Regisztráció  Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, a gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövend... Ballán Mária
2006.07.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/162 oldal   Bejegyzések száma: 1618 
Elvesztettük a legnagyobb harkályunkat?
  2018-03-17 20:52:59, szombat
 
  A madarak éve kapcsán mostani cikkünkben a császárharkály kálváriáját mutatjuk be, talán sokan nem hallottak még erről a fajról, története azonban rendkívül érdekes. Keresésére már több expedíciót is indítottak, sajnos sikertelenül.
Valósághű festmény Tomasz Cofta "ecsetéből".

A dinoszauruszok eltűnése óta most zajlik bolygónkon a legnagyobb kihalási hullám. Évi 1-2 faj kihalása teljesen természetes lenne, az emberi tevékenység hatására azonban jelenleg körülbelül napi 10 faj tűnik el a Föld színéről.

A császárharkály a Föld legnagyobb testű harkálya volt (55-60 cm). Viszonylag elterjedt volt Mexikó zárt erdőségeiben, de 1956-óta egyetlen példányt sem láttak. A költőpároknak 26 km2 érintetlen erdőterületre volt szükségük, míg a költési időn kívül összeverődött csapatoknak még nagyobb, 98 km2 erdő kellett ahhoz, hogy elegendő táplálékot találjanak. Mivel ilyen nagy összefüggő és háborítatlan erdőségek nem nagyon akadnak már, ezért kevés az esély arra, hogy akár egy kisebb populáció is fennmaradhatott.
A Sierra Madre, a császárharkály egykori élőhelye (Fotó: Jacob Maentz).

Ugyan már indítottak több expedíciót is a faj keresésére, a fennmaradt zárt erdőségekben drogkereskedők marihuána és mákültetvényei bújnak meg. Mivel ezeket a területeket fegyverrel őrzik, megközelítésük nem biztonságos, így ha él is még 1-2 példány, sajnos a madártani kutatók szeme elől rejtve maradnak.
1953.Sierra Madre - első expedíció. A kidőlt fán néhány másodperccel
a kép készítése előtt 3 császárharkály táplálkozott. (Fotó: Tim Gallagher).

A császárharkályok már a korábban is szerepeltek a helyi lakosok vadászati listáján, ezt még egész jól kiheverte az állomány. Egyes törzsek gyógyszerként használták a fajt, mások ínyencségnek tekintették a fiókákat, több törzsnél pedig rituálék fontos kiegészítői voltak a tollak és csőrök.
Dél-Amerikai indián (Forrás: survivalinternational.org).

A faj állománya akkor omlott össze, amikor az 50-es években a fakitermelő cégek mérget adtak a helyi lakosoknak, hogy a harkályok táplálkozófáit lekenjék vele. Természetesen a faanyag védelmében ez semmit nem ért, hiszen a harkályok kizárólag a korhadó, beteg fákon kutattak lárvák után, és ezekbe is vájták fészküket. A mérgezés azonban elképesztően sikeresnek bizonyult, hiszen egyszerre nagyobb csapatokat is ki tudtak irtani.
Fakitermelés Dél-Amerikában (Forrás: WWF).

Az elkövetkező évtizedek során az erdőben folyamatos fakitermelés folyt, a zárt erdőségek felszakadoztak, az öreg fák szépen lassan eltűntek. Amint a császárharkály egyre ritkábbá vált, egyre többen lőttek rá, csak hogy közelről megfigyelhessék ezt a soha nem látott madarat - ezzel is gyorsítva a faj eltűnését.

Videó: Az egyetlen videó a fajról 1956-ból Link

A fajról fennmaradt 160 múzeumi kitömött példány és egy amatőr film 1956-ból ami pár másodpercben bemutatja a faj mozgását egy fatörzsön.
Császárharkály pár Julie Zickefoose által (Forrás:juliezickefoose.blogspot.hu).

Göcző Gabriella


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Félig megnyúztak egy kutyát a makói cigányok
  2018-03-10 22:19:35, szombat
 
  Félig megnyúztak egy kutyát a makói cigányok - a Szurkolók az állatkínzás ellen csoport a putrisorra vonul

A Szurkolók az állatkínzás ellen csoport egyik tagja példátlan eseményről számolt be Makóról.

A Honvéd városrészben egy még élő, félig megnyúzott kutyát találtak, melynek életéért még most is küzdenek. Az ebhez civil helyi állatvédőket, a gyepmestert és a rendőrséget is kihívták, mondta el a Vásárhely24.hu megkeresésére Kapin Richárd, a Szurkolók az állatkínzás ellen aktivistája.

Hozzátette, a rendőrséggel egyeztetnek annak érdekében, hogy terveik szerint egy országos akciót, figyelemfelhívó demonstrációt szervezzenek Makó ezen városrészébe április 1-re.


