Regisztráció  Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, a gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövend... Ballán Mária
2006.07.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/109 oldal   Bejegyzések száma: 1083 
Rongy, vagy nemzeti zászló?
  2018-03-17 22:14:53, szombat
 
 Még tiszta szerencse, hogy vannak kis hazánkban olyan nagy hazaffyak, akikben 100 évvel a nagy egyesülés után még lángol a hazaszeretet, buzog az elkötelezettség megvédeni az ország integritását, bátor szív és tépett száj kimondani az árulók nevét, akik eladják a hazát.

Ezeket az igazi, hős románokat, semmibe veszik, vagy próbálják akadályozni honfiúi megnyilvánulásaik népszerűsítésében azzal, hogy büntetik őket fájdalmas sikoltással kikiáltott véleményük miatt, amit nem rejtenek véka alá, hanem nyíltan és halált megvető bátorsággal kimondanak a tévék képernyőjén, Facebookon vagy blogokon. És ilyenkor egyesekkel, a nagy nyilvánosság előtt szereplő véleményformáló, hős tévésekkel még az is megtörténik, hogy ártatlanul megbünteti őket az Országos Diszkriminációellenes Tanács, mint ahogy most legutóbb Radu Banciut, a B1 televízió egyik sztárját. Őt 30 000 lejre bírságolták, mert azzal gyanúsította Benkő Erika háromszéki képviselőt, hogy bizonyára magyar kém, mert különben egy románul helytelenül fogalmazó ember szerinte nem lehetne a parlament tagja. (Sajnos, ezek szerint a román parlamentben nagyon kevesen vannak, akik nem kémek, mert sokan nem tudnak helyesen románul fogalmazni vagy beszélni.) Nem szabadna büntetésekkel megfélemlíteni a hozzá hasonló patriótákat, mert azok elbátortalanodhatnak. Szerencsére, nem lehet ilyen formán mindenkit terrorizálni, és sokan vannak, akik egyre hangosabban mernek kiállni a többség védelmében az elszemtelenedő kisebbségi magyarokkal szemben.

A legutóbbi sepsiszentgyörgyi gyalázatos zászlós provokáció után a Realitatea tévében is került egy magát Utolsó Mohikánnak kikiáltó bátor ember Rares Bogdan személyében, aki vendégeivel együtt még egyszer (de nem utoljára) lerántotta a leplet a magyar irredentizmus újabb aljas mesterkedéseiről. Bogdan legutóbbi adásaiban bebizonyította, hogy vannak olyan magyar nemzetiségű román állampolgárok, akik a jelentős évforduló évében egyebet akarnak ünnepelni, mint december elsejét, pedig egy hét leforgása alatt, ha kell, két ünnepnapot is tudnak tartani. Március 10-én a székely szabadság napját, és március 15-én a '48-as forradalom emlékünnepét. Március 13-án Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád pedig azzal provokálta a nagy, többségi nemzetet, hogy Magyarország zászlóját 240 villanyoszlopra tűzette ki. Ő a legpofátlanabb, legsovénebb polgármester Romániában. Elfelejti, hogy nem Magyarországon Győrben, Debrecenben, vagy Szegeden polgármester, hanem Romániában - jelentette ki Bogdan barátunk. És ez a polgármester ráadásul még azt is állítja, hogy az csak egy szalag. Ilyen provokáció az eltelt 27 év alatt még nem volt! Ez már Románia szuverenitását érintő cselekmény. A zászlók mellé őt is fel kell lógatni! (Ezt, mint jó megoldást, már egy volt miniszterelnök, Tudose is mondta volt korábban, aztán visszavonta forma.)

Tiszta provokáció volt ez a mostani zászlóbontás is, mint az 1990-es márciusi marosvásárhelyi eseményekkor a rendbontás, amikor a Jugoszláviában történtekhez hasonlóan a magyarok szét akarták szaggatni Romániát - derült ki az adásból. Jelenleg ismét ilyen súlyos eset történik nálunk, és mindenki hallgat, mint román zászlók a raktárak mélyén. Hol a belügyminiszter? - tette fel a költői kérdést a tévéguru. Hol vannak a politikusok? Hol vannak az államhatalom szervei? Sajnos - állapította meg -, Romániában ilyen tragikus események megtörténtekor nincs, kire számítani. Csupa árulók mindenütt. Még a drága román gázt is olcsón eladták a magyaroknak. És a magyarországi vezetők állandóan Erdélyben lófrálnak.

Hozzák utasításaikat az itt élő magyaroknak. A miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt bizonyosan lóháton jön ünnepelni Erdélyben, mit Horthy Miklós annak idején - jósolták a tévéadásában részvevők.

Rengetegen vannak (ki tudja hányan?) olyanok a románok közt is, mint Tariceanu, aki a magyar titkosszolgálat embere. A pártfőnök Dragnea csak abban utánozza legfőbb ellenségünket, Putyint, hogy ő is fiatal felséget vesz magának, és napi négy Viagra után már nincs esze egyébbel foglalkozni, mint leendő fiatal felségével. Közben - tegyük hozzá -, az országot viszi el az árvíz és a magyar irredentizmus, sovinizmus.

A prefektus menetközben megbüntette a polgármestert ötezer lejre. Erre vérszemet kapott a kézdivásárhelyi polgármester, és ő is Magyarország zászlóival lobogózta fel városát. Őt is megbüntették. S mert nem használt a bírság, hát az ünnep után még egyszer megbüntették őket.

Közben a tévésztárnak volt még egy nagyszerű javaslata. Felszólította az embereket, hogy menjenek és tépjék le azokat a ,,zászlókat", amelyeket időközben rongyokká minősített át. De bárkiben felvetődhet az a kérdés is, hogy az említett és le nem tépett rongyok mellé nem nemzetgyalázás-e kitűzni a román trikolórt?

Kuti János / Háromszék


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  MAGYAR TÖRTÉNELEM  
Pusztítják Szlovákiában az 1918 előtti műemlékeket
  2018-03-11 21:43:21, vasárnap
 
  Mint a tálibok", úgy pusztítják Szlovákiában az 1918 előtti műemlékeket

Szlovákiában 1992 óta a történelmi épületek vagy épületrészek és műemlékek 37 százaléka tűnt el - mondta Jozef Lenhart művészettörténész a Hospodárske Novinynek nyilatkozva.

,,Nem történt hasonló sehol máshol a civilizált világban. Talán csak a tálibokkal hasonlíthatjuk össze, akik a történelmi emlékeket célirányosan pusztították. Még a második világháború sem okozott olyan károkat, mint ami 1992 óta történt."


fogalmazott. Elmondta, hogy ennek oka, hogy miután a magyar nemesség elhagyta a mai Szlovákia területét 1918-ban, birtokaik és épületeik az egyházhoz kerültek. A rendszerváltozás után pedig olyanokhoz kerültek, akiknek ,,semmilyen kötődésük sem volt" ezekhez a műemlékekhez.

Részlet a beszélgetésből:

,,Miért nem volt kötődésük a műemlékekhez?"
,,Mert nem az ő családtörténetük része, nem az ő örökségük volt. A nemesek generációinak a kastélyok természetszerűleg az otthont jelentették, kiskoruktól ott éltek, elődeik portréi között nevelkedtek. Az új tulajdonosoknak a történelemre nem volt szükségük. Ráadásul, a gyűlölt magyar nemességről volt szó, és velük egyszer és mindenkorra le kellett számolni"

,,A történelmi értéke számukra semmit sem jelentett?"
,,Semmit"

mondta Lenhart, aki szerint a régi épületek új tulajdonosai ,,lelkiismeret nélkül átépítették és az akkori műemlékvédelmi hivatal tiltakozása ellenére például jövedelmező szeszfőzdét építettek".

A teljes beszélgetés itt elolvasható szlovák nyelven. Link


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  MAGYAR TÖRTÉNELEM  
Kivégzés, elhallgatás és műemlék-rombolás
  2018-03-11 20:51:08, vasárnap
 
  Kivégzés, elhallgatás és műemlék-rombolás - háromszor (1919, 1946, 2009) gyalázták meg a vörösök a mártír-családot

Hollán Sándor és fia államtitkárok voltak, megbecsült polgárai a Magyar Királyságnak. 1919-ben a Dunába lőtték őket a Lenin-fiúk. Emléktáblájukat 1946-ban elpusztították. A kommunista diktatúra alatt még kimondani sem lehetett a két ártatlan áldozat nevét. A Demszky Gábor vezette Budapest a kétezres évek végén megpróbálta megakadályozni, hogy újra elhelyezzék az emléktáblát a Lánchídnál. Demszkyék a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalását kérték, akik elkészítették a kívánt szakvéleményt. Bemutatjuk, hogyan élte túl a vörös polip a rendszerváltást. Hogy hányféle eszközzel lehet megalázni, meggyalázni a mártírok emlékét.

Tizennyolc
- ez a címe a magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház legújabb darabjának, amelyet február 24-én mutattak be Délvidéken, Magyarkanizsán. A tabudöntő mű a világháború utolsó évében játszódik, és a Magyar Királyság utolsó három napját mutatja be. Nem árulunk el nagy titkot azzal, ha kijelentjük: nem a marxista, neomarxista történetírás felől közelíti meg történelmünket. A művet március 9-én pénteken Devecseren adják elő, Budapesten a hónap végén lesz az bemutató. Egy rövid videó az előadásról: Link

saládot
Hollán Sándor és fia államtitkárok voltak, megbecsült polgárai a Magyar Királyságnak. 1919-ben a Dunába lőtték őket a Lenin-fiúk. Emléktáblájukat 1946-ban elpusztították. A kommunista diktatúra alatt még kimondani sem lehetett a két ártatlan áldozat nevét. A Demszky Gábor vezette Budapest a kétezres évek végén megpróbálta megakadályozni, hogy újra elhelyezzék az emléktáblát a Lánchídnál. Demszkyék a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalását kérték, akik elkészítették a kívánt szakvéleményt. Bemutatjuk, hogyan élte túl a vörös polip a rendszerváltást. Hogy hányféle eszközzel lehet megalázni, meggyalázni a mártírok emlékét.

Tizennyolc - ez a címe a magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház legújabb darabjának, amelyet február 24-én mutattak be Délvidéken, Magyarkanizsán. A tabudöntő mű a világháború utolsó évében játszódik, és a Magyar Királyság utolsó három napját mutatja be. Nem árulunk el nagy titkot azzal, ha kijelentjük: nem a marxista, neomarxista történetírás felől közelíti meg történelmünket. A művet március 9-én pénteken Devecseren adják elő, Budapesten a hónap végén lesz az bemutató. Egy rövid videó az előadásról:

Bár már 2018-at írunk, ennek a korszaknak a háttérjátszmáit még mindig nem igazán ismeri a nagyközönség, mivel a sokáig egyeduralkodó baloldali történetírás előbb az elferdítésben és a vörösterror magasztalásában, majd (jobb híján) az elhallgatásban volt érdekelt.
Sokat tehetünk azért, hogy kicsit átértékelődjön a múlt. Mi is részt veszünk ebben a tabudöntésben, hogy egy kicsit megpiszkáljuk azokat a “héroszokat", akiket sokan még mindig minden erejükkel próbálnak védeni. A Pesti Srácokon többrészes történelmi portrésorozattal emlékezünk a hazánk történelmében kulcsfontosságú '18-as és '19-es évre, illetve azokra a kommunista figurákra, akik végzetes hatást gyakoroltak Magyarországra. S persze nem csak rájuk: most két olyan áldozatot mutatunk be, akikre többször, több formában támadtak rá a vörösök.

Idősebb és ifjabb Hollán Sándort először meggyilkolták, aztán megpróbálták eltörölni az emléküket, végül az igazságtételt igyekeztek megakadályozni. A háttérben mindháromszor feltűnik a vörös szín. Kicsit másképp, kicsit más árnyalattal.
A Lenin-fiúk Dunapatajban

TÚSZSZEDÉS A TANÁCSKÖZTÁRSASÁGBAN

Térjünk vissza 1919-be, a Tanácsköztársaság idejébe, ott végződött és kezdődött ez a történet. Kun Béláék a megtorló akciók és kivégzések mellett túszszedéssel akarták megfélemlíteni a társadalmat, Salamon Konrád történész megkerülhetetlen műve (Nemzeti önpusztítás) szerint összesen 489 túszt ejtettek. ,,A már korábban letartóztatott Bartha Albert és Friedrich István a Gyűjtőfogházban találkozhatott többek között Wekerle Sándor és Esterházy Móric volt miniszterelnökökkel, valamint Darányi Ignác, Lovászy Márton, Hazai Samu, Polónyi Géza, Balogh Jenő, Szurmay Sándor és Szterényi Sándor volt miniszterekkel. - írta Salamon. - De őrizetbe vették Huszár Károly és Simonyi-Semadam Sándor későbbi miniszterelnököket is [...]".

Ehhez a zsarolási művelethez kapcsolódott a vörös terroristák egyik leghírhedtebb gyilkossága is. ,,A Lenin-fiúk részt vettek a túszszedésben is. - folytatta a történész. - Az április 23-án este elhurcoltak között voltak idősebb és ifjabb Hollán Sándor volt államtitkárok.

Az egyik terrorista ifjabb Hollánra különösen haragudott, s közölte is társaival:"Ennek most befűtök. Amikor behívtak katonának, elutasította a felmentési kérelmemet."

Amikor az összeszedett túszokkal a Lánchídhoz értek a két Hollánt leparancsolták az autóról és gyalog kísérték őket az első pillérig. Ott arccal a Duna felé a vaskorlát mellé állították apát és fiát, s a bosszúálló Lenin-fiú közölte velük, elérkezett a kivégzésük pillanata.

"Ezután mindkettőt tarkón lőtték és testüket a Dunába dobták."
Idősebb és ifjabb Hollán Sándor

Mi történt?

Az egyik vörösterrorista haragudott az államtitkárra, mert az nem hagyta, hogy megússza a háborút. Egy olyan alak, aki később már szívesen harcolt - hazája védtelen polgárai ellen.
A Lenin-fiúk gyilkosságát még visszataszítóbbá teszi, hogy Hollán Sándorék teljesen ártatlanok voltak, de a dualizmus korának egyik legelismertebb családjaként tökéletes célpontoknak számítottak. Idősebb Hollán Sándor nagybátyja az a Hollán Ernő volt, aki mérnökként és katonaként is hazánk legnagyobbjai közé tartozott.

Az 1848-49-es szabadságharcban mutatott vitézsége miatt Kossuth Lajos őrnaggyá és Pétervárad hadmérnöki főnökévé nevezte ki. Hollán Ernőt a szabadságharc bukása után internálták, bebörtönözték, de ez sem törte meg. Kiváló mérnökként, a Magyar Tudományos Akadémia tagjaként baráti kapcsolatot alakított ki Széchényi Istvánnal és Deák Ferenccel, és a magyar vasút létrehozásának egyik legnagyobb alakja lett.
Hollán Ernő / Fotó: Nyugat.hu


Idősebb Hollán Sándor és ifjabb Hollán Sándor államtitkárokként váltak ismertté, utóbbi egy időben a MÁV igazgatója volt. Őket lőtték a Dunába a terrorlegények.

