Belépés
vicus54.blog.xfree.hu
"Továbblépek még akkor is, ha hullnak könnyeim, és szertefoszlottak gyönyörű álmaim!" Huszár Mihályné
1954.02.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
A lepkehimlő után jön a skarlát?
  2016-03-13 18:55:02, vasárnap
 
  Több olvasónk jelezte, hogy gyermeke iskolájában megjelent a skarlát betegség. Az osztályfőnökök arra figyelmeztetik a szülőket, ha a legkisebb gyanúja is felmerül a fertőzésnek, tartsák otthon a gyerekeket. Kecskeméti gyerekorvosokat kérdeztünk arról, kell-e tartanunk skarlát tömeges megjelenésétől, és mi a teendő, ha észleljük a tüneteket csemeténken.Dr. Kiss Katalin gyermekorvos praxisában legutóbb két hónapja fordult elő ez a betegség. - Időnként felüti a fejét a skarlát, amit ugyanaz a levegőben lévő kórokozó okoz, mint a torokgyulladást. Ha vöröses kiütésekkel társul a torokgyulladás, akkor skarlátról beszélünk - mondja a doktornő. Penicillinnel jól gyógyul, a beteg gyermek környezetét nem szükséges preventíven kezelni.

Dr. Fischer Lászlóhoz sem fordultak ezekben a napokban ilyen betegséggel. Egy hónappal ezelőtt elvétve előfordultak skarlátos betegek a körzetében, de számuk nem volt kiugró. - Ez ma már ártalmatlan betegségnek tekinthető - szögezi le dr. Fischer László. - 20-30 évvel ezelőtt még elég komoly szövődmények jelentek meg, jelenleg azonban nem vagy csak nagyon kevés esetben lépnek fel a skarlátos betegeknél.

Fischer Lászlótól megtudtuk, hogy a skarlát nem annyira fertőző, mint mondjuk egy vírusos hasmenés járvány. Alapvető higiéniával megelőzhető, az iskolákban sincs szükség biztonsági intézkedésekre.

A skarlát egy bakteriális fertőzés. A vörheny néven is ismert betegséget a test jelentős részét borító, vörös kiütések jellemzik, amelyet szinte mindig torokfájás és láz kísér. A skarlát leggyakrabban az 5-15 év közötti gyerekeket érinti. Az egykor súlyos gyermekbetegség ma már antibiotikummal jól kezelhető, ám ha kezeletlen marad, akkor a szívet, vesét és más szervek működését befolyásoló súlyos problémákat okozhat. Tünetek Vörös kiütés - Úgy néz ki, mint a napégés, és smirgli érzetű. Tipikusan az arcon vagy nyakon kezdődik, és onnan terjed a törzsre, karokra, lábakra, néha csak az ágyék, hónalj, könyök és térdhajlat bőrén jelentkeznek Nyomás hatására a vörös bőr kifehéredik. - Arcpír - száj körüli sápadtsággal Málnanyelv - Vörös, göröngyös nyelv, melyet a betegség korai fázisában fehér bevonat borít. A bőrkiütés és bőrpír általában egy hétig tart, majd ezek elmúltával a kiütéssel érintett bőr hámlani kezd. A kiütés mellett jelentkezhet 38.3 C o feletti, hidegrázással járó láz, fájó, piros torok, gyakran fehér vagy sárgás foltokkal, nyelési nehézséggel, nyirokcsomó-megnagyobbodás, hányinger és hányás is. A baktérium okozta skarlát cseppfertőzéssel, továbbá kontakt úton terjed, a lappangási idő 2-4 nap.
 
 
0 komment , kategória:  Betegség....  
Új terápiás lehetőség a mellrák kezelésére!
  2013-06-03 22:13:28, hétfő
 
  Kezdetben csak egyes vastagbéldaganatok előfordulása esetén alkalmazták a daganatok érgátlását célzó kezelést, ám egyre több olyan áttétes emlőrákos beteg is van, akinek a terápia nyomán az orvosok ma már hosszabb ideig biztosíthatnak jobb életminőséget.
A tumor érfejlődésének és vérellátásának gátlását célzó kezelés hatékonysága
Ugyan sok gyakorlati tapasztalat még nem gyűlt össze, ám fontos előrelépésnek tartja az áttétes mellrák terápiájában a tumor érfejlődésének (angiogenezisének) és vérellátásának gátlását célzó kezelés lehetőségét Kahán Zsuzsanna, a Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinikájának professzora.

