Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, a gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövend... Ballán Mária
2006.07.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/28 oldal   Bejegyzések száma: 276 
Megállítható-e a népességfogyás?
  2018-09-25 21:11:54, kedd
 
  A most megszületett Mi Hazánk Mozgalom vezetői első megnyilatkozásaikban hangsúlyozták, hogy az ország előtt álló legfontosabb probléma a népességfogyás, amit sürgősen meg kell állítani. Hasonló kijelentéseket a Jobbiktól is hallottunk korábban, sőt a Fidesztől is. Sietek leszögezni: teljesen egyetértek, én is úgy gondolom, a magyarság számára ez az elsőrendű sorskérdés. Azonban aki A-t mond, mondjon B-t is. Vagyis kertelés nélkül ki kell mondani azt is, milyen kemény és népszerűtlen intézkedéseket kellene meghozni a magyarság kihalásához vezető folyamat megállítása érdekében.

A népességfogyásnak számos oka van. Vegyük sorra a legfontosabbakat az alábbiakban:

1. Fogyasztói, önző, materialista életszemlélet, melyet a média teljes erővel sulykol az emberek fejébe;

2. A szabad abortusz lehetősége;

3. A fogamzásgátlás széles körű hozzáférhetősége;

4. A fiatalok lakáshoz jutásának nehézségei;

5. Alacsony fizetések, szegénység, a sok gyermek vállalásából fakadó anyagi gondok. Elismerem, sok gyermek tényleg azért nem születik meg, mert a fiataloknak nagyon alacsony a keresete, a szülőknél vagy albérletben laknak, és ezért a ,,gyereket nincs hova megszülni". De szükséges azért ezen a ponton megjegyezni, hogy a magasabb életszínvonalon élő nyugat-európai nemzetek körében is a mienkhez hasonlóan alacsony a születésszám. A fejekben bekövetkező változás nélkül hiába a jólét, nem születik több gyerek!

6. A nyugdíjrendszer, mely nem veszi figyelembe azt a tényt, hogy valaki felnevelt-e gyereket élete során, vagy sem.

Mármost nyilván további pontokkal is kiegészíthető lenne a fenti lista, de egyelőre legyen elég ennyi. A kérdés a következő: a fent felsorolt problémák közül melyik az, amelyik orvosolható? A ,,fogyasztói életszemlélet" korjelenség, ellene harcolni kevés sikerrel kecsegtet. Mert lehet ugyan az állami televíziókban erőteljes propagandát folytatni az emberi értékek, a család, a sok gyermek vállalása mellett, de mit lehetne kezdeni a számtalan kereskedelmi tévével, meg külföldi csatornával? A külföldiekkel semmit, de a hazai kereskedelmi csatornák ellen be lehetne vetni a médiatanácsot, és valami soha nem látott cenzúrát gyakorolni fölöttük, olyan büntetésekkel, amit alaposan megemlegetnének a fogyasztói szemléletet terjesztő liberális médiumok. (Ez lenne az a bizonyos ,,porig rombolás és sóval behintés", amiről Vona Gábor még 2008 őszén beszélt.) Persze ha ilyesmit tenne, nem lenne valami népszerű a kormány, ráadásul ott van még az írott sajtó, elsősorban is a bulvárlapok, melyeket szintén cenzúrázni vagy egyenesen betiltani kellene, ha ténylegesen változást akarnánk elérni az emberek gondolkodásában. Mindez persze csak elméleti lehetőség, megvalósítani aligha lehet, ráadásul ott van még az internet is, amely fölött cenzúrát gyakorolni képtelenség.

Ami a súlyos lakáshelyzetet meg az alacsony fizetéseket illeti, ezen a téren döntő változás aligha érhető el. Az anyasági és családi támogatások természetesen feltétlenül kiterjesztendők (persze főképpen az adórendszeren keresztül, hogy a juttatott összegek a dolgozó szülőkhöz jussanak), ami lehetséges is, de radikális változás kellene. Márpedig az ország gazdasági teljesítményének villámgyors javulására nem számíthatunk, azt pedig melyik kormány vállalná be, hogy például semmiféle emelést nem adna a legszélesebb választói réteget jelentő nyugdíjasoknak, azért, hogy nagy mértékben növelni lehessen a családi támogatásokat? De még ha egy radikális jobboldali kormány az elkövetkező választásokon a bukás kockázatát bevállalva átcsoportosítaná a nyugdíjemelésre fordított összegeket, emelné az adókat, ezen kívül pedig az ellopott, cigányokra, stadionokra költött súlyos milliárdokat is a családokra fordítaná, kérdéses, meg tudná-e állítani a népességfogyást, tekintve, hogy más országok példája és a hazai tapasztalatok is azt mutatják, hogy önmagában a családi támogatások növelése csak kis mértékben emeli a születések számát? (A Fidesz-kormány családbarát intézkedéseinek egyelőre alig van bármiféle pozitív hatása a születések számának alakulására nézve.) De lehet, hogy még ennél is sarkítottabban kellene megfogalmazni a kérdést: bevállalná-e Magyarország népe, úgy a kenyérkeresők, mint a nyugdíjasok, hogy több évtizeden át szegénységben éljenek azért, hogy olyan mértékben növelni lehessen a sokgyermekes családok támogatását, ami már érezhető mértékben csökkentené a népesség fogyását? Meddig maradna hatalomban egy olyan kormány, amely ilyen radikális eszközökhöz nyúlna, és ekkora hatalmas áldozatot kérne a megmaradásunk érdekében az ország polgáraitól?

A nyugdíjrendszer gyermekközpontú átalakítása lehetséges, azonban önmagában ez sem lenne elegendő a katasztrofális demográfiai hanyatlás megállításához. (A nyugdíjrendszer megszüntetése hatékony lépés lenne, de egyrészt nem is lenne helyes, és nem is lenne megvalósítható, másrészt hatása csak évtizedek múlva mutatkozna meg. Lehetséges persze, hogy a nyugdíjak kifizetése épp a népességcsökkenésből következő elöregedés miatt néhány néhány év vagy évtized múlva amúgy sem lesz lehetséges épp a demográfiai katasztrófából eredő elöregedés miatt. Az emberek akkor majd talán észbe kapnak, hogy sok gyermeket kell felnevelniük, mert nyugdíj híján csemetéik fogják eltartani őket. Csakhogy akkor már a nemzet kihalásának folyamata visszafordíthatatlan lesz.)

