Belépés
panka2006.blog.xfree.hu
A szeretet kiválasztja magának azt a kis helyet, amelyikre rá akar ragyogni... ...az összes többi neki árnyékban marad. (Thomas Mann) Sz. T. Valéria
1959.05.10
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
Útifűszirup készítése házilag
  2011-11-23 16:33:50, szerda
 
  A gyógynövények végtelen sokaságából most egy olyan növényt veszünk sorra, amely a régmúltban éppolyan elterjedt lehetett, mint manapság, és amely nagy hírnévnek örvendett. Egy angolszász varázsige (ráolvasás), amely kilenc növénytől kér segítséget, és amely egy feltehetőleg XI. századi kéziratban maradt fenn, az útifüvet így szólítja meg:

"És te, útifű, növények anyja, nyitott napkeletre, hatalmas bensődben, kocsik gázolnak rajtad, hölgyek hajtanak át rajtad, szeretők hajtanak át rajtad, bikák fújtattak át rajtad. Mindennek ellenállsz, mindennel szembeszállsz. Ellenállsz a méregnek, ellen a ragálynak, ellen a bajnak, ami bejárja a földet!"

Ma is úgy van, mint akkor. A baj, a betegség bejárja a földet, és minekünk olyan gyógynövényekre van szükségünk, mint amilyen az összes füvészkönyvben magasztalt útifű, amely szembeszáll a bajjal. Rokona, a széleslevelű nagy útifű (P. major) semmiben sem marad el tőle és éppen úgy használható, mint a lándzsás útifű. Mindkettő megtalálható réteken, legelőkön, utak mentén, parlagokon, árkokban és gyakorlatilag az egész világon.


Link

Lándzsás útifűszirup készítése házilag


A kígyófűnek is nevezett lándzsás útifüvet a legtöbben a patikák polcain sötét üvegbe rejtett, köhögéscsillapító és váladékoldó szirupként ismerjük, pedig sokkal több erő rejlik e csodálatos, fehér virágú gyógynövényben.

A lándzsás útifűvel (Plantago lanceolata) leggyakrabban árokparton, rétek és legelők szélén találkozhatunk. Én rendszeresen gyűjtök belőle az erdőjárásaim során. Jó pár sérülés maradandó nyomától mentett már meg minket. Bár leveleit magunk is leszedhetjük és száríthatjuk - nincs mindenki olyan helyzetben, mint én, hogy hetente járja az erdőt - biztonságosabb a bioboltokban és patikákban készen kapható szárított formáját beszerezni, amelyből aztán szirupot, pakolást és teát egyaránt készíthetünk.

Gyógyhatása

Szélesebb körben köptetőként ismerjük, mivel erős gyulladáscsökkentő és nyákoldó hatása miatt hatékony segítséget nyújt az influenza és megfázást követően kialakuló köhögés és torokfájás megszüntetésében.

További hatásai:
- Erős gyulladáscsökkentő
- Baktériumölő
- Sebgyógyító (égési sebek, sérülések és rovarcsípések esetén is alkalmazható)
- Torok, légúti- és garatproblémák esetén kiváló (köhögés, légcsőhurut, torokgyulladás)
- Szabályozza az emésztési zavarokat (székrekedés, hasmenés)
- Csökkenti a gyomorégést
- Kiválóan használható gargarizálásra
- Vérzéscsillapító (külsőleg gennyes sebeken és fekélyeken is!)
- Fej-, fül és fogfájás csillapító (külsőleg)

Figyelem! Várandósoknak és szoptatós kismamáknak a szedése CSAK MÉRTÉKKEL JAVASOLT!


Szirup Kaktusz módra:

két összmarék friss útifűlevelet ledarálok vagy összeturmixolok.
Ezt a pépet összefőzöm 30 dkg nádcukorral és 25 dkg valódi mézzel és kevés vizet adunk hozzá, hogy oda ne égjen.
Folyamatos kevergetés közben gyenge tűzön összefőzöm, amíg sűrű barna massza keletkezik belőle, amit azon melegen üvegekbe töltök.
Hűtőszekrényben kell tároljuk.

A szárított formából ugyanígy készítettem, csak az elején a szárított útifüvet leöntöttem annyi vízzel, hogy épp ellepje, és ezt turmixoltam össze.
Mi azért szeretjük ezt a változatot, mert - ellentétben a boltban kapható összessel - nincsen benne alkohol és tartósítószer.

Szirup AntalVali módra:

2 marék nyers, friss útifüvet és 2-3 szál kakukkfüvet leforrázok annyi vízzel, hogy épp ellepje, hagyom kihűlni
ha kihűlt, pépesítem, vagy összeturmixolom
majd nagyon lassú tűzön visszamelegítem, és 15-20 dkg kakukkfű mézzel besűrítem
még melegen palackozom
Az első felbontás után dúsítom 2 csepp eukaliptusz ollóolajjal, majd jól összerázom az üveget.


És íme a klasszikus gyógynövénykönyvi recept:

1 kis maréknyi (szárított) útifüvet forrázzunk le 3 dl vízzel,
hagyjuk kihűlni,
szűrjük le, majd takaréklángon forraljuk fel,
adjunk hozzá 200 g mézet, és ismét hűtsük le.
Gyerekeknek napi 1-2 teáskanálnyi adag fogyasztása javasolt.Link

 
 
1 komment , kategória:  HáziPatika  
René Caisse RÁK gyógyító teája
  2011-11-14 14:34:57, hétfő
 
  Találtam ezt a cikket...

Essiac (gyógynövényes elixír)
"Az Essiac rákgyógyító. Minden tanulmány róla, amit az Egyesült Államokban és Kanadában végeztek, alátámasztja ezt az állítást."
Dr. Charles A. Brusch, a néhai John F. Kennedy elnök személyes orvosa, az Elnöki Rák Bizottság, az Amerikai Rák Szövetség és az Állami Rák Hivatal egykori tagja.

Essiac (gyógynövényes elixír)
René Caisse gyógyító teája


René Caisse (1888-1978) egy kanadai nővér volt, aki nélkül ez a feltehetőleg Ojibway indián eredetű gyógytea bizonyára feledésbe merült volna. Caisse egy mellrákját ezzel kigyógyító betegtől tudta meg az eredeti leírást valamikor 1922 körül. Azt tapasztalta, hogy az eredeti keverékből 4 gyógynövény is elegendő és a többit elhagyta. Ezek leghatásosabbnak ítélt arányait évek - évtizedek alatti tapasztalataira alapozva határozta meg. De feltehetőleg az eredeti arányokon nem sokat kellett változtatnia, hiszen már a húszas évek közepén a szer gyógyító híre gyorsan terjedt. René Caisse sohasem kért pénzt a konyhájában főzött teájáért, de a felajánlott ajándék ételeket elfogadta, azoktól akikről tudta hogy meg tudják engedni. Akik semmit sem ajánlottak, azokat is ugyanúgy kiszolgálta.

Ezrekre tehető azoknak a betegeknek a száma, akiket közvetlenül ő maga kezelt. Ezen betegek túlnyomó többsége 'megmenthetetlennek' hitt betegség végső fázisában fordult hozzá, legtöbbjük rákbeteg volt.

