Belépés
butababa.blog.xfree.hu
Ha nem lehetséges az amit akarsz, akkor akard azt ami lehetséges. /G.B.Shaw/ Fülöp Katalin
1968.11.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
Árvíztűrő tükörfúrógép
  2007-11-14 11:05:18, szerda
 
  No, ezt is most találtam.....hogy mik vannak !!! ???? Ha már megleltem, biztos jó lesz még egyszer valamire....sejtelmem sincs ugyan mire :))


Az árvíztűrő tükörfúrógép valójában nem egy létező gép, hanem egy könnyen megjegyezhető, pangrammára hasonlító szöveg, melyet a betűképek és betűtípusok bemutatására használnak. Előnye, hogy úgy tartalmazza a magyarban használt összes ékezetes karaktert, hogy közben egy összefüggő szöveget látunk (nem azt például, hogy AaÁáBbCc...), ezáltal egy betűtípus-nézegető programban egy betűképet előnézetként megnyitva látható, hogy az adott betűtípus rendelkezik-e ékezetes betűkkel.

-------------

Aztán meg van egy ilyen is, hogy :

Mi az a "Lorem ipsum dolor sit amet"?

A "Lorem ipsum dolor sit amet" kezdetű szöveg az 1500-as évek óta a nyomdászok, tipográfusok, és tervezőgrafikusok töltelék szövege. A XVI. században egy ismeretlen nyomdász állította össze ezt a töltelékszövegekkel zsúfolt különleges könyvet, melynek kezdő sorai nem csak hogy változatlan formában éltek túl öt évszázadot, de máig használatosak a nyomdai és számítógépes tervezőgrafikusi munkában. Az 1960-as évek óta több hivatalos, kiadványszerkesztéssel kapcsolatos publikációban és szoftverben jelent meg ez a szöveg, és így bekerült a tervezői köztudatba.

Miért alkalmazzuk ezt a szöveget?

A fent említett latin hangzású töltelékszöveg elterjedt használatának oka az, hogy többé-kevésbé arányosan oszlanak el a szövegben a betűk, illetve a szavak, valamint praktikusabb az "ide kerül a tartalom ide kerül a tartalom ide kerül a tartalom" unalmas egyformasága helyett alkalmazni egy gyakorlatilag jól olvasható, bár elvileg értelmetlen szöveget. A betűk és szavak arányos eloszlása miatt pedig ez a töltelék szöveg kiválóan modellezi a tipográfiailag jól kezelhető, hasábokba, táblázatokba rendezendő változatos tartalmat.


Ezt sem tudtam, rég jártam nyomdában...amikor meg igen, akkor főleg bámészkodni meg szaglászni a papír - és mindenféle idetartozó tipikusnak mondható szagokat/illatokat ...na de eztán....:)

 
 
0 komment , kategória:  Mindenféle, ami érdekes  
Tippi Afrikában
  2007-10-15 17:42:39, hétfő
 
 


Tippi 1990-ben született Namíbiában, szülei, Sylvie és Alain - mindketten franciák és mindketten fotográfusok -, régóta az állatok fényképezésének szentelték minden idejüket.

A családnak jó ideig nem volt állandó otthona: a szabad természetben éltek, és hol itt, hol ott ütöttek tanyát Namíbia és Botswana hatalmas természetvédelmi területein.
Tippi a civilizációtól távol nőtt fel, kicsi korától mindenféle állatok vették körül, ezért egyáltalán nem félt a vadállatoktól. Nagyszerűen szót tudott érteni velük, nem csoda hát, hogy végül Abu, az elefánt lett a legjobb barátja, de játszótársául szegődött többek között Jimbeam, a párduc és Leon, a kaméleon is nem beszélve a kígyókról, gazellákról, zebrákról, és a többiekről.
Kicsit irigylem azért, legfőképpen a "szobacicája" miatt :))

Tippi Afrikában Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2007-10-15 17:47:43
feltöltő: butababa
nézettség: 6342
szavazatok: 6
kommentek: 0
kulcs: tippi, afrika, állatok,
kategória: hírek/bulvár
leírás: Tippi akinek nem mindennapi a gyerekkora :)

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!
 
 
3 komment , kategória:  Mindenféle, ami érdekes  
Jobbos vagy balos az agyad?
  2007-10-11 10:36:41, csütörtök
 
 


A Daily Telegraph publikált egy egyszerű tesztet, amellyel a fenti csinos női sziluettet bambulva bárki megállapíthatja, hogy agyának inkább jobb-, vagy inkább bal féltekéjét használja.
A Daily Telegraph cikke szerint, aki a forgó női alakot óramutató járásával egyező irányban látja mozogni, jobboldali agyféltekéjét dolgoztatja jobban. Aki az óra járásával ellentétesen, az pedig a balt. A szöveg szerint legtöbben az óramutató járásával ellentétes irányban látják mozogni a női alakot, vagyis bal agyi féltekéjüket használják jobban.

