Regisztráció  Belépés
grimilda.blog.xfree.hu
Mindenki járja a maga lejtőjét csak az a fontos, hogy az a lejtő felfelé vezessen. Fehér Piroska
1963.01.17
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
Schüssler-sók a léleknek
  2009-12-20 19:16:05, vasárnap
 
  Schüssler-sók a léleknek
Szépség és egészség

Schüssler-sók a léleknek

A Schüssler-sók ma sok természetgyógyászati házi patika nélkülözhetetlen részei, és szelíd gyógyulást biztosítanak sérülések, meghűlések stb. esetén. Azonban a 12 só a pszichés és érzelmi problémák enyhítésére is alkalmas. Helyesen megválasztva enyhíthetik a bánatot, a kimerültséget, vagy erősíthetik önbizalmunkat, magabiztos fellépésünket.

Vannak emberek, akik azt állítják, a szerelem csupán biokémiai reakció, ami a testünkben zajlik... Talán inkább úgy kellene fogalmazni, hogy vannak anyagok, amelyek rendelkezésünkre állnak, és segítenek megélni az élményeket!

Talán meglepő, milyen kevés anyagtól függ egész életünk - az egész szervezetet négy elem alkotja: hidrogén, oxigén, nitrogén és szén, igaz, áttekinthetetlenül sokféle kombinációban. Ezek mellett testünknek, működéséhez, ásványi anyagokra van szüksége, amelyeket a szövetekben tárol.

A Schüssler-sók csak olyan ásványi anyagokból állnak, amelyek a testben előfordulnak, és amelyek szükségesek az életfunkciók lezajlásához. Dr. W. Schüssler ezeket homeopátiás módszerrel potencírozta, mert ugyanolyan koncentrációban alkalmazta azokat, ahogyan a testünkben is előfordulnak. Ezáltal azonnal hasznosulni tudnak, és rögtön be tudnak jutni a sejtekbe - más ásványianyag-komplexek ehhez túl nagy molekulájúak.

Így például a Kalium phosphoricum (#5) az idegrendszer harmonizálására szolgál. Fő hatóanyaga a kálium. Ez az ásványi anyag a sejtekbe jutva hozzájárul azok regenerálódásához. Az #5-ös sóban a kálium foszfáthoz kötődik. Amikor szervezetünknek energiára van szüksége, fontos szerephez jut a foszfát. Gondoljunk csak a ,,foszforeszkál" kifejezésre - ez azt jelenti, hogy valami világít. A világításhoz energiának kell felszabadulnia. A foszfát reakciós energiája magas, ezt szervezetünk is kihasználja: az energiát foszfáttartalmú molekulák formájában tárolja, illetve ezekből nyeri. Az emberi agy kb. 50%-ban foszfatidokból áll. A szellem sem más, mint lényünk energetikai, fényszerű aspektusa. A foszfát regenerálja agyunkat - ezzel hangulatunkat is normalizálja.

Az ötös számú Schüssler-só tehát káliumot bocsát rendelkezésre, amely regenerálja a sejteket, ugyanakkor foszfát formájában energiát szolgáltat.
A nátrium a káliummal ellentétes hatású ásványi anyag. Míg a káliumionok a sejten belül vannak többségben, és regeneráló hatásúak, a nátrium a sejten kívül, a sejtek közötti folyadékban található nagyobb mennyiségben, és támogatja a sejtek kiválasztó funkcióit, azaz a sejtszintű anyagcserét. A kiválasztásnak van szellemi-lelki aspektusa is. Az érzelmek és impulzusok kifejezése, valamint a benyomások elengedése. A #8 só, a Natrium chloratum D6 kiegyensúlyozza a sav-bázis egyensúlyt. De akkor is szokták adni, ha valaki nem tud elengedni egy régi sérelmet, bánatot, és ezért vannak lelki problémái. Egyébként e homeopátiás hígítású só lényegében konyhasóból (NaCl) készül. A só nagyon ,,altruista" fűszer, erősíti a többi ízt. Így viselkedik az is, akinek Natrium chloratumra van szüksége - aszketikussá válik, ugyanakkor segíti a többieket. Saját igényeiről nem vesz tudomást.

A magnézium a természetben főképp a fotoszintézisben vesz részt, amely során a növények fény segítségével szén-dioxidból keményítőt állítanak elő. Az emberi szervezetben is a struktúrák kialakításában játszik fontos szerepet a magnézium. Körülbelül 200 különféle enzim alkotórésze, amelyek nélkülözhetetlenek a táplálékból a testet alkotó struktúrák, szövetek létrehozásában. Akinek a #7 Magnesium phosphoricum D6-ra van szüksége, általában nem képes elhatárolódni a külvilágtól, és nem képes saját magát érzékelni. Ezek az emberek éppen ezért állandóan a segítséget, támaszt keresnek, erősebb személyiségű ember formájában, akikre támaszkodhatnak. A magnézium erősíti az ént, az önértékelést és az idegeket. Alkalmas a változás korában tapasztalt hangulati ingadozás kezelésére is. Mindezek mellett a magnézium a hasnyálmirigy működését is támogatja, aminek szintén van köze az énérzéshez. Fontos funkciója továbbá, hogy egy kimerítő nap után segít az elalvásban.

Az elemi ásványi anyagok ,,ősi" érzelmeinkre hatnak

A kalciumnak a struktúrákhoz van köze. Egy mészhegység például kagylókból származó mészből épül fel. Az emberi szervezet mészstruktúrái szoros kapcsolatban állnak a szellemi fejlődéssel. A tejfogak kihullása után kinőnek a maradandó fogak, ez akkorra esik, amikor iskolaéretté válunk, és a felnőtté válási folyamat végére csontvázunk is véglegesen megszilárdul, megcsontosodik. A szellemi fejlődés szintén individualizációs folyamat, ez azt jelenti, hogy kifejlődnek saját képességei, hajlamai és lehetőségei. Kétéves kora körül a gyermek fokozatosan felfogja, hogy édesanyjától külön személy. Minél inkább megérünk, annál inkább képessé válunk arra, hogy definiáljuk önmagunkat és elhatárolódjunk környezetünktől.
A lelki ,,kalciumtémák" esetében a biztonságról és a határokról van szó. A kalciumsókat (#1, #2 és #12 Schüssler-sók) igénylő embereknek kényelmes, hangulatos otthonra van szükségük, amelybe visszahúzódhatnak. A valódi biztonságot azonban önmagukban kell megtalálniuk. Sokuk azonban a létezést a birtoklással összetévesztik, és anyagi javak felhalmozásával óhajtják megteremteni a vágyva vágyott biztonságot. Sokan - indokolatlanul - az anyagi csődtől tartanak.

A vasat (ferrum) az alkímiában a Mars bolygóval hozzák kapcsolatba. Vastémák: érvényesülés, önérvényesítés. A gyermeki lélekre vonatkoztatva gyakoriak az allergiák vagy az ismétlődő torok- és melléküreg-gyulladások, amikor a személyiség túl dominánssá válik és agresszióit öntudatlanul saját maga ellen fordítja. A hármas számú Schüssler-só, a Ferrum phosphoricum D12 éppen ezért a testi immunitást és a belső szilárdságot, az önérvényesítést szolgálja gyermekekben és felnőttekben egyaránt.

