Regisztráció  Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, a gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövend... Ballán Mária
2006.07.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/166 oldal   Bejegyzések száma: 1654 
150 ezer forintra büntethető, aki elpusztít egy tiszavirágot
  2018-06-09 21:47:33, szombat
 
  150 ezer forintra büntethető, aki elpusztít egy tiszavirágot

A tiszai vízirendőrök a társszervek munkatársaival közösen és rendszeresen ellenőrzik a Tiszát és mellékfolyóit a kérészek rajzása alatt.

Hazánk egyik védett rovarfaja a ,,tiszavirág", azaz a kérész, amely napjainkra már csak a Tiszán, illetve egy-két mellékfolyóján - így a Körösön - található meg. Násztáncukat minden évben kiemelt figyelem kíséri. Fokozott veszélyt jelent rájuk, hogy horgászat céljából elpusztítják a rovarokat, ezért a tiszai vízirendőrök rendszeresen ellenőrzik élőhelyüket, írja a police.hu. Link

A rendőrség az alábbi szabályokra hívta fel a figyelmet:

- A jogszabály a tiszavirág természetvédelmi értékét 10.000 forintban állapította meg egyedenként. A természet védelméről szóló törvény alapján tilos a védett állatfajok egyedének elpusztítása. A felügyelőség engedélye szükséges védett állatfaj egyedeinek gyűjtéséhez, befogásához, elejtéséhez, birtokban tartásához.

- Szabálysértést követ el és százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki védett élő szervezet egyedét jogellenesen elpusztítja.

- Amennyiben az elkövető a rovarok telepét károsítja meg, ebben az esetben természetkárosítás bűncselekményt is elkövetheti, ugyanúgy akkor is, ha jelentős mennyiségű egyedet gyűjt.

- Szintén büntetőjogi kategória az is, ha a rajzásba az elkövető kisgéphajóval szándékosan belehajt, és megzavarja, elpusztítja a kérészeket.

Védelmük érdekében a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság állománya az illetékességi területén folyamatos adatgyűjtést végez arra vonatkozóan, hogy mikor várható a kérészek tömeges rajzása. Ezen időszakban fokozott ellenőrzést végeznek a kapitányság illetékességi területén a természetvédelmi őrökkel, a polgárőrség vízi tagozatával és a halászati őrökkel, hiszen közös érdekünk, hogy ez a Magyarországon is ritka rovarfaj megmaradjon.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Kerítés mögött, halálra ítélve: millió kis élet ér véget
  2018-05-30 16:58:19, szerda
 
  Az ember a legcsodálatosabb és a legborzalmasabb lény a Föld nevű bolygón:

Kerítés mögött, halálra ítélve: millió kis élet ér véget a beteges hobbi miatt

Az embertől semmi sincs biztonságban: a trófeavadászat az egyik legkegyetlenebb hobbi.

Fekete István a Hú című regényében írta a következő sorokat: "Hú nem tudta, mi a boldogság, pedig az álom már majdnem boldogság volt, mert eltűnt az ajtó, s a rab madár szárnyalhatott, ahová akart, az álom és a szabadság határtalanságában."

Nos, ahogy Húnak, úgy a való életben nagyon sok állatnak sem adatik meg a szabadság mámorító érzése, mert szépségük és különlegességük miatt örökre rács mögé, vagy, ami még rosszabb, fegyverek célkeresztjébe kerülnek.

Kerítés mögött, halálra ítélve

A trófeavadászat egyik különösen kegyetlen és aljas változata a canned hunt, azaz "konzerv vadászat". Ilyenkor a zsákmányállatokat zárt, kerítéssel övezett területen gyilkolják, ahol szemernyi esélyük sincs a menekülésre.

Többnyire az oroszlánszaporító iparággal hozzák összefüggésbe, de lényegében minden élő és mozgó állatot ide lehet sorolni, ami kereskedelmi értékkel bír. A canned hunt az USA minimum 25 államában engedélyezett, de az üzlet a világon másutt is virágzik.

Cirkuszok, vadasparkok, szafariparkok és állatkertek is értékesítenek közvetítőkön keresztül kiöregedett, feleslegessé vált élőlényeket - nem ritkán a felesleges szaporulatot is - vadászati célból.

