Regisztráció  Belépés
donmolnarmeister.blog.xfree.hu
"Nem éltél igazán addig, amíg nem tettél jót olyan valakivel, aki soha nem tudja azt visszaadni..." Molnár Imre
1964.02.09
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 54 
Hasznos tanácsok!
  2014-10-11 16:45:48, szombat
 
  A hangyák nem szeretik az uborkát, tegyetek uborka héját a hangyaboly köré.

Ha áttetsző jégkockát akarsz, akkor előzőleg forrald fel a vizet.

A Tükör gyönyörű lesz ha Vhite Spirittel tisztitod (festék hígító).

Rágógumi a ruhában ? Tedd egy órára a mélyhűtődbe.

A fehérnemű nem elég fehér ? Áztasd 10 percig egy szelet citrommal a meleg vízben!

Hajad nem elég fényes ? Tegyél egy kávéskanál ecetet a hajadra és úgy mosd meg.

Hogy a citrom kiadja a az összes levét, áztasd egy órát meleg vízben és csak utána csavard

Hogy ne legyen a káposzta főzéstől kellemetlen szag, tegyél egy szelet kenyeret a káposzta tetejére,(egy kis zacskóban, hogy a morzsák ne kerüljenek a káposzta közé).

A hagy mától könnyezik a szemed, rágcsálj egy rágógumit.

Hogy a krumpli előbb főjön meg, hámozd meg, csak az egyik oldalát

Tintafolt a ruhán? Tegyél jó vastagon fogkrémet a foltra, hagyd megszáradni, és csak utána mosd
ki.

Távol tartani egeret, és patkányt, hintsd meg fekete bors porral a területet ahol tanyáznak.
Elmennek másfelé,

Kínai közmondás;
Ha valaki megoszt veled valamit aminek Te hasznát veszed, erkölcsi kötelességed, hogy azt Te
megoszd mással !
 
 
0 komment , kategória:  Fűben- fában orvosság  
Éltető vitaminok!
  2014-04-12 18:13:42, szombat
 
  A vitaminok és ásványi anyagok bevitele a szervezetbe az egészséges étrend nélkülözhetetlen része. A vitaminok részt vesznek anyagcsere-folyamataink szabályozásában, és az egyes szervek működését is befolyásolják.

Egyetlen vitamin hiánya egészségünket veszélyeztetheti. Kimerültség, fejfájás, hányás, vérszegénység, izomgörcsök, bőrelváltozások a vitaminok hiányára számtalan tünet hívhatja fel a figyelmet.

A vitaminok szervezetünk számára nélkülözhetetlen vegyületek: akár egyetlen vitamin hiánya is felboríthatja szervezetünk egyensúlyát. Egészséges táplálkozással azonban megelőzhető.

A vitaminokat szervezetünk a táplálékokkal veszi fel. Egészséges táplálkozással, kellően változatos étkezéssel szervezetünk vitaminigénye kielégíthető.

A zsíroldékony A-, D-, E- és K-vitaminokat szervezetünk hosszabb ideig raktározza, míg a vízben oldódó B- és C-vitaminok négy óra elteltével, a vizelettel távoznak.

Vízben oldódó vitaminokkal ezért folyamatosan el kell látni szervezetünket, hogy a hiánytünetek kialakulását elkerüljük.

Vitaminszükségletünket leghelyesebb természetes forrásból fedezni: a nyers gyümölcsök, zöldségek, főzelékfélék vitaminokban különösen gazdagok, de a húsok is tartalmaznak vitaminokat.

Vitaminigényünk kielégítésére természetes források híján a vitaminkészítmények is alkalmasak. A vitaminok egy részét mesterségesen, szintetikusan állítják elő, más részüket természetes anyagokból vonják ki.

A vitaminkészítmények dobozán feltüntetett ajánlott napi vitamin-beviteli értékek az egészséges átlagember vitaminszükségletére vonatkoznak. Bizonyos életkorokban és élethelyzetekben ugyanakkor más-más vitaminokra van szükség.

Az idősek szervezete például több B6-, B12- és D- vitamint igényel.

A vegetáriánusoknál a B12- vitamin hiánya alakulhat ki.

Vitaminpótlásra szorulhatnak terhes és szoptató kismamák, az egyoldalúan táplálkozók és a fogyókúrázók is.

Ezekben az esetekben ajánlatos a kezelőorvossal megbeszélni, hogy milyen vitamint és milyen mennyiségben fogyasszanak, hiszen nemcsak a vitaminhiány, hanem egyes vitaminok túlzott fogyasztása is betegséget idézhet elő!

3 fogyókúrásnak hitt nassolnivaló:

Nyugodt lelkiismerettel eszegetjük a joghurtos finomságokat, cukormentes édességeket, azt gondolván, hogy ezek úgysem gyarapítják a kilóinkat?

Most lerántjuk a leplet az egészségesnek hitt csemegékről, és eláruljuk azt is, hogy mivel helyettesíthetjük őket.