Ha a megfelelő Schüssler-sókat választjuk ki, számos lelki panaszt enyhíthetünk, amint azt az alábbi példák is mutatják:
Klausztrofóbia, félelem nagy tömegben: #2 Calcium phosphoricum, #8 Natrium chloratum.
Attól való félelem, hogy csődöt mondunk valamiben: # Silicea.
A biztonság elvesztésétől való félelem: #2 Calcium phosphoricum.
Az anyagi tönkremenéstől való félelem: #1 Calcium fluoratum.
A becsület elvesztésétől való félelem: #4 Kalium chloratum, # 6 Kalium sulfuricum.
A szeretetlenségtől való félelem: #9 Natrium phosphoricum.

Mivel azonban pszichés problémák esetén az ,,öndiagnózis" laikusok esetében nehéz lehet, ajánlatos egy szakértő terapeutához fordulni. Gyakran a professzionális diagnózist igazolják a fennálló fizikai tünetek, amelyek kapcsolatba hozhatók az adott sóval. A psziché harmonizálása minden esetben alacsony dózisokkal (napi 2-6 tabletta) és hosszabb távon történjen.

 
 
1 komment , kategória:  Homeopátia  
A bőrkeményedés
  2009-11-24 19:04:47, kedd
 
  Tüntesd el végleg a bőrkeményedést!
Nem kell pedikűrösre költened!

Ha télen el is hanyagoltad a lábad, most már nem szabad, hiszen a szandálok és papucsok nem takarnak semmit, és elég hervasztó, ha a szem a szép női láb helyett bőrkeményedéssel találkozik. Ezek a csúnya kis dudorok és kinövések valójában elhalt bőrsejtekből álló szemétkupacok, melyeket a cipő és a láb, sőt, a felületesen elhelyezkedő csontok közötti dörzsölés hoz létre.

A bőrkeményedés a láb védekező reakciója a nyomással szemben, ha pedig a nyomás nem csökken, esetleg nő, akkor a bőr csak vastagszik és vastagszik. A kínos problémát otthon is könnyűszerrel eltüntetheted, erre szolgálnak az alábbi tanácsok.

Reszelés
A legtöbb szakember megegyezik abban, hogy az áztatás-reszelés kombó hat a legjobban. Ehhez kis kitartás kell, mert nem múlik el egyik napról a másikra, ha azonban rendszeresen alkalmazod, egy hét múlva nem lesz nyoma a bőrkeményedésnek. Áztasd a lábaidat híg, kamillateás oldatban. A tea puhítja a megkeményedett bőrt, főleg, ha kellemesen meleg. A főzet elszínezheti a lábat, ami szappannal és kefével könnyen lejön. A dörzsöléshez használj finom reszelőt vagy habkövet, amivel a makacs bőrkeményedést naponta kell kezelni - fürdés vagy zuhanyzás után finoman lecsiszolhatod a bőr elhalt, felső rétegét. A nagyméretű és makacs bőrkeményedéseket naponta kell kezelni fürdés vagy zuhanyzás után.

Minden pedikűrös és bőrgyógyász egyetért azzal, hogy tilos vagdosni a bőrkeményedést. Régebben divat volt borotvával vagy külön erre kitalált alkalmatossággal nekimenni a lábnak, de ez fertőzésekhez és csúnya sérülésekhez vezethet.

Csomagolj!
Kitűnő praktika a makacs, vastag, esetleg berepedezett sarokra, ha éjszakára bebugyolálod. Egy darab nejlonra vagy folpackra kenj fele-fele arányban babakrémet és hidrokortizonos kenőcsöt, amit gyógyszertárban vásárolhatsz meg.

Éjjelre tedd a lábadra, és húzz rá zoknit. Reggel egy durva kendővel vagy finom kefével dörzsölj le annyi bőrt, amennyit csak tudsz. Kétnaponta alkalmazd, amíg a bőrkeményedés el nem múlik.
Bőrkeményedésre aszpirint
Az aszpirin nemcsak fájdalomcsillapításra alkalmas. Öt-hat aszpirintablettát törj porrá, majd keverd el fél kiskanálnyi vízzel és citromlével. A pépet kend a kemény bőrfelületre, húzz rá nejlonzacskót, majd tekerd meleg törülközőbe. A nejlon és a meleg közeg segít, hogy a pép behatoljon a bőrbe. Tíz percig hagyd hatni, majd dörzsöld át a területet habkővel. Az elhalt bőr fellazul, és könnyen lejön az aszpirines péptől. Ha allergiás vagy erre a gyógyszerre, akkor ne alkalmazd a borogatást.
 
 
0 komment , kategória:  Homeopátia  
A kínos lábszag ellen
  2009-11-24 17:17:32, kedd
 
  1 bevált módszer a kínos lábszag ellen
A cipőből, illetve szandálból kiáramló kínos probléma könnyen megkeserítheti az életedet a melegben. Nem kell beletörődnöd, tegyél ellene!

Lábad sok millió baktérium természetes élőhelye. Ezek a mikroorganizmusok az izzadsággal, valamint az elhalt hámsejtekkel táplálkoznak, és melléktermékeik kellemetlen lábszagot okoznak. Emellett azonban az is előfordulhat, hogy valamilyen gombás fertőzés áll a háttérben. Mit tehetsz az orrfacsaró illatok ellen, ha már a napi többszöri lábmosás sem segít?

A jól bevált izzadásgátló
Talán nem meglepő, hogy a hónaljra alkalmazott dezodor megakadályozhatja a láb izzadását is. Fújd a lábadra az illatszert, mielőtt a cipőt vagy a zoknit felvennéd. Ha ez nem válik be, próbálkozz speciálisan a lábizzadás ellen gyártott termékekkel.

Úgy érzed, a probléma téged is érint, és szeretnél végre megszabadulni tőle? Az ápoltság rendkívül fontos a jó megjelenés, ugyanakkor a jó közérzet szempontjából egyaránt. Ezen belül is meghatározó a kezek, illetve a lábak szépsége. Ráadásul a gyorsan változó körömdivatban sem könnyű eldönteni, egyéniségedhez mi lenne az igazán megfelelő.

Áztatás és illatosítás
Forralj két feketetea-filtert öt deciliter vízben 15 percig. Vedd ki a filtereket, majd hígítsd a teát két liter vízzel, és áztasd benne a lábadat húsz-harminc percig. Az erős fekete teában lévő csersav elpusztítja a baktériumokat, valamint a pórusok összehúzásával korlátozza az izzadást.

Keverj össze egy pohár ecetet és egy tál meleg vizet, majd adj hozzá néhány csepp kakukkfűolajat. Az olaj erős fertőtlenítő anyagokat tartalmaz, melyek elpusztítják a rossz szagot okozó baktériumokat. Ezt a műveletet ismételd egy héten át napi 15-20 percig. Arra azonban vigyázz, hogy, ha nyílt seb van a lábadon, inkább hanyagold néhány napig az áztatást.

Keverj össze két pohár keserűsót négy liter meleg vízzel egy lavórban. Naponta kétszer áztasd benne a lábadat körülbelül 15 percig. Az érösszehúzó hatású keserűsó csökkenti a kínos szagokat, és elpusztítja a baktériumokat.

Illatos gyógyír
A levendulaolaj nem pusztán jó illatú, hanem remek baktériumölő tulajdonsággal is bír. Dörzsölj néhány cseppet a lábadba, majd masszírozd be alaposan az esti lefekvés előtt, és húzz zoknit éjszakára. A szer alkalmazása előtt azonban mindenképpen próbálj ki egy cseppet egy kisebb bőrfelületen, hogy nem okoz-e irritációt.