Mi ellen használható?
René sohasem merte azt állítani hogy az általa ismert gyógynövény-szer rákgyógyító. Csak azt hangoztatta, hogy az Essiac daganat-csökkenést idézett elő bizonyos rákos eseteknél (az esetek kb 25%-ánál), teljes felépülést másoknál (kb 8%), meghosszabbította az életet a legtöbb esetben és szinte mindenkinél csökkentette a fájdalmat, szenvedést. Csak azoknál volt igazán sikeres, akiknél a létfontosságú szervek egészségesek maradtak.
Az azóta nyert tapasztalatok szerint a mirigyekre jótékony hatású, emésztést segítő, általános immunrendszeri erősítő és ezért nemcsak a rák ellen hatásos, de a gyomorfekély, nátha ellen is, sőt egyes állítások szerint az AIDS ellen, valamint II-es típusú cukorbetegség ellen is. Rendszeressé teszi a vastagbél müködését és ezáltal tehermentesíti a májat, segíti a hasnyálmirigyet.

Essiac és a hatóságok
1937-ben a kanadai Királyi Rák Bizottság megállapította a szer hatásosságát a rák ellen. Egy későbbi aláírás-gyüjtő akcióban 55'000 aláírás gyült össze René mellett kiállva és sürgetve az Essiac elismerését. 1939-ben a kanadai parlament 3 szavazat híján majdnem legalizálta mint rákellenes szert. A hatóságok ezután erőteljesen léptek fel Caisse ellen. A Kanadai Rák Bizottság vizsgálatára René közel 400 kezelt betege önkéntesen, tanúként René mellé állva és akár eskü mellett is kijelentve állította, hogy az Essiac-nak köszönhetik az életüket. René ezzel megmenekült, de félrevonult és élete végéig félt a hatóságoktól. Ezután csak azokat kezelte akik fel tudták kutatni őt. Azzal a feltétellel engedték gyógyítani, hogy csakis a 'halálos és megmenthetetlen' eseteket kapta és nem kérhetett ezután sem pénzt.

Az Essiac titkát René Caisse sokáig nem árulta el. Attól tartott, hogy a szert vagy túlságosan drágán fogják árulni, vagy egyszerüen eltüntetik. Tisztán átlátta a gyógyászat profitérdekeltségeit, sőt a saját maga bőrén tapasztalta a hatóságok neheztelését. Élete vége felé a szer titkát eladta a torontói Resperin Company-nak (jelképes 1 dollárért), és így védjegy alá helyezték az "Essiac®"-ot és legalább egy nagyon közeli barátnőjének, Mary McPhersonnek is elmondta. Dr. Charles A. Brusch, a néhai John F. Kennedy elnök személyes orvosa saját vastagbél rákját kezeltette sikeresen Caissevel, ezzel a tea híve lett. 1959 - 1962 között Caissevel együtt dolgozott, ezután betegein is alkalmazta a Brusch Klinikájában, majd hatósági nyomásra abbahagyta.

Közvetlenül René Caisse halála után a Kanadai Egészségügyi Minisztérium minden fellelhető iratot megsemmisített. A nővér háza mögött "55 gallon iratot" égettek el. Az összes összegyüjtött statisztikát, betegkezelési jegyzőkönyveket, feljegyzést, leveleket, mindent! Azt remélték, hogy ezzel sikerül örökre eltüntetni ezt a szert, vagy legalábbis a tanúleleteket.

A formula titka
René közvetlen közeli barátnője, Mary McPherson, aki Renét még a 30'-as évektől ismerte, és akinek a rákos édesanyját és a férjét René korábban sikeresen kezelte, az akkor saját tulajdonában levő egy-két doboznyi iratot megmentett. Ma ezeket az iratokat egy könyvtárban őrzik. Mary adta tovább e gyógynövény formulát dr. Gary L. Glumnak, aki könyvében utalt rá és később bárkinek ingyen továbbadta, majd a honlapján is nyilvánosságra tárta.

Ezzel a formula ma már közkincsnek tekinthető, akár otthon is elkészíthető. Itt van (a gyógynövények latin neveivel):

- 21 egységnyi Arctium Lappa (Burdock) bojttorján apróra vágott, napon szárított gyökere
- 16 egységnyi Rumex Acetosella (Sheep's soorrel) ('birkasóska') napon szárított levelei, szára (darált por)
- 4 egységnyi Ulmus Fulva (Slippery Elm) (''csúszós szilfa') napon szárított belső kérge (darált por)
- 1 egységnyi Rheum Palmatum (Turkish Rhubaarb) török rebarbara napon szárított gyökere (darált por)
Ez utóbbi eredetileg egy bizonyos kanadai rebarbara (Rheum Officinale) volt, ami kevesebb sóskasavat tartalmaz, és ezért jobb a vesebeteg, vagy a csontritkulásos egyéneknél. A török fajta rebarbara nagyobb sóskasav tartalma miatt kevésbé ajánlatos az erre érzékeny alkatú pácienseknél.

Dr. Gary L. Glum szerint a Rumex Acetosella a tumorellenes, a többi három gyógynövény vértisztító. Ezek külön-külön nem ennyire hatásosak, csak így együttesen, egymás hatásait felerősítik ('synergistic effect'). "Az Essiac megerősíti a test enzim-rendszerét, hormon-rendszerét, ami felerősíti az immunrendszert és ezzel a szervezet képes kikúrálni a saját betegségét."- állítja Glum, aki saját magát gyógyította ki vele.

A tea elkészítése
Egy angol forgalmazó, G. C. Harris szerint, az általa SIA névvel forgalmazott kb 2 oz. (kb 57 gramm) csomag tartalmát 2.25 liter forrásban levő kizárólag ásvány-, vagy desztillált vízbe kell belerakni. Ezt egy 10 perces gyorsforralással, kizárólag jénai edényben, vagy rozsdamentes acélból készült edényben kell elkészíteni. Az így kapott kb 2 liternyi sürítményt a lehűlése után, sötét üveges palackokba helyezve hűtőben kell tárolni. Kb. 10 napig tartható így el, feltéve ha a palack steril volt. Persze lehet arányosan kevesebb mennyiséget is készíteni.

Ebből a sürítményből reggelenként 4 kanálnyit kell forrásban levő ásványvízbe rakni. Ezt lassan és tetszőlegesen újra hígítva kell éhgyomorra bevenni Harris szerint. Betegeknél napi háromszor, javulás esetén napi kétszer, megelőzésként napi egyszer.

Mellékhatások
Bár a legtöbb forgalmazó, vagy a szer méltatója ezt semminek álcázza, én az általam felkutatott mellékhatásokat is szeretném közreadni. Nem elrettentésként, hanem tárgyilagos ismertetőként. Kérem olvassa el figyelmesen!

- A török rebarbara sóskasav (oxál-sav) tarrtalma miatt a vesebeteg, vesekőgyanús, csontritkulásos egyéneknél csakis nagyon felhígítva szabad fogyasztani, vagy ki kell kérni más szakemberek véleményét is.
- Az alkotó gyógynövények egyes alkotóanyaggai megnövelhetik a vérfolyást a medence térségében és ezzel akár stimulálhatják is a menstruációt. Terheseknek, vagy kismamáknak ezért talán nem ajánlatos.
- A török rebarbara miatt ez a szer akár kéépes is lehet peristalsis (egy erős bélmozgás) előidézésére is, ezért hasmenésre hajlamos egyéneknél kisebb mennyiség javasolt.
- Megintcsak a török rebarbara esetleges laaxatív hatása miatt fekélyes, vastagbélgyulladásos egyéneknél inkább a kanadai rebarbarás Essiac javasolt és csak lassan, nagyon elővigyázatosan szedve.

