Regisztráció  Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, a gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövend... Ballán Mária
2006.07.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/167 oldal   Bejegyzések száma: 1664 
Miért szeretik kartondobozba fészkelni magukat a macskák?
  2018-07-15 10:24:47, vasárnap
 
  Tudja-e, miért szeretik kartondobozba fészkelni magukat a macskák?

Aki macskát tart, az jól tudja, hogy a házi kedvence milyen szívesen fészkeli be magát különféle kartondobozokba, de akár egy méretes jénai tálba, táskába, vagy egy üres szemetesvödörbe is. De vajon miért? Utánajártunk a macskák e különleges szokásának.

A kartondoboz delejes vonzása


A macskák nagyon szeretnek beletelepedni kartondobozokba, üres bőröndbe, mosdókagylóba, szemetesvödörbe, szekrénybe, vagy akár egy széles nyakú vázába is. Gyakran előfordul, hogy a gazdi az állatkereskedésben vásárol vagy készít valami általa kényelmesnek ítélt alkalmatosságot, hogy macskája kedvébe járjon,

de az mégis inkább egy kartondobozba fészkeli be magát.

Nicolas Dodman a Tufts University állatorvos-professzora a The Conversation című ausztrál, illetve a Livescience amerikai tudományos magazinokban megjelent cikke szerint tény,

hogy a macskák szeretik benyomni magukat kis területre, ahol az állat biztonságban érzi magát.

Széles nyílt terepen ki lehetnek téve a zajnak és a lehetséges veszélyeknek, ezért jobb szeretik meghúzni magukat olyan kisebb, jól körülhatárolt területeken, mint amilyen egy kartondoboz is.

A boldog kölyökkor emlékét idézi fel a kartondoboz

Általános megfigyelés, hogy a kiscicák összebújnak az anyjukkal és kis társaikkal. A tudósok úgy vélik, hogy

a felnőtt állatok számára is ezt a meleg, megnyugtató érzést idézi fel ez az úgynevezett ,,pólyázó viselkedés",

mely endorfint - egy örömöt okozó, morfinszerű anyagot - szabadít fel a szervezetükben, és amely csökkenti a stresszt. A vemhes nősténymacska ellés előtt fészket készít, önálló kis entitást épít magának, ahol világra hozza kiscicáit, így gondoskodva védett területről a kicsik számára.
A doboz iránti vonzalom a kölyökkor alombiztonság iránti emlékezetén alapul

A kis helyekre való befészkelés a macskák viselkedési repertoárjának szerves részét alkotja,

mivel a kölyökkor emlékei alapján ez különösen megnyugtató és kellemes érzést jelent számukra. Ez alól kivételt képez azonban a macskahordozó és az autó is, - mindkettő az állatorvoshoz látogatás eszköze -, ezért ezeknek többnyire negatív hangulati velejárói vannak a macskák számára.

Olyan erős a vonzalom, hogy még a virtuális dobozoknak sem tudnak ellenállni

Igen érdekes megfigyelés, hogy a cicák a ,,virtuális doboznak" sem tudnak ellenállni. Például ha a doboz olyan lapos, hogy nem biztosít kellő kényelemérzetet vagy nincs is fala, akkor is megfelelő helynek bizonyul a macskák számára csakúgy,

mint amikor ragasztószalaggal négyzet formát ragasztunk a padlóra, mert abba is örömmel ,,beletelepednek".

A látszólagos doboz persze nem olyan jó mint az igazi, de jobb híján megteszi, mert az állatban egy olyan valódi doboz képzetét váltja ki, amibe befészkelhetné magát.
Jobb híján a virtuális doboz is megteszi

Jobb híján tehát ez a virtuális doboz is nyújthat némi biztonságérzetet és pszichoszomatikus kényelemérzetet.

A macskáknak szükségük van dobozokra, vagy más ehhez hasonló búvóhelyet biztosító tárgyra a lakáson belül is, mivel ezek gazdagítják számukra a környezetet.

Még jobb, ha a rejtekhely magasan van, jóval a padlószint felett.

A magaslati pozíció nagyobb biztonságérzetet nyújt a macska számára, és így ,,madártávlatból" szemlélheti a környezetét, jól áttekintve azt.
A macskák számára fontos a biztonságérzet

Holland kutatók is tanulmányozták ezt a jelenséget azt vizsgálva, hogy a doboz vajon csökkenti-e a macskák stressz-szintjét a menhelyen vagy az állatpanzióban elhelyezett cicáknál. Az ezzel kapcsolatos tanulmányukat 2014-ben publikálták az Applied Animal Behaviour Science tudományos magazinban.
A macskák gyakran részesítik előnyben a padlószint feletti elhelyezkedést

A holland kutatók arra az eredményre jutottak, hogy azok a macskák, amelyeknek volt doboza,

gyorsabban hozzászoktak az új környezethez,

és kevésbé voltak stresszesek azokhoz a társaikhoz képest, akik kénytelenek voltak mellőzni az e fajta mesterséges búvóhelyet.

Az erős stressz legyengíti kedvenceink immunrendszerét

Amikor a macska jól megszokott környezetéből állatpanzióba vagy esetleg menhelyre, illetve más új környezetbe kerül, az komoly stresszt okoz az állat számára.