Milyen eszköz marad hát egy valóban nemzeti kormány kezében a népességcsökkenés megállításához? Kimondani is borzasztó, de a fenti lista 2-es és 3-as pontjában jelölt problémák abszolút gyorsan és hatékonyan megvalósíthatók lennének. De csak elvben. Gyakorlatilag ugyanis az a párt, amelyik az abortusz betiltásával és a (leendő) anyákat kemikáliákkal mérgező, ún. orális fogamzásgátlás jelentős korlátozásával kampányolna, örülhetne, ha elérné az 5%-os parlamenti küszöböt, így hatalomra semmiféleképpen nem jutna. Ha pedig egy kormányzó erő jelentené be ezeket az intézkedéseket - szembefordulva korábbi programjával -, legott elsöpörné a népharag. Pedig a statisztikai adatok világosan mutatják, hogy önmagában az abortusz tiltása már elegendő lenne még a népességszám növeléséhez is. De melyik politikai erő meri felvállalni az abortusz betiltásának ügyét?

Hazánk magyar népességének gyors ütemű csökkenése túlságosan is komoly és életbevágó ügy ahhoz, hogy csak jelszószerűen hívjuk fel a veszedelemre a figyelmet, de ne cselekedjünk semmit, vagy legfeljebb olyasmit, ami nem oldja meg kiemelkedően legfontosabb nemzeti sorskérdésünket.
Meg merjük lépni azt, amit meg kell?

Perge Ottó - Kuruc.info


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Lélekemelő írások,gondolatok  
Kásler Miklós: Nem teljes az ember, ha identitása csorba
  2018-08-18 19:25:08, szombat
 
  Kásler Miklós: Nem teljes az ember, ha identitása csorba

A cél a hatékonyabb és megbecsültebb egészségügy
Haiman Éva

A Nemzeti Kulturális Alap és a Petőfi Irodalmi Múzeum, de akár egyes kórházak élén is lehetnek változások - utalt rá az emberi erőforrás minisztere a Magyar Időknek adott interjúban. Kásler Miklós arról is beszélt: elkészült az új Nemzeti alaptanterv tervezete, elkezdődött a kórházak komplex felülvizsgálata, az egyetemektől pedig azt várják, hogy több, a magyarság múltjának kutatására alkalmas szakembert képezzenek.

- Szeptembertől nagy változások előtt állunk - mondta a kultúrára utalva Orbán Viktor Tusnádfürdőn. Mindjárt szeptember, mire számíthatunk?


- Miniszterelnök úr szavait úgy értelmezem, mint az esélyegyenlőség iránti igény megfogalmazását a kultúrán belül. Az abszolutizmus kora, 1849 óta a magyar kultúra sokszor alá volt rendelve idegen ideológiáknak, ambícióknak. A külső befolyások gyakran erőszakosak, máskor megengedőbbek voltak, sokféle köntösben jelentek meg, de az utolsó 150 év történelmének a kétharmadát, vagy még többet ez jellemzett. Magyarország politikai és gazdasági szempontból is megerősítette a szuverenitását 2010 és 2018 között, ennek kell folytatódnia a kultúra területén is, mert az az egyetemes kultúra, a magyar nemzet érdeke és a kormány alkotmányos kötelessége. Egy nemzetnek kötelessége óvni hagyományait, ősi kultúráját, és lehetőséget biztosítani, hogy kibontakozzék.

- Mit jelent majd ez a gyakorlatban? A kultúrpolitika, a kulturális intézményrendszer átalakítását, esetleg azt, hogy a politika közvetlenebb beleszólást kíván a kulturális élet alakításába?

- Azt jelenti, hogy mindenkit hagyunk szóhoz és lehetőséghez jutni, arányosan és egyensúlyt tartva, a minőséget támogatva. Azt, hogy nem minősítjük fel azokat, akik középszerűek, vagy le azokat, akik az átlagnál sokkal jobbak. Közepes műveket is lehet addig sulykolni begyakorolt módszerekkel, amíg elhiszik, hogy az jó. A kormány megteremti a lehetőségét annak, hogy a kultúra virágozzék. De ez nem vonatkozik például olyan területekre, mint bármelyik önkényuralom kultúrájának magyarázata, vagy propagálása. A kultúra egyik alapfeladata, hogy az emberek életét szebbé tegye, ordas eszmék fenntartásától ezt hogyan várhatnánk? A Tanácsköztársaságnak például nem volt esztétikája, mert a gyilkolásnak nincs esztétikája. Művészek és átlagemberek megtévesztése átmeneti korokban, de békeidőben is gyakran előfordul, de ez nem esztétika. Az esztétikumnak van értéke.

- A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) ominózus kiállításáról beszél. A főigazgató, Prőhle Gergely a lapunkban megjelent írásában kikérte magának, hogy a Tanácsköztársaság dicsőítésének szándékával vádolják. Úgy fogalmazott, súlyos prekoncepció vagy szellemi vakság kell ahhoz, hogy a tárlatban valaki a Tanácsköztársaság dicsőítését lássa. A helyén maradhat a főigazgató?

- Prőhle Gergellyel néhány hete személyesen beszéltem. Dicsőítést részéről én sem érzékeltem. A jövőjét illetően az ő döntését nem ismerem, az én döntésemet pedig ez árnyalja.

- A Nemzeti Kulturális Alap élén lesz-e változás?

- Biztosan. A megbízatások lejártak, és itt is egy fordulóponthoz érkeztünk. Új időszak jön, amihez részben vagy egészében új emberekre van szükség.

- A társadalmi nemek tárgy oktatásával kapcsolatos kormányzati álláspont ismert. Vannak-e olyan szakok, ahol önök szerint sokkal több szakembert kellene képezni?