Az akné ellenszere
Kenj az akné kezelésére ajánlott benzoil-peroxid-tartalmú zselét a talpadra. Ez ugyanúgy képes elpusztítani a rossz szagot okozó baktériumokat, mint a pattanásért felelős kórokozókat. Az Akneroxid gél vény nélkül is kapható a patikákban.

Poros megoldás
Szórj lábfejedre hintőport vagy lábhintőport, mielőtt cipőt vagy zoknit veszel. Ez magába szívja a nedvességet, így segít megszüntetni a kellemetlen illatokat. Ezen kívül kipróbálhatod még a szagsemlegesítő hatású szódabikarbónát is.

A nedvesség ellen
Naponta legalább egyszer, de akár kétszer-háromszor is cserélj zoknit, valamint fontos, hogy minden évszakban legalább két pár cipőt hordj felváltva. Minden használat után tedd jól szellőző helyre a cipőt, és minimum 24 óráig ne vedd fel újra. Mindez segíteni fog abban, hogy megakadályozd a baktériumok túlzott elszaporodását.

Amikor az időjárás engedi, hordj oldalt nyitott cipőt vagy szandált, hogy lábad megfelelően szellőzhessen. Ugyanakkor lényeges, hogy elkerüld a műszálas zoknik viselését. Bizonyos esetekben ez a lábszag egyik legfőbb kiváltó oka. Otthon pedig, ha csak teheted, járkálj inkább mezítláb.

A cipő szerepe
Mindig igyekezz természetes anyagokból gyártott, jól szellőző cipőket választani, és kerüld a műbőr lábbeliket. A sportcipőket - ha a kezelési útmutató engedi - havonta egyszer dobd a mosógépbe, és egy nem túl hosszú programmal mosd át.

Illatozó lábbelik
Tárold a cipőket világos, jól szellőző helyen, ne sötét gardróbban vagy szekrényben, ahol a baktériumok és gombák kedvükre szaporodhatnak. Ezenkívül vásárolhatsz szagközömbösítő aktív szénnel készített talpbetétet is, ezt azonban ne felejtsd el három-hat havonta cserélni.

Miután levetted a cipődet, tegyél bele cédrusfaforgáccsal töltött tasakot, mely magába szívja a nedvességet, és közömbösíti a kellemetlen szagokat. Továbbá megpróbálkozhatsz a zeolitot tartalmazó tasakkal is. Ez a vulkanikus eredetű ásványi anyag magába szívja a szagokat és a nedvességet.

Fordulj orvoshoz!
Ha az erős lábszag a házipatika eszközeivel nem semlegesíthető, ha rendkívüli módon izzad a lábad, vagy, ha gombás fertőzés jeleit fedezed fel, mindenképpen keresd fel orvosodat. Ilyen esetben ugyanis receptre felírt antibiotikumra vagy gombaölő gyógyszerre lesz szükség.
 
 
0 komment , kategória:  Homeopátia  
szeplők, májfoltok ellen
  2009-11-24 16:46:47, kedd
 
  A szervezet Kalium sulfuricum hiányának legszenbetűnőbb jele a májfoltok, szeplők, különböző pigmentációs zavarok megjelenése a bőrön. Jellemző lehet várandóság időszaka alatti megjelenésük is.

A legtöbb esetben ezek az elváltozások maradandók, és az évek múlásával csak sokasodnak. A Kalium sulfuricum a szervezet nagytakarítója. Ha a fenti pigmentációs zavarokra alkalmazzuk, megállíthatjuk a folyamat előrehaladását, sok esetben pedig a bőrfolyamat teljes visszafejlődéséről számolnak be a páciensek.

A 6-os számú Schüssler só, szeplők, májfoltok ellen

Mivel homeopátiás készítmény, így a várandósság időszaka alatt is nyugodtan szedhető. Ha a kismama májfoltok megjelenését észleli, érdemes rögtön elkezdeni szedését, mert ilyenkor a legtöbb esetben teljesen visszaáll az eredeti bőrszín. A fenti esetekben érdemes kúraszerűen 2-3 hónapig alkalmazni, naponta 3x1 tablettát elszopogatva.

Mint ahogy említettük a Kalium sulfuricum a szervezet nagytakarítója, így különböző fertőzések harmadik stádiumában is szedhető, amikor a váladékok sárgás elszíneződése figyelhető meg (pl. sárgás nőgyógyászati folyás, kötőhártyagyulladás, hörghurut, nátha). Ezekben az esetekben a panaszok fennállásáig naponta 3x1 tabletta szedése javasolt.
 
 
0 komment , kategória:  Homeopátia  
Elkerülhető az öregségi folt
  2009-11-24 16:43:15, kedd
 
  Az évek múlásával általában tudomásul vesszük, hogy bőrünkön úgynevezett öregségi foltok jelennek meg, és hogy semmit nem tehetünk ellenük - ezt azonban nem kell feltétlenül elfogadnunk. A foltok terjedését a megfelelő Schüssler só szedésével megállíthatjuk.

A 12-es számú Schüssler só, Calcium sulfuricum

Az öregségi foltok a Calcium sulfuricum hiányának jelei. Minél kifejezettebb a hiány, annál több folt jelenik meg a bőrön. A bőr öregedése az idő múlásával természetes folyamat, az öregségi foltok sokasodása azonban Calcium sulfuricum Schüssler só szedésével megállítható.

A Schüssler sót érdemes 2-3 hónapig szedni, és évente kétszer megismételni a kúrát (D6-os erősségben naponta 3x1 tablettát).

A Calcium sulfuricum szedését indikálja még, ha egy gennyes folyamat hosszú ideje fennáll, és nem, vagy nehezen gyógyul. A leggyakrabban tályogok, kelések, gennyes bőrfekélyek illetve gennyes pattanások esetén alkalmazható jó hatásfokkal. A legtöbb gennyes folyamat esetén azonban érdemes más homeopátiás szerekkel, illetve Schüssler sókkal is kiegészíteni.
 
 
0 komment , kategória:  Homeopátia  
Silicea
  2009-04-25 14:58:54, szombat
 
  SILICEA
Kovasav. Ásványi eredetű homeopátiás szer, homokból vagy kovából állítják elő.

Javallatok:

Krónikus, visszatérő gennyesedések, különböző tályogok, pl. foggyökér tályog. Árpa, idegentest. Mirigyek gyulladása. Bőrgennyesedés, furunkulus. Keloidok (kötőszöveti hegdaganatok). Lassan gyógyuló tüdőgyulladás. Krónikus húgyúti fertőzés. Ásványianyag-hiányos állapotok, hajhullás, körömgyengeség, rossz fogak. Oltás utáni megbetegedések.

Jellemzők:

Fázósság, soványság, verejtékezés. Éles elméjű, de fizikailag gyenge.

Tünetek:

Bűzös váladékok, izzadtság, maró lábizzadás. Repedések az arcon, a végbélnyílásnál. Sápadt. Heves, szúró fájdalmak a fülben, torokban. Keserű szájíz. Duzzadt mandulák, fájdalmas nyelés. Fekve és felkelés után köhög, hányingere van tőle. Bőséges köpete van. Feje fázik, betakarja, sapkát hord. Puffadt has, nehezen távozó, ,,liftező széklet". Az anyatejet kihányja, később a tejtől hasmenése lesz. Érzékeny a zajra, fájdalomra, hidegre, huzatra.

Javul:

Melegtől, meleg borogatástól, nyáron.

Romlik:

Hidegre, huzatra, teliholdkor. Nyomástól, érintéstől. Fénytől, zajtól, rázkódástól.