Stressz hatására megemelkedik a mellékvesekéreg által termelt hormon, a kortizol szintje,

és ez immunhiányos állapotot hoz lére. A meggyengült immunrendszer miatt a macskák fogékonyabbak lesznek a komolyabb fertőző és egyéb betegségekre is.
A stresszes macska félelmében elbújhat

C. M. Vinke, L. M. Godin és W. J. R. van der Leij az Utrechti Egyetem Állatorvos-tudományi Karának kutatói egy menhelyként is működő állatpanzióba újonnan érkezett 19 macskát két véletlenszerűen kiválasztott csoportra osztották.

A macskák közül 10 kapott dobozt, 9 pedig nem.

A tudósok 14 napon át figyelték a cicák viselkedését az úgynevezett Kessler and Turner Cat-Stress-Score (CSS) módszerrel.
A mosdókagyló is megnyugtató hely a macskák számára

Ezt a stresszt mérő módszert a Universities Federation for Animal Welfare két szaktudósa, Kessler és Turner dolgozták ki. (Az intézmény egy, az állatok jólétét szolgáló nemzetközi tudományos szervezet.)

Kartondobozokkal a stressz ellen

A tanulmány jelentős különbséget mutatott a két kísérleti csoport egyedei között a 3.-ik és a 4.-ik napon:

a ,,dobozos" cicáknak jóval alacsonyabb volt a stressz-szintjük, és csak minimális viselkedésbeli változásokat mutattak,

míg a doboznélküli csoport tagjainak viselkedésében nagy eltérések mutatkoztak.

A ,,dobozos" cicák gyorsabban hozzászoktak az új környezethez, mint a doboznélküliek, és kevésbé voltak stresszesek a kartondobozuknak köszönhetően, mivel kezdettől fogva volt egy rejtekhelyük, menedékük, ahová kényelmesen befészkelhették magukat.
A kísérlet során bebizonyosodott, hogy a dobozt kapott macskáknál sokkal hamarabb megszűnt a stressz azokhoz a fajtársaikhoz képest, amelyek nem kaptak kartondobozt

Noha a 14. napon mindkét csoport CSS szintje már egyenlő volt, ám a dobozt kapott macskák már a 3. nap körül elérték ezt az eredményt.

A tanulmány azt mutatja, hogy a dobozzal ellátott macskák sokkal gyorsabban képesek regenerálódni az új környezetben

a doboznélküli fajtársaikhoz viszonyítva. Általános tapasztalat, hogy az állatok számára a menhelyre vagy idegen környezetbe kerülés első hetében a legnagyobb a stresszfaktor, ezért nagyon fontos, hogy már a kritikus első héten lecsökkentsük ezt, amihez a kartondoboz egészen kitűnő és fontos eszköznek bizonyulhat.
Van, hogy a kosár is megteszi

Ennek segítségével a kedvencünk sokkal könnyebben megbirkózik a környezetváltozás miatt szükségszerűen fellépő stresszel. További kutatás szükséges, hogy megtudjuk a doboz hosszú távú hatását a macskák viselkedésére, valamint feltárjuk a korrelációt a fertőző betegségek gyakorisága és a doboz használata, vagy éppen hiánya között.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Fák és erdők nélkül nincsen fenntartható jövő
  2018-07-14 16:48:05, szombat
 
 Kulcsfontosságúak az élelmezésbiztonság, az ivóvíz, a megújuló energiaforrások és a vidéki térségek megélhetése tekintetében.

Ketyeg az órája a világ erdeinek: az erdőterületek napról napra zsugorodnak - figyelmeztet az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) új jelentése, mely egyúttal olyan átfogó megközelítést szorgalmaz, amely egyszerre kedvez a fáknak és azoknak, akiknek a sorsuk függ tőlük.

Az erdőirtás megállítása, az erdők fenntartható kezelése, a leromlott állapotú erdők és az erdőtakaró helyreállítása világszerte mind fokozott intézkedést igényelnek, hogy elkerülhessük a bolygónk és az emberiség számára esetlegesen káros következményeit - olvasható a FAO 2018-as ,,A világ erdeinek helyzete" kiadványában.

A fák és erdők közismert jótékony hatásuknál lényegesen nagyobb mértékben járulnak hozzá életünkhöz: kulcsfontosságúak az élelmezésbiztonság, az ivóvíz, a megújuló energiaforrások és a vidéki térségek megélhetése tekintetében. A fejlődő országokban a vidéki háztartások jövedelmének mintegy 20 százaléka keletkezik az erdők által - egyes országokban ez a szám még nagyobb - továbbá tüzelőanyagot biztosítanak a főzéshez és fűtéshez minden harmadik ember számára a világon.

Az erdők létfontosságúak a megélhetéshez. Az egészséges és termelékeny erdők elengedhetetlenek a fenntartható mezőgazdasághoz. Mára számos bizonyíték igazolja az erdők jelentőségét a vizek minősége, a jövő energiaigényének fedezése és a fenntartható, egészséges városok tekintetében - mondta José Graziano da Silva, a FAO főigazgatója.

Az idei jelentés kiemeli az erdők fontosságát a fenntartható fejlődés 2030-as menetrendje kapcsán is, melybe egyaránt beletartozik az éghajlatváltozás elleni küzdelem, a biológiai sokféleség megőrzése, az egyenlőtlenségek csökkentése és a városi élőhelyek javítása.