A Vásárhely24.hu persze szemérmesen elfelejtette közölni a lényeget, de a szurkolói szervezet közösségi oldalán nem rejti véka alá: a makói cigánytelepen hajtották végre az emberalatti cselekedetet, a magyargyilkolást állatkínzással gyakorló cigány(ok)nak pedig "nemsokára találkozunk, te féreg!" búcsúzással üzentek az ultrák.

A reményteli találkozóra tehát április 1-jén kerülhet sor, reméljük, hogy az elkövetők számára nem lesz tréfás a húsvétvasárnap.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Mitikus természeti csodát rejt az északi erdő
  2018-03-06 20:51:10, kedd
 
  Mitikus természeti csodát rejt az északi erdő: csak találgatják, hogyan jött létre az ingókő

A Kummakivi-ingókő nemcsak különösen fest, de óriási is.

Az ingókövek a természet furcsa csodái, melyekkel akár Magyarországon is találkozhatsz Pákozdon vagy Szentbékkállán. A különleges és látványos magyar kőformák méretét azonban jócskán meghaladja finnországi rokonuk, a Kummakivi.

A híres egyensúlyozó sziklát nem véletlenül keresi fel - akár külföldről is - sok turista. A Kummakivi Ruokolahti sűrű erdejében, Dél-Karéliában, Finnország délkeleti régiójának egyik legvadregényesebb részén bújik meg. Látványa pedig csodálattal tölti el a monumentális követ körülvevő, kicsi tisztásra érkezőket.

A Kummakivi-ingókő

A Kummakivi formációja nem egy, hanem kettő sziklából áll, melyek egymáson nyugszanak. A felső, óriási tömb csak egy aprócska ponton támaszkodik a talapzatként szolgáló másik, búbos, gömbölyű kövön. Ez azt a látszatot kelti, mintha a szikla bármelyik pillanatban felborulhatna. A valóság azonban az, hogy pusztán emberi erővel egy millimétert sem lehet mozdítani rajta.

Az egyensúlyozó szikla finn neve, a Kummakivi annyit tesz nagyjából, hogy furcsa kő. Ez jól leírja, mit gondolhattak régen a szokatlan geológiai formációról. Noha sokáig várták, hogy a szikla egyszer csak leforduljon az alatta lévő másikról, ez sosem következett be. Hiába próbálták a történelem során valószínűleg jó néhányan lelökni. A terület ősi lakóit nemcsak csodálat töltötte el a kő stabilitását látva, de magyarázatot sem tudtak adni arra, hogyan is került a két szikla egymásra.Mivel a köveket nem tudták elmozdítani emberi erővel, arra jutottak, azok csakis valamilyen természetfeletti esemény részeként kerülhettek ebbe az állapotba. A finn mitológia egyszerű magyarázattal szolgált a Kummakivi létrejöttére. Mivel meséikben amúgy is sok szó esett óriásokról és trollokról, úgy gondolták, ezek a legendás erejű lények lehettek csak képesek arra, hogy a két követ így összerakják.

Egy másik babona a sziklás vidékek óriási termetű lakóiról, a hiisi - többes számban hiidet - elnevezésű lényekről szólt, melyek a finn folklór történeteiben kőhajító képességükről voltak híresek. Számos kőtorony, furcsa formájú szikla miatt okolták őket, sőt, a föld alól előbukkanó meredek sziklákról úgy tartották, hogy ezek a kőóriások használták őket vaj köpülésére. Éppen ezért a Kummakiviről is sokan hitték, hogy egy hiisi, óriás vagy troll hozta, gurította, esetleg dobta jelenlegi helyére.

Videó: 360° Kummakivi ingókő Link

A formáció keletkezésére adott mai magyarázat sokkal kevésbé mesés. A geológusok a Kummakivi vizsgálata során arra következtettek, hogy a sziklát egy gleccser hozta magával az utolsó jégkorszak idején. Miután a jeges folyamok eltűntek a vidékről nagyjából 12 ezer évvel ezelőtt, a szikla már talapzatán állva olvadt ki a jégtakaró alól. Noha az elmélet viszonylag szilárdnak tűnik, léteznek ettől nagyban eltérő, ám szintén lehetséges magyarázatok is, így igazán biztosat máig nem tudni a Kummakivi létrejöttéről.

Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Elveszett maja városok nyomában - bemutató: március 4.
  2018-03-04 12:01:31, vasárnap
 
  Elveszett maja városok nyomában - bemutató: március 4.