- Például az ógörög vagy a latin elengedhetetlen a történelem feldolgozásához, az ókori és középkori forrásmunkák olvasásához. A XIX. század ­közepéig a hivatalos nyelv a latin volt hazánkban, még sincs elég történészünk, régészünk és folytathatnám, aki érdemben tanulmányozni tudná az 1844 előtti történelmünket, jogalkotásunkat, aki feldolgozná a múltunkra vonatkozó írásokat, a Vatikánban összegyűjteni a forrásanyagot, az isztambuli könyvtárakról vagy az örmény kolostorokról nem beszélve. Sokat tudunk a magyarság régmúltjáról, hogy hol alakult, de hol vannak a tanszékek, ahol a komplex kutatások különböző tudományágai szükséges számú szakembert képeznek? Háttérbe szorult a szlavisztika, a szomszédos nyelvek, a horvát, a román oktatása. A legkorszerűbb, gyorsan fejlődő tudományokra is kiemelten figyelünk. Ezek olyan szükségletek, amelyekhez igyekszünk tehát a képzéseket igazítani.

- Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a botrány és az anarchia szavakkal jellemezte a kórházak gazdálkodását. Ön az egészségügyből érkezett, mire gondolt ezt hallva?

- Ismerjük a kórházak gazdálkodásának problémakörét. Ezért láttam hozzá már rögtön a kinevezésem után a kórházak gazdasági-pénzügyi felülvizsgálatának előkészítéséhez, és ez a magyarázata annak, hogy létrehoztam az egészségügyi államtitkárságon egy helyettes államtitkárságot is a gazdasági kérdések kézben tartására. Már el is indultak a vizsgálatok azokban az intézményekben, amelyek a legrosszabb minősítést kapták a 2008-2015-ös időszakra vonatkozóan a számvevőktől.

- Az ÁSZ eddig mindössze az intézmények tíz százalékát vizsgálta, és kizárólag pénzügyi-számviteli-gazdálkodási szempontból. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) stábja szakmai szempontból is vizsgálja a működést?

- Az Emmi-vizsgálatok az összes kórházra kiterjednek, és azért is kellenek, hogy az intézmények helyzetét a maguk komplexitásában lássuk. A kórházaknak be kell tartaniuk a hatályos pénzügyi és gazdálkodási szabályokat, de közben működniük kell, el kell látniuk a betegeket úgy, hogy alkalmazkodnak a finanszírozáshoz, a teljesítményvolumen-korláthoz, miközben nagyon is eltérő feltételek között, eltérő feladatkörrel dolgoznak. A minisztérium az ellenőrzési folyamatok mellett hatékony szakmai segítséget is nyújt valamennyi kórháznak ezen a területen, és örömmel vettem a kórházak támogató együttműködését. A szakemberek által kidolgozott átfogó stratégia és módszertan alapján megkezdett munka mind az intézményi szabályozottság fenntartására, mind a hatékony erőforrás-gazdálkodásra megoldást nyújthat, valamint elősegíti a kórházak eredményesebb működését.

- Mikorra kell ezeknek a vizsgálatoknak lezárulniuk?

- Ebben az évben, a jövő év elején szeretnénk ezeket befejezni. Ennek érdekében több munkacsoportot hoztunk létre, többféle szakember részvételével.

- Segíthetnek ezek a vizsgálatok megválaszolni végre azt a kérdést, hogy mennyi pénzre van valójában szükség az intézményrendszer működtetéséhez?

- Ennél én még többet remélek ettől. Rekordidő alatt elkészült az öt legsúlyosabb betegségcsoportra vonatkozó nemzeti program. Ezek világosan leírták, hogy milyen az ellátási struktúra, milyen tevékenységet végeznek annak különböző szintű lépcsőfokain, és ehhez mennyi orvos és nővér, milyen gépek és eszközök kellenek a betegek korszerű és biztonságos ellátásához a keringési, a daganatos, a mozgásszervi, a gyermekkori, valamint a mentális zavarok okozta betegségek esetében. Bővebb spektrumon ugyanezt tartalmazza majd a köréjük épülő népegészségügyi program, amely minden egészségügyi feladatot és tevékenységet felölel. Ez kijelöli minden egyes ellátóegység felépítését, tevékenységét, és a tevékenység ellátásához szükséges épületeket, gépeket-műszereket, szakszemélyzetet, finanszírozást, de még a betegutakat is. Párhuzamosan kialakítjuk az egészségügyi ellátóhelyek korrekt és korszerű pénzügyi-gazdálkodási rendszerét. Így érnek össze a szakmai szükségletek és a gazdasági rend.

- Mi lesz, ha azt fogják látni, hogy jelentős kórházi struktúraátalakításokra van szükség ahhoz, hogy egy-egy területen a mainál jobb, biztonságosabb legyen a betegellátás?

- Ha arra kíváncsi, lesznek-e kórházbezárások, akkor a válaszom egyértelműen nem. Észszerűsíteni, centralizálni fogunk ott, ahol szükséges, vagy éppen decentralizálni, ahol arra van szükség. Ha egy kórházban nem adott például az összes feltétel a daganatos betegek ellátásához, akkor a betegnek nem az az érdeke, hogy ott kezeljék, hiába van az közelebb a lakóhelyéhez, mert az életéről van szó. Ott kell az ellátást megkapnia, ahol van megfelelő diagnosztika, terápia, eszköz, műszer, módszer, tudás és tapasztalat, mert ott van esélye arra, hogy meggyógyuljon. Viszont egy szívroham esetén az azonnali orvoshoz jutás jelenti a legnagyobb esélyt a betegek számára, ezért lehet, hogy a kardiológiában további ellátóhelyeket kell létrehozni.
A miniszter kijelentette, nem lesznek kórházbezárások

- Amit most elmondott, azt értsük úgy, hogy végre elkezdődik az egészségügy rendszerszintű átalakítása?