A FAO jelentés hangsúlyozza az erdők tulajdonjogát szabályozó jogi keretrendszer egyértelműségének fontosságát, üdvözli a helyi kezelésben lévő területek terjedését, és hatékony partnerségek kialakítására és magánszektor részvételére biztat a fenntartható célok elérése érdekében. Főleg annak tükrében, hogy az erdőírtás a második a klímaváltozást előidéző jelenségek sorában a fosszilis tüzelőanyagok égetése után.

Helyzetjelentés

Bár még a munka java hátra van, a kiadvány több pozitív példát is hoz a nagyobb tudatosság és a fenntartható módszerek terjedésére az erdőgazdálkodásban. Példának okán, ma a papír több mint 56 százaléka kerül újrahasznosításra, mely arány csupán 25 százalék volt 1970-ben.

A világon minden ötödik ember életében fontos szerepet játszanak az erdők, nemcsak mint faanyag-forrás, hanem mint az élelem, jövedelem, és a változatos táplálkozás garanciái. A mélyszegénységben élők 40 százaléka, mintegy 250 millió ember él erdős, szavannás területeken. De kontinensünkön is minden negyedik ember gyűjt élelmet erdőkből, például bogyós gyümölcsöket.

Az afrikai kisgazdálkodók harmada telepített fát a birtokára, amiből nemcsak jövedelme származik, de árnyékuk a talaj termőképességét is javítja.

A nem faanyagból származó erdei bevételek 88 milliárd dollár bevételt hoznak globálisan, de a valódi összeg még ennél is nagyobb lehet. Az erdészeti-erdőgazdálkodási szektor évente 45 millió embernek ad munkát és megélhetést - és az árnyékgazdaság ebbe még nincs is beleszámolva.

Természetes szövetséges a víz- és energiaigényekhez

A fenntartható erdőgazdálkodás elengedhetetlen a világ víz- és energiaigényéhez, hangsúlyozza a jelentés. Nagyvárosok - mint Bécs, Tokió, Johannesburg és Bogota - ivóvizének jelentős része védett erdőkből érkezik. Az Amerikai Egyesült Államokban 180 millió ember iszik az erdőkből kinyert vizet.

A fa tüzelőanyag nyert megújuló energia mennyisége megyezik a nap-, víz- és szélenergia együttes energiamennyiségével, illetve 29 ország elsődleges energiaellátási igényének több mint felét fedezi, jellemzően szubszaharai Afrikában.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Egy panelban lakik Gáborka, az őzgida
  2018-07-12 20:32:53, csütörtök
 
  Lassan egy hónapja egy komáromi panel lákásban lábadozik egy őzgida, akinek megsérült a lába. Gáborka az őz, megszokta a negyedik emeleti lakást, szereti a tejet és a banánt, és szívesen tévézik is - a nem mindnnapi történtről a Sziakomárom.sk számolt be.

Már lassan egy hónapja, hogy a komáromi Vendégh Gábor autója előtt egyszer csak felbukkant egy őzcsalád. Az anya, valamint nagyobb gidája elkerülte a balesetet, a legkisebb, akkor még csak körülbelül két hetes gida azonban egyenesen az autó kerekének ugrott.

Mikor a kicsi nekiugrott a kerekemnek, azonnal megálltam. Kiszálltam, de nem volt az úton. Végül az egyik közeli bokor tövében találtam rá, félig leszakadt lábbal.

Nem akartam, hogy a rókák áldozatává váljon, ezért felvettem, beraktam az autóba és elvittem állatorvoshoz, aki meg is műtötte.

A műtét után felhívtam egy vadászgazdát is, aki azt mondta, hogy jelenleg nincs kapacitásuk a gondozására és nem is tudja kinek odaadni. Ezt követően döntöttem amellett, hogy én fogom gondozni mindaddig, amíg fel nem épül teljesen - mesélte a lapnak Vendégh Gábor.

Az őzgidát Gáborkának keresztelték el, megmentője után Gáborkának nevezték el.

A műtét után pár nappal már sétálgatott is, póráz nélkül már nem is lehetne levinni, mert elfutna - mesélte Gábor.

Éjjel 2-3 óra körül ébreszti gazdáját, enni való miatt. Szereti a tejet amit cumisüvegből kap, a banánból meg szinte bármennyit meg tud enni.

Egyik kedvenc szórakozása a tévé nézés gazdája szerint.

Vendégh Gábor már gyakorlott különleges állattartó. gyerekkorában tartott baglyot, vadgalambot, hollót és egerészölyvet is. Több kutyája is volt.

Gábor törvénytisztelő ember, az őzgida tartását bejelentette a megfelelő szerveknél is.

Ahogy magamhoz vettem, bejelentettem a kellő szerveknél, a törvények betartása mellett van nálam.

A teljes felépülés még nagyjából egy-másfél hónapot vesz majd igénybe, addig biztosan nálam marad.

Az elmúlt hetekben nagyon hozzám nőtt,

így szeretném a lehető legjobb helyen elhelyezni, miután felépült. Ezért döntöttem a Nagylélen található farm mellett, ami elég közel van ahhoz, hogy látogatni tudjam, valamint minden adott ahhoz, hogy jól érezze magát ott.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Meghalt Koko, a gorilla
  2018-07-07 17:23:22, szombat
 
  Meghalt a világ egyik leghíresebb gorillája, Koko, aki jelnyelven is tudott kommunikálni, sőt a beszélt angolt is értette. Koko 46 éves volt - írja a BBC.