Ma este 9-kor a National Geographic Tv csatornán

Érdemes lesz vasárnap bekapcsolni a tévét: jön a műsor, ami után át kell írni a történelemkönyveket


Február elején az egész világot bejárta a nem mindennapi hír: egy kutatócsoport modern lézeres távérzékelő technológiával egész városokat és hatvanezernél is több, ember alkotta objektumot talált a guatemalai esőerdő mélyén. A különleges felfedezésről a Nat Geo elsőként készített átfogó filmet Elveszett maja városok nyomában címmel.

A világ legrejtélyesebb kultúrái közé tartozó maja civilizációt a tudósok eddig a kevésbé jelentősek között tartották számon, azonban a guatemalai esőerdő egy forradalmian újszerű, lézeres távérzékelő módszeren alapuló vizsgálata 60 ezernél is több eddig ismeretlen, ember alkotta objektumot tárt fel, köztük egész városokat, erődítményeket, farmokat és ezeket összekötő országutakat. A National Geographic Elveszett maja városok nyomában című filmje első alkalommal tárja átfogóan a nézők elé a guatemalai kutatás forradalmi eredményeit és a maja civilizációról kirajzolódó új képet.

,,Egész városok kerültek váratlanul a látómezőnkbe, olyanok, amelyeknek korábban még a létezéséről se tudtunk" - mondja Albert Lin, a National Geographic felfedezője. Nem is csoda, hiszen a régészeknek évtizedeken át egyetlen lehetőségük volt a maja civilizáció kutatására: méterről méterre előre haladni a sűrű közép-amerikai esőerdőben, és türelmes munkával, apránként eltűntetni a fehér foltokat a birodalom térképéről. Ezzel a módszerrel az a kép alakult ki a maja városokról, hogy azok egymástól elszigeteltek és jórészt önfenntartóak voltak. A PACUNAM Alapítvány által szervezett és támogatott, több mint harminc, a világ minden tájáról érkezett régész részvételével zajlott PACUNAM LiDAR kutatási program azonban forradalmian új eredményeket hozott a maja birodalom épített örökségével és társadalmi, gazdasági viszonyaival kapcsolatban. A kutatók a LiDAR (Light Detection and Ranging) technológia segítségével repülőgépről különleges felvételek sokaságát készítették a guatemalai esőerdő egy kétezer négyzetkilométeres darabjáról, melyek a növényzettől megfosztva, ,,pőrén" ábrázolják a területet - anélkül, hogy egyetlen fát vagy bokrot is ki kellett volna vágniuk a régészeknek. ((A LiDAR segítségével látnak például az önvezető autók is, erről itt talál egy álomszerű, látványos videót.)

Link

,,Ez a módszer olyan, mint egy varázslás" - mondja Tom Garrison régész, a program egyik vezetője. ,,A felmérésünk az elmúlt száz év legfontosabb előrelépése a maja birodalom kutatása terén." A lelkesedés pedig érthető, hiszen a LiDAR-os eredményeket kielemezve a tudósok arra a meglepő következtetésre jutottak, hogy a maja birodalom alföldi területein a korábban gondolt 1-2 millió helyett akár 20 millió ember is élhetett, azaz nagyjából fele annyi, mint a korabeli Európában.

A LiDAR technológia segítségével elvégzett felmérés még Tikalban, az egyik legjobban tanulmányozott maja városban is feltárt egy újdonságot - méghozzá egy eddig ismeretlen piramist a város kellős közepén. A régészek által eddig természeti képződménynek hitt objektum az egyik legfontosabb felfedezés Tikal központi részén az elmúlt évtizedekben - sőt, a lézeres távérzékelési eredmények azt is kimutatták, hogy a város háromszor-négyszer nagyobb volt az eddig gondoltnál. A LiDAR adatok Tikal külső területein - akárcsak más települések határában - kiterjedt fal- és erődrendszerek létét is bizonyítják, alátámasztva az új elméletet, mely szerint a maják nagy volumenű háborúkat vívtak a rivális hatalmakkal.


Rövid videó: Elveszett maja városok nyomában - bemutató: március 4. Link

,,Egész városok rajzolódnak ki előttünk a felmérés adatait elemezve. További 20 ezer négyzetkilométer vár feltárásra, valamint települések százai, melyekről ma még semmit nem tudunk" - mondja a filmben Francisco Estrada-Belli, a National Geographic kutatója, aki közel két évtizede dolgozik a Holmul nevű maja város feltárásán, és munkája során a Kígyókirályok számtalan örökségébe botlott. A régészek ugyanis a maják épített örökségén kívül azt is kutatják, hogy ki irányíthatta ezt a korábban gondoltnál sokkal komplexebb és nagyobb létszámú társadalmat. A film ezen a téren is bemutatja a legfrissebb eredményeket, megismertetve velünk egy sötét és rettegett hírű királyi dinasztiát, a ,,Kígyókirályokat", akik a legváltozatosabb politikai és katonai eszközökkel uralták és bővítették birodalmukat. Az új leletek arra utalnak, hogy a Kígyókirályok hatalma Mexikótól egészen Guatemaláig ért, és 562-ben még Tikalt, a legnagyobb maja várost is sikerült meghódítaniuk.