- Egy minden szempontból megfelelő egészségügyi ellátórendszert szeretnénk kialakítani, és talán már a közvélemény is érzékeli, hogy ennek nagyon gyorsan nekiláttunk. Ez a munka az egészségügynek szinte minden egyes részletét, illetve tevékenységét érinteni fogja. Számtalan jelzést kapok betegektől, orvosoktól, politikusoktól, hogy mindenki azt szeretné, ha kialakulna egy olyan egészségügyi ellátórendszer, amelyiknek a hatékonysága és a társadalmi megbecsültsége lényegesen magasabb, mint ma. Ehhez azonban árnyalt megközelítés kell, és annak tudomásulvétele, hogy az egészségügyi dolgozókkal együtt, az ő lelkesedésükre és tapasztalatukra támaszkodva lehet bármiféle átalakítást keresztülvinni. Nem lehetünk elefántok a porcelánboltban, mert annak a beteg látja kárát.

- Varga Mihály pénzügyminiszter azt mondta, kezdeményezni fogja, hogy legyenek kancellárok a kórházaknál. Ezzel egyetért?

- Ahol a kórházi gazdálkodás nehéz­ségekbe ütközik, és ennek az oka a nem megfelelő kórházi gazdasági-pénzügyi vezetés, ott mindenféleképpen kell segítség és megoldás. Azt, hogy a segítőt hogyan nevezzük, részletkérdés.

- Mikor érkeznek a segítők?

- Ha az elindított vizsgálat eredménye szerint ez indokolt, akkor azonnal.

- A kórházigazgatók közül sok megbízatása is lejár. Lesznek-e személycserék?

- Egyenként meg fogjuk nézni, ki milyen teljesítményt nyújtott, milyen eredményességgel dolgozott.

- Hogy halad az új Nemzeti alaptanterv előkészítése?

- Ezen a téren sem tétlenkedtünk. A Csépe Valéria miniszteri biztos által vezetett kutatócsoport elkészítette a munkaanyagot, az Emmi megkapta az új Nemzeti alaptanterv (NAT) tervezetét. Ám a munka ezzel nem ért véget, a minisztériumi véleményezést követően széles körű társadalmi és szakmai egyeztetés indul az új NAT-tervezetről, majd annak lezárultát követően kerül a kormány elé. A kabinet célja, hogy a magyar diákok versenyképes, a munkaerőpiacon és az életben is értékes, valamint a nemzeti kultúrát korszerűen átadó tudást szerezzenek az iskolapadban.

- Ön többször elmondta, hogy a klasszikus emberi, keresztényi és nemzeti értékrend képviseletét, elmélyítését és átadását tekinti a humán tárca legfontosabb feladatának. Hogyan érvényesül mindez majd a NAT-ban?

- Nem teljes az ember, ha az identitása csorba, és mi testileg és lelkileg is egészséges jövő nemzedékeket szeretnénk nevelni. Már az óvodában, majd az iskolában is láthatnak a gyerekek ezért például kisfilmeket, filmsorozatokat Kinizsi Pálról, Toldi Miklósról, Hunyadi Jánosról vagy a magyar szentekről. Ezekkel, a magyar népmesékből, a magyar versekből vagy népdalokból álló sorozatokkal a nemzeti identitásukat szeretnénk erősíteni, miközben olyan példaértékű tulajdonságokat mutatunk be, mint az emberi tisztesség, viselkedésforma, a család és a hazaszeretet, a bátorság, a hősiesség. A gyereknek joga, hogy megismerje a szépet és a jót, még akkor is, ha sokan próbálják szégyellnivalónak beállítani a nemzeti érzéseket, keresztény kultúrát, a magyar történelmet. Magyarázza már el nekem valaki, hogy az emberiségnek, a felnövekvő nemzedékeknek mi hátrányuk származott abból, hogy minden délben szól a harang? És tudják-e, hogy miért szól? Nemcsak a nándorfehérvári diadalt, hanem előzményeit, okait, következményeit, ­hatásait? Egyébként a felnövekvő generációkat szolgálja az is, hogy a kormány 2010 óta folyamatosan pótolja az oktatásból elvett forrásokat, és jelenleg is folyamatosan zajlanak felújítások, bővítések ötszáz iskolában. Magyarországon ilyen nagy volumenű iskolafejlesztés nem volt az utóbbi harminc évben. 2010-hez képest jövőre 606 milliárd forinttal több jut az oktatásra, 18 mil­liárd forinttal több, mint idén.

- Az óvodákkal kapcsolatban nemrégiben kitért az egészséges életmódra nevelés szükségességére. Egy óvodapedagógus ennek apropóján petíciót indított, felhívva a figyelmet sok olyan problémára, ami éppen ezt a feladatot akadályozza.

- Először is, bár magam egyetemen oktattam, édesanyám óvónő volt, családi, baráti kapcsolataim révén az óvodai nevelés mindig is közel állt a szívemhez. Ezért több államtitkárság és számos szakember bevonásával komplex óvodai program kialakítását kezdeményeztem és irányítok. Módosítottuk az óvodai nevelés országos alapprogramját, hangsúlyosabbá téve a dokumentumban a nemzeti hagyományok, a kultúra, az egészséges életmód területén folytatott nevelőmunka feladatait. Az új programot szakmai egyeztetések előzték meg. Több pénzt és figyelmet kívánunk az óvodai nevelésre is fordítani, emelkedik az óvodák támogatása is. Azon dolgozunk, hogy hogyan tehetnénk még többet a felnövekvő generációkért. Ide sorolom például az egészségnevelést, az egészséges fejlődés támogatását, vagy azt, hogy egészségesen táplálkozzanak a gyermekek, továbbá, hogy lehetőségük legyen a megfelelő mennyiségű testmozgásra. A programban szerepel a különösen magas cukortartalmú ételek és italok, a magas szénhidrát-, só- és telítetlenzsír-tartalmú ételek fogyasztásának csökkentése, a zöldségek és gyümölcsök, illetve tejtermékek fogyasztásának ösztönzése, a fogmosás, a pihenés, a betegségmegelőzés és az egészségmegőrzés szokásainak alakítása.

- A bölcsőde- és óvodafejlesztések is folytatódnak?