Original Silicea gél - az egészség és szépség titka


Amikor sok millió évvel ezelőtt a kovamoszatokkal földünkön kialakultak az első életformák, volt egy anyag, amelynek döntő szerep jutott ebben a folyamatban: ez a kovasav. A kovasav nem más, mint a szilícium-dioxid víztartalmú formája, amely a szervezet számára létfontosságú szilíciumot tartalmazza. A szilícium a természetben sokfelé előfordul: különböző ásványokban, növényekben, állati és emberi szövetekben.

Ez a földből nyert ősi elem napjainkban igen keresett nyersanyagnak számít. A Föld második legelterjedtebb eleme az oxigén után, nagy értékű gyógyászati és ápolási szereknek, valamint a csúcstechnológia fontos termékeinek egyaránt alapanyaga.
Ezt a létfontosságú anyagot a növények is hasznosítják: kötőszövetük részét alkotja és fokozza a betegségekkel és kártevőkkel szembeni ellenálló képességüket.

A szilícium az emberi szervezet számára is nélkülözhetetlen nyomelem. Elsősorban a kötő-és támasztószövetekben fordul elő, szerepe van a fehérjék vízmegkötő képességének kialakításában és megtartásában. Elengedhetetlenül szükséges az egészséges porc- és csontképzéshez. Vizes oldatai megkötik a gyulladásos faktorokat, jó gyulladáscsökkentők.
Támogatják a szervezet természetes védekezőképességét, erősítik az immunrendszert.


Szilíciumhiányt az állatkísérletek tapasztalatai alapján az okoz, ha az étrend döntően állati eredetű. A szilíciumhiány egyúttal a kötő- és támasztószövetek (csont, porc) szervetlen anyagainak hiányával és ezáltal gyengeségével jár.
Idős korban megnő a kovasav jelentősége a szervezet számára. A bőrben, az artériákban levő kollagén, a csont és a porc szövetei egyaránt merevvé válnak, veszítenek anyagukból, amit pótolni kell.

Az Original Silicea gél egy olyan gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény, amelynek hatóanyaga kolloid szilícium-dioxid. Ezen kívül csak és kizárólag tisztított vizet tartalmaz.

Milyen esetekben ajánlható ez a készítmény?

BELSŐLEG:
Szilíciumhiány miatt kialakuló kötőszöveti gyengeség, gyenge, laza ínszalag, hajhullás, repedezett körmök esetén, amikor 1 evőkanál gélt vízzel vagy ásványvízzel hígítva, étkezés közben, részletekben ajánlott bevenni.
Ideges gyomorpanaszok, nyálkahártya irritáció kezelésére naponta 3-szor 1 evőkanál gél fogyasztása ajánlott, étkezés előtt, langyos vízben vagy teában elkeverve.
Gyomorégés, puffadás kezelésére 1 evőkanál készítményt langyos vízben vagy teában elkeverve, étkezés közben, részletekben ajánlott elfogyasztani. Gyomorégésre hajlamos személyeknél ezen túlmenően a lefekvés előtti fogyasztás is javasolt.

KÜLSŐLEG:


Enyhe bőrgyulladás esetén 1:4 arányban vízzel hígítva borogatószerként naponta több (3-4) alkalommal javasolható az érintett terület kezelésére.
Rovarcsípésre, pattanások kezelésére, babák bőrének kipirosodására a hígítatlan gélt ajánljuk a kezelni kívánt bőrfelületre felkenni, a bőrfelület megtisztítása után. Naponta 3-4 alkalommal ismételhető.
Száj-és toroknyálkahártya gyulladásaiban, fogínygyulladás kezelésére 1:3 arányban langyos vízzel hígítva naponta többszöri szájöblögetéshez, gargalizáláshoz javasolt.

Az Original Silicea gél gyermekek kezelésére is alkalmazható.
Terhes és szoptatós anyák a belsőleges alkalmazás előtt kérjék ki kezelőorvosuk véleményét.
Az Original Silicea megkötheti más gyógyszerek hatóanyagait, ezért legalább 3 óra teljen el az egyéb gyógyszer és a készítmény bevétele között.
A készítmény mellékhatása nem ismert. A javasolt adagot tartósan túllépve, nagy adagban alkalmazva a készítmény csontképzési zavarokat okozhat.


Silicea emésztőrendszer-gél
Gyógyszerkészletének szenvedéseire enyhülést adó készítménye
A silicea emésztőrendszer-gél nagy mennyiségben tartalmaz szilícium-dioxidot. Így az nagyobb molekulacsoportokat képez. A molekulacsoportok előnye, hogy nagyon nagy mennyiségű anyagot tudnak megkötni.

Ez a folyamat a szivacs működéséhez hasonlítható: a kórokozók és toxinjaikat az anyag felszívja és természetes módon távolítja el a szervezetből. Az emésztőrendszer így gyorsabban visszanyerheti egészségét minden további megterhelés nélkül, mert a gél csak tisztán ásványi származású anyagokat tartalmaz és nem tartalmaz semmilyen kémiai tartósítószert sem. Ezért gyermekek is nyugodtan szedhetik!

Gyors megkönnyebbülés vészhelyzetekben! - Enyhíti az akkut tüneteket
A gélt az egyedi kötési képességei teszik különlegessé. A következő tüneteknél használható
Hasi fájdalom
Hányinger
Hányás
Felfúvódás
Gyomorégés
A silicea emésztőrendszer-gél a problémában érintett helyen fejti ki a hatását: pontosan ott, ahol a kórokozók és a toxinjaik találhatóak. Ezeket az anyagokat fizikai módszerekkel köti meg, majd távolítja el a szervezetből.

Silicea ajakherpesz-gél
Azonnal ható természetes megoldás a herpeszre
Ha a bőre ég, viszket és csíp. A herpesz vírus folyamatosan vár, hogy lecsaphasson - aki már megismerte az ismeri azokat a fájdalmakat és kellemetlenségeket, amit okoz. Kicsi, fájdalmas hólyagokat hoz létre, amelyek különösképpen kellemetlenek az ajkakon. Nem tudjuk sem a nevetés, sem az étkezés sem a beszéd közben elfelejteni őket. Ilyenkor csak azon törjük a fejünket, hogyan szabadulhatnánk meg tőlük.
A silicea ajakherpesz-gél tisztán ásványi metakovasav tartalma már egy órán belül* enyhíti az irritáló tüneteket. A gél megköti a hólyagban található váladékot. A gél könnyen adagolható és többek között nagyon sokáig fejti ki hatását.
A hólyagokat módszeresen és természetes módszerekkel szünteti meg
Ezzel megelőzi a vírus továbbterjedését
A csípős, viszkető és égető érzést enyhíti
Meggyorsítja a gyógyulási folyamatot
A teljesen ásványi alapú metakovasav testbarát anyag

Silicea

A silicea erősítő, regeneráló hatású ideggyógyszer, amely ellenállóbbá teszi idegrendszerünket a kellemetlen, zavaró ingerek ellen. Felszívó hatású készítménynek is nevezik, mert “felszívja" a gyulladásos folyamatokat. Bőrre, fogakra, a hajra és körmökre gyakorolt hatásai miatt szépítőszerként is ismerik. A silicea (szilícium) igen sok betegség és panasz kezelésére alkalmas, többek között: elsavasodás, reuma, orrvérzés, fisztulaképződés, fekélyek, szemölcsök, nehezen gyógyuló sebek, gennyképződés, foggyökértályogok, akné, sebhelyek és aranyér esetén. Lelki, szellemi szinten strukturáló, rendező hatású szer, ezért ajánlott a szétszórt, szórakozott, kaotikus gondolkodásra, feledékenységre hajlamos, illetve koncentrációzavarokkal küszködő és a felelősségtől rettegő embereknek. A calcium sulfuricum tisztítja a nyirokrendszert, serkenti az anyagcserét és elősegíti a véralvadást. Mély szöveti gennyképződések, tályogok kezelésének alapszere.