A terápia lényegéről Kahán Zsuzsanna elmondta: a gyógyszeres kezeléssel gátolni tudják a daganat érbenövését, s ezzel akadályozni azt, hogy elegendő tápanyaghoz és oxigénhez jusson a tumor. Ennek nyomán egyrészt sorvadni kezd a daganat, másrészt nem tud olyan intenzitással továbbterjedni, mint a kezelés nélkül.


Kemoterápiás kombináció
Új terápiás lehetőség a mellrák kezeléséreA hatásmechanizmushoz hozzátartozik az is, hogy megváltozik a tumort tápláló kóros erek szerkezete, ezáltal több citosztatikum, azaz daganatölő szer juthat be a tumorba, elősegítve ezzel roncsolódását. - A daganat egyfajta védekező mechanizmussal fejleszti ki azokat a kóros ereket, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a citosztatikum ne tudjon ott hatni, ahol kellene. Ezeket a védelmi bástyákat tudjuk megtámadni a kezeléssel - magyarázza a professzorasszony.

Az érgátlás ugyanakkor nem univerzális gyógymód: mint minden gyógyszeres terápia esetében, itt is szigorúan szabályozott az, hogy ki kaphatja a kezelést. Ennek oka, hogy csak olyan tumortípusú és stádiumú betegeknél alkalmazható egy-egy gyógyszer, akiknél a klinikai vizsgálatok során bizonyították a hatékonyságot.
Kahán Zsuzsanna elmondta: a tumor érgátlása az emlőrákos betegek közül azoknál vethető be, akiknél a rákbetegség első ellátását követően éppen kiújul valamelyik szervben a tumor, azaz áttétet (metasztázist) képezett. A terápiát hormonérzéketlen és HER2-negatív mellrák esetében alkalmazhatják, s további feltétel, hogy a beteg korábban egy speciális kemoterápiában is részesüljön. Összességében a tumoros érgátlás az áttétes mellrákos betegek 12 százalékánál alkalmazható. Magát a terápiát sem önmagában vetik be, hanem kemoterápiás kombinációban. A kezelés magas költsége miatt az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál méltányossági kérelemmel lehet finanszíroztatni az alkalmazást.

Kahán Zsuzsanna hozzátette: azoknál a betegeknél, akik minden feltételnek megfelelnek, a korábbiakhoz képest jelentősen ki tudják tolni azt az időt, amíg romlik a páciens állapota. Ezzel együtt pedig a túlélési idő is növekszik. Amint a professzorasszony fogalmaz, ilyen előrehaladott stádiumú daganatos betegeknél sajnos gyógyulásra már nem lehet reálisan számítani, emiatt azt értékelik eredményként, ha javul az állapotuk, ha minél tovább biztosítani tudják az elfogadható életminőséget.
Idő ajándékba
" A tumoros érgátlásban részesülő betegnek a terápiával a korábbinak a duplájára nő annak az esélye, hogy jobb állapotba kerül, azaz, hogy az áttétek - ezáltal pedig azoknak a tünetei - csökkennek. Amennyiben a tumoros érgátlás hatékony, ez több hónappal, olykor egy éven túli idővel toldja meg azt az időszakot, amit a beteg a családjával tölthet.

Mint minden gyógyszernek, a daganatos érgátlást célzó kezelésnek is lehetnek mellékhatásai. A szakember elmondta: a kombinációban adott kemoterápiás kezelés általánosan jellemző mellékhatásai mellett a kiegészítő terápia nyomán leginkább a vérnyomás emelkedésére vagy ingadozására lehet számítani, ám ezt megfelelő gyógyszerekkel jól kontroll alatt tudják tartani. Emellett ritkán vérzéses szövődmény fordulhat elő, ám - mint a www.daganatoserek.hu portálnak a professzor kifejtette - utóbbinak olyan kicsi az esélye, hogy ezt a kockázatot a javulás érdekében általában felvállalják az onkológusok.
 