Az Elveszett maja városok nyomában című filmet március 4-én, vasárnap 21 órakor mutatja be a National Geographic Channel.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Ezért veszélyes az illegális tűzifa: nemcsak az átverés tény
  2018-03-04 11:49:28, vasárnap
 
  Ezért veszélyes az illegális tűzifa: nemcsak az átverés ténye miatt bajos

Európa ikonikus vadvilágát és őserdeit fenyegeti a környezeti bűnözés.

Az ENSZ, a WWF és a Eurac Research legújabb jelentésében arra figyelmeztet, hogy az illegális fakitermelés, a kaviárkereskedelem, a vadon élő madarak tömeges pusztítása veszélybe sodorja az európai erdők élővilágát.

Emellett a medvékre, farkasokra és hiúzokra irányuló orvvadászat súlyosan veszélyezteti a 15 európai országon átívelő Duna-Kárpát régió állatvilágát és biológiai sokféleségét.

Az illegális fakitermelés óriási károkat okoz

A Közép- és Kelet-Európában fekvő Duna-Kárpát régió természeti értékeiről ismert, azonban a környezeti bűnözés egyre nagyobb nyomást helyez rá. Az illegális fakitermelés és a vadon élő állatok kereskedelme már a régió lakosainak megélhetését fenyegeti. A tiltott fakivágás hatására tovább pusztulnak Európa utolsó érintetlen erdei, dacára annak, hogy ezek jelentős része az UNESCO Világörökség listáján is szerepel. Műholdfelvételek és tanulmányok alátámasztják, hogy a fenntarthatóságra a törvényellenes fakitermelés jelenti az egyik legnagyobb veszélyt.

Az állatokat orvvadászat fenyegeti

A Kárpátok erdei barnamedve-, farkas- és hiúzpopulációnak nyújtanak menedéket. Ezeket a fajokat azonban folyamatosan fenyegeti az orvvadászat. Nem csupán a nagyragadozók vannak kitéve veszélyeknek. A tokfélék utolsó fennmaradt egyedei a Duna-medencében élnek. Ezt a halfajt ikrája illegális gyűjtése sodorta veszélybe, mivel kaviárja a feketepiacon ma már eléri a hatezer eurós kilogrammonkénti árat. A madarakból a Földközi-tenger régiójában évente mintegy 11-36 millió egyedet ölnek meg vagy fognak el törvényellenesen.

Eltűnnek az európai erdők a környezeti bűnözés miatt

Európa utolsó ősi erdei és azok biológiai sokfélesége riasztó ütemben tűnnek el, emelte ki Marco Lambertini, a WWF nemzetközi főigazgatója. A környezeti bűnözés sajnos Magyarországon sem ismeretlen fogalom, bár szerencsére nem éri el a néhány szomszédos országban tapasztalható mértéket. A nagyragadozók illegális kilövése viszont veszélyeztetheti ezeknek a természetvédelmi szempontból fontos, védett fajoknak a visszatérését, mondta Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programvezetője.

Európai uniós akciótervet sürgetnek

A tanulmány szerzői szerint az illegális vadkereskedelem és fakitermelés elleni küzdelem hatékonysága érdekében az egyes országokon belül erősíteni kell az érdekelt felek közti összefogást, illetve az adatmegosztásra és bűnüldözésre irányuló, államok közötti együttműködést. Emellett a 2016-ban kiadott, a vadállatok kereskedelme ellen fellépő európai uniós akcióterv végrehajtását mind uniós, mind nemzeti szinten sürgetni kell. Csak így lehetne biztosítani a régió fenntarthatóságát és biztonságos jövőjét.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Veszélyben a nagymacskák
  2018-03-04 11:43:49, vasárnap
 
  Börtön jár érte, mégis sokan csinálják: miattuk kerültek veszélybe a nagymacskák

Március harmadika a Vadvilág Világnapja - ennek alkalmából számolt be a szomorú tényekről a WWF.

A vadon élő növények és állatok amellett, hogy lenyűgözőek, a jól működő ökoszisztémák nélkülözhetetlen részét képezik. Az pedig az emberek számára is létszükséglet, hogy természeti környezetük egészségesen működjön, hiszen ez a tiszta víz és levegő, a stabil éghajlat és a termékeny talaj megőrzésének egyik legfontosabb feltétele. Március harmadika a Vadvilág Világnap.

