Belépés
finike.blog.xfree.hu
Aki szeretetben él, nem büszke, nem akar másokon uralkodni, nem halljátok soha, hogy hibáztatna, vagy gúnyolna másokat. Nem kutat mások szándékai felől, nem hi... Bajnai Teca
1975.01.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 46 
Baconbe tekert libamáj
  2007-12-10 10:08:40, hétfő
 
  Hozzávalók 4 személyre:

1 db, 60-80 dkg-os hízott libamáj

4 szelet baconszalonna

1 kisebb fej vöröshagyma

1-2 evőkanál olaj

1-2 gerezd fokhagyma

só, bors
ELKÉSZÍTÉSE:

A libamájat vágjuk 4 részre, sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával ízesítjük, majd baconba tekerjük. A göngyölt libamájdarabokat megtűzhetjük hústűvel vagy fogpiszkálóval, hogy sütés közben ne essenek szét. Apróra vágjuk a vöröshagymát, serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk az olajat, rátesszük a libamájat, és pirosra sütjük.

Ezután tűzálló edényben, előmelegített sütőben 200 fokon sütjük még 10-15 percig attól függően, hogy lágyabban, vagy keményebbre sütve szeretjük a májat.


TIPPEK:

Tipp: elkészíthető kacsamájból is.

 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Gyümölcsbólé
  2007-12-01 21:49:23, szombat
 
 


A szerelmesek napján koccintsatok egymás egészségére! Ez a bódító ital kellemes kísérő egy romantikus estéhez. Jó szórakozást!

Hozzávalók:

1,5 l sangria
1 ananász
3 db lime
1 kg nagyméretű narancs
jégkocka
menta
3 evőkanál cukor
egész fahéj




A gyümölcsöket kisebb darabokra vágjuk, majd összekeverjük a sangriával. Hagyjuk, hogy levet eresszenek. Tálalásig hűtőben tartjuk.

Jégkockával és mentával kínáljuk.



 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Hideg klementinleves
  2007-12-01 21:46:15, szombat
 
 



Ezen a héten citrusfélékből alkotunk nagyot és finomat. Ma a klementinen a sor.

Hozzávalók:

0,5 dl frissen facsart klementinlé
20 dkg cukor
5 dkg vaníliás pudingpor
1 dl tejszín
őrölt szegfűszeg
őrölt fahéj




A klementinlé felét egy lábasban elkezdjük forralni, közben hozzáadjuk a cukrot, a pudingport, valamint egy-egy csipet őrölt fahéjat és szegfűszeget. Ezután lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a maradék klementinlevet, hogy kihűtse a levest. Mentalevéllel díszítve tálaljuk.

Jó étvágyat!




 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Gyümölcsös palacsintametélt
  2007-12-01 21:42:44, szombat
 
 



Meggyes-klementines gyümölcsraguval öntöttük nyakon a palacsintametéltet.



Hozzávalók:

1 üveg meggybefőtt
3 evőkanál barnacukor
puncs fűszerkeverék
mézes sütemény fűszerkeverék
1 ág rozmaring
5 dkg vaj
4 db klementin
1 evőkanál keményítő
2 db narancs
palacsintatészta





Egy serpenyőben a barnacukron elkaramellizáljuk a meggyet, puncs- és mézes sütemény fűszerkeverékkel, valamint egy ág rozmaringgal ízesítjük, hozzáadjuk a vajat és felforraljuk.

A klementineket szeleteljük, a szeleteket a meggyhez adjuk, nyakon öntjük a pálinkával, majd meggyújtjuk, így flambírozzuk. A meggy levét összekeverjük a keményítővel, majd besűrítjük vele a gyümölcsös ragut. A narancsok levét kifacsarjuk, a raguhoz adjuk.





A szokásos módon 15 palacsintát sütünk. A palacsintákat feltekerjük, egy centi vastag metéltekre szeleteljük. A metéltet tálra tesszük, a gyümölcsös raguval leöntve tálaljuk.


 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Amerikai palacsintatorta
  2007-12-01 21:38:31, szombat
 
 



A sok sós palacsintás finomság után ma végre jön egy édes is! Isteni ez az édesség!



Hozzávalók:

10 dkg cukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 üveg szilvalekvár
1 db keményebb mangó
2 db banán
2 db kivi

A palacsintatésztához:

30 dkg liszt
1 tasak sütőpor
3 tojás
3 dkg vaj
6 dkg cukor
2,5 dl tej
2,5 dl tejszín
olaj

A gyümölcsöket megtisztítjuk, húsukat apró darabokra vágjuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A tésztához habosra keverjük a vajat, a cukorral, a vaníliás cukorral és a tojások sárgájával. Beletesszük a lisztes keveréket, a tejet, a tejszínt, egy csipet sót, majd simára keverjük. Végül a tojáshabot is beleforgatjuk.