CSERNY-TERRORCSAPATA AKCIÓBAN

A gyilkosságot személy szerint Lázár Andor és Mészáros Sándor követték el, a túszszedésre a hírhedt Cserny József utasította őket. A Tanácsköztársaság bukása után Mészáros és Cserny a bíróság elé került - több gyilkossági ügyet tárgyaltak egyszerre, végül mások mellett Korvin Ottót is kivégezték -, Lázár viszont megszökött.


családot


Hollán Sándor és fia államtitkárok voltak, megbecsült polgárai a Magyar Királyságnak. 1919-ben a Dunába lőtték őket a Lenin-fiúk. Emléktáblájukat 1946-ban elpusztították. A kommunista diktatúra alatt még kimondani sem lehetett a két ártatlan áldozat nevét. A Demszky Gábor vezette Budapest a kétezres évek végén megpróbálta megakadályozni, hogy újra elhelyezzék az emléktáblát a Lánchídnál. Demszkyék a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalását kérték, akik elkészítették a kívánt szakvéleményt. Bemutatjuk, hogyan élte túl a vörös polip a rendszerváltást. Hogy hányféle eszközzel lehet megalázni, meggyalázni a mártírok emlékét.
Tizennyolc - ez a címe a magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház legújabb darabjának, amelyet február 24-én mutattak be Délvidéken, Magyarkanizsán. A tabudöntő mű a világháború utolsó évében játszódik, és a Magyar Királyság utolsó három napját mutatja be. Nem árulunk el nagy titkot azzal, ha kijelentjük: nem a marxista, neomarxista történetírás felől közelíti meg történelmünket. A művet március 9-én pénteken Devecseren adják elő, Budapesten a hónap végén lesz az bemutató. Egy rövid videó az előadásról:


Bár már 2018-at írunk, ennek a korszaknak a háttérjátszmáit még mindig nem igazán ismeri a nagyközönség, mivel a sokáig egyeduralkodó baloldali történetírás előbb az elferdítésben és a vörösterror magasztalásában, majd (jobb híján) az elhallgatásban volt érdekelt. Sokat tehetünk azért, hogy kicsit átértékelődjön a múlt. Mi is részt veszünk ebben a tabudöntésben, hogy egy kicsit megpiszkáljuk azokat a “héroszokat", akiket sokan még mindig minden erejükkel próbálnak védeni. A Pesti Srácokon többrészes történelmi portrésorozattal emlékezünk a hazánk történelmében kulcsfontosságú '18-as és '19-es évre, illetve azokra a kommunista figurákra, akik végzetes hatást gyakoroltak Magyarországra. S persze nem csak rájuk: most két olyan áldozatot mutatunk be, akikre többször, több formában támadtak rá a vörösök.

Idősebb és ifjabb Hollán Sándort először meggyilkolták, aztán megpróbálták eltörölni az emléküket, végül az igazságtételt igyekeztek megakadályozni. A háttérben mindháromszor feltűnik a vörös szín. Kicsit másképp, kicsit más árnyalattal.
A Lenin-fiúk Dunapatajban / Forrás: Rubicon
A Lenin-fiúk Dunapatajban / Forrás: Rubicon

TÚSZSZEDÉS A TANÁCSKÖZTÁRSASÁGBAN
Térjünk vissza 1919-be, a Tanácsköztársaság idejébe, ott végződött és kezdődött ez a történet. Kun Béláék a megtorló akciók és kivégzések mellett túszszedéssel akarták megfélemlíteni a társadalmat, Salamon Konrád történész megkerülhetetlen műve (Nemzeti önpusztítás) szerint összesen 489 túszt ejtettek. ,,A már korábban letartóztatott Bartha Albert és Friedrich István a Gyűjtőfogházban találkozhatott többek között Wekerle Sándor és Esterházy Móric volt miniszterelnökökkel, valamint Darányi Ignác, Lovászy Márton, Hazai Samu, Polónyi Géza, Balogh Jenő, Szurmay Sándor és Szterényi Sándor volt miniszterekkel. - írta Salamon. - De őrizetbe vették Huszár Károly és Simonyi-Semadam Sándor későbbi miniszterelnököket is [...]".

Ehhez a zsarolási művelethez kapcsolódott a vörös terroristák egyik leghírhedtebb gyilkossága is. ,,A Lenin-fiúk részt vettek a túszszedésben is. - folytatta a történész. - Az április 23-án este elhurcoltak között voltak idősebb és ifjabb Hollán Sándor volt államtitkárok.

Az egyik terrorista ifjabb Hollánra különösen haragudott, s közölte is társaival: >Ennek most befűtök. Amikor behívtak katonának, elutasította a felmentési kérelmemet.<

Amikor az összeszedett túszokkal a Lánchídhoz értek a két Hollánt leparancsolták az autóról és gyalog kísérték őket az első pillérig. Ott arccal a Duna felé a vaskorlát mellé állították apát és fiát, s a bosszúálló Lenin-fiú közölte velük, elérkezett a kivégzésük pillanata.

Ezután mindkettőt tarkón lőtték és testüket a Dunába dobták."


Idősebb és ifjabb Hollán Sándor

Mi történt?

Az egyik vörösterrorista haragudott az államtitkárra, mert az nem hagyta, hogy megússza a háborút. Egy olyan alak, aki később már szívesen harcolt - hazája védtelen polgárai ellen.
A Lenin-fiúk gyilkosságát még visszataszítóbbá teszi, hogy Hollán Sándorék teljesen ártatlanok voltak, de a dualizmus korának egyik legelismertebb családjaként tökéletes célpontoknak számítottak. Idősebb Hollán Sándor nagybátyja az a Hollán Ernő volt, aki mérnökként és katonaként is hazánk legnagyobbjai közé tartozott.

Az 1848-49-es szabadságharcban mutatott vitézsége miatt Kossuth Lajos őrnaggyá és Pétervárad hadmérnöki főnökévé nevezte ki. Hollán Ernőt a szabadságharc bukása után internálták, bebörtönözték, de ez sem törte meg. Kiváló mérnökként, a Magyar Tudományos Akadémia tagjaként baráti kapcsolatot alakított ki Széchényi Istvánnal és Deák Ferenccel, és a magyar vasút létrehozásának egyik legnagyobb alakja lett.
Hollán Ernő / Fotó: Nyugat.hu
Hollán Ernő / Fotó: Nyugat.hu

Idősebb Hollán Sándor és ifjabb Hollán Sándor államtitkárokként váltak ismertté, utóbbi egy időben a MÁV igazgatója volt. Őket lőtték a Dunába a terrorlegények.

CSERNY-TERRORCSAPATA AKCIÓBAN
A gyilkosságot személy szerint Lázár Andor és Mészáros Sándor követték el, a túszszedésre a hírhedt Cserny József utasította őket. A Tanácsköztársaság bukása után Mészáros és Cserny a bíróság elé került - több gyilkossági ügyet tárgyaltak egyszerre, végül mások mellett Korvin Ottót is kivégezték -, Lázár viszont megszökött. (Ahogyan Kun Béla és a vörös terror legtöbb fontos vezetője). A bírósági ügy 1919 novemberében vezető hír volt a korabeli sajtóban, több újság szélsőséges gyűlölettel írt a bűnösökről - ebben szerepet játszott az is, hogy a Hollán-család köztiszteletben állt -, én inkább a Pesti Hírlap visszafogottabb tudósítását idézném:

,,Vári főügyész előterjesztette vádindítványát, amelyben gyilkosság bűntettével vádolja Cserni Józsefet, Mészáros Sándort [...] és a szökésben lévő Lázár Andor terroristát mint tettestársakat, továbbá Bordon Rudolf sofőrt, Karsai József postaaltisztet és feleségét mint bűnsegédeket - írta a napilap. -

"Karsai József és Karsai Józsefné ellen az a vád, hogy ők, akik gyűlölték a Hollán-családot, besúgásaikkal és adatszolgáltatásaikkal a gyilkosságot előmozdították."

A Pesti Hírlap idézte a meghallgatott Mészáros vallomását: ,,Felmentünk a Lánchídra. A híd közepe táján megállottunk, Lázár egy pisztolyt nyomott a kezembe és azt mondotta, hogy ezt a két embert ki kell végezni. Arccal a víznek állítottuk őket. Balról az idősebb, jobbról a fiatalabb Hollán állott.

"Mi a hátuk mögött állottunk körülbelül egy lépés távolságra. Lázár és én egyszerre lőttünk, mind a kettő nyomban összeesett és meghalt."
Jobbra Cserny, fotó forrása: Rubicon, 2011

A vallomások szerint, amikor jelentették Csernynek az esetet, ő egy ,,rendben van"-nal nyugtázta a gyilkosságot, abban is megegyeznek a források, hogy cigarettával kínálta az egyik résztvevőt. A bíróság természetesen Csernyt is meghallgatta, nem meglepő, hogy azt mondta, egyáltalán nem számított a gyilkosságra: ,,A listán nyolc név szerepelt. Én Sáskát és Lázárt elküldöttem, arra nem számítottam, hogy ölni fognak, mert Lázárról tudtam, hogy intelligens ember" - magyarázta a Pesti Hírlap szerint. Cserny ártatlanságáról most csak annyit: számos gyilkosság mellett az ő nevéhez kötődik a &#8220;körmeneti támadás" is. Cserny 1919. június 22-én fél század vöröskatona élén rátámadt a krisztinavárosi templom körül úrnapi körmenetet járó hívekre, és több lövést adott le rájuk.
Dénes Artúr ügyvéd a támadásban életét vesztette.
Lázár Ernő a korabeli újságban / Forrás: Arcanum.hu

A Friss Újság korabeli cikkében felidézte a Hollánékat feljelentő házmesterpár meghallgatását. Átlátszó tagadásuk a tudósítás szerint még a per közönségét is elszórakoztatta. ,,Ezután Hollánék elbocsájtott házmesterét, Karsai József portást, ennek feleségét és egy lakót hallgattak ki, akiket azzal vádolnak, hogy ők jelentették fel a vörösöknél a Hollánokat, akiket gyűlöltek" - így a cikk, amely a bíróság és a vádlottak párbeszédét is idézte:

,,- Miért kiabálta a ház udvarán, mikor el kellett mennie: 'Ha én most elmegyek és a feleségemnek valami bántódása lesz, kiirtom az egész Hollán-családot.'
- Kérem szépen, ezt én ilyet kiabáltam, nem is mondtam. Én a Hollánok ellen semmiféle feljelentést, besúgást nem követtem el.
- Miért voltak magánál detektívek már a Hollánok elfogatása előtt is?
- Mert figyelték a Hollánokat.

Karsai Józsefnére kerül a sor.
Elnök: Maga nagyon dühös kommunista volt.
Karsainé: Dehogy kérem, méltóságos úr. Sőt nagyon ellene voltam a diktatúrának. (Derültség.)"
Karsai József házmester a korabeli sajtóban / Forrás: Arcanum.hu

Már itt is felbukkant a kommunista diktatúra rettegett kulcsszereplője: a jelentgető házmester. A vörösterroristák védekezése persze igen gyenge lábon állt, a Hollán-gyilkosság mellett több hasonló ügyük volt.

Végül Csernyt és Mészárost is kivégezték (Lázár ugye szökésben volt), a Hollán-ügy többi vádlottja - köztük a besúgó házmesterpár - megúszták börtönbüntetéssel.
Kegyetlen hónapok voltak ezek: a menthetetlen akcióra (vörösterror) jött a menthetetlen reakció (fehérterror), de később konszolidálódott a megcsonkított ország helyzete.

Hollán Sándorék emlékére a család táblát állíttatott a Lánchídnál, és normális körülmények között ez a történet itt be is fejeződne. De jól tudjuk, hogy a huszadik század egészen másról szólt.

Rákosi balra, 1919, Tanácsköztársaság / Fotó: Rubicon, 2011

Az emléktábla túlélte az egyre sötétebb időket, a második világháborús bombázásokat, így egészen 1946-ig a helyén maradt.

Akkor a híd újjáépítésekor megsemmisítették, majd a ,,Hollán Sándor" nevet is megpróbálták kitörölni a történelemből, a leszármazottak szerint az egész család életét megnehezítették. Az Arcanum folyóirat-keresője az 1946 és 1989 közötti korszakra kutatva egyetlen egy találatot sem ad elő a Hollán-család tragédiájáról. Mintha ez a gyilkosság meg sem történt volna.

A helyzet a rendszerváltás után sem változott sokáig, amíg a kétezres végén a család és a Bombagyár blog elérkezettnek látta az időt arra, hogy valahogy visszakerüljön az emléktábla. Harcolni kellett ezért is.
Az emléktábla / Fotó: Tortenelemportal.hu

családot


Hollán Sándor és fia államtitkárok voltak, megbecsült polgárai a Magyar Királyságnak. 1919-ben a Dunába lőtték őket a Lenin-fiúk. Emléktáblájukat 1946-ban elpusztították. A kommunista diktatúra alatt még kimondani sem lehetett a két ártatlan áldozat nevét. A Demszky Gábor vezette Budapest a kétezres évek végén megpróbálta megakadályozni, hogy újra elhelyezzék az emléktáblát a Lánchídnál. Demszkyék a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalását kérték, akik elkészítették a kívánt szakvéleményt. Bemutatjuk, hogyan élte túl a vörös polip a rendszerváltást. Hogy hányféle eszközzel lehet megalázni, meggyalázni a mártírok emlékét.
Tizennyolc - ez a címe a magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház legújabb darabjának, amelyet február 24-én mutattak be Délvidéken, Magyarkanizsán. A tabudöntő mű a világháború utolsó évében játszódik, és a Magyar Királyság utolsó három napját mutatja be. Nem árulunk el nagy titkot azzal, ha kijelentjük: nem a marxista, neomarxista történetírás felől közelíti meg történelmünket. A művet március 9-én pénteken Devecseren adják elő, Budapesten a hónap végén lesz az bemutató. Egy rövid videó az előadásról:


Bár már 2018-at írunk, ennek a korszaknak a háttérjátszmáit még mindig nem igazán ismeri a nagyközönség, mivel a sokáig egyeduralkodó baloldali történetírás előbb az elferdítésben és a vörösterror magasztalásában, majd (jobb híján) az elhallgatásban volt érdekelt. Sokat tehetünk azért, hogy kicsit átértékelődjön a múlt. Mi is részt veszünk ebben a tabudöntésben, hogy egy kicsit megpiszkáljuk azokat a &#8220;héroszokat", akiket sokan még mindig minden erejükkel próbálnak védeni. A Pesti Srácokon többrészes történelmi portrésorozattal emlékezünk a hazánk történelmében kulcsfontosságú '18-as és '19-es évre, illetve azokra a kommunista figurákra, akik végzetes hatást gyakoroltak Magyarországra. S persze nem csak rájuk: most két olyan áldozatot mutatunk be, akikre többször, több formában támadtak rá a vörösök.

Idősebb és ifjabb Hollán Sándort először meggyilkolták, aztán megpróbálták eltörölni az emléküket, végül az igazságtételt igyekeztek megakadályozni. A háttérben mindháromszor feltűnik a vörös szín. Kicsit másképp, kicsit más árnyalattal.
A Lenin-fiúk Dunapatajban / Forrás: Rubicon
A Lenin-fiúk Dunapatajban / Forrás: Rubicon

TÚSZSZEDÉS A TANÁCSKÖZTÁRSASÁGBAN
Térjünk vissza 1919-be, a Tanácsköztársaság idejébe, ott végződött és kezdődött ez a történet. Kun Béláék a megtorló akciók és kivégzések mellett túszszedéssel akarták megfélemlíteni a társadalmat, Salamon Konrád történész megkerülhetetlen műve (Nemzeti önpusztítás) szerint összesen 489 túszt ejtettek. ,,A már korábban letartóztatott Bartha Albert és Friedrich István a Gyűjtőfogházban találkozhatott többek között Wekerle Sándor és Esterházy Móric volt miniszterelnökökkel, valamint Darányi Ignác, Lovászy Márton, Hazai Samu, Polónyi Géza, Balogh Jenő, Szurmay Sándor és Szterényi Sándor volt miniszterekkel. - írta Salamon. - De őrizetbe vették Huszár Károly és Simonyi-Semadam Sándor későbbi miniszterelnököket is [...]".