 
0 komment , kategória:  Betegség....  
Biztonságosak az emlőbeültetések?
  2013-06-03 17:18:39, hétfő
 
  Úgy tűnik, igen. Az egészségügyi hatóságok rendszeresen figyelik ezeket a beavatkozásokat és az eredményeiket, és nincs olyan bizonyíték, amelynek alapján az idegen anyagok (implantátumok) beépítését leállították volna.  
 
0 komment , kategória:  Betegség....  
Ha mammográfiás vizsgálat után visszahívnak valakit!
  2013-06-03 17:17:09, hétfő
 
  A további vizsgálatra való visszahívás nem feltétlenül jelent rosszat. A felvételen látható elváltozások jelentős része jóindulatú, például folyadékkal töltött ciszta. Előfordulhat technikai hiba is, de minden esetben tisztázni kell, hogy mi okozza a felvételen látható eltérést. Éppen ezért mindenképpen menjen vissza, ha behívják.  
 
0 komment , kategória:  Betegség....  
Kemo- és immunterápia: amit tudni érdemes róluk!
  2013-06-02 22:09:25, vasárnap
 
  A kemoterápia már több mint fél évszázados múltra tekint vissza. Hatóanyagai a citosztatikumok, amelyek mint nevük is jelzik, a sejtek osztódását hivatottak leállítani. Olyan sejtmérgek tehát, amelyek elsősorban az osztódó sejtekre hatnak.
A kemoterápia régen és ma
A kemoterápia eredeti formájában - úgy is mondhatnánk - kíméletlen módja a ráksejtek elpusztításának, hiszen nem csak a rákos sejteket öli meg, hanem a szervezet valamennyi sejtje szenved tőle. Nem csoda, hogy bevezetése idején arra az esetre vetették be, amikor a primer tumor helyi kezelése nem járt sikerrel, és minden áron menteni igyekeztek az emberi életet. Bár sokat reméltek tőle, csak kevés rák esetében hozott ténylegesen gyógyulást. Főként a gyerekkori leukémiában hatott megfelelően. Monoterápiában, azaz csak ezt alkalmazva, ma is eredményesen alkalmazzák a vérképző szervek rosszindulatú daganatai, leukémiák, limfómák esetében. Az elmúlt évtizedekben azonban a különböző hatóanyagok kifejlesztésének köszönhetően sokat finomodott, sokkal célzottabb lett a kemoterápiás kezelés. Mindamellett a jobb eredmény érdekében különböző kemoterápiás szereket ún. kombinált kemoterápia formájában alkalmaznak.

Nem csak a különböző hatóanyagokat, de más terápiás eljárásokat (sugár- és műtéti terápiákat) kombinálva, ma már szinte hetente születnek egyre hatékonyabb kezelési eljárások. Ha a kemoterápiát a sebészi megoldás vagy sugárterápia kiegészítéseként alkalmazzák, adjuváns kemoterápiás kezelésről beszélünk: Műtét előtt adott citosztatikumok a biztonságosabb műtétet készítik elő azáltal, hogy a tumor méretét csökkentik, és például az emlőrák esetén ún. emlőmegtartó műtétek végzését teszik lehetővé. Műtét után alkalmazva pedig az esetleges kiújulás és áttétek kialakulásának megelőzését lehet vele elérni.

Továbbra is alkalmazzák a kemoterápiát a későbbi rákstádiumokban is, amikor a cél a már nem mindig műthető daganat növekedésének gátlása, a szóródott, helyi kezeléssel már nem elérhető rákos sejtek elpusztítása. Ilyenkor a kemoterápia a panaszok és fájdalom enyhítésével az ún. palliatív kezelés része.