- A tea vastartalma miatt azoknak nem ajánllatos, akik el vannak tiltva nagy vastartalmú ételektől.
- Serdülőkor alatti gyermekek eseteire ninccs elegendő adat. Nekik cél nélkül adni ezt éppen ezért nem javasolható.
- Rákos betegeknél, ha a rák közvetlenül eggy főszerv közelében van, akkor csakis kis mennyiségekkel kezdve ajánlatos fogyasztani, mert a terápia elején a tumor sokszor tovább nő, és csak azután csökkenhet. Ha hirtelen fájdalmat vált ki, akkor állítsa le használatát és ezt beszélje meg az orvosával. Agyráknál ezért nem javasolható.
- Más gyógyszer szedésénél kérdezze meg orvvosát.
- Inzulint használó diabéteszes egyéneknek állandóan figyelni kell a vércukor szintet, mert a tea befolyásolhatja a test glukóz, inzulin felvételét, felhasználását. Sokan kevesebb gyógyszert igényelnek, de nem feltétlenül mindenki.
- Epehólyagjukat kioperáltatott egyének csaakis orvosi beleegyezéssel fogyaszthatják.

Ha az ® védjegy szimbólumot és Caisse nővér fényképét is látja a termék dobozán, akkor azt egészen biztosan a Resperin készítette. Erősen kételhető, hogy ők napon szárítanák a gyógynövényeket és vajon mennyire törődnek azzal hogy tartósítószer ne kerüljön be a végtermékbe? A Resperin miután hozzájutott a szer titkához, nem tartott igényt Caisse további szolgálatára és a nővér által összegyüjtött információkra sem.

Végszó
Nekem semmiféle anyagi érdekeltségem nincs ezen információk nyilvánosságra tárásával. De őszintén szólva, nem jönne rosszul. Az Essiac okozta beteggyógyulások, mégha kis mértéküek is, mégis bíztatóak. Ezzel a cikkel szeretném elérni azt, hogy az Essiac kevésbé profitszerzési üzlet legyen, hanem inkább az emberiség szellemi profitjává váljon, legalábbis az idelátogató és a magyarul értők számára.

2002. augusztus 26.
Frissítve: 2003. július 5.

forrás: http://www.geocities.com

Impresszum | Cégünkről |


Link

http://egeszseges-elet.hu/index.php?page=doc&cat=1&item=1096

Link

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:71DDaP0aK8oJ:www.herbaffair. com/Essiak-Tea-p/e1540.htm+essiak+tea&cd=1&hl=hu&ct=clnk&gl=hu&am p;client=firefox-a

 
 
0 komment , kategória:  HáziPatika  
Csontritkulás népi csodaszere
  2010-07-19 23:50:02, hétfő
 
  Tipp:


Darált mákot keverjünk össze mézzel és kevés vízzel, naponta együnk belőle 1-2 kanálkával. Hűtőszekrényben több napig eltartható, nem kell naponta elkészíteni. Hosszú távon fogyasszuk és az eredmény nem marad el.


Mákolaj

Segíti az emésztést.
A csontritkulás népi "csodaszere".
Nyugtatja az elmét.
Segít az elalvásban.Mákolaj leírás

A mák igen nagy kincs a magyar - és környékbeli országok étkezési kultúrájában. Viszonylag egyszerű termesztési módja, sokoldalú felhasználhatósága és kedvező tulajdonságai tették közkedveltté.
Aminosavakban, zsírsavakban, foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban gazdag. Régóta tudjuk, hogy lassítja az öregedési folyamatokat. Elősegíti a magas vérnyomás csökkentését. Kedvező zsírsav összetételének köszönhetően megelőzhető a trombózis és embólia kialakulása. Normalizálja a vér koleszterinszintjét. Fokozza a szervezet védekező mechanizmusát. Jótékony a sebek gyógyulásában. Növeli a szellemi teljesítőképességet. Idegerősítő, idegfájdalom csökkentő, nyugtató, altató hatású.
A csontozat első számú természetes segítője. Megállítja a csontszövetek leépülési folyamatát, majd elkezdi építeni azt.


Ajánlott napi adag: Belsőleg: naponta 1-2 mokkáskanál étkezés közben. Enyhén kesernyés ízű. Levegőn gyorsan szárad, így zárt, sötét, lehetőleg hűvös helyen tároljuk!

Link

Kendermag olaj,vörös szőlőmag olaj, dióolaj, lenmagolaj, mákolaj


Mely területen ismert jótékony hatása?


- Különösen az idegalapi (neurotikus) fájdalommal járó krónikus betegségek tüneteinek csillapítása (pl. sclerosis multiplex).
- Menstruációs görcsök enyhítése.
- Ízületi gyulladással járó tünetek enyhítése.
- Epilepszia.
- Parkinson-kór.
- Glukóma (zöldhályog).
- Depresszió.
- Ízületi gyulladás (Rheumatoid arthitis).
- Psoriazis.
- Bőrgyulladások.
- Köhögéscsillapítás.- Dystonia (izomtónus rendellenesség).
- Sportolás utáni izomregenerálásban.
- Száraz bőr kezelése.
- Csökkenti a koleszterinszintet.
- Eredményesen csökkenti a vérnyomást és helyreállítja a vérkeringést.
- Javítja a szervek működését, az immunrendszert.
 
 
1 komment , kategória:  HáziPatika  
Otthonunk ápolása - praktikák
  2010-04-13 17:20:40, kedd
 
  Bútorápolás

-A penészes bútort alkoholba mártott ronggyal töröljük át.

-A régi, nemes fából készült bútorok tisztítására és fényesítésére alkalmas a tejjel megnedvesített vászondarab.

-Egyszerű bútorfényezőt készíthetünk 1 rész citromfű-olaj, és 3 rész olívaolaj keverékéből.

-Fa bútor fényezésére és ápolására használhatunk méhviaszt, növényi olajokat, citromot is. Hatásos keverék készíthető 2 rész olívaolajból és 1 rész citromléből. Olívaolaj helyett használhatunk méhviaszt, ami kellemes illatot is ad bútorunknak.

-Étkezőasztalról só és étolaj keverékével, vagy citromlével dörzsölve tüntethetjük el a foltokat. Bármelyik lehetőséget választjuk is, befejezésként száraz ronggyal töröljük át a bútor felületét.

-A régi, kopott konyhabútort szebbé és tisztává tehetjük, ha lemossuk szappanos, szódás oldattal, majd tiszta vízzel átmossuk, és szárazra töröljük.

-Tejfoltot világos tölgyfa bútorból gyenge bóraxoldatba mártott tiszta ruhával vehetünk ki. A foltot többször át kell dörzsölni, végül pár csepp méhviasszal fényesítsük ki a helyét.

-Tölgy és mahagónibútor ápolására jól bevált módszer, ha langyos sörrel töröljük le.

-Ha a bőrbútoron zsíros folt keletkezett, mossuk le szódabikarbónás vízzel.

-Ha a fa asztalra kiborult a tinta, ecetes törlőronggyal eltüntethetjük róla.

-Ha a faburkolaton foltot hagyott az enyv, itassunk át egy törlőruhát kevés étolajjal, és ezzel dörzsöljük ki a foltot.

-Bútorkárpit friss foltjait érdemes először szódavízzel kezelni. Ha ez önmagában nem elegendő, akkor a folttisztítás címszó alatti javaslatokból válasszuk ki a megfelelőt.

-Üveg asztallapra kenjünk puha papírral citromlevet. Szárítsuk meg, utána újságpapírral fényesítsük.

-Nem sárgul meg a nádbútor, ha időnként átmossuk langyos sós vízzel.

-Tölgyfabútort meleg sörrel frissíthetünk fel. Dörzsöljük be vele egy szivacs segítségével, utána azonnal töröljük szárazra.