Ehhez a zsarolási művelethez kapcsolódott a vörös terroristák egyik leghírhedtebb gyilkossága is. ,,A Lenin-fiúk részt vettek a túszszedésben is. - folytatta a történész. - Az április 23-án este elhurcoltak között voltak idősebb és ifjabb Hollán Sándor volt államtitkárok.

Az egyik terrorista ifjabb Hollánra különösen haragudott, s közölte is társaival: >Ennek most befűtök. Amikor behívtak katonának, elutasította a felmentési kérelmemet.<

Amikor az összeszedett túszokkal a Lánchídhoz értek a két Hollánt leparancsolták az autóról és gyalog kísérték őket az első pillérig. Ott arccal a Duna felé a vaskorlát mellé állították apát és fiát, s a bosszúálló Lenin-fiú közölte velük, elérkezett a kivégzésük pillanata.

Ezután mindkettőt tarkón lőtték és testüket a Dunába dobták."


Idősebb és ifjabb Hollán Sándor

Mi történt?

Az egyik vörösterrorista haragudott az államtitkárra, mert az nem hagyta, hogy megússza a háborút. Egy olyan alak, aki később már szívesen harcolt - hazája védtelen polgárai ellen.
A Lenin-fiúk gyilkosságát még visszataszítóbbá teszi, hogy Hollán Sándorék teljesen ártatlanok voltak, de a dualizmus korának egyik legelismertebb családjaként tökéletes célpontoknak számítottak. Idősebb Hollán Sándor nagybátyja az a Hollán Ernő volt, aki mérnökként és katonaként is hazánk legnagyobbjai közé tartozott.

Az 1848-49-es szabadságharcban mutatott vitézsége miatt Kossuth Lajos őrnaggyá és Pétervárad hadmérnöki főnökévé nevezte ki. Hollán Ernőt a szabadságharc bukása után internálták, bebörtönözték, de ez sem törte meg. Kiváló mérnökként, a Magyar Tudományos Akadémia tagjaként baráti kapcsolatot alakított ki Széchényi Istvánnal és Deák Ferenccel, és a magyar vasút létrehozásának egyik legnagyobb alakja lett.
Hollán Ernő / Fotó: Nyugat.hu
Hollán Ernő / Fotó: Nyugat.hu

Idősebb Hollán Sándor és ifjabb Hollán Sándor államtitkárokként váltak ismertté, utóbbi egy időben a MÁV igazgatója volt. Őket lőtték a Dunába a terrorlegények.

CSERNY-TERRORCSAPATA AKCIÓBAN
A gyilkosságot személy szerint Lázár Andor és Mészáros Sándor követték el, a túszszedésre a hírhedt Cserny József utasította őket. A Tanácsköztársaság bukása után Mészáros és Cserny a bíróság elé került - több gyilkossági ügyet tárgyaltak egyszerre, végül mások mellett Korvin Ottót is kivégezték -, Lázár viszont megszökött. (Ahogyan Kun Béla és a vörös terror legtöbb fontos vezetője). A bírósági ügy 1919 novemberében vezető hír volt a korabeli sajtóban, több újság szélsőséges gyűlölettel írt a bűnösökről - ebben szerepet játszott az is, hogy a Hollán-család köztiszteletben állt -, én inkább a Pesti Hírlap visszafogottabb tudósítását idézném:

,,Vári főügyész előterjesztette vádindítványát, amelyben gyilkosság bűntettével vádolja Cserni Józsefet, Mészáros Sándort [...] és a szökésben lévő Lázár Andor terroristát mint tettestársakat, továbbá Bordon Rudolf sofőrt, Karsai József postaaltisztet és feleségét mint bűnsegédeket - írta a napilap. -

Karsai József és Karsai Józsefné ellen az a vád, hogy ők, akik gyűlölték a Hollán-családot, besúgásaikkal és adatszolgáltatásaikkal a gyilkosságot előmozdították."

A Pesti Hírlap idézte a meghallgatott Mészáros vallomását: ,,Felmentünk a Lánchídra. A híd közepe táján megállottunk, Lázár egy pisztolyt nyomott a kezembe és azt mondotta, hogy ezt a két embert ki kell végezni. Arccal a víznek állítottuk őket. Balról az idősebb, jobbról a fiatalabb Hollán állott.

Mi a hátuk mögött állottunk körülbelül egy lépés távolságra. Lázár és én egyszerre lőttünk, mind a kettő nyomban összeesett és meghalt".

Jobbra Cserny, fotó forrása: Rubicon, 2011
Jobbra Cserny, fotó forrása: Rubicon, 2011

A vallomások szerint, amikor jelentették Csernynek az esetet, ő egy ,,rendben van"-nal nyugtázta a gyilkosságot, abban is megegyeznek a források, hogy cigarettával kínálta az egyik résztvevőt. A bíróság természetesen Csernyt is meghallgatta, nem meglepő, hogy azt mondta, egyáltalán nem számított a gyilkosságra: ,,A listán nyolc név szerepelt. Én Sáskát és Lázárt elküldöttem, arra nem számítottam, hogy ölni fognak, mert Lázárról tudtam, hogy intelligens ember" - magyarázta a Pesti Hírlap szerint. Cserny ártatlanságáról most csak annyit: számos gyilkosság mellett az ő nevéhez kötődik a &#8220;körmeneti támadás" is. Cserny 1919. június 22-én fél század vöröskatona élén rátámadt a krisztinavárosi templom körül úrnapi körmenetet járó hívekre, és több lövést adott le rájuk. Dénes Artúr ügyvéd a támadásban életét vesztette.

Lázár Ernő a korabeli újságban / Forrás: Arcanum.hu
Lázár Ernő a korabeli újságban / Forrás: Arcanum.hu

A Friss Újság korabeli cikkében felidézte a Hollánékat feljelentő házmesterpár meghallgatását. Átlátszó tagadásuk a tudósítás szerint még a per közönségét is elszórakoztatta. ,,Ezután Hollánék elbocsájtott házmesterét, Karsai József portást, ennek feleségét és egy lakót hallgattak ki, akiket azzal vádolnak, hogy ők jelentették fel a vörösöknél a Hollánokat, akiket gyűlöltek" - így a cikk, amely a bíróság és a vádlottak párbeszédét is idézte:

,,- Miért kiabálta a ház udvarán, mikor el kellett mennie: >Ha én most elmegyek és a feleségemnek valami bántódása lesz, kiirtom az egész Hollán-családot.<
- Kérem szépen, ezt én ilyet kiabáltam, nem is mondtam. Én a Hollánok ellen semmiféle feljelentést, besúgást nem követtem el.
- Miért voltak magánál detektívek már a Hollánok elfogatása előtt is?
- Mert figyelték a Hollánokat.

Karsai Józsefnére kerül a sor.
Elnök: Maga nagyon dühös kommunista volt.
Karsainé: Dehogy kérem, méltóságos úr. Sőt nagyon ellene voltam a diktatúrának. (Derültség.)"

Karsai József házmester a korabeli sajtóban / Forrás: Arcanum.hu
Karsai József házmester a korabeli sajtóban / Forrás: Arcanum.hu

Már itt is felbukkant a kommunista diktatúra rettegett kulcsszereplője: a jelentgető házmester. A vörösterroristák védekezése persze igen gyenge lábon állt, a Hollán-gyilkosság mellett több hasonló ügyük volt.

Végül Csernyt és Mészárost is kivégezték (Lázár ugye szökésben volt), a Hollán-ügy többi vádlottja - köztük a besúgó házmesterpár - megúszták börtönbüntetéssel.
Kegyetlen hónapok voltak ezek: a menthetetlen akcióra (vörösterror) jött a menthetetlen reakció (fehérterror), de később konszolidálódott a megcsonkított ország helyzete.

Hollán Sándorék emlékére a család táblát állíttatott a Lánchídnál, és normális körülmények között ez a történet itt be is fejeződne. De jól tudjuk, hogy a huszadik század egészen másról szólt.
Rákosi balra, 1919, Tanácsköztársaság / Fotó: Rubicon, 2011
Rákosi balra, 1919, Tanácsköztársaság / Fotó: Rubicon, 2011

Az emléktábla túlélte az egyre sötétebb időket, a második világháborús bombázásokat, így egészen 1946-ig a helyén maradt.

Akkor a híd újjáépítésekor megsemmisítették, majd a ,,Hollán Sándor" nevet is megpróbálták kitörölni a történelemből, a leszármazottak szerint az egész család életét megnehezítették. Az Arcanum folyóirat-keresője az 1946 és 1989 közötti korszakra kutatva egyetlen egy találatot sem ad elő a Hollán-család tragédiájáról. Mintha ez a gyilkosság meg sem történt volna.
A helyzet a rendszerváltás után sem változott sokáig, amíg a kétezres végén a család és a Bombagyár blog elérkezettnek látta az időt arra, hogy valahogy visszakerüljön az emléktábla. Harcolni kellett ezért is.

Az emléktábla / Fotó: Tortenelemportal.hu

DEMSZKY ALATT BUDAPEST &#8220;ELFELEJTETTE" A VÖRÖSTERRORT


Már önmagában is szégyenteljes (és önmagán túlmutat), hogy a rendszerváltás után nem került vissza az emléktábla, de kevéssé meglepő, ha azt nézzük, hogy - ha minden igaz, és nem hallottunk ezzel kapcsolatos cáfolatról -

Már önmagában is szégyenteljes (és önmagán túlmutat), hogy a rendszerváltás után nem került vissza az emléktábla, de kevéssé meglepő, ha azt nézzük, hogy - ha minden igaz, és nem hallottunk ezzel kapcsolatos cáfolatról -

Ez még semmi. Bár a civilek gyűjtést indítottak az emléktábla elkészítésére, annak kihelyezését Budapest vezetése egyszerűen megvétózta. A Fővárosi Közgyűlés ,,2008. december 16-i ülésén indoklás nélkül elutasította azt a kezdeményezést, hogy 2009. március 21-re, az 1919-es vörös hatalomátvétel 90. évfordulójára visszakerülhessen a Lánchídra az az emléktábla, amelyet 1920-ban állítottak fel két, ott meggyilkolt áldozat emlékére a családtagjaik" - írta a Magyar Nemzet, amelynek újságírói, néhai Szarka Ágota és Laczik Erika felvállalták ezt a szomorú ügyet. (Nem voltak sokan, a Népszabadság például egy sort sem írt az egészről.)

A közgyűlés egyébként a Magyar Tudományos Akadémia általuk kért (vagy inkább megrendelt) állásfoglalására hivatkozott, amit a napilap kérésére sem hoztak nyilvánosságra.

Annak hátteréről Pók Attila beszélt csak a Magyar Nemzetnek, mint a Történettudományi Intézet igazgatóhelyettese. Ő úgy látta - ismét a Magyar Nemzet cikkét idézem - hogy ,,szakvéleményükben azért nem támogatták az emléktábla visszahelyezését a Lánchíd budai pillérére, mivel ilyen közösségi építményeken ez nem szokás." Ugyanis:

,,Emléktábla az avatónak, építőknek vagy azoknak a személyeknek jár, akik közreműködtek a közösséget szolgáló mű létrehozásában."

Olyan embereknek nem, akiket teljesen ártatlanul kivégeznek politikai célból.
MTA - középen Pók / Forrás: Konyvtar.mta.hu

Az ügyről a Népszava is írt, de a cikk alcíme mindent elárul a valaha még szociáldemokrata újság szellemiségéről:

,,Horthynak már húsz éve is voltak illegális 'rajongói' - A Lánchíd 'történelmi emlékhely' ".


Ennyi. Ebben az interpretálásban, aki a vörösterror ártatlan áldozatainak emléket állítana, az csakis Horthy ,,illegális rajongója" lehet. Nincs más skatulya. A lap idézte az MTA állásfoglalását, ami arra is utal, hogy a Nemzettel ellentétben ők legalább megkapták azt: ,,Az MTA-nál ugyanis arra jutottak a szakemberek, hogy a Lánchíd >olyan nemzeti történelmi emlékhely, melyre csak a saját intézményi történelmükre vonatkozó emléktáblát szabad elhelyezni.

"A Lánchídhoz rengeteg más történet, egyéni sors kapcsolódik, és nincs az a szempontrendszer, melynek alapján el lehetne dönteni, melyik érdemel táblás megemlékezést a hídon, és melyik nem."

Azt javasolták, hogy inkább máshol legyen az emléktábla. Esetleg egy eldugott kis utcácskában. Szempontrendszer, Horthy nevének emlegetése, az MTA okosan kifundált magyarázata. Van egy kifejezés, amit másra alkalmaznak, de itt is eléggé szemléletes: a vörös polip.

Ne tévedjünk, nem véletlenül nem lehetett 2009-ig emléktáblája Demszky Gábor Budapestjén Hollán Sándoréknak, sem a vörös terror egyetlen áldozatának.


Nézzünk egy kis családtörténetet, hogy megvilágítsuk, mire gondolok. Miért viselkedett ennyire vörösként Budapest Demszky alatt? Miért nem volt hajlandó egy ilyen aprócska, békítő gesztus megtételére?

KOMINTERNES NAGYAPA, IMPEXES APA, MAOISTA UNOKA - A DEMSZKY-CSALÁD

Demszky Gábor nagyapja, Demszky Rudolf az első világháborúban fogságba esett, majd a magyar internacionalisták egy csoportjával csatlakozott a Vörös Hadsereghez. Erről maga Demszky ír regényes családtörténetében.
Az Interhelpo / Forrás: Ceskatelevize.cz

Később a nagyapa visszatért Kassára, majd beszervezték ahhoz az Interhelpo nevű szervezethez, ami a Komintern alá tartozott. Demszky és testvére az Interhelpo alkalmazottaiként a Szovjetunióba mentek, de 1926-ban elbocsájtották őket ,,szabotázs és munkahely elhagyása miatt".

(Ezt az indoklást unokája történetét ismerve nehéz nem cinikus szemmel olvasni).

Demszky Rudolf később visszatért Kassára. A kominternes ,,alkalmazott" fia már külkeres és impexes lett (!), unokája pedig először akkor hallatott magáról, amikor maoista tüntetésük miatt egy évre felfüggesztették az ELTÉ-nél.
Ó, a példakép / Fotó: SCMP.com

Demszky Gábor 1972-ben, már jóval az 1968-as csehszlovákiai bevonulás után (amikor már az összes tisztességes, épelméjű ember szakított a kommunista eszmékkel) szervezett társaival szélsőbalos megmozdulást - vörös kokárdával &#8220;lázadtak" -, állításuk szerint (benne van vallomásuk az ABTL-es dossziéban) azért, hogy ezzel válaszoljanak a március 15-ei ,,nacionalista" tüntetésre. Arra, amelynek tagjaira sokkal keményebb büntetés várt, míg Demszkyékkel (ismét a dosszié szerint) kedélyesen elbeszélgettek a rendőrségen, ahol a későbbi főpolgármester megígérte, hogy többé nem támadja be balról a diktatúrát. Nem is tette: szamizdatos és antikommunista lett, majd húsz évig vezette Budapestet.