Az ENSZ Közgyűlése 2013-ban úgy döntött, hogy március 3-át - mely abban az évben a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény elfogadásának negyvenedik évfordulója volt - a Vadvilág Világnapjává nyilvánítja. Ezen a napon a bolygó vadon élő növény- és állatvilágának sokszínűségét ünnepeljük. A jeles nap egyben emlékeztető, hogy mára az élővilág fennmaradása komoly veszélybe került, többek között az élőhelyek csökkenése és a környezeti bűnözés - az orvvadászat, a határokon átívelő illegális kereskedelem és a jogtalan fakitermelés - következtében.

Fókuszban a nagymacskák

A Vadvilág Világnap fókuszában idén a nagymacskák állnak. A macskafélék története 30 millió évvel ezelőtt kezdődött a mai Eurázsia dzsungeleiben. Ekkor már a ma élő cibetmacskákhoz hasonló ragadozók lestek prédájukra a fák lombkoronaszintjén.

Ezekből a rejtőzködő artistákból fejlődött ki a ma élő összes macskaféle. A karcsú, rugalmas és precíz ragadozók az Antarktisz és Ausztrália kivételével Földünkön mindenhol őshonosak. E csoport tagjai közé soroljuk a tiszteletet parancsoló nagymacskákat is - ide tartozik például a gepárd, az oroszlán, a tigris és a párduc is.

A nagymacskákat napjainkban számos - legtöbbször az ember által előidézett - veszély fenyegeti világszerte: természetes élőhelyük csökkenése, az emberekkel való konfliktus, az orvvadászat és az illegális kereskedelem.

Az elmúlt száz évben a tigrispopulációk például 95%-kal lettek kisebbek, az afrikai oroszlánok populációi pedig húsz év alatt 40%-kal zsugorodtak.

A Kárpátok szellemmacskája

A világon előforduló négy hiúzfajból a legnagyobb hazánkban is őshonos. Az eurázsiai hiúznak - a többi nagyragadozó mellett - rendkívül fontos szerepe van abban, hogy fenntartsa az erdei életközösséget.

Jelenléte következtében ugyanis a növényevők viselkedése megváltozhat, egyedszámuk olyan szintre csökkenhet, ami lehetővé teszi az erdő természetes megújulását.

A rejtőzködő életmódja miatt a Kárpátok szellemmacskájának is nevezett hiúz hazánkban az elmúlt évtizedekben jelent meg újra. Mára már rendszeresen előfordul a Börzsöny, a Zemplén és az Aggteleki-karszt területén, de hazai állománya még mindig védettségre szorul, hiszen az elmúlt évekből nincs tudomásunk arról, hogy sikeresen adtak volna életet utódnak.

Jelenlétükről vadászok beszámolói mellett néhány kameracsapdás felvétel is árulkodik. Az észlelések ellenére azonban összlétszámuk tíz alá tehető.

A hazai hiúzok védelméhez bárki hozzájárulhat, egy szimbolikus örökbefogadással a WWF Magyarország természetvédelmi munkáját támogathatja az alábbi linken.

Link

Borzalmas állapotokból mentették ki az oroszlánokat

Két hím oroszlánt mentett ki a Négy Mancs állatvédő szervezet Irak és Szíria háború sújtotta övezeteinek elhanyagolt állatkertjeiből. A két ragadozó lesoványodva, kiszáradva és rémült állapotban került az előző évben Jordániába. Az eseményt szívszorító fotókkal dokumentálták.

A teljes cikket itt olvashatják: Link
Forrás: Link

 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Ijesztő jelenség okozza a tél végi hideget
  2018-03-02 20:30:04, péntek
 
  Ijesztő jelenség okozza a tél végi hideget: a tudósok őszintén aggódnak

Teljesen rendellenes a sarkvidéki időjárás, emiatt Európában is érezni lehet a változásokat.

Az egyre gyakoribb és hosszabb északi-sarkvidéki hőhullámok miatt a kutatók az eddiginél is pesszimistább klímaváltozási forgatókönyveket fogalmaznak meg - írta a The Guardian online kiadása. Az Arktisz sötét, naptalan telének hőhulláma - mely hózáporokat okozott Európában - lehet, hogy egyszeri különlegesség volt, ám a tudósok amiatt aggódnak, hogy a globális felmelegedés károsítja a sarki örvényt, a kiterjedt viharrendszert, mely valamikor izolálta a fagyos északot.

Az Északi-sarkot márciusig nem éri napsütés, azonban februárban a meleg légáramlat a hónap sok évtizedes átlagánál akár 35 °C-kal is magasabbra hevítette a levegőt Szibériában. Grönlandon idén eddig 61 óra telt el fagypont fölött, ami már most a háromszorosa a 2017-ben összesen mért fagymentes óráknak.