Joghurtos finomságok

Fogyókúrázóknak előszeretettel ajánlják a csokis-krémes nyalánkságok helyett a különböző joghurtokat, mert tápanyagokban gazdagok, könnyítik az emésztést és erősítik az immunrendszert.

Nem minden joghurtos finomság készül egyformán: egyes fajták valóban tartalmaznak élőkultúrát, mások viszont nem, és néhány terméknek kifejezetten magas a cukortartalma.

Ha joghurtos édességre vágyunk, válasszunk minőségi termékcsaládot, és figyelmesen olvassuk el a címkét! Figyeljünk a cukor- és zsírtartalomra, a valódi élőkultúrára és a probiotikumokra vonatkozó adatokra!

Miért népszerűek?

Az üdítőitalok magas cukortartalmát teszik felelőssé számos negatív élettani hatásért (pl.: fogszuvasodás, elhízás stb.). Ezért akik nem tudnak lemondani kedvenc ízükről, nagyon sokszor a cukormentes verzió mellett döntenek.

A legtöbb ,,light" feliratú italban a cukrot édesítőszerrel pótolják, ami fokozza az étvágyat. Így ha sok "light" italt kortyolgatunk, csak a kilóink számát fogjuk gyarapítani!

Próbáljuk meg étrendünkből teljesen kiiktatni vagy lecsökkenteni ezeket a termékeket! Különféle üdítők helyett igyunk frissen facsart gyümölcslevet, a készen kapható teaitalokat pedig helyettesítsük saját készítésű teákkal, mint pl.: rooibos, zöld tea!

Diabetikus csokoládék

Bár ezt a termékcsoportot elsősorban cukorbetegeknek találták ki, sok fogyni vágyó próbálja úgy kicselezni a kalóriákat, hogy a diabetikus édességek közül választ.

Ezek a termékek kb.15-20%-kal kevesebb energiát tartalmaznak, mint hagyományos társaik, csak glükóz helyett fruktóz kerül a finomságokba. A végeredmény ugyanúgy a kilók gyarapodása lesz, mintha nem a diabetikus változatot fogyasztanánk, azzal a különbséggel, hogy a diabetikus termék
lassabban emeli a vércukorszintet, viszont sokkal drágább.

Ha ki akarjuk elégíteni a csokoládé utáni sóvárgásunkat, jobban járunk, ha valódi kakaóból készült, magasabb kakaó % tartalommal gyártott, minőségi márkából harapunk egy-két falatot! Az esti nassolásról mondjunk le, és fontos, hogy ügyeljünk a mértéktartásra!

Bíróné Erika nyomán
 
 
0 komment , kategória:  Fűben- fában orvosság  
Szulforán - A rák egyik természetes ellenszere?
  2014-03-18 18:17:19, kedd
 
  A rák ellen hatásos!

A brokkoliban található szulforafán fokozza annak a génnek a hatását, amely védi a légzősejteket az idült, gyulladásos tüdőkárosodás, a COPD ellen. A biztató eredményt amerikai kutatók közölték.

A tüdővész manapság ritka betegség, de most is van kínzó, gyakori tüdőbaj, amit angol nevéből eredő betűszóval COPD-nek (krónikus obstruktív tüdőbetegség) hívnak világszerte.

Legtöbbször a dohányosok között fordul elő, de a füstös, légutakat károsító városi levegő miatt bárkinél megjelenhet. A COPD az életkor előrehaladásával szinte törvényszerűen kifejlődő tüdőtágulat és az idült hörghurut gyötrő együttese.

Az amerikai kutatókat azért foglalkoztatta a betegség, mert az Egyesült Államokban 12 millió ember szenved tőle és az Egészségügyi Világszervezet előrejelzése szerint 2030-ban ez lehet a világon a halál harmadik leggyakoribb oka.

Tudnod Kell!
Azt már korábban kiderítették, hogy egy gén, az NRF2 szabályozza különböző antioxidáns anyagok hatását, melyeknek a mennyisége kifejezetten csökken, ha a COPD tünetei dohányos emberekben fokozódnak. Más vizsgálatokból azt is tudták, hogy a brokkoli egyik alkotórésze, a szulforafán ennek a génnek a tevékenységét növeli.

Egy vizsgálatból az is kiderült, hogy ennek a génnek a tönkremenetele egerekben gyors és súlyos tüdőtágulathoz vezet, ami alapvető része az emberi COPD betegségnek. A munkacsoport feltételezte, hogy a gén tevékenységét erősítve az idült, emberi COPD tüdőbetegséget fékezni, javítani lehet.

Shyam Biswal és munkatársai összehasonlították olyan dohányosok tüdejét, akik nem mutatták a COPD tüneteit, olyan betegek tüdejével, akik ebben a betegségben szenvedtek. A súlyos légzőszervi betegek tüdősejtjeiben lényegesen kevesebb volt a géntől függő antioxidánsok mennyisége, de több az oxidációs károsodást jelző fehérjék szintje.