Koko az amerikai jelnyelven osztotta meg gondolatait és érzelmeit, de a beszélt angolt is értette: körülbelül 1000 jelet és 2000 szót ismert.

IQ-ját 75 és 95 közé becsülték;
az embereké főleg 85 és 115 között van, az átlag a 100-as IQ.

Francine Patterson állatpszichológus dokumentálta a fejlődését.
Koko egyik kismacskájával

Koko a San Franciscó-i állatkertben született 1971. július 4-én. Eredetileg Hanabi-kónak nevezték, ami tűzijátékgyermeket jelent Japánul. Az állatpszichológus Francine Patterson kezdte el Kokót jelbeszédre tanítani, amikor 1972-ben végzős hallgatóként az állatkertben dolgozott.

Az állat Robin Williamstől Leonardo DiCaprióig rengeteg hírességgel találkozott már, néhány éve a Red Hot Chili Peppers basszusgitárosa, Flea látogatta meg.

Videó: Koko Gorilla és Robin Williams: Link

A Gorilla Alapítvány közleménye szerint Koko - aki mesterien tudott jelnyelven kommunikálni és veszélyeztetett faja első számú nagykövetekének számított -

álmában halt meg június 19.-én , 47. életévében.

Koko emberek millióihoz került közel mint a fajok közötti kommunikáció és empátia jelképe.Forrás: Link

Koko 1971. július 4-én született a San Franciscó-i állatkertben. Gondozója, egyben a Gorilla Foundation alapítója, Dr. Francine Patterson egyéves korában kezdte jelbeszédre tanítani.

Koko megdöbbentően intelligens és empatikus volt. Többször is jelezte gondozóinak, hogy anya szeretne lenni, később pedig azt, hogy szeretne egy kiscicát. Ez a vágya 1984-ben teljesült. Koko gyermekeként gondozta az állatot, később azonban a cicát elütötte egy autó. A gorilla ekkor jelbeszéddel mondta el gondozóinak, mennyire szomorú. Később újabb kiscicákat kapott.

Rajta kívül egy olyan gorilla volt, akit sikerült megtanítani a jelbeszédre, a 2000-ben, 27 évesen elhunyt Michael. Gondozóik azt remélték, hogy Koko és Michael párosodni fognak, de ők testvérként tekintettek egymásra.


Koko, a gorilla kiscicákkal babázik - tündéri videó Link

1986-ban Patterson megalapította a Gorilla Foundationt a biológus Ronald Cohnnal és Barbara F. Hillerrel, miután Kokót átköltöztették Stanfordba. A gorilla nyelvi készségeit mindenki csodálta; kétszer is szerepelt a National Geographic címlapján. Először egy portré jelent meg róla 1978 októberében, majd 1985-ben egy közös kép, amin a cicáját babusgatja.
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Csak az orvvadászok megcsonkított holttestét találták meg
  2018-07-07 17:07:26, szombat
 
  Csak az orvvadászok megcsonkított holttestét találták meg

Egy orvvadászokból álló csoport rinocéroszokat akart ölni, de végül ők lettek a préda, oroszlánok falták fel a vadorzókat. Az emberi maradványok annyira rossz állapotban vannak, hogy a hatóságok egyelőre azt sem tudják megállapítani, a betolakodók eredetileg hányan lehettek.

Az eset hétfőn kora hajnalban történt egy dél-afrikai rezervátumban. A természetvédelmi terület birtokosa, Nick Fox szerint legkevesebb három illegális behatoló válhatott áldozatává a nagymacskák étvágyának. A halottak kilétének megállapítása azért is nehézkes, mert a testrészek és a vadorzók által hurcolt eszközök szanaszét vannak szórva az ökológiai menedékhely területén.

Habár a banda halálának körülményeit számtalan kérdőjel övezi, ártó szándékaik egyértelműek voltak. ,,Nagy erejű vadászpuskákkal, hangtompítóval, fejszével, kerítésvágókkal, valamint több napi élelemmel voltak felszerelkezve - nyilatkozta Fox.
Teljesen egyértelmű, hogy orrszarvúakat akartak ölni a tülkükért.

A vadászeszközök mellett a rezervátum dolgozói több végtagot, egy fejet és három pár cipőt is felfedeztek. Fox szerint az oroszlánok a park igazi őrzőiként viselkedtek. ,,Habár az emberi élet kioltása tragikus, a vadorzók maguknak keresték a bajt az által, hogy a veszélyeztetett állatok kilövésére készültek.
A most történtek világos üzenetet küldenek minden orvvadásznak: azt, hogy nem mindig fognak a győztes oldalon állni
- summázta az eseményeket Fox. Szerencsére a vadorzóknak egyetlen rinocéroszt sem sikerült kilőniük a térségben.


A park vezetője szerint egy hattagú oroszlánfalka marcangolhatta szét a vadászokat. Az ügyben a rendőrség is vizsgálatot indított.

A rinocéroszokat súlyosan veszélyezteti az illegális vadászat. Kevesebb mint egy hete arról számoltak be a hírek, hogy egy 20 éves nőstény orrszarvút öltek meg az orvvadászok mindössze egy centiméternyi tülökdarabért.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Miért éppen diófákat kell ültetnünk?
  2018-07-02 21:40:39, hétfő
 
 Valaha, amikor az embert még nem szakította ki a teremtés rendjéből a saját maga által teremtett művilág, a diót még mindenütt isteni, szent faként tisztelték.

