Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
Tóth Bálint: Lucaszékre álltál
  2017-12-13 22:50:57, szerda
 
  ...... ........... ........... .....


Lucaszékre álltál,
Hány boszorkányt láttál?
Likas főzőkanálon át
angyalt is találtál.

Havas téli templom
fehérben menyasszony,
jégcsap kötőtűkkel vár a
tavasz-javasasszony.

Lát a pásztor álmot,
legelőkön lángot,
hasig hóban megrekednek
a háromkirályok.

Kocsonyában körmök,
öreg bőgő dörmög,
hóbubára a jászolban
villát hány az ördög.

Barom meg nem szólal,
bárány sem fennszóval,
népek gyűlnek a tornácon
aganccsal, ki tollal.

Orján szúrós torma,
koccintgatnak sorra,
vörösborral, pálinkával,
mennyegzőre, torra?

Kakas szól, szédülnek,
Lucaszékre ülnek,
földön túlra, holdon túlra
szépen elrepülnek.

Már alig világol,
mákszem a föld távol,
azt is lesöpri egy angyal
az ég asztaláról.
...... ............

 
 
0 komment , kategória:  Luca Napja  
Luca napkor vetik a lucabúzát
  2016-12-13 10:01:40, kedd
 
  Karácsonyra ki nő a Luca napkor cserépben elvetett búza. A búzaszemek gyorsan csíráznak, azt tartják, ha Karácsonyra kizöldül, jó termés várható.
.........

 
 
0 komment , kategória:  Luca Napja  
A Lucia - magyarul Luca - név a lux, azaz a „fényesség
  2015-12-13 10:31:45, vasárnap
 
  A Lucia - magyarul Luca - név a lux, azaz a ,,fényesség" szóból származik. A fénnyel való kapcsolata miatt már a középkorban a szemfájósok védőszentjének is tekintették. Az egyház is bizonyára azért választotta ünnepének december 13-át, mert a 16. századi Gergely-naptár életbelépése előtt ez volt az év legrövidebb napja, a téli napfordulónak, a világosság születésének kezdete. Így magyarázható, hogy december hó folyamán e naphoz kötődik a legtöbb varázslás, népi babona.

- A régi Luca-ünnep a női dologtiltó napok közé tartozott, tilos volt sütni, varrni, mosni. Nógrádban, ezen a napon még kenyérsütés sem volt megengedett, nem fonhattak, sőt egynéhány helyen, még a tollfosztás is tiltott volt. (Ez utóbbi azonban csak a Lucákra vonatkozott.) Luca-napján az asszonyok tüzet sem rakhattak, ekkor ez a férfiak dolga volt. A tyúkoknak abroncsba szórták a magokat, nehogy a szomszédba járjanak majd tojni. A kisfiúk Lucázni jártak, a házaknál az alkalomnak megfelelő rövid versikékkel azt kívánták, hogy sokat tojjanak a ludak és a tyúkok.

- Luca-napján kedvelt foglalatosság volt a jóslás, ami termésre, halálra, szerelemre és időjárásra egyaránt vonatkozhatott. Ezen a napon cserépbe búzát vetettek, amely ha karácsonyra szépen kicsírázott, azt jelentette, hogy a következő évben bőséges termés várható. A tollas pogácsa sütésének hagyománya ugyancsak sokfelé ismert volt. A vidéki házaknál annyi pogácsát sütöttek, ahány tagból állt a család. Minden pogácsába egy-egy tollat szúrtak, s akinek megégett a tolla arra halál várt, akinek megpörkölődött, az a következő évben súlyos betegségre számíthatott.

- Számos szerelmi jóslás is kötődött e naphoz. Szatmárban a lányok Luca-estéjén bal kézzel font fonalat kötöttek a derekukra, azt remélvén, hogy megálmodják, ki lesz a jövendőbelijük. A hajadonok Luca napjától karácsony napjáig minden reggel megettek egy almát, majd miután az utolsó alma utolsó falatját is lenyelték, kimentek az utcára, és - hogy megtudják leendő párjuk nevét - megvárták, hogy milyen keresztnevű férfival találkoznak először. Egy másik praktika szerint Luca napján a lányok 13 papírra 13 férfi nevét írták fel, majd miután a papírdarabokat gondosan összehajtogatták, mindennap eldobtak egyet belőlük. Karácsony napjának (december 25-ének) estéjére - a megmaradt papírdarabról - megtudhatták, hogy ki lesz a vőlegényük. Egy másik praktikával a házasság idejét is megállapíthatták. Az a lány, aki kíváncsi volt erre, Luca napján megrúgta a disznóól oldalát, s a disznó röfögését megszámlálva megtudta, hány esztendő múlva megy férjhez.