A bal félteke tulajdonságait is leírja, kulcsszavakban: logikus, részletekre figyelő, tényszerű, szavak és nyelv, jelen és jövő, matematika és tudományok, megértés, tudás, ismeretek, valóság alapú, praktikus.

A jobb félteke tulajdonságai: érzelmes, részleteket nélkülöző figyelem, képzelőerő, szimbólumok és képek, filozófia és vallás, hit, fantázia alapú, heves, kreatív.

Hámori József agykutató, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke szerint a biztos megállapításhoz komolyabb vizsgálat szükséges. ,,A kísérleti alany magasra tett kézzel, folyamatosan beszél. Ekkor a kísérletvezető kis mennyiségű, speciális altatót fecskendez az agyi artériába, ami a bal féltekét pár percre elaltatja. Ha abbahagyja a beszédet az alany, és jobb keze lehanyatlik, akkor bal féltekéje a domináns. Ha továbbra is beszél, akkor a jobb" - mondta a neurobiológus agykutató. A jobb félteke ugyanis az esetek 95 százalékában nem tud beszélni, nem érti a beszédet. Ezért nevezik néma vagy kisebb féltekének.
Miért látják néhányan óramutató járásával egyező irányban, mások ellentétesen mozogni az alakot? Hámori József szerint látásbeli különbözőség áll a háttérben.

Akárhogyan is van, mindenképpen érdekes teszt, még ha nem is megalapozott tudományosan.
Én mondjuk nem vagyok annyira kíváncsi, hogy hagyjam, hogy az agyi artériámba bármit is fecskendezzenek...
Különben meg nekem is balra forog....

DEEEEE!!!! Meg lehet fordítani a forgását!!! Nekem úgy sikerült, hogy kicsit a kép mellé néztem és csak a perifériás látással rá, és először lelassult, majd megfordult a forgásirány.

Működik a dolog, tényleg.

Bááár...lehet, hogy úgy van megcsinálva a kép, hogy forogjon erre-arra...nem tudom...hát jól elvoltam vele egy darabig... :)

Ezek kockák, amiknek szintén lehet változtatni a forgásirányán.
A másodikat szerintem könnyebb, nekem úgy sikerül, ha nem a kockát nézem, hanem kicsit mellé.

Link

Link

 
 
5 komment , kategória:  Mindenféle, ami érdekes  
Daisy és a mammut
  2007-10-07 00:45:30, vasárnap
 
 


Ő Daisy, akinek hihetetlen mázlija volt/van...mégis csak volt....mert rátalált álmai csontjára.
Mindez történt Southwold kikötővárosban, Suffolk angol grófságban a tengerparton.
No nem sokáig maradt az övé, mert miután kiderült, hogy a nem mindennapi méretű csont egy mammuthoz tartozott, elkobozták a szerzeményét. A mammut 16 tonnát nyomott, míg élt, de ennek már 2 millió éve, szóval szerintem nem lehet túl ízletes amúgy sem, és ráadásul nagyobb is, mint a megtalálója. Még így is, darabokban.
A kutyus különben meg nagy ínyenc, mert a hétvégi ebédből, mindig megkapja a báránycsontot.
Hát a képen is nagyon nyalja a száját...lehet, hogy nem is olyan rossz az a csont?? 
 
0 komment , kategória:  Mindenféle, ami érdekes  
Sivatagi fesztivál
  2007-09-20 12:13:00, csütörtök
 
 