Bölcsőt és koporsót készítettek belőle. De nem csak asztalosmunkával, hanem életet termő szertartással is! Ha gyermek született, diót ültettek a tiszteletére. Ha meghalt egy szeretetre méltó ember, diót ültettek a sírjára. A dióhéjból a gyermekek játékbölcsőt is készítettek. A dióhéjba kanócot téve és méhviaszt öntve diómécsest kapunk, amit meggyújtottak a megemlékezés napján a sírokon, ablakokban, ligetekben, berkekben, forrásoknál, szikláknál.

A zöld diólevélből gyógyfőzetet készítettek, vagy éppen bolhaűzésre használták. A frissen lehullott sárga diólomb gyönyörködtette a szemet, hempereghettek benne a gyerekek, és megbújhattak alatta az Élet kerekét forgató szorgos kis élőlények. És még nem is szóltam a dióbélről, ami a mogyoróval együtt megkoronázott minden eledelt, amihez fogyasztották. Egy egész könyv is kevés lenne felidézni, hány szálon kapcsolódott az emberek élete ehhez a tiszteletreméltó fához.

Hová tűnt mindez?

Az emberek többsége ma nem ültet diót sem születéskor, sem temetéskor. A gyerekek fröccsöntött műanyaggal játszanak, vagy képernyőt bámulnak. A betonsírokkal rideggé tett temetőkbe halottak napján alumíniumhüvelybe öntött paraffinmécsest viszünk, az ablakokban a tévé fénye villog, odakünn pedig a fákon fennakadt műanyag zacskókat zörgeti a szél.

Gyógyfőzetek helyett a vegyipar termékeit veszik már azok is, akik még ismerik a régi gyógymódokat. A lehullott diólombot gondosan szemeteszsákba rakják az emberek, és még rémmesét is költenek hozzá saját lelkiismeretük és ősemlékezetük elaltatására. Azt sulykolják egymás fejébe, hogy ,,a dió avarja tönkreteszi a talajt, még komposztálni sem lehet". A dióbél és a mogyoróbél pedig annyira sem érdekli a mesterséges arommákkal elrontott ízlésű gyerekeket, hogy felszedjék a földről ezt az értékes ajándékot.

A felnőttek pedig, ha ültetnek még egyáltalán diófát, a kereskedelemből vesznek megbízhatónak vélt oltványt, magról eszükbe sem jut ültetni. Sőt, a diólomb rágalmazásához hasonlóan a magról kelt diókról is rémmeséket költenek. Azt mondják, hogy ,,elfajzik, értéktelen termést hoz majd".

Márpedig a dió sorsát és a mi sorsunkat különösen erős kapocs fűzi össze! Nem is lehet másképp, hisz évszázadokon, vagy tán évezredeken át együtt éltünk a dióval bölcsőtől koporsóig, koporsótól bölcsőig. Mert élet a születés előtt is van és a halál után is. Az Élet fájára szüksége van az evilági embernek is, és a túlviláginak is.

Ezért komoly kéréssel fordulok minden magyar és nem magyar testvéremhez. Adjuk vissza a dió minden részének, még a lehullott lombjának is azt a tiszteletet, ami valaha megillette! Ne higgyük el, hogy a talaj védelmezője, a földet betakaró avar árthat a földnek! Ne higgyük el, hogy a magról kelt dió értéktelenebb, mint az oltvány! Később fordul ugyan termőre, de tovább is él, és a szemet is jobban gyönyörködteti. Helyezzük vissza a diót evilági életünk mindkét kapujába őrnek, a két kapu között pedig oltalmazónknak, hisz a legnagyobb melegben is védi a talajt a kiszáradástól, az embert pedig a nap hevétől! Amikor esszük a dióbelet, adjon hálát ki-ki hite szerint azért az eledelért, ami a jelenlegi nagy tékozlás, természetpusztítás utáni ínséges időkben még sokakat menthet meg az éhhaláltól! Link

Tóth Ferenc


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Egyszerre 4 különböző kaliberű fegyverből adtak le 8 lövést
  2018-06-26 19:30:33, kedd
 
  Egyszerre 4 különböző kaliberű fegyverből adtak le 8 lövést a fészken ülő gólyára

Egyszerre 4 különböző kaliberű fegyverből adtak le 8 lövést a fészken ülő gólyára. A csodával határos módon a gólya még él, melyet a hortobágyi Madárkórházban ápolunk. Bűnszövetkezetben elkövetett állatkínzás, orvvadászat és természetkárosítás bűncselekmény elkövetése miatt a Madárkórház Alapítvány feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen. A fehér gólya fokozottan védett faj, eszmei értéke 100 000 Ft.

Mezőnagymihályon esett be tegnap előtt egy udvarba. A Mályi Madármentő Állomás vezetője ment érte, hogy befogja. Az előzetes vizsgálatok alapján a bal szárnya sérült, esetleges ficam vagy törés volt tapasztalható. Hogy pontos legyen a diagnózis, tegnap elhozták a hortobágyi Madárkórházba, ahol megröntgeneztük.
A felvétel sokkolt minket. A madár teste tele van lövedékkel. 3 db 5,5 mm-es szoknyás légpuskalövedék, 3 db 4,5 mm-es, szintén szoknyás légpuskalövedék, valamint két, egyenlőre beazonosíthatatlan kaliberű, gömb alakú talán légpisztolygolyó, vagy sörét.
A szárnyon található sérülés nem törés, hanem egy további lövedék okozta gyulladásos zúzódás. A golyó már kieshetett, de a nyoma még jól látható.