- A kormány bölcsőde- és óvodafejlesztésre több, mintegy 110 milliárd forint fejlesztési forrást fordít 2020-ig, amit idén 10 milliárdos értékben hazai pályázati forrással is kiegészítenek. 2010-ben még csak 32 516 bölcsődei férőhely volt, ez a szám mostanra 48 ezerre emelkedett, a cél pedig az, hogy 2020-ra 60 ezer hely legyen az országban.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Lélekemelő írások,gondolatok  
A bőrönd
  2018-06-23 22:28:11, szombat
 
 Egy férfi autóbalesetben vesztette életét. Amikor "felfogta", hogy halott, hirtelen megpillantotta Istent egy bőrönddel a kezében.

- Fiam, elérkezett az időd...indulnod kell - szólt az Úr.
- Most? Már? De annyi tervem volt még - mondta a férfi.
- Sajnálom, de indulnod kell! - válaszolta Isten.
- Mi van abban a bőröndben? - kérdezte a férfi.
- A te javaid - felelte Isten.
- Az én javaim? Tehát a ruháim, a pénzem?
- Azok nem te a tulajdonaid, hanem a földi javaid részei - közölte Isten.
- Akkor az emlékeim vannak a bőröndben? - érdeklődött a férfi.
- Azok sosem voltak a tieid, azok az Idő birtokát képezték mindig - mondta az Úr.
- Akkor a bőrönd mélyén a tehetségeim rejtőznek?
- Azokat is a körülményeknek köszönheted - mondta Isten.
- Akkor a családom, a barátaim vannak benne?
- Ők sem képezték a tulajdonodat, ők az életutad részei voltak - szólt Isten.
- Akkor mi van benne, a testem? - próbálkozott tovább a férfi.
- A tested a Földé, így őt illeti - felelt Isten.
- Akkor csak egy dolog maradt, a lelkem...
- Tévedsz, a lelked az enyém!
A férfi félve kinyitotta a bőröndöt, és nagy meglepetésére az üres volt. Könnycseppek gurultak végig az arcán, majd azt kérdezte:
- Nem volt soha semmim?
- Nem, soha nem volt semmid - közölte Isten.
- Akkor, mégis miért éltem?
- Az apró pillanatoknak, örömöknek kellett volna élned, azok mind a tieid lettek volna, és itt lennének a bőröndben - mondta Isten.


A TANULSÁG:

Az élet mindössze egy nagy pillanat, ami csak a miénk. Az, hogy ezt a pillanatot miként éljük meg, ez dönti el, hogy végül mi kerül bele abba a bizonyos bőröndbe.

Éppen ezért:
Éljünk most!
Éljünk meg minden egyes percet!
Tegyünk boldoggá másokat!

Semelyik anyagi javunkat, tárgyat nem vihetünk magunkkal a túlvilágra, mert nem ezek a legfontosabbak az életben!
Szeressünk, magunkat is beleértve, fogadjuk el magunkat, vigyázzunk a lelkünkre!
 
 
0 komment , kategória:  Lélekemelő írások,gondolatok  
Szarka Tamás: Taní-tani
  2018-06-22 17:11:14, péntek
 
  A japán darvak méltóságteljes, piros koronájú, fenséges madarak. Úgy hajóznak az égen, mintha legszívesebben le se szállnának soha. Ha szerelmesek lesznek, olyan pompás táncot mutatnak, ami bizonyossága annak, hogy nem csak a dal, a tánc is hamarabb volt, mint az ember. Bólogatnak nagyokat közben a másik felé, s azt mondják, gyere élni, most élni, folytassuk gyorsan magunkat, amíg még nem késő...
Milyen, amikor megnyílik egy vers, egy csodálat, egy új dimenzió? Az olyan, mint amikor a darvak nyitják a szárnyukat.

Persze Japánban is, ahol a modern s az ősi olyan szépen kéz a kézben jár, kezdtek rohamosan fogyni a darumadarak. Egy ember-miután kellőképpen beléjük szeretett, azt gondolta, hogy menti, ami menthető. Tojót ültetett, tojásokat becézgetett, s mert az élőben mindig nagy az erő-ki is keltek a fiókák. Egy egész csapat totyogott, botladozott utána, hétről hétre, hónapról hónapra, mire végül egészen komolyan megerősödött.

A pihések - tollasok lassan elérkeztek a felnőttkor küszöbére, s közben csak gyalogoltak és gyalogoltak emberünk után, mert ő is csak gyalogolt velük egyre többet, egyre messzebbre. A büszkeség, de a szorongás is ott ült a férfi arcán, mikor végre kisétált velük egy elhagyatott reptérre. Elöl, a darutojónak felavanzsált férfi, utána sorban az ifjoncok. Na akkor az ember, elkezdett szaladni, a többiek utána. Aztán elkezdett rohanni, a többiek utána. Majd a tanító elkezdett nagy rohanásában esetlen karjaival fura groteszk mozdulatokkal csapkodni a levegőben, mintha szárnyai lennének, de hát a tanítványokhoz képest az ő ,,szárnyai" szánalmas csökevényként igyekeztek. Az ép elméje zavarodott volna meg? Miközben mintha tudná, hogy mit csinál. A madarak szorgalmasan utánozva ezt a valamit, amiről fogalmuk sem volt, hogy micsoda, kitárták ,,karjaikat", s ők is elkezdtek csapkodni, de ez már nem szánalmas bohóckodás volt, de suhogás, szárnyalás, nagy ígéret. És bizony megtörtént: a madárcsapat csodálkozva, kiabálva a levegőbe emelkedett, és egy pár pillanat múlva, már nagy magasságban húztak a levegőégben, mintha mindig is ezt gyakorolták volna. A pedagógus meg lenn maradt a földön.

Mert a pedagógus lenn marad a földön. A tudománya nem abban van, hogy hogyan kell repülni, hanem hogy ki tud majd repülni, hogy hogyan kell elengedni a repülőket, és hogyan lehet boldognak lenni ebben a tanításban. A gyerek csak elrepül, elfelejt, s meg nem érti, hogy őt KÜLDTÉK, hogy bíztak benne, sőt biztosak voltak benne. Dehogy tudják, hogy nagy fenséges uralmuk ott fönn, milyen boldogságot ad valakinek, itt lenn.