Nem azt írjuk, hogy ilyen családi és egyéni múlttal nem lehet valaki antikommunista. Mert lehet. De éppen az ellenkezőjének adta a jelét. Ha regnálása idején legalább egyetlen gesztust tesz a vörösterror áldozatai felé, ha vezetése alatt Budapest nem próbálja elgáncsolni a Hollán-család kezdeményezését, akkor Demszky történetét kezelhetnénk pozitívan is. Az unoka fejlődött! Így viszont csak azt látjuk, ő is részese volt annak a harcnak, amelyet a kommunista diktatúra a mártírok ellen folytatott. Ha szándékosan, ha nem.

Előbb megölték őket a Lenin-fiúk, aztán megpróbálták eltörölni az emléküket a Rákosi-porontyok, végül nem engedték kitenni az emléktáblát a Demszky-fiókák. Így telepszik rá a vörös köd Magyarországra.

Demszky és a tojás / Fotó: MTI/AFP

A táblát végül az ellenszélben is felavatták 2009-ben, de sokáig nem állt háborítatlanul.

Ismeretlenek előbb vörös festékkel leöntötték (talán csak nem korunk maoistái?), majd 2009. október 15-én megrongálták, végül ellopták.

A tettesek kilétére máig nem derült fény. Harmadjára (!) 2011-ben avatták fel az emléktáblát. Azóta még nem verték le. Egyelőre?

A borítóképen a vörösterroristákról készült fotó látható. Ennek a forrása is a Rubicon vonatkozó 2011-es száma.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  MAGYAR TÖRTÉNELEM  
Vas megyében 1950-ben működött az Antibolsevista Gárda
  2018-03-11 20:11:49, vasárnap
 
  Tudta? Vas megyében 1950-ben működött az Antibolsevista Gárda

A lengyel földalatti kommunistaellenes ellenállás emléknapján érdekes ténnyel szembesülhettünk. A Budapesti Lengyel Intézet és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága által szervezett konferencia, akarva-akaratlanul megadva az összehasonlítás lehetőségét, együtt vizsgálta a lengyel és a magyar illegális mozgalmakat.

Sólyom, Szarvas és társaik bevették magukat a hegyek közé. Sólyomot nem sokkal korábban szabadították ki szovjet egyenruhába bújva a csíkszeredai szekubörtönből. A Jugoszláviába szökés lehetőségéről időközben lekésett társaság egy viharvert román csapattal kiegészülve tartós fegyveres ellenállásra rendezkedett be a havasokban, élelemért portyázva onnan ütve rajta a rendőrökön. Szabó Róbert Csaba 2016-ban megjelent, Alakváltók című regényének főhőseit valóságos figurákról mintázta, az ,,ozsdolai betyárokról": Sólyomot, a csapat főnökét a Székelyföldön máig tisztelt Pusztai Ferencről, Szarvast pedig Dézsi Dénesről, akinek holttestét 1954-ben Ozsdolán elrettentésül a hatóságok háromnapos közszemlére tették.

A negyvenes-ötvenes évek Romániájában a körülményekhez képest viszonylag széles, bizonyos helyeken éveken át legyűrhetetlen, ám meglehetősen széttagolt fegyveres ellenállási mozgalom bontakozott ki. (Egy Déli-Kárpátokban működő, a CIA által lőszerrel, puskákkal támogatott csoport például közel tíz esztendőn át tartott ki a román királyi hadsereg egy korábbi tisztje, Toma Arnăuţoiu hadnagy vezetésével.) Hasonlóan akut helyzet alakult ki Ukrajnában, a Baltikumban, illetve a szocialista országok egy részében, leginkább Lengyelországban. Hogy a keleti tömbhöz tartozó más államokban (a három jellegzetes példa Csehszlovákiáé, Magyarországé, az NDK-é) miért nem szerveződött tartós fehérpartizán-mozgalom, annak egymástól eltérő okai voltak.

Csehszlovákiában például a kommunista párt viszonylagos népszerűségnek örvendett az ötvenes évek elejéig, 1968-ig szovjet csapatok sem állomásoztak az országban. Az NDK lakossága a totálisan megsemmisített volt Német Birodalomban pedig a túlélés, a megkapaszkodás lehetőségét kutatta. És persze a közelmúlt sem nyújtott számukra vonzó alternatívát. Magyarország helyzete megint csak különböző volt.

Nemrégiben akaratlan összevetés is szembesíthetett minket a tényekkel: az antikommunista ellenállók március 1-jei lengyel emléknapja alkalmából a lengyel intézetnek és a Nemzeti Emlékezet Bizottságának a PPKE pesti bölcsészkari épületében rendezett konferenciáján egyszerre találkozhatott a közönség a lengyel és a magyar rezisztencia módszereivel. (Lengyelországban 2011 óta ülik meg az emléknapot, felidézve, hogy a Varsóban lévő mokotówi börtönben 1951. március 1-jén végezték ki az egyik legnagyobb illegális szervezet, a Szabadság és Függetlenség Egylet vezetőségének utolsó hét tagját.)

A több száz kilométerrel nyugatra tolt lengyel állam területén 1945 és 1947 között változó hevességű ellenállási mozgalom söpört végig több tízezernyi ,,kiátkozott katona" (az elnevezés a kilencvenes években honosodott meg) részvételével. Az illegális szervezkedést közel kétszázezren segítették közvetlenül, és olyan látványos sikerrel büszkélkedhetett, mint a kielcei börtönben raboskodó 350 ellenálló kiszabadítása. A szám akkor is döbbenetesen magas, ha tudjuk, hogy 1944-ben az illegális Honi Hadseregnek (a ,,kiátkozottak" anyaszervezete) mintegy félmilliónyi katonája harcolt a németek, illetve egyszerre a Vörös Hadsereg bevonuló alakulatai ellen.

A pislákolva a hatvanas évek elejéig kitartó mozgalmat a kommunista fegyveres erők számbeli fölénye mellett két, az illegalitást sikerrel megosztó (a Honi Hadsereg fogságba vetett vezetőivel is aláíratott) általános amnesztiafelhívás gyengítette meg jelentősen - legalább 120 ezer embert ,,pacifikálva" -, továbbá az az egyre nyilvánvalóbbá váló tény, hogy a Nyugat soha nem fog beavatkozni a partizánok megsegítésére. (A magukat feladókat az ígéretek ellenére nemritkán mégis fogságba hurcolták.)

A legendás lovassági kapitányt, Witold Pileckit 1947-ben fogták le a belügyi szervek. Igaz, Pilecki nem az amnesztiafelhívásra jelentkezett: a nyugaton tartózkodó lengyel főparancsnoknak, Anders tábornoknak gyűjtött adatokat a szovjet és lengyel kommunista hatóságok lengyelországi kegyetlenkedéseiről. A kapitány egyébként - mint ezt Jacek Pawłowicz előadása is megerősítette - az egyik legérdekesebb alakja volt az ellenállásnak. Még érettségi előtt álló ifjúként részt vett az 1919-1921 közötti lengyel-szovjet háborúban, miután pedig 1939-ben Németország és a Szovjetunió térdre kényszerítette Lengyelországot, az illegális Honi Hadsereghez csatlakozott. 1940-ben álnéven - azt követően, hogy egy varsói razzián hagyta magát elfogni - beépült az auschwitzi koncentrációs táborba, ahol ellenállási csoportot épített ki, azon keresztül pedig több-kevesebb rendszerességgel informálta a lágerben történtekről a lengyel földalatti mozgalmat, vagyis közvetve a szövetségeseket.

Azt követően is tette ezt, hogy a wannseei konferencián az iparszerű népirtás megindításáról döntöttek a náci vezetők. Pilecki 1943-as (önmagában is rendkívülinek tekinthető) szökése után hiába biztatta mind a lengyel ellenállást, mind a szövetségeseket a tábor elleni közvetlen támadásra, a fellépést a Honi Hadsereg főhadiszállásán legalábbis túl kockázatosnak tartották. Pilecki részt vett az 1944-es varsói felkelésben, majd a német hadifogolytáborból kisebb kitérővel titokban hazatérve tovább folytatta az illegális munkát. Elfogása után egy esztendővel, 1948 kora nyarán végezték ki.

A Honi Hadsereg és Pilecki kapitány tevékenysége, az antikommunista fegyveres mozgalom lassan nyolc évtizede szerves alakítója a lengyel nemzeti öntudatnak. Az 1945 utáni partizánharc a kezdetektől hangsúlyos beszédtéma volt az országban, újságok írtak róla elítélőleg vagy éppen felemelő hangon, számtalan nyilvános pert tartottak, utóbb jobb-rosszabb művészi alkotások születtek. Az első között kell megemlíteni Andrzej Wajda nemzedékek számára meghatározó, 1958-as Hamu és gyémánt című moziját Zbigniew Cybulskival a főszerepben. (Amikor a Wajda-filmet bemutatták, már alig működött ellenálló csoport az országban; a megmaradtakat pedig a hatvanas évek elejére felszámolták. Az egyik utolsó partizánt, Józef ,,Lalek" Franczak őrmestert 1963 októberében lőtték agyon tűzharcban a belügyi alakulatok.)

Magyarországon nemzeti öntudatunknak nemhogy alakítója, szinte nem is része hasonló méretű és kiterjedésű illegális mozgalom. Egyrészt a lengyelhez vagy akár a baltikumihoz mérhető szervezkedés, mint említettük, nálunk nem létezett. Ami volt, az a fenti példákhoz képest jóval elszigeteltebben, kevésbé látványosan működött. Másrészt politikai téren az ötvenes évek elejéig a magyar társadalom jóval megosztottabbnak tekinthető annak betudhatóan, hogy a háborúnak deklaráltan és persze szomszédainkhoz képest is mi voltunk az abszolút vesztesei a Kárpát-medencében. A tény pedig éveken át bénítólag hatott minden nagyobb hatásfokú illegális tevékenységre.

Nem csodálkozhatunk hát, hogy a hazai társadalom nagy része nem tud arról, hogy nálunk is volt fegyveres szervezkedés a negyvenes-ötvenes években. Hogy ellenállás valóban létezett - véli Bank Barbara -, azt pontosan mutatja a Rákoskeresztúri új köztemető 298-as és 301-es parcellájában felállított kopjafák sokasága.

Az a több száz ember pedig, akiket 1947-1972 között végeztek ki hazaárulásért, kémkedésért, a ,,népi demokratikus államrend elleni szervezkedés" vezetéséért vagy abban való tevékeny részvételért, a diktatúra ellenállójának tekinthető.

Az egyik legfontosabb előzmény, hogy a háború utolsó hónapjaiban a honvédség hírszerző szerve a németekkel együttműködve titkos fegyverraktárakat létesített a szovjet megszállás alá kerülő országban, és Korponay Miklós vezérkari százados vezetésével megkezdődött a szovjet erők elleni diverzánsakciókra vállalkozó Kopjás-mozgalom szervezése. Korponay felettese (utóbb a hazai szabotázsakciókat és felderítést külföldről szervező Magyar Harcosok Bajtársi Közösségének vezetője), Zákó András vezérőrnagy 1946 januárjától illegálisan Magyarországon tartózkodva próbált életet csiholni a Kopjás-mozgalomba, valószínűleg nem sok sikerrel. (Zákó végül állítólag öregasszonynak öltözve menekült át Ausztriába.) Tevékenységük összességében leginkább a kémkedésről szólt.

Hogy a kopjások által hátrahagyott fegyverarzenállal mi lett, azt pontosan nem tudni. Közvetett úton valószínűleg juthatott belőle azoknak a (konferencián is előadást tartó Őze Sándor történész által kutatott) dél-alföldi lázadóknak, akik köréből 1949 nyarán a Blahó János gyümölcskereskedő vezette Fehér Gárda kihajtott. Az egyre elviselhetetlenebb paraszti terhek ellen tiltakozó gárdisták a kardoskúti pusztaságban több titkos kiképzésen vettek részt, utóbb próbatámadást is rendeztek. A szervezkedést egy beépített ügynök buktatta le. A vezetőket kivégezték.

A Békés megyében nem sokkal később részben a Fehér Gárda maradványain született Sárréti Brigádokat (későbbi nevén Sárréti Sasokat) jóval kezdetlegesebb állapotban számolta fel az egyik leleplezett ,,összeesküvő", egy megzsarolt katonaszökevény információi alapján az Államvédelmi Hatóság. A tagok összejöveteleiken megbeszélték a híreket, együtt hallgatták az Amerika Hangját és a Szabad Európát, ám fegyverekkel nem rendelkeztek. Igaz, a korábbi földesúr ígért nekik. A lefogottak közül egyébként senkit nem végeztek ki.

A gyors lebukás, a konspiráció hiányosságai, az eredményesen alkalmazott spiclik és provokátorok szinte állandó kísérői a többi ügynek is. A nagy múltú rongyosgárda például az új nemzedék képviselőivel kiegészülve 1945 után a gellérthegyi felszabadulási emlékmű felrobbantására és a Pálffy (ma: Bem) téren álló Radetzky-laktanya elfoglalására készült. (Hamar elkapták őket, 1948-as, 28 főt felvonultató monstre perükben ötüket ítélték halálra.)

Képletszerű a lelkes fiatalokból álló, konspirációs hibák, illetve besúgás miatt lebukott, 1950 szeptemberétől decemberig működő, Vas megyei Antibolsevista Gárda sorsa is. Tagjainak egy része katonai titkokat próbált gyűjteni, hogy nyugatra juttassa őket. Fegyvereket is szereztek, a tanácsválasztások előtt rendszerellenes falfirkákat készítettek, röplapoztak. A gárda vakmerő tevékenységét Széll Kálmán kutatásai alapján ismerhetjük részletesebben. Felgyújtották a szombathelyi lengyár lenkazlait, felrobbantották az Eplény és Veszprém közötti vasúti pályát, fegyverszerzés céljából tűzpárbajba keveredtek rendőrökkel. Közülük viszont éppen azokat végezték ki származásuk miatt - Gyimesi Szilárdot, egy csendőr fiát és Matók Leó hadapródot, akinek édesapja őrnagy volt -, akik a diverzáns akciókban nem is vettek részt.

A hazai viszonylatban utolsó, egyben legjelentősebb fegyveres ellenállás az 1956-os forradalom napjaiban, illetve november 4-e után szerveződött, és tartott ki - például a mecseki ,,láthatatlanok" esetében - 1957 márciusáig.

A hatvanas évektől jelentősebb próbálkozásra nemcsak Magyarországon, de a ,,béketábor" nagy részében sem találhatunk példát. Az elsősorban a polgári lakosság szenvedéseit növelő fegyveres ellenállásnak ekkoriban már nem volt értelme. Hamar rádöbbenhettek erre, akik mégis próbálkoztak a reménytelen helyzetben. Ahogy az Alakváltók egyik partizánja, Dumitru megfogalmazza: ,,Másfél éve bujkálok előlük, és lassan nem érzem, mi különböztet meg tőlük. Mitől vagyok különb, mint egy szekus. [...] Egész falvakat semmisítenek meg. Érted te ezt? Hogy ki okozza a szenvedést, az szinte mindegy annak a szempontjából, aki elviseli a szenvedést. Számukra nincsen különbség köztem, aki miatt agyonverik, és egy szekus között, aki agyonveri."


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  MAGYAR TÖRTÉNELEM  
Megértés szülessen minden magyar ember lelkébe.....
  2018-03-06 21:00:34, kedd
 
 Kedves Anyaországi Magyarok!

Mi Erdélyi magyarok szomorú szívvel szembesülünk nap, mint nap azzal, hogy sokan közületek minket, erőszakkal elszakított magyar embereket gyaláztok, szidalmaztok, úgy hogy fogalmatok sincs arról, hogy a történelem során mennyi mindent letettünk az asztalra és arról sem, hogy a megmaradásunkért, magyarságunkért, mennyit harcolunk a mai napig!