Nehéz elhinni, hogy minden gazságot felül lehet múlni....:(
Nem volt elég az a rengeteg madár, melyet lőtt sérüléssel láttunk el? Gólya, parlagi sas, barna rétihéja, vetési varjak és még had ne soroljuk.... Volt sörét és számtalan légpuskalövedék....
Ebben a fehér gólyában szinte minden kaliber fellelhető....:(
Mezőnagymihályon esett be tegnap egy udvarba. A Madármentő Állomás Mályi - Bird Rescue vezetője ment érte, hogy befogja. Az előzetes vizsgálatok alapján a bal szárnya sérült, esetleges ficam vagy törés volt tapasztalható. Hogy pontos legyen a diagnózis, ma elhozták a hortobágyi Madárkórházba, ahol megröntgeneztük.
A felvétel sokkolt minket. A madár teste tele van lövedékkel. 3 db 5,5 mm-es szoknyás légpuskalövedék, 3 db 4,5 mm-es, szintén szoknyás légpuskalövedék, valamint egy egyenlőre beazonosíthatatlan kaliberű, gömb alakú talán légpisztolygolyó, vagy sörét.... Van rá esély, hogy ez utóbbi talán nem lövedék...
A szárnyon található sérülés nem törés, hanem egy további lövedék okozta gyulladásos zúzódás. A golyó már kieshetett, de a nyoma még jól látható.
A gólya ezekben a pillanatokban fekszik a műtőasztalon, és igyekszünk eltávolítani a lövedékeket.

Valószínűleg legalább ketten lőttek versenyszerűen a madárra, céltáblának nézve őt.... Ez szinte felfoghatatlan... Ezt nem tudjuk, mi követheti még?... Mégis mi erre a magyarázat? Hogy akadályozhatjuk meg? Hányszor kell még könyörögni?Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Elpusztult Fülöp, a 12 éve itthon telelő gólya
  2018-06-23 20:23:09, szombat
 
 Villanyvezetéknek repült és elpusztult az a gólya, amely 13 éve élt Magyarországon, ebből 12-t itthon is telelt. A 15 éves Fülöpnek nevezett madár haláláról Rózsa Sándor, az Aggteleki Nemzeti Park osztályvezetője számolt be az I/I Azurák Csabával című műsor felvételén.

A természetvédelmi szakember véletlen balesetnek mondta az esetet, bár hozzátette, hogy a gólya ismerte a környéket, így meglepő, hogy elnézte azt a vezetékpárt, amelyet testévével rövidre zárt és azonnal elpusztult. A madárnak eddig több mint 30 fiókája volt.

Rózsa Sándor az interjúban fontosnak mondta, hogy ezeket a villanyvezetékeket pont az ilyen balesetek elkerülése miatt a föld alá kellene helyezni.

Spanyol származás

Fülöp gólya az idők során legendává vált Zemplénben, hiszen a szárnyas több mint egy évtizede szemelte ki magának lakhelyül Bodrogkeresztúrt, amelyet télen sem hagyott el soha el, írta róla év elején a boon.hu.

A madár 2003-ban kelt ki a tojásból, 2006 óta lakott a Bodrog folyó mentén, és az eltelt 12 év alatt minden telet Magyarországon töltötte.

2003. június 7-én fiókaként egy olasz gólyakutató megjelölte színes gyűrűvel Észak-Kelet-Spanyolországban, az Ebro folyó völgyében, Luceni településen lévő gólyafészekben. A jelölése, a fehér alapon fekete karakterű műanyag gyűrűjének kódja egy kézi távcsővel, vagy fényképről, de akár szabad szemmel is leolvasható volt, így nem okozott nehézséget a madár nyomon követése.

Fülöp idén májusban töltötte be a 15. életévét.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Hihetetlen történet: a szomjas mókus vizet kért
  2018-06-23 20:15:06, szombat
 
  Hihetetlen történet: a szomjas mókus vizet kért egy turistától

Mókás, lopós, de okos állatok a mókusok. Érdemes jobban megismerni őket.

A napokban történt meghatóan édes történet újfent felhívta a figyelmet a mókusok cukiságára. Egy turista a Grand Canyonban gyönyörködött, amikor egy furcsán viselkedő mókusra lett figyelmes. A férfi elmondása szerint a mókus elkezdte követni őt, majd mellső lábaival felé is nyúlt, és mikor a kezében lévő üveg vizet barátnőjének adta át, a mókus a hölgy felé fordult. Ekkor jöttek rá, hogy valószínű, hogy a kisállat szomjas. Megkínálták vízzel, a mókus pedig az utolsó cseppig kiitta az üveget.

Videó is készült róla Link

Néhány érdekesség, amit sokan nem tudunk a mókusokról

- A világon több, mint 200 mókusfaj él.
- A legkisebb mókusfaj az afrikai törpemókus, akik felnőttkorukra (orruktól - farkukig) mindössze 12,5 centiméteresek.
- Az afrikai törpék termetéhez viszonyítva legtökéletesebb ellenpárjaik az indiai óriás mókusok, akik méretükben akár a kilencven centi hosszúságot is megüthetik.