"Ez még az anomáliák között is anomáliának számít, annyira meghaladja az átlagot, hogy aggódhatunk, további meglepetések jönnek, ha az ember továbbra is piszkálja a dühös fenevadat, a föld klímáját. Az Északi-sarkvidék mindig vészcsengőnek számított az éghajlatváltozásban, mert itt felerősödnek az ember okozta melegedés hatásai" - mondta Michael Mann, a Pennsylvaniai Állami Egyetem földtudományi központjának igazgatója.

Noha sokan a régi, kemény telek visszatérését látják a jelenlegi, zord európai időjárásban, a tudósok szerint ez nem azt jelenti, hogy visszaállnak a normális viszonyok, hanem azt, hogy Európában történik az, aminek a sarkvidéken kellene végbemennie. A világ legészakibb meteorológiai állomásán, a Grönland északi csúcsán lévő Kap Morris Jesupon mostanában időnként melegebbet mértek, mint Londonban vagy Zürich-ben, az állomástól több ezer kilométerre délre.

Bár a vasárnapi 6,1 °C-os csúcs nem számít rekordnak, a korábbi két kiemelkedő érték, amit 2011-ben és 2017-ben mértek, csak pár órán át tartott, mielőtt a megszokott átlaghoz visszatért volna az idő. Múlt héten azonban már a tizedik napja volt, hogy az állomáson legalább a nap egy részében fagypont fölötti hőmérsékletet észleltek.

Melegebb sarkkör, hidegebb kontinensek

"A kiugró hőmérsékleti értékek normális időjárási jelenségnek számítanak, az utóbbi azonban nagyon sokáig tartott, és nagyon meleg volt" - mondta Ruth Mottram, a dán meteorológiai intézet szakembere. Az elmúlt ötven évben nem tapasztalt jelenség okait most vizsgálják, elsősorban azt, hogy a meggyengült sarki örvény lehet-e a háttérben. Az örvény az Északi-sarkvidék és a tőle délre eső szárazföldek közötti hőmérsékleti különbségtől függ, ami egyre kisebb, mert a sarkvidék gyorsabban melegszik, mint a Föld bármely más területe.

Míg az átlagos melegedés 1 °C-os, az Északi-sarkvidéken majdnem 3 °C-os, ami a jégtömegek olvadásával jár. Az amerikai űrkutatási hivatal - NASA - adatai szerint az északi jég most évtizedenként 13,2 °C-kal csökken, ami egyre nagyobb nyílt vízfelületet és magasabb hőmérsékletet eredményez. A sarki örvény gyengülése miatt egyes tudósok elmélete szerint a "melegebb Sarkkör, hidegebb kontinensek" időszaka következik, amit ugyan sokan vitatnak, jelenleg mégis ez tapasztalható Európában.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Nem Magyarország a gólyák igazi otthona: miért jönnek
  2018-03-02 20:21:13, péntek
 
  Nem Magyarország a gólyák igazi otthona: miért jönnek valójában ide?

Nem is honos Magyarországon, mégis visszatér, de ennek különös oka van.

Legkedveltebb vándormadarunk, a gólya a hideg idő beköszöntével délre vándorol. A hazai gólyák a Boszporusz felé vonultak, kihasználták a meleg áramlatokat, majd eljutottak Szudánba vagy Csádba.

Minden évben, amikor eljön az ősz, a gólyák több mint 12 ezer kilométert tesznek meg, hogy kellemesebb klímájú helyen töltsék a telet. Ám ha annyira jól érzik magukat a forró régiókban, mi az oka annak, hogy idővel visszatérnek Magyarországra?

Tavasz elején újra itthon lesznek

Az első gólyák március végén jelennek meg a Kárpát-medencében, amikor már enyhül az idő. A nagy utazást a hosszú lábúak két költés között teszik meg. Akadnak olyan madarak, akik itthon töltik a telet, és van olyan is, aki jóval közelebb repül csak, derül ki a populáció lábára helyezett műholdas jeladókból. A költöző madarak a mostoha időjárási körülmények és a táplálékhiány miatt hagyják el az országot a hideg hónapokban. Azért jönnek vissza, mert a költési időszakot töltik itthon. A gólya tehát nem hazajár Magyarországra, hanem szaporodni.

Nem Európából származnak

A magyar kéményeken és villanypóznákon fészkelő fehér gólya sem európai fajta. Az év több mint felét költözéssel, vonulással és afrikai teleléssel tölti. A hideget még elviselné a szervezetük, de a télen fellépő táplálékhiány elűzi őket a forró égövre. A gólya nem magevő, és a fő eledelének számító rovarokat és apró kétéltűeket nem találja meg itthon a hideg évszakban. Noha a globális felmelegedés miatt egyre több gólya itthon telel - alkalmazkodva ezzel a körülményekhez -, nagy részük az afrikai kontinensre költözik.

Miért nem Afrikában költenek?

