnak. " (Uesiba Morihei: Az út kézikönyve)

Spanyolország északi részén van egy híres, évszázadok óta ismert zarándokút, melynek Santiago de Compostela Camino a neve.( 8oo kilométer az út, tehát közel 500 mérföld, melyet egy hónap alatt teljesítenek általában)
Ez az út Franciaországban kezdődik, áthalad a Pireneusokon, és keletről-nyugatra tartva átszeli Észak-Spanyolországot. Végállomása a Santiago de Compostelának nevezett híres katedrális, ahol a történet szerint Szent Jakab földi maradványai nyugszanak.
A Szent Jakab apostolnak tulajdonított kagylómotívummal gyakran lehet találkozni az út során.. Maga az ösvény Compostelától néhány mérföldnyire az Atlanti-óceán partján ér véget Finisterrében. Az út története a kelta időkre vezethető vissza és Finisterrét az akkor ismert világ végének tartották.
Azt mondják a Camino közvetlenül a Tejút alatt húzódik azon ősrégi útvonalak mentén, amelyek a felettük ragyogó csillagrendszerek energiáját tükrözik vissza.
Az emberiség mindig is tisztában volt vele, hogy bizonyos helyszínek szokatlan spirituális erővel rendelkeznek, amely magával ragadja az odalátogatókat, megtisztítja a tudatukat.
A keleti filozófiában PRÁNA a neve a föld szellemi életerejének. A prána összefonódik a nap életerejével, így biztosít energiát minden élet számára.
Az életerő kiváltképp érezteti hatását az un. energiavonalak mentén. A vonal energiája a föld felett és alatt is létezik. A Camino energiája segít az embereknek abban, hogy önmagukról elgondolkodjanak és önismeretre tegyenek szert.
A rengeteg gyaloglás, kényelmetlenség, nélkülözés és feladás az út része. Elszakadni minden megszokottól, csak a legszükségesebb - a lehető legkevesebb - holmit cipelni, nem ragaszkodni helyekhez, megtapasztalni, hogy csak az út és a gyaloglás az állandó. A változatos táj szépsége, megannyi vallási, kulturális emléke sem elhanyagolható. De mindezek mellett és felett mégis a legfontosabb az, ami nem kint, hanem "bent" történik, hiszen az ember egyszerre járja külső és belső, lelki útját.
Akik végigjárták sokkal inkább lelki terhelésről számolnak be fizikai fáradtság helyett.
Mert az út leginkább belső keresés, bolyongás magunkon belül.
Évente több ezer ember járja végig az utat a világ minden tájáról, melyet előttük már több ezer éve koptatnak a zarándokok.
Assisi Szent Ferenc, Nagy Károly, Ferdinánd király, Izabella királynő, Dante, Chaucer és még sok híres ember is megjárta a maga útját a Caminon.
Aki pedig bizonyítékra vágyik az jobb ha maga is nekivág...
 
 
2 komment , kategória:  Szívesen megnézném...  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 560 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3
  • e Hét: 173
  • e Hónap: 380
  • e Év: 380
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.