Regisztráció  Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, a gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövend... Ballán Mária
2006.07.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/169 oldal   Bejegyzések száma: 1680 
Kutyaévekben számolva
  2018-09-18 19:02:38, kedd
 
  Noha a kutyák és macskák sokkal hamarabb öregszenek, életük az emberéhez hasonlóan szakaszokra bontható, úgy mint kölyökkor, kamaszkor, felnőttkor, időskor és matuzsálemi kor.

Az ELTE Szenior Családi Kutya Program legújabb kutatása az életkor és az egészségi állapot kapcsolatát vizsgálta kutyákon, figyelembe véve a kutya és a gazda számos egyéb tulajdonságát is.

A várható élettartam és az egészségben eltöltött évek száma (az az időtartam, ameddig a szervezet nem szenved súlyos vagy krónikus betegségektől) azonban a fajta és a méret mellett függ egyéb tényezőktől is, mint például a táplálkozás, életmód vagy a genetika. Az eredmények némelyike még a kutatókat is meglepte, például az, hogy a kutyát az élete során érő traumatikus események, mint a gazdaváltás, elveszés, menhelyre kerülés hosszútávú negatív hatásokkal járhat a kutya későbbi egészségére nézve.

Egyre több a túlsúlytól szenvedő kutya

Az életkor és az aktivitás változásával a kutyák tápanyagszükségletei megváltoznak, csakúgy mint az embereknél. Jelenleg az Egyesült Királyságban a kutyák 60 százaléka túlsúlyos, ami 20 százalékkal több, mint 2007-ben, és szorosan követi az emberek körében is gyorsan terjedő elhízást. Sokan nem megfelelően, például ételmaradékokkal etetik a kutyájukat, és nem veszik figyelembe azt sem, hogy a kutyának kevés mozgás mellett, illetve idős korában megváltozik a kalóriaszükséglete.

,,Óriási probléma az is, hogy a gazdák nem ismerik fel időben, vagy nem ismerik el, ha kutyájuk hízni kezd" - mondja Kubinyi Enikő, a kutatócsoport vezetője. A túlsúly megállapításának egyik módja különböző testkondíció-skálák használata.

A túlsúlyosként vagy kövérként kategorizált kutyák (az ábrán 4-es és 5-ös kategória) nagyobb eséllyel szenvedtek egészségügyi problémáktól a 3-6 és a 8-10 éves korcsoportokban. Körükben gyakrabban fordul elő a cukorbetegség, az ízületi gyulladás, vizeletvisszatartási zavar, valamint légzési elégtelenség. Ennek következtében a túlsúly mára a kutyák egészségét veszélyeztető legkomolyabb rizikófaktorrá lépett elő.

Egészségesebb keverékek?

Régóta fennálló vita kutyaszeretők és szakértők körében egyaránt, hogy van-e különbség a fajtatiszta és a keverék kutyák között e téren. ,,A keverékeknek gyakran hosszabb várható élettartamot tulajdonítanak, aminek okaként a nagyobb genetikai változatosságból fakadó jobb ellenállóképességet szokták említeni. Az újabban közölt eredmények azonban árnyalják ezt a képet. Úgy tűnik, hogy bizonyos betegségek a fajtatisztáknál, más kórképek pedig a keverékeknél fordulnak elő gyakrabban" - említi Szabó Dóra, doktorandusz.

Az ELTE legújabb kutatása szerint a magyarországi fajtatiszta kutyák körében korábban bukkannak fel egészségügyi problémák, mint a keverékeknél. Ráadásul a legidősebb, 12 év feletti korcsoportban is nagyobb a keverékek aránya, mint a fiatalabbaknál, ami arra utal, hogy a fajtatiszták rövidebb ideig élnek. Tehát ebben a magyar mintában valóban a keverékek bizonyultak egészségesebbnek.

Ahogyan nem könnyű azt észrevenni, hogy kutyánk lassanként felszedett néhány kilót, a kor előrehaladtával zajló viselkedésbeli és élettani változások is sokáig észrevétlenek maradhatnak. Még nehezebbé teszi az alkalmazkodást, hogy a folyamat egyedenként nagymértékben eltérhet. Az ,,idős", ,,öreg", ,,szenior" kutya teljesen szubjektív jelzők, amelyeket mindenki másként értelmez. Jelen vizsgálatban az idős kutyák gazdái gyakrabban számoltak be egészségügyi problémákról, nem megfelelő kondícióról, valamint a kutyák gyakrabban álltak gyógyszeres kezelés alatt is. Az idős kutyák között többségben voltak a kanok és az ivartalanítottak, kevesebb időt töltöttek gazdájukkal közös tevékenységekkel, valamint nagyobb valószínűséggel éltek át traumatikus eseményt életük során.