Minden egyes alkalommal megforgatjátok a tört a szívünkben, mikor azt mondjátok nekünk Erdélyi, Kárpátaljai, Vajdasági, Újvidéki, Felvidéki magyaroknak, hogy román, ukrán, szerb, szlovák, mert mi tiszta szívből magyarnak valljuk magunkat!!!!

Vádaskodtok, ítélkeztek felettünk és folyamatosan támadtok minket.
Mi a hazánkat nem áruljuk el, mindig is tartottuk a hátunkat és foggal körömmel védtük a magyarságot és a magyarságunkat, ami sokszor embert próbáló volt.

Kedves Magyarország mostani határain belül élő, minket ellenségként kezelő emberek!
Mit szólnátok, ha most mi vissza kérnénk tőletek azokat a nemes embereket, akik nálunk születtek, és akikkel a nagyvilág előtt büszkélkedtek, dicsekedtek, és akikről tereket, utcákat, színházat, akadémiát, iskolát, egyetemet neveztetek el? Mi lenne, ha azt mondanánk nektek, ha mi nem kellünk, akkor ne kelljenek azok a híres magyarok sem, akik mindent megtettek minden magyar emberért, de Erdélyben, Kárpátalján, Vajdaságban, Újvidéken, vagy Felvidéken születtek?
Mikor ti minket, románoztok, szlovákoztok, ukránoztok és szerbeztek, akkor velük is ezt teszitek és akkor mondhatni, amikor őket emlegetitek, akkor Más Tollával Ékeskedtek!

Tudjátok, ha nem lennénk mi, akkor nem énekelnétek Kölcsey Himnuszát, hisz ő is Erdélyi.
Este nem olvashatnátok Benedek Elek apó gyönyörű meséit. Mátyás király igazságához sem lenne sok közötök, hisz ő is Kolozsvár ajándéka minden magyar számára. A jó öreg Toldi Miklós, ha napjainkban élne, akkor lehet, hogy nehéz kővel dobálna meg benneteket, ha lerománoznátok. Arany János, Ady Endre, Áprily Lajos, ha ma élnének, akkor fájdalmas verseket írnának arról, hogy még a sajátjaik között is számkivetettek lettek.

Tamási Ábele még a székely humor ellenére is szív hasogatóbb lenne, mert nem csak a román hatalom ellen lázadna, hanem szomorúan kellene tudomásul vegye, hogy saját kutyája is megugatja. Wass Albert a mai helyzetet pedig sokkal nehezebben viselné, mint a száműzetést.
Egy szó, mint száz itt a sok kincs, amit mi Erdélyi, Kárpátaljai, Vajdasági, Újvidéki, Felvidéki magyarok adtunk minden magyarnak, gazdagítva vele a magyarságot és a Hazát:


Erdély adta:

Kölcsey Ferenc Himnusza
Tamási Áron író
Benedek Elek apót, írót, népmese gyűjtő
Mikes Kelemen író
Wass Albert író
Nyírő József író
Sütő András író
Orbán Balázs Székelyföld író
Kemény János író
Jósika Miklós
Arany János költő
Ady Endre költő
Áprily Lajos költő
Dsida Jenő költő
Kányádi Sándor költő
Szilágy Domokos költő
Páskándi Géza költő
Reményik Sándor költő
Apáczai Csere János pedagógiai író
Kallós Zoltán néprajzkutató
Tinódi Lantos Sebestyén zeneszerző, lantos
Bartók Béla zeneszerző, gyűjtő
Székely Bertalan festő
Paál László festő
Jakó Zsigmond tudós
Benkő Samu művelődéstörténész
Márton Áron mártír püspök
Teleki Sámuel felfedező
Körösi Csoma Sándor ős hazakutató
Brassai Sámuel polihisztor
Károli Gáspár biblia fordító, lelkész
Bolyai János matematikus
Bolyai Farkas matematikus
Hunyadi János törökverő
Hunyadi Mátyás Király
Báthori István fejedelem
Bethlen Gábor fejedelem
Bocskai István fejedelem
Rákóczi György fejedelem
Apafi Mihály fejedelem
Thököly Imre fejedelem
Rákóczi Ferenc fejedelem
Székely Mózes fejedelem
Toldi Miklóst vitéz nemes
Dózsa György hadvezér
Wesselényi Miklós politikus
Mikó Imre politikus
Kiss Ernő honvéd altábornagy
Nagysándor József honvéd vezérőrnagy
Jávor Pál színész
Vaszi Levente énekes
Keresztes Ildikó énekesnő
Molnár Levente operaénekes
Tőkés László forradalmár
Erőss Zsolt hegymászó
Miklós Edit sízőKárpátalja:

Munkácsy Mihály festő
Beca József labdarugó, olimpikon
Edvin Márton művész
Bódi László Cípő, Republic énekese
Pákh Imre műgyűjtőFelvidék:

Ballasi Bálint költő
Kassák Lajos költő
Reviczky Gyula költő
Sajó Sándor költő
Tompa Mihály költő
Jókai Mór író
Madách Imre író
Márai Sándor író
Mikszáth Kálmás író
Dobó István egri várvédő, erdélyi vajda
Bercsényi Miklós szabadságharcos
II Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem
Vak Bottyán kuruc generális
Andrássy Gyula politikus
Batthyány Lajos mártír miniszterelnök
Lahner György honvéd vezérőrnagy
Klapka György hadügyminiszter
Pázmány Péter esztergomi érsek
Boldog Salkaházi Sára szerzetesnő
Wick Béla katolikus pap, történész
Eszterházy Károly egri püspök
Csontváry Kosztka Tivadar festő
Szinyei Merse Pál festő
Kodály Zoltán zeneszerző
Kempelen Farkas tudós, feltaláló
Feketeházy János Szabadság híd tervezője
Dohnányi Ernő zeneszerző
Blaha Lujza operaénekesnő
Kaszás Attila színész
Ghymes együttesÚjvidék, Vajdaság:

Tamkó Sírató Károly költő
Vidor Gyula író
Balázs Attila író
Molnár Erik történész
Lázár Vilmos honvéd ezredes
Schweidel József honvéd vezérőrnagy
Beda Tibor festő
Berczik Zoltán Európa bajnok, asztalteniszező
Szeles Mónika teniszező
Varga Izabella színésznő
Szőke Zoltán színész
Rúzsa Magdolna énekesnő


Őrvidék:
Liszt Ferenc zeneszerző


Muravidék:
Zrinyi Miklós költő, hadvezér
Damjanich János honvéd vezérőrnagy


Szeretném, ha megértenék, hogy mi nem akarunk semmit elvenni tőletek, sőt, a történelem során csak gazdagítottuk szép anyaországunkat.
Mi nem most váltunk magyar állampolgárrá, mi azok voltunk, csak elvették tőlünk és nem is kérdezték bennünket, hogy akarjuk-e ezt.

Számunkra igazi öröm és boldogság az, hogy vannak még az őshazában, akik ránk is gondolnak, megértik, hogy a visszahonosítás a mi lelkünknek igazi gyógyír.
Megkérlek kedves magyar honfitársaim, hogy egyszer és mindenkorra értsétek meg, hogy nem akarunk mi tőletek elvenni semmit, és ha lehetőségünk van, akkor továbbra is inkább hozzátennénk, mint elvennék.
A nagyon féltett pénzetekre sincs szükségünk, mi eddig is dolgoztunk, ha kellett éjszaka is, és megálltunk a lábunkon.

Szomorú az is, hogy tőlünk sajnáljátok a visszaadott állampolgárságot és minden segítséget, de szívesen engednétek be az országba ezer idegeneket, sőt még támogatnátok is őket!
Nagyon lehangoló, hogy folyamatosan panaszkodtok, hogy milyen nehéz életetek van szép hazánkban. Én azt gondolom, hogy egyszer legalább érdemes lenne megállni és megnézni, hogy más országban hogy élnek . Elárulom nektek, hogy nagyon sok országban nem igazán vannak autópályák, elfogadható kórházak, tanintézmények, vagy élhető körülmények és mégis tudnak örülni, szeretni az emberek és jókedvvel dolgozni.

Ne csak nézzetek, hanem lássatok is és ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek. Érezzétek meg, hogy ha valamit akartok, azért tenni kell, dolgozni, békésen párbeszédet folytatni és főképpen szeretettel lenni egymás iránt. A harag, gyűlölet megöli a lelket és senki nem jut előbb.
Azzal az energiával, amit haragra és gyűlöletre pazaroltok csodás dolgokat lehetne, ami hasznára lenne az egész országnak, magyarságnak.

Nem értem, hogy miért mérgezitek meg a lelketeket és az életeteket? Addigi, amíg mindenki csak a saját maga hasznát lesi, csak az érdekli, hogy neki legyen jobb, addig nem lesz szebb és békésebb világ. A gyerekeink jövője a mi kezünkben van, és ők csak akkor lesznek boldogok, ha béke van.
Hátborzongató az is, hogy arról beszéltek, hogy diktatúra van Magyarországon, úgy hogy közben bármit megengedhettek magatoknak. A diktatúráról mi Erdélyi magyarok tudnánk mesélni nektek, mert mi tudjuk, hogy mi az igazi diktatúra, tudjuk, hogy mit jelent félelemben, rettegésben élni, úgy hogy még a falnak is füle van. Az igazi diktatúrában nem írhatnátok meg a véleményeteket, nem szavazhatnátok szabadon, nem beszélhetnétek, nem szidalmazhatnátok bárkit, nem nyilváníthatnátok szabad véleményt, nem utazhatnátok más országba, nem vásárolhatnátok meg bármit, csak azt, ami van, nem választhatnátok munkahelyet, iskolát, nem tüntetnétek akkor, mikor kedvetek van, és még sorolhatnám, de nem igazán látom az értelmét.

Amit pedig biztos nem tehetnétek meg, most pedig szabadon tesztek, hogy nem szidalmazhatnátok a politikai vezetőket, mert azért halálbüntetés járna bármilyen diktatúrában.
Egy szó, mint száz mielőtt valamiről beszélgetni kezd bárki is, annak nézzen utána, tájékozódjon kellőképpen és utána vádaskodjon.

A magyar anyanyelvünk igazán kifejező, valódi csoda, ezért kérlek benneteket kedves magyar honfitársak, hogy ne gyűlölködjetek, mert a gyűl ölet, hanem szeressétek egymást, mert a szer etet.
Végezetül pedig kívánok mindenki életére áldást, lelkébe békét, szeretetet, örömöt és azt, hogy érezzük mindannyian meg, hogy ne valami ellen kell harcolni, hanem egy nemes célért, a szeretetért és békéért.

UI: mondanivalóm nem politikai meggyőződésből született, hanem azért, hogy megértés szülessen minden magyar ember lelkébe.

Tisztelettel és szeretettel egy Erdélyi Magyar !Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  MAGYAR TÖRTÉNELEM  
Ötvös Zoltán: Nemes vonások
  2018-03-05 23:53:38, hétfő
 
  Kásler Miklós III. Béla azonosításáról, a régészek felelősségéről és az Árpád-házi királyok eredetéről

Nekünk miért nincs olyan történelmi emlékhelyünk, mint a spanyoloknak és a franciáknak? - ez a kérdés merült fel külföldi látogatásai során Kásler Miklósban, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosában. Egy most befejeződött, de vélhetően folytatódó kutatás azonosította III. Béla király DNS-profilját, és meglepő eredményt hozott.

- Hogyan kerül kapcsolatba egy sebész, szájsebész, plasztikai és rekonstrukciós sebész szakorvos, klinikai onkológus az Árpád-házi királyokkal?

- Amióta az eszemet tudom, nagyon sokat olvastam. Faltam a történelmet és az irodalmat, illetve a képzőművészetek is érdekeltek. Egyetemistaként ritkán jártam bulizni, szabadidőmben is a könyveket forgattam.

- Hét éven át Szegeden volt sebész, majd 1981-től az Országos Onkológiai Intézet munkatársa, 1992-től főigazgató főorvosa. Több mint ezer szakember munkájáért felel. Ilyen körülmények között is jutott ideje a szakmán túli ismeretek gyarapítására?
- Hivatalból nagyon sokat utaztam. A csekélyke szabadidőt igyekeztem okosan kihasználni. Ha tehettem, értékes helyeket kerestem fel
- múzeumokat, kastélyokat, régi történelmi városokat. Egyebek mellett láttam a San Lorenzo de El Escorial-i királyi kolostort, 26 spanyol király és királyné nyughelyét. Eljutottam a Párizsban lévő Saint-Denis-székesegyházba, a francia királyok temetkezési helyére. Óriási élményt jelentettek, egyúttal az merült fel bennem, hogy nekünk miért nincs ilyen emlékhelyünk.

- A székesfehérvári bazilika területén 1848-ban bukkantak árokásás közben III. Béla és felesége maradványaira. Őket már akkor - a korszak tudományos színvonalán - azonosították, és Pestre szállították. 1862-ben a budavári Mátyás-templom főoltára alá épített kriptában helyezték el a maradványokat, innen került a királyi pár 1898-ban mai helyére, a Mátyás-templom kápolnájába. Kinek az ötlete volt, hogy a daganatos betegeket ellátó legfontosabb hazai centrum, az Országos Onkológiai Intézet vizsgálhassa meg a csontokat?
- Az emberi génállomány feltérképezése a betegségek hátterében álló gének meghatározását is segíti. Az intézet az első pillanatoktól kezdve alkalmazta a daganatokkal kapcsolatos genetikai vizsgálatokat. A kor legújabb módszereit vezettük be, amelyekhez beszereztük a szükséges berendezéseket. Napjainkban évente sok ezer DNS-mintát vizsgálunk, hogy megtaláljuk a betegségeket okozó eltéréseket, ami a célzott gyógyszeres kezelés alapja. Azaz hihetetlen szakmai rutinra tettünk szert a DNS-meghatározás terén. Mondhatja erre, hogy mi élő betegek génállományát határozzuk meg rutinszerűen, de III. Béla király több mint nyolcszáz éve halott. Ez igaz, de ha ki tudjuk nyerni a régi csontokból a DNS-t, azt mi is feldolgozhatjuk kis módosításokkal. Két genetikai munkacsoportunk vezetőjével egyeztetve arra jutottunk, ha engedélyezik, meghatározzuk a királyi maradványokat. Alaposan felkészültünk - négy középkori csontváz DNS-ét vontuk ki, genetikai állományát dolgoztuk fel sikeresen. Ezt követően kerestem meg Erdő Péter bíboros-érsek urat az ötlettel, hogy a budavári Mátyás-templomban lévő csontvázakból mintákat vehessünk. A tízből csupán kettőről tudtuk nagy bizonyossággal, hogy kik voltak. Az egyik a III. Bélaként meghatározott férfi, illetve felesége, Châtillon Anna. 2013-ban indult az érdemi munka, a mintákat 2014 márciusában nyertük ki. A vizsgálatok elkezdését a kormány nagyvonalú anyagi támogatása tette lehetővé.