Formáját tekintve a kemoterápiás gyógyszereket szájon át vagy vénás infúziók formájában adhatják az egész szervezet számára, bizonyos esetekben megpróbálják lokálisan, a szervezet egy-egy rákos pontjára koncentrálni a hatóanyagot. A gyógyszeres kezelés történhet járó- vagy fekvőbeteg-ellátás keretein belül is.


A betegtől nem kis erőfeszítést igényel az együttműködés és a folyamatos kapcsolattartás az orvossal. A kezelés a hatóanyag adagolásával még ne zárul le. Csak hetekkel, hónapokkal később végzett kontrollvizsgálatok adnak végül megnyugtató eredményt, hogy a kezelés valószínűleg valóban kipusztította a szervezetből a tumoros sejteket.
Nem mellékes mellékhatások
Filmekből, híradásokból, személyes beszámolókból tulajdonképpen jól ismertek a kemoterápia legjellemzőbb mellékhatásai. Kevésbé tudott viszont ennek oka. Miután ezek a hatóanyagok leginkább az osztódó sejtekre hatnak a legtoxikusabban, a szervezet sejtjei közül is azok sínylik meg leginkább a kezelést, amelyekre az osztódási ciklusok gyors egymásutánja jellemző. Ilyen sejtjeink a hajhagymában, szőrtüszőkben, a férfi ivarszervében, a herében találhatók, ahol a spermiumok képződnek. Gyorsan osztódnak továbbá a csontvelő sejtjei is. Ennek megfelelően állnak elő az olyan tipikus mellékhatások, mint a hajhullás, a csontritkulás és a meddőség. A csontvelői sejtek osztódásának gátlása szab határt végül alkalmazhatóságának. A nem megfelelő adagolás életveszélyes állapotot is eredményezhet, más mellékhatások, például a haj kihullása, a kezelés után spontán gyógyulnak.A kemoterápiás kezelés tehát nem csak a daganatos sejteket pusztítja, hanem az egészségeseket is. A kutatók ezért olyan kezelést akartak találni, amely a daganatsejteket "megkülönböztetett figyelemben" részesíti, és célzottan csak azokra hat. Így a mellékhatások nagy része is elkerülhető, s ami a legfontosabb, sokkal hatékonyabban tünteti el a daganatsejteket - feltételezték. A különböző megoldások közül az immunkezelések bizonyultak a legsikeresebbeknek. Olyannyira, hogy ma a célzott kezelések alatt gyakorlatilag az immunterápiákat értjük.

Immunterápiák
A passzív immunterápiák vagy immunmoduláns-terápiák azon alapulnak, hogy a szervezet saját védekezőrendszerének működését igyekeznek hatékonyabbá tenni, erősíteni. Az immunrendszer ugyanis maga is harcol a rendellenes rákos sejtek ellen. Ha észrevétlen munkája nem volna sikeres, sokkal több ember betegedne meg rákban.

A passzív immunterápia egyik fajtája, amikor olyan anyagokat juttatnak bőséges mennyiségben a szervezetbe, amelyeket a természetes immunrendszer is használ. Ezek az immunmodulátorok lehetnek az immunválasz kiváltásában szerepet játszó hírvivő molekulák, avagy citokinek (interleukinek és interferonok). Az immunrendszeri védekezés serkentése történhet célzottan, úgynevezett monoklonális antitestekkel is. Az antitestek olyan fehérjemolekulák, amelyek a sejtek felszínén megjelenő bizonyos struktúrákat ismernek fel. Tumor-antigéneknek a tumoros sejtekre jellemző sejtfelszíni molekulákat nevezzük. Miután a megfelelő antitestek megtalálják a tumor-antigéneket, hozzájuk kapcsolódnak. Ilyen az emlő és vastagbél-rákban alkalmazott érképződés-gátlás ellenes antitest, a Non-Hodgkin limfómánál a CD20-ellenes antitest vagy a HER2-pozitív emlőrákban alkalmazott HER2-ellenes antitest. Utóbbi esetben az antitest például nem csak úgy működik, hogy felhívja az immunrendszeri sejtek, az ún. citotoxikus sejtek figyelmét az antitesttel jelölt daganatos sejtre, azt is megakadályozza, hogy a HER2-molekulához kötődni képes növekedési faktorok valóban lehorgonyozzanak, és kifejtsék sejtosztódás-serkentő hatásukat.