Hogyan befolyásolják a traumák a kutyák későbbi egészségi állapotát?

Az ELTE kutatói a világon elsőként elemezték a traumatikus események hosszútávú hatását a kutyák egészségére. Azok az ebek, akik életük során valamiféle megrázó élethelyzetet éltek át (amely annyira megviselte őket, hogy az mind a mai napig hatással van a viselkedésükre), nagyobb valószínűséggel szenvedtek egészségügyi panaszoktól. Milyen események lehetnek különösen megrázóak egy kutya számára? A gazdák beszámolói alapján ilyen következményekkel járhat, ha a kutya menhelyre került, gazdát váltott vagy megváltozott a család szekezete (pl. születés vagy halál miatt), a kutya súlyos sérülést/elhúzódó betegségben szenvedett, esetleg elveszett. Ha az eb több ilyen eseményt is átélt, a gazdák nagyobb valószínűséggel számoltak be arról, hogy a kutya viselkedésén ezek a múltbeli események maradandó nyomot hagytak. Az ELTE kutatóinak eredményei hasonlóak az embereknél feltárt összefüggésekhez, ahol a gyermekkorban átélt traumatikus élmények komoly negatív hatással vannak a szellemi és fizikai egészségre a későbbiekben is, ráadásul ez a hatás még jobban felerősödik, amennyiben a gyereket több traumatikus esemény is éri. Az ismételten átélt, extrém stresszel járó élethelyzetek a stresszhormon szint emelkedéséhez, az immunrendszer csökkent működéséhez és felgyorsult öregedéshez vezethet.

Az, hogy a magyar mintában felmért kutyák ilyen nagy része traumatikus eseményeket él át, azt jelenti, hogy még bőven van dolgunk. Fontos, hogy tájékoztassuk a (leendő) gazdákat arról, hogy mekkora hatása lehet ezek az eseményeknek a kutya egészségére és jóllétére, valamint hogy miképp lehet lecsökkenteni a leggyakrabban előforduló ilyen események veszélyét a felelősségteljes kutyatartás szabályainak betartásával - emeli ki Lisa Wallis, a Frontiers in Veterinary Sciences-ben megjelent tanulmány első szerzője.

Mit tehetünk azért, hogy kutyánknak hosszú és boldog élete legyen?

Senki nem szeret arra gondolni, hogy kedvenceink élete mennyivel rövidebb egy emberénél, mindenki abban reménykedik, hogy kutyája még nagyon sok évig társa lesz. Íme néhány tipp, amivel elősegíthetjük, hogy őszülő barátunkat minél tovább fitten, boldogan és egészségesen tarthassuk:

Rendszeresen ellenőrizzük kutyánk tömegét és kondícióját. Módosítsuk az ételadagokon a változó tápanyagigényeknek megfelelően!

Lássuk el az életkorának megfelelő típusú táplálékkal. Az idős kutyák étrendje jó minőségű fehérjékből és kis mennyiségű zsírból álljon, emellett legyen könnyen emészthető. Az étrendnek tartalmaznia kell az idős kutyáknak megfelelő vitaminokat és nyomelemeket. Hasznos lehet kis mennyiségben megfelelő gyümölcsök, zöldséget és gyógynövények etetése. További táplálékkiegészítők, például a halolaj és a zöldkagyló por segíthet az ízületek egészségesen tartásában.

Rendszeresen ellenőrizzük az állatorvosnál, hogy nem bukkannak-e fel a gyakori ,,öreg kutya panaszok", mint az ízületi gyulladás, fogproblémák vagy fertőzések.

Tartsuk tisztán és egészségesen kutyánk fogait, pl. rendszeres fogmosással.

Ha lehetőségünk van rá, gondolkozzunk el a kutya fizioterápián, hogy enyhítsük és megelőzzük az arthritisszal járó fájdalmas tüneteket.

Amennyiben a kutyánk egészséges és terhelhető (pl. nem jár fájdalommal számára a mozgás), vigyük rendszeres nem túl megerőltető sétákra, hogy karban tartsuk az izmait és ízületeit.

Foglalkozzunk és töltsünk időt vele, legyen szó akár fésülésről, autózásról, játékról.