Vadászat a képernyő előtt

Egy texasi autószerelő, John Lockwood találta ki 2005-ben az internet huntingot, ami lényegében egy távirányítható fegyverrendszer, mely lehetővé tette az embereknek, hogy a monitor előtt ülve lőjék ki az állatokat.

Az esetnek óriási visszhangja lett, és az állatvédő szervezetek mellett a fegyvertartást és a vadászatot támogató National Rifle Association és a Safari Club International is demonstrációba kezdett. 2008. augusztusában aztán negyven államban betiltották az ilyen vadászatot.

Hatalmas biznisz

A konzerv vadászatban leginkább érdekelt ország Nyugat- és Dél-Afrika, utóbbiban mintegy 160 farmon szaporítják az oroszlánokat. A fogságban tartott egyedek száma körülbelül nyolcezer - 2015-ös adatok -, miközben a Panthera adatai szerint a vadon élő populáció mostanra 90%-ban eltűnt.

A maffiahálózatra hajazó iparág a szaporulatokat elsősorban vadászat céljából adja el, de értékesítenek magángyűjtőknek, állatkerteknek, sőt, az egzotikus állatok feketepiacán a hagyományos ázsiai orvoslás illegális gyógyszerkartelljei is tőlük vásárolnak.

A legjövedelmezőbb üzletek mégis a vadászokkal köttetnek: a trófeavadászok egy hím kilövéséért több mint 10 millió forintot kicsengetnek, de ez az összeg a duplájára is nőhet, ha vadon élő oroszlánt akarnak kilőni. Dél-Afrika éves bevételéből hetvenmillió dollárt tett ki a konzerv vadászat 2012-ben. Ráadásul a puskásokat az sem zavarja, ha a faj súlyosan veszélyeztetett.

Minden az állatsimogatóban kezdődik

Mivel Dél-Afrika napjainkig is kedvelt úti célja a turistáknak, a szaporítótelepként és szórakoztatóipari létesítményként működő oroszlánfarmok különösen kedvelt produkciója a kölyöksimogató.

A turisták néhány dollárért kedvükre fényképezhetik, etethetik, sétáltathatják az oroszlánokat. Arról persze már nem szól a fáma, hogy az állatsimogató célja, hogy a kölykök minél előbb megszokják az emberek közelségét, és ezzel előkészítik a terepet a vadászoknak, akik így felnőttkorukban sokkal könnyebben végezhetnek velük. Ezek a farmok mondhatni, állatkihasználásra szakosodtak, hiszen gyakran vadvédelmi központnak állítják be magukat, hogy jó színben tüntessék fel magukat a kirándulók előtt.

Beteges hobbi

A konzerv vadászat terepét gondosabban előkészítik, mint hinnénk: az egyébiránt borzasztóan alultáplált oroszlánokat fára akasztott élelemmel, esetleg túletetéssel magukhoz csalogatják, hogy a canned hunt garantált sikerrel végződjön. De a vadállatok benyugtatózása sem ritka, a legextrémebb körülmények között pedig szűk ketrecbe zárják őket, ahol szabadon lepuffanthatók. Mivel a konzerv vadászat nem igényel engedélyt, a lövöldözők ügyetlensége miatt az állatok hosszas, szenvedéssel teli haláltusát vívnak. Ha pedig valaki folyamatosan elvéti a lövéseket, kísérője végez a prédával.

Az immáron leölt vad mellett aztán villoghatnak a vakuk, és készülhetnek a fotók. A preparálás - taxidermia - három-négy hét múlva kezdődik, melynek során a tetemet konzerválják, "élővé" varázsolják, és a kívánt pózba merevítik.

Hiába a heves tiltakozások és megmozdulások - Ausztrália betiltotta az oroszlánok testrészeinek importálását, az Unió pedig korlátozza a fenntartható vadászatból származó trófeák behozatalát -, a szerencsétlen állatok millióit ez sem védi meg a legnagyobb veszedelemtől, az embertől.

Ha nem cselekszünk, 2020-ra 12 ezerre is nőhet a fogságban tartott oroszlánok száma. A Blood Lions weboldalon több petíciót is aláírhatsz: reméljük, egyszer sikerül véget vetni az értelmetlen mészárlásnak.

http://www.bloodlions.org/get-involved/ Link


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Titokzatos természeti jelenség, amikor a fák lombjai nem
  2018-05-30 16:30:36, szerda
 
  Titokzatos természeti jelenség, amikor a fák lombjai nem érintkeznek egymással

Ha legközelebb túrázni mész az erdőbe, vess egy pillantást az ég felé, és lehet, hogy bámulatos meglepetés ér majd.