A kutatók azt találták, hogy a brokkoliban lévő szulforafán adásával az NRF2 gén csökkent szöveti szintje növelhető a cigarettafüst által károsított sejtekben.


Egy idős brit férfi azt állítja, hogy a naponta elfogyasztott brokkolilé segítségével győzte le a hólyagrákot.

A most 79 éves Ray Wisemannél még 2003-ban diagnosztizáltak hólyagrákot. Az orvosok nem sok esélyt adtak neki a túlélésre. A legutóbbi vizsgálatok azonban kimutatták, hogy a rákos sejtek terjedése megállt, és a férfi életkilátásai jelentősen javultak.

Wiseman a bámulatos eredményeket a felesége által naponta készített brokkolilének tulajdonítja. A leicestershire-i öregúr úgy véli, hogy a zöldséglé jót tett neki, ezért javasolja fogyasztását mások számára is. Az ötlet a feleségétől, Joantól származott, aki egy barátjától hallott a zöldség jótékony hatásairól.

A koktél egy fej brokkoliból, néhány alma és répa hozzáadásával készült az íz javítása céljából. Joan állítja, férje a brokkolinak köszönheti szerencséjét. Hiszi, hogy a recept más rákos betegeken is segíthet.

Az Egyesült Királyság Rákkutató Központja elkérte a receptet, hogy a tudósok tanulmányozhassák a zöldségek előnyeit. A jelenlegi kutatások szerint a brokkoli valóban tartalmazhat rákellenes anyagokat. Az Élelmiszerkutató Intézet tudósai azt találták, hogy azoknál a férfiaknál, akik minden nap megettek belőle egy adagot, megváltozott a prosztata géntevékenysége, vagyis elképzelhető, hogy a zöldségben található anyagok csökkenthetik a prosztatarák kialakulási esélyeit.

2006-ban megjelent egy cikk a British Journal of Cancerben, mely azt állította, hogy a bizonyos zöldségekben (brokkoli, karfiol, káposzta) található természetes vegyületek serkentheti a sejtek DNS-regenerációját, mely megakadályozhatja rákos elfajulásukat. A hólyagrák az ötödik leggyakoribb daganatos megbetegedés, mely több férfit érint, mint nőt.

Az Egyesült Királyság Rákkutató Központja szerint sokat kutatják a brokkoli gyógyító hatásait, és az egészséges étrendben naponta kellene szerepelnie más zöldségek és gyümölcsök mellett.

Tény, hogy a brokkoli segít a daganatos betegségek megelőzésében, de a tudósok eddig úgy gondolták, hogy a túlzott főzés hatására elveszhetnek a zöldség értékes hatóanyagai. A legújabb kutatások szerint azonban a brokkoli heti háromszori fogyasztása még abban az esetben is csökkenti a daganatos betegségek kockázatát, ha a zöldségeket túlfőzzük.

,,A szervezet még ilyen formában is képes kivonni a brokkoliból a szulforafánt, ezt az erősen rákellenes anyagot - nyilatkozta Elizabeth Jeffery professzor (Illinois Egyetem), a kutatás vezetője. Szervezetünk az emésztőrendszerben található mikrobák segítségével jut hozzá a brokkoliban található hatóanyagokhoz, és ha képesek lennénk növelni a baktériumok hatékonyságát, akkor a brokkoli daganatellenes hatása is nagyobb lehetne."

Szulforafán a brokkolin kívül a karfiolban és a káposztában - és más káposztafélékben - is található, de legnagyobb mennyiségben a friss brokkoliban fordul elő. A vegyület a zöldségekben cukorhoz kötve van jelen, majd a szervezetben felszabadul. A gyomorban erélyesen gátolja a gyomorfekélyt okozó baktérium, a Heliobacter pylori szaporodását is.

 
 
0 komment , kategória:  Fűben- fában orvosság  
Miért igyunk bort, sört, pálinkát? - De csak módjával...
  2013-10-13 14:48:43, vasárnap
 
  Vajon tényleg vannak-e jótékony hatásai a legnépszerűbb alkoholos italoknak, mint a sör, bor és pálinka?

Hosszas kutatások végeredményeként állítják, hogy napi 20 gramm alkohol fogyasztása két és fél évvel hosszabbította meg a páciensek életét, azokhoz képest, akik egyáltalán nem ittak. A sör és a bor az immunrendszer működésére jótékony hatással van, magas ásványi anyag, vitamin- és
antioxidáns tartalma vírusfertőzések ellen is védelmet nyújt.

Rendszeres mérsékelt sör és borfogyasztás gátolja az artériákban a véralvadék és a lerakódások kialakulását, ezáltal a szívinfarktus-esély 50%-kal csökkenhet, emeli a jó HDL koleszterint, csökkenti az ártalmas LDL koleszterint és jó hatású a vérkeringésre.