Fésülés közben fordítsunk kiemelt figyelmet az esetleges fájdalmasan érzékeny pontokra, újonnan megjelenő csomókra és duzzanatokra. Ha valami gyanúsat találunk, mutassuk meg mielőbb az állatorvosunknak.

Próbáljuk megelőzni, hogy kutyánknak traumatikus élményekben legyen része, pl. ne kerülhessen bajba akkor sem, ha már nem igazán hall és így nem reagál arra, ha hívjuk. Ne felejtsük el, hogy így már a közeledő autó hangját sem hallja meg!


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Fantasztikus videó a teknősök könnycseppjeit kortyoló
  2018-09-15 17:05:56, szombat
 
  Fantasztikus videó a teknősök könnycseppjeit kortyoló pillangókról

Egy különös példa az állatvilágban az együttműködés csodás módjáról.

Phil Torres entomológus ( rovarokkal foglalkozó kutató) 20 éves korára már 40 új fajt fedezett fel venezuelai és mongóliai expedícióin. Azóta két évet töltött az Amazonas dzsungeleiben, ahol környezettudományi kutatásokat végez, egyéb tudományos munkája révén szinte a világ összes részén ismerik. Mondhatjuk, látott már egyet s mást.

Ám mikor tavasszal a perui Tambopata folyón utazott, valami igazán rendkívülivel találkozott - ami elsőre talán nem mindenkinek szúrt volna szemet. Szerencsére gyorsan kapcsolt, így rögzíteni is tudta a nem mindennapi eseményt, így Youtube csatornájának segítségével - a világgal is megoszthassa felfedezését. A pillanatot, mikor pillangók teknősbékák könnycseppjeit isszák. Nyolc különféle pillangót számolt össze, ez a sokadalom a teknősök figyelmét is elterelte, akik ,,elfelejtettek" a vízbe menekülni. Így készülhetett el e ritka felvétel.

A pillangók valószínűleg nátrium igényüket igyekeznek ily módon kielégíteni

Hagyományos táplálékukban nem található meg, de szükségük van rá. A teknősök ezen fajtája nem képes a fejét a páncélja alá behúzni, így kénytelen elviselni a szomjas állatok társaságát. Ez egy példa az állatvilágban az együttműködés olyan módjára, mikor csak az egyik fél jár jól; a másiknak semmi haszna nem származik az ,,üzletből".

Lenyűgöző videófelvétel Link

Nemrégiben az mother nature network portál készített a fiatalemberrel interjút.

A lepkék nehezen találnak nátriumot a környezetükben, vonzódnak-e bármihez, ami sós?

Nagyon is. Láttam már őket összeizzadt evezőlapátokon, hosszú túra után ledobott hátizsákokon, szárítókötélre kitett koszos ruhákon, sőt még a saját izzadt vállamon, nyakamon is. Tudósok körében népszerű lepke csali a - nekünk, embereknek rendkívül undorító, nekik viszont vonzó - erjesztett hal és vizelet keveréke, mely tele van aminosavakkal és sóval. Jellemzően a hím egyedek vesznek részt ebben, mivel a nátrium fontos számukra a sikeres párzás érdekében.

Hogyan jönnek rá, hol található a környezetükben só?

Látó- és szaglószerveikkel bukkannak rá a só nyomaira. Nagyon érzékeny ,,antennáik" vannak a lelőhelyek felkutatására, aztán egyéb érzékelőiket használva állapítják meg már ott a helyszínen, valóban olyan értékes só lelőhely-e az, mint amilyennek tűnt. Egy ilyen érzékelő van például a lábukon. Vizuális nyomok után szintén kutatnak, például ha valahol a sárban (vagy egy teknősön) egy vagy több színes pillangó van, az valószínűleg jó nátrium beszerző hely. Ezt ki is tudjuk használni, egy világos, neon színű műanyag darab a folyóparton elhelyezve egyből odavonzza a sóra ácsingózó, kíváncsi hím pillangókat.

Láttál már valaha ilyet? Nehéz volt megörökíteni?

Méheket már láttam teknősbéka könnyeket inni, valamint már pillangókat is egy pillanatra - de közel nem ennyit. A teknősök elég félénkek, eddig mindig elmenekültek közeledtünkre. Ez esetben szerencsénkre a sok lepke terelhette el a figyelmüket. Fényképeken láttam már ezt a jelenséget, napon sütkérező kajmánokat és teknősöket tucatnyi pillangóval, mindig nagy álmom volt, hogy videón is megörökíthessem. Végre épp jókor voltam a jó helyen..