A koronafélénkség névre hallgató természeti jelenség lényege, hogy néhány fafajta egyedei egyáltalán nem szeretnek érintkezni a másikkal.

A furcsa viselkedésmódot először az 1920-as években fedezték fel, és azóta számtalan magyarázat született az okára, de tudományosan egyiket sem sikerült még bizonyítani.

Egyes tudósok úgy vélik, hogy a fák így próbálják meg csökkenteni a számukra káros rovarok mozgásterét. Mások szerint a fák egymást védik, hogy az erős szél ne törje le könnyedén ágaikat, de az sem elképzelhetetlen, hogy így optimalizálják a fénykibocsátást, ezáltal maximalizálva a fotoszintézis folyamatát.

Egyelőre tehát még a kutatók sem tudják pontosan, mi áll a jelenség hátterében, mindazonáltal mi ismét elgondolkozhatunk rajta, hogy milyen csodálatos világban élünk, és milyen fantasztikus titkokat rejt az anyatermészet.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Felfedezték Európa legidősebb fáját
  2018-05-30 16:25:28, szerda
 
  Felfedezték Európa legidősebb fáját

Egy olaszországi sziklás lejtőn kapaszkodó, viharvert fenyő a legősibb európai fa a tudomány jelenlegi állása szerint.

Az Ecology című tudományos lapban megjelent tanulmány szerint a kutatók által Italus névre keresztelt balkáni páncélfenyő legkevesebb 1230 éves. Ennél is meglepőbb, hogy bár a lombkoronája jelentős része hiányzik, jól érzi magát, erről tanúskodik törzsének a gyűrűnövekedése.

A University of Tuscia csapata négy év terepmunkát követően lelt rá a fára a Pollino Nemzeti Parkban, amely az ország déli vidékén terül el, és foltokban több idős erdő is található rajta.

Italus egy meredek, sziklás, dolomitikus talajtakaróval rendelkező lejtőn él, ezek a természeti adottságok pedig nemcsak a fakitermeléstől, hanem a régiót évszázadokig sújtó tűzvészektől is megvédték őt.

Bár a kutatók már ránézésre tudták, hogy egy nagyon öreg fával van dolguk, komoly problémába ütköztek, amikor az életkorát pontosan is meg kellett határozni, a fenyő legbelsőbb gyűrűi ugyanis hiányoztak.

A fa belseje olyan volt, mint a por. Korábban sohasem láttunk ilyesmit. Legalább húsz centiméter eltűnt a törzséből, ami sok-sok évet jelent

- mesélte Alfredo Di Filippo, a csapat egyik tagja a National Geographicnak.

A kor megállapításához ezért egy olyan innovatív technológiát alkalmaztak, amely során a gyökereire összpontosítottak. A törzshöz hasonlóan a gyökereknek is vannak növekedési gyűrűi, amelyek alkalmasak a kor belövéséhez. Mivel sziklás lejtőn áll, a fa elhelyezkedése könnyen lehetővé tette a mintavételt.

A munkát elvégezték, így jött ki, hogy a fa feltehetően Krisztus után 789-ben kelt életre, tehát 1230 éves.Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Nagyon cuki dolog derült ki a gólyák személyiségéről
  2018-05-26 22:44:08, szombat
 
  Nagyon cuki dolog derült ki a gólyák személyiségéről: magyar kutató jött rá

A kutatók szerint a gólyák vonulásuk szerint egyértelműen két csoportra oszthatók: vezetőkre és követőkre.

A gólyák vonulásuk során két személyiségtípusba sorolhatók magyar és német kutatók szerint: a vezetők feltérképezik a légáramlatokat, míg a követők inkább a nyomukba szegődnek. Nagy Máté, az MTA-ELTE Statisztikus és Biológiai Fizika Kutatócsoportjának tagja és a Max Planck Ornitológiai Intézetben, valamint a Konstanzi Egyetemen dolgozó munkatársai a Science című tudományos lapban mutatták be kutatásaik eredményét.