SILICEA
Alapanyaga a szilícium-dioxid (kovasav).

Jellemző tünetek:
Tüske-, tűszúrás érzete.
Fázékonyság.
Oltások hatására az állapot rosszabbodik.
Izzadás, töredező körmök.
Fehér foltok a körmön.
Gennyesedés.
Energiahiány.
Gyengeség, félénkség.

Gyermeknél történő alkalmazás:
Félénkség, érzékenység, fizikai és szellemi kimerülés, nyugtalan alvás, holdkórosság, torokgyulladás, hörghurut. árpa a szemen, furunkulus, gennyes pattanás, fog gennyesedése, BCG-oltás következtében, helyileg kialakuló gennyesedések, angolkór, törések.ANYÁKNAK SZÜLÉS UTÁN / HÁTFÁJÁS SZOPTATÁS ALATT
SEBÉSZETI, MŰTÉTI BEAVATKOZÁSOK / HEGESEDÉS / KIALAKULT HEGNÉL, KÖTŐSZÖVETI HEGDAGANATNÁL (KELOIDNÁL):
GYOMOR-BÉL RENDSZERI (GASZTROENTEROLÓGAI) ZAVAROK / SZÉKREKEDÉS
GYERMEKGYÓGYÁSZAT / CSECSEMŐKORI BUKÁSOK, HÁNYÁSOK
GYERMEKGYÓGYÁSZAT / IZZADÁS
GYERMEKGYÓGYÁSZAT / MAGATARTÁSBELI ELTÉRÉSEK / FÁRADT, KIMERÜLT GYERMEK
GYERMEKGYÓGYÁSZAT / SZÉKREKEDÉS
BŐRPANASZOK / TÁLYOG

Váll-kar fájdalom

A nyaki csigolyák kopása, angina pectoris (koszorúér-betegség) vagy izomszakadás - a kar- és vállfájdalmak hátterében sokféle betegség állhat. A baj eredete ugyanis a nyakban, a vállban vagy magában a karban is megbújhat. Olykor a röntgenfelvétel sem vezet a helyes útra. Alapos vizsgálat és alapos detektívmunka szükséges a baj okának feltárására.

A váll- és karfájdalom tulajdonképpen már a nyaknál elkezdődhet. Ugyanis itt lépnek ki a gerincvelőből a vállat és az egész felső végtagot, de részben a mellkasi és hasi zsigereket is beidegző ideggyökök. Ezért olykor nem könnyű megállapítani, hogy valakinek valóban a válla fáj-e, vagy a kínzó érzés eredete a nyakcsigolyáknál keresendő-e, esetleg súlyos koszorúér-betegséggel állunk-e szemben.

A diagnózis gyakran felső végtagi fájdalom, de sokszor ez a meglehetősen bizonytalan kórisme is hibás. Még akkor is, ha a radiológus a röntgenfelvételen a nyakcsigolyák kopását állapítja meg. Ez ugyanis gyakran véletlenszerűen megállapított lelet, és nagyon sokszor semmi köze a fájdalomhoz.

A váll- és karfájdalom hátterében legtöbbször nem a nyakcsigolyák degeneratív, hanem funkcionális zavarai állnak, azaz: izomfeszülés a nyak hátsó részén. Már az alvással kezdődnek a gondok. E tekintetben legalábbis - az ember ,,hibás konstrukció". Hason fekve nem kapunk levegőt, háton fekve horkolunk, oldalfekvésben pedig, a nyak bebicsaklik. Mivel alvás közben izmaink ellazulnak, a csigolyákat szinte alig tartja valami, és a helytelen tartás következtében rossz helyzetben rögzülnek órákra. A következmény: fájdalmas nyakmerevség, a fájdalom lesugározhat a karokba is, és csak lassanként, a nap folyamán enyhül.

A helytelen testtartás hatására izmaink megfeszülnek
A munka során kényszertartásba merevedett fejtartás hasonló panaszokat válthat ki. Ilyen a számítógépes és az íróasztali munka, a pénztárgép előtt töltött munkaórák vagy az állandó autóvezetés.
Korábban léteztek női generációk, akik férjük szolgájaként hagyták magukat degradálni, és nem követelték maguknak a jogot a szexuális kielégüléshez. Ez a helyzet a 60-as, 70-es évek óta sokat változott, de a mai napig sem szűnt meg teljesen. A probléma, hogy szexuális izgalom hatására izmaink - de főképp a hátsó nyaki izmok és a csuklyásizom - megfeszülnek. Az orgazmus csúcspontján kioldódik ez a feszültség, és az izmok ellazulnak. Ha ez az ellazulás olykor elmarad, az még nem tragédia, ha soha nem jön létre, szinte törvényszerűen a nyaki izmok fájdalmas feszülését és váll-, karfájdalmat okoz.

Neurálterápiával a zavarómezők ellen
A neurálterápia azt tanítja, hogy ún. zavarómezők vagy -gócok tőlük távolabbra eső helyeken működési zavarokat, fájdalmakat képesek előidézni. Minden egyes gerincvelői szelvény tartalmaz mozgató, érzékelő és vegetatív idegeket. A mozgás, a fájdalomérzékelés és a belső szervek működésének ellenőrzése tehát szoros kölcsönhatásban áll egymással.

Zavarógócoknak nevezzük azokat a hegeket és idegen testeket a szövetekben, amelyek, az adott területtel kapcsolatban álló szerv működési zavarát okozhatják. Gyakran minimális mennyiségű helyi érzéstelenítőnek (procain, lidocain) a zavarógóc helyén történő injekciós befecskendezésével tartósan megszüntethetők, pl. makacs szív- vagy epepanaszok. A váll- és karfájdalmak jelentkezése esetén érdemes tehát a nyak hátsó részén, a vállakon és a karon hegek, sebhelyek után kutatni. Az oltások helyét sem szabad figyelmen kívül hagyni.

És még egy óriási ,,heg", amit mindenki figyelmen kívül hagy: a vállakba, illetve a nyak hátsó részébe mélyen beleszántó melltartópántok okozta benyomat. Bizony, ez is úgy működik, mint egy zavarógóc, ezért komolyan kell venni: karfájdalmat, epegörcsöt vagy szívszorítást okozhat. A neurálterápiás injekciók mellett itt érdemes lazább, kényelmesebb melltartókra váltani.

A vállízület kopása nem mindig fájdalmas
Ha lejjebb haladunk, a vállízülethez jutunk, amely rendkívül mozgékony, de sokkal kisebb terhelésnek van kiéve, mint a térd- vagy a csípőízület. Éppen ezért itt viszonylag ritka a kopás, az artrózis. Ilyen betegséget gyakran diagnosztizálnak, de ezek nem egyebek, mint ,,véletlenszerű" (incidentális) mellékleletek, amelyek valójában nem okoznak panaszt. Hasonló a helyzet a mészlerakódásokkal, amelyek a röntgenfelvételeken gyakran szembeötlők, de nincs különösebb jelentőségük. Ezek csak akkor okoznak fájdalmat, ha közvetlenül az ízület belsejében vagy az izmok tapadási pontjain alakulnak ki. Sajnos, ezek eltávolítása homeopátiás gyógyszerekkel vagy gyógynövényekkel nem sikerül. Ha a meszes felrakódást valóban el kell távolítani, az csak műtéti úton lehetséges.