Mennyire helyhez kötött ez a fura együttműködés közöttük? Máshol is van esély hasonlót látni?

Az egész Amazonas térségére jellemző ez a viselkedés, Ecuadorban inkább kajmánokat, míg Peruban teknősöket láttam képeken hasonló szituációban. A lepkék igencsak hajlamosak lecsapni a gyanútlan ,,napozókra", akiknek nehezükre esik elhessegetni a betolakodókat. Bár ismert jelenségről van szó, mégis nagyon nehéz elkapni egy ilyet. Több tucatszor hajóztam már az Amazonason, több száz folyóparton heverésző teknősbékát láttam már, mégis ez volt az egyetlen alkalom, amikor sikerült teljes szépségében megfigyelnem, amint pillangók a teknőcök könnyeit isszák. Valószínűleg sok újabb hajós túrába kerül, hogy ismét tanúja legyek ennek.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
A szemétszigetek nem fognak maguktól eltűnni
  2018-09-14 22:52:20, péntek
 
  ,,A szemétszigetek nem fognak maguktól eltűnni" - A 24 éves holland srác, aki megmenti az óceánokat

Szombaton vette kezdetét az Ocean Cleanup projekt, amelynek keretében eltakarítják a Csendes-óceánon összegyűlt műanyaghulladék nagy részét.

A tisztítórendszer fő eleme egy 600 méter hosszú műanyag cső. Ez a vízfelszínen lebegő rész olyan, mint egy sorompó, míg a három méter mélyre lenyúló része egy szűrő, amely felfogja a műanyaghulladékot, de szabad áthaladást biztosít a tengeri élőlények számára. Az áramlatok lassan az U-alakú sorompóhoz sodorják a szemetet, amelyet aztán hajóval összegyűjtenek és kivisznek a szárazföldre újrahasznosítás céljából.

A sorompót eredetileg a tengerfenékhez akarták rögzíteni, ám rájöttek, hogy sokkal hatékonyabb, ha a szűrőberendezés a hulladékhoz hasonlóan szabadon lebeg a vízfelszínen, mert így automatikusan eljut a legszennyezettebb területekre.

Beérett a munka gyümölcse

A rendszer ötletgazdája a mindössze 24 éves Boyan Slat, aki azután szentelte életét az óceán kitakarításának, hogy 16 éves korában Görögországban búvárkodva több műanyagzacskót látott, mint halat.

A holland fiatal beiratkozott a Delfti Egyetemre, ahol repülőmérnöknek tanult. Idővel viszont döntenie kellett, hogy teljes erejével az egyetemre koncentrál, vagy az óceán kitakarítására.

Utóbbi mellett tette le a voksát, és 18 évesen alapította meg az Ocean Cleanup nonprofit szervezetet. Bár eleinte problémai akadtak az adománygyűjtéssel, minden idők legsikeresebb közösségi finanszírozási kampányában több mint kétmillió dollárt gyűjtött össze.

Slat létrehozott egy 70 fős csapatot, és olyasvalamivel álltak elő, amivel korábban még soha. "

Most hétvégén öt és fél év kemény munka után végignézte, ahogyan az általa megálmodott, System 001 névre keresztelt szerkezet útjára indult a San Francisco közelében lévő Alameda kikötőből. Ha minden a terv szerint halad, az elkövetkező időszakban 60 hasonló tisztítórendszer eresztenek az óceánba, a módszerrel pedig 2025-ig a szemétsziget 50 százalékát fel tudják számolni.

Remélem, hogy ez fordulópont lesz a műanyagszennyezés problémáját illetően. Az utóbbi 60 évben a helyzet egyre rosszabb és rosszabb lett. Most talán fordíthatunk a tendencián - nyilatkozott Slat a TIME című amerikai lapnak a projektindítást megelőzően.

Sürget az idő

2017 decemberében 193 ENSZ-tagállam tett ígéretet az óceánok szennyezésének megállítására, azóta pedig nagyobbnál nagyobb vállalatok, köztük a McDonald's és a Starbucks is vállalta, hogy eltávolítja az egyszer használatos műanyagokat a vendéglátóiból. Slat szerint viszont a műanyagfüggésünk csökkentése csak az egyenlet egyik oldala.

Ezek a szemétszigetek nem fognak maguktól eltűnni. Ha mától nem kerülne műanyag az óceánokba, akkor is ott lennének 100 év múlva is.