Az, hogy egy gólya melyik stratégiát választja, egyúttal jól jelzi vonulási útjának végállomását is - állapították meg a szakértők. A kutatók egyszerre több mint hatvan, a kutatás kezdetekor kikelt gólyára rögzítettek kicsiny, 60 grammos jeladókat, melyek sűrű időközönként nemcsak a madarak pontos helyzetéről küldtek adatokat, de gyorsulásmérőik révén a mozgásuk módjáról is.

Utóbbi apró szerkezetek képesek megmutatni, hogy a gólya éppen siklik, gyorsan irányt változtat, vagy csapkod a szárnyaival. A jeladóval ellátott madarak a németországi Radolfzell melletti kisebb terület populációjából, sokszor közös fészekaljból származtak, így a kutatók számíthattak arra, hogy vonulás közben is csoportokat alkotnak. E csoportok viselkedésének ilyen pontosan dokumentált megfigyelésére egyetlen korábbi kutatás sem vállalkozott - olvasható a Magyar Tudományos Akadémia MTI-hez eljuttatott közleményében.

A madarak alapjában véve kétféle módszerrel haladnak a levegőben: szárnycsapásokkal és siklással. A szárnycsapások komoly izommunkát és így energiabefektetést igényelnek. A siklás ilyen szempontból sokkal "olcsóbb", viszont csak ezzel a módszerrel nem lehet a végtelenségig eljutni, hiszen siklás közben folyamatosan csökken a magasság. Ilyenkor segítenek a termikek, vagyis felszálló légáramlatok, melyeknek erejét kihasználva újra és újra magasságot lehet nyerni. Ilyen módon, termikről termikre haladva akár egyetlen szárnycsapás nélkül is több száz kilométert lehet megtenni.

Vezetők és követők

A Martin Wikelski professzor vezette csoport által gyűjtött adatokból kiderült, hogy a gólyák két jól elkülöníthető személyiségtípusba sorolhatók: vannak köztük vezetők és követők. A vezetők ügyesen találják meg az újabb és újabb termikeket, és akadnak rá azokra a helyekre, ahol a légáramlat a legerősebben emeli őket a magasba.

Ezek a madarak éppen ezért kissé szabálytalan útvonalon repülnek, hiszen folyamatosan próbálják feltérképezni a lehetőségeket. Szárnyukkal ugyanakkor viszonylag ritkán csapkodnak, hiszen a termikek bejárása során mindig kapnak valamekkora emelést, majd pedig, ha kifogy a szél alóluk, gyorsan továbbsiklanak a következő ígéretes termik felé.

A követők taktikája egészen más. Ők nem bajlódnak a kísérletezéssel, hanem kivárják, míg a vezetők megtalálják a legerősebb felfelé szálló áramlatot, és a nyomukba szegődnek. Emelkedésük útvonala ezért sokkal szabályosabb, viszont ahhoz, hogy tartani tudják a tempót a vezetőkkel, korábban el kell hagyniuk a termiket, és erős szárnycsapásokkal rásegíteni a két termik közötti siklásra.

Az út hossza is ettől függ

E két viselkedésmód nemcsak a napi repülési rutint határozza meg, de azt is, hogy meddig jutnak el a gólyák a vonulás során. A kutatók megfigyelték, hogy, míg a vezetők Nyugat-Afrika felé veszik az irányt, a követők általában megállnak Spanyolországban, nagyjából fele akkora távolságot megtéve, mint a termikek "letapogatásában" jártasabb társaik.

Az összefüggés annyira erős, hogy elég pár percnyi repülést megvizsgálni a vonulás során, és kiderül, hogy a madár Afrikába tart-e, vagy megelégszik az Ibériai-félszigettel. A kutatók több évtizedes munkájának eredményeként nemsokára egy új megfigyelési lehetőség is szóba jön: 2018 augusztusától az Icarus Initiative révén a jeladók a Nemzetközi Űrállomáson keresztül küldhetik majd adataikat a kutatóknak, felülemelkedve a földi hálózatok korlátain.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Purhabot nyomtak a gyurgyalagok fészkeibe Ménfőcsanakon
  2018-05-24 19:55:53, csütörtök
 
 Lakossági bejelentésre vonultak a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának szakemberei szerdán Győr-Ménfőcsanakra, ahol egy löszfalban több tucatnyi lyukba purhabot fújtak ismeretlenek az ott fészkelő gyurgyalagok üregeibe - számolt be a szörnyű természetkárosításról a Kisalföld.hu.