Az aktív immunterápiák esetében az immunrendszert aktív immunizációval - mint a védőoltásoknál - igyekeznek nagyobb munkára serkenteni a tumorsejtek ellen. A tumorsejtek sokszor nehezen hozzáférhetők, vagy jól álcázzák magukat, igyekeznek olyanokká válni, hogy elkerüljék az immunrendszer támadásait. Az aktívan immunizáló oltásokhoz hasonló elven működő terápiában egyes, a daganatsejtre jellemző molekuláknak a szervezetbe juttatásával mintegy fel lehet hívni a védelmi rendszer figyelmét a megbújó tumorsejtekre. A jól ismert oltásokkal összehasonlítva ebben az esetben nem egy leendő veszélyre, hanem egy már meglévő betegségre kell felhívni az immunrendszer figyelmét. Az oltóanyag a betegből nyert daganatsejtekből készül. A daganatsejteket vagy azok darabjait természetesen ártalmatlan, szaporodásra képtelen formában juttatják vissza a beteg szervezetébe. A módszert egyébként a 80-as években próbálták ki amerikai klinikákon bél- és egyfajta bőrrákban szenvedő betegeknél.

Minél nagyobb a tumor, annál kevésbé hozzáférhető az immunrendszer számára, annál kevésbé tud védekező-rendszerünk lépést tartani a tumornövekedéssel, és a tumor azon "trükkjeivel", amelyekkel igyekszik magát az immunrendszer számára "láthatatlanná" tenni. Éppen ezért az immunterápiáknak a többi daganatellenes kezeléssel együtt alkalmazva van jelentősége, és elsősorban kisméretű daganatok ellen hatékonyak. Így megint csak hangsúlyt kap a minél korábbi stádiumban való felfedezés. Az immunterápiák ugyancsak helyet kapnak posztoperatív terápiák között.

Az immunterápiák egyelőre csak kevés tumor esetében egyenrangú alternatívái a hagyományos kemoterápiáknak vagy sugárkezelésnek, de a kutatók mindig újabb és újabb eredményekkel állnak elő.
Nagy előrelépés - kis molekulák által
A célzott kezelések közé tartoznak az úgynevezett tirozin-kináz-gátló molekulák is, amelyek a tüdőrákok egyes fajtáinál, a vesesejtes rákban és a gasztrointesztinális sztrómális tumorok (GIST) esetében nyertek alkalmazást.

A daganatsejtek fékevesztett szaporodásának okát kutatva kiderült, hogy a sejtszaporodás szabályozása egy rendkívül bonyolult, több lépésből álló folyamat. A folyamat egyik kulcsszereplője a tirozin-kináz nevű enzim, melynek gátlásával sok tumor esetében lassítható vagy feltartóztatható a daganatos sejtek szaporodása.


 
 
0 komment , kategória:  Betegség....  
Mit jelent, hogy egy emlőrák HER2-pozitív?
  2013-06-02 22:04:24, vasárnap
 
  Az emlőrák megnevezés gyűjtőfogalom. Az emlőrákoknak legalább három, jól elkülöníthető formája létezik. Mindhárom csoportnak más a prognózisa és más terápiára reagál a legjobban. A három csoport:

a) HER2-pozitív emlőrák,
b) hormonérzékeny emlőrák,
c) az előző két csoportba nem tartozó emlőrák.

Az emlőrákok mintegy negyede HER2-pozitív. Ez azt jelenti, hogy a HER2-fehérjéből túl sok képződik, és ezáltal sajnos nagyon felgyorsul a daganatos növekedés. A HER2-pozitív a legagresszívebb emlőráktípus.
 
 
0 komment , kategória:  Betegség....  
A mell anyagán múlik az áttét!
  2013-06-02 12:06:13, vasárnap
 
  Szakértők nemrég rájöttek, hogy a sűrűbb mellszövettel élő nők körében miért alakulnak ki nagyobb eséllyel az áttétképzésre hajlamos agresszív melldaganatok.
A kutatók szerint a mellrákra való fokozott hajlam ezeknek a nőknek az esetében a nagy mennyiségű kollagénnek köszönhető, ami egy szerkezeti- avagy struktúrafehérje.