Serpenyőben kevés olajat melegítünk, és a szokásosnál vastagabb palacsintákat sütünk. A tányért megszórjuk cukorral és őrölt fahéjjal, ráteszünk egy palacsintát, megkenjük szilvalekvárral, ráreszeljük a mangót, rátesszük a szeletelt banánt, majd egy újabb réteget, és így tovább, amíg el nem fogy a palacsinta.

Egy serpenyőben cukrot karamellizálunk, felöntjük rummal, majd az így kapott öntetet rálocsoljuk a palacsintatortára. Az édességet szeletekre vágott kivivel díszítjük.

Jó étvágyat!



 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Édes kiskarácsony
  2007-12-01 21:35:35, szombat
 
 



Szinte minden egyes nemzet mézédesen szereti a karácsonyt, különleges desszertekkel ünnepelnek. Ahány nemzet, annyi édesség. Mi kell egy finom karácsonyi süteményhez? Aszalt vagy kandírozott gyümölcs, méz, mák, dió, mandula és természetesen sok-sok csokoládé. Az ünnepi édességek felejthetetlen és jellegzetes illatáról pedig a fahéj, a vanília, a gyömbér, a szegfűszeg és a sáfrány gondoskodik. Üdvözlünk a nagy ünnepi sütizőben!



Itthon karácsonykor a bejgli a sláger. A mákkal, dióval, kakaóval és gesztenyével töltött sütitekercsek nélkül szinte elképzelhetetlen az ünnep. A finom tésztacsiga töltelékében sokszor mazsolát, almát, csokoládét, mézet is találsz. Másik karácsonyi kedvencünk a szaloncukor, ami igazi hungarikum. Amellett, hogy büszkék vagyunk erre a finom cukorkára, szívesen lakmározunk belőle, díszítjük vele a fenyőfát.

Az angoloknak karácsonyi pudinggal teljes az ünnep. A kocsonyás éteknek nem minden hozzávalója túlságosan bizalomgerjesztő, például a marhafaggyú. A többi alkotóelem viszont mindenki számára ismerős, sőt, szimpatikus: mazsola, aszalt gyümölcsök, liszt, zsemlemorzsa, szegfűszeg, fahéj és szerecsendió. Egy brit népi hagyomány szerint, aki karácsonytól szilveszterig 13 adag karácsonyi pudingot megeszik 13 különböző helyen, annak a következő év szerencsés lesz.

Karácsonykor a skótok - ha édességről van szó -egyáltalán nem skótok. Ők palacsintával ünnepelnek. Édes kis tallérokat sütnek, melyeket kandírozott és szárított gyümölcsökkel színesítenek, ízesítenek. Tálaláskor a kész palacsintákat vaníliakrémmel öntik le és tejszínhabbal díszítik.





A franciák imádják a csupa csoki csodákat. Legismertebb ünnepi süteményük a Buche de noel, vagyis a csokoládés fatörzs. Az alapja egy rummal ízesített piskóta, amelybe vajból, cukorból és tojásból készült, kakaóval valamint reszelt narancshéjjal ízesített krémet töltenek. Az ország déli részén 13 karácsonyi desszertből csemegéznek: mazsola, birsalmasajt, nugát, marcipán, dió, mogyoró, mandula, füge, datolya, kandírozott citrom, aszalt szilva és körte.

Németország karácsonyi desszertje az ún. Stollen, ami legalább olyan jellegzetes, mint nálunk a bejgli. Ez a finomság kinézetre leginkább a briósra hasonlít. Különlegességét az adja, hogy a kelt tésztába vaníliát, valamint kandírozott narancs- és citromhéjat sütnek, majd az egészet rummal ízesítik. A németek gyümölcskenyere is messze földön híres. A cukorból, lisztből, margarinból készült élesztős tésztához mandulát, mazsolát és kandírozott gyümölcsöket adnak. Úgy tartják, hogy mindkét jellegzetes német karácsonyi desszert közül Drezdában készítik a legfinomabbakat.




 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Jobb, mint egy orgazmus
  2007-11-18 11:23:02, vasárnap
 
  Jobb, mint egy orgazmus
Édes és sós - Janival a konyhában
Mindig is vonzott a sós és az édes találkozása. Kísérleteztem, hogyan és miért is van, hogy a kettő, bár totális ellentéte egymásnak, mégis oly csodálatosan kiegészítik egymást.
Kezdetben sült burgonya, vaníliafagyi volt, ami erre rámutatott (tudom, hogy bizarr, de pazar). Aztán kezembe kaptam mediterrán, főleg görög szakácskönyveket, és rádöbbentem, hogy itt ez az alap. Vegyünk egy egyszerű példát:

Sajt + méz

Külön-külön is fantasztikusak, de együtt jobb, mint egy orgazmus (na jó, mint egy rossz orgazmus). Aztán végül is rájöttem, hogy mindkét íz fokozza a másikat. Kiemeli, és rávilágít azokra az ízekre, amit szeretnénk érezni. Egyszerű példa: csokis süti készítésekor mindig rakjunk egy csipet sót a csokimasszába. Tudom, hogy kicsit furcsa, de ha kipróbálod, érezni fogod a különbséget. Vagy például a csili a forró csokiban: sokszorozza az ízeket. Tehát egy szó, mint száz, Juhász Zsolti barátommal ajánlom ezeket a gyümölcsös őszi recepteket.