Hangsúlyozni kell, hogy valóban csak a mérsékelt fogyasztásnál lépnek fel a pozitív hatások, a túl sok fogyasztás változatlanul ártalmas!

A tanulmányok kimutatták, hogy a nélkülözhetetlen vitaminok és ásványi anyagok kombinációja éppen az alkohollal együtt növelik a szervezet elektrolit tartalmát, az enzim aktivitást, a hormonszintet, a vérkeringést, az izom és anyagcsere folyamatokat, valamint fokozzák a vértestek
képződését.

Ismertté vált, hogy 1 liter sörben ugyanannyi antioxidáns van, mint 4-5 adag gyümölcsben. Naponta fél liter sör a vesekő rizikót 40%-kal csökkenti. Egy milánói orvos-csoport a sörfogyasztást a leggazdaságosabb vesekő megelőzési módszerként javasolja. Egy átlagos sör kevesebb, mint 140 kalóriát tartalmaz, dobozonként, kb. 4 %-os alkoholtartalom mellett, így a mértékletes fogyasztása nem hizlal. Kísérletek kimutatták, hogy az árpa csírázása és malátává történő átalakulása során nagyon sok vitamin keletkezik. Különösen jelentősek a B1, B2, B3, B6, és H mind jelen vannak, valamint az ásványi anyagok a Cu, Fe, Zn, Ph, és a Mg.

Néhány sörfajtában a Folat (B9) olyan nagy mennyiségben van jelen, mint 100g brokkoliban, vagy 0,5 kg paradicsomban. Ezen kívül a komló növény évszázadok óta gyógynövényként ismert. Népi megfigyelések is azt bizonyítják, hogy a komlót a szoptató anyák is használták az anyatej mennyiségének növelésére, valamint az érzékeny csecsemők nyugtatására az anyatejen keresztül. A komló megtalálható tabletta formában és különböző gyógytea keverékekben is, nyugtató, altató és emésztést elősegítő hatása van.

Vörösbor fogyasztása kifejezetten mérsékli az érelmeszesedés kialakulását, naponta egy pohárnyi, 1,5-2 dl bor kb. 15%-kal csökkenti a szívinfarktus rizikóját. A borban lévő anyagok csökkentik az inzulinrezisztenciát, kedvező hatással vannak az anyagcserére, csökkentik a pulzust és a szívet jó energetikai állapotba hozzák. Ugyanakkor ennek a mennyiségnek nincs kimutatható máj- és idegkárosító hatása és nem okoz függőséget sem.

A pálinka alkoholtartalma 40-50% körüli, hazánkban a reggeli fél kupica, illetve az étkezések előtti, aperitifként való fogyasztása terjedt el, mely nem túl kedvező élettani szempontból. Az üres gyomorra ivott pálinka, bár étvágygerjesztő hatású, károsan hat a gyomorra.

A tömény italok fogyasztásának ideális ideje étkezés után van. Ekkor felszívódásuk, hatásuk mértéke csökken ugyan, de a szervezet ilyenkor emésztést serkentő szerként hasznosítja. Fertőtlenítő hatása miatt a pálinka megfázás esetén is jól jöhet.

Népi gyógymódok köhögés és rekedtség ellen az ágyas pálinkák különféle formáit és a mézes pálinkát javasolják.

A pálinka önmagában jó a magas vérnyomás ellen. A foghagymás pálinka valóságos varázsszer. Álljon itt a saját (Máthé Károly) tapasztalatom: Valamikor a 60-as évek végén, drága jó APÁM a következő recepteket adta át nekem. "Fiam, a gyomor-bél fertőzésre a legjobb szer a valódi barackpálinka, míg a szívgörcs azonnali ellenszere a jófajta (nem aromából készült) konyak. Az előbbit többször megtapasztaltam, az utóbbira a feleségem betegsége emlékeztetett. Ma már otthon a gyógyszerek mellett mindig van konyak, ami többször húzott ki percek alatt a szívgörcsből. Érdekességként jegyzem meg, amikor megpróbáltam a neten utánanézni a konyak eme jótékony hatásának, csak áttételesen véletlenül akadtam egy orvos javaslata alapján az igazságra. Terhes nőknek javasolta, hogy a nem kívánt méhgörcsöt egy pohárka konyakkal megszüntethetik. Annyit meg én is tanultam biológiából, hogy a méh, a szív és az erek mind-mind a sima izmok családjába tartoznak. Igy, ha közvetve is, de a doki megerősítette az apám által átadott recept hatásosságát, amit orvosi leiratokban hiába kerestem.
Az alkoholok ételek melletti alkalmazása során azt találták, hogy mind a vörösboros, mind a sörös pácolás hat órán keresztül a káros vegyületek megjelenését 90 százalékban megakadályozta. A harmadik rákkeltő anyag kifejlődését a sör már négy óra alatt olyan mértékben csökkentette, mint a
vörösbor hat órai pácolás végére! A kutatók úgy gondolják, hogy a sörben és a borban található természetes cukrok gátolják a húsban lévő, vízben oldódó molekulák kiáramlását a felszínre, ezért azok a hő hatására nem alakulnak át rákkeltő anyagokká. Arról nem is beszélve, hogy a pácolás eredményeként a hús is ízletesebb lesz. Kertészetben a növények ápolásához is jól jöhet egy kis sör. Csodákat művel, hatására a fű is gyorsabban nő. A sört a fodrászatban is előszeretettel használják a haj formázására és ápolására. B6 és B2 vitamintartalmának köszönhetően erősebbé és fényesebbé teszi a hajat.
A különféle hajhabok és zselék helyett is használhatják, mivel a világos sör kitűnő hajformáló. Hajmosás után a fejbőrt és a hajszálakat is jól be kell dörzsölni, majd 15 perc után bő vízzel leöblíteni.
Egy idős bácsi véleménye: Kábítják csak a népet! Én benyomok délelőtt 4 azaz négy rosé kisfröccsöt, du ugyanebből 5-öt, hogy jól aludjak, a vizet saját ásott kutamból iszom 1969 óta gyerekeimmel együtt. A nyaralómba sem engedek be klóros szennyvizet ott is saját ásott kútból merítem. 78 éves vagyok a gyerekeim 42 és 38 évesek.
Disznózsíros birkapörkölt. Csülkös velős pacal ami belefér. Nagyapám parasztkolbászon szalonnán élt 92 évet. Apám úgyszintén 86 évet, anyám 84 évet,