"Sikerült bizonyítanunk, hogy a mellszövetben lévő nagy mennyiségű kollagén növelheti annak az esélyét, hogy a már kifejlődött melldaganat áttétet képez és még invazívabbá válik" - nyilatkozta dr. Gregory D. Longmore, a St.Louisban található Washington Egyetem onkológus professzora. "Arra persze ez sem jelent magyarázatot, hogy a sűrűbb mellszövetű nők esetében miért alakul ki a betegség, de azt segíthet megérteni, hogy melyek azok a biológiai útvonalak, amelyek szerepet játszanak a daganatos betegségek terjedésében és agresszívvá válásában."
Az egérkísérletek során a tudósok rájöttek, hogy a daganatos sejtek felszínén megülő fehérje, a DDR2, a kollagénhez csatlakozva fejti ki hatását és ez segíti elő a tumorsejtek terjedését. "Fogalmunk sem volt arról, hogy a DDR2 ilyesmire képes. A DDR2 pontos működését nem ismerjük és eddig fel sem merült a rákkutatások során, hogy tanulmányozni kellene, főként nem a mellrák esetében" - tette hozzá Longmore.
 
 
0 komment , kategória:  Betegség....  
Minden, amit tudni kell az emlőrákról!
  2013-06-01 01:21:11, szombat
 
  Az emlőrák a nők egyik leggyakoribb daganatos megbetegedése. Évente több mint ötezren szembesülnek a lesújtó diagnózissal. Korai felismerés esetén azonban akár teljes gyógyulásra is van esély! Mire kell figyelnünk?
Az emlő a bőrhám származéka, zsírból, kötőszövetből és mirigyszövetből áll. Daganatai lehetnek jóindulatúak és rosszindulatúak egyaránt. A jóindulatúak közül a fibroadenoma az emlő kötőszövetes daganata. Egyszeres, alapjáról elmozdítható, kerekded, rugalmas, gumitapintatú, fájdalmatlan csomó, melynek egyszerű sebészi eltávolítása teljes gyógyulást eredményez. A papilloma az emlő laphám eredetű, általában a tejelvezető csatornákból kiinduló jóindulatú daganata, de rosszindulatúvá fajulhat. Legjellegzetesebb tünete a "vérző emlőbimbó". A fibrocisztás emlőbetegség ("masztopátia") nem valódi daganat. Az ovuláció rendszeres elmaradása következtében, a szervezet egyoldalú ösztrogén terhelésének hatására kialakuló ciszták jellemzik, melyeket a kötőszövet felhalmozódása kísér. Rugalmas tapintatú, alapján elmozdítható, többszörös, fájdalmas csomók formájában mutatkozik meg. Az esetek 2-3%-ában rákká fajulhat. Az emlőrákok 70%-a előzetesen fennálló masztopátia nyomán alakul ki.
Már nem csak csomó!
Az emlőrák a környezetével összekapaszkodott, többnyire fájdalmatlan, porckemény tapintatú, egyenetlen felszínű daganat. Az esetek mintegy harmadában kétoldali, bár olykor a két daganat megjelenése között évek is eltelhetnek. Kezdetben a környezetét szűri be, azaz ráterjed a mellkas izomzatára, a bőrön behúzódásokat, fekélyeket okoz. Áttéteket elsőként a hónalji, a kulcscsont körüli és mellüregi nyirokcsomók felé ad. Távoli áttétei elsősorban a tüdőben, agyban és a csigolyákban jelennek meg.

Szövettan szerint legtöbbször mirigyrák, mely az esetek 90%-ában a tejmirigyek kivezető csövéből indul ki.