A holland srác az idő elleni küzdelemnek tekinti a misszióját. A műanyag apróbbnál apróbb mikroműanyagokká bomlanak le a természetben, amelyek óhatatlanul bekerülhetnek a táplálékláncunkba. Bár az Ocean Cleanup által elvégzett tanulmány szerint a nagy csendes-óceáni szemétszigeten csupán a hulladék 8 százaléka mikroműanyag, a helyzet romlani fog.

A következő évtizedekben az fog történni, hogy a maradék 92 százalék műanyag is mikroműanyaggá bomlik le. Tehát minél hamarabb végzünk, annál jobb - magyarázta Slat.

Mindenkit meghallgatnak

Egy másik interjúban arról is beszélt, hogy a szemétsziget mérete már kétszer akkora, mint az amerikai Texas állam.

Ha hajókkal és hálókkal próbálnánk megtisztítani a területet, az úgy 79 ezer évig tartana.

Egyelőre nyitott kérdés, hogy mi történik majd a felszínre hozott műanyagokkal. Slat szeretné újrahasznosítani azokat, de nem áll rendelkezésre információ a minőségükről. Mindenesetre az óceánokban megtalálható hulladék szinte kivétel nélkül egyszer használatos.

Ha nem egyszer használatos műanyagokat gyártanánk, akkor máris 99 százalékkal csökkenne az esélye, hogy ezek a termékek az óceánban végezzék.

Mint Slat mondja, a nagy problémákra nagy megoldást kell találni.

Ha valakinek van jobb ötlete, akkor szeretnénk meghallgatni.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Érdemes háborgatni a békés természetet?
  2018-09-14 22:31:45, péntek
 
  Lehetséges, hogy Magyarország legnagyobb érintetlen erdejének csendjét hamarosan munkagépek zaja verik föl.

Egy közzétett kormányhatározat alapján a börzsönyi Csarna-völgy jelenleg fokozottan védett részén is kisvasút épülhet - olvasható a WWF honlapján.

,,Az ország legnagyobb méretű fokozottan védett erdejéről van szó! Negyven éve nem történt itt fakitermelés, ami ekkora területen egyedülálló az országban. 2012-ben sikerült az erdő háborítatlanságát megőrizni, a fakitermelési szándék ellenére. Most azonban ismét veszélybe kerülhet a Csarna-völgy" - mondta Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programvezetője.

A múlt század elején a fakitermelés hatékonyságának növelése érdekében erdészeti vasút épült a völgyben, ahogyan a Börzsöny több más részén is. Az 1950-es évek végétől felhagytak a faanyag vasúti szállításával, a pálya egy része pedig a Csarna-patak gyakori áradásai következtében idővel használhatatlanná vált. Megmaradt szakasza ma turisztikai célokat szolgál, amelyen Kemence településétől egy rövid szerelvény a fokozottan védett terület határáig szállítja a túrázókat. A Csarna-völgy érintetlen, vadregényes tájai gyalogosan ma is bejárhatóak.

Az Északi-Kárpátok hangulatát idéző hely mindig is értékes természeti terület volt; a fakitermelés felhagyása utáni évtizedekben sokszínű élővilág bontakozott ki. Ritka növény- és állatfajok költözhettek vissza, mint a fekete gólya, a fehérhátú harkály, az uráli bagoly vagy a parlagi sas. A Börzsöny szalamandraállományának egyharmada található meg itt, a kristálytiszta vizű patakban pedig előfordul a Petényi-márna és a kövi rák. Néhány éve a hiúz is visszatért a völgybe - amely különösen alkalmas élőhely a korábban a kihalásig vadászott, ritka ragadozó számára.

,,Az új, turisztikai célú vasút megépítése jelentős természeti károkozással járhat, veszélyeztetve ezzel Duna-Ipoly Nemzeti Park egyik legértékesebb völgyének élővilágát. A WWF Magyarország sem a tervezett fakitermelést, sem a vasútépítést nem látja természetvédelmi szempontból fenntarthatónak a Csarna-völgyben" - nyomatékosította a programvezető.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Gyógyulni kezdett a Nagy-korallzátony
  2018-09-11 20:30:38, kedd
 
  A nehéz évtizedek után végre a javulás jelei is jelentkeznek.

A nonprofit Reef & Rainforest Research Centre (RRRC) új jelentése szerint a Nagy-korallzátony egyes területein a javulás egyértelmű nyomai mutathatóak ki - írja az IFLScience. Bár ez mindenképp pozitívumnak mondható, a zátony állapota összességében továbbra sem túl jó.