- Biztosak lehetünk abban, hogy az említett királyt találták meg egykoron Székesfehérváron?
- Ennek bizonyítása nem a mi feladatunk. A régészek azonban meglehetős egyöntetűséggel foglaltak állást III. Béla mellett. Korábban felmerült, hogy nem őt, hanem Könyves Kálmán királyunkat találták meg. Ezt a felvetést mi is cáfoltuk. Valamennyi csontvázról háromdimenziós CT-felvételek készültek, amelyek segítségével pontos képet kaptunk az elhunytakról.
A III. Bélának tulajdonított koponyánál megnéztük, hogy van-e a fül környékén csontelváltozás - feljegyzések szerint Könyves Kálmánnak a fülén keresztül folyt ki az agyveleje. Ha ez így volt, annak nyoma kellett hogy maradjon. Mi erre utaló elváltozást nem tapasztaltunk, tehát megerősítettük azt a sokféleképpen megindokolt elképzelést, hogy nem Könyves Kálmánról, hanem III. Béláról van szó.
Korabeli rajz III. Béla és felesége, Antiochiai Anna (a felső sorban jobb oldalon) 1848. december 5-én Székesfehérváron megtalált sírjáról

A teljes írás az alábbi linken olvasható:


Link
 
 
0 komment , kategória:  MAGYAR TÖRTÉNELEM  
Tudománytörténeti tévedés lehet a magyarság finnugor eredete
  2018-03-03 12:39:32, szombat
 
  ELTER TAMÁS: Tudománytörténeti tévedés lehet a magyarság finnugor eredete

Legutóbb az Országos Onkológiai Intézet, Kásler Miklós professzor vezette nemzetközi kutatócsoportja erősítette meg kétséget kizáró genetikai bizonyítékokkal azt a tényt, hogy az Árpád-ház tagjai bizonyosan eurázsiai, nem pedig finnugor vérvonalból származnak. A legfrissebb genetikai vizsgálatok kivétel nélkül arra mutatnak, hogy a 18. század végétől teret nyert, és a magyarság finnugor eredetét egyfajta tudományos dogmává emelt elmélettel szemben, a kora középkori krónikáknak a magyarok hun rokonságáról szóló hagyománya nem csak az a színes mese, mint aminek nyilvánították. Mindez természetesen a nyelvrokonság tényét nem érinti.

A genetika fénycsóvája bevilágítja a múlt homályát


A magyarság őstörténete, a honfoglaló magyarok eredetének kérdése már hosszú ideje parázs viták tárgya. Noha az őstörténet szorosabb értelemben vett fogalma a történelemtudományban kizárólag az írásbeliség előtti korokra vonatkozik, és a népvándorlás illetve a honfoglalás korszaka már a nagy ókori, illetve késő antik civilizációk korával esik egybe, a hazai szakirodalomban, illetve köznyelvben is a honfoglalás előtti időket magyar őstörténetként szokás említeni.
A honfoglalás Munkácsy Mihály festményén

A magyar őstörténet újkori és legújabb kori kutatása erőteljesen átideologizált, ingoványos terep, amelyet különösen a 18. század végétől a mindenkori korszak uralkodó elitjének ideológiai igénye és orientáltsága befolyásolt döntő módon. Az őstörténeti kutatások egészen a 20. század utolsó harmadáig legfőképp a meglehetősen hiányos írásos forrásokon, a régészeti leleteken, valamint az összehasonlító filológia, nyelvészet megállapításain alapultak.
A magyar őstörténet eredete a távoli múlt homályába vész

A magyarság eredettörténetében a 19. századtól a nyelvészet vette át a primátust, amelynek a finnugor eredetet hangsúlyozó tanai egyfajta megfellebbezhetetlen akadémia dogmává merevedtek, amit most a biológia egyik legdinamikusabban fejlődő tudományága, az archeológiai kutatásokba is bevonult genetika látszik megtörni.

Nem tetszik a Habsburgoknak a magyar őstörténet

A régi magyar történelmi hagyomány III. Béla jegyzőjétől kezdve Káldi Márkig őstörténetünket a hunokkal, az európai historikusok, mint például az ókori illetve késő antik szerzők közül Josephus Flavius és Jordanes, a középkori krónikások közül pedig többek között Freisingi Ottó, Spalatói Tamás, valamint Regino prümi apát a szkítákkal kapcsolja össze.
III. Béla megalapítja a szentgothárdi apátságot (Dorfmeister István festménye)

Ezeknél a szerzőknél a ,,szkíta" kifejezésnek azonban még nincs semmiféle antropológiai tartalma, hanem a ,,nagy, keletről jött ismeretlen népet" jelenti. A magyar őstörténet legrégebbi hagyománya szkíta-, illetve hun-magyar rokonságról ír. Anonymus és Kézai Simon korában a magyarokat még a szkítáktól, illetve a hunoktól származtatták.
Anonymus szobra a Városligetben

Az eurázsiai-hun rokonság hagyománya egészen a 18. század végéig tekinthető töretlennek.
A 17. század végén és a 18. században a forrásokat már szorgalmasan összegyűjtő és rendszerező historikusaink, Hevesi Gábor, Bél Mátyás, és Timon Sámuel kivétel nélkül a hun - ázsiai rokonság hívei voltak. Ebben a közel hét évszázados töretlen hagyományban a 18. század végén következik be a nagy változás.
Bél Mátyás, magyar-szlovák származású történész és geográfus, a 18. század egyik legkiemelkedőbb polihisztora

A Habsburg-hatalom betiltja az oknyomozó őstörténet-kutatást, a Bécs által patronált történészek pedig elkezdik a szilaj sztyeppei lovas-nomád nép helyébe felépíteni a békésen kapálgató, halászgató, az észak-európai nyírfaligetekben halat szárító finnugor ősmagyarok képét.

Csak középkori krónikások tudálékos meséje


Először a híres 18. századi csillagász, Sajnovics János tett kísérletet az 1770-ben megjelent Demonstratio című munkájában a magyar nyelv finnugor nyelvcsaládba illesztésére, ezzel egyidejűleg Engel János pedig nyilvános támadást intézett a hun-magyar őstörténeti felfogás ellen.
Sajnovics János Demonstratio című művének címlapja a könyv 1770-es kiadásából

Ezt az irányvonalat követve Hunfalvy Pál és Budenz József dolgozták ki később a magyarság gyűjtögető-földművelő, halászgató finnugor népekkel való rokonságának elméletét,

ami a későbbi időkben az egyetlen hivatalos eredettörténeti felfogássá merevedett.

Budenz József német származású magyar nyelvész

Hunfalvy szerint a ,,hun hagyomány nem lehet a magyar nép ősi, keletről hozott hagyománya, a hun hagyomány a XIII. századi krónikások meséje."
Hunfalvy Pál

A régi eredettörténetet Hunfalvy nyomán Budenz, illetve Riedl Frigyes, Szinnyei József, Marczali Henrik, és Király György is tudálékos mesének minősítette. A finnugor származási teória dogmájával szemben az 1940-ben Németh Gyula szerkesztésében megjelent Attila és hunjai című gyűjteményes kötet, illetve Szász Béla 1943-ban kiadott Attila nagykirály c. munkája próbált meg reálisabb képet kialakítani, mint ahogy Szász írja:
Attila, a hunok nagyfejedelme az 5. század derekán a Kárpát-medencét tette meg a Hun Birodalom központjának

,,Nem lehetünk a Kelet ködlovagjai,de fel kell, hogy emeljük tiltó szavunkat a Dévényen át bejött új-magyarok germán-latin -keresztény címzésű történetírása ellen is." 1945 után a marxista történetírás -más előjellel, de ugyanolyan politikai okokból mint a Habsburgok- változtatás nélkül fenntartotta a magyarság finnugor származástörténeti elméletét.

A nyelvrokonság nem azonos az antropológiai rokonsággal

A filológiai iskola alapvető hibája, hogy csak és kizárólag a magyar nyelvben valóban előforduló finnugor eredetű szavakra és nyelvi fordulatokra alapozva következtetett a magyarság finnugor eredetére, márpedig kizárólag nyelvi alapon ez nem eldönthető kérdés.
Honfoglalás kori ruhába öltözött hagyományőrzők állnak a Kurultaj (törzsi gyűlés) helyszínén Bugacon. A nyelvrokonság nem azonos az antropológiai rokonsággal

A nyelvrokonság ugyanis nem feltétlenül jelent antropológiai-genetikai rokonságot,

főleg nem a népvándorlás korában felgyorsult migráció, és az ezzel összefüggő kulturális-nyelvi hatások, az úgynevezett közlekedő nyelvek megjelenése miatt. Az eredettörténetben és a leszármazási kapcsolatokban a genetikai kutatások eredményeit kell perdöntőnek tekinteni, ezt egészíthetik ki az archeológiai és a filológia kutatások megállapításai.
A magyarok bejövetele Feszty Árpád körképén

Az áttörést a genetika területén történt forradalom, az egyre pontosabb vizsgálati módszerek megjelenése hozta el,

amelyek lehetővé tették a honfoglaláskori csontmaradványok nagy pontosságú DNS-analízisével a leszármazási kapcsolatok precíz feltérképezését.
A honfoglaló magyarok eurázsiai eredetét erősítik meg a legkorszerűbb technológiával elvégzett genetikai vizsgálatok

Ezek a vizsgálati eredmények szinte kivétel nélkül azt támasztják alá, hogy a honfoglaló magyarok eurázsiai leszármazási kapcsolata természettudományos alapokon nyugvó tény.

A genetikai kutatások megerősítik a kettős honfoglalás elméletét is

A honfoglaláskori leletanyag genetikai kutatásában különösen a Szegedi Tudományegyetem végzett úttörő jellegű munkát.

A kutatók a csontokból kinyert jó minőségű mtDNS szekvenciákkal filogenetikai vizsgálatokat végeztek

akként, hogy ezeket a szekvenciákat beillesztették az ismert filogenetikai törzsfákba, majd leolvasták a törzsfa azonos ágaira térképeződő földrajzi eredetet.
Honfoglalás kori magyar emberek koponya alapján készült arcrekonstrukciói az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban

Mivel igen nagy, régészetileg bizonyítottan a honfoglalás korából származó csontmintát vizsgáltak meg, ezek az eredmények - legalább is természettudományos alapokon - megkérdőjelezhetetlennek számítanak, és alapvetően ellentmondanak a finnugor származási teóriának.
A Képes Krónika egyik iniciáléja. A középkori őstörténeti hagyomány hun-ázsiai eredetűnek tudja a magyarságot

Az egyik friss, tavaly publikált vizsgálati eredmény szerint: ,, ... megállapítottuk, hogy a honfoglalók lehetséges őseinek 41,5 %-a xiongnu (ázsiai hun), 42,7 %-a skandináv-germán, 6,7 %-a kaukázusi (Közel-Keleti) , 2,2 %-a szláv és 6,7 %-a egyéb európai származású lehetett... Eredményeink támogatják a középkori krónikáink hitelét, melyek azt állítják, hogy a ,,honfoglalás" a magyarok második bejövetele, és a honfoglalók itt már magyar nyelvű népességet találtak.
Hajfonatkorong a Balatonújlak-Erdő dűlőn feltárt 10. századi sírból

Adataink hihetővé teszik az elismerten eredetileg is magyar nyelvű székelyek hun hagyományát, és a honfoglalást megelőző jelenlétüket a Kárpát-medencében"-írja Nepráczki Endre, a Szegedi Tudományegyetem doktorandusza. (Forrás: Nepráczki Endre:-A honfoglalók genetikai származásának és rokonsági viszonyainak vizsgálata archeogenetikai módszerekkel, PhD. értekezés, Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Genetikai Tanszék, 2017.)
Honfoglaláskori fejedelmi zászló

Ez a kutatás nem csak a magyar-hun rokoni kapcsolatokra vonatkozó régi nemzeti hagyományt,

hanem az úgynevezett kettős honfoglalás elméletét is megerősíti,

méghozzá természettudományos, genetikai bizonyítékok alapján.

Kizárható a finnugor eredet, valószínűsíthető a hun rokonság


A genetikai kutatások más fontos kérdésre, így például a Kárpát-medencébe érkező magyarság lélekszámára is adnak támpontot: ,,A honfoglaló magyarokban 30-40% ázsiai eredetű összetevőt találtunk.
A legújabb genetikai vizsgálatok megerősítik a kettős honfoglalás lehetőségét

Abból, hogy ma csupán 4% ez az arány, az a fontos következtetés adódik, hogy a vizsgált honfoglalók hozzávetőleg 10%-ban járultak hozzá a mai magyarság genetika arculatához.
A vérszerződés Székely Bertalan képén

Mivel a honfoglalást követően ismereteink szerint nem történt komoly méretű népességcsere a Kárpát-medencében, sőt további keleti eredetű csoportok - besenyők, kunok - is megjelentek, eredményeink azokat a korábbi régészeti, antropológiai adatokat erősítik, melyek szerint a honfoglalók kevesen lehettek"- írja Török Tibor, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Genetikai Tanszékének professzora.
Árpád honfoglalói kevesen lehettek

A honfoglaláskori mintákat elemző genetikusok egybehangzó véleménye szerint lényegében kizárható a finnugor eredet,

és valószínűsíthető a hun rokonság, mint ahogy Török Tibor nyilatkozott kutatási eredményeiről a Hvg-nek: ,,A finnugor származást lényegében ki tudtuk zárni, a többi csoportból pedig a hunok illenek leginkább a képbe, de a másik két csoport hozzájárulása sem zárható ki teljességgel. Ez a komponens a ma élő tuvaiak, burjátok, mongolok, mandzsúriaiak, kazahok, kirgizek, üzbégek, türkmének, őseitől származik."

Tátongó lék az elmélet hajóján

A fenti sorba tartozik az a minap publikált legfrissebb eredmény is, amely szerint az Árpád-ház férfitagjainál kizárható a finnugor eredet, ám ezzel szemben bizonyítható az eurázsiai származás.
Prof Dr. Kásler Miklós

A közelmúltban az Országos Onkológiai Intézet, személy szerint Kásler Miklós professzor irányítása alatt nemzetközi hírű intézetek munkatársaiból álló kutatócsoport vizsgálta meg III. Béla és felesége, Châtillon Anna csontmaradványait. (Az 1848-ban feltárt királysírban talált leletek , különösen a halotti kereszt stílusjegyeinek elemzése alapján egyes kutatók, köztük Szabados György a maradványokat a 12. század elejére datálják, és sokkal valószínűbbnek tartják, hogy a csontok Könyves Kálmán és felesége földi maradványaival azonosak.A férficsontvázra viszont sokkal jobban illenek III. Béla testi jegyei, mint a kortársak által púposként leírt Könyves Kálmánra.) Erdő Péter bíboros, budapesti-esztergomi érsek még 2013-ban adott engedélyt arra, hogy a kutatók mintát vehessenek a 12. század végén uralkodott királyi pár Mátyás-templomban lévő sírjából.
III. Béla és felesége síremléke a budavári Mátyás-templomban

A vizsgálat elsődleges célja az Árpád-ház tagjaira jellemző DNS-szakasz meghatározása volt, de ugyanilyen fontosnak bizonyult a királynő maradványainak DNS-analízise is. Ennek segítségével más, a székesfehérvári királysírokból származó maradványról is megállapítható lesz, hogy az egykori koronás fők a felmenői, vagy pedig a leszármazottai lehettek-e III. Bélának.
III. Béla hiteles arcrekonstrukciója. A király maradványainak DNS vizsgálata az uralkodó eurázsiai vérvonalára utal

,,A munka nemzetközi összefogással folyt, és az archeogenetika világszerte elismert szakértői is részt vettek benne a göttingeni egyetemről, így az eredmények megkérdőjelezhetetlenek" - hangsúlyozta Kásler Miklós, a Magyar Időknek adott nyilatkozatában.
Honfoglaláskori harcos rekonstrukciója

Kásler professzor megerősítette, hogy a két királyi maradvány az úgynevezett R1a haplocsoportba tartozik, ami azt jelenti, hogy az Árpád-ház tagjai bizonyosan eurázsiai, nem pedig finnugor eredetűek. Egyre inkább úgy tűnik, hogy a közel két évszázados finnugor leszármazási elmélet hajója komoly léket kapott.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  MAGYAR TÖRTÉNELEM  
Tényleg a Duna jegén választották királlyá Mátyást?
  2018-03-02 20:57:34, péntek
 
 A jégnél nagyobb szerepet játszott kora egyik legjobb lobbistája: Szilágyi Erzsébet. Úgy választatta királlyá a fiát, hogy se Mátyás, se a korona nem volt az országban.