Az összes női rákok közel 13%-át teszik ki. Jellemzően a változókorban kezdődik vagy mutatkozik meg először. Gyakorisága évről évre nő, Magyarországon ma már a leggyakoribb női rák, az elmúlt évben (2005) 7500 új beteget fedeztek fel. Minden kilencedik nőnek esélye van arra, hogy élete során emlőrákja alakuljon ki. Kevesen gondolnak rá, de férfiakban is előfordul. Bár náluk jóval ritkább, de gyorsabb lefolyású, rosszabb indulatú.

Az emlőrák okai
Az emlőrák keletkezésében feltétlenül szerepe van az ösztrogén hormonoknak. A szervezet ösztrogén-terhelése legtöbbször cikluszavarra, az ovuláció elmaradásának hiányára vezethető vissza. A tüszőrepedés elmaradása esetén nem keletkezik sárgatest, a ciklus során csak ösztrogének termelődnek, de progeszteron nem. A fogamzásgátló tabletták és a változókori hormonpótló készítmények esetleges rákkeltő hatása ma is élénk vita tárgya. Léteznek tanulmányok, melyek a hormontabletták rákkeltő hatásáról számolnak be, mások megfigyelései pedig ezek védőhatását igazolják.

Az esetek 5%-ában dominánsan öröklődő betegség, az úgynevezett BRCA1 és a BRCA2 gének dominánsan átörökíthető mutációjára vezethető vissza. A genetikailag kódolt esetek jellemzően fiatal korban - 40 éves kor alatt - fordulnak elő.

Az első tünetek
A fájdalom nem jellemző, korai szakaszban csak az esetek körülbelül 10%-ában jelentkezik. A legfontosabb az idegentest-érzés, a szövetszaporulat kitapintható. A daganat bőrrel történő összekapaszkodása behúzódásokat okoz, az emlőbimbót befelé fordíthatja, helyzetét fixálja. Később a bőr kifekélyesedik. A daganatos emlő nagyobb lesz az ellenoldali emlőnél, alakja is megváltozik. Késői stádiumában a tüneteket főként az áttétek produkálják. A csontáttétek fájdalmas törésekkel járnak. A tüdő áttétei fokozódó légzési és keringési elégtelenséget váltanak ki. A tüdőbetegség progresszióját fel-fellobbanó gyulladások, fertőzések siettetik.

A diagnózis
Az emlőrák felfedezésében a röntgenvizsgálat, biológiai formájának meghatározásában a szövettani vizsgálat nyújtja a legtöbb információt. A legtöbbször használt röntgenvizsgálati módszer a mammográfia, melynek során lágy röntgensugarakkal világítják át az emlőket. A jóval érzékenyebb számítógépes rétegvizsgálat (CT = computer tomográfia) vagy a mágnesrezonanciás rétegvizsgálat (MRI vagy NMR) főként a betegség kiterjedésének meghatározásában, a nyirokcsomó és távoli áttétek kimutatásában lehet az orvos segítségére.
 
 
0 komment , kategória:  Betegség....  
Ha náthásak vagyunk....
  2007-11-21 13:23:39, szerda
 
  Ha náthásak vagyunk

- Gyakran fújunk orrot - de nem mindegy, hogyan
Fontos a rendszeres orrfújás, hogy az orrváladék ne pangjon. Ha erősen fújjuk az orrunkat, megfájdulhat a fülünk, ezért inkább az egyik, majd a másik az orrlyukunkat fújjuk ki, és csak óvatosan.

- Maradjunk ágyban
Az ágynyugalom segíti a szervezet immunrendszerét.

- Toroköblítés sós vízzel
A gargarizálás enyhíti a torokfájást, mert nedvesíti a garatot, a só csökkenti a duzzanatot. Teáskanálnyi sót oldjunk fel langyos vízben, és ezzel öblögessünk naponta négyszer. Jó a mézes citromos tea is erre a célra. Egy éves kor alatt ne adjunk mézet a kisgyereknek!

- Igyunk meleg folyadékot
Ez enyhíti az orrdugulást, megelőzi a kiszáradást, és megnyugtatja a gyulladt nyálkahártyát.

- Zuhanyozzunk meleg vízben
A gőz nedvesen tartja az orrüregeket, és nyugtató hatású. Ha szédülünk az influenzától, üljünk zuhanyozás közben egy kis székre, és szivaccsal dörzsöljük le magunkat.