Kívülről összesen 34 kézzel betapasztott üreget és 33 purhabbal kifújtat számoltak meg, de később kiderült, sok helyen a kézzel betapasztott lyukak mögé is nyomtak purhabot az üregbe a családi házas övezet végén lévő dombtetőn.

A szakértők a rendőrséget is értesítették, mert a madarak elpusztítása, vagy a fészkelőhelyük súlyos károsítása is bűncselekmény. Váczi Miklós, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának őrszolgálat vezetője a megszabadított fészkelőhelyekbe egy másfél méter hosszú endoszkóppal vizsgálta, elhullott fiókát vagy tojást nem találni-e benne, de a löszfal előtt már korábban találtak egyet-egyet.

A nemzeti park munkatársai végül három elpusztult madarat találtak, kettő a lyukban fulladt meg. Az egyik megpróbált egy oldaljáratot vájni, és kitörni, de még 30 centiméter hiányzott neki: sajnos megfulladt.

Váczi Miklós az eset kapcsán elmondta, hogy építkezéskor, a földmunkák során nap végén ponyvahálóval le kell takarni az érintett részeket, mert a fecskék és a gyurgyalagok másnapra könnyen belefészkelhetnek, ekkor viszont fel kell függeszteni a munkát.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
David Attenborough is nevezett a gödöllői Nemzetközi
  2018-05-21 21:57:05, hétfő
 
  David Attenborough is nevezett a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválra

Többek között a brit David Attenborough is nevezte három alkotását a IV. Nemzetközi Természetfilm Fesztiválra, amelyet számos kísérőprogrammal együtt május 25. és 27. között tartanak meg Gödöllőn.

A fesztivál három napja alatt a fő vetítési helyszíneken: a gödöllői királyi kastély lovardájában és az Alsóparkban ingyenesen látogatható valamennyi program. Öt helyszínen várják a nézőket párhuzamos vetítésekkel, lesznek angol nyelvű vetítések és kifejezetten a diákoknak összeállított tematikus filmcsomagok is - tájékoztatták az MTI-t a szervezők.

"Egyértelmű elismerés, hogy Magyarország legnagyobb természet- és környezetvédelmi rendezvényére immár a legnagyobb nemzetközi filmstúdiók is nevezik filmjeiket, de természetesen számos alkotás látható Kárpát-medencei filmesektől is"

- idézi a közlemény Székelyhidi Tamást, a fesztivál főszervezőjét.

A Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV), valamint a Heineken Hungária támogatásával létrejövő Trash Art Magyarország kültéri szoborpályázat és -kiállítás keretén belül idén már középiskolások, amatőrök és művészek is megmutathatják gondolataikat az aktuális Biodiverzitás témakörben. A szobrok először a gödöllői fesztiválon, majd május 28. és június 30. között a királyi kastély parkjában tekinthetők meg, ezt követően pedig megjelennek többek között a Művészetek Völgyében és a Sziget Fesztiválon is.

Ismét megrendezik a Varázslatos Magyarország szabadtéri fotókiállítást, amely idén többek között a nemzeti parkok mellett az erdészetek természetmegőrző szerepének bemutatását tűzte ki célul.

A fesztivál zenei programokban is bővelkedni fog: a Jam for Nature zenei tehetségkutató verseny fiatal együtteseknek nyújt bemutatkozási lehetőséget az első két estén a nagyszínpadon, a zárónap délelőttjén pedig Gödöllő kórusai ismert zenészek részvételével adnak elő két dalt a Természet- és Környezetvédelem Gálájának megnyitójaként.

A vasárnapi gálát az M5 csatorna nézői is élőben követhetik, így több százezer ember számára válik lehetővé, hogy találkozzon a természet- és környezetvédelem üzeneteivel, az alkotókkal és mindazon elhivatott szakemberrel, akik nap mint nap erőfeszítéseket tesznek világunk élhetőbbé tételére - idézi a közlemény az M5 csatorna igazgatóját.