"Pakolj be napi 6 liter ivóvizet, egyheti élelmet, füldugót, nagy karimájú kalapot, naptejet és napszemüveget, meleg ruhát, hálózsákot, erős, szélálló sátrat s megfelelő árnyékot adó napellenzőt, hiszen míg nappal akár 60 fokos hőség is lehet, addig éjjel 10 fok alá süllyed a hőmérséklet a sivatagban" - áll a résztvevők túlélőkönyvében. Ez az Égő Ember fesztivál avagy Burning Man fesztivál a nevadai sivatagban.
A fentiekre számítson, aki a világ legvadabb fesztiváljára, vagyis az Egyesült Államok nyugati felében fekvő nevadai Black Rock sivatagban évente megtartott Burning Man (Égő Ember) elnevezésű összművészeti találkozóra készül. ,,A kopár, űrbéli tájon berendezett város, amely talán leginkább egy vidámpark, egy tengerparti buli és egy tudományos-ismeretterjesztő tévéműsor elegye, felnőtteknek készült játszótérre emlékeztet" - írja Iain Gately Bolygóbuli című könyvében.
A rendezvény helyszínénél is szokatlanabb, hogy jégen és kávén kívül semmit sem lehet venni, minden közösségi elven működik - vagyis a bulizni vágyók csak azt fogyaszthatják, amit magukkal hoznak. Az alapító Larry Harvey és barátai szigorúan kikötötték: itt nincsenek látogatók, csak résztvevők. Egyetlen elvet tart még szem előtt ez a valóságból kiszakadt ,,kibertársadalom": a Black Rock 1200 méterrel a tenger felett fekvő homokpusztáit ugyanolyan érintetlenül kell hátrahagyni a transz végén, ahogyan azt pár héttel előbb elfoglalták.
A Burning Manen mindenki olyan önkifejezési módot választ, amilyet kitalál, a meztelenség ugyanolyan elfogadott, mint a legextrémebb maskarák, szkafanderek, a dinoszaurusszá alakított bicikli, a medenceautó, a marsjáró. A rituálé csúcsa az utolsó éjszaka, amikor a fehér ember összes bűnét szimbolizáló, hatalmas színes neonokkal kivilágított faembert elégetik, ezzel üzenve a ,,konzumidiotizmusba veszett emberiségnek".
Hát nekem tetszik roppant mód...elmenni persze se módom, se időm, se stb.....de ha valaki esetleg kedvet kapna...hát kalandra fel!!!!! ( De csak jövőre, mert attól tartok az idei már véget ért :( )


 
 
0 komment , kategória:  Mindenféle, ami érdekes  
Csontváry zsenialitása
  2007-08-25 00:19:34, szombat
 
  Ez Csontváry Kosztka Tivadar - Öreg halász című festménye.
Első ránézésre is látszik, hogy nem túl szimetrikus az arc és a test többi része sem, de azért én erre nem számítottam, mármint hogy ez a kép nem egy kép, hanem rögtön három.
Ez tehát az első "olvasat".
Itt van a második, amely úgy látható, hogy függőlegesen középvonalra egy tükröt tesz az ember, tehát a bal oldalt tükrözi a jobb oldalra. Így már más a látvány.
Az öreg halász mögött nyugodt a tenger és a tűzhányó is.
A harmadik kép, pedig a jobb oldal tükrözésével kapható meg.
Az ördög mögött viharos a tenger, kitört a tűzhányó.
Félelmetesen jó a kép, mindhárom... vagyis az az egy....akárhogyan is, nagyon tetszik. :-)
Láthat egy arcon belül a jó és a rossz oldala is az embernek, az a kettősség amely nemcsak az embert, hanem az egész világot is jellemzi. Nincsen jó rossz nélkül (és fordítva), mindkettő létezéséhez szükség van a másikra is. Persze ahogy az indián történet is szól : Az a farkas nyer, amelyiket tápláljuk.


 
 
0 komment , kategória:  Mindenféle, ami érdekes  
Hitchcock madarai ??
  2007-08-14 00:38:42, kedd
 
  Nagyon tetszenek ezek a fotók.
Rengeteg madár látható mindegyiken, akik hihetetlenül összehangoltan mozognak és így nagyon különleges formákat alkotnak. Pont mint a lazacok a tengerben, úgy úsznak az égen. :-))
Ez engem egy bálnára emlékeztet...vagy esetleg repülőgépre...
Ez pedig, mintha gomba lenne....
Megint valamiféle halforma...
Talp, amely épp el akar taposni?....
Madár madarakból... ( kezdek gyanakodni... nem lehet hogy tudják, hogy mit csinálnak? )
Hát...nincs tippem mire hasonlít !!
Ez a kedvencem, szerintem ez egy macskamúmia....

Ez a videófelvétel pedig Skóciában készült. Már eleve elég nagy számú csapat repked mindenféle formákat öltve, de egyre újabb seregek is érkeznek és felvéve a ritmust már egyszerre " úszkálnak tovább". Szerintem lenyűgöző, olyan mintha egy halraj úszna a tengerben, vagy mintha egy filmhez készült jelenetet nézne az ember...hát azt kell, hogy mondjam, hogy a természet a legjobb rendező.