A géniuszt is tanítani kellett, s a tanítója sosem volt s nem is lett az sohasem. Ő csak a legfontosabbat tudja : hogy kinek van szárnya, s hogy az mire van . A gyerekember, ha nem látna senkit két lábon járni, nem járna. Ha nem beszélnének hozzá, nem beszélne, s ha nem látna minket legalább néha boldognak, sosem is lenne boldog.Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Lélekemelő írások,gondolatok  
Jack Kornfield: A lélek éneke
  2018-05-18 21:18:48, péntek
 
  Kelet-Afrikában van egy törzs, ahol a gyerek megszületésének idejét nem a
világrajövetelének napjától, sőt nem is a fogantatás napjától számítják. E
törzs számára a születés kelte azt a napot jelöli, amikor a leendő anya
először gondol majdani gyermekére.

Az anya, amikor úgy érzi, eljött az ideje, hogy gyermeke legyen, elvonul az erdőbe,
és magányosan ül egy fa alatt mindaddig, amíg bensőjében meghallja gyermeke énekét.
Amint ez megtörtént, az anya visszatér a falujába, és megtanítja az éneket
a leendő apának. Ezután ezzel az énekkel hívogatják a gyereket. Miután a
gyerek megfogant, az asszony a méhében hordott kisbabának énekel, és
megtanítja a dalt a falu bábáinak és öregasszonyainak, akik a vajúdás alatt
és a születés csodálatos pillanatában ezzel az énekkel köszöntik a
gyermeket.

A szülés után valamennyi falubeli megtanulja az újszülött énekét. Ez a dal
ezután élete minden fontos pillanatában elkíséri. Ezt éneklik neki, amikor
valami baja esik, ezét éneklik győzelmek, szertartások, felavatások
alkalmával vagy a házasságkötési ceremónián. Amikor élete végén szerettei
összegyűlnek a halálos ágyánál, utoljára hangzik fel a dal.
Himba törzs - A himba törzs egy félnomád pásztornép Namíbia északi részén, a Kunene régióban
 
 
0 komment , kategória:  Lélekemelő írások,gondolatok  
Mese A KISHITŰSÉGRŐL ÉS A GONDOLAT TEREMTŐ EREJÉRŐL
  2018-04-18 23:54:35, szerda
 
  MESE A KISHITŰSÉGRŐL ÉS A GONDOLAT TEREMTŐ EREJÉRŐL

Az vagy, amit gondolsz magadról. Önmagadról, a világról alkotott gondolataid teremtik meg a valóságodat. Nagyon vigyázz milyen gondolatmagokat küldesz ki az Univerzumba, mert hipp-hopp kicsíráznak és szárba szökkennek.

AKKOR TUDSZ ELÉRNI BÁRMIT IS, HA IGAZÁN HISZED, HOGY KÉPES VAGY RÁ. HA KICSI A MAGADBA VETETT BIZALMAD, NEM TUDOD ELÉRNI A CÉLT, MERT MÁR ELEVE DETERMINÁLTAD A KUDARCOT.

MIRE VÁGYSZ? KÉPZELD EL, LÁSD MAGAD BENNE ÉS HIDD IS EL! NE INOGJ MEG EGY PERCRE SEM, MERT A BIZONYTALAN GONDOLATOK BIZONY MINDENT VISSZAFORDÍTANAK, MINT AZ ALÁBBI TÖRTÉNETBEN. NAGYON NEHÉZ, TUDOM, DE NEM LEHETETLEN...!


Volt egyszer egy szegény ember, aki gondterhelten bandukolt az erdő szélén. Amikor elfáradt, leült pihenni, és a hátát egy fának támasztotta. Ekkor még nem tudta, milyen fát választott. Különös, mágikus fa volt ez. Olyan fa, ami minden kívánságát teljesíti annak, aki hozzá ér.

A vándor először arra gondolt, milyen jó lenne most egy pohár víz. Hirtelen azon vette észre magát, hogy egy pohár kristálytiszta víz van a kezében. Meglepetten nézte, vizsgálgatta, még meg is szagolta. Végül úgy döntött, hogy nem lehet veszélyes, és megitta.

Aztán megéhezett, és valami ennivalót kívánt. Az étel ugyanolyan hirtelen és bámulatos módon jelent meg előtte, mint a víz.
,,Úgy látszik, teljesülnek a kívánságaim!" - gondolta meglepetten.

Most már hangosan mondta ki:
,,Akkor hát szeretnék egy gyönyörű házat!"

Az előtte lévő völgyben megjelent a ház. Arcán széles mosollyal szolgákat kívánt, akik a háznak gondját viseljék. Amint ezek is megjelentek, úgy érezte, hihetetlen erővel áldotta meg az Úr. Kívánt hát magának egy gyönyörű szép és rendkívül intelligens asszonyt, akivel szerencséjét megoszthatja.
Amikor ez is valóra vált, meglepődve szólt a nőhöz:
"Várj csak egy kicsit! Mi történik itt? Nekem nincs ilyen szerencsém! Ez velem nem történhet meg!"

Abban a pillanatban, hogy ezeket a szavakat kimondta, minden eltűnt.
,,Tudtam" - mondta, és megrázta a fejét.
Azután felállt, és gondterhelten bandukolt tovább az erdő szélén.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Lélekemelő írások,gondolatok  
Tanítómese: A Szeretet
  2017-12-20 23:15:32, szerda
 
  Volt egyszer nagyon régen egy sziget, ahol emberi érzések éltek: a Vidámság, a Bánat és még sok más, így a Szeretet is. Egy napon az érzések tudomására jutott, hogy a sziget elsüllyed. Ezért valamennyien elkészítették hajóikat és elhagyták a szigetet. Egyedül a szeretet akart az utolsó pillanatig maradni.