A szakértők úgy gondolják, hogy a gyógyulás az enyhébb 2017-2018-as nyárnak köszönhető. 2016-ban és 2017-ben a zátony jelentős részén fehéredés volt megfigyelhető, a mostani alacsonyabb hőmérséklet miatt azonban a korallok egy része képes regenerálódni.

Sheriden Morris, az RRRC munkatársa szerint a Saxon-zátonyon például 47,1 százalékos fehéredés jelentkezett, a korallok többsége azonban felépült. Ugyanakkor problémát jelent az, hogy a gyógyulás mindig is a környezeti körülményektől függ majd: ahogy tovább emelkedik az óceán hőmérséklete, a zátonyon újabb fehéredések fognak megjelenni.

A korallok olyan mikroalgákkal élnek szimbiózisban, melyek a virágállatok egyedi színét adják. Mivel a parányi élőlények rendkívül érzékenyek a környezeti hatásokra, a szennyezés, a melegedés vagy a fertőzések hatására elhagyják a korallokat. A virágállatok egy ideig még képesek felépülni, az algák hosszabb távolléte azonban végzetes lehet számukra.

Amennyiben a Nagy-korallzátony elveszti koralljai jelentős részét, az nemcsak az ökoszisztémára, de a régió lakóira is súlyos hatással lesz.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Közel száz elefánttal végeztek Botswanában
  2018-09-06 22:21:38, csütörtök
 
 Az állatokat agyaruk miatt ölték meg.

Kilencven agyaruktól megfosztott elefánttetemet találtak Botswanában - számol be az AFP. A szakértők szerint ez minden idők egyik legsúlyosabb orrvadászok által elkövetett bűncselekménye. Az elpusztult állatok többsége kifejlett hím volt, kifejezetten nagy agyarral.

A tetemeket az Elefántok Határok Nélkül és a botswanai Vadvédelemért és Nemzeti Parkokért Felelős Minisztérium munkatársai találták meg 2018 nyarán. Mike Chase, az Elefántok Határok Nélkül igazgatója szerint a felmérést július 10-én kezdték, és azóta kilencven elpusztult egyedet találtak.

Az állatokat nagy kaliberű fegyverrel lőtték le az Okavango-deltában. Chase azt nyilatkozta, korábban nem látott hasonló mértékű elefántok elleni orvvadászatot Afrikában.

Botswanában idén fegyverezték le a vadőröket, Chase szerint ez nagyban hozzájárult a mostani mészárláshoz.

Az afrikai elefántokra komoly fenyegetést jelent, hogy Ázsiában jelentős piaca van az elefántcsontnak: egy kilogramm csontot átlagosan 1000 dollárért lehet értékesíteni. A kereslet miatt évente mintegy 30 ezer elefántot lőnek ki.

Afrikában Botswana rendelkezik a legnagyobb elefánt-populációjával. Az országban mintegy 135 ezer példány él. Eddig az orvvadászok főként Zambiában és Angolában pusztították a fajt, a helyi populációk azonban olyan mértékben lecsökkentek, hogy a vadászok inkább Botswana felé fordultak.

A vadorzók ráadásul az orrszarvúkat sem kímélik. Chase szerint az elmúlt hónapban hat elpusztult szélesszájú orrszarvút találtak Botswana területén.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Több tízezer vonuló gólya már átrepült a Boszporusz felett
  2018-08-25 20:21:46, szombat
 
 A látvány lenyűgöző, hiszen Isztambul egén hatalmas felhőkben keringenek a madarak.

A fehér gólyál európai állománya két “kapun" keresztül hagyja el földrészünket. A németországi Weser-folyótól nyugatra fészkelők a Gibraltári-szoroson átrepülve Nyugat-Afrika partjainál haladnak tovább, és Közép-Afrikában telelnek.

A kelet-európai gólyák, s így a hazánkban fészkelők is az Európát és Ázsiát elválasztó keskeny tengerszoros, a Boszporusz felett kelnek át, majd Kis-Ázsiát átszelve a Földközi-tenger keleti partvidékén haladnak tovább, s a Szuezi-öbölnél érik el Afrikát. Innen a Nílus folyását követik, majd Ugandán, Kenyán, Tanzánián és Zimbabwén keresztül a Fokföldig vonulnak. Az állomány részben a kelet-afrikai szavannákon telel.