Link

Otthonunk ápolása környezetkímélő módon

IllatosításA többnyire spray formájában forgalomba kerülő mesterséges légfrissítők csak a szagok elfedésére szolgálnak. Ha kellemes illatra és friss levegőre vágyunk, mindenképpen alaposan szellőztessünk ki. Ezután használjunk különböző természetes illóolajokat, amelyek párologtatóba téve hosszú időre biztosítják az ízlésünknek megfelelő illatot.

-Ha kellemetlen szagú szekrényünk belseje, hintsünk az aljába frissen őrölt kávét. Hasonlóan szagtalanít a levendulaolajjal átitatott vászon párnácska is.

-A levegő fertőtlenítéséhez öntsünk 1 deciliter erős ecetbe tíz csepp szegfűolajat, és tegyük megfelelő edényben a szoba padlójára vagy a szekrény tetejére.

-Porszívózáskor tegyünk illóolajat a porszívó légszűrőjébe, így az egész helyiségben kellemes illat lesz.


-Sokféle módszerrel készíthetünk saját ízlésünktől és kreativitásunktól függően potpourrit, azaz illat-tálat. Válasszunk ki kedvünk szerint gyógynövényeket, leveleket, virágszirmokat, teafüveket. Ezeket rétegezzük egy üvegedénybe, úgy, hogy közéjük tengeri só, vagy szárított gyümölcs héja (például narancs, citrom, mandarin) kerüljön. Erősebb és tartósabb illatot kapunk, ha néhány csepp illóolajat is adunk a keverékhez. Azonnal is felhasználható, de ha zárt edényben, sötét helyen tartjuk néhány hétig, és csak ezután kerül felhasználásra, tartósabb, intenzívebb illatot eredményezNincs szükség a WC-ben sem légfrissítőre, ha a helyiségben tartjuk az egy csészényi sót, ugyanannyi szárított citromhéjat és mentalevelet tartalmazó keveréket.


A legkedveltebb illatok


A rózsa és a cédrus, bár előbbi élénkít és eufórikus hatást okoz, utóbbi pedig nyugtat és pihentet, mégis hasonlóan kiegyensúlyozzák az otthon hangulatát, ha ezeket használják. Mindkettő eloszlatja a haragot, félelmet, hangulati kilengéseket. A rózsa egyes elméletek szerint a fogamzást is elősegíti.

A levendula az egyik legkedveltebb, legismertebb illóolaj. Azonban nem csak a szekrényben hasznos, hanem az otthon más szegleteiben is. Jól ismert, hogy megnyugtat és ellazít, illata segít az elalvásban, de rosszkedv, levertség esetén jobb kedvre is derít. A levendula ez utóbbi hatásához hasonlóan a kakukkfű is élénkít, erősít, oldja a stresszt. Ha ezeket az illatokat párologtatjuk, sokat teszünk a test és az idegrendszer kiegyensúlyozásáért.

Fahéjjal leginkább a hálószobát érdemes illatosítani... A jól ismert fűszert legelőször szerelmi bájitalok főzésére használták, később jöttek csak rá emésztést javító, náthát és megfázást gyógyító, fertőtlenítő és vérkeringést javító hatására. Mindezek mellett azonban afrodiziákumként tartják számon, akár masszázsolajban, akár párologtatóban használva.

A baktériumölő, fertőtlenítő hatású aromaolajok közül a két legismertebb talán az eukaliptusz és a mirha. Az eukaliptusszal nem csak a kórokozók ellen vehetjük fel sikeresen a küzdelmet, hanem a túlzott izzadással is. A mirhát már az egyiptomiak is nagy becsben tartották, a tömjénnel együtt. Ezt használták halottaik balzsamozásakor is, hogy megszépítsék túlvilági utazásukat, a tömjént pedig az istenekkel való kapcsolatfelvétel elősegítésére alkalmazták. Az orvostudomány csak az utóbbi időben figyelt fel a tömjén vérkeringést javító, reuma elleni, gyulladást csökkentő hatására. A mirhát manapság a fogínybetegségek, a száj és az emésztőrendszer elgombásodásának (candidiasis) kezelésére alkalmazzák, mivel így a hasznos baktériumokat nem pusztítják el a szervezetben.


Mindnek más a hatása


* meleg, fűszeres, édes illatok (például ánizs, fodormenta, kardamom, szantálfa): jókedvre derítik, egyensúlyban tartják, felpezsdítik és harmonikussá teszik nem csak az embert, de az egész környezetet is, ismert afrodiziákumok

* citromos, gyümölcsös, erős aromájú olajok (például bergamott, boróka, citromfű, grapefruit, mandarin és narancs): serkentik, felvillanyozzák a levert embereket, kreatív ötleteket hoznak, frissítenek és tettekre sarkallnak, tisztítják a lakás levegőjét, párologtatva vírus- és baktériumölő hatásuk van

* erős, balzsamos, fűszeres illatokat (babér, borsmenta, cédrusfa, eukaliptusz, fenyő, gyömbér, kakukkfű, zeller és zsálya): akkor érdemes használni, ha ösztönzésre, serkentésre, az összpontosítás elősegítésére, az egyensúly megteremtésére van szükség, gyulladás- és lázcsillapító hatásuk régóta ismert

* tüzes, virágos, illatok (geránium, ylang-ylang, levendula, rozmaring és rózsa): romantikus hangulatot teremtenek, kikapcsolnak, segítik a relaxálást, fiatalító, felélénkítő hatásúak, a klimaxos tünetek enyhítésére is jó hatásfokkal használhatók

* átható, füstös, erős illatok (mirha, pacsuli, teafa): élénkítő, frissítő, ösztönző és tisztító hatásúak, antibakteriális hatásukat már az ókortól kezdve ismerik, és sebfertőtlenítésre, gyulladáscsökkentésre kiválóan használhatókNagyanyáink bölcsessége

Szárított citrusféléket helyezzünk néhány darab fahéj és szegfűszeg társaságában egy nagyobbacska tálkába és helyezzük az asztalra, polcra.
Közeledik a karácsony, néhány fenyőágat, néhány szál levendulát, kakukkfüvet és rozmaringot - egész fahéjat, és ezeket is tehetjük díszítésként az asztalra egy szép gyertya mellé.

 
 
0 komment , kategória:  HáziPatika  
Elekromos illatosítók hejyett
  2010-04-12 18:04:04, hétfő
 
 Egy cizelláló hámozókés segítségével mutatós illatosítókat készíthetsz narancsból és egy zacskó egész szegfűszegből. A késsel bármilyen mintázatban vájd ki a narancs héját, és a megmaradt héjdarabokba szúrd be a szegfűszeget. A hámozás mintája lehet spirál a narancs tetejéről az alja felé haladva (lehetőleg megszakítás nélkül hámozva) vagy cikcakk alakú, de akár egészen egyedi módon is elkészítheted narancsodat. Ha bonyolultabb mintát szeretnél, akár meg is rajzolhatod előre, hiszen később úgyis kivágod a megrajzolt részt. Végül egy ajándékdobozhoz hasonlóan kösd át négy felől egy szalaggal, és a tetején kösd meg a szalagot szorosan, hogy bárhová fel tudd akasztani az illatozó díszt.

A konnektorba dugható illatosítók helyett forralj a tűzhelyen narancshéjjal, gyömbérrel, fahéjjal, szegfűszeggel illatosított vizet, vagy tedd tálkában a radiátorra. Az illóolajok is jó szolgálatot tesznek, és párásítod is a száraz levegőt.

Masszázsolaj: Drogériákban és gyógynövényboltokban kapható, 100 ml mandula-, vagy mogyoró-, vagy jojoba-, vagy avokádóolajhoz adjunk 20-30 csepp fahéjolajat.