Mielőtt a sziget elsüllyedt a Szeretet segítségért imádkozott. A Gazdagság egy luxushajón úszott el a Szeretet mellett. Ő megkérdezte:
- Gazdagság eltudnál vinni magaddal?
- Nem, nem tudlak! A hajómon sok aranyat, ezüstöt is viszek, itt nincs már hely a számodra.
Így hát megkérdezte a Szeretet a Büszkeséget, aki egy csodaszép hajóval közlekedett:
- Büszkeség, kérlek! El tudnál engem is vinni?
- Nem, Szeretet nem tudlak elvinni- válaszolta a büszkeség.
- Itt minden tökéletes, és te esetleg árthatnál a hajómnak!
Hát a Szeretet megkérdezte a Bánatot is, aki éppen előtte hajózott el:
- Bánat, kérlek, vigyél magaddal!
- Óh, Szeretet! -mondta a Bánat, én olyan szomorú vagyok, egyedül kell maradnom a hajómon!
A Vidámság is elhúzott a Szeretet mellett, de olyan elégedett és boldog volt, hogy meg sem hallotta a Szeretet kérését.
Hirtelen megszólalt egy hang:
- Gyere Szeretet, én elviszlek téged!
Aki megszólalt egy öregember volt. Szeretet olyan hálás volt és olyan boldog, hogy elfelejtette megkérdezni az öreg nevét. Amikor földet értek, az öreg elment. A Szeretet úgy érezte sokkal tartozik neki, ezért megkérdezte a Tudást:
- Tudás meg tudod mondani ki segített nekem?
- Az Idő volt, - mondta a Tudás
- Az Idő?- kérdezte a Szeretet.
- Miért segített rajtam az Idő? A Tudás válaszolt:
- MERT CSAK AZ IDŐ ÉRTI MEG, HOGY MILYEN FONTOS AZ ÉLETBEN A SZERETET.
Gondolatok:
- Adj az embereknek többet, mint amire vágynak, és ezt teljes szívedből tedd.
- Akárhányszor azt mondod "Szeretlek", gondold komolyan.
- Akárhányszor azt mondod: "Sajnálom", mindig nézz a másik szemébe.
- Soha ne hagyd figyelmen kívül mások álmait.
- Szeress mélyen és szenvedélyesen. Megsérülhetsz, de ez az egyetlen módja annak, hogy valóban teljes életet élj.
- Kezelj minden egyet nem értést tisztán, de ne támadj.
- Beszélj lassan, de gondolkozz gyorsan.
- Ne feledd, hogy a legnagyobb szerelem és a legnagyobb eredmények hordozzák magukban a legnagyobb kockázatot.
- Ha esetleg veszítettél, tanulj belőle.
- Ne feledd: tiszteld önmagad,tisztelj mindenki mást, és légy felelős a tetteidért.
- Ne hagyd, hogy kis szóváltás vessen véget egy nagyszerű barátságnak.
- Akárhányszor rájössz, hogy hibáztál, tegyél meg mindent, hogy helyrehozd. Azonnal.
- Vállald a kihívásokat, de ne feledd el a korlátaidat.
- Ne feledd, hogy van amikor a csend a legjobb válasz.
- Élj egy jó és becsületes életet. Amikor öreg leszel és rá gondolsz, jó érzés lesz újra átélni.

 
 
0 komment , kategória:  Lélekemelő írások,gondolatok  
Vedd észre, Európa: A Megváltó közeleg!
  2017-12-17 21:49:40, vasárnap
 
  Az alábbi gondolatokat drótpostán kaptam. Sok mindenben egyetértek .

Áldást, békességet.

Vedd észre!

Kiléptem komfort zónámból, és körülnéztem a nagyvilágban, leginkább hazánkban.
Megnéztem, belenéztem több televíziós csatorna kínálatába, hírműsorokat néztem több csatorna tálalásában, szórakoztatónak szánt műsorokba, sorozatokba kukkantottam be, és bizony, lesújtó körképet kaptam.

Az egyik csatornán megy egy sorozat, különböző kérdésekre kell választ adni olyan kérdésekre, amire egy átlag műveltséggel rendelkező ember csípőből vágja a helyes választ, ám itt nem ez történik! Műkörmös, műhajas, műcicis plázacicák, férfinak látszó csíraképződmények vállalják a bugyutaságukat, röhögve visít a közönség a műsorvezetővel együtt a primitív sötétségükön, mindezt két perc képernyőre kerülés kétes dicsőségéért.

Egy másik csatornán ismét sorozat," Éjjel-nappal kurapest", itt szintén agyontetovált herék, ostoba, magukat nőnek valló libák bújnak egyik ágyból a másikba, vetésforgóban, így valósítva meg önmagukat.

Aztán egy másik, az édes életet reklámozó celebek silányítják a választékot, az ostobaság ebben a műsorban is az egeket verdesi.

Nem jobb a kínálat a természetfilmek, állatok életét bemutató sorozatoknál sem, itt a fordítás, a magyar nyelvű szöveg verte ki a biztosítékot nálam többször is. Például: Arra sem figyelnek oda a magyar nyelv szinkronizálásánál, hogy helyes, magyar kifejezéseket használjanak, adjanak a narrátor szájába. Érthetően: folyamatosan az állat arcáról beszélnek, pedig arca az embernek van. Az állatnak pedig pofája. Az ember szül, az állat ellik. Az állatnak szukája van, emse, ünő, tojó, stb, és kölyke, gyereke az embernek!
Irritáló!

Hírműsorok, hát arról meg ne is beszéljünk! A tisztességes híradás olyan messze van ezektől a csatornáktól, mint Makó Jeruzsálemtől!
Kiragadott szavak köré csavart hatásvadász mondatok, keserű levélbe csomagolt epe, olyan érzés, mintha talpig hányásba, ürülékbe csomagolnák a lelkedet!

Advent van.
Reméltem, hogy kapok egy kis karácsonyi hangulatot, valahol, valamelyik csatornán, de nem: Csak vásárlásra, kölcsönre buzdító reklámok özöne támad mindenhol, gusztustalanul, lesilányítva a legszentebb keresztény ünnepünket dőzsölős, zabálós hedonista össznépi banzájjá, néha adakozásra buzdítva, bemutatva, kiemelve egy-egy, - ki tudja, hol, és mikor készült - szerencsétlen gyermek, gyermekek fotójával - adj, hogy örülhess a nagy zabálásnak, mert karácsony van.

Nem, a karácsony, az ADVENT nem ilyen!
S mi, keresztény európaiak nem ezek vagyunk!
Nem ilyenek vagyunk.