A gólyák fejlett evolúciós érzékkel vannak megáldva. Felmérték azt, hogy az afrikai táplálékbázisért komoly versengést kellene kiállniuk az ottani állatvilággal. A hosszú, erős, vörös csőrrel megáldott, nagy testű madarak Európában csúcsragadozónak számítanak a szárnyasok között. Nem éri meg nekik versenyezni a konkurenciával Afrikában a táplálékért, ezért jobban járnak, ha a szaporodási és költési időszakra visszajönnek Magyarországra.

Nálunk szeretik a gólyákat

Az első gólyák megérkezése itthon nagy eseménynek számít, és a madarak töretlen népszerűségnek örvendenek. Ahogy csökkentek az erdős területek, és nőttek a szántóföldek és legelők, a gólyák nagyobb életteret kaptak. Ahogy terjedt a mezőgazdaság, az ember életteréhez is közelebb kerültek, így jelentek meg a kéményeken és póznákon. Még ha Lengyelországban vagy Spanyolországban nagyobb is az állomány, sehol nem élvez akkora szeretetet a gólya mint nálunk, hiszen a tavasz érkezése - és a régi hagyomány szerint a gyermekáldás - is hozzá köthető.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
A madáretetés szabályai: ezeket tudnod kell, hogy segíts
  2018-03-02 20:09:22, péntek
 
  A madáretetés szabályai: ezeket tudnod kell, hogy segíts, és ne árts!

Mindenkinek ismernie kell a madáretetés szabályait, aki segíteni szeretne a túlélésben szárnyas barátainknak.

A Magyarországon áttelelő madarak etetése az összefüggő hótakaró idején nagyon fontos. Apró tetteinkkel megmenthetjük a természetben élő szárnyas barátainkat. Az Orpheus Állatvédő Egyesület állatbarát önkéntesei már nyáron és kora ősszel készültek a téli hidegben fontos madáretetésre: táborokban, rendezvényeken madáretetőt készítettek a zord, hideg napok átvészelésére.

A ház körül is van sok egyszerű madárbarát praktika, mely a természetben itt telelő madarak túlélését segítheti. Amikor a fák elhullajtják leveleiket, amikor beköszönt a hideg tél, és leesik az összefüggő hótakaró, érdemes körülnézni kertünkben, vajon hogyan jutnak élelemhez a madarak, mi tudja megvédeni őket a hidegtől. Fontos a tűlevelű és örökzöld növények szerepe.

A búvóhelyek fontossága

A tobozok, magvak élelmet, a növények búvóhelyet biztosítanak számukra. Jó, ha a kertnek olyan része is van, ahol a sűrű bozót a lombkorona szintjéig ér. A talajt takaró növények, a fás, bokros ligetek is búvóhelyül szolgálnak. Ne takarítsuk teljesen tisztára kertünket. Az elszóródott magvakat hagyjuk meg a madaraknak. A füvet se nyírjuk le mindenütt.

Hadd húzódjanak meg a rovarok, teleljenek át a lárvák, téli táplálékot szolgáltatva a madaraknak. További búvóhelyet készíthetünk, ha a már gazdátlan virágágyásokat fenyőgallyakkal takarjuk be. A beteg, rothadó leveleket, ágakat azonban feltétlenül gyűjtsük össze! A napraforgómagvak sok madarat - a csuszkát, pintyet, feketerigót, mátyásmadarat, harkályt - életben tartanak. A köles, a repcemag, a kukoricadara más fajok téli eledele.

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője elmondta, hogy a madáretető kihelyezése csak az első lépés. Azokat rendszeresen tölteni kell élelemmel is. Tanácsos a megvásárolt magvakat száraz helyen, jól zárható edényben tárolni. A rovarevő madarak számára a legmegfelelőbb a marhafaggyú, mely magvakkal gazdagítható. Célszerű az eledelt hálóba helyezni, majd a fákra függeszteni, esetleg kisebb farönkök üregeibe rejteni.

Videó - Madáretetés a hideg télben - természetvédelem Link

A gerlék, verebek kedvelt téli csemegéje a kukoricadara, melyet a földről szeretnek felcsipegetni. Az eledel a lehető legszárazabb helyekre kerüljön. Az etetőtálkát tartsuk tisztán. Ne készítsünk etetőt furnérból, mert a madarak megehetik az összeillesztésnél használt ragasztót! Kerüljük a sózott, cukrozott magvakat.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
A FAJOK egy RÉSZE A FELFEDEZÉSÜK ELŐTT KIPUSZTUL
  2018-02-13 21:42:58, kedd
 
  A MEKONG-DELTA KÖRNYÉKÉN RENDSZERESEN TALÁLNAK EDDIG NEM ISMERT ÉLŐLÉNYEKET

Száznál is több új fajt fedeztek fel Délkelet-Ázsiában 2016-ban - derül ki egy nemrégiben közzétett WWF-jelentésből. A lajstromba vett egzotikus élőlények között több rendkívül veszélyeztetett faj is található. Hazánkban főleg új rovarfajok felfedezésében reménykedhetünk.