A fahéjat parfümökbe, krémekbe, fűszerekkel kevert légfrissítőkbe az illatszeriparban is felhasználják.

Hasznos tipp: Olcsó és intenzív hatású illatosítót kapunk, amely a molylepkéket is távol tartja a ruhásszekrényünktől, ha szárított narancshéjak közé fahéjrudacskát teszünk


Illatosító zselé: 1dl forró vízben olvasszunk meg 1 zacskó zselatint. Adjunk hozzá 1dl hideg vizet, keverjük el, majd adjunk hozzá néhány csepp vodkát és fél teáskanál illóolajat. Öntsük át kis edénykékbe, helyezzük polcokra - de ne meleg helyekre. Ideális ajándék is lehet.
 
 
0 komment , kategória:  HáziPatika  
Természetes illatok, házilag
  2010-04-11 17:43:46, vasárnap
 
  Fahéjas-illatosító szesz. Egy kis zacskó fahéjt pirítsunk meg s miután kihűlt, öntsünk rá egy kis tiszta szeszt. Az így nyert keveréket zárjuk le légmentesen és három hétig hagyjuk állni sötét, száraz helyen. Aztán finom vásznon szűrjük át és hígítsuk fel egy deci desztillált vízzel. Az így nyert fahéjas szesz igen alkalmas a házilag készített szépségápoló szerek illatosítására.

Levegőfrissítés, természetes illatok

A lakás legfőbb eleme a friss levegő. A tisztán tartott lakás eleve kellemes, de a levegőfrissítés sosem felesleges. Ha társaság jön hozzánk, s cigarettáznak, a legfrissebb levegőjű lakás is megsínyli. Ha főzünk, még a legfinomabb ételek aromája is kellemetlen lehet, ha tartósan beszűrődik a szobába. Idővel még a frissen mosott ruha is szagossá válhat, ha a szekrényt túl teletömjük. Íme, néhány mód olyan természetes illatok nyerésére, melyek felfrissítik a levegőt, egyedivé varázsolják a szekrényeinket, kellemessé teszik az otthonunk atmoszféráját.

A szobanövények igen alkalmasak levegő felfrissítésre. Különösen a virágzó szobanövények. Nemcsak szépségük miatt, de, miként az a tudósok már kimutatták, a virágzó növények lélegzésükkor nagy mennyiségű oxigént lehelnek ki s így ózonosítják a levegőt. A biológiai létünkhöz annyira szükséges oxigéntöbblet valóságos ingyen-forrás a sokvirágú szobanövény. Az oxigén-gazdag levegőben nem maradnak meg a bacilusok. Az ózondús levegőben egyszerűen elégnek, így nem könnyen terjednek a fertőző betegségek sem. Az ózondús levegőjű szobában lakók nincsenek annyira kitéve a fertőző betegségeknek. Tehát, lakásunkban tartsunk minél több virágzó növényt, és ápoljuk is rendszeresen. Túl az egészséges légzés vegyi hatásán, maga a növényápolás is jó hatással van az emberre, a pszichológia kiváló és hatásos terápiának tartja különböző lelki bántalmak esetén.

Szegfűszeges narancs. Már az egykori háziasszonyok is tudták, hogy télidőben különösen alkalmas a lakás levegőjét szegfűszeres naranccsal frissíteni. Ehhez vegyünk egy friss, vastag héjú narancsot és szurkáljunk bele vagy 50 szem illatos szegfűszeget, mint a sün tüskéi. Ezt egy tányéron helyezzük el a szobában, s illata betölti az egész helyiséget.

Természetes illatszerek. Tavasszal, mikor nyílik a levendula, vagy nyáron, a rezedanyílás idején, kinek, melyik tetszik, szedjünk bizonyos számunkra elegendő mennyiséget, kössünk kis csokornyit egy-egy tüllzacskóba és helyezzük a szekrényeinkbe, a ruháink, a fehérnemű közé. Tartós, kellemes illatot nyerünk, ugyanakkor elűzi a molyt is.

A fenyőszesz. Levegőfrissítésre ma már számtalan késztermék kapható, mégis egyre többen használják szívesebben dédanyáink egykor jól bevált receptjeit. Például, a fenyőszesz természetes illata kellemes a lakószobákban de még a betegszobák hangulatát is javítja. Előállításához vegyünk 100 g tiszta borszeszt, s ebbe áztassunk 5 g fenyőoldatot, 1 g borókaolajt, 2 g citromolajat és 5 g ecetétert. A teljesség kedvéért hozzá adhatunk darabka vaníliát is.

Az angelikagyökér hasznos és kellemes a kertünkben. Nemcsak a téli befőzésre és konyhai használatra alkalmas, de az angelikagyökérből kellemes füstölőszer is nyerhető. Az anygelikagyökeret lassú melegben megszárítjuk - legjobb kemencében - és szorosan csukódó dobozban vagy épp szép szelencében tároljuk. Használatkor egy darab gyökeret ecetbe áztatunk, majd apróra vágjuk, és az izzó parázsra helyezzük. Erre egészséges, üdítő illat árad szét a lakásban.

Illatos kis zacskók. Napjainkban igen divatossá vált a sokféle változatban kapható, szép kivitelezésű illatos növényeket vagy porokat tartalmazó zacskó, mégis ritkán találunk olyan illatúra, mely tökéletesen megfelel egyéniségünknek. Az igényes nő mindig ragaszkodik valamilyen sajátos, csakis hozzá illő illathoz és igyekszik is minden ruháját, fehérneműjét, személyes tárgyait átitatni a számára kedves illatszerrel. Aki szeret kézimunkázni kellemes, hasznos időtöltésnek találja, hogy saját maga varrjon, hímezzen kis vászon- vagy tüllzacskókat, amikbe kedvenc illatszerével átitatott vattacsomót vagy szárított virágokat helyezzen. Jó tudni, hogy minél silányabb az anyag, annál inkább átereszti az illatot. Az érdekes azonban mindig maga az illat.
Illatos porokhoz a különböző növények szárított virágát, szárát vagy gyökerét törjük porrá. Például, kellemes illatot nyerünk, ha negyed kiló ibolyagyökérhez fél kiló szárított rózsalevelet, negyed kiló narancshéjat, 4 g kalmuszgyökeret és pár csepp alkoholt valamint néhány szegfű virágot keverünk. Mindezt finom porrá törve és szép kis zacskókba helyezve elégséges port nyerünk szekrényeink illatosítására.

Illatos olajok, házilag. Mivel a kereskedelemben nem mindig találjuk meg a számunkra legkellemesebb illatot, házilag is készíthetünk illatos olajt, mégpedig olyat, amelyiknek az illata legkedvesebb számunkra. Ehhez a kiválasztott virágot, melynek illatát kivonni akarjuk, finom szemcséjű sóval behintjük. Az így elkészített virágból egy sort egy agyagfazék aljára helyezünk. Erre egy tiszta olívaolajba mártott gyapotréteget terítünk, úgy, hogy teljesen befedje a virágréteget. És ezt a sorozatos réteg rétegre való rakodást addig ismételjük, amíg az edény megtelik. Ekkor az edényt légmentesen lezárjuk, és olyan helyre állítjuk, ahol a nap legmelegebben érheti. Két hét múltán az edényt felbontjuk, és az aljára ereszkedett illatos olajt üvegcsékbe öntjük.
Ezt az olajt felhasználhatjuk a kis zacskókba kerülő vattacsomók, vagy más tárgy illatosítására is.