Ez csak egy maréknyi ürülék, ami úszik a felszínen, és bemocskol mindent, ami nekünk szent, mert az ürülék már csak ilyen!
Nem kapunk jobbat, szebbet a vén Európától sem. Brükkel szent tehenei, a zunijjó heréi egy nagy, robbanással teli puskaporos hordóvá változtatták Európát.

A betlehemi láng azonban világít! Igen világít, és a fénye egyre erősebb lesz, mert van Európában egy ország, ahol még él a nemzeti érzés, ahol kovácsolódik az erő, ahol egyre többen, és többen mondják ki, hogy: EGY VÉRBŐL VALÓK VAGYUNK! Összetartozunk, Erdély, Felvidék, Kárpátalja, Délvidék és Őrvidék, mi mindannyian magyarok vagyunk, keresztény kultúrával, és magyar hagyományainkkal. S nem adjuk oda talmi kincsekért!

Vedd észre, Európa: A Megváltó közeleg!
 
 
0 komment , kategória:  Lélekemelő írások,gondolatok  
Éljünk a hat kis történet szerint!
  2017-12-17 21:28:36, vasárnap
 
  1. Egyszer a falusiak úgy döntöttek, hogy esőért imádkoznak. Másnap összegyűlt az összes ember, de csak egy fiú jött esernyővel. Ez a HIT.

2. Amikor a levegőbe dobod a kisbabákat, nevetnek, mert tudják, hogy el fogod kapni őket. Ez a BIZALOM.

3. Minden este, mikor ágyba megyünk, semmi biztosítékunk nincs arra, hogy másnap reggel még életben leszünk, de azért beállítjuk a vekkert, hogy felkeltsen bennünket. Ez a REMÉNY.

4. Nagy dolgokat tervezünk másnapra, annak ellenére, hogy semmi fogalmunk sincs a jövőről. Ez a MAGABIZTOSSÁG.

5. Látjuk, hogy a világ veszélyben van, de azért házasságokat kötünk és gyermekeket vállalunk. Ez a SZERELEM.

6. Egy idős férfi pólóján a következő felirat volt: Nem 80 éves vagyok, hanem egy édes 16 éves, 64 évnyi tapasztalattal. Ez a HOZZÁÁLLÁS.
 
 
0 komment , kategória:  Lélekemelő írások,gondolatok  
Kutyái mellett szeretne majd nyugodni Alain Delon
  2017-12-14 20:56:46, csütörtök
 
 Megindító gondolatok, érzések a színész kutyák iránti szeretetéről.

A legtöbb Alain Delon rajongó tudja, hogy a világhírű színész imádja a kutyákat. Minden vele készült interjúban kifejezi csodálatát e fantasztikus faj iránt, és a kérését, hogy halála esetén kertjébe, már örök nyugalomra tért kutyái mellé temessék majd- olvashatjuk a kutyabarát oldalán.

Ma is szeret mesélni, történeteket mondani. Szinte mindig kiemeli a barátság fontosságát, és sosem hagyja ki a sorból a kutyák és az állatok iránti mély szeretetét sem.

- Delon szerelme a kutyák iránt már a gyermekkorában kezdődött. Első kutyája egy Gála nevű dobermann volt, és mint meséli: " egyszer ráüvöltöttem, sőt, még a fenekére is rácsaptam. A kutya csak leült és nézett rám. Láttam, hogy sír. Akkor értettem meg mindent a kutyákkal kapcsolatban, és azóta minden kutyám csak mosolyog.

- Fiatalkorában nagyon gyakran viselt katonai kabátot, hogy könnyebben felmelegíthesse azokat a kölyköket, amiket az úton talált.

- Egyszer megtudta, hogy egy szadista hajlamú egyén a Pireneusokban leöntött egy kutyát benzinnel, és meggyújtotta. Delon saját állatorvosát küldte a helyszínre, és az esetet bírósági útra terelte. Ez volt az első alkalom, hogy a bíróság úgy ítélt el valakit, hogy egy kutya (név szerint Mambo) is volt a tárgyalóteremben.

Mindig teljes átéléssel nyilatkozik róluk

- Általában az ember minden tulajdonságával rendelkeznek, csak sokkal kevesebb hibával. Megvan bennük a lojalitás, a ,,mester" szeretete, anélkül, hogy tudnák, ki és mi az a mester. Mindig megérintenek az otthontalan kutyák az utcán. Nem tudják, hogy a ,,mesterük" hajléktalan. Szeretik azt az embert, ahogy minden kutya szereti a gazdáját anélkül, hogy tudná, ki ő. Szerintetek a családom kutyái tudják, hogy én vagyok Alain Delon? Egyáltalán nem érdekli őket.

A kutyáim szeretnek engem, nem tudják ki vagyok és mit csinálok. Gondolkodás nélküli szeretet, tiszta és igaz szerelem.

A színész még idősen is rengeteget utazik, és mint mondja kutyái azonnal tudják, ha indulni készül, már abból is, hogy milyen ruhába öltözik. Látja a szemükben, hogy mindenhova követik őt a házban, és izgatottan viselkednek.

A kutya tudja, hogy elmész, de nem tudhatja, hogy visszajössz. Ez mindig egy félelem lesz bennük. Egyszer azt mondtam, hogy az igazi magány az, amit a kutyám szemében látok, amikor elmegyek.

Alain Delon annyira imádja minden kutyáját, hogy otthon temette el őket, mindegyikük kapott sírkövet és megemlékezést, a párokat pedig egymás mellé temette. A birtokán, ahol kedvencei nyugszanak, építtetett egy kis kápolnát. Még életében végrendelkeznie kell, hogy őt is saját birtokán temethessék el, mivel kutyái mellett szeretne nyugodni.

Videó az életre szóló kutyaszerelemről: Link

Így szeretném: kutyáimmal együtt leszek a kis kápolnánkban. Temetőbe vigyenek? Itt vagyok otthon, ez az én és a kutyáim földje, ez lesz a legfőbb luxus, amit el tudok képzelni magamnak.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Lélekemelő írások,gondolatok  
     1/28 oldal   Bejegyzések száma: 276 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 1146 db bejegyzés
Összes: 24087 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2240
  • e Hét: 8310
  • e Hónap: 55381
  • e Év: 2083589
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.