Dér Ágnes hangsúlyozta, az M5 elkötelezett a magyar természetfilmek támogatása mellett, ezért folyamatos lehetőséget és teret ad a magyar alkotóknak filmjeik bemutatására. Idén is átadják továbbá az M5 különdíjat, melyet minden évben egy kivételes magyar alkotónak ítél oda a csatorna. Az elismerést 2017-ben Olma Frigyes Gemenc, árterek világa című filmje kapja.

A napközbeni filmvetítések mellett előadások és fotókiállítások, szabadtéri filmvetítések is várják az érdeklődőket. A természet- és környezetvédelem jegyében az alsóparkban a fesztivál szakmai partnerei, kiállítói szórakoztató és ismeretterjesztő programokon keresztül adnak betekintést tevékenységükbe. Bemutatkoznak a nemzeti parkok, az erdészetek, kiállítanak egy 23 ezer literes óriás akváriumot, melyben Magyarország vízi élővilágát ismerhetik meg a látogatók, lesz Állati jó bemutató a Budakeszi Vadaspark jóvoltából, valamint erdészeti játszótér is.

Akik nem tudnak Gödöllőre ellátogatni, azoknak a szervezők figyelmükbe ajánlják az Országos Természet- és Környezetvédelmi Filmnapokat, amely csaknem harminc helyszínen, vidéki mozikban és a nemzeti parkok látogatóközpontjaiban ingyenes filmvetítésekkel, kiállításokkal és szemléletformáló programokkal várja az érdeklődőket ugyancsak május 25. és 27. között.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Ulva szigete jó példája annak, miképp kellene működnie
  2018-05-18 20:54:37, péntek
 
  Ulva szigete jó példája annak, miképp kellene működnie a társadalmi összefogásnak

Adott egy 20 négyzet km-nyi sziget, amit csak komppal lehet megközelíteni, nincs aszfaltozott út és amúgy is alig lakják. A neve Ulva, az érintetlen földi paradicsomok egyike, a Hebridák szigetcsoport tagja, Sir Walter Scott, az angol nyelvű romantika kimagasló alakja ide járt ihletért. A szigeten mintegy 123 féle madárfaj él, de van itt gímszarvas, csukabálna, tengeri vidra és delfin is. Valószínűleg nem túl sokan hallottatok róla, az utóbbi hónapokban azonban hirtelen tele lett vele a sajtó, ugyanis a tulajdonosa eladásra kínálta a szigetet, a helyiek meg licitáltak rá. És mindezt lottópénzből, okosan, a társadalmi (közösségi) igényeknek megfelelően. Az összes szemünk nevet.

The Spaces - Senki többet harmadszor?

De honnan is indult Ulva története? Majdnem minden a vikingekkel kezdődött, akik valamikor a 800-as években jelentek meg a szigeten. Először a Senki Földjének (Ullamhdha) nevezték el, később pedig a Farkasok Szigeteként (Ullfur) emlegették. Kastélyt építettek a sziklákra, elkezdték belakni a területet, de később kiderült, nem ők voltak az elsők, akiknek otthont adott Ulva: a megalitikus kultúra nyomát találták meg az Edinburgh Egyetem régészei. Az 1400-as években a sziget a kelta gyökerű Macquarie család kezébe került, majd itt éltek David "Viktória-vízesés" Livingstone apai nagyszülei is. A Macquarie család az 1700-as évek végén eladta a szigetet, 1835-ben pedig a híres-hírhedt Francis William Clark kezébe került, aki 29 500 fontért vette meg (ez ma kb. 2,5 millió font lenne). Clark nem volt a legjobb gazda, elkergette a lakosok nagy részét, de a szigetet sújtotta a burgonyavész és a kedvezőtlen gazdasági folyamatok is (a hínár biznisz nem éppen jól alakult). Ennek következményeként a rekordnak számító 859 főről a 19. század elejére 50-re csökkent a lakosságszám. Napjainkban a sziget 6 ember otthona.
Dreamstime - Aki el akar vonulni, annak ideális
The Times - Ezért a kilátásért megéri