Disznózsír és házi víz.
Egy neurológus orvos azt is mondta, hogy ez a levél, ha eljut legalább 100 címre, szinte biztos, hogy legalább egy életet megment. Én is beálltam a sorba, hogy eljusson 100 emberhez. Köszönöm, hogy elolvastad.


 
 
0 komment , kategória:  Fűben- fában orvosság  
Alternatív gyógyászat
  2013-08-19 12:11:34, hétfő
 
  Egyre népszerűbb a holisztikus szemléletű természetgyógyászat és alternatív gyógyászat

Alternatív gyógyászat eszközei: akupunktúrás tűk, homeopátiás golyók, virágok.

A modern orvostudományba vetett bizalom az elmúlt években nem feltétlenül nőtt. Mindig újabb botrányok kerülnek napvilágra, például veszélyes vírusok és baktériumok a kórházakban, amelyek néhány páciensnek már az életébe kerültek. És az a tény, hogy a pénz mindig is nagy szerepet játszott a gyógyításban, szintén nem feltétlenül ébreszt bizalmat a legtöbb emberben.

Ezért folyamatosan előtérbe kerülnek az alternatív gyógymódok - mint amilyeneket például a természetgyógyászat kínál. Akár homeopátia, akupunktúra, ájurvéda vagy Bach-virágok - az emberek újra vissza akarnak térni az ősi gyógyászathoz, amely a természettel összhangban dolgozik, és az embert holisztikus lényként szemléli. Éppen ez a holisztikus megközelítés az egyik legnagyobb előnye a természetgyógyászatnak, illetve az alternatív gyógyászatnak. A modern orvostudományban a fő hangsúlyt többnyire csak a betegség tüneteire helyezik, az okok inkább alárendelt szerepet játszanak. Közben egy betegséget csak akkor lehet holisztikusan kezelni, ha megtaláljuk a kiváltóját.

Az a tény, hogy az alternatív gyógyászat sok módszerét máig sem támasztották alá tudományosan, a legtöbb embert nem zavarja. Általában annak adnak igazat, aki eléri a gyógyulást. Ez a tény mindenesetre az alternatív gyógyászat egyik legkritikusabb pontja is, a legtöbb orvos pusztán a pszichológiai hatásokban hisz, amelyek a pácienseknél a sikert kiváltják. Így például az akupunktúra blokádok feloldását végzi, amelyek az emberi test energiapályáin - az úgynevezett meridiánokon - találhatók. Ezeket az energiapályákat azonban máig még egyetlen orvos vagy alternatív gyógyász sem tette láthatóvá.

Végső soron mindenkinek a saját véleményét kell megalkotnia és eldöntenie, hogy tényleg szüksége van-e tudományos bizonyítékokra egy alternatív gyógyászati kezelés hatékonyságáról. Egy próba semmiképp nem árt, különösen akkor, ha a modern orvostudomány területén már egy egész sor orvossal konzultáltunk, akik végül mégsem tudtak segíteni.
 
 
0 komment , kategória:  Fűben- fában orvosság  
Gyömbér – sokan nem szeretik, de jót tesz
  2013-08-19 12:07:19, hétfő
 
  Üvegtálkában por alakú gyömbér, mellette a friss darabos gumó, amely reszelhető és vágható is.