- A mókusok (legyen szó bármelyik fajról) elülső négy rágófogai sosem hagyják állnak meg növekedésben.
- A mókus ereje a farkában lakozik; repülő mókusoknál kormányként, úszó mókusoknál vitorlaként, fázó mókusoknál takaróként, eső idején esernyőként, s atrocitás esetén páncélként is funkcionál.

- Ahogy nálunk, embereknél, úgy náluk sem ismeretlen a "nassolnivaló" fogalma, csak míg mi chips-et vagy éppen ropit ropogtatunk TV-zés közben, addig ők a természet figyelése közben sokszor fanedvet eszegetnek.
- A fészkekben és odvakban élő repülő mókusok, ha ténylegesen repülni nem is tudnak, képesek akár 60 métert is megugrani (átrepülni). Ha a mókusok között is léteznek szuperhősök, akkor kétségkívül ők azok.

- Az anyamókusok rendszerint hét-nyolc mókusbabát hoznak a világra, akik amellett, hogy vakon születnek, életük első két-három hónapjában, teljes mértékben a mamától függnek.
- Néhány mókusfaj képes kiszagolni a 30-40 cm mélyre eltemetett élelmet is, amit jó mókus módjára egy általuk kiásott alagúton keresztül közelítenek meg, hogy minél zökkenőmentesebben legyen az akciójuk. Egyébként kincsásó fajtársaknak köszönhetően, a mókusok élelmüknek mintegy 25%-át veszítik el efféle, más mókusok által elkövetett lopás miatt.

- Mikor egy mókus felveszi azt a bizonyos nyúlcipőt, cikk-cakkban iszkol a rá éppen szemet vető ragadozó (pl sólyom) elől, ami hatásos módja a menekülésnek, ám ezen taktika korántsem kifizetődő az autók-járta utakkal szemben.
- A mókusok tudattalanul is óriási szívességet tesznek a fák ültetésével olymód, hogy mohóságuk vagy éppen túlbuzgóságuk miatt a föld alá rejtett diókat nem találják meg, így azok fává cseperednek.

- Egykor az eurázsiai vörös mókusok voltak a mókusok legelterjedtebb példányai, azonban, mikor a szürke mókusok Európába vándoroltak, túllépték vörös unokatestvéreiket, s a jelenleg 2,5 millió szürke mókushoz mérten, mindössze 140 ezer vörös maradt fent.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Akinek a tenyerén nyugalmat lelnek a madarak
  2018-06-22 17:04:38, péntek
 
  Nemrégiben derült ki: madársuttogó is van, méghozzá egy fiatal lány - ő Lajtár Lili.
Még kicsit izgága a barkóscinege pár, de hamarosan megnyugszanak Lili kezében.

Békés vasárnap délelőtt, egy átlagosnak tűnő Szeged-környéki tanyán vagyunk. Egyedüli különbség a dél-alföldi pusztaságban élők számára, hogy most több autó is parkíroz a kerítés mentén. Nem véletlen, hisz már gyűrűznek a Fehér-tó partján álló gyűrűző állomáson, 2018 tavaszán, mikor is a Kiskunsági Nemzeti Park kezelésébe tartozó - vélhetően egykoron ténylegesen tanyaként funkcionáló - épület körött maroknyi ember tüsténkedik.

Miért pont itt, Szegedtől 20 kilométerre, Sándorfalva tőszomszédságában elterülő tó közelében folyik a gyűrűzés?
,,Ez egy nagy kiterjedésű egykori szikes tó, és mivel mind Sándorfalvát, mind pedig Szegedet veszélyeztette az árvíz, először csatornát vezettek bele, majd halastóvá alakították a szocializmus évei alatt - válaszolja Kiss Orsolya, gyűrűzővizsgával rendelkező biológus. De még így is jelentős madárélőhely: benne van a Ramsari Egyezményben, mint nemzetközileg elismert, kiemelt vizes élőhely. Tehát ez egy ideális hely volt ahhoz, hogy itt jöjjön létre e gyűrűző állomás, egészen pontosan 2004-től folyamatos az úgymond CES-típusú, (Constant Effort Sites - Állandó Ráfordítású Helyek) nemzetközi monitoring programba illeszkedő gyűrűzés."

Ennek során azt szeretnék tudni a szakemberek, hogy mennyi és milyen faj költ itt, illetve hogyan alakul utódszámuk a költési időszak végén. Nagyon nehéz megszerezni ezeket az információkat, különösen a kistestű énekes fajoknál, ugyanis ők a nádas mélyén élnek, ezért a rejtek hosszában kihúzott háló, ami megfogja a madarakat. Tavaszi időszakban heti egyszer van gyűrűzés, de a nyári hónapokban már naponta gyűrűznek a Fehér-tavi Ornitológiai Táborban (FOT).