A vállfájdalom gyakoribb okai között találjuk az ízületet körülvevő izmok szakadását. Ezek lehetnek kisebb beszakadások, súlyos esetben az izom valóban el is szakadhat. Mindez általában trauma, esés következményeként szokott előfordulni. Ha az izom teljesen elszakadt vagy leszakadt a csontról, operálni kell, az enyhébb sérülések maguktól gyógyulnak egy idő után. A gyógyulást segíthetjük Schüssler-sókkal: a #3 só (ferrum phosphoricum D12) az akut gyulladást segít megszüntetni, a #11 só (silicea D12) a gyógyulást, regenerálódást segíti.

Még gyakoribb a periarthritis humeroscapularis. Az ízületet körülvevő rostos, kötőszövetes toknak puhának, rugalmasnak és kellően redőzöttnek kell lennie, hogy biztosítani tudja az ízület mozgékonyságát. Ezek a redők különféle okok miatt begyulladhatnak és egymáshoz tapadhatnak, akár össze is nőhetnek, ami komolyan szűkíti az ízület mozgathatóságát. Legtöbbször a hátrafelé irányuló mozgások (tarkófogás, fésülködés, farzsebbe nyúlás) korlátozottak és fájdalmasak.
Amit először tehetünk, az a melegítés, azonban vannak esetek, amikor inkább a hűtés, hideg borogatás segít. Az ízületbe vagy az ízületi tok köré adott procaininjekciók segíthetnek. Van, aki mesterségesen, fagyöngyinjekciókkal gyulladást idéz elő, hogy gyorsítsa a gyógyulást, de sokat segíthet a homeopátia vagy a Schüssler-féle biokémiai sók, és még számos más eljárás.
Korábban teljes altatásban kényszermobilizálást végeztek, magyarul erőltetett passzív mozgatással felszakították a letapadt, összenőtt kötőszöveteket. Mivel ezek gyógyulás közben újra egymáshoz tapadtak, hegesedtek, ma már ritkán folyamodnak ilyesmihez. A végleges lemerevedés elkerülése érdekében érdemes kíméletes gyakorlatokat végezni. Kerülni kell a felfelé és hátrafelé irányuló heves, gyors mozdulatokat, de igyekezni kell a karokat kicsivel a fájdalomhatáron túli pontig mozgatni.

Könyökünk mérnöki csoda
A könyökízület leggyakoribb betegségei közé tartoznak a golfkönyök és a teniszkönyök. E két betegség csak annyiban különbözik egymástól, hogy eltérő mozgásforma következtében más-más helyen fájdul meg a könyökízület.

A könyökünk valóságos mérnöki csoda. Hajlítható, és ezzel egy időben forgatható, és mindezt terhelés mellett tehetjük. A könyökön fontos inak futnak keresztül, itt az inak védelmében kisebb nyáktömlők találhatók, hasonlóan a hajók és a kikötők oldalán elhelyezett gumiabroncsokhoz. Ha erős terhelés éri ezeket a tömlőket, begyulladhatnak és fájdalmassá válnak. Ehhez jönnek még az inak és izmok apróbb sérülései. Ezt hívják orvosi szaknyelven epikondilitisznek.
A betegség nem csak a golf- és teniszjátékosokat érinti, bizonyos foglalkozások is hajlamosítanak rá. Ha a könyökhajlítás vagy az alkar forgatása a kéz összeszorításával párosul, heves fájdalom jelentkezik, ami teljesen meg is akadályozhatja a mozdulat kivitelezését. A kőműves, aki a vakolókanalat kiönti, a fűtésszerelő, aki állandóan használja a csavarkulcsot, a pincérnő, aki nagy, súlyos kannából tölti ki a kávét... ők mind ismerhetik ezeket a kínokat. Ilyenkor nagyon fontos a kar pihentetése. Ma már ritkán gipszelik be az érintett végtagot, de a terhelő mozgást egy ideig kerülni kell. Ez tarthat néhány hétig vagy akár egy egész évig is.

Az ínhüvely begyullad, az idegek beszorulnak
A könyök és a csukló között vastag inak futnak, amelyeket rostos hüvelyek vesznek körül. Ezek gyulladása korábban a gépírónők tipikus betegsége, munkahelyi ártalma volt.
Ilyenkor a duzzanat miatt a kéztőnél beszűkül a hely, amelyen keresztül erek, idegek és inak futnak. Ezeknek egy kis csatornán kell átjutniuk a kéz felé, ezt a csatornát karpalis tunnelnek vagy alagútnak nevezik. Ha a kéz behajlik vagy hátrafeszül, a szűk alagútban futó idegek nyomás alá kerülnek, amire az ujjak bizseregni, zsibbadni kezdenek. Ezt a jelenséget hívják alagút-szindrómának vagy karpaltunnel-szindrómának. Persze az ujjzsibbadást okozhatják a nyakcsigolyák, de nyomhatja a lefutó idegeket a vállízület és a könyökízület is.

Egy tanács az öndiagnózishoz: a nervus ulnaris, amely a kisujjat és a gyűrűsujjunknak a kisujj felé néző részét idegzi be, nem érinti az alagút-szindróma, mert nem ott fut. Ha tehát a kisujj és a gyűrűsujj kisujj felé néző része határozottan nem zsibbad, a többi ujjunk igen, akkor alagút-szindrómával van dolgunk. Ha azonban csak ezek az ujjak zsibbadnak, távolabb kell keresnünk a bajt.
A kötőszövetek erősítésére a #11 Schüssler-só (silicea D12) ajánlott. A homeopátiában, az antropozófikus orvoslásban és a gyógynövény-terápiában is alkalmazzák a siliceát, csak az antropozófusok kvarcnak, a fitoterapeuták mezei zsurlónak hívják. Minden, erre a betegségkörre ajánlott gyógynövény jellegzetessége, hogy meglehetősen magas a szilíciumtartalma.

Schüssler-sók az idegek és kötőszövetek gyógyítására
A károsodott idegek stabilizálását a #5 sóval (kalium phosphoricum D6), a merev izomzat lazítását #7-tel (magnesium phosphoricum D6) segíthetjük. Az akut gyulladások orvossága a #3 (ferrum phosphoricum D12). Ha a legfájdalmasabb pontokba, a bőrbe procaint fecskendezünk (kvaddliterápia), gyorsan enyhül a fájdalom. A neurálterápia mesterei egyenesen az ízületbe vagy a gyulladt nyáktömlőbe is adnak injekciókat, ha szükséges, többször is. Az injekciók beadását ritkíthatjuk, a panaszok kiújulásához igazodva, míg elérjük a panaszmentességet.

Idült folyamatok esetén a fájdalom közvetlen közelében mesterségesen kiprovokálható egy helyi gyulladás, méhméreg, fagyöngykivonat, hangyaméreg bőrbe történő befecskendezésével. Kerülni kell a terhelést, lazító gyakorlatokat kell végezni. És végül, de nem utolsósorban, a kiegyensúlyozott lelkivilág is fontos. 
 