Ahogy sok más gyógynövényt, a gyömbért is legtöbben kizárólag fűszer formájában vagy élelmiszerek összetevőjeként ismerik. Intenzív íze miatt mindenesetre megoszlanak a vélemények. Sokan vannak, akik a gyömbért ki nem állhatják. Ők lemaradnak egy sor gyógyhatásról, amelyek a gyömbér fogyasztásához köthetők.

Hogy a gyömbér pontosan honnan származik, már nem követhető vissza. A növény már sok ezer év óta ismert a legkülönbözőbb kultúrákból, és mind a hagyományos kínai gyógyászatban, mind a nyugati orvostudományban szinte a kezdetektől fogva alkalmazzák. De mi teszi a gyömbért ilyen értékessé?

Az orvosságként történő felhasználásban elsősorban a gyömbér gyökere érdekes. A növény kizárólag trópusi és szubtrópusi területeken nő, ma például Afrika nagy részein, Ázsiában és Közép-Amerikában termesztik. Magas illóolajtartalma miatt a gyömbérnek nagyon intenzív illata és erős íze van. Ezek az illóolajok azonban, amelyek közül a legmarkánsabb az úgynevezett gingerol, nemcsak a gyömbér illatáért és ízéért felelősek, hanem gyógyhatásai nagy részéért is.

A gyömbér csodaszernek számít az egész emberi gyomor-bél traktus számára. Bevétele segít például émelygésnél, hányásnál, gyomor- és bélgörcsöknél, felfúvódásoknál és e terület sok más panasza esetén. De nemcsak a gyomorban, hanem az egész emésztőrendszerben nagyon pozitív hatást fejt ki a gyömbér. Különösen azokon segíthet, akiknek egyáltalán nincs étvágyuk. Fokozza az étvágyat, és kiegyensúlyozott, jól működő emésztésről gondoskodik. Csípős összetevői a gyomrot az emésztőnedvek fokozott képzésére serkentik, sőt a gyömbér fogyasztásával több epe termelődik, ami ugyancsak hasznos az emésztés számára - különösen a zsírok hasznosításában.

Ezen kívül a gyömbér lázcsillapító hatású, enyhíti a fejfájást és mindenféle fertőző betegséget. Nálunk a gyömbér elsősorban tea formájában ismert, amelynek ízét bár nem mindenki szereti, de sokféle pozitív hatással bír az egész szervezetre.
 
 
0 komment , kategória:  Fűben- fában orvosság  
Ma már elismert módszer az aromaterápia
  2013-08-19 12:05:20, hétfő
 
  Levendulából készült fürdőkristály, mellette a növény és a belőle készült illóolaj barna üvegcsében.

A testi, lelki és szellemi ellazulás az utóbbi években sok ember számára egyre fontosabbá vált. Ennek okai sokfélék. Az ember mindennapjai rendszerint egyre stresszesebbek, ehhez jön mindenféle privát kötelezettség, hobbi, gyerekek, háziállatok és sok más, ami időt vesz igénybe. Ebből a stresszből kínál kiutat az aromaterápia. Egy relaxációs terápiáról van itt szó, amelyet illóolajok segítségével végeznek. Ezek mind a testre, mind a szellemre és a lélekre is pozitív hatással vannak, ellazítanak.

Már sok ezer év óta ismert, hogy illatanyagok segítségével reakciók válthatók ki az emberi testben. Az elme és a lélek is nagyon érzékenyen reagál ezekre. Éppen ezért már az ókori kultúrák idejében - Egyiptomban is - szokás volt a növényekből illatanyagokat kivonni, és így például füstölőt készíteni. Az első parfümöket is ebben az időben állították elő ugyancsak növényekből, illetve növényi alkotóelemekből.

Az aromaterápia története 1910-re nyúlik vissza, amikor egy francia vegyész laboratóriumában baleset történt, és egy robbanás révén égési sérüléseket szenvedett. Mivel gyorsan kellett cselekednie, a sérüléseit levendulaolaj segítségével látta el. Már röviddel az eset után látszott, hogy a levendula nagyon jótékonyan hat az egész irritált bőrterületre, és a sebek gyorsabban gyógyulnak tőle. A hegesedés is lényegesen csekélyebb mértékű volt az olaj alkalmazásával. Ez volt a kezdő löket az aromaterápia létrejöttéhez, ezután az illóolajokat különböző módokon használták fel, például szappanokat készítettek, amelyeket ezekkel az olajokkal illatosítottak.

Ma az aromaterápiát alapvetően a növénygyógyászathoz soroljuk. Relaxációs módszerként nemcsak a természetgyógyászatban, hanem már a hagyományos orvostudományban is szinte teljes mértékben elismerik. Az aromaterápia ma egy nagy területet foglal magába. Léteznek például speciális fürdőadalékok, amelyeket már aromaterápiás szerként is elismernek, ezen kívül masszázsolajak, illatlámpába való olajkeverékek is kaphatók.