Cigarettafüst-űző. Már erre is van modern megoldás, de ne felejtsük el elődeink próbálkozásait sem, akik egy-egy szivarfüstös parti után egyszerű vízzel is képesek voltak felfrissíteni a szoba levegőjét. A bútorba, függönybe ivódott dohányfüst nem kellemes, az ablaknyitás sem segít sokat, különösen télen nem, amikor nem szívesen hagyjuk kiillanni a meleget a lakásból. De ha a szobába, ahol dohányoznak, minél több vízzel telt edényt helyezünk el, mondjuk kancsót, vázát, a kályhaajtót pedig gyakran nyitogatjuk s miután szivarozó vendégeink elmentek nyitva is hagyjuk, tapasztalhatjuk, milyen gyorsan felfrissül a levegő. A légáramlás kihúzza, a víz pedig magába szívja a füstöt. Persze, a központi fűtéses lakások esetében ez nem áll!

Ananászillatú alma. Az ananász illatát sokan kedvelik, az almáé viszont olykor nehéz is lehet. Aki az ananász illatát jobban kedveli, elteheti úgy az almát, hogy az ananászillatúvá váljon. Ehhez az szükséges, hogy egy tiszta ládikó aljára szárított bodzavirágot hintsünk, aztán sorra ráhelyezzük az ép almákat, de úgy, hogy ne érintsék egymást. Erre ismét szárított bodzavirágot hintünk, és a műveletet megismételjük, amíg a láda megtelik. Tetejére ismét bodzavirágot hintünk, majd egy tiszta fehér papírt, s végül a láda fedelét szorosan ráerősítjük. Egy hónap múlva, ha kinyitjuk a ládát, érezzük, hogy az almák ananászillatúvá lettek.

Tartós illatú rózsaszirmok. Ha a lakás illatosítására szánjuk a rózsaszirmokat, sózással tartósíthatjuk. A frissen szedett rózsák szirmait egy tisztára mosott kőedénybe helyezzük, mintegy 3/5 részt, a fazék üresen maradt 2/5 részét pedig sóval töltjük fel, mely a rózsaszirmokból kivonja a nedvességet és leköti az illatot. Mikor fel akarjuk használni az illatos rózsaszirmot, egy-két kanálnyit kiveszünk a kőedényből, a sós levét kinyomjuk, s az így nyert rózsaszirmokat egy tányérra helyezve olyan helyre állítjuk a lakásban, ahol illatát élvezni akarjuk.

A nedves lakásokban a nyirkosság sokszor kellemetlen szaggal is jár. Legnagyobb hátrány pedig az, hogy a nedvesség a falakba szívódik s a nedves fal sok betegség okozója is lehet. A modern festékipar már számos kiváló, sót is tartalmazó festéket állít elő. A só mohón felszívja és megköti a nedvességet. De előfordulhat, főleg hosszas esőzések idején, hogy a levegő túl nedvessé válik. Ilyenkor, egyszerű szobadíszként, akár egy mutatós tálba is rakhatunk sót, ami a lakás levegőjéből felszívja a nedvességet, s nemcsak szép kristályokat alkot, de a lakókat is megóvja mindattól a betegségtől, mely a nedves levegő miatt megtámadhatná.

A lakás nedvessége igen egyszerű eljárással is megtudható. Ez annyiból áll, hogy a légmentesen elzárt lakásban felállítunk egy pontosan megmért mennyiségű frissen oltott és porhanyított meszet, melyet pontosan 24 óra után ismét megmérünk és megállapítjuk az esetleges súlykülönbséget. Ha a súlyszaporodás egy százaléknál nagyobb, azt jelenti, hogy a lakás nedves, mely károsan hat egészségünkre. Amennyiben úgy gondoljuk, hogy a nedvességtartalom csökkenthető, különböző módon próbálkozhatunk. Például, egy ferdén valamilyen edénybe állított deszkára klórmészt helyezünk, mely magába szívja a nedvességet és lecsurog. A lecsurgott klórmész, szárítás után ismét használható.

Szagtalanító. Kelfőzéskor igen kellemetlen, átható szaggal telik meg a konyha. Ez különösen a kisméretű városi lakásokban okoz gondot, ahol a szellőztetés körülményes. Egykori háziasszonyok szerint kelfőzéskor ajánlatos, ha a fazékba, egy tiszta vászonzacskóba kötött jókora kenyérbelet is belefőzünk. Ettől az erős szag nem enyészik el teljesen, de sokkal kevésbé érezhető.


Link

WC illatosító házilag


100 ml desztillált vízhez 3-4 csepp illóolaj és kész.
Valóban nem fog elegyedni, de ha használat előtt felrázod, akkor már spriccelheted is.
Illóolajtól függően ugyanígy készíthetünk szájvizet és bőrtípusunknak megfelelő arcvizeket is. Használat előtt felrázandó!

Jó kotyvasztást!


Az illatostó spricnim receptje:

végy egy kiürült pumpás szórófejes flakont
töltsd fel vízzel
csepegtess bele kb. 20-25 csepp illóolajat (citrom. fenyő, levendula, kubebabors, narancs, eukaliptusz, boróka, rozmaring, bazsalikom, stb.)
Mielőtt spricnizel vele, jól rázd fel. 4-5 pumpányi gyönyörűen semlegesíti a szagokat és a levegőben lévő baktériumokat is. És lényegesen olcsóbb, mint a bolti szintetikus hajtógázas változat. és környezetbarát!!! "

természetesen mindenki tegyen bele ízlésének megfelelő töménységben. Aki hozzá van szokva a gyári spricnikhez, annak gyengének tűnhet ez az illat.

 
 
0 komment , kategória:  HáziPatika  
Természetes hajszinező -Dióval
  2010-04-11 17:17:29, vasárnap
 
 Hajfesték

A dió természetes alapanyagú, vegyszermentes hajszínező, hajöblítő. Különösen a rákos vagy más súlyos betegségben szenvedőknek előnyös, akiknek a vegyszerektől óvakodniuk kell. De másnak is ajánlható, mert nemcsak színezi - sötétíti - a hajat, hanem fényessé, ragyogóvá is teszi. És igen olcsó is, mondhatni ingyen van.

A dióval barnított haj nem mai találmány.

A diókopáncs festő-hatása régóta ismert. Már a római korban is használták hajfestésre, hajmosás formájában.

A hazai irodalomban kétszáz éve, 1803 óta ismert ez a téma. Így ír az "Olly házi könyvetske" szerzője, Néma Mester a "Hajnak meg-Barnításáról" cím alatt:

"A' hajadat, ha meg akarod barnítani, főzz zsályát, és zöld dió hajat vízben, azzal mosd gyakran a fejedet. Vagy: A dió-fa gombát égesd-meg, tedd dió olajba, azzal kend gyakran."

Hajfestésre jelenleg is használják a kopáncs festékanyagát, a barna haj sötétítésére, tonizálására. A levél festékanyagát is, barna színű hajhoz. Olyan hiedelem is van, hogy elősegíti a haj növekedését. (Nem tudom, nem próbáltam.)

Ha Horvátországban járunk, tapasztalhatjuk, hogy a horvátoknak milyen szép sötét hajuk van. Kipróbálhatunk egy horvát hajfestő receptet. 10 dg szárított zöld diót főzzünk 1 g timsóval. A leszűrt főzetet használjuk hajmosásra. Ezzel a saját haj természetes színét és csillogását tudjuk visszaadni.

És a horvátok azt is tudják, mitől erősödik a haj. Természetesen, a diótól. De hajerősítésre nem a diólevelet vagy a zöld diót használják, hanem a dióbelet. Tíz kanál darált dióbelet tesznek egy liter 96 %-os alkoholba. Jól lezárják, és két hétig meleg helyen tartják, majd leszűrik. A hajat minden este ezzel az alkohollal dörzsölik be, majd hagyják megszáradni. Tessék kipróbálni!