- Luca napján egykor számos szokás volt divatban. Mindenekelőtt az ún. Luca-búza keltése. A falusi asszonyok lapos tálakban búzaszemeket kezdtek csíráztatni a kemence közelében, amelyek karácsony tájára kizöldültek. Ebből a jövő évi termésre következtettek, de kuruzslásra is használták, a beteg állatokkal etették fel. Később e szokás átlényegült, kapcsolódott a keresztény liturgiához: a karácsonyi oltárt díszítették fel a Luca-búzával, vagy az ünnepi asztalra tették. Zöldje az adventi remény beteljesülését, fénye a Megváltó érkezését volt hivatott hirdetni, maga a búza pedig az élő kenyeret, Jézust jelképezte.
...... .......

 
 
0 komment , kategória:  Luca Napja  
József Attila: Luca
  2013-12-13 22:29:41, péntek
 
  Menyasszony - mulásban
szerelmem nő mogorván ,
üres szél a társam ,
gyenge szivem sodorván .
Hétszámra hallgatok ,
meg se kérdem istenem -
szerelmet mért adott ,
hogyha rossz a szerelem .

Ahogy úr lelkemen ,
tán már istenkáromlás .
Ez a bús szerelem
szépnek jónak megromlás .
Jércének éles kés ,
békés völgynek hóbika ,
hímeknek herélés ,
gyászlovaknak bóbita .

S nem halhatok én meg ,
amig el nem érhetem ,
örökös kényének
örökös életem .

/1928 tavasza /
 
 
0 komment , kategória:  Luca Napja  
Luca napja és Péntek 13 - Juhászné, Marikától
  2013-12-13 22:15:01, péntek
 
  Juhászné Szunyogh Marikától kaptam
KÖSZÖNTENI JÖTTEM! - MICSODA NAP! - PÉNTEK 13 ÉS RÁADÁSUL LUCA NAP IS

Klikk a linkre Link
 
 
0 komment , kategória:  Luca Napja  
Lucázás, videó
  2012-12-14 20:07:15, péntek
 
  videó Link  
 
1 komment , kategória:  Luca Napja  
Mentovics Éva: Luca, Luca December
  2012-12-14 20:05:52, péntek
 
  Mentovics Éva: Luca, Luca December
Balatonszőlős, 2009. december 9.


Luca, Luca, december,
vessen ráncot a pendely!
Koppanjon a csizmád sarka,
tele legyen majd a kamra!

Eresz alatt költsön fecske,
boldog legyen a menyecske!
Pördüljön a szoknya fodra,
sose legyen pénzre gondja!

Sárguljon a búzatábla,
kalács keljen majd a tálba'!
Szalmát rejtsen majd a pajta,
görbüljön a koca farka!

Luca, Luca, kitty-kotty, kitty-kotty,
tojást tojjon minden tíkod!
Csorduljon a tőkéd leve,
minden hordód legyen tele!

Jó az Isten, hidd el, jót ád,
keljen sok-sok szárnyas jószág!
Babbal teljen a talicska,
jól tejeljen majd a Riska!

Sparhelteden főjön lencse,
legyen társad a szerencse!
Újuljon a vályogtornác,
rúdon lógjon száz szál kolbász!

Luca, Luca tizenhárom,
kedves gazda, Isten áldjon!
Spájzod legyen mindig tele,
szerencse is férjen bele!
 
 
0 komment , kategória:  Luca Napja  
Időjóslások_luca naptól karácsonyig
  2012-12-14 13:29:25, péntek
 
  A lucakalendárium szerint Luca napjától karácsonyig mindennap feljegyezték az időjárást. Ez a tizenkét nap az új esztendő tizenkét hónapjának felelt meg, és amilyen időjárás jellemezte az egyes napokat, olyan időjárásra lehetett számítani a következő év megfelelő hónapjaiban is. Kedvelték a hagymakalendáriumot is. Egy nagy fej vöröshagymából lefejtettek 12 réteget, megjelölték, hogy melyik milyen hónapot jelképez, és mindegyikre egy kis sót szórtak. Amelyikben a só elolvadt, és a hagyma levet eresztett, a neki megfelelő hónap csapadékosnak ígérkezett, amelyik azonban száraz maradt, abban a hónapban nem vártak esőt.