Hunyadi Mátyás nem lehetett volna Mátyás király, a reneszánsz és Magyarország egyik legnagyobb uralkodója, ha nem választják meg. Mátyás ugyanis nem örökölte a koronát, hanem számára épp jó időben üresedett meg a trón 560 évvel ezelőtt. Olyan furcsa körülmények között nyerte meg az országgyűlés királyválasztását, hogy sem ő, sem a magyar korona nem tartózkodott Magyarországon.

Ennek fordulatos történetét péntek este mesélte el dr. Lupescu Radu történész, a Sapientia Egyetem kolozsvári karának oktatója azon az ünnepen, amelyen az egyetem dísztermét Hunyadi Mátyásról nevezték el. Mivel sokan nem tanultuk az iskolában Magyarország történelmét, minden ilyen alkalomnak örülünk.

Hogy megértsük, hogyan keletkezett az a hatalmi vákuum,

amely lehetővé tette, hogy 1458-ban egy épp hogy elhunyt erdélyi hadvezér még kiskorú fiának neve egyáltalán felmerülhessen a trón várományosaként, a történész Luxemburgi Zsigmond hosszú, 50 éves uralkodásának végéig, 1437-ig ment vissza.

Luxemburgi Zsigmond 650 éve született, 19 évesen koronázták magyar királlyá, 43 évesen, 1411-ben apai örökségként német király is lett, 1420-ban pedig Csehország királya. 1433-ban, amikor Rómába látogatott, német-római császárra koronázták, vagyis Közép-Európa egyik klasszisa, gigászi uralkodója volt, értékelte a történész. Zsigmondot Szent László-rajongása miatt Nagyváradon temették el - anélkül, hogy fiú utódot hagyott volna hátra. És ez volt a baj.

Hatalmas öröksége lányára, Erzsébetre szállt, de Luxemburgi Zsigmond még életében gondoskodott róla, hogy kiházasítsa, vagyis kiválassza, ki fogja kezelni ezt az örökséget. Választása egy szomszéd főhercegre, Habsburg Albertre esett, halálakor a hatalomátvétel simán ment. Ezzel a pillanattal kezdődik 1437-ben a Habsburg dinasztia uralma Európában.
dr. Lupescu Radu történész, a Sapientia EMTE kolozsvári karának oktatója | Fotók: Szabó Tünde

Albert viszont csak két évig uralkodott, 1439-ben egy hadjáratban pusztító vérhasjárványba ő is belehalt. Felesége épp terhes volt, a helyzetet pedig csak bonyolította, hogy ezekben az években lett nagyon aktív a török haderő, II. Murád szultán szinte frontális támadást intézett Magyarország ellen. 1439-ben a törökök egész Szerbiát elfoglalták, 1440-ben Nándorfehérvárt is megostromolták, de sikerült megvédeni.

Erzsébet maga szeretett volna királynő lenni, de ebbe se Magyarországon, se Csehországban, se Németországban nem egyeztek bele, ezért azon dolgozott, hogy biztosítsa fia számára a trónt. Biztosra vette ugyanis, hogy fia születik.

A magyar nemesség olyan embert szeretett volna a trónra hozni, aki probléma nélkül át tudja venni a hatalmat, és megoldja a török kérdést. Egy részük választása a szerb despota fiára, Brankovics Lázárra esett, nagyobb részük viszont a lengyel királyt, Jagelló Ulászlót szerette volna a magyar trónon látni. A 31 éves Erzsébetnek már az sem tetszett, hogy egyikük csak 16, másikuk 19 éves volt, de azt is jól látta, hogy bárki jönne, ki fogja őt és fiát semmizni, ezért egyik bizalmi udvarhölgyével 1440 februárjában ellopatta a koronát.

A koronát február 20-án lopták el, a rákövetkező napon Erzsébet Komáromban fiúnak adott életet. De a magyar küldöttség még januárban Lengyelországba utazott, hogy meghívja az ottani királyt Magyarországra, és magyar királlyá válasszák.

Magyarországnak így két uralkodója lett:

májusban megkoronázták a csecsemő V. (Habsburg) Lászlót, júliusban pedig megválasztották Ulászlót. Ezért 1440 második felében polgárháború tört ki, miközben Murád ostromolta Nándorfehérvárt.

A polgárháború kimenetelét Hunyadi János döntötte el gyerekkori barátjával, Újlaki Miklóssal együtt, és biztosította Ulászló számára a magyar királyságot. A koronát nem, mert az anyakirálynő azt nem engedte ki a kezéből, 1440 végén viszont elhagyta az országot, és magával vitte úgy a koronát, mint gyermekét, V. Lászlót. A korona csak 24 évvel később kerül vissza Magyarországra Mátyás erőfeszítéseinek eredményeként.

Hunyadi János erdélyi vajda hiába intézte el a trónt Ulászlónak, az új uralkodó négy évvel később meghalt a várnai csatában. Új királyt nem választhattak, hiszen a gyerek V. László személyében az országnak volt királya, csak a koronával együtt a Habsburg családfőnél, Frigyesnél volt, aki a gyermeket lassan kifosztotta. Először a Habsburg birtokokat vette el tőle, az osztrák hercegséget, majd a német királyságot, László ,,csak" Magyarországgal és Csehországgal maradt. Mi több, Frigyes nem is engedte szabadon Lászlót, Magyarország hiába várta haza a királyát.

Átmeneti megoldásként Hunyadi Jánost választotta 1446-ban kormányzónak

a magyar országgyűlés, a csehek Podjebrád Györgyöt tették meg régensüknek. Cak 1453-ban ért meg a helyzet arra, hogy V. László visszatérhessen Magyarországra. Ekkor az ország már két táborra szakadt: az egyik Hunyadi köré szerveződött, a másik László és Habsburg rokonai köré.

Hunyadi János nem adta vissza a tényleges uralkodói hatalmat az akkor még mindig csak 13 éves V. Lászlónak, megtartotta a királyi jövedelmeket és a királyi várakat. Ennek fejében ő foglalkozott az ország védelmével egy katonai feszültségekkel terhes időszakban. Utolsó hadi erőfeszítésével 1456-ban megvédte Nándorfehérvárt a törököktől, de a csata után nem sokkal meghalt.

V. László és a mellette lévő Cillei Ulrik, illetve Garai László nádor örvendett, hogy megszabadult Hunyadi Jánostól. A királyi tábort vezető főnemeseket rokoni szálak is összefűzték: a király anyja, Erzsébet, Cillei Ulrik és Garai László első unokatestvérek voltak. Hunyadi halálával viszont nem ők, hanem a hadvezér nagyobbik fia,

Hunyadi László vette át a tényleges királyi hatalmat.

Vagyis apja után ő rendelkezett a királyi várak és a királyi jövedelmek felett. V. László (a jobboldali képen) Nándorfehérvár ostromakor nem is tartózkodott az országban, csak a sikeres várvédés után tért vissza, és táborát Nándorfehérvártól mintegy száz km-re, Futakon verte fel. A két László, illetve tábor itt tárgyalja meg a hatalom felosztását és az ország további kormányzását, miután Hunyadi László pár napig még váratott magára.

Arra a kompromisszumra jutottak, hogy Hunyadi László átadja a királyi jövedelmeket, a királyi várak visszaadását viszont csak megígérte. Át kellett volna adnia Nándorfehérvárt is a királynak, Hunyadi László így meghívta a várba a királyt, aki kíséretével november 8-án vonult oda. A királyt közvetlen nemesi kíséretével beengedték ugyan a várba, a testőrségét és a katonai kíséretet viszont nem, és ez sértéssel ért fel.

Másnap állítólag még délelőtt a király kíséretében lévő Cillei Ulrikot kihívták a szentmiséről, és szóváltás után meggyilkolták. A gyilkosságot megörökítő történelmi források ellentmondóak ugyan, de nagy valószínűséggel az akcióban maga Hunyadi László is részt vett.

A következő napokban magát a királyt is fogvatartották, majd az egész társaság átvonult Temesvárra, ahol Szilágyi Erzsébet várta őket, és itt tűnik fel először Hunyadi Mátyás is. A királyt addig tartották őrizet alatt, amíg ki nem csikartak belőle egy kötelezvényt, miszerint megígéri, hogy megbocsát a Hunyadiaknak, és nem áll bosszút rajtuk.

Hunyadi Mátyás nemcsak Kolozsváron született,

hanem itt töltötte gyermekkorát is, mert Vajdahunyad vára még mindig csak épülőben volt. Születéséhez Hunyadi János jól védhető helyet keresett, így esett Kolozsvárra a választása. Mátyást itt is keresztelték meg, és valószínűleg itt kezdett el írni, olvasni.

Gyermekkoráról nem sokat tudni, csak annyit, hogy a Hunyadi fiúk nevelője Szánoki Gergely lengyel pap volt, aki még Ulászlóval érkezett az országba, annak 1444-es halála után pedig Hunyadi saját fiai mellé vette. 1451-ben viszont, amikor Mátyás még csak 8 éves volt, visszament Lengyelországba, mert érseki kinevezést kapott. Utána Mátyás nevelését Vitéz János felügyelte, de valószínűleg konkrétan nem vett részt benne.

Mátyást már korán bevonták a belpolitikába azzal, hogy amikor apja az 1450-es évek elején békét kötött a Cillei táborral, eljegyzéssel pecsételték meg: Mátyást eljegyezték Cillei Ulrik lányával. A források szerint 1455-ben a gyerekeket össze is házasították: Mátyás akkor 12 éves, Cillei Erzsébet 10 éves volt. A házasságot nem hálták el, megkötése a béke egyféle garanciája volt, magyarázta a történész: Mátyás átment a király udvarába, Cillei Erzsébet pedig átjött a Hunyadi táborba. Az ifjú feleség viszont még ugyanebben az évben meghalt.

A nándorfehérvári ,,incidens", vagyis Mátyás apósának meggyilkolása után Szilágyi Erzsébet figyelmeztette a fiait, hogy soha ne tartózkodjanak egyszerre a királyi udvarban. Ahova a következő év, 1457 márciusában királyi tanácsot hívnak össze megbeszélni egy törökellenes hadjáratot. Hunyadi László a királyi tanács tagja volt, természetesen részt vett az elhúzódó tárgyalásokon, és máig nem tudni, miért, de odahívta Mátyást is. Mátyás kisebb hadsereggel jelent meg, de a katonákat a várba nem engedték be, március 14-én pedig a Hunyadi testvéreket letartóztatták.
Benczúr Gyula: Hunyadi László búcsúja (részlet)

Velük együtt pedig mindazokat, akikről tudni lehetett, hogy Hunyadi-pártiak: Vitéz János váradi püspököt, Rozgonyi Sebestyén és Kanizsai László főnemest és másokat. Az ország vezető emberei másnap, március 15-én halálra ítélték a Hunyadiakat, de a király nem merte bevállalni a kettős kivégzést.

Egyrészt az egész Hunyadi család kiirtása óriási felelősséggel járt volna, másrészt a család még mindig nem adta át a királyi várakat, azokat továbbra is velük szimpatizáló várnagyok irányították. A király célja az volt Mátyással, hogy életéért cserébe Szilágyi Erzsébet átadja a várakat.

Március 16-án így csak Hunyadi Lászlót végezték ki

a budai várban, az előtt a pompás palota előtt, amelyet még Luxemburgi Zsigmond építtetett.

Mátyás a király közvetlen környezetében maradt, a többi letartóztatott másnap megszökött Buda várából, amitől a király megijedt, mert ezek az emberek aktivizálni tudták a Hunyadi tábort. Mivel V. László Ausztria főhercege is volt, illetve Csehország királya, elhagyta Magyarországot, és vitte magával Mátyást Bécsbe, majd Prágába.

Magyarországon szinte polgárháború tört ki ismét, mert a két tábor egymásnak esett, kisebb ostromokra is sor került, végül patthelyzet alakult ki, vázolta Lupescu Radu történész. 1457 novemberében ebben a helyzetben érkezett a hír, hogy V. László váratlanul meghalt Prágában. Akkoriban mérgezésre gyanakodtak, ma viszont a kutatók inkább azt valószínűsítik, hogy leukémiában halt meg.

Csehország irányítását az addigi kormányzó, Podjebrád György vette át, aki titokban cseh király szeretett volna lenni, és olyan híreket is kapott Magyarországról 1457 őszén, hogy ott akár királlyá is választhatják Hunyadi Mátyást, aki nála volt háziőrizetben. Megígérte Mátyásnak, hogy szabadon bocsátja, sőt felhasználja saját kapcsolatrendszerét Mátyás megválasztása érdekében, ha eljegyzi az ő lányát. Mátyás így Szilágyi Erzsébet tudta nélkül Prágában eljegyezte Podjebrád Kunigundát, akit a magyar történelemírás Katalinként ismer.

Magyarországon 1458 januárjára hirdették meg a királyválasztó országgyűlést,

jelöltekként először V. László két nővérének, Annának és Erzsébetnek a férje jöhetett szóba. Vilmos szász herceg nem fejtett ki semmilyen igényt Magyarországra, és bár Erzsébet férje, IV. - a lengyeleknek Nagy - Kázmér elég ambíciózus volt, ebben az időben nagyon lefoglalta a konfliktus a német lovagrenddel.

Így két belső jelölt számított erősnek: Garai László nádor, illetve Újlaki Miklós erdélyi vajda. Harmadikként merült fel Mátyás neve, de ő volt a legesélytelenebb. Az országgyűlést Budán, illetve Pesten tartották, Budán inkább a főnemesek tartózkodtak, a Hunyadi-párti néhány főúr, illetve a kis- és középnemesség az országgyűlés hagyományos helyszínén, Rákos mezején vert tábort.

A nádor és az erdélyi vajda főnemesi körét az összetartotta, hogy nem egészen egy évvel korábban mindannyian kimondták a halálos ítéletet a Hunyadiak felett, és féltek a retorziótól, de nem támogatták feltétlenül egymást.

Szilágyi Erzsébet gigászi munkát fejtett ki

azért, hogy ebben az ellenzéki táborban megtalálja a gyenge láncszemet, és ezt végül Garai László személyében találta meg. Január 12-én Szegeden félig titokban szerződést kötöttek, amelyben Garai nádor megígérte, hogy lemond a trónigényéről, támogatja Mátyás hazahozatalát, megválasztását, és részben Buda várát is átengedi a Hunyadiaknak.

Cserébe Szilágyi Erzsébet és testvére, Szilágyi Mihály nándorfehérvári kapitány megbocsátja Garai minden bűnét, a szerződést pedig eljegyzési tervvel pecsételték meg: hogy Mátyás eljegyzi Garai Annát. Azt nem tudni, hogy Szilágyi Erzsébet ekkor tudott-e arról, hogy Mátyás már eljegyezte Prágában Podjebrád Katalint.

Az egyház elsődlegesen Mátyást támogatta az országgyűlésen, mert III. Kallixtusz pápa azt remélte, Mátyás folytatni fogja az apai hagyományt, és segíti a pápát a törökellenes hadjáratokban. A magyarországi klérus országgyűlési támogatása nagyon fontos volt, de még mindig nem volt elég, magyarázta a történész.