A kelet-európai gólyák augusztus közepétől szeptember közepéig-végéig vonulnak át a Boszporusz fölött. A madarak jelentős része a Márvány-tengerhez közel, Isztambul belvárosa fölött vonul. Ilyenkor a madármegfigyelők és érdeklődők a város ázsiai részén, a Camlica nevű hegyen várják a gólyákat. A látvány lenyűgöző, hiszen Isztambul egén hatalmas felhőkben keringenek a madarak.


Videó: Fehér gólya vonulás a Boszporusz fölött Link


A török Emine Nurhan Tekin az elmúlt néhány napban fényképezte a hatalmas csapatokba verődött gólyákat Isztambul felett, és a Facebookon tette közzé a fotókat, megjegyezve, hogy legalább 75 ezer gólya már átrepülte a Boszporuszt.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
10 rovarriasztó növény, amit érdemes elültetned a kertben
  2018-08-25 19:58:03, szombat
 
  10 rovarriasztó növény, amit érdemes elültetned a kertben: hatásosak és mutatósak

Szerencsére nem a vegyszer az egyetlen megoldás a rovarok ellen.

A jó idő nemcsak az embereket, de a nem kívánt vendégeket is előcsalja a hangyák, szúnyogok, legyek és más rovarok személyében. Cikkünkből megtudhatod, milyen növényekkel érdemes betelepíteni a kertedet, hogy elűzhesd őket.

A Chemotox kézenfekvő megoldásnak tűnhet a betolakodók elűzésére, ugyanakkor az egészség szempontjából a vegyszeres rovarirtás nem éppen a legjobb. A rovarirtók többsége ugyanis legalább olyan veszélyes lehet a bőrre - nem beszélve a belégzésükkel okozott károkról -, mint a rovarokra. Ennek kapcsán összegyűjtöttük a legjobb természetes rovarriasztókat, melyek nemcsak hasznosak, de mutatósak is.

Rovarűző illatok

Keverd össze az alábbi illóolajokat, majd töltsd az egyveleget egy pumpás üvegbe. Ezt aztán bármikor a bőrödre fújhatod, de használat előtt mindig alaposan rázd fel! Kipróbálás előtt ugyanakkor érdemes bőrgyógyásszal egyeztetni, mert bizonyos illóolajok napfény hatására kiütést, bőrirritációt okozhatnak! Amennyiben pedig szimpatikusabb, az olajokat külön-külön, párologtatóba is csepegtetheted.

15 csepp levendulaolaj
10 csepp citromfűolaj
10 csepp teafaolaj
6 csepp lime-olaj
6 csepp bergamottolaj
59 ml desztillált víz

A legjobb rovarriasztó növények

Ha nem szeretnéd az apró kártevőkkel megosztani a lakásod, és a szúnyogháló felszerelésével sem szívesen bíbelődnél, érdemes elültetned a következő növényeket, melyek távol tartják a rovarokat, ezenkívül igen mutatósak, sőt, némelyiket a konyhában is hasznosíthatod! Bár magról, palántáról tavasszal érdemes ültetni őket, ilyenkor is beszerezheted a felnőtt növényt, sőt, többségüket akár az ablakban, az első fagyokig pedig a balkonon is tarthatod.
A csodaszép kerti sarkantyúka elriasztja a rovarokat, és érdekesség, hogy a növény földből kilógó részei ehetőek. Többnyire salátával tálalják, íze a retekére emlékeztet.
A petúnia egyike a legjobb rovarűző növényeknek, mely tápanyagban bővelkedő talajban tud
fejlődni. A hideget nem tűri, a palántákat május végén célszerű elültetni, de egész nyáron csodaszép lesz.
Kibocsátott illatai miatt a szúnyogok messziről elkerülik a citromfüvet, melyet egyaránt ültethetsz a kertbe és a balkonra, egy cserépbe is.
A rozmaringot egyebek mellett a molyok és a bolhák ellen is bevetheted. Legkönnyebben magokkal szaporítható, melyeket ültetés előtt pár órára vízbe kell áztatni.
Már nagyanyád idejében is tudták, hogy, ha muskátlit ültetnek az ablakba, az nemcsak tündökölni fog, de a rovarokat is elriasztja.
Az oregánó ugyancsak elhárítja a kártevőket, ha pedig paprika mellé ülteted, biztosíthatja számára a megfelelő talajvédelmet és páratartalmat.
A levendula markáns illatával távol tartja a szúnyogokat, a legyeket és a hangyákat. Ültesd laza talajba, és öntözd rendszeresen, ha nem esik az eső.
A menta illata sem kedves a rovaroknak, ezért megéri elültetned. A hűvöset és a tápanyagdús talajt kedveli, az öntözéssel viszont bánj körültekintően!
A bazsalikom a rovarokon kívül a rágcsálókat is elűzi, és a fagyok elmúltával már elültetheted a kertben. Hajtásai gyökereztethetőek, ha pedig néha visszacsíped a tetejét, meghosszabbíthatod az életét.
A kakukkfű távol tartja a lepkéket a káposztaféléktől. Leginkább magról érdemes termeszteni, ezt viszont érdemes időben megejteni, mert csak egy év után hoz termést.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
A legmasszívabb jég kezdett töredezni az Arktiszon
  2018-08-23 21:18:58, csütörtök
 