 
 
1 komment , kategória:  Luca Napja  
December 13. Luca napja
  2012-12-14 13:25:08, péntek
 
  .........- Ezen a napon az év legrövidebb napja, tilos kölcsönadni,
Ezen a napon tilos bármit kölcsönadni, nehogy a boszorkány kezébe kerüljön, aki ezzel elviszi a szerencsénket vagy bajt hoz családunkra. A nők ekkor nem dolgozhatnak, és aki ezt megszegi, azt Luca megbünteti. Tilos tüzet gyújtani vagy kenyeret sütni, mert különben Luca ráül a lapátra, és összelapítja a kenyeret, vagy a kenyér kővé válik, esetleg Luca a lapátról megeszi a kenyeret, a gazdasszonyt pedig belöki a kemencébe. Kenyér helyett ezen a napon ezért lepényt szokás sütni. Kerülni kell a varrást is, mert Luca büntetésből bevarrja a tyúkok fenekét, és akkor nem tudnak tojni. Nem szabad szőni és fonni sem, mert Luca kóccá változtatja a fonalat, és ezt teszi az esze helyére annak, aki ezt a vétséget elköveti. Tilos a mosás is - aki ezt megszegi, a babona szerint kővé dermed, vagy a víz válik vérré. Máshol a baromfivágást tiltják, nehogy az állatok egész évben pusztuljanak. Kerülni kell a tökmagtörést is, hogy ne törjenek a tányérok az új évben.

- El kell dugni a seprűket és jósolni sem árt. Luca nem tud elrepülni vele. Ha ezen a napon megveregetjük a diófát, az a következő évben bő termést fog hozni. Ha Luca napjától karácsonyig zúzmarásak a fák, akkor is jó termés várható. Ha darált napraforgóval apró pogácsát sütünk ezen a napon, akkor a tyúkok sokat tojnak majd. Sok helyen nem szívesen keresztelték a lányokat Luca névre, nehogy házsártos nő váljon belőlük.


December 13. a Gergely-naptár bevezetéséig a téli napéjegyenlőség, azaz a legrövidebb nappal és leghosszabb éjszaka napja volt, ezért Lucát a fény és világosság hozójaként ünnepelték szinte egész Európában. Luca napján tüzeket gyújtottak, és tűzkarikákat görgettek le a hegyoldalakon, hogy a lángok elűzzék a sötétséget. A naptárreformmal és a napéjegyenlőség eltolódásával azonban Luca fényt és kegyelmet hozó szerepe is feledésbe merült, és ma már a gonoszok fejeként, boszorkányos, kísérteties nőalakként emlékeznek rá, aki az ármánykodó szellemek és boszorkák megjelenése napján, a gonoszjáró Luca-napon fenyít, büntet és kárt okoz.

- Svédországban viszont, ahol jóval kevesebb a napfény, még ma is a jóságos, fényhozó Lucát ünneplik. Ezen a napon a svédek Luca királynőt választanak az iskolákban, a munkahelyeken és a családokban is. A megválasztott királynők Lucának szánt, apró gyertyákból készült koronával a fejükön este hangosan énekelve felvonulást tartanak az utcán, ez az esemény Svédország egyik legnagyobb ünnepe.

 
 
0 komment , kategória:  Luca Napja  
Luca napi menű
  2010-12-13 23:37:29, hétfő
 
  Luca napi menü

Pethes Leves,
Hozzávalók:
1 kg marhafartő,
1 kg velős csont,
3 sárgarépa, 2 fehérrépa,
1 kis zeller, 1 kis karalábé,
10 dkg kelkáposzta,
2 kis fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 ek. paradicsompüré,
ételízesítő, szemes bors, gyömbér

Elkészítés:
A húst és a csontokat forraljuk pár percig, amíg már több habja nem lesz, majd lemossuk és feltesszük tiszta vízben. Kislángon forraljuk két óra hosszat, majd beletesszük a zöldségeket, fűszerezzük
ízlés szerint. Kislángon, fedő alatt kell főzni, éppen csak forrjon,
összesen legalább 2-3 óra hosszat. A levét utána kell tölteni kb. félóránként, különben a hús és a zöldség nagyon sós lesz.
Ha a hús puha, félórát hűlni hagyjuk, majd kiszedjük a húst és a csontot, a zöldséget külön tálra, és a levest finom szűrőn leszűrjük.
Tálaláskor egy-egy szelet fartőre 2-3 karika csontvelőt helyezünk. Törött bors, fűszerpaprika, só legyen az asztalon a velő ízesítéséhez. Cérna metéltet adjunk hozzá levesbetétnek. Díszítésül megszórhatjuk finomra vágott snidlinggel.