Többféle hajfestő recept van, válogathatunk.

Gaugin 1947-ben közzétett receptje szerint 200 g szárított, porított zöld diókopáncsot 1 l olivaolajjal kell egy edényben - ő mozsarat ajánl - egyneműre morzsolni, keverni. Az elegyet vízfürdőben kell melegíteni, párolni. Addig kell párolni, amíg a víz el nem forr. Ezután szűrhető, illóolajjal illatosítható. Hajöblítő szerként ajánlja.

Ugyancsak hajfestésre szolgál Gaugin másik receptje: 60 g timsót oldunk 240 ml rózsvízben, és elkeverünk benne 900 g szárított, porrá tört zöld diókopáncsot. Egy hétig állni hagyjuk, aztán leszűrjük. Felöntjük 200 g 96 %-os alkohollal, és nem isszuk meg, hanem a hajat dörzsöljük be vele.

És hogy a barna hajúaknak kellő választékuk legyen, közlöm Gaugin harmadik receptjét is. Belekeverünk előbb 500 ml 50 %-os szalmiákszeszt 1 l desztillált vízbe, majd 500 g szárított, porrá tört diókopáncsot. Egy hétig állni hagyjuk, utána leszűrjük. Lepároljuk, és a párlat mennyiségének felét kitevő kölnivízzel töltjük fel. Barnítja a hajat. (És az illata!)

A következő hajfestő-receptet hárman is jegyzik: Buchman 1975, Bremness 1995, Neal's Yard 1997. Zöld diókopáncsot áztassunk enyhén sós vízben, és hagyjuk állni 3 napig. Öntsük fel forró vízzel, forraljuk 5 órán keresztül! Közben az elforrott vizet időnként pótoljuk. Szűrjük le, a kopáncsot is préseljük ki. Főzzük tovább, egynegyedére. A főzetet öblítőszerként hasznájuk, hajfestéskor.

Hajszínező festék Hajszínező sampon A kozmetikai iparban manapság is gyártanak diófesték-alapanyagú hajszínező készítményeket. Jobbra-balra német készítmények képei láthatók.

Íme a dió-hajszínező házilagos receptje:

Két evőkanál összetört diólevelet tegyünk egy csésze forró vízbe, és hagyjuk állni egy napig. Ugyanekkor egy másik csésze forró vízbe tegyünk egy evőkanál világos színű tealevelet, és szintén hagyjuk állni egy napig. Másnap mindkettőt ismét forraljuk fel, szűrjük le, öntsük össze. Tároljuk hűtőben.

Hajmosás után a hajat kissé itassuk fel törülközővel, majd a főzettel ugyanúgy fessük meg a haj tövét, mint hajfestékkel szoktuk. A beáztatott hajat másik, rosszabb törülközőbe bugyoláljuk, amit már nem sajnálunk, ha elszíneződik. Némi fülledés után öblítsük le és szárítsuk meg.

A hajöblítéshez olyan diólevél-teát használjunk, amely csészénként egy evőkanál diólevelet tartalmaz.

És most jön a dióolaj, amivel fiatalkoromban édesanyám is kente hajamat!

A dióolaj nevű kozmetikai szer drogériában volt kapható, de az elnevezés megtévesztő, mert nem igazi dióolajról volt szó. A dióolaj a barna hajúaknak mélyebb, ragyogóbb hajszínt ad, és házilag is elkészíthető, pénzbe se kerül.

Ehhez a diókopáncsot - vízfürdő fölött - olívaolajban főzzük ki, ez a kozmetikai szerek között dióolajnak nevezett olaj. Olcsóbb is, jobb is, mint amit a drogériában kapni.

Szőkék, vigyázat! A diófestékes hajkezelés nem ajánlható mindenkinek. A szép szőke hajat többé-kevésbé intenzíven barnára képes színezni, főleg, ha mértéktelenül alkalmazzuk.

A szőkék vigyáznak. És mink?

Persze, sminkként is használhatjuk a diófestéket. Meleg színei miatt arcfestésre is szokásos.


Link

Természetes fény és hajnövesztés serkentő löttyök, otthoni alapanyagokból-

Link
 
 
0 komment , kategória:  HáziPatika  
Marokkó aranya- Argánaolaj
  2010-03-24 18:10:16, szerda
 
 A ritka és értékes argánolaj

Az argánolaj tisztán természetes eredetű termék, amely több mint 100 fontos alkotóelemet tartalmaz, ezek pedig már több száz éve fontos szerepet játszanak a hagyományos marokkói egészségápolásban. Ősidők óta az egészség és s szépség megőrzőjeként tekintenek rá.

Az argánolaj több mint 80%-ban tartalmaz értékes telítetlen zsírsavakat (mint az olajsav vagy linolsav), ebben megelőzi az olívaolajat is. Az argánolajban fontos növényi szterolok találhatók, mint például a schottenol és a spinasterol, melyek egészségre kifejtett jótékony hatását jelenleg számos tudományos vizsgálat tanulmányozza. Az olaj természetes antioxidánsokban való gazdagsága révén védi az emberi szervezetet.

Az argánolajnak rendkívül magas az alfa-tokoferol tartalma, mely az E-vitamin legerősebb formája. Bár az argánolaj alkotóelemei nagyrészt más olajokban is megtalálhatók, a hatóanyagok kombinációja és ezáltal hatásuk az olajat egyedülállóvá teszik.


Link

Miért az argán?

Pozitív tulajdonságai az argánolajat keresett termékké teszik a fiatalok és az idősek körében egyaránt.
Az argánolaj eredeti formájában kitűnően alkalmas az étolaj szerepének betöltésére mind a meleg, mind a hideg ételek elkészítéséhez, illetve étrend-kiegészítőként, de használható külsőleg is a bőrápolásban (a tapasztalat szerint mind megelőző, mind terapeutikus szerként). Ideális a bőr védelmére és ápolására, mint ahogyan az a következő felsorolásból is látszik, mely a számtalan alkalmazási lehetőség közül néhány példát tartalmaz:


Belső és külső alkalmazás:

- akné (krónikus pattanásos bőr) esetén;
- száraz bőrnél és ekcémánál;
- ránccsökkentő hatású;
- neurodermitisz (idegi alapú bőrgyulladás) és pikkelysömör esetén;
- cellulitisznél (narancsbőr).


Külsőleg:

- napallergia és napégés elkerülésére (természetes 5-ös faktor);
- napégés esetén;
- a hajápolásban száraz vagy fénytelen hajra pakolásként;
- töredezett hajnál közvetlenül a hajvégekbe masszírozva;
- kellemes masszázsolaj fiatalnak, idősnek egyaránt.

Az argánolaj pozitív hatása általánosan az öregedési folyamatok (pl. bőr elöregedése) késleltetésében is megnyilvánul.