0 komment , kategória:  Homeopátia  
Természetes fogantatás
  2008-04-05 18:42:00, szombat
 
  A meddőség olyan gyakori jelenség, amellyel - óvatos becslések szerint - minden negyedik pár szembesülni kényszerül. Időben azonban csak nagyon kevesen fordulnak szakemberhez.
A WHO értelmezésében meddő az a párkapcsolat, ahol védekezés hiányában két éven belül nem tud megfoganni a baba. A meddőségnek, illetve nemzőképtelenségnek megannyi oka lehet: a stressztől kezdve az öröklött bajokon, a szorongáson, a környezetszennyezésen át egészen az egészségtelen életvitelig minden számításba jöhet. E negatív tényezők nagy része kiküszöbölhető - többek között a homeopátia segítségével.

Nyugaton már bevett szokás, hogy a párok, attól függetlenül, hogy még nem szeretnének gyereket, alapos kivizsgálásnak vetik alá magukat, hogy időben felismerjenek egy esetleges elváltozást, és ne előrehaladott stádiumban kelljen majd a betegséget kezelni. Azokban az esetekben azonban, amikor nem diagnosztizálható egyértelműen valamilyen szervi baj - márpedig az esetek közel nyolcvan százalékában az ok ismeretlen -, a homeopátia nemegyszer sikerrel siet a párok segítségére.

Testi-lelki térkép

A meddőség hátterében meghúzódó okok száma végtelen, és nem minden esetben lehet olyan kézzelfogható magyarázattal szolgálni, mint amilyen a peteérés kitolódása, a sárgatest-elégtelenség, a szabálytalan menzesz vagy a spermiumok lassúsága. Sok esetben ugyanis a kórkép olyan összetett, hogy hónapokat vesz igénybe valamennyi testi-lelki baj felderítése. A homeopátiás anamnézis felállítása során a szakember megkísérli minél behatóbban feltérképezni a párok egészségi és családi hátterét. Számba vesz mindent, az étkezési szokásoktól kezdve az allergiás tüneteken és a felmenők betegségein keresztül egészen a gyermekkori emlékekig. Ezek alapján állítja össze a terápia menetét és választja ki az alkalmazandó szereket. Igaz, a terápia sok időt vesz igénybe, az eredmények azonban magukért beszélnek.

Néhány homeopátiás szer és hatásuk

Ovaria comp: növeli az ösztrogéntermelést, ösztönzi a peteérést, szabályozza a menzeszt és jótékonyan befolyásolja a szexuális kedvet.

Phyto-Hypophyson L: szabályozza a menstruációs ciklust és ösztönzi a progeszteron hormon termelődését, de a férfi nemzőképességére is jótékonyan hat.

Alchemilla vagy Pulsatilla (kökörcsin): progeszteronzavar esetén kiváló.

Sepia: ösztönzi a peteérést és szabályozza a menstruációs ciklust.

 
 
0 komment , kategória:  Homeopátia  
Fejfájás
  2008-04-05 18:10:44, szombat
 
  Napjainkban a fejfájás tulajdonképpen népbetegségnek tekinthető, szinte az élet kellemetlen, ugyanakkor teljesen ,,természetes" velejárójának tekintjük.

A fejfájást csillapító gyógyszerek reklámjai egymást érik a televízióban, mi pedig szorgosan vásároljuk is ezeket. Pedig a fejfájás által szervezetünk próbál üzenni nekünk: vészjeleket küld, hogy testünkben nem működik megfelelően valami.

Érdemes lenne odafigyelnünk ezekre a veszélyt jelző üzenetekre, és nem elnyomni őket a pillanatnyi fájdalmat ugyan csillapító, de a háttérben meghúzódó, valódi kiváltó okokat meg nem szüntető gyógyszerekkel. Ráadásul könnyen függőivé válhatunk a sebtiben bekapkodott fájdalomcsillapító szereknek, a kockázatos mellékhatásokról már nem is szólva. Az említett gyógyszerekkel szemben homeopatikus szerekkel magát a fejfájást kiváltó okot kezelhetjük, de a tünetek is kiválóan befolyásolhatók velük.

A fejfájást kiváltó okok változatos képet mutatnak: orr-fül-gégészeti betegségek, fogászati problémák, szembetegségek, vérnyomás- és vércukorszint-ingadozás, meszesedés, emésztési elégtelenség és külső behatások (pl. napszúrás) egyaránt járhatnak ilyenfajta panaszokkal, de még a lelki kimerültség, a stressz és a depresszió is megnyilvánulhat ebben a fájdalomformában. Mivel a fejfájás rengeteg forrásból eredhet, így a legmegfelelőbb homeopátiás szer kiválasztása is nagy körültekintést igényel. Figyelembe kell venni a fájdalom erősségét, gyakoriságát, kiindulási pontját, jellegét (tompa, szaggató, lüktető stb.), illetőleg, hogy milyen tényezőktől javul vagy rosszabbodik a fájdalom (fény, zaj, napszak stb.). A homeopátiás szerleírások szinte mindegyikében megtalálhatjuk a fejfájás csillapítását, az alkati szer kiválasztását, ezért mindenféleképpen bízzuk szakemberre. Fejfájás esetén a leggyakrabban alkalmazott homeopátiás szerek a következők:

Belladonna

Hirtelen fellépő, pulzáló, lüktető fejfájás esetén használják. A beteg arca kipirul, pupillája kitágul, a fájdalom a halánték területén a legerősebb. Az erős zaj és a fény tovább rontják az állapotát.

Acidum phosphoricum

Idegi kimerültség, szellemi túlterheltség okozta fejfájás esetén javallott a használata. A beteg gyengének érzi magát, és a halántékát összenyomó fájdalomra panaszkodik. Gyakori kísérő tünet a szédülés, a sápadtság, az álmatlansága és a fülcsengés. A fájdalom javul pihenéstől, fekvéstől, melegtől.

Nux vomica

Alkoholt rendszeresen fogyasztó, dohányzó betegeknél fellépő hasogató, kalapáló fejfájás csillapítására alkalmas. A fájdalom főként a homlok területén erős, amit jellegzetesen hányás és émelygés kísér.

Ignatia

Akkor használható leghatékonyabban, amikor a fájdalmat nagy érzelmi stressz váltja ki. A beteg úgy érzi, mintha egy ponton szöget vernének a fejébe. Rosszul viseli a hangos beszédet, a cigarettafüstöt, a kávét és az érzelmi hatásokat, ezért szeret ilyen esetekben egyedül lenni.

Gelsemium

Tarkótájon kezdődő vértolulásos fejfájás, ami gyakran jár kettős látással, szemfájdalommal. A beteg bágyadtságra, erőtlenségre panaszkodik, szemhéját nehéznek érzi, alig tudja nyitva tartani. A fájdalom gyakran már a reggeli órákban jelentkezik, és a délutáni órákban tetőzik. A fájdalom fekvés esetén és napfény hatására fokozódik, bőséges vizeletürítés esetén javul.

Iris versicolor

A fejfájás jellemzően periodikusan tér vissza, legtöbbször hétvégén vagy szabadnapon, mikor a feszültség alábbhagy a betegben. Gyakorta kíséri szemfájdalom, égető érzés a fejben és a gyomorban, ami hányást-hasmenést okoz, főként a hajnali órákban.

Bryona

Olyan hasogató fejfájás esetén alkalmazzák, amely mögött májműködési zavar, nátha vagy influenza húzódik meg. A beteg sok folyadékot kíván, a nyakszirttől a homlokig húzódó fájdalom a legkisebb mozdulatra is fokozódik, ugyanakkor jól reagál az erőteljes nyomásra.