Nem csoda így, hogy 2017 előtt Ulváról kevesen hallottak, nem nagyon pörgött a hírekben, de akkor az éppen aktuális gazdái úgy határoztak, hogy megválnak a szigettől. A kevés helybéli, valamint a környező szigeteken élők egyáltalán nem szerették volna, ha orosz oligarchák vagy arab olajbárók vásárolják fel a szigetet, és építenek rajta arany vidámparkot gyémánt szökőkúttal és bronz oroszlánokkal (sőt állítólag olyan focista vevőjelölt is akadt, aki futballpályát épített volna a szigetre magának, és ott dekázgatott volna két meccs között), így inkább összefogtak, a legfőbb támogatójuk pedig az állam és a helyi önkormányzat lett.
Daily Mail - So bolt, se posta, de étterem legalább van

Az nem volt reális opció, hogy a helybéliek tömörülése (The Woodies - North West Mull Community Woodland Company) zsebből kifizeti a kb. 4,5 millió fontos vételárat, kellett egy B terv. És ezt a tervet az állam és a jogszabályok segítették elő. A skót törvények ugyanis lehetőséget adnak a közösségeknek arra, hogy ők nyújtsanak be először földvásárlási igényt. Ebben a Skót Földalap támogatta a Woodies-t, mégpedig 4,4 millió fonttal (1,6 milliárd Ft). A Földalap támogatja a helyi közösségeket, hogy megvásárolhassák saját földjeiket, a pénz pedig az állami szerencsejáték-üzemeltetőtől jön. Így lehet a lottópénzeket (tehát állami pénzeket) értelmesen elkölteni, nem haveroknak adni, hanem a helyieknek, figyelembe véve az ő érdekeiket.
Daily Mail - A természet páratlan szépsége

Az állami pénzek mellett a helyiek belekóstoltak a közösségi adományozásba is, amelytől kicsit azért tartottak. Az egyik szervező egy gyenge pillanatában azt mondta, hogy attól félnek, hogy sokan amikor éppen megkapnák a szigetet, már nem is akarják megkapni. Gondolt itt a terület elzártságára, illetve hogy első ránézésre a festői táj mellett nem sok potenciál látszik a területben. A Woodies azonban bízott saját magában, a környezetben és az üzleti tervében, amelyben többek között azt tűzték ki célul, hogy beindítják a gazdálkodást és a halászatot, lakóházakat építenek és feltornásszák a lakosságszámot. Ami mindenképpen mellettük szólt, hogy nem az ő kezdeményezésük lett volna az első skót szigetvásárlás ügyében, ugyanis 1997-ben Eigg szigete ugyanígy közösségi összefogással került a lakosokhoz. Eigg ma ott tart, hogy nemcsak színében zöld, hanem gondolkodásában, technológiájában is. Valami ilyesmit szeretnének Ulva kapcsán is megvalósítani, és ehhez több mint 500 adományozó összesen 37 000 fonttal járul hozzá a világ minden tájáról.
Herald Scotland - A kevés épület egyike, a Boathouse

Most ott tart a sztori, hogy nyélbe ütötték az üzletet, létrejött a megállapodás és június 21-én át is száll a tulajdonjog a helyiekre. A lottópénzből nemcsak a vételárat tudják kifizetni, de a Földalap az első két évben a projektmenedzsmentben is segít, illetve egy építész cég pro bono vállalta, hogy a lehető leggyorsabban felújítja a most használatban lévő házakat. Ki hitte volna, hogy a skótok egyáltalán nem bánnak skótul a pénzzel. Sőt, példát mutatnak közösségépítésből és felelős gondolkodásból. Lenne mit tanulni.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Lilában pompázik a magyar flóra egyik legveszélyeztetettebb
  2018-05-18 20:45:00, péntek
 
  Lilában pompázik a magyar flóra egyik legveszélyeztetettebb vadvirága

2018. 05. 18. 09:11

Magyarországon kizárólag a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság területén található ez a növény.


A kónya - más elnevezéssel bókoló - zsálya Magyarországon kizárólag a Dél-Tiszántúlon, a Körös-Maros Nemzeti Parkban fordul elő, itt van elterjedésének nyugati határa. A fokozottan védett növény - melynek természetvédelmi értéke 250 ezer forint - virágzása május közepén megkezdődött - olvasható a nemzeti park weboldalán.

A kónya zsálya nevét lefelé hajló, ,,bókoló" virágzatáról kapta. A növény akár 120 centiméter magasra is megnő, nagy, bőrszerű leveleivel leárnyékolja a töve környékén esetlegesen fölbukkanó konkurenseket, így biztosít magának életteret. Lila virágzatát rendszerint május közepe táján bontja ki és mintegy két héten át pompázik.