Óvatosan bánjunk azonban azokkal az illóolajokkal, amelyeket nem természetes nyersanyagokból nyertek, hanem vegyileg, illetve szintetikusan állítottak elő. Ezek az olajok erős allergiás reakciókat válthatnak ki, gyerekeknél és gyenge immunrendszerrel rendelkezőknél mérgezési tünetek is felléphetnek. Legjobb, ha mindig csak természetes, tiszta illóolajokat alkalmazunk.
 
 
0 komment , kategória:  Fűben- fában orvosság  
Karotinoidok – gyógyhatású zöldségek
  2013-08-19 12:03:50, hétfő
 
  Friss sárgarépák levelükkel együtt, egymás mellé fektetve.

A bizonyos növényekben lévő karotinoidok majdnem olyan hatékonyak, mint a gyógyszerek - pozitív hatással vannak az immunrendszerre, és képesek leküzdeni a szabad gyököket. 1831-ben izolált először egy Heinrich Wackenroder nevű vegyész egy szénhidrogén-vegyületet a sárgarépából, amelyet karotinnak nevezett el. Néhány évvel később már ennek a csoportnak minden színezőanyagát karotinoidoknak hívták. Ma mintegy 650 különböző karotinoidot ismerünk, ebből kb. 50-et tud az ember átalakítani A-vitaminná.

Fontos a fotoszintézishez

A karotinoidok szekunder növényi anyagok, tehát bioaktív színező- és illatanyagok, melyeket baktériumok, algák, gombák és növények képesek szintetizálni. Általánosságban a fotoszintézisben vesznek részt, fontosak, mivel védik a klorofillt az oxidatív lebomlástól, ezen kívül részt vesznek a fotoszintetikus fényelnyelésben. A karotinoidok zsírban oldódók, egyes állati szövetekben is felhalmozódnak, és többek között a lazac húsának narancsos színéről is gondoskodnak.

Sokoldalúan hatékony

A növényi anyagoknak a gyógyszerekhez hasonló hatásuk van. Képesek az immunrendszert erősíteni, védik a sejteket a méreganyagoktól, védenek a rákot okozó toxinoktól, serkentik az öngyógyító erőket, és aktiválják a szervezet saját regeneráló mechanizmusait.

Karotinok és xantofillok

A karotinoidokat a kémiai szerkezetük alapján oxigénmentes (karotinok) és oxigéntartalmú (xantofillok) növényi anyagokra osztjuk fel. A karotinok a narancs, sárga vagy vörös színű zöldség- és gyümölcsfajtákban találhatók meg. Jó a hőstabilitásuk, sőt, általában a főtt ételekből könnyebben hasznosíthatók az emberi szervezet számára, mint nyersen. A legnagyobb mennyiséget a külső levelekben vagy a héjban találjuk. A xantofillok elsősorban a zöld levelű zöldségekben vannak jelen, hő hatására azonban mintegy 50%-uk veszendőbe megy. Általában a táplálkozásban csak az alfa-karotin és a béta-karotin játszik szerepet. Ahhoz, hogy elegendő legyen a karotinoidbevitelünk, minden nap el kell fogyasztani az ajánlott öt adag gyümölcsöt és zöldséget - a zöldségekben amúgy több hatóanyag található, mint a gyümölcsökben.
 
 
0 komment , kategória:  Fűben- fában orvosság  
Teák magas vérnyomás ellen
  2013-08-19 12:02:29, hétfő
 
  Hibiszkuszból készült frssítő tea jégkockákkal üvegpohárban, háttérben a teáskanna.

A három legkönnyebben elérhető teakeverék, amely bizonyítottan vérnyomáscsökkentő hatású, a hibiszkusztea, a fagyöngytea és a zöld tea. A teák hatását a növényi színezőanyagok egy bizonyos csoportjára, a flavonoidokra vezetik vissza. A zsír és a cukor ezt a hatást azonban hátrányosan befolyásolhatja, ezért a teákat ajánlatos cukor nélkül inni.

Hibiszkusztea

A vörös színű hibiszkusztea gyümölcsteaként népszerű. Előnye, hogy egy kis citromlével hidegen is ízletes és kitűnő szomjoltó. Mivel kalóriaszegény, korlátlan mennyiségben fogyasztható. A hibiszkusztea rendszeres fogyasztása megelőzi a magas vérnyomást. Ezen kívül ismert a gyógyhatása megfázásoknál, érelmeszesedésnél és magas koleszterinszintnél. A hibiszkusztea a májat is védi a betegségektől. Magas vérnyomás elleni teaként hatékony megelőző szer. Elkészítése: 6 evőkanál teát öntsünk fel egy liter forró vízzel, és hagyjuk állni 5-8 percig. Tudományosan is vizsgálták a hibiszkusztea vérnyomásra gyakorolt hatását. A bostoni egyetem kutatói 65 résztvevőt vontak be a vizsgálatba, akik 30 és 70 év közöttiek, és 120-150 Hgmm vérnyomásértékekkel rendelkeztek. Míg az egyik csoport 6 héten át minden nap 3 csésze frissen főzött hibiszkuszteát ivott, itt a vérnyomásuk átlagosan 7,2 Hgmm-rel csökkent, addig a kontrollcsoport placebót kapott, és csak 1,3 Hgmm-rel csökkent a vérnyomásuk.