Számos különleges állat szerepel a Me­kong folyó térségében 2016-ban felfedezett új fajok között, amelyek összesítését követően a WWF (Természetvédelmi Világalap) nemrégiben tette közzé Stranger Species (Ismeretlen fajok) című jelentését. A tudósok kutatásait nemzetközi szinten dokumentáló közleményből kiderül, hogy 88 növényfaj mellett 11-11 hüllő-, illetve kétéltűfajt jegyeztek fel, de regisztráltak két hal- és három emlősfajt is, így összesen 115 új faj létezéséről lett tudomásunk Kambodzsa, Laosz, Mianmar, Thaiföld, valamint Viet­nam területéről.

Az újonnan lajstromba vett állatok között több egzotikus faj is található, például a patkósdenevérek Laosz és Thaiföld hegyeinek örökzöld erdeiben megfigyelt alfajáról a jelentésben megjegyzik: jellegzetes, patkó alakú arcszerkezete miatt olyan érzést kelt, mintha a Csillagok háborúja legendássá vált tatuini kantinjelenetéből bukkant volna fel. A felfedezett fajok listáján szerepel a krokodilgyík, a csigaevő teknős és a magyarul még nem címkézett, Odorrana mutschmanni elnevezésű, vibráló színekben pompázó békafaj, valamint két vakondféle is.

- Figyelemre méltó, hogy a jelentés szerint 1997 óta összesen 2524 új fajt fedeztek fel a sűrűn lakott régiókban. Annak, hogy folyamatosan nagy számban találnak új fajokat, részben az lehet az oka, hogy az ott élők például a nagyobb gerinces állatokat inkább elfogyasztják, semmint kutatják őket.

Így fordulhatott elő az is, hogy a szakemberek több új fajt - köztük a csigaevő teknőst - a helyi piacokon fedeztek fel - közölte lapunkkal Vörös Judit, a Magyar Természettudományi Múzeum főmuzeológusa. A szakember rámutatott: Délkelet-Ázsiában is vannak olyan területek, amelyeket a kutatók még nem térképeztek fel módszeresen, az expedí­ciók megszervezése pedig jelentős munkaerő, idő és pénz ráfordítását igényli, ezért nem meglepő, hogy sokáig tart egy-egy terület szakszerű átkutatása.

- A növényeknél gyakran tapasztalható, hogy egy adott fajon, mondjuk egy magas fa törzsén más növényeket, például broméliákat találunk, így azok nehezebben észrevehetők, különösen ha a lombkoronaszinten élnek - fogalmazott Vörös Judit.
A délkelet-ázsiai folyam mentén 115 új állatot és növényt jegyeztek fel

A főmuzeológus felhívta a figyelmet: az is előfordulhat, hogy egy faj még a felfedezése előtt kipusztul. - A jelentés kitér arra, hogy a Mekong térségé­ben zajló intenzív infrastruktúra-fejlesztések és a bányászat mellett az illegális vadkereskedelem is tizedeli a régió vadpopulációit. A viszonylagos biztonságot élvező állatok közé tartoznak az Észak-Viet­nam folyóhálózatában megfigyelt vakondfajok, amelyek azért képesek stabil populációt fenntartani, valamint az orvvadászok elől elbújni, mert védett területeken, ráadásul a föld alatt élnek - hangsúlyozta a muzeológus szakértő.

A múzeum munkatársa arra is kitért, hogy Dél-Amerikában és Afrikában is jelentős kutatások folynak, így minden olyan trópusi vidékről, ahol még fennmaradtak természetes élőhelyek, folyamatosan nagyobb számban kerülnek elő új szárazföldi fajok. - Ezen kívül a mélytengerek világa is nagyrészt feltáratlan, így egy-egy komolyabb kutatóexpedíció ott is rengeteg új fajt eredményez. Magyarországon a gerinces fauna már teljesen feltárt, így nem igazán számíthatunk ígéretes felfedezésekre ezen a téren - tájékoztatta a Magyar Időket a szakember, hozzátéve: a gerinctelen állatok, főleg a rovarok közül azonban továbbra is rendszeresen vesznek lajstromba új fajokat hazánkban.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
     1/162 oldal   Bejegyzések száma: 1618 
2018.02 2018. Március 2018.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 97 db bejegyzés
e év: 329 db bejegyzés
Összes: 23270 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2885
  • e Hét: 16235
  • e Hónap: 136011
  • e Év: 563846
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.