A Körös-Maros Nemzeti Parkban két jelentős őshonos állománya van: Kondoroson, illetve az Orosháza melletti Tatársáncon. Két telepített állománya a Csanádi pusztákon és a Dévaványai-Ecsegi pusztákon található.

A Tatársánc déli oldalán néhány tucatnyi kónya zsálya bontotta ki virágait az elmúlt napokban. Az itteni állomány hosszú évek óta stabil, lassan növekvő tendenciát mutat. Kondoroson az állománynagyság az útmezsgyében 80 tő körüli, míg a pufferben lévő szaporított növények száma a több száz tövet is meghaladta.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Ez okozta a földhöz vágott szurikáta halálát
  2018-05-16 20:52:58, szerda
 
  Egy ötödikes diák bottal piszkálta Zarát, a szurikátát, aki megharapta a gyereket. A fiú egy reflexmozdulattal a földhöz vágta az állatot - írja a Bors.

A Kecskeméti Vadaskertben tegnapelőtt egy ötödikes fiú megölt egy másfél éves szurikátát. A fiú a tiltás és a többszöri szóbeli figyelmeztetés ellenére egy bottal piszkálta a vemhes Zarát. A feldühödött állat beleharapott a gyerek kezébe, aki egy reflexmozdulattal a földhöz vágta a szurikátát.

A vadaskert igazgatójának csak pár méterre van az irodája a szurikáták kifutójától, ezért gyorsan a helyszínre ért.

"Mérhetetlen fájdalom fogott el, amikor megláttam a mozdulatlan kis testét. A szájából és az orrából is dőlt a vér, szívmasszázzsal és légbefújással megpróbáltam újraéleszteni, de hiába. A boncolásból kiderült, hogy két utódot várt, a halálát pedig aortarepedés okozta"
- mondta a Borsnak Tokovics Tamás, a vadaskert igazgatója, majd hozzátette, hogy a tanárok és a szülők is elnézést kértek. Az szomorít el legjobban, hogy a harapás előtt nem simogatni akarta a fiú az állatot, hanem egy bottal piszkálta.

"Zara másfél éve élt Kecskeméten, és gyorsan megszerettette magát a látogatókkal. Amíg építették a szurikáták új kifutóját, a nappalokat Tokovics Tamás irodájában töltötte, este pedig az otthonukban, ahol a kutyájuk játszótársává vált. Az igazgató esténként együtt tévézett Zarával, amíg nem készült el a kifutó.

Nagy öröm volt mindenkinek, amikor aztán egy ifjú legény, Zorró is megérkezett, és szerelmük gyümölcse is megszületett. Emlékszem, bementem hozzájuk a kifutóba, és leültem egy fára. Zara kijött, és az üdvözlő dörgölőzés után kihozta a kicsinyét, és letette a lábam elé, hogy bemutassa. A könnyeimmel küszködtem, akár csak most"
- mesélte elcsukló hangon a lapnak az igazgató.

"Zara, Zorró és a kölyök boldogan élt a kifutóban. A szurikátáknál a csapat és a család főnöke a vezérnőstény, minden körülötte zajlik. A hierarchikusan berendezkedő kolóniában mindenkinek megvan a saját feladata. A történtek után Zorró órákig kereste és hívta párját, de hiába.

Mindannyian be voltak oltva veszettség ellen, így a harapás egy kis fájdalmon kívül nem jár veszéllyel. Értetlenül állok a történtek előtt, de arra kérek mindenkit, ne kezdjünk bűnbakot keresni, hiszen azzal már nem tudjuk meg nem történtté tenni a tragédiát! De kezdjünk apró lépésekkel egy olyan világot építeni, ahol ilyen dolgok nem történhetnek meg, ahol figyelünk a természetre, egymásra és a közöttünk lévő harmóniára"
- mondta Tokovics Tamás.


Forrás: Link

Remélem ezt a gyereket is földhöz csapja egyszer az élet és megérti, hogy minden élet értékes!!!!
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
     1/166 oldal   Bejegyzések száma: 1654 
2018.05 2018. Június 2018.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 75 db bejegyzés
e év: 762 db bejegyzés
Összes: 23703 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1349
  • e Hét: 22600
  • e Hónap: 115404
  • e Év: 1238840
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.