  Olyan jégpáncél kezdett töredezni, amely korábban még sosem.

Műholdas képek fedték fel, hogy a Grönlandtól északra fekvő jégpáncél kora augusztusban feltöredezett - számol be az IFLScience.

Az érintett jégterületre a szakértők eddig gyakran hivatkoznak úgy, mint az utolsó jeges térségre, mivel úgy vélték, hogy ez lehet az utolsó olyan régió a Földön, ahol a sarki jég megmarad. A meleg szél és az északi félgömböt sújtó hőhullám azonban megmutatta, hogy ez a terület sincs biztonságban.

,,Grönland északi partjánál a nyílt víz ms mit volt" - nyilatkozta Ruth Mottram, a Dán Meteorológiai Intézet munkatársa. A jelenség azt mutatja, hogy a klímaváltozás hatására egyre vékonyodik a Grönlandnál található jég.

A múltban az Arktiszon rengeteg olyan jég volt, amely több szezont is átvészelt. Az utóbbi időkben azonban a jég nagy része minden nyáron megolvad, télen pedig vékonyabb, gyengébb friss jég keletkezik.

Az észak-grönlandi jégtakaró egy olyan transzpoláris áramlatnak köszönhetően jön létre, amely Szibéria felől szállítja a jeget a régióba. Itt a jég felhalmozódik, és több mint 20 méter vastag páncélt hoz létre. A februári és augusztusi meleg hatására azonban elvékonyodott a jég, és megindult a nyílt víz felé, ahol melegebb áramlatok várnak rá.

A jégtakaró eltűnése súlyos hatással lehet a helyi ökoszisztémára. A jegesmedvék például ez az otthonuk és itt szerzik táplálékukat. Megfelelő jég nélkül sokkal nehezebben tudnak majd táplálékhoz jutni.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
A Déli-Kárpátokba sikeresen telepítették vissza a bölényeket
  2018-08-23 21:08:02, csütörtök
 
 Négy borjat is nevelnek azok a bölények, amelyeket a Déli-Kárpátokban zajló visszavadítási program keretében bocsátottak szabadon vagy tartanak félig szabad állapotban - közölte a WWF Románia hírére hivatkozva az MTI.

A természetvédelmi világszervezet a Rewilding Europe egyesülettel közösen 2014-ben indította el a bölények romániai visszavadítási programját: több szakaszban több tucat bölényt szállítottak a romániai Szárkő-hegységbe, ahol előbb egy 15 hektáros bekerített területen ismerkedtek új környezetükkel, aztán egy 160 hektáros területen kerültek félszabad állapotba, majd teljesen szabadon engedték őket. A programot a Ruszka-havasra is kiterjesztették.

A MOST SZÜLETETT NÉGY ÉS A TAVALYI KÉT BORJÚ AZ ELSŐ OLYAN BÖLÉNYEK, AMELYEK MÁR TELJESEN VAD KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT NŐHETNEK FEL, ÉS NEM SZOKNAK HOZZÁ AZ EMBER ÁLTAL NYÚJTOTT SEGÍTSÉGHEZ.

A Kárpátokból 1790-ben pusztult ki az addig szabadon élő bölénypopuláció. Európában a félszabad állapotban élő bölények száma pár ezerre tehető.

Videó: Link


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
     1/169 oldal   Bejegyzések száma: 1680 
2018.08 2018. Szeptember 2018.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 96 db bejegyzés
e év: 1121 db bejegyzés
Összes: 24062 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1835
  • e Hét: 20071
  • e Hónap: 100817
  • e Év: 1691798
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.