 
 
0 komment , kategória:  Homeopátia  
Az élet sói
  2008-04-05 18:00:08, szombat
 
  A szervezet számára nélkülözhetetlen, a test minden sejtjében jelen lévő ásványi sók homeopátiás szerként szedve optimalizálják az idegrendszer és a szervezet működését.

Dr. Schüssler német orvos, abból kiindulva, hogy minden idegi, lelki vagy testi megerőltetés megterheli szervezetünket és felborítja annak elektrolit-egyensúlyát, ami előbb-utóbb bizonyos ásványi sók hiányát okozza, 1873-ban fejlesztette ki igen egyszerű, a szervezetben is előforduló 12 ásványi só bevitelére épülő gyógymódját. A homeopatikus alkalmazás azt jelenti, hogy az induló anyagot többször hígítják és tejcukorban dörzsölik el, hogy a szervezet könnyebben fel tudja dolgozni.

A sók használata csökkenti a hagyományos gyógyszerek mellékhatásait is (amennyiben a gyógyszeres kezelést Schüssler-sók szedésével kívánjuk kiegészíteni, kérjük ki kezelőorvosunk véleményét).

A Schüssler-féle szerek a sejtek fiziológiai-biokémiai folyamataira hatnak. Ez nem hiánypótlás - mint például a táplálékkiegészítőként adott ásványi anyagok -, hanem biológiai információ, ami segít a beteg sejteknek, hogy megzavart egyensúlyukat ismét helyreállíthassák.

A Schlüssler-sók és hatásuk

Calcium fluoratum: az inak, szalagok és a rugalmas kötőszövetek szere. Hatásos a ráncosodás, bőrrenyheség, seprővénák és komolyabb visszértágulatok ellen, és segíthet a terhesség ideje alatt és a szülés során is. A szervezetnek a csontok és a fogak szilárdságnak megőrzéséhez van rá szüksége.

Calcium phosphoricum: a növekedési folyamatokat segíti. Erősíti az idegeket, támogatja a gyermeki szervezet növekedését. A Calcium phosphoricum a vér, a nyirok és a törött csontok legfontosabb gyógyszere.

Ferrum phosphoricum: elsősegélyként alkalmazható láz- és fájdalomcsillapításra, a sebgyógyulás meggyorsítására, továbbá sok egyéb panasz kezelésére. Alapszerként használható vérszegénység, gyengeség és izomgörcsök esetében is.

Kalium chloratum: méregtelenítő hatással bír. Segítségével a szervezetben elraktározott méreganyagok és a kötőszövetben felgyülemlett pangó anyagok feloldódnak.

Kalium phosphoricum: az idegrendszer, az izmok és a méregtelenítés gyógyszere. Oxigénnel látja el a szervezetet, és segít lebontani a salakanyagot. Emellett antidepresszáns hatású is.

Kalium sulfuricum: a bőr és a nyálkahártyák fontos gyógyszere. A készítmény segíti a máj helyes működését, és optimalizálja az anyagcserét is.

Magnesium phoshporicum: ideggyógyszerként és lazítószerként ismerjük. Görcsoldó és fájdalomcsillapító hatású. A készítményt gyakran használják a szülés előkészítésére és megkönnyítésére.

Natrium muriaticum (chloratum): a vízellátásért felelős. Szabályozza a kötőszövetek vízellátását, segít kiválasztani a felesleges folyadékot. Serkenti az anyagcserét és méregtelenít is. Alapvetően azonos a közönséges konyhasóval. Homeopatikus formában égési sérülések, napszúrás, rovarcsípések, migrén, reuma és derékfájdalmak kezelésére használható.

Natrium phosphoricum: savsemlegesítő hatással bír és serkenti az anyagcserét.

Natrium sulfuricum: anyagcsere-serkentő, méregtelenítő hatással bír, kiváló máj-, epe- és vesegyógyszer. Szabályozza a szervezet vízháztartását.

Silicea: roboráló hatású ideggyógyszer. Gyakorta felszívó készítménynek is nevezik, mert "felszívja", ezáltal megszünteti a gyulladásos folyamatokat. A bőrre, a fogakra, a hajra és a körmökre gyakorolt hatásai miatt szépítőszerként is használják. Tisztítja a nyirokrendszert és serkenti az anyagcserét.

Calcium sulfuricum: fekélyek, fisztulák, petefészek- és vesegyulladások, továbbá székrekedés gyógykezelésére és megszüntetésére használható.
 
 
0 komment , kategória:  Homeopátia  
Ha nem véd a pajzsunk
  2008-04-05 17:57:53, szombat
 
  Sok minden megváltozott életünkben az elmúlt évtizedekben. A fokozott stressz nem csupán idegeinket, de hormonháztartásunkat is megbolondíthatja.

Ki vesz tudomást a pajzsmirigyéről - ha az jól működik? Még azt is csak kevesen tudják, hogy hol található, hiszen a bőrünk és ádámcsutkánk alatt elhelyezkedő kis mirigy normális esetben nem látható és csak alig tapintható. Ám ha működésében zavar támad, annak több tünete is lehet. A leggyakoribb pajzsmirigybetegségek a megnagyobbodás, az alulműködés és a túlműködés.

A pajzsmirigy olyan hormonokat termel, amelyek a szervezet anyagcseréjének sebességét szabályozzák.

Pajzsmirigytúltengés esetén a beteg bármennyit is eszik, fogyni kezd, mert felgyorsul az anyagcseréje. Emellett nem bírja a meleget, mozgása és szívverése felgyorsul, szeme kidülled. Nőknél további tünet lehet a havi vérzés elmaradása.

Ha a pajzsmirigy működése lecsökken, akkor a beteg szervezete egyszerűen lelassul, fáradékony és aluszékony lesz, környezete iránt érdektelenné válik, a haj, a bőr és a körmök tönkremennek. Nem ritka a nemi vágy csökkenése. Mivel tüneteik hasonlóak, gyakran összekeverik ezt az állapotot a depresszióval.

A pajzsmirigy működése szempontjából nagy jelentősége van a jódnak. Amennyiben a szervezet huzamos időn keresztül túl kevés jódhoz jut, a pajzsmirigy ezt a hiányt növekedéssel próbálja meg kiegyenlíteni azért, hogy a több mirigyszövet fokozza a hormontermelést. Így a 20 gramm súlyú mirigyből tekintélyes méretű golyva lesz.

Már kis mennyiségű jód is sokat jelent a szervezetnek. Ebből következik, hogy a homeopátiás készítmények közül elsősorban a jódtartalmú készítmények (a Iodum és a Kalium iodatum) segíthetnek optimalizálni a pajzsmirigy működését és megszüntetni a kellemetlen tüneteket.

Természetesen nem létezik univerzális homeopátiás gyógymód vagy készítmény a pajzsmirigybetegségek kezelésére. A homeopátia az egyes eseteket eltérő módon közelíti meg. Pajzsmirigy-túlműködés esetén Iodumot kapnak például azok az elhízott betegek, akik gyakran izzadnak, egy pillanatra sem tudnak megállni, valamint azok, akiknek sötét a hajuk és a szemük. A székrekedéssel küszködő, a fakó, sápadt arcbőrű, a gyakran erős szívdobogást érző páciensek gyógyszere a Natrium mur. Kipirult arcbőrű, merev tekintetű betegek jól bevált szere a Lycopus.

A készítményekből óránként egyet kell bevenni, összesen 10 adagnyit
 
 
0 komment , kategória:  Homeopátia  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
2018.08 2018. Szeptember 2018.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 1006 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 30
  • e Hét: 642
  • e Hónap: 2931
  • e Év: 62132
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.