Madarak Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2007-08-14 00:55:17
feltöltő: butababa
nézettség: 1016
szavazatok: 4
kommentek: 0
kulcs: madarak, raj,
kategória: állatok
leírás: Skóciában készült a felvétel, ahol rengeteg madár verődött egybe és mindenféle formákat öltve szállt összehangoltan, miközben újabb csapatok csatlakoztak hozzájuk.

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!
 
 
0 komment , kategória:  Mindenféle, ami érdekes  
Mocievő fa
  2007-07-02 16:56:09, hétfő
 
 Erre a motorra lehet licitálni, az egyik internetes oldalon. 23 éve a fa rabja...azt írják, akkor még pöcre indult...aki kiszabadítja...ill. megveszi és megszabadítja szenvedésétől, annak teljesíti 3 kívánságát.
Vagy nem...ez is benne van a pakliban,,,szóval hajrá !!!

Itt a link, ahol lehet licitálni...ha valaki komolyan veszi a dolgot...

Link
 
 
0 komment , kategória:  Mindenféle, ami érdekes  
Elképesztő dolgok...
  2007-06-19 23:19:36, kedd
 
  Egy rakás érdekes dolgot olvastam a National Geographic-ban...hiába, az ember holtig tanul.
Itt van mindjárt Marge. Ő egy tehén.
Bár a kép róla nem túl előnyös, ez mit sem ront azon a tényen, hogy Marge olyan tejet ad, amely 0,1 százalék telített zsírt tartalmaz, tehát nyugodtan nevezhetjük diétás tehénnek is.
Az átlagos tehén 3,6 % telített zsírsavas tejet ad, amit aztán különböző eljárásokkal csökkentenek és ezzel az ízüket is elveszítik. ( utóbbi saját vélemény ) Marge teje viszont így soványan is ugyanolyan finom, mint társaié és telítetlen zsírsavakban is gazdagabb.
Megpróbálják továbbörökíteni ezt a mutációt és ha sikerül, akkor készen fog előállni a sovány tej. Van új a Nap alatt !!

-----------------------------------------------------------------------

Aztán meg szegény Plutóról nem elég, hogy megállapították, hogy eztán nem tartozik a Naprendszer 9 eddig ismert bolygója közé, csak a törpebolygók között kapott egy vígaszdíjas első helyet, hanem most már azt is kiderítették, hogy a Naprendszer külső tartományában nem is ő a legnagyobb bolygó. ( Én már sajnálom...nagyon :-)) ) Ugyanis...a 2005-ben felfedezett Eris a Plútónál is nagyobb átmérőjű égitest és a tömege is negyedével több a Plútó tömegénél. Azt nem is akarom tudni, hogy hogyan számolják ki, mert ledekázni biztos nem tudják... Viszont tény, hogy az Eris ezzel minden szempontból a jelenleg ismert legnagyobb égitest a Naprendszer külső tartományaiban. Hát szép !!
A képen a Plútó, Charon nevű holdjával látható.
Az Eris meg ott van valahol...messze... ( He,he...édes bosszú )

----------------------------------------------------------------------------

Azt is olvastam, máshol...csak eszembe jutott, hogy azt mondják, hogy tízszer annyi csillag létezik, mint ahány homokszemcse van a világ sivatagjaiban és tengerpartjain. Az összeget - egy hetes, melyet huszonkét nulla követ, azaz 70 kvadrillió - az Ausztrál Nemzeti Egyetem csillagászai kalkulálták ki. Bonyolult, hogy hogyan...egy sávot az égboltból megvizsgáltak, azt szorozgatták...stb. De....a 70 kvadrilliós összeg az, ami megfelel a modern teleszkópok által láthatóvá tehető csillagok számának. A csillagok tényleges száma végtelen lehet.
Szóval egy romantikus éjszakán ha csillagot kellene választani....lenne elég, amiből lehet.
---------------------------------------------------------------------------------

De egy kicsit visszatérve a földre/Földre, azt is olvastam, hogy egy brazíliai és perui szakemberekből álló kutatócsoport azt állítja, hogy nem a Nílus, hanem az Amazonas a Föld leghosszabb folyója. Májusban ugyanis egy új forráságat fedeztek fel, ezzel mintegy 6800 kilométerre nőtt a folyó hossza.
Az Amazonas jelenleg a Föld legnagyobb vízhozamú folyójaként szerepel a hivatalos statisztikákban, a hosszúság tekintetében azonban a Nílus vezetett eddig a maga 6695 kilométerével. A 6448 kilométer hosszú Amazonas pedig csak a második helyen állt a rangsorban. Nem is tudom....szomorú hír ez vagy nem...csak a Nílus meg ne tudja!!!