- Kenjünk kenőcsöt az orrunk alá
Egy kis mentolos kenőcs megnyitja a légutakat, és az orrunk alatti kipirosodott bőrt is nyugtatja. Jó hatású a mentol, a kámfor és az eukaliptusz is.

- Tegyünk hideg vagy meleg borogatást az arcüregek fölé
Bármelyik hőmérséklet hatásos lehet. Erre a célra egy nedves kendő is megteszi, tegyük vagy a mikróba, vagy a mélyhűtőbe néhány percre.

- Tegyünk a fejünk alá még egy párnát
Ez is enyhíti az orrdugulást, ha kényelmetlen, rakjuk a párnát a matrac alá.

- Ne üljünk repülőre, csak ha feltétlenül szükséges
Ne terheljük légi utazással a már így is igénybe vett légzőszerveinket. Ha mégis muszáj repülőre ülni, használjunk orrcseppet és rágógumit.

Ne feledjük végezetül, hogy egyes komolyabb betegségek is jelentkezhetnek a nátha tüneteivel, ha ezek fokozódnak, keressük fel az orvost. 
 
0 komment , kategória:  Betegség....  
Nátha......
  2007-11-21 13:18:23, szerda
 
 
Kinek nem dugult még be rettenetesen az orra, ki nem érezte úgy, hogy háromszorosára dagadt a feje, lüktet, majd kiesik a szeme, kellemetlenül kapar a torka? Ki nem használt el napi száz zsebkendőt, trombitált éjt nappallá téve, nem érezte a szagokat, nem élvezte az ételek ízét? S eközben nem számíthatunk mások együttérzésére, hisz nem is vagyunk betegek: ez csak egy közönséges nátha!
Úgy indul az egész, hogy csiklandozni, égni kezd belül a torkunk, és ez az érzés hamarosan ráterjed az orrunkba is. Pár óra múlva kezdődik a tüsszögés, a didergés, az izomfájdalom, az orrfolyás, az enyhe köhögés. Másnap már rossz a közérzetünk, fáj a fejünk, esetleg hőemelkedésünk is lesz. A híg orrfolyás egy nap után sűrűvé, gennyessé válik. Torokfájásunkat tovább fokozza, hogy az orrdugulás miatt a szánkon át veszünk levegőt, így szárazabbá válik a garat nyálkahártyája. E kellemetlen tünetek körülbelül egy hétig tartanak.
Bűnös vírusok
A náthát vírusok okozzák. Lényegében ugyanolyan fertőző betegség, mint a kanyaró vagy a mumpsz. Van azonban egy lényeges különbség: míg a klasszikus ragályos betegségekért mindig csak egy-egy meghatározott kórokozó a felelős, a náthát több mint kétszáz vírusfaj is előidézheti. Ezért van az, hogy hiába esünk át a náthán, nem leszünk védettek, újra és újra visszakapjuk. A többi között ezért sem sikerül a nátha ellen védőoltást kifejleszteni.
Megfáztunk?
A legtöbben azt gondolják, hogy a náthát a lehűlés, a hideg okozza. Ha nem öltöznek elég melegen, eláznak az esőben, huzat éri őket, akkor másnapra biztosan tüsszögve, rekedten ébrednek. Sok embernél ez valóban így van, de legalább ennyinél ez nem igaz. A náthát mindig vírus okozza, ám az, hogy a szervezet ellen tud-e állni támadásuknak, sok mindentől függ. Függ a vírusok számától, fertőzőképességüktől, bizonyos meteorológiai tényezőktől és attól, hogy milyen testi-lelki állapotban vagyunk a fertőzés pillanatában. A lehűlés csökkentheti a szervezet ellenállóképességét, ily módon valóban hozzájárulhat a nátha kifejlődéséhez. Ám aki kellően edzett, nem hűl meg egy váratlan felhőszakadástól
 
 
0 komment , kategória:  Betegség....  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 11255 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 151
  • e Hét: 2785
  • e Hónap: 6681
  • e Év: 18718
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.