Zöld tea

A zöld tea nemcsak antioxidánsokkal van tele, amelyek segítenek a vérben leküzdeni a szabad gyököket, hanem védi a fogakat a szuvasodástól, és elősegíti a fogyást is. A rákos megbetegedéseknél is támogató hatást tulajdonítanak neki. A minket érdeklő tulajdonságaihoz tartozik a vérnyomást szabályozó hatása. Mivel a zöld tea rendszeres fogyasztásával csökkenthető a vérnyomás, hatékony szernek számít magas vérnyomás ellen. Hátránya, hogy nagyon sokáig éberen tart. A kávé vagy a fekete tea élénkítő hatása gyorsan fellép, és csak néhány óráig tart, a zöld tea viszont sokkal hosszabb ideig hat.

Fagyöngytea

Ha a zöld tea egészségesebb alternatíváját keressük, jól járunk a fagyöngyteával. A fagyöngyöt már ősidők óta csodaszerként ismerik, amelynek varázserőt is tulajdonítottak, azonban hogy teaként magas vérnyomás ellen is fogyasztható, azt csak kevesen tudják róla. Pedig a fagyöngytea rendkívül hatékony szer magas vérnyomás ellen, amit a tudomány is alátámasztott.
 
 
0 komment , kategória:  Fűben- fában orvosság  
Az egészséges életmód mint vérnyomáscsökkentő?
  2013-08-19 11:58:48, hétfő
 
  A vérnyomáscsökkentő gyógyszereken kívül egy sor más lehetőség is létezik, hogy küzdjünk a magas vérnyomás ellen. Vajon mennyit jelent, ha figyelünk az egészséges táplálkozásra és rendszeresen sportolunk? Az életmód megváltoztatásával gyógyszer nélkül is sikeresen csökkenthető a vérnyomás. Különösen a túlsúllyal, örökletes hajlammal vagy túlzott stresszel rendelkezőknek kell megpróbálniuk szokásaikon változtatni. Minden második túlsúlyos ember vérnyomása csökken, amint leadott néhány kilót. Hasznos tippek következnek magas vérnyomásban szenvedőknek.

Mozogjunk többet és próbáljunk lefogyni - tanácsolják újra és újra, ha valakinek magas a vérnyomása. De tényleg olyan sokat számít ez? Tényleg megúszhatjuk így a gyógyszerszedést? Ha megszívleljük ezeket a tanácsokat, jelentősen csökkenthetjük a vérnyomásunkat. Ha túlsúlyosak vagyunk, és kereken 10 kilót fogyunk, a vérnyomásunk 5-10 Hgmm-rel csökken. Hetente háromszor fél óra sport 4-9 Hgmm csökkenést hozhat. A számok azt mutatják, milyen nagy befolyása lehet az egészséges életmódnak.

A nátriumszegény - vagyis lehetőleg káliumban gazdag - étrend elősegíti a vízkiválasztást, amely az érrendszer ideális állapotához vezet, és ezért csökken a vérnyomás. A növényi élelmiszerek káliumban gazdagok, így jó természetes vérnyomáscsökkentők. Ez az ásványi anyag bizonyos gyümölcsökben és zöldségekben található meg magasabb koncentrációban, például a banánban, az aszalt sárgabarackban, a kiviben, a fejes salátában, a spenótban, a sárgarépában és a burgonyában. Ezekben az élelmiszerekben kevés a nátrium, a nátriumszegény táplálkozás pedig csökkenti a vérnyomást.

Emellett táplálkozzunk kiegyensúlyozottan. Spóroljunk a zsírral, fogyasszunk bőségesen gyümölcsöt és zöldséget, igyunk elegendő mennyiséget - leginkább vizet. Részesítsük előnyben a telítetlen zsírokat, amelyek a halban és a növényi olajokban találhatók.

Vigyünk több mozgást a mindennapjainkba. Menjünk a kenyérért biciklivel vagy gyalog. Tegyünk egy esti sétát. Lépcsőzzünk mozgólépcső vagy lift használata helyett. Hetente legalább háromszor sportoljunk legalább 30 percig. Az állóképességi sportágak, mint a futás, kerékpározás vagy a nordic walking, különösen hatékonynak számítanak.
 
 
0 komment , kategória:  Fűben- fában orvosság  
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 54 
2014.09 2014. Október 2014.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 16 db bejegyzés
e év: 137 db bejegyzés
Összes: 2714 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 537
  • e Hét: 2798
  • e Hónap: 14078
  • e Év: 205613
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Online Póker, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2010 TVN.HU Kft.