Még arra is kíváncsi vagyok, milyen madarak akadnak fenn a kifeszített hálófalon.
,,Itt elsősorban nádiposzátákat fogunk: foltos nádiposzátát és cserregő nádiposzátát. Gyakori még a nádi tücsökmadár, aminek jellegzetes hangja a nevében szereplő ciripelőre emlékeztet. Előfordul egy európai szinten is ritka nádiposzáta-faj, a fülemülesitke, ami a foltos nádiposzátához hasonló faj; rövid távú vonulónk: ő a mediterrán régióban telel. Kékbegy, barkóscinege is szokott lenni, de függőcinegével és nádirigóval is találkozhatunk. Vonulási időszakban pintyfélékből és billegetőkből is többet fogunk. Ugyanígy poszátákból is, ám lévén ez nem olyan bokros élőhely, ezért a sima sylvia poszátából viszonylag kevés egyedre bukkanunk. Mivel ezek a hálók elsődlegesen kis testű madarakra befogására alkalmasak, gémek, vagy nagyobb testű ragadozók ritkábban akadnak fenn, mert azok gyorsan kiszabadulnak a csapdából" - ecseteli a biológus.
Egy hálóba gabalyodott hím barkóscinege kivétele
Lili éppen a hálóból kiszabadított madarat teszi vászonzsákba. Mintegy 200 gyűrűzésen vett már részt a lány 2016 nyara óta, így tagadhatatlan rutinnal végzi a műveletet.

Közben múlik az idő, már tíz óra van, egymás után sereglünk a nádasban húzódó háló felé, hogy megnézzük, mivel lesz dolga a megfigyelőknek. Lili, a fiatal lány, gyakorlott módon diktálja a tempót, közben elmeséli, már egészen kiskora óta különös viszonyt ápol a madarakkal. Ennek oka részint az is lehet, hogy egy domaszéki tanyán nevelkedik - innen nem egészen 30 kilométerre; másrészt pedig kicsi korában kizárólag állatmesék érdekelték. Később is az ismeretterjesztő csatornák sugározta természetfilmek kötötték le figyelmét. Így hát napról-napra egyre több madárfajt ismer, nagyjából 65 madárfaj egyedeit tartotta már kezében a gimnazista lány.
,,Nyolc-kilenc éves korom óta vonzódom ennyire a madarakhoz - tér rá Lili arra, hogy mikortól és honnan származik madárszeretete. Ekkortájt rengeteg tojótyúkot vettek szüleim. Viselkedésük megfigyelése közben szerettem a madarakba."
Lili kezében egy nádirigó

Úgy gondolja az irántuk érzett tisztelet miatt bíznak meg benne annyira a madarak, hogy a kezéből sem akarnak vergődve szabadulni, sőt teljesen megnyugszanak a tenyerében. Nincs kedvenc madárfaja, mint mondja, nem tesz köztük különbséget: ,,Idekint ugyanolyan gyakori egy cserregő nádiposzáta, mint a városban egy veréb. Mégis úgy kezelem mindannyiukat, mintha ritkaságok lennének - teszi hozzá, majd megjegyzi: általában a nádiposzáta fajok jól tűrik a közeledését, viszont a fakopáncsok már elég durvák, főleg a nagy és a balkáni fakopáncs. Nagyon nehéz lenyugtatnia őket: csőrükkel elég drasztikus ütéseket képesek mérni a tenyeremre, ám hosszabb-rövidebb idő után ők is megnyugszanak. Fogtam már törpegémet meg zöld küllőt is, el is csodálkoztam, hogy milyen nagyok. Érdekes, hogy a zöld küllő nagyobb, mint a fák doktora, mégis szelídebb. Eleinte azt hittem, a nagy csőrével szétszedi a kezem, de nem így lett. Hozzám se ért!"

Nincs kifejezetten bakancslistája, mármint ami a tollasok megfogását illeti. Életcélja viszont ennél szilárdabb: állatorvos szeretne lenni, esetleg ornitológus, ökológus vagy biológus. ,,Lényeg, hogy örömmel töltsön el, amit csinálok" - nyomatékosítja a pályaválasztás okát.

Közben jó száz métert haladunk a nádfalak közötti pallón, miközben vászonzsákba kerül az első példány, egy foltos nádiposzáta, majd egy barkóscinegepár és nádirigó, meg egy cserregő nádiposzáta. Lili sorra veszi kézbe a befogott tollasokat rejtő szütyőket, ezután sietve visszarobog velük a gyűrűzést végző szakemberekhez.
Egy foltos nádiposzáta gyűrűzése. Mindösszesen pár percet vesz igénybe.

Az úgynevezett visszafogott madarat (már van gyűrűje) ilyenkor csak regisztrálják, amennyiben nincs a lábán jelzés, akkor kap egy, lábméretükhöz legalkalmasabb, kis fémgyűrűt. Vízimadarak esetében bevett gyakorlat az acélgyűrű, mivel ez nem korrodál. A jelzés egységes: az adott ország gyűrűzőközpontjának székhelye (hazánk esetében Budapest), valamint egy egyedi sorszám, amit feljegyeznek és egy esetleges visszafogásnál a repülés útvonaláról, a madarak visszatérési gyakoriságáról kapnak információt a szakemberek.

Lili ismét szerephez jut: a szakember átadja neki a stafétát, megfogja az izgága, csivitelő madarat, simogatja, nyugtatja, beszél hozzá, mire a kis tollas elfekszik, olykor még mintha el is aludna a lány tenyerén. Ilyenkor valóban egy hullámhosszon van állat és suttogója. Nagyjából 5 percig tart mindez, illetve addig, amíg az állat akarja. Utána Lili nyugodt hangon annyit mond tollas barátjának: most már elmehetsz. És huss, máris elreppen.

Írta és fényképezte: Sarusi István


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
     1/167 oldal   Bejegyzések száma: 1664 
2018.06 2018. Július 2018.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 83 db bejegyzés
e év: 898 db bejegyzés
Összes: 23839 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 976
  • e Hét: 976
  • e Hónap: 109374
  • e Év: 1394329
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.