Hagymás szőlősaláta

4 fej vöröshagyma
4 erős löket balzsamecet
1 marék friss tárkony (ha nincs, 2 evőkanál szárított)
fél kg szőlő (vegyes zöld és rozé) kettévágva
300 g jégsaláta durvára vágva
olívaolaj, só, bors



A hagymát meghámozzuk, kettévágjuk és vékonyra felszeleteljük (mintha csak hagymás krumplisalátát készítenénk). Beleszórjuk egy nagy tálba, ahol később az összes résztvevő elfér. Felöntjük a balzsamecettel, majd 20 percig pihentetjük. Ez pont elég lesz, hogy az ecet megpuhítsa a hagymát, és mehet a tárkony, a szőlő és a jégsaláta. Olívaolajjal meglocsoljuk, sóval, borssal ízesítjük. Átkeverjük az egészet alaposan, mindenhova jusson mindenből, és mehet a tányérra. Egyszerű, és a legjobb saláta ez a világon.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Túró-barack felfújt
  2007-04-16 18:36:30, hétfő
 
  Hozzávalók 4 személyre:

1 citrom
50 dkg zsírszegény túró
3 tojás
5 dkg margarin
10 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
7,5 dkg étkezési keményítő
1 nagy konzerv sárgabarack vagy őszi
4 dkg mandulaforgács
2 evőkanál vaj


Előkészítés: A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kinyomjuk. A túrót villával áttörjük. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük.

Elkészítés: A margarint simára keverjük a tojássárgákkal, a cukorral, a vaníliás cukorral, a citrom héjával és levével, az étkezési keményítővel és a túróval. (Lehetőleg kézi robotgépet használjunk!) Végül beleforgatjuk a tojáshabot. A sütőt 200 C-fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A barackot lecsepegtetjük. Kivajazunk egy tűzálló tálat, a túrókrém felét belesimítjuk. Kirakjuk a barackkal, és beborítjuk a maradék krémmel. Megszórjuk mandulával, apróbb darabokban a vajjal, és a sütőben kb. 50 percig sütjük.

Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra 15 perc múlva
1 adag: 520 kcal
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Rostonsült rák zöldségekkel
  2007-04-16 06:51:41, hétfő
 
  Hozzávalók 4 személyre:
1,2 kg folyami vagy tengeri ráktörzs (páncéllal együtt), 40 dkg cukkini, 1 fej hagyma, 10 dkg fekete olajbogyó, 6 szál friss kapor, olívaolaj.
A mártáshoz: 2 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 cl ánizslikőr, csipetnyi kurkuma, só, olívaolaj




A mártáshoz megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát és zúzott fokhagymát. Belekeverjük az ánizslikőrt, sóval, kurkumával ízesítjük, majd összeturmixoljuk.

A körethez megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk az ugyancsak kockára vágott cukkinit, megsózzuk és 5 percig pároljuk. A felét kivesszük és összeturmixoljuk.

A maradék darabos zöldséget a felszeletelt fekete olajbogyóval és az apróra vágott kaporral együtt belekeverjük a zöldségpürébe.

A ráktörzseket hosszában félbevágjuk, sózzuk, borsozzuk és grillsütőben mindkét oldalon 4-4 percig sütjük. A rákhúst a páncélból kifejtjük, olívaolajjal meglocsoljuk.


 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Csirkemell mézes sárgarépamárt
  2007-04-16 06:49:48, hétfő
 
  Csirkemell mézes sárgarépamártással


Hozzávalók 4 személyre:
4 csirkemellfilé
4 dl tyúkhúsleves
2 cm friss gyömbérgyökér


A kásához:
20 dkg kukoricaliszt
2 dl zöldségerőleves
2 dl tej


A mártáshoz:
2 szál sárgarépa
1 fej hagyma
1 evőkanál méz
4 evőkanál tyúkhúsleves
1 evőkanál tejszín
2 teáskanál olaj
só, bors



A levest felforraljuk, felszeletelt friss gyömbérgyökérrel ízesítjük (ha van, tehetünk bele fenyérfüvet vagy citromfüvet is) és megfőzzük benne a csirkemellfilét.

A kásához felforraljuk a zöldségerőlevest és a tejet. Állandó keverés mellett beleszórjuk a kukoricalisztet, sót és nem túl sűrű kásává főzzük.

A mártáshoz megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a karikára vágott sárgarépát. 5 percig pároljuk. Felöntjük a levessel és puhára főzzük.

Összeturmixoljuk, belekeverjük a tejszínt és a mézet. Sóval, borssal ízesítjük. A főtt csirkemellet a mézes sárgarépamártással leöntjük, kukoricakásával körítjük.


 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 46 
2018.10 2018. November 2018.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 1051 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1
  • e Hét: 96
  • e Hónap: 1372
  • e Év: 40394
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.