Magyaros egy tál,
Hozzávalók:
50 dkg sertéscomb,
1 pár debreceni kolbász,
1,2 kg burgonya,
2 zöldpaprika, 2 paradicsom,
1 nagy vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
1 doboz pritamin,
10 deka császárszalonna,
2 evőkanál olaj, só, őrölt pirospaprika, fekete bors, szurokfű, rozmaring, 1 húsleveskocka.
Elkészítés:
A császárhúst csíkokra vágjuk, kiolvasztjuk, és a zsírján megfuttatjuk az apróra vágott hagymát és zöldpaprikát. Beletesszük a kockára vágott húst és a paradicsomokat, víz hozzáadásával 30 percig pároljuk. Ezután belekeverjük a szétnyomott fokhagymát, a pritamin, a leveskockát, a meghámozott és nagy kockára vágott krumplit, a felkarikázott szafaládét, az olajat. Fűszerezzük 1 kávéskanál sóval, 1 evőkanál édes és erős paprikával, 1-1 késhegynyivel a fűszerekből. Felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje az ételt. Kis lángon, letakarva, addig főzzük, amíg a krumpli megfő (ne legyen túl puha).
Tanácsok:
A legjobb kovászos uborkával, de bármilyen savanyúságot adhatunk mellé.


Húsos krumplikazal,
Hozzávalók:
80 dkg burgonya,
20 dkg sült vagy főtt hús,
1 fej vöröshagyma,
1,5 dl húsleves,
vaj,
kevés olaj,
1 kávéskanál liszt,
1 evőkanál zsemlemorzsa,
reszelt sajt,
só.
Elkészítés:
A meghámozott nyers krumplit tökgyalun, vagy nagy lyukú reszelőn reszeld le (a levét csorgasd le), a húst vágd apróra, vagy daráld le, a hagymát lehelletnyi olajon pirítsd aranysárgára. Majd ezeket keverd össze alaposan, sózd, s simítsd egy kivajazott tűzálló tálba. A tetejét hintsd meg a liszttel, locsold meg a húslevessel, szórd meg reszelt sajttal és zsemlemorzsával, majd tedd előmelegített sütőbe, s süsd, amíg a teteje meg nem pirul. A tálalás előtt olvasztott vajjal is meglocsolhatod.


Piramis,
Hány személyre: 4
» 15 dkg liszt
» 12 dkg porcukor
» 6 tojás
» A krémhez:
» 1 dl tej
» 1 dl tejszín
» 20 dkg margarin
» 20 dkg cukor
» 2 csomag vaníliás cukor
» 10 dkg kakaópor
» 6 cl rum
» A bevonáshoz:
» 20 dkg étcsokoládé
» 10 dkg vaj
Egy tálban összekeverjük a tojássárgáját, a cukrot, a lisztet, majd beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét, és kivajazott tepsiben lapokat sütünk belőle. Eközben a tejszínt és a tejet felforraljuk, belekeverjük a cukrokat és a kakaóport, majd a tűzről levéve a rumot és a vajat is. A tésztalapokból 6 darab 12 cm-es csíkot vágunk ki, majd ötöt összeragasztunk a krémmel. Ezután hűtőbe tesszük, majd ferdén félbevágjuk, és így két fél háromszöget kapunk. Ezeket fejjel lefelé összetapasztjuk a krémmel, majd fél órára hűtőbe tesszük. Végül a vajjal megolvasztott csokival bevonjuk, és amint megdermedt, kínálhatjuk is.Hamis linzer
Hozzávalók:
0.5 kg liszt
25 dkg vaj
20 dkg cukor
2 tojás
0.5 citrom leve
pici só
szódabikarbóna
tejföl vagy tej
Elkészítése
A lisztet összedolgozzuk a vajjal, a porcukorral, tojással, citromlével, 1 csipet sóval, és 1 késhegynyi szódabikarbónával. Ha kemény 1-2 kanál tejföllel vagy tejjel higítjuk. 1 órát pihentetjük.
1/3 -át levesszük rácsnak. A többit kinyújtjuk, vagy alufóliázott tepsibe tesszük, vagy kivajazott -ki lisztezett tepsibe. Reszelt, kinyomkodott almával töltjük. A félretett tésztából csíkokat készítünk, és berácsozzuk a tetejét. Kevés cukros tejjel lekenjük.
200/220 fokon sütjük 30-40 percig
 
 
0 komment , kategória:  Luca Napja  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
2018.09 2018. Október 2018.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 12 db bejegyzés
e hónap: 303 db bejegyzés
e év: 3948 db bejegyzés
Összes: 35593 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2541
  • e Hét: 12364
  • e Hónap: 113321
  • e Év: 1493711
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.