"Pörkölt" Argánolaj

Ez az olaj az argánfa gyümölcsének pörkölt magjából készül. A magokat a sajtolás előtt gondosan megpörkölik. Íze a diófélékéhez hasonlít és a nemzetközi konyhaművészek körében igazi ínyencségnek számít.
- A diófélékre emlékeztető finom íz gazdagítja mind a hideg (saláták, desszertek), mind a meleg ételek ízvilágát.
- Értékes telítetlen zsírsav-tartalmának köszönhetően magas a táplálkozástani értéke.
- Finom ízű olaj az egészségtudatos táplálkozásban.
- 200 C°-on túl is hevíthető, ezáltal felhasználható sütéshez is.
Berber- argánolaj termékünket az európai laborok rendszeresen kontrollálják, a termék rendelkezik az ellenőrzött biológiai termesztést igazoló certifikációval. FR-AB 10 (Argan Oil Company)


Értékes hatóanyagok:

Az argánolajban az E-vitamin legaktívabb formája, az alfa-tokoferol található meg. A tokoferol vagy E-vitamin ismert a káros szabadgyökök ellen kifejtett sejtvédő tulajdonságáról, így fontos szerepet tölt be az erős immunrendszer megfelelő működésében, emellett pedig a szép és egészséges bőr érdekében.
A telítetlen zsírsavak pozitívan hatnak a szív- és érrendszerre és más módszerekkel kiegészülve csökkentőleg hatnak a vérnyomásra. Ismert a koleszterin-szintre kifejtett jótékony hatásuk is. Az olajban található jó zsírsavak, segítik az emésztőszervek munkáját (máj, epe). Mint ahogyan számtalan vizsgálat mutatja, a növényi eredetű szterolok, mint a spinasterol vagy a schottenol ugyancsak fontos szerepet játszanak a zsír-anyagcserében (koleszterin).
Az argánolaj a tapasztalatok szerint reggelinél fogyasztva hatékony természetes étvágycsökkentő lehet egy fogyókúra során. Az olaj mindezek alapján pozitívan járul hozzá a jó közérzethez fiatalnál és idősnél egyaránt.
Fogyasztási javaslat:
Naponta 3 teáskanál tisztán vagy kedvenc ételünkhöz adva
3 teáskanál argánolaj kb. 16 g mennyiséget jelent és kalóriatartalma mintegy 600 kJ/143 kcal.
E-vitamin: 11,5 mg, mely a napi ajánlott mennyiség 115%-ának felel meg.


100 g Bio-Argánolaj tartalmaz:
(Átlagos összetétel)
Kalória: 3747 kJ/ 896 kca
Fehérje 0 g
Szénhidrátok 0 g ebből cukor 0 g
Zsír 99,5 g ebből telített zsírsavak: 17,5 g
egyszeresen telítetlen zsírsavak: 36 g
többszörösen telítetlen zsírsavak 46 g
Koleszterin <2 mg
Ballasztanyagok 0 g
Nátrium 0,04 g
E-vitamin alfa-tokoferol formájában: 72 mg
(mely a napi ajánlott mennyiség 720%-ának felel meg)

Polifenol 6 mg
Szterolok 320 mg
ebből schottenol 154 mg
spinasterol 134 mg
delta-7-avenosterol 16 mg
sigmasta-8,22diene 16 mg


 
 
0 komment , kategória:  HáziPatika  
Gyermeknek és idősebbeknek is
  2009-11-07 15:59:49, szombat
 
  CSILLAGÁNIZS

Oltás nélkül is védekezhetünk az influenza ellen


Link

Az influenzás időszakban fontos a vírusok szaporodását gátló fehérjét, az interferont serkentő gyógynövények fogyasztása, így a már jól ismert echinacea, ginszeng vagy a különböző méhészeti termékek a C-vitamin, valamint egyéb gyógynövény termékek. A hagyományos kínai orvoslásban több ezer éve használják azonban gyógynövényként a kínai csillagánizst (illicium verum) is, fűszerként vagy gyógytea formában többek között méregtelenítés céljából. A modern gyógyszerészeti kutatásoknak köszönhetően pedig napjainkban már fontos készítmények hatóanyagaként is alkalmazzák. Ennek eredményeképpen az influenza megelőzésére és kezelésére szolgáló gyógyszerekben is szerepel a kínai csillagánizs hatóanyaga, a sikimisav.

Dr. Chen Zhen hazai TCM szakértő: ,,A hagyományos kínai orvoslás szerint az emberi szervezetben lejátszódó folyamatok egymással összefüggésben vannak. Éppen ezért az influenza ellen fontos a védekezés négyes mechanizmusa. Az első a megelőzés és az immunrendszer erősítése. A második a már bekerült kórokozok eltávolítása a légutakból és a szervezetből egyaránt. A harmadik a tüdő belső hőmérsékletének csökkentése. A negyedik a salaktalanítás, amellyel a beleket tartjuk tisztán, hiszen ezzel is távoznak a kórokozók. A TCM szerint ugyanis a belek és a tüdő szoros összefüggésben vannak. Amennyiben a belek tiszták, normálisan működnek, akkor a tüdő védekező rendszere is hatékonyabban működik."


A légutak védelmére:
Hasznos recept lehet a légutak védelmére, ha 15 gramm újhagymát, 30 gramm jégcsap retket, 4 szem aszalt jujuba gyümölcsöt főzzünk egy liter gyömbér teával 15-20 percig, majd langyosan elfogyasztjuk.


Gyors recept köhögésre:
Köhögés esetén 10 db ginkgo magot és egy felaprított körtét 3 dl vízben főzzünk meg, és végül adjunk hozzá két evőkanál mézet. A kellemes ízű kompótot gyermekek és idősebbek is szívesen fogyasztják.


 
 
2 komment , kategória:  HáziPatika  
Babcsíra -Vitamin kínálat
  2009-09-03 20:30:59, csütörtök
 
 A babcsírát főként magas vastartalma és E-vitaminjai miatt érdemes fogyasztani.
Élettani hatások
A babcsíra - mint általában a hüvelyesek csírái - jó hatással van a szívre, remekül szabályozza a vércukorszintet és a hormonháztartást, magas rosttartalma csökkenti a vérnyomást. Megelőzi a rákos sejtek kialakulását, magas vastartalma segíti a vérképzést. A bab csírájában is sok az E-vitamin, ami a bőrre van jó hatással.


(4 adag)

&#188; bögre lenmagolaj
2 teáskanál frissen facsart citromlé
2 ek. Bragg amino-öntet
&#189; teáskanál frissen őrölt bors
2 ek. szezámmag (egy éjszakára beáztatva)
&#188; bögre finomra vágott zöldhagyma
&#188; bögre finomra vágott paprika
2 bögre friss babcsíra
1 gerezd áttört fokhagyma

Az öntet elkészítéséhez öntse össze az olajat, a citromlevet, az amino-öntetet, a borsot, a fokhagymát és a szezámmagot egy keverőben és készítsen belőle pürét. Öblítse le a babcsírát hideg vízzel és csepegtesse le. Egy tálba tegye bele a babcsírát, a paprikát és a hagymát. Lazán keverje át a pürésített öntettel.


Link

Babcsírafőzelék

Hozzávalók

3-4 csésze babcsíra
1 sárgarépa
2 szem krumpli
1 fej vöröshagyma
1 póréhagyma
1/4 zeller
3 ek. napraforgóolaj
ízlés szerint paprika
fokhagyma

2 dl. joghurt vagy tejföl
1-2 csésze pirított zabpehely


Elkészítés
10-15 percig főzzük vagy pároljuk a babcsírát, azután félretesszük. A répát, a vöröshagymát és a krumplit kockára vágjuk, a póréhagymát vékony szeletekre. Olajon puhára pároljuk a zöldségeket, majd összekeverjük a már kész babcsírával. Ízlés szerint fűszerezzük, fedő alatt még pár percig pároljuk. Habarást készítünk: a szárazon vagy akár olajon megpirított zabpelyhet a joghurttal vagy tejföllel összekeverjük, és behabarjuk a főzeléket. Azonnal fogyaszthatjuk.


Link-Receptek

 
 
0 komment , kategória:  HáziPatika  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 1689 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 61
  • e Hét: 261
  • e Hónap: 1534
  • e Év: 143215
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.