A két tábor konfliktusának mértékét az is jelezte, hogy az országgyűlés két helyszínen zajlott, az ellenzéki főurak nem is mertek kimenni Rákos mezejére. A tárgyalásokat a főurak a budai várban folytatták, de a többség nem vette jó néven, hogy elhúzódnak, mert sokuk nem tudott beköltözni Pestre, sátorban lakott, és ez januárban elég sürgető tényezőnek bizonyult.

Az ellenzéki főurak nehezen adták be a derekukat, nagyon szoros garanciákat kértek, amit senki nem tudott biztosítani nekik, mert Mátyás nem volt az országban. Az országgyűlés végefelé, január 20-án megjelent Szilágyi Mihály is egy impozáns, 15 ezer fős hadsereg élén, ami teljesen szokatlan volt ebben a korszakban. A Szilágyi család középkategóriás nemesi családnak számított, nem világos a történész szerint, hogyan tudott 15 ezer katonát fizetni.

Mindenesetre január 23-án megkötötték az egyezményt: az egyház és Szilágyi Mihály nyomására az arisztokrácia belenyugodott Mátyás megválasztásába.

A Duna éppen január 23-án este fagyott be,

és hirtelen hidat képezett a két tábor között, amelyet eddig elválasztott. Az országgyűlés résztvevői és a pesti polgárok is mind átözönlöttek a budai oldalra, és akkora volt az utca nyomása, hogy az arisztokrácia végül igent mondott. Közben már zúgtak a pesti plébániatemplom harangjai, a polgárok kiabálták, hogy Éljen Mátyás király, és ezért tartják úgy, hogy Mátyást a Duna jegén választották meg.

Mátyás január 24-től Magyarország választott uralkodója, de ekkor még se ő, se a korona nem volt az országban. Kiderült viszont, miért jelent meg Szilágyi Mihály ekkora haderő élén: Mátyás fiatal korára és hiányára tekintettel megválasztatta magát kormányzónak. A koronáért és Mátyásért követséget menesztettek III. Frigyeshez Ausztriába és Podjebrád Györgyhöz Prágába.

Mátyás király és második felesége, Aragóniai Beatrix ábrázolásai Bordos László animációjában, amelyet szombat este vetítettek Mátyás szülőházára

Mátyást könnyebb volt hazahozni, mint a koronát, mesélte a történész, pedig a szerződésen és az eljegyzésen túl Podjebrád György további 60 ezer aranyat kért Mátyásért. Az összeget később, amikor a két fiatal összeházasodott, hozományként odaadta a lányának, vagyis ingyen kiházasította a lányát.

Kihasználva a kapcsolatát Mátyással, még 1458-ban megválasztatta magát Csehország királyának. Megkoronázásához senki nem akart püspököt küldeni, mivel huszita volt, és egész Európa elzárkózótt tőle. Mátyás viszont elküldte a győri és a váci püspököt, és ők koronázták királlyá Podjebrád Györgyöt.

Mátyás februárban jött vissza az országba úgy, hogy Szilágyi Erzsébet február 9-én elé ment a cseh-morva határra, ahol a leírások szerint leszámolták a pénzt is Mátyásért. Az újonnan megválasztott király február közepén vonult be ünnepélyes külsőségek közepette Buda várába: a bécsi kapunál lépett be, sorra megerősítette a budai polgárok kiváltságát, utána a nemesség és az egyház kiváltságát, a Nagyboldogasszony (manapság Mátyás-) templomban ünnepi szentmisét tartottak, majd átvonultak a palotába,

ahol Mátyást trónra ültették.

A történész szerint valószínűleg ekkor vértezték fel a különböző koronázási jelvényekkel - a korona kivételével. Mindenkit meglepett, hogy a 15 éves Mátyás király az első pillanattól kezdve milyen határozottsággal és precizitással vette át az ügyek irányítását, ez Lupescu Radu szerint a kiváló nevelés eredménye volt.

Mátyás a koronát is haza akarta hozni, és ugyan nem volt könnyű, de segített benne a pápa, II. Piusz, aki keresztes hadjáratot tervezett a törökök ellen. Mátyás legkiválóbb diplomatáját, Vitéz Jánost küldte Frigyeshez, akivel több fordulón át tárgyaltak, és 1463-ban békét kötöttek.

A korona viszont többe került, mint Mátyás: 80 ezer aranyat fizetett érte Mátyás. A békeszerződés sok pontja közül az egyik azt mondta ki, hogy amennyiben Mátyás örökösök nélkül fog meghalni, a koronát és a magyar királyságot a Habsburgok öröklik. Mátyást ekkor az öröklés kérdése még érthető módon nem foglalkoztatta.

Ebben az időben Mátyás épp egy boszniai hadjáraton vett részt, így a koronázást nem abban az évben tartották meg. 1464 márciusában már minden elő volt készítve Székesfehérváron, amikor Mátyás szomorú hírt kapott: felesége belehalt a szülésbe, és az újszülött fiú sem élte túl. A koronázási ünnepségeket majdnem lefújták, de mivel már januártól szervezték,

1464. március 29-én megtartották a koronázást.

Így lett Mátyás teljesen legitim király, noha már hazatérése óta ténylegesen uralkodott. Megkoronázása után viszont új pecséteket készíttetett magának, ezután használt nagy felségpecsétet, magyarázta a történész. Ez volt az a szimbolikus pillanat, amikortól már senki nem kérdőjelezhette meg Mátyás uralkodói voltát.

Mátyás megválasztása fantasztikus bravúr volt a család részéről, értékelte Lupescu Radu, és ebben Szilágyi Erzsébet játszotta a főszerepet. Erőfeszítését azért is lehet igazán értékelni, mert 1456 augusztusában elveszítette a férjét, 1457 márciusában a nagyobbik fiát, kisebbik fiát pedig túszként elvitték az országból. Nemcsak a Hunyadi-birtokok igazgatása hárult rá, amelyet már korábban is ellátott, hanem Hunyadi János politikai öröksége is: Szilágyi Erzsébet adminisztrálta a királyi várakat is.

Ilyen körülmények között sikerült királlyá választatnia fiát, Mátyást, aki ezt a kitartását apjától és anyjától is örökölte, és végig meglátszott uralkodásán - zárta előadását Lupescu Radu.


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  MAGYAR TÖRTÉNELEM  
A Turul-dinasztia nem finnugor, hanem eurázsiai
  2018-02-21 23:16:38, szerda
 
  DNS vizsgálat is kimutatta, hogy a Turul-dinasztia nem finnugor, hanem eurázsiai

Azonosította az Árpád-ház (Turul-dinasztia) férfi tagjaira jellemző DNS-t III. Béla király csontmaradványaiból az Országos Onkológiai Intézet vezette nemzetközi kutatócsoport, s kiderült, hogy az Árpád-ház tagjai egészen biztosan eurázsiai, nem pedig finnugor eredetűek - nyilatkozta Kásler Miklós professzor, az intézet vezetője a szerdai Magyar Időkben.

A munka nemzetközi összefogással folyt, és az archeogenetika világszerte elismert szakértői is részt vettek benne a göttingeni egyetemről, így az eredmények megkérdőjelezhetetlenek - hangsúlyozta Kásler Miklós.

Ez pedig azért lényeges, mert a kutatócsoport sikeresen definiálta III. Béla király apai ági (Y-kromoszomális) profilját, amely hivatkozásként szolgálhat az Árpád-dinasztia további maradványainak és vitatott élő leszármazottainak azonosításához.

A szakértők 11, a székesfehérvári bazilikából származó csontvázat vizsgáltak meg, de csak kettőről állapították meg, hogy biztosan Árpád-házi: az egyik III. Béláé, a másik egy olyan férfié, aki az eredeti temetkezési helyen III. Béla közelében feküdt.

Kásler professzor elmondta: vizsgálataik alapján a két királyi maradvány az R1a haplocsoportba tartozik, ami azt jelenti, hogy az Árpád-ház tagjai egészen biztosan eurázsiai, nem pedig finnugor eredetűek.

Ha lesz rá forrás, és részletesebben meg tudjuk vizsgálni a DNS-eket, akkor apai ágon vissza tudunk menni az Árpádok eredetéhez, megtudhatjuk, pontosan milyen népcsoportokból tevődtek össze az Árpád-ház tagjai, és akkor arra is választ kaphatunk, hol játszottak esetleg még szerepet a történelem során - mondta a professzor.

(Alfahir, Magyar Idők nyomán Szent Korona Rádió)


Forrás: Link

A kutatás eredményeiről bemutató tanulmány az Archae­ological and Anthropological Sciences című tudományos folyóiratban jelent meg. Link
 
 
0 komment , kategória:  MAGYAR TÖRTÉNELEM  
MAGYARORSZÁGNAK VALÓJÁBAN két KORONÁJA VAN!
  2018-02-21 23:10:59, szerda
 
  MAGYARORSZÁGNAK VALÓJÁBAN KÉT KORONÁJA VAN!

Kevesen tudják, hogy Magyarországnak nem egy, hanem két királyi koronája van. De Szent István koronájával ellentétben - amelyet 1978-ban Jimmy Carter visszajuttatott hazánknak- a másik még mindig külföldön található.


Ez az úgynevezett Bocskai-korona, amelyet I. Ahmed török szultán adományozott a hajdúk letelepítőjének, Várad főkapitányának, Erdély és Magyarország fejedelmének. A felségjelvényt 400 éve - és jelenleg is - Bécsben, a kincstárban őrzik.

A történet eleje a Bocskai István által vezetett szabadságharc idejére nyúlik vissza. Az Erdélyt feldúló Basta generális véres tettein annyira felháborodott az erdélyi és magyarországi uradalmakkal bíró főnemes, hogy feladva korábbi "németes" kapcsolatait a császári csapatok ellen fordult. Generálisukat, Belgiojosot 1604. október 15-én Álmosd határában tönkreverte, egy hónap múlva pedig Kelet-Magyarország kulcsát, Kassát is elfoglalta.

Ez annyira felvillanyozta az akkori török szultánt, I. Ahmedet, hogy Bocskait Erdély fejedelmének és Magyarország királyának ismerte el. Ennek külső megerősítéseként fejedelmi jelvényeket, zászlót, buzogányt, kardot és kaftánt adományozott neki. Bocskai 1605-ben további diadalokat aratott, áprilisra fennhatóságát kiterjesztette a felvidéki bányavárosokra, ugyanis a császári hadakat a Komárom-Érsekújvár-Pozsony vonalig vetette vissza. A székelyek még abban az évben Erdély fejedelmévé választották, amit a medgyesi országgyűlés meg is erősített. Ettől kezdve viselte hivatalosan, a magyar törvények szerint is az Erdély és Magyarország fejedelme és a székelyek ispánja címet.

Sikerei nyomán Bocskai nem tartotta irreálisnak, hogy ellenkirályként - akkortájt Habsburg Rudolf uralkodott - egy korona alatt egyesítse a törökök által meg nem szállt területeket. Ezért tárgyalt az őt királynak elismerő török szultánnal a korona adományozásáról. Ennek folyamodványaként 1605. november 11-12-én Rákosmezőn találkozott a török nagyvezírrel, Lala Mehmed pasával, aki a budai pasával együtt bíborszínű, cobolyprémes, arany és ezüst szálakkal átszőtt palástot adott rá, és aranyhüvelyes karddal övezte fel.

A koronát is átnyújtották, ám felülkerekedett a fejedelem realitásérzéke: a jelvényeket csak figyelemre méltó ajándéknak tekintette, és nem gondolta komolyan, hogy annak birtokában ő lesz Magyarország királya.
Ma a bécsi Kunsthistorisches Museum (Szépművészeti Múzeum) kihelyezett részlegében, a kincstárban szemlélhetjük meg ezt a Szent Istvánéval is összemérhető koronát.

A szultáni kincstárból származó, 1,8 kilós, 23,5 cm magas fejék vert aranyból készült; eredetileg egy keleti egyházi-fejedelmi mithra volt, talán az utolsó bizánci császár tulajdona. Szerkezetileg két részből áll, az alsó abroncs koronából és a kupolából.

Amikor kilenc évvel Bécsbe való megérkezése után 1619. május 20-án császári és királyi leltárba vették (nem kapkodták el a derék hivatalnokok) így írtak róla a nyilvántartás munkatársai: "Egy erdélyi egész arany korona. Persa munka, melyet eredetileg a török császár adományozott Bocskainak, és Thurzó György palatinus szállított őfelségének 1610. október 6-án. Van rajta 32 kicsiny és nagy türkisz, 92 rubint, 64 smaragd, 22 rubin pallasz és 282 gyöngy. A tetején nagy smaragd. Az egész kettős tokban".

De ne menjünk ennyire előre az események menetében. A koronát ugyan Bocskai István fejére helyezték, de ő nem viselte, hanem a kassai fejedelmi udvarban helyezte el azzal, hogy: "Az Koronát is, kit nekünk Török Császár adott, hagyjuk az Ország Tárházában, úgy, hogy Fejedelemségről Fejedelemségre maradjon, és annak kezén tartassék, aki az Ország Ura lészen, avval a köves szablyával együtt, amelyet adott véle."

Bocskai az átadás utáni évben, 1606. december 29-én meghalt, ám a korona nem maradt az ország tárházában. Örököse, Homonnai Drugeth Bálint, a hajdúhadak főkapitánya vette birtokba. Amikor 1610-ben ő is meghalt, egy korábbi rendelet alapján II. Mátyás osztrák császár és magyar király a birodalmi fővárosba, Bécsbe szállíttatta mint a magyar királyt illető jószágot. Október 6-án templomi mise és nagy ünnepség kíséretében helyezték el az udvari kincstárban. Ezután jó 300 évig nem történt vele semmi, a korona a bécsi kincstár látogatóinak szolgált gyönyörűségére.

A történet akkor vett fordulópontot, amikor a II. világháború után felbomlott az Osztrák-Magyar Monarchia. Ekkor meglepő módon először a román állam fordult Ausztriához, hogy szolgáltassa ki neki a koronát, arra hivatkozva, hogy Bocskai erdélyi fejedelem volt, Erdély pedig most már román fennhatóság alatt áll. A magyarok viszont azzal érveltek, hogy Bocskai nem mint erdélyi fejedelem, hanem mint leendő magyar király kapta azt.

Az osztrákok salamoni döntése alapján egyik félnek sem adták ki a koronát. 1926-ban viszont híre ment, hogy a román fél meg akarja vásárolni a becses tárgyat. Ekkor Hajdúszoboszlón megalakult a Bocskai Koronaszövetség, amely célul tűzte ki a fejék visszaszerzését. Erről nemrég értékes kiadványt jelentetett meg a Hajdú-Bihar megyei Közgyűlés Buczkó József történész tollából.

A kötet ismertetésekor a szerző elmondta, hogy kutatásai szerint 1927-ben már 930 magyar település csatlakozott a szövetséghez, készen állva arra, hogy összeadja az esetleges megvásárláshoz szükséges összeget. Közben azonban meghalt Ferdinánd román király, és utóda nem tartotta érdekesnek a koronát. (Ferdinánd állítólag azért akarta megkaparintani, hogy a viselésére való jogosultsággal többletlegitimációt szerezzen Erdély birtoklására.)


Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  MAGYAR TÖRTÉNELEM  
     1/109 oldal   Bejegyzések száma: 1083 
2018.02 2018. Március 2018.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 97 db bejegyzés
e év: 329 db bejegyzés
Összes: 23270 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2885
  • e Hét: 16235
  • e Hónap: 136011
  • e Év: 563846
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.