--------------------------------------------------------------------------------- --------

Még közelebb a földhöz meg itt van mindjárt a gyík, akinek mint megtudtam, nem azért szakad le a farka, mert megfogja valaki, hanem ő maga válik meg tőle, szóval öncsonkítást végez. Mégpedig pont azért, mert nem akarja, hogy elkapják.
Amikor a gyík megijed, egy hirtelen izom-összerándulástól eltörik a farok, és ezzel együtt az összes többi itt lévő szövet (hám-, kötő-, izom- és idegszövet) is azonnal elszakad, és a farok önálló életet kezd élni. Hevesen rángatózik, mintha egy másik állat lenne ott, így a ragadozó jó eséllyel támad a farokra, és megkíméli annak a gazdáját.
Az új farok 2 hónapba is beletelhet míg kinő, és az már sosem lesz olyan, mint az első. És ez már nem is képes önálló életre...szóval csak egyszer vethető be a farok elhagyási trükk.
Nem mellesleg hátrébb szorul az ilyen gyík a ranglistán és nehezebben talál párt magának.
Jobb tehát nem kergetni őket...ráadásul védettek is.

 
 
4 komment , kategória:  Mindenféle, ami érdekes  
Csillagbölcső
  2007-03-20 08:49:29, kedd
 
  Ezt a fotót A Hubble-űrteleszkóp készítette, melyet 1990-ben állított Föld körüli pályára a Discovery űrrepülőgép személyzete.
A Teremtés Tornyai nevet adták ezeknek az oszlopoknak.
Ezek a hatalmas, porból és gázból álló oszlopok az úgynevezett csillagbölcsők. Ezeknek az anyagából keletkeznek az új csillagok. A gáz- és porrészecskék egyre jobban összetömörödnek, és a végén olyan magas lesz a hőmérsékletük, hogy a csillag világítani kezd. A képen látható lilás színű csillagok már előbukkantak a ködösségből, a torony tetején látható, cseppkövekre hasonlító nyúlványok végeinél viszont még a porfelhőben rejtőznek az újszülött csillagok és azok bolygói. Nagyon régen a Nap is egy ilyen csillagbölcső gyomrában sűrűsödött össze.
A csillagoknak is van bölcsője...tetszik ez a gondolat. Megszületnek, élik nem éppen rövid életüket, majd "meghalnak".
A nagytömegű hipercsillagok, rövid és drámai életük végén fekete lyukakká roskadnak össze. Róluk már semmi fény nem távozik.
Viszont vannak olyan nagyobb méretű csillagok, amilyek megsemmisülése nem kis kavarodást okoz a világűrben.
Rendkívüli erejű, egész galaxisokat bevilágító szupernóva-robbanásaik szórják szét a világűrbe a nehezebb kémiai elemeket - például a testünket alkotó szenet, oxigént vagy vasat. A Világegyetemben valósággal villódznak az effajta kataklizmák fényei. Szinte minden másodpercben fellobban egy-egy, többnyire valamelyik távoli galaxisban. A szupernóvák eleinte százmilliárd csillag fényességével ragyognak, majd létrehoznak egy hónapokig táguló, hűlő tűzgolyót.
Bár egy tőlünk alig néhány fényévnyire fellobbanó szupernóva gyilkos sugárzást zúdítana a Földre, a szupernóvák hagyatékát kutatva elég vegyelemeznünk a saját testünket. Sejtjeink széntartalma, a levegő oxigénje, a kőzetek és a csipek szilíciuma, a vér meg a gépek vasa (azaz jószerével minden, a hidrogénnél és héliumnál nehezebb atom) egykorvolt csillagok kohóiban született, majd több milliárd évvel ezelőtt történt robbanások révén szóródott szét az Univerzumban.
Még keresik a választ arra, hogy miért is érnek ilyen heves, erőszakos véget a hosszú évmilliókig nyugodtan fénylő csillagok.
Állítólag a csillag belsejében keletkező hihetetlen erejű hangrezgés előzi meg a csillag halálát, ezért is nevezik az égitest Hattyúdalának. Ez a hangrezgés és a gammakitörések előzik meg a szupernóva-jelenséget, percekkel a robbanás előtt.
Jó nem? Van bölcsőjük, Hattyúdaluk...alig várom, hogy kiderüljön valami hasonló érdekesség a "magánéletükről" is. 
 
0 komment , kategória:  Mindenféle, ami érdekes  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 560 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7
  • e Hét: 106
  • e Hónap: 313